2021年高考真题和模拟题分类汇编 英语 专题16 阅读理解 说明类 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
6 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 2021年高考真题和模拟题分类汇编 英语 专题16 阅读理解 说明类 WORD版含解析 2021 年高 考真题 模拟 分类 汇编 专题 16 阅读 理解 说明 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、专题16 阅读理解说明类I、2021年高考真题(2021新高考I卷C篇)When the explorers first set foot upon the continent of North America, the skies and lands were alive with an astonishing variety of wildlife. Native Americans have taken care of these precious natural resourses wisely. Unfortunately, it took the explorers and the
2、 settlers who followed only a few decades todecimatea large part of these resources. Millions of waterfowl(水禽)were killed at the hands of market hunters and a handful of overly ambitious sportsmen. Millions of acres of wetlands were dried to feed and house the ever-increasing populations, greatly re
3、ducing waterfowl habitat(栖息地).In 1934, with the passage of the Migratory Bird Hunting Stamp Act (Act), an increasingly concerned nation took firm action to stop the destruction of migratory(迁徙的)waterfowl and the wetlands so vital to their survival. Under this Act, all waterfowl hunters 16 years of a
4、ge and over must annually purchase and carry a Federal Duck Stamp. The very first Federal Duck Stamp was designed by J.N. Ding Darling, a political cartoonist from Des Moines, lowa, who at that time was appointed by President Franklin Roosevelt as Director of the Bureau of Biological Survey. Hunters
5、 willingly pay the stamp price to ensure the survival of our natural resources.About 98 cents of every duck stamp dollar goes directly into the Migratory Bird Conservation Fund to purchase wetlands and wildlife habitat for inclusion into the National Wildlife Refuge Systema fact that ensures this la
6、nd will be protected and available for all generations to come. Since 1934, better than half a billion dollars has gone into that Fund to purchase more than 5 million acres of habitat. Little wonder the Federal Duck Stamp Program has been called one of the most successful conservation programs ever
7、initiated.1.What was a cause of the waterfowl population decline in North America?A.Loss of wetlands. B.Popularity of water sports.C.Pollution of rivers. D.Arrival of other wild animals.2.What does the underlined word decimate mean in the first paragraph?A.Acquire. B.Export. C.Destroy. D.Distribute.
8、3.What is a direct result of the Act passed in 1934?A.The stamp price has gone down.B.The migratory birds have flown away.C.The hunters have stopped hunting.D.The government has collected money.4.Which of the following is a suitable title for the text?A.The Federal Duck Stamp StoryB.The National Wil
9、dlife Refuge SystemC.The Benefits of Saving WaterfowlD.The History of Migratory Bird Hunting【答案】ACDA【解析】本文为说明文,讲述了美国为了保护“水禽”颁布了一项政策,狩猎者需要购买相关水禽类邮票,然后政府把售卖所得款拨给候鸟保护基金组织。1.细节理解题。根据题干信息North America以及decline定位到第一段:Millions of waterfowl were killed atMillions of acres of wetlands were driedgreatly reduc
10、ing waterfowl habitat. 分析可知,数百万的水禽被猎人和野心过大的运动员给杀害了。而数百万英亩的湿地被开垦以喂养和容纳日益增长的人口,而这大大减少了水禽的栖息地。可知,湿地流失是导致水禽数量减少的原因。 故选A。2.词义猜测题。根据题干信息first paragraph定位到第一段:Unfortunately, it took the explorers and the settlers who followed only a few decades to decimate a large part of these resources. 根据Unfortunately(不
