山东省潍坊临朐县实验中学2021-2022学年高二9月月考英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
8 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 山东省潍坊临朐县实验中学2021-2022学年高二9月月考英语试题 WORD版含解析 山东省 潍坊 临朐县 实验 中学 2021 2022 学年 月月 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、高二9月阶段性测试英语学科试题(满分150分,时间120分钟)第一部分 听力(共两节,20小题,每小题1.5分,满分30分)第一节 听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后, 你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. How does the man find the problem?A. Quite difficult.B. Very interesting.C. Too simple.2. Where are the speakers? A. In a hospital. B.
2、In a gym C. In a classroom.3. Who went to the cinema yesterday afternoon?A. Tom. B. Peter. C. Jerry.4. How did the man get home?A. By bus. B. By taxi. C. On foot.5. Why is the speakers mother unhappy?A. The company asked her to put off her vacation. B. She cant go abroad as planned. C. She doesnt wa
3、nt to go abroad.第二节 听下面5段对话和独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的ABC三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每个小题5秒钟。听第6段材料,回答第6、7两个小题。6. Whats the woman doing?A. Making an invitation. B. Asking for help C. Giving advice.7. What does the man plan to do today?A. Play tennis. B. Take a trip. C. Help Emily study.听第7段材料,回答第
4、8、9题。8. Where does the conversation probably take place?A. In a hospital. B. In a restaurant. C. In a school.9. Who will drive the man home?A. The woman. B. His friend. C. His wife.听第8段材料,回答第10至12题。10. What do we know about the woman?A. She never buys dried fruit.B. She has a sweet tooth.C. She like
5、s fresh fruits.11. What does the womans husband think of dried fruit?A. Unhealthy. B. Expensive. C. Delicious.12. Where will the man go next?A. To a school. B. To a fruit shop. C. To the womans house.听第9段材料,回答第13至16题。13. What was the womans first job?A. A reporter.B. A photographer.C. A social secre
6、tary.14. Where did the woman get most of her qualifications?A. From various work. B. From the news media. C. From different colleges.15. What is the woman interested in?A. Travelling on her own.B. Collecting ancient pictures.C. Interviewing different people.16. How does the woman reduce the pressure
7、 of work?A. By walking her dog. B. By painting pictures. C. By talking with friends.听第10段材料,回答第17至20题。17. How did the traveler get to the pub?A. On foot. B. By horse. C. By car.18. Why did people get out of the pub?A. To see the heavy rain.B. To satisfy their curiosity.C. To help the poor waiter.19.
8、 Why did the traveler want to get close to the fire?A. To chat with people. B. To heat up his fish. C. To dry his clothes.20. What can we learn from the story?A. The traveler was very clever.B. The traveler liked eating fish best.C. The traveler was laughed at by others.第二部分:阅读(共两节,满分50分)第一节(共 15小题;
9、每小题2.5分, 满分37.5分)阅读下列短文, 从每题所给的A、B、C和D四个选项中, 选出最佳选项。ABelow you will find a profile (简介) of each gap year program. If there is a specific program you are interested in or a question you have regarding these programs, please feel free to contact them directly.Youth InternationalSince 1997, Youth Inter
10、national has been providing many people with the most exciting and educational experience of their life. It is a learning program that combines international travel, inter-cultural exchange, home stays, volunteer community service work and outdoor adventures.Phone: 720-270-3323Carpe Diem EducationTh
11、rough volunteer service, travel and cultural exchange, students of Carpe Diem Education receive a personal insight into themselves and their cultures. We specialize in guiding summer and semester programs for high school students. Each course is carefully crafted to develop leadership and self-aware
12、ness within our students, who return home better prepared to be leaders in thought and action.Phone: 503-285-1800Center for Interim ProgramsFounded in 1980, Center for Interim Programs is the first independent gap-year organization in America. Based on students interests and budget, our experienced
13、teachers help make individual course choices, including: low cost volunteer options, language programs, research trips, and so on. We are committed to helping students find more experiences of formal education and work.Phone: 413-585-0980EF Gap YearEF Gap Year offers students the ability to explore
14、several countries where you will learn a language, volunteer for a good cause, gain international work experience. We are so different from other programs that we can design programs to meet your learning goals and interests. You yourself decide where, when, and how you wish to study on your own.Pho
