分享
分享赚钱 收藏 举报 版权申诉 / 22

类型山东省潍坊市2022届高三下学期3月一模考试英语试题 WORD版含解析.doc

  • 上传人:a****
  • 文档编号:353958
  • 上传时间:2025-11-28
  • 格式:DOC
  • 页数:22
  • 大小:115.50KB
  • 配套讲稿:

    如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。

    特殊限制:

    部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。

    关 键  词:
    山东省潍坊市2022届高三下学期3月一模考试英语试题 WORD版含解析 山东省 潍坊市 2022 届高三 下学 月一模 考试 英语试题 WORD 解析
    资源描述:

    1、潍坊市高考模拟考试英语注意事项:1.答题前,考生务必将自己的姓名、座号、考号填写在答题卡和试卷指定位置上。2.回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上。写在本试卷上无效。3.考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第一部分 阅读(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。AThese are the life-changing apps that will help you build bet

    2、ter habits in 2022.StreaksStreaks lets you create up to 24 different tasks that you can complete each day. Complete a task, mark it on the app, and youll start building your progress. Streaks also has other features available, like reminders and statistics.to help you keep your habits on track. It c

    3、ollects no fees.StridesStrides makes your goals easy and attainable. Youll be able to track your progress and see how far along you are with progress reports and charts thatll show you your advancement and your success rate on any given goal. You can create unlimited reminders and build up your rout

    4、ine from the ground up. The app asks you to join their monthly subscription.ATrackerWith ATracker, time all your activities and stop wasting time on unimportant tasks. You can create and define your daily and weekly goals to avoid losing track of your good and bad habits. Having tracked, you can see

    5、 what youve done in a beautiful chart. You can also see a goal report to make sure youre staying on track with your new years resolutions. The app is $4.99, but its only a one-time payment.Coach.meCoach.me is mostly free. Youll get to track your progress and get bonus points for achieving your goals

    6、. Whats cool about Coach.me is that you can join a community of people like you where they are willing to help out each other. You can even take it one step further by hiring a coach, although thats going to cost you extra.1. Which app is free of charge?A. Streaks.B. Strides.C. ATracker.D. Coach.me.

    7、2. What do Strides and ATracker have in common?A. They help to time vital tasks.B. They offer a progress chart.C. They have reminding functions.D. They update information every month.3. What can you do with Coach.me?A. Earn cash rewards.B. Employ a coach for free.C. Get support from other users.D. M

    8、ake progress in your studies.【答案】1. A 2. B 3. C【解析】【导语】本文是一篇说明文,主要介绍的是四个改变生活的应用程序。【1题详解】细节理解题。根据Streaks部分的“It collects no fees.(它不收取任何费用。)”可知,Streaks是免费的,故选A。【2题详解】细节理解题。根据Strides部分的“Youll be able to track your progress and see how far along you are with progress reports and charts thatll show you y

    9、our advancement and your success rate on any given goal.(你可以跟踪你的进度,并通过进度报告和图表看到你的进度和你在任何给定目标上的成功率。)”和ATracker部分的“Having tracked, you can see what youve done in a beautiful chart. You can also see a goal report to make sure youre staying on track with your new years resolutions.(跟踪之后,你可以在一个漂亮的图表中看到你做

    10、了什么。你还可以看到一份目标报告,以确保你的新年计划按计划进行。)”可知,Strides和ATracker这两款应用程序的共同点在于它们都提供了一个进度表。故选B。【3题详解】细节理解题。根据Coach.me部分的“Whats cool about Coach.me is that you can join a community of people like you where they are willing to help out each other.(Coach.me最酷的地方是你可以加入一个像你一样愿意互相帮助彼此的一群人。)”可知,你可以在Coach.me上获得其他用户的支持。故

    11、选C。BThirty-five years ago, with just one acre of land, a couple of seeds and a bucket of hope, one Nigerian-born scientist began his mission to defeat famine (饥荒) on his continent.News of the drought across Africa in the early 1980s troubled Nzamujo. Equipped with a microbiology PhD and his faith, h