11、幸地是)可知,此处与前文taken care of形成对比,故此处应表示损害、毁坏。原文译为:不幸地是,这些探险者和定居者只花了几十年的时间就毁掉了这些资源的很大一部分。故选C。3.推理判断题。根据题干信息in 1934定位到第二、三段。分析可知,第二段是在说明在颁布了这个法令之后,16岁或者超过16岁以上的水禽捕猎者必须每年购买并携带联邦鸭票,而第三段则提及了大约98%的鸭子邮票的钱都是直接被用于购买保护湿地。 因此D选项, 政府可以筹集钱,符合题意。故选D。4.主旨大意题。根据原文分析可知,首先作者先提出了湿地的破坏导致了水禽数量的下降,而后政府则通过发行联邦鸭票筹集资金,用于保护湿地,是
12、史上最成功的保护项目之一。因此A选项,联邦鸭票的故事符合题意。故选A。(2021全国甲卷B篇)Port Lympne Reserve, which runs a breeding(繁育) programme, has welcomed the arrival of a rare black rhino calf (犀牛幼崽). When the tiny creature arrived on January 31. she became the 40th black rhino to be born at the reserve. And officials at Port Lympne w
13、ere delighted with the new arrival, especially as black rhinos are known for being difficult to breed in captivity(圈养).Paul Beer, head of rhino section at Port Lympne, said: Obviously were all absolutely delighted to welcome another calf to our black rhino family. Shes healthy, strong and already ea
14、ger to play and explore. Her mother, Solio, is a first-time mum and she is doing a fantastic job. Its still a little too cold for them to go out into the open, but as soon as the weather warms up, I have no doubt that the little one will be out and about exploring and playing every day.The adorable
15、female calf is the second black rhino born this year at the reserve, but it is too early to tell if the calves will make good candidates to be returned to protected areas of the wild. The first rhino to be born at Port Lympne arrived on January 5 to first-time mother Kisima and weighed about 32kg. H
16、is mother, grandmother and great grandmother were all born at the reserve and still live there.According to the World Wildlife Fund, the global black rhino population has dropped as low as 5500, giving the rhinos a critically endangered status.1.Which of the following best describes the breeding pro
17、gramme?A.Costly. B.Controversial. C.Ambitious. D.Successful.2.What does Paul Beer say about the new-born rhino?A.She loves staying with her mother.B.She dislikes outdoor activities.C.She is in good condition.D.She is sensitive to heat.3.What similar experience do Solio and Kisima have?A.They had the
18、ir first born in January.B.They enjoyed exploring new places.C.They lived with their grandmothers.D.They were brought to the reserve young.4.What can be inferred about Port Lympne Reserve?A.The rhino section will be open to the public.B.It aims to control the number of the animals.C.It will continue
19、 to work with the World Wildlife Fund.D.Some of its rhinos may be sent to the protected wild areas.【答案】DCAD【解析】本文是一篇说明文,主要讲述肯特野生动物园庆祝一只可爱的稀有动物黑犀牛幼崽的到来。1.细节理解题。根据题干关键词 the breeding programme 定位在原文第一段第一句话Port Lympne Reserve, which runs a breeding (繁育) programme, has welcomed the arrival of a rare blac
20、k rhino calf (犀牛幼崽) . 林普恩港保护区(Port Lympne Reserve)开展了一项繁殖计划,它迎来了一头稀有的黑犀牛犊牛的到来。所以,应该是成功的。故选D项。2.细节理解题。根据题干关键词 Paul Beer say 定位在第二段他说的话,其中根据 Obviously were all absolutely delighted to welcome another calf to our black rhino family. Shes healthy, strong and already eager to play and explore. 显然,我们都非常高兴