15、ne: 800-726-97461. Which phone number can you dial if you want to improve your leadership?A. 720-270-3323.B. 503-285-1800.C. 413-585-0980.D. 800-726-9746.2. What is EF Gap Years special feature?A. Its reasonable fee.B. Its experienced teachers.C. Its personalized program.D. Its diverse curriculum ch
16、oices.3. What do the four programs have in common?A. They pay attention to volunteer service work.B. They combine education with home stays.C. They mainly offer cross-cultural education.D. They raise students interest in adventure.【答案】1. B 2. C 3. A【解析】【分析】这是一篇应用文。主要介绍了四个为学生制定的间隔年学习项目。【1题详解】细节理解题。根据
17、Carpe Diem Education下的“Each course is carefully crafted to develop leadership and self-awareness within our students, who return home better prepared to be leaders in thought and action . (每个课程都精心培养学生的领导能力和自我意识,让他们在回国后在思想和行动上做好更充分的准备,成为领导者)”可知,该项目可以培养学生的领导能力,该项目的联系电话是503-285-1800。如果想培养自己的领导能力,可以拨打50
18、3-285-1800。故选B。【2题详解】细节理解题。根据EF Gap Year部分中“We are so different from other programs that we can design programs to meet your learning goals and interests. You yourself decide where, when, and how you wish to study on your own.(我们课程与其他课程不同,我们可以根据您的学习目标和兴趣设计课程。你自己决定在哪里,什么时候,以什么方式自学。)”由此可知,EF Gap Year的
19、独特之处是它提供个性化项目。故选C。【3题详解】细节理解题。根据Youth International部分中 “It is a learning program that combines international travel, inter-cultural exchange, home stays, volunteer community service work and outdoor adventures.(这是一个结合国际旅行、跨文化交流、家庭住宿、志愿社区服务工作和户外冒险的学习项目)”;Carpe Diem Education部分中“Through volunteer serv
20、ice, travel and cultural exchange, students of Carpe Diem Education receive a personal insight into themselves and their cultures.(通过志愿服务、旅游和文化交流,及时行乐教育的学生可以了解他们自己和他们的文化)”;Center for Interim Programs部分中“Based on students interests and budget, our experienced teachers help make individual course choi
21、ces including: low cost volunteer options, language programs, research trips, and so on.(根据学生的兴趣和预算,我们有经验的老师帮助学生选择个人课程,包括:低成本的志愿者选择,语言课程,研究旅行等)”以及EF Gap Year部分中“EF Gap Year offers students the ability to explore several countries where you will learn a language, volunteer for a good cause, gain inte
22、rnational work experience.( EF间隔年为学生提供了探索多个国家的能力,在那里你可以学习一门语言,为公益事业做志愿者,获得国际工作经验)”由此可知,这四个项目共同之处在于他们重视志愿服务工作。故选A。BSaroo Brierley, a 4-year-old boy, lived in rural India. One day, he played with his brother along the rail line and fell asleep. When he woke up, he found himself alone. So he got on the
23、 train in front of him in search of his brother.That train took him a thousand miles across the country to a totally strange city. He lived on the streets, and then in an orphanage (孤儿院), where he was adopted by an Australian family and taken to Tasmania.Brierley is a famous writer now, and in his n
24、ew book, A Long Way Home, he wrote he couldnt help but wonder about his hometown back in India. He remembered landmarks, but since he didnt know his towns name, finding a small neighborhood in a vast country seemed impossible.Then he found a digital mapping program. He spent years searching for his
25、hometown in the programs satellite pictures. In 2011, he came across something familiar. He studied it and realized he was looking at a towns central business district from a birds-eye view. He thought, “On the right-hand side you should see the three-platform train station”and there it was. “And on
26、 the left-hand side you should see a big fountain”and there it was. Everything matched!Standing in front of the house where he grew up as a child, he saw a lady standing at the entrance. It took him a few seconds but he finally remembered what she used to look like.In an interview Brierley says, “My
27、 mother came forth and walked forward, and I walked forward, my eyes filled with tears and my brain blank. I just didnt know what to say, because I never thought seeing my mother would ever come true. And here I am, standing in front of her.”4. Why did Brierley get on the train when he was a little
28、boy?A. To go back to his home.B. To look for his brother.C. To travel to Tasmania.D. To follow a stranger.5. What do we know about Brierley from this passage?A. There were only two children in his family.B. He lived in an orphanage in America till he grew up.C. He remembered clearly his hometowns na
29、me.D The lady standing at the entrance turned out his mother.6. How did Brierley find his hometown?A. By studying digital maps.B. By analyzing old pictures.C. By setting up searching programs.D. By spreading his story via his book.7. Whats the best title of the passage?A. Love for MotherB. Union wit