    12、e travelled back to Africa. There, he found a continent ecologically rich, diverse and capable of producing food. He believes drought wasnt the only reason for widespread hunger, and that sustainability had been left out.Nzamujo began designing a “zero waste” agriculture system that would not only i

    13、ncrease food security, but also help the environment and create jobs. In 1985, he started his sustainable farm “Songhai” in the West African country of Benin.Nzamajo lives on the farm and constantly updates his techniques. He credits his degrees in science and engineering for Songhais success. But h

    14、e also thanks his spiritual and cultural roots, and his father a driving force in his life who encouraged him to pursue his studies to the highest degree and to use Songhai to share his knowledge.Songhai has several “eco-literacy” development programs. They range from 18-month training courses for f

    15、armer-enterprisers, to shorter stays to learn techniques like weeding. People come from all over the world to study Nzamujos methods.After seeing success on his first zero waste farm, he expanded throughout Benin and western Africa. Today, the Songhai model is applied across the continent, including

    16、 Nigena. Uganda, Sierra Leone and Liberia, Nzamujo says theyve trained more than 7.000 farmer-enterprisers and more than 30, 000 people in total since it began.Nzamujo believes zero waste agriculture is now steadily tackling the issues he set out to defeat, hunger, unemployment and environmental dec

    17、lines. And he wants to see it go further.4. Which factor related to famine was unnoticed in Nzamujos eyes?A. Poor soil.B. Water shortage.C. Lack of resources.D. Unsustainability.5. What does the author intend to do in paragraph 3?A. Introduce a solution.B. Give examples to the readers.C. Add some ba

    18、ckground information.D. Summarize the previous paragraphs.6. How does Songhai help to ease the problem of famine?A. By offering land.B. By trading seeds.C. By educating farmers.D. By selling technology.7. Which of the following best describes Nzamujo?A. Critical and careful.B. Learned and responsibl

    19、e.C. Optimistic and generous.D. Considerate and ambitious.【答案】4. D 5. A 6. C 7. B【解析】【导语】本文是一篇记叙文。文章讲述了学识渊博且有责任心的Nzamujo博士回到非洲,设计“零浪费”农业系统,创立“松海”农场,帮助那里的人们缓解饥荒问题。【4题详解】细节理解题。根据第二段中“There, he found a continent ecologically rich, diverse and capable of producing food. He believes drought wasnt the onl

    20、y reason for widespread hunger, and that sustainability had been left out.(在那里,他发现了一个生态丰富多样,能够生产食物的大陆。他认为干旱并不是大范围饥饿的唯一原因,可持续性被人们忽略了)”可知,在Nzamujo看来,可持续性是被人们忽略了的造成饥荒的一个原因,换句话说,人们没有注意到农业的不可持续性问题。故选D项。【5题详解】推理判断题。根据第三段中“Nzamujo began designing a zero waste agriculture system that would not only increase

    21、 food security, but also help the environment and create jobs. In 1985, he started his sustainable farm Songhai in the West African country of Benin.(Nzamujo开始设计一个“零浪费”农业系统,这不仅将提高粮食安全,而且有助于环境和创造就业机会。1985年,他在西非国家贝宁开办了他的可持续农场“松海”)”可推知,第三段介绍Nzamujo的解决方案,“零浪费”农业系统。故选A项。【6题详解】细节理解题。根据第五段中“Songhai has sev

    22、eral eco-literacy development programs. They range from 18-month training courses for farmer-enterprisers, to shorter stays to learn techniques like weeding. People come from all over the world to study Nzamujos methods.(松海有几个“生态素养”发展项目。他们为农民企业家提供为期18个月的培训课程,和在短期内学习除草等技术。人们从世界各地赶来学习Nzamujo的方法)”可知,So

    23、nghai项目通过培训农民来帮助缓解饥荒问题。故选C项。【7题详解】推理判断题。根据第二段中“News of the drought across Africa in the early 1980s troubled Nzamujo. Equipped with a microbiology PhD and his faith, he travelled back to Africa.(20世纪80年代早期,非洲各地发生干旱的消息令Nzamujo感到不安。带着微生物学博士学位和他的信仰,他回到了非洲)”可知,获得微生物学博士学位的Nzamujo得知非洲人民遭受饥荒时,带着自己的知识和信仰回到非