21、地欢迎另一头小牛来到我们的黑犀牛家庭。她健康,强壮,并且已经渴望玩耍和探索。可知在这个新生的小犀牛状况很好。故选C项。3.推理判断题。根据题干关键词 similar experience ,Solio and Kisima 定位在原文第二段 Her mother, Solio, is a first-time mum and she is doing a fantastic job. 她的母亲,索里奥,是第一次当妈妈,她做得很好。 和第三段 The first rhino to be born at Port Lympne arrived on January 5 to first-time
22、mother Kisima and weighed about 32kg. 1月5日,在林普恩港出生的第一头犀牛来到了它的第一位母亲基西马身边,体重约32公斤。 可知Solio 和Kisima相似点都是第一次当妈妈。故选A项。4.推理判断题。根据题干关键词 PortLympne Reserve 定位在原文第一段 Port Lympne Reserve, which runs a breeding (繁育) programme 和第三段 His mother, grandmother and great grandmother were all born at the reserve and s
23、till live there. 他的母亲、祖母和曾祖母都出生在保护区,至今仍住在那里。 可知林普恩港保护区是负责一项繁殖计划的项目,它的一些犀牛一直住在保护区,所以一些犀牛可能会被送到野生保护区。故选D项。(2021全国甲卷D篇)Who is a genius? This question has greatly interested humankind for centuries.Lets state clearly: Einstein was a genius. His face is almost the international symbol for genius. But we
24、want to go beyond one man and explore the nature of genius itself. Why is it that some people are so much more intelligent or creative than the rest of us? And who are they?In the sciences and arts, those praised as geniuses were most often white men, of European origin. Perhaps this is not a surpri
25、se. Its said that history is written by the victors, and those victors set the standards for admission to the genius club. When contributions were made by geniuses outside the clubwomen, or people of a different color or beliefthey were unacknowledged and rejected by others.A study recently publishe
26、d by Science found that as young as age six, girls are less likely than boys to say that members of their gender(性别)are really, really smart. Even worse, the study found that girls act on that belief: Around age six they start to avoid activities said to be for children who are really, really smart.
27、 Can our planet afford to have any great thinkers become discouraged and give up? It doesnt take a genius to know the answer: absolutely not.Heres the good news. In a wired world with constant global communication, were all positioned to see flashes of genius wherever they appear. And the more we lo
28、ok, the more we will see that social factors(因素) like gender, race, and class do not determine the appearance of genius. As a writer says, future geniuses come from those with “intelligence, creativity, perseverance(毅力), and simple good fortune, who are able to change the world.1.What does the autho
29、r think of victors standards for joining the genius club?A.Theyre unfair. B.Theyre conservative.C.Theyre objective. D.Theyre strict.2.What can we infer about girls from the study in Science?A.They think themselves smart.B.They look up to great thinkers.C.They see gender differences earlier than boys
30、.D.They are likely to be influenced by social beliefs.3.Why are more geniuses known to the public?A.Improved global communication.B.Less discrimination against women.C.Acceptance of victors concepts.D.Changes in peoples social positions.4.What is the best title for the text?A.Geniuses Think AlikeB.G
31、enius Takes Many FormsC.Genius and IntelligenceD.Genius and Luck【答案】ADAB【解析】本文是一篇说明文。主要讲述了天才的实质,批评了天才种族轮和性别轮,并指出其危害。1.推理判断题。根据题干 victors standards for joining the genius club 定位到第二段Its said that history is written by the victors, and those victors set the standards for admission to the genius club.