30、h BrotherC. Long Way Back HomeD. Memory of Hometown【答案】4. B 5. D 6. A 7. C【解析】【分析】这是一篇记叙文。文章主要介绍了Saroo Brierley小时候因为意外导致自己流落他乡,后来终于通过数字地图找回了自己的家。【4题详解】细节理解题。根据第一段中“When he woke up, he found himself alone. So he got on the train in front of him to search for his brother. (当他醒来时,发现只有他一个人。于是他上了他前面的火车去寻
31、找他的兄弟)”可知,Brierley小的时候上火车是去找他的兄弟。故选B项。【5题详解】细节理解题。根据倒数第二段“Standing in front of the house where he grew up as a child, he saw a lady standing at the entrance. It took him a few seconds but he finally remembered what she used to look like.(站在他小时候长大的房子前面,他看到一位女士站在门口。过了几秒钟,他终于记起了她以前的样子)”以及最后一段“In an int
32、erview Brierley says, “My mother came forth and walked forward, and I walked forward, my eyes filled with tears and my brain blank. I just didnt know what to say, because I never thought seeing my mother would ever come true. And here I am, standing in front of her.”(在一次采访中,Brierley说:“我的母亲走上前,我也走上前,
33、我的眼睛里充满了泪水,我的大脑一片空白。我只是不知道该说什么,因为我从没想过能见到我的母亲。现在我站在她面前。”)”可知,站在门口的那位女士是Brierley的母亲。故选D。【6题详解】细节理解题。根据第四段中“Then he found a digital mapping program. He spent years searching for his hometown in the programs satellite pictures. In 2011, he came across something familiar. He studied it and realized he w
34、as looking at a towns central business district from a birds-eye view. (然后他找到了一个数字地图程序。他花了数年时间在该节目的卫星图片中寻找自己的家乡。2011年,他遇到了一些熟悉的事情。他研究了一下,意识到自己正从鸟瞰的角度看一个城镇的中央商务区)”可知,Brierley是通过研究数字地图找到他的家乡的。故选A项。【7题详解】主旨大意题。根据文章第一、二段讲述了Saroo Brierley为什么上了火车以及他在异国他乡的遭遇;第三段中“Brierley is a famous writer now, and in his
35、 new book, A Long Way Home, he wrote he couldnt help but wonder about his hometown back in India. (现在是一位著名的作家,在他的新书回家的漫漫长路中,他写道,他禁不住对他的家乡印度感到好奇)”可知第三段讲述了Saroo Brierley有了寻找家乡的意愿;第四段讲述了Saroo Brierley利用数字地图找到了他的家乡;第五、六段讲述了Brierley回到家门口并看见了自己的母亲。由此可知,本文主要介绍了Saroo Brierley是如何找回自己的家的,因此本文的最佳标题选项C“回家的漫漫长路”
36、符合题意。故选C。CTransportation and communication networks bring people together. Yet sometimes people themselves create barriers (障碍) to transportation and communication. In some countries, laws stop people from moving freely from place to place. Over the centuries, many groups of people have been denied
37、the freedom to travel because of their race, religion, or nationality. In the Middle Ages, for example, Jews were often forbidden to move about freely within certain cities. South Africas government used to require black Africans to carry passes when they travel within the country. Some governments
38、require all citizens to carry identification papers and to report to government officials when they move.Countries set up customs posts at their borders. Foreign travellers must go through a customs inspection before they are allowed to travel in the country. Usually travelers have to carry special
39、papers such as passports and visas (签证). Some countries even limit the number of visitors to their country each year. Others allow tourists to visit only certain areas of the country, or they may require that travellers be with an official guide at all times during their stay.Many of those barriers
40、to travel also act as barriers to communication. When two governments have conflicts with each other on important matters, they usually do not want their citizens to exchange news or ideas freely. Countries often try to keep military or industrial information secret.Today, people have the ability to
41、 travel, to communicate, and to transport goods more quickly and easily than ever before. Natural barriers that were difficult or dangerous to cross a hundred years ago can now be crossed easily. The barriers that people themselves make are not so easy to overcome. But in spite of all the different
42、kinds of barriers, people continue to enjoy travel and the exchange of goods and ideas.8. The examples in Paragraph 1 are used to tell the readers that _.A. transportation and communication networks bring people togetherB. its important to prevent people from transporting and communicatingC. people
43、made it difficult for themselves to transport and communicateD. natural barriers mainly influenced transportation and communication9. How is the 2nd paragraph mainly organized?A. By listing several facts.B. By listing several figures.C. By following the order of time.D. By following the order of imp
44、ortance.10. Which of the following may lead to peoples less communication between countries?A. People today have the ability to travel without any of the barriers.B. The governments cant reach agreement each other on big issues.C. Citizens of some countries arent good at exchanging news or ideas.D.