    24、洲,去帮助那里的人们。由此推知,Nzamujo不但学识渊博而且有责任心。故选B项。CBeing taken off the endangered species list doesnt guarantee a carefree future for whales. Recent research estimates that the population of Pacific gray whales off North Americas West Coast has dwindled by almost a quarter since 2016. Starting in 2019, alarm

    25、ing numbers of dead gray whales were spotted on beaches and floating offshore throughout their habitat, from Mexico to Alaska. The National Marine Fisheries Service defined it as an “Unusual Mortality Event”. UMEs are declared when a “significant die-off” occurs and when information is collected to

    26、clarify why it occurs.The Arctic has historically low levels of sea ice in recent years, upending the delicate ecosystem that sustains gray whales. Like other migrators, they dont feed on their winter breeding (繁殖) grounds or along their migration, and must gain weight during the summer to sustain t

    27、hemselves through the rest of the year. Observers using air photography noted the whales looked skinnier and arrived in Mexico in poor condition, which suggested they were not finding enough food during the summer.This die-off is alarmingly similar to the events of 20 years ago, when another UME res

    28、ulted in a significant drop in the gray whale population. Although the cause was ultimately undetermined, its thought that the population reached “carrying capacity”it grew too large for the environment to support it. Although that idea has been suggested for this die-off as well, its more likely bl

    29、amed on the changing conditions of the Arctic.Gray whales, hunted almost to extinction by the mid-20th century, were one of the first to be protected from hunting. The Eastern North Pacific population rebounded without pressure from whaling and was taken off the Endangered Species List; the Western

    30、North Pacific population is still listed as endangered. This die-off is a reminder that “delisting” doesnt indicate a populations secure future. New threats arise, climate change upends habitats, and continued monitoring is needed in case a crash comes.8. What does the underlined word “dwindled” in

    31、paragraph 1 mean?A. Increased.B. Bounced.C. Multiplied.D. Dropped.9. What will gray whales usually do in winter?A. Consume few calories.B. Travel south to breed.C. March back to Alaska.D. Seek food in the Arctic.10. What might be the main cause of the current UME?A. Serious illnesses.B. Sea pollutio

    32、n.C. Environmental changes.D. Limited carrying capacity.11. Whats the authors attitude to the “delisting”?A. Favorable.B. Concerned.C. Intolerant.D. Regretful.【答案】8. D 9. B 10. C 11. B【解析】【导语】本文是一篇说明文,主要讲的是被从濒危物种名单上除名并不能保证鲸鱼的未来无忧无虑。最近的研究估计,自2016年以来,北美西海岸太平洋灰鲸的数量减少了近四分之一。【8题详解】词句猜测题。根据下文“Starting in

    33、2019, alarming numbers of dead gray whales were spotted on beaches and floating offshore throughout their habitat, from Mexico to Alaska.(从2019年开始,从墨西哥到阿拉斯加,人们在海滩上和海上发现了数量惊人的死灰鲸。)”可知,划线词所说的是“自2016年以来,北美西海岸太平洋灰鲸的数量减少了近四分之一”,因此划线词的意思是“减少”,即Dropped,故选D。【9题详解】推理判断题。根据第二段的“Like other migrators, they dont

    34、 feed on their winter breeding (繁殖) grounds or along their migration, and must gain weight during the summer to sustain themselves through the rest of the year.(和其他迁徙者一样,它们不在冬季繁殖地或迁徙路线中进食,必须在夏季增加体重,以维持一年余下的时间。)”及“Observers using air photography noted the whales looked skinnier and arrived in Mexico

    35、in poor condition(使用空中摄影的观察人员注意到,这些鲸鱼看起来更瘦了,抵达墨西哥时身体状况很差)”可推断出,灰鲸在冬天通常会南下到墨西哥繁殖,即Travel south to breed,故选B。【10题详解】细节理解题。根据第三段的“Although that idea has been suggested for this die-off as well, its more likely blamed on the changing conditions of the Arctic.(虽然这种观点也被认为是导致这种灭绝的原因,但它更有可能被归咎于北极环境的变化。)”可知,