32、When contributions were made by geniuses outside the clubwomen, or people of a different color or beliefthey were unacknowledged and rejected by others. 据说历史是由胜利者书写的,而这些胜利者为天才俱乐部设定了准入标准。当俱乐部外的天才女性、不同肤色或信仰的人做出贡献时,他们得不到认可,也会被其他人拒绝),据此可以推断出作者认为胜利者的标准是不公平的,所以选A项。2.推理判断题。根据题干girls from the study in Scien
33、ce定位到第三段A study recently published by Science found that as young as age six, girls are less likely than boys to say that members of their gender(性别)are really, really smart. Even worse, the study found that girls act on that belief: Around age six they start to avoid activities said to be for child
34、ren who are really, really smart. 科学杂志最近发表的一项研究发现,在6岁时,女孩比男孩更不可能说出自己性别的成员,更糟糕的是,研究发现女孩们的行为都是基于这样的信念:在六岁左右,她们开始避免从事那些所谓 非常聪明 的孩子们的活动)。据此可推知女孩有可能被社会错误信念所影响,故选D项。3.细节理解题。根据题干 more geniuses known to the public 定位最后一段In a wired world with constant global communication, were all positioned to see flashes
35、of genius wherever they appear 在一个全球互联世界里,我们都能看到天才的出现,无论它们出现在哪里,可知更多的天才被公众所知道的原因在于改善的全球通信,故选A项。4.主旨大意题。A项(天才的想法相同)文章没有涉及;C项(天才和智力)只是文章的一个细节不能作为文章的主旨; D项(天才和运气)也只是在文章的最后稍微提起,也只是文章的一个小细节。根据文章的最后一句As a writer says, future geniuses come from those with intelligence, creativity, perseverance(毅力), and sim
36、ple good fortune, who are able to change the world.”正如一位作家所说,未来的天才来自那些具有 智慧、创造力和毅力 的人和简单的好运,那些能改变世界的人。纵观全文可知,天成具有多样性,故选B项。(2021全国乙卷B篇)When almost everyone has a mobile phone, why are more than half of Australian homes still paying for a landline(座机)?These days youd be hard pressed to find anyone in
37、Australia over the age of 15 who doesnt own a mobile phone. In fact plenty of younger kids have one in their pocket. Practically everyone can make and receive calls anywhere, anytime.Still, 55 percent of Australians have a landline phone at home and only just over a quarter (29%) rely only on their
38、smartphones, according to a survey(调查). Of those Australians who still have a landline, a thirdconcedethat its not really necessary and theyre keeping it as a security blanket19 percent say they never use it while a further 13 percent keep it in case of emergencies. I think my home falls into that c
39、ategory.More than half of Australian homes are still choosing to stick with their home phone. Age is naturally a factor(因素)only 58 percent of Generation Ys still use landlines now and then, compared to 84 percent of Baby Boomers whove perhaps had the same home number for 50 years. Age isnt the only
40、factor;Id say its also to do with the makeup of your household.Generation Xers with young families, like my wife and I, can still find it convenient to have a home phone rather than providing a mobile phone for every family member. That said, to be honest the only people who ever ring our home phone
41、 are our Baby Boomers parents, to the point where we play a game and guess who is calling before we pick up the phone (using Caller ID would take the fun out of it).How attached are you to your landline? How long until they go the way of gas street lamps and morning milk deliveries?1.What does parag
42、raph 2 mainly tell us about mobile phones?A.Their target users.B.Their wide popularity.C.Their major functions.D.Their complex design.2.What does the underlined wordconcedein paragraph 3 mean?A.Admit. B.Argue. C.Remember. D.Remark.3.What can we say about Baby Boomers?A.They like smartphone games.B.T
43、hey enjoy guessing callers identity.C.They keep using landline phones.D.They are attached to their family.4.What can be inferred about the landline from the last paragraph?A.It remains a family necessity.B.It will fall out of use some day.C.It may increase daily expenses.D.It is as important as the
44、gas light.【答案】BACB【解析】本文是一篇说明文。当今世界上几乎所有人都有手机,但一半以上澳大利亚家庭仍然拥有座机,本文说明了出现这一现象的原因。1.主旨大意题。根据题干信息paragraph 2,定位到文章第二段。分析可知,该段主要说明手机在澳大利亚的使用率非常高,手机使用十分普及。故选B。2.词义猜测题。根据题干信息concede,定位到第三段Still, 55 percent of Australians have a landline phone at home Of those Australians who still have a landline, a third