45、Countries require their citizens to keep all the information secret.11. We may learn from the passage that _.A. people can not remove the obstacles made by nature and themselvesB. man-made barriers are sometimes harder to overcome than natural onesC. with so many barriers, people cant travel and exc
46、hange goods and ideasD. natural barriers have always been difficult and dangerous to cross for us【答案】8. C 9. A 10. B 11. B【解析】【分析】本文是说明文。介绍了存在于各个国家和区域之间的各种沟通障碍,有天然,更多是人为的。先进的科技手段可以帮助人们克服天然障碍,但是却无法逾越人为障碍。【详解】1.推理判断题。根据文章第一段中“Yet sometimes people themselves create barriers (障碍) to transportation and c
47、ommunication.(然而,有时人们自己创建运输和通讯障碍。)”可知,第一段是为了告诉读者人为障碍阻碍人际交流。故选C。2.推理判断题。根据文章第二段“Countries set up customs posts at their borders. Foreign travellers must go through a customs inspection before they are allowed to travel in the country. Usually travelers have to carry special papers such as passports a
48、nd visas (签证). Some countries even limit the number of visitors to their country each year. Others allow tourists to visit only certain areas of the country, or they may require that travellers be with an official guide at all times during their stay.(各国在边境设立了海关。外国旅客在获准入境前必须经过海关检查。通常游客必须携带特殊文件如护照和签证
49、。一些国家甚至限制每年到他们国家的游客数量。其他国家只允许游客访问该国的某些地区,或者他们可能会要求游客在逗留期间一直有官方导游陪同。)”可知,本段主要列出了各种人为造成的交通与交流障碍的事实。可知,通过列举一些事实展开论述。故选A。3.细节理解题。根据文章第三段中“When two governments have conflicts with each other on important matters, they usually do not want their citizens to exchange news or ideas freely.(当两国政府在重要问题上发生冲突时,他
50、们通常不希望本国公民自由交换消息或观点。)”可知,两国政府无法在重大问题上达成一致,导致国与国之间人们的交流越来越少。故选B。4.推理判断题。根据文章最后一段中“Natural barriers that were difficult or dangerous to cross a hundred years ago can now be crossed easily. The barriers that people themselves make are not so easy to overcome.(一百年前难以跨越的自然屏障现在可以轻松跨越。但是人们自己制造的障碍不是那么容易克服的。
51、)” 可知,人为障碍有时比自然障碍更难克服。故选B。DThanks to its harsh environment, Antarctica remained largely untouched by humans for many millennia (千年), allowing a thriving ecosystem to evolve. However, since the 1990s, the last true wilderness on the planet is becoming an increasingly popular destination for adventure
52、-seeking tourists. Now, a new study declares that the visitors may be leaving behind harmful bacteria which could devastate all of the areas native bird population.Humans can infect animals with illnesses such as the flu. Researchers, however, believed that the Antarctic animals were immune to the d
53、anger due to the continents extreme weather. However, microbiologist Marta Cerda-Cuellar was not convinced. She and some colleagues decided to examine waste samples from Antarctic birds for evidence of human bacteria. To ensure the waste was not polluted, the scientists had to collect it from the bi
54、rds themselves.The results of their study revealed the presence of several types of human bacteria in the bird waste. This included a common strain (品种) of bacteria that causes food poisoning in humans. The researchers say the bacteria strains were resistant to commonly-used human antibiotics, indic
55、ating they were brought in by the visitors, rather than migratory birds.“These strains, which are a common cause for infections in humans and livestock, do not usually cause death outbreaks in wild animals,” says Gonzalez Solis. “However, the emerging of invasive pathogens (病原体) that arrive to highl