    36、当前UME的主要原因是环境的变化。故选C。【11题详解】推理判断题。根据最后一段的“This die-off is a reminder that “delisting” doesnt indicate a populations secure future.(这次灭绝提醒人们,“除名”并不意味着一个种群的未来就安全了。)”可知,作者对“除名”的态度是担忧的,即Concerned,故选B。DGov. Kathy Hochuls proposal to allow restaurants to sell drinks to go with reasonable limitations was m

    37、et with great enthusiasm all across New York. But New Yorks liquor (酒) stores have already begun a campaign of misinformation in an effort to block this.Their basic argument is that the governors proposal will result in an increase in underage sales, drunken driving, or any other public health probl

    38、ems. However, they throw these statements around without offering any support for their claimsbecause there is none.While the liquor stores frequently claim that the laws have been unchanged since the abolishment (废除) of Prohibition in 1934, in just the past 20 years the rules governing liquor store

    39、s have been changed, permitting the use of online third-party delivery services and allowing stores to open on Sundays. Restaurant advocates didnt oppose these expanded privileges because they didnt have a significant impact on restaurant sales.What hasnt changed of the law since Prohibition is the

    40、restriction on new liquor store licenses that give liquor stores a geographic territorial monopoly (垄断) to protect them from competition. Under typical circumstances the State Liquor Authority will only issue a new liquor store license if the nearby stores report steadily increasing sales. However a

    41、nti-competitive and outdated this restriction may be, it does serve as a protection against their concernsin the very unlikely event they come to pass.Economically, the pandemic has been a major help to the liquor store business. Before the pandemic, liquor stores sold 76% of all liquor in New York

    42、State and now they sell nearly 85%. And remember, during this period, restaurants were allowed drinks-to-go sales, showing their false claims of economic collapse are not grounded in reality or experience. The sales shift from restaurants to liquor stores over the past two years demonstrates clearly

    43、 that restaurants have lost sales to liquor storeswe just want to stop the bleeding. While the restaurant industry rebounded for a part of 2021, employment still remains more than 20% below pre-pandemic levels.12. Why did liquor stores oppose the proposal according to the author?A. Threat to public

    44、health.B. Boost of underage sales.C. Concerns about their sales.D. Limitations to drinks to go.13. What can be inferred from the fourth paragraph?A. Liquor stores are in a dog-eat-dog world.B. Prohibition makes liquor stores dead in the water.C. The number of liquor stores is under control.D. What l

    45、iquor stores worry about is reasonable.14. What does the underlined word “their” in the last paragraph refer to?A. Restaurants.B. Governors.C. New Yorkers.D. Liquor stores.15. What is the best title for the text?A. Let restaurants sell drinks to go.B. Defend liquor stores privileges.C. Liquor indust

    46、ry is losing money.D. Restaurants are racing with liquor stores.【答案】12. C 13. C 14. D 15. A【解析】【导语】本文是一篇新闻报道,主要讲的是纽约州州长凯西胡赫尔(Kathy Hochul)提议允许餐馆在合理限制的情况下出售饮料,这一提议在整个纽约都受到了热烈欢迎。但纽约的酒类商店已经开始了一场不实信息的运动,试图阻止这种情况的发生。【12题详解】推理判断题。根据第一段的“Gov. Kathy Hochuls proposal to allow restaurants to sell drinks to go

    47、 with reasonable limitations was met with great enthusiasm all across(州长凯西胡赫尔提议允许餐馆在合理限制的情况下出售饮料,这一提议受到了全国各地的热烈欢迎)”和第二段的“Their basic argument is that the governors proposal will result in an increase in underage sales, drunken driving, or any other public health problems. However, they throw these s

    48、tatements around without offering any support for their claimsbecause there is none.(他们的基本论点是,州长的提案将导致未成年人销售、酒后驾驶或任何其他公共健康问题的增加。然而,他们抛出这些言论,却没有提供任何支持他们主张的证据因为根本没有证据。)”可知,酒类商店反对这个提案不是因为对公众健康的威胁,会促进未成年人的销售或外带饮料的限制,根据常理判断,允许餐馆出售饮料,极有可能会影响到酒类商店的销售,因此酒类商店因为担心销售才会反对,故选C。【13题详解】推理判断题。根据第四段的“Under typical c