45、concede that its not really necessary。分析可知,虽然55%的人的家中都还有座机,但他们中的三分之一的人认为座机其实并不十分必要。由此我们可以推测,这些人在说its not necessary的时候是在承认这件事。故选A。3.细节理解题。根据题干信息Baby Boomers,定位到第四段Age is naturally a factor (因素)only 58 percent of Generation Ys still use landlines now and then, compared to 84 percent of Baby Boomers wh
46、ove perhaps had the same home number for 50 years.分析可知,84%的Baby Boomers仍用座机,而且他们可能已经用同一个座机号码50年了。由此可知,Baby Boomers仍在用座机。故选C。4.推理判断题。根据题干信息last paragraph,定位到原文最后一段How long until they go the way of gas street lamps and morning milk deliveries? 。分析可知,煤气路灯和早晨送牛奶服务都离我们现在的生活比较久远,它们基本已经消失了。作者发出疑问:多久以后座机会走上
47、煤气路灯、早晨送牛奶服务的老路呢?因此可以推测,座机有一天也会消失。选项B中的fall out of use意为开始不用、渐渐废弃,符合文意。故选B。(2021全国乙卷C篇)Youve heard that plastic is polluting the oceanbetween 4.8 and 12.7 million tonnes enter ocean ecosystems every year. But does one plastic straw or cup really make a difference? Artist Benjamin Von Wong wants you
48、to know that it does. He builds massive sculptures out of plastic garbage, forcing viewers to re-examine their relationship to single-use plastic products.At the beginning of the year, the artist built a piece called Strawpocalypse, a pair of 10-foot-tall plastic waves, frozen mid-crash. Made of 168
49、, 000 plastic straws collected from several volunteer beach cleanups, the sculpture made its first appearance at the Estella Place shopping center in Ho Chi Minh City, Vietnam.Just 9% of global plastic waste is recycled. Plastic straws are by no means the biggest source(来源)of plastic pollution, but
50、theyve recently come under fire because most people dont need them to drink with and, because of their small size and weight, they cannot be recycled. Every straw thats part of Von Wongs artwork likely came from a drink that someone used for only a few minutes. Once the drink is gone, the straw will
51、 take centuries to disappear.In a piece from 2018, Von Wong wanted to illustrate(说明) a specific statistic: Every 60 seconds, a truckloads worth of plastic enters the ocean. For this work, titledTruckload of Plastic, Von Wong and a group of volunteers collected more than 10, 000 pieces of plastic, wh
52、ich were then tied together to look like theyd been dumped(倾倒) from a truck all at once.Von Wong hopes that his work will also help pressure big companies to reduce their plastic footprint.1.What are Von Wongs artworks intended for?A.Beautifying the city he lives in.B.Introducing eco-friendly produc
53、ts.C.Drawing public attention to plastic waste.D.Reducing garbage on the beach.2.Why does the author discuss plastic straws in paragraph 3?A.To show the difficulty of their recycling.B.To explain why they are useful.C.To voice his views on modern art.D.To find a substitute for them.3.What effect wou
54、ldTruckload of Plastichave on viewers?A.Calming. B.Disturbing.C.Refreshing. D.Challenging.4.Which of the following can be the best title for the text?A.ArtistsOpinions on Plastic SafetyB.Media Interest in Contemporary ArtC.Responsibility Demanded of Big CompaniesD.Ocean Plastics Transformed into Scu
55、lptures【答案】CABD【解析】本文为说明文。讲述了艺术家Benjamin Von Wong用回收到的废旧吸管创作艺术作品“吸管末日”,目的是提醒人们警惕所生产、消费的塑料垃圾,以及提高人们对改善环境问题的参与意识。1.细节理解题。由第一段最后一句可知,该艺术家创作的初衷是督促公众重新审视与一次性塑料制品的关系。故选C。2.推理判断题。第三段作者阐述了吸管由于体积小,重量轻,很难回收。故选A。3.推理判断题。根据首段forcing viewers to re-examine their relationship to及尾段will also help pressure big compa
56、nies to reduce their plastic footprint可知,原文中的Von Wong希望让人们可以重新审视他们对于塑料制品的处理方式。B选项Disturbing的意思为令人不安的, 引起恐慌的,符合文意。故选B。4.主旨大意题。本文围绕环保话题,介绍了一位叫本杰明的艺术家,试图用塑料垃圾创作雕塑作品,唤起公众对塑料垃圾的重视。故选D。(2021全国乙卷D篇)During an interview for one of my books, my interviewer said something I still think about often. Annoyed by
57、the level of distraction(干扰)in his open office, he said, Thats why I have a membership at the coworking space across the streetso I can focus. His comment struck me as strange. After all, coworking spaces also typically use an open office layout(布局). But I recently came across a study that shows why
58、 his approach works.The researchers examined various levels of noise on participants as they completed tests of creative thinking. They were randomly divided into four groups and exposed to various noise levels in the background, from total silence to 50 decibels(分贝), 70 decibels, and 85 decibels. T