56、y sensitive populations could have severe consequences and cause the local collapse and extinction of some populations.” The researcher also fears the presence of these bugs could foreshadow (预示) the arrival of other, more deadly, pathogens as the number of tourists people increases.Experts believe
57、the only way to prevent the mass destruction of the birds is to impose stricter regulations or, at least, put the ones already in place into effect. For example, while the Antarctica Treaty requires visitors to carry their waste back home to safeguard the pristine (原始纯净的) environment, the regulation
58、 is rarely enforced. Fortunately, nowadays some officials are taking steps to save the vulnerable birds before its too late.12. What problem is Antarctica facing according to Paragraphs 1&2?A. The increasing number of birds.B. The worsening wilderness.C. The replaced native bird species.D. The sprea
59、d of infectious illnesses.13. What does the underlined word “devastate” mean?A. Reject.B. Protect.C. Destroy.D. Benefit.14. What do we know about the waste samples from Antarctic birds the scientist collected?A. There were several types of human bacteria in them.B. Migratory birds brought these stra
60、ins of bacteria in.C. The strains usually cause death outbreaks in wild animals.D. The invasive pathogens will become more deadly ones soon.15. What is the authors attitude towards the future of bird population in Antarctica?A. Indifferent.B. Doubtful.C. Ambiguous.D. Optimistic.【答案】12. D 13. C 14. A
61、 15. D【解析】【分析】本文是一篇说明文。文章主要讲述由于南极洲的寒冷人类几千年来没有踏足。然而,自上世纪90年代以来,地球上最后一片真正的荒野正日益成为探险游客的热门目的地。一项新的研究发现游客们可能留下有害细菌,影响鸟类的生存。科学家对此做了研究,建议限制人类旅游的数量。【12题详解】细节理解题。根据第一段中“Now, a new study declares that the visitors may be leaving behind harmful bacteria which could devastate the areas native bird population.(现
62、在,一项新的研究表明,游客留下的有害细菌可能会摧毁该地区的本地鸟类种群)”以及第二段第一句“Humans can infect animals with illnesses such as the flu.(人类可以让动物感染流感等疾病)”可知,南极洲面临传染病的传播。故选D。【13题详解】词句猜测题。根据第一段最后一句中“the visitors may be leaving behind harmful bacteria(参观者可能留下了有害的细菌)”和划线词后面的“the areas native bird population. (当地鸟类的数量)”及常识推知,细菌会“摧毁”鸟类种群。
63、由此可知,划线词devastate与destroy意思接近。A. Reject.拒绝;B. Protect.保护;C. Destroy.摧毁;D. Benefit.有益于。故选C。【14题详解】细节理解题。根据第三段第一句“The results of their study revealed the presence of several types of human bacteria in the bird waste.(他们的研究结果显示,在鸟类粪便中存在几种类型的人类细菌)”可知,科学家收集的南极鸟类的粪便样本中有几种人类细菌。故选A。【15题详解】推理判断题。根据最后一段最后一句“F
64、ortunately, nowadays some officials are taking steps to save the vulnerable birds before its too late.(幸运的是,现在一些官员正在采取措施挽救脆弱的鸟类,以免为时已晚)”可知,作者对南极洲鸟类种群的前景持乐观态度。故选D。第二节 (共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。If you are feeling that life just cannot be any worse for you, it can b
65、e challenging to think positive thoughts. When we are stressed, depressed, upset, or otherwise in a negative state of mind because we perceive (认为) that “bad things” keep happening to us, it is important to shift (转换) those negative thoughts to something positive. _16_It is often very hard to think
66、positive when so many things are negative. _17_ We can choose to think differently by beginning with the smallest of steps.If you start with one small, positive thing and repeat it during the course of your day, you will begin to move into a more positive situation: positive thoughts, feelings, oppo
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-353331.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