    49、ircumstances, the State Liquor Authority will only issue a new liquor store license if the nearby stores report steadily increasing sales.(在典型的情况下,国家酒局只会在附近的商店报告销量稳步增长的情况下,才会颁发新的酒类商店执照。)”可推断出酒类商店的数量已得到控制。故选C。【14题详解】词句猜测题。根据最后一段的“Before the pandemic, liquor stores sold 76% of all liquor in New York S

    50、tate and now they sell nearly 85%. And remember, during this period, restaurants were allowed drinks-to-go sales(在大流行之前,酒类商店销售了纽约州所有酒类的76%,现在它们的销量接近85%。记住,在此期间,餐馆允许饮料外带销售)”可知,餐馆在允许饮料外带销售的情况下销售都没有酒类商店高,由此说明,酒类商店关于经济崩溃的说法是错误的,因此their指的是酒类商店,故选D。【15题详解】主旨大意题。通读全文,尤其是第一段的“Gov. Kathy Hochuls proposal to

    51、allow restaurants to sell drinks to go with reasonable limitations was met with great enthusiasm all across New York. But New Yorks liquor (酒) stores have already begun a campaign of misinformation in an effort to block this.(纽约州州长凯西胡赫尔(Kathy Hochul)提议允许餐馆在合理限制的情况下出售饮料,这一提议在整个纽约都受到了热烈欢迎。但纽约的酒类商店已经开始

    52、了一场不实信息的运动,试图阻止这种情况的发生。)”可知,本文主要讲的是纽约州州长凯西胡赫尔(Kathy Hochul)提议允许餐馆在合理限制的情况下出售饮料这一提议所引起的酒类商店的反对意见,因此最好的题目是A选项“Let restaurants sell drinks to go(让餐馆出售外带饮料)”,故选A。第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。5G mobile technology has officially begun rolling out across the globe, whi

    53、ch indicates a dynamic acceleration (加速) in our world of connectivity. It promotes operational cooperation tourism hasnt experienced before. _16_ This is perceived from both the way the industry operates and the side of the traveler._17_ Its expected to offer organizations a wireless network that tr

    54、ansforms the way people and machines use data. Unlike previous network generations, 5G is now being seen as not just a consumer platform, but a primary communications platform that can also provide cloud connectivity and edge processing that can offer real-time business insights and automated respon

    55、ses, and eventually integrate the billions of internet of things devices and data that are available.As travel companies have transformed their operations with new digital systems, their focus has moved from the technology itself to the improved business outcomes and enhanced guest and passenger exp

    56、eriences driven by the technology. _18_ With advanced connectivity speeds and low latency (延时), guests can share their personal data to receive custom recommendations from travel companies in real time that should provide meaningful experiences. _19_ For example, guests can involve themselves in vie

    57、wing rooms and hotel facilities, or preview local attractions as they plan their trips.To prepare to roll out this new technology, travel companies should ensure they have a thorough understanding of their guests expectations on what makes a first-rank travel experience. _20_A. It also transforms th

    58、e travel experience.B. 5Gs capabilities can support that change.C. 5G offers significant security guarantee definitely.D. However, people havent got well prepared for the 5G era.E. Virtual experiences give guests an early taste of the destination.F 5G opens up a new way of accessing information and

    59、delivering business value.G. Then they should find ways to adapt their processes and services to meet them.【答案】16. A 17. F 18. B 19. E 20. G【解析】【导语】这是一篇说明文。文章说明了5G技术的发展给旅游行业带来的运作方式上改变。它不仅改变人和机器使用数据的方式。旅游业的重点也已经从技术本身转移到改善业务成果和提高由技术驱动的旅客和旅客体验上。【16题详解】根据上文“It promotes operational cooperation tourism ha