59、he differences between most of the groups were statistically insignificant; however, the participants in the 70 decibels groupthose exposed to a level of noise similar to background chatter in a coffee shopsignificantly outperformed the other groups. Since the effects were small, this may suggest th
60、at our creative thinking does not differ that much in response to total silence and 85 decibels of background noise.But since the results at 70 decibels were significant, the study also suggests that the right level of background noisenot too loud and not total silencemay actually improve ones creat
61、ive thinking ability. The right level of background noise may interrupt our normal patterns of thinking just enough to allow our imaginations to wander, without making it impossible to focus. This kind of distracted focus appears to be the best state for working on creative tasks.So why do so many o
62、f us hate our open offices? The problem may be that, in our offices, we cant stop ourselves from getting drawn into others conversations while were trying to focus. Indeed, the researchers found that face-to-face interactions and conversations affect the creative process, and yet a coworking space o
63、r a coffee shop provides a certain level of noise while also providing freedom from interruptions.1.Why does the interviewer prefer a coworking space?A.It helps him concentrate.B.It blocks out background noise.C.It has a pleasant atmosphere.D.It encourages face-to-face interactions.2.Which level of
64、background noise may promote creative thinking ability?A.Total silence. B.50 decibels.C.70 decibels. D.85 decibels.3.What makes an open office unwelcome to many people?A.Personal privacy unprotected.B.Limited working space.C.Restrictions on group discussion.D.Constant interruptions.4.What can we inf
65、er about the author from the text?A.Hes a news reporter.B.Hes an office manager.C.Hes a professional designer.D.Hes a published writer.【答案】ACDD【解析】本文是一篇说明文,通过实验数据分析了过分办公室噪音对于办公效率的影响,但合伙办公有利于集中注意力,适量的声音有利于创新思维。1.细节理解题。由第一段第二句so I can focus可知,采访者喜欢在公用工作场所办公,是因为他可以集中精力。故选A。2.细节理解题。由第二段the participants
66、in the 70 decibels groupsignificantly outperformed the other groups可知,在70分贝下采访者的表现最优,说明该环境可以改善创造性思维能力。故选C。3.推理判断题。由最后一段第二句cant stop ourselves from getting drawn into others conversations while were trying to focus可知,开放式办公环境中,经常有其他事情分散人们的注意力。故选D。4.推理判断题。由第一段第一句可知,作者在为自己的书接受采访,可推断他是作家。故选D。(2021浙江卷C篇)I
67、f you ever get the impression that your dog cantell whether you look content or annoyed, you may be onto something. Dogs may indeed be able to distinguish between happy and angry human faces, according to a new study.Researchers trained a group of 11 dogs to distinguish between images(图像) of the sam
68、e person making either a happy or an angry face. During the training stage, each dog was shown only the upper half or the lower half of the persons face. The researchers then tested the dogs ability to distinguish between human facial expressions by showing them the other half of the persons face or
69、 images totally different from the ones used in training. The researchers found that the dogs were able to pick the angry or happy face by touching a picture of it with their noses more often than one would expect by random chance.The study showed the animals had figured out how to apply what they l
70、earned about human faces during training to new faces in the testing stage. We can rule out that the dogs simply distinguish hetween the pictures bused on a simple cue, such as the sight of teeth, said study anthor Corsin Muller. Instead, our results suggest that the surcessful dogs realized that a
71、smiling mouth means the same thing as smiling eyes, and the same rule applies to an angry mouth having the same meaning as angry eyes.With our study, we think we can now confidently conclude that at least some dogs can distinguish human facial expressions, Muller toldLive Science.At this point, it i
72、s not clear why dogs seem to be equipped with the ability to recognize different facial expressions in humans.To us, the most likely explanation appears to be that the basis lies in their living with humans, which gives them a lot of exposure to human facial expressions, ”and this exposure has provi
73、ded them with many chances to learn to distinguish between them, Muller said.1.The new study focused on whether dogs can.A.distinguish shapesB.make sense of human facesC.feel happy or angryD.communicate with each other2.What can we learn about the study from paragraph 2?A.Researchers tested the dogs
74、 in random order.B.Diverse methods were adopted during training.C.Pictures used in the two stages were different.D.The dogs were photographed before the test.3.What is the last paragraph mainly about?A.A suggestion for future studies.B.A possible reason for the study findings.C.A major limitation of
75、 the study.D.An explanation of the research method.【答案】BCB【解析】 本文是一篇科普类说明文,实验研究表明,狗能够辨别人类的不同的面部的高兴还是愤怒表情。1.细节理解题。根据第一段第二句 Dogs may indeed be able to distinguish between happy and angry human faces, according to a new study. 可知,狗能够分辨开心的表情和不开心的表情,故选B。2 .推断题。根据第二段第三句 The researchers then tested the dog
76、s ability to distinguish between human facial expressions by showing them the other half of the persons face or images totally different from the ones used in training. 可知,训练时和测试时使用的人脸照片完全不同,故选C。3.主旨大意题。根据文章最后一段可知,狗为何能够识别人的表情的原因不明,紧接着给出了最可能的解释:可能是狗长期与人类生活,所以练就了识别人类表情的能力,故选B。II、2021年高考模拟试题 (2021诸暨市5月
77、模拟阅读理解B篇)The great thing about libraries is that they house all types of books-from mysteries to biography and dramas-all in one location. The bad thing about libraries is that they house all types of books in one location, and if its a location you cannot get to, you are out of luck. Now, mobile li
78、brary solutions are appearing quickly around the country to bring books to people who need them.A few years ago, when the Little Free Libraries Movement kicked off, more people of all ages could have access to books. Now, more than 1,5000 free book stands can be found across the globe, bringing book
79、s to unexpected places. But many folks are simply not in a position to get to the places where the books are. Bookmobile buses are a good solution, but they can be expensive to fund and to operate.Books on Bikes programs are popping up in areas where there is a strong bike culture, in some regions l
80、ike Seattle, or a strong need to bring books to the masses, for example, in San Francisco.The Seattle Public Librarys Books on Bike program consists of three bike/trailer combos(组合)that librarians bring to community events. The trailers are even Wi-Fi enabled so that visitors can sign up for a libra
81、ry card and browse(浏览)the librarys card catalogue on the spot.“Seattle has a really strong bike culture so we want to tap into that and provide full service library programs but do it in a way that is quick and smart,” librarian Jared Mills said in an interview.San Franciscos program, called Bibliob
82、icicleta, was launched in 2013 by librarian Alicia Tapia. Her trailer can hold about 100 books and attracts readers of all ages and income levels. Its an independent, donation-based library-like a Little Free Library, but on wheels.When asked why she would start a free library on a bike, Tapia answe
83、rs, “Why not? Bikes are cool, and can go anywhere.”1. What is the passage mainly about?A. Free libraries on bikes.B. Unique bicycle cultures.C. Popular online libraries.D. Various library movements.2. The underlined words in paragraph 5 are closest in meaning to _.A. come up withB. stay in touch wit
84、hC. keep pace withD. take advantage of3. What did Tapia think of the program?A. Environment-friendly.B. Practical.C. Controversial.D. Profitable.【答案】ADB【解析】本文是说明文。文章介绍了新型的自行车图书馆。和传统的图书馆相比,自行车图书馆灵活机动且成本低廉,对读者也很有吸引力。1.主旨大意题。根据第一段的“Now, mobile library solutions are appearing quickly around the country
85、to bring books to people who need them.( 现在,移动图书馆的解决方案正迅速出现在全国各地,以将书籍带给需要书籍的人)”和第三段的“Books on Bikes programs are popping up in areas where there is a strong bike culture, in some regions like Seattle, or a strong need to bring books to the masses, for example, in San Francisco.( 关于自行车项目的书籍出现在有强烈自行车文
86、化的地区,比如西雅图,或者强烈需要把书籍带给大众的地区,例如在旧金山)”结合全文内容可推断,文章主要讲述了新型的自行车免费图书馆,灵活机动,成本低廉,故选A项。2.词句猜测题。上文“Seattle has a really strong bike culture”说明西雅图有很强自行车文化,结合下文“provide full service library programs but do it in a way that is quick and smart(提供全面服务的图书馆项目,但是用快速且明智的方法)”以及so和that(指代上文提到的西雅图强大的自行车文化)可推断,此处说的是:西雅图
87、有强大的自行车文化,所以我们想要利用这个文化,以一种快速和聪明的方式提供全面服务的图书馆项目。故划线短语“tap into”表示“利用”,与D项意思相近,故选D。3.推理判断题。根据最后一段“When asked why she would start a free library on a bike, Tapia answers, “Why not? Bikes are cool, and can go anywhere.”(当被问到为什么她会推出自行车上的免费图书馆时,塔皮娅回答说:为什么不呢?自行车很酷,可以去任何地方。)”可推断出,Tapia认为自行车图书馆非常方便实用。故选B。(20
88、21诸暨市5月模拟阅读理解C篇)More than one in five species of maple trees faces extinction, a shocking new report has revealed.The trees are experiencing a vast decline in habitat, due to urban development, timber harvesting, and agricultural expansion. “Time is running out for the worlds biodiversity,” said Dou
89、glas Justice, associate director at the University of British Columbia Botanical Garden. “Every recent survey of plants and animals in the wild points to this.” He continued, “This is happening nearly everywhere that rarer maples exist. And because of climate change, the narrow habitats that support
90、 species at the tops of mountains are quickly disappearing.”The trees can be found in sub-tropical and tropical regions, as far south as Indonesia. The only species found in the UK, the field maple is not under threat. Not only are the trees a popular ornamental feature in parks and public spaces, b
91、ut also they are a key part of the natural ecosystem in woodlands, as well as being an important timber crop in several countries.China is home to the largest proportion of maples with 92 species. It has seen a number of trees become endangered due to urban expansion. Some 14 of the 23 maple trees a
92、t risk of extinction in the country are only found in China and have small populations and limited geographical ranges. “We still have an opportunity to save species from disappearance, but it will take expertise, resources and the cooperative efforts by the worlds botanical gardens to make it work,
93、” Justice added.One species in Mexico, the Acer binzayedii, is in “desperate need of conversation” despite only being discovered in 2017. “It is at risk from climate change in its cloud forest habitat and threatened by grazing, logging, and forest fires,” the report adds. The report recommends devel
94、oping conversation plans, monitoring species currently not at risk to ensure populations are maintained, and adding those missing maple species to seed banks and the like.BGCI(Botanic Gardens Conversation International)is now establishing a conversation program to address the conservation needs of m
95、aple species. Maple specialists will work together to develop comprehensive strategies to manage and deliver conservation action points for the species.1. What is the major reason for maple trees extinction?A. A lack of scientific research.B. The rarity of the new species.C. The losses of their habi
96、tats.D. Problems with the distribution.2. Whats Justices attitude to saving maple trees?A. Hopeful.B. Skeptical.C. Reserved.D. Negative.3. What are the last two paragraphs intended to tell us?A. There is no guarantee of maintaining the tree populations.B. It can never be too late to join hands to pr
97、otect the species.C. All maple trees of the species are on the edge of extinction.D. Effective measures should be taken to conserve maple trees4. What can be a suitable title for the passage?A. Time is running out for maple trees.B. Maple trees are vital to the ecosystem.C. Maple trees will stand ta
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-350753.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