    60、snt experienced before. (它促进了前所未有的旅游运营合作)”及下文“This is perceived from both the way the industry operates and the side of the traveler. (从行业的运作方式和游客的角度都可以看出这一点)”可以推知,空处应该是讲5G给旅游行业带来的改变。A项“It also transforms the travel experience. (它还改变了人们的旅行体验)”句意与上下文连贯,且It also与上文中的It相互承接,符合题意,故选A项。【17题详解】根据下文“Its ex

    61、pected to offer organizations a wireless network that transforms the way people and machines use data. Unlike previous network generations, 5G is now being seen as not just a consumer platform, but a primary communications platform that can also provide cloud connectivity and edge processing that ca

    62、n offer real-time business insights and automated responses, and eventually integrate the billions of internet of things devices and data that are available.(它有望为企业提供一个无线网络,改变人和机器使用数据的方式。与前几代网络不同,5G现在不仅被视为一个消费平台,而且是一个主要的通信平台,它还可以提供云连接和边缘处理,可以提供实时业务洞察和自动响应,并最终整合数十亿的物联网设备和数据)”可知,本段主旨是在讲5G在通信方面带来的改变。F项

    63、“5G opens up a new way of accessing information and delivering business value.(5G开辟了一种访问信息和交付业务价值的新方式)”符合题意,故选F项。【18题详解】根据上文“As travel companies have transformed their operations with new digital systems, their focus has moved from the technology itself to the improved business outcomes and enhanced

    64、 guest and passenger experiences driven by the technology.(随着旅游公司用新的数字系统改变了他们的运营方式,他们的重点已经从技术本身转移到改善业务成果和提高由技术驱动的旅客和旅客体验上)”及下文“With advanced connectivity speeds and low latency (延时), guests can share their personal data to receive custom recommendations from travel companies in real time that should

    65、 provide meaningful experiences.(凭借先进的连接速度和低延时数据,客人可以实时分享他们的定制建议,这些建议可以提供有意义的体验)”可以推知,先进的连接速度与低延时数据是5G网络具有的优点,应该是5G使之发生改变。B项“5Gs capabilities can support that change.(5G的能力可以支持这一改变)”与上下文相呼应,符合题意,故选B项。【19题详解】根据下文“For example, guests can involve themselves in viewing rooms and hotel facilities, or pre

    66、view local attractions as they plan their trips. (例如,客人可以参与参观房间和酒店设施,或者在计划行程时预览当地景点)”可知,空处应该是讲客人可以用网络技术提前体验旅游设施。E项“Virtual experiences give guests an early taste of the destination.(虚拟体验可以让客人提前体验目的地)”与下文意思承接,且guests与下文guests相呼应。符合题意,故选E项。【20题详解】根据上文“To prepare to roll out this new technology, travel

    67、 companies should ensure they have a thorough understanding of their guests expectations on what makes a first-rank travel experience. (为了准备推出这项新技术,旅游公司应该确保彻底了解客人对一流旅游体验的期望)”可以推知,下文应该是旅游公司在了解客人对旅游体验的期望后所采取的措施。G.项“Then they should find ways to adapt their processes and services to meet them.(然后,他们可以找

    68、到调整流程和服务以满足这些需求的方法)”为旅游公司采取的措施,符合题意,故选G项。第二部分 语言运用(共两节,满分30分)第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)阅读下面短文,从每题所给的A,B,C,D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项I once coached volleyball for a group of kids for the Special Olympics. One particular Tuesday night, after warming up, the kids began their _21_. Brian was sitting in the _22_ b

    69、y himself, as usual, _23_ between watching the other kids and resting his head on his knees.His family _24_ greatly with what they referred to as his “condition.” _25_, this caused him a lot of anger and sadness. With a _26_ ability to fully understand and deal with the negativity in his life, Brian

    70、 often _27_ and wouldnt communicate with others. Working with Brian each week, I knew I had to be _28_.On this particular Tuesday night, as I had done so many times before, I simply told him that wed love to have him _29_us, and made my way over to the other kids.As the volleyball lesson _30_, I saw

    71、 Brian come out of his corner and was moving closer, _31_ in the fun the other kids were having. Hesitantly, he _32_ me and asked if he could play. On this night, Brian had finally decided to move past his _33_ and take part in the fun.At the end of that Tuesday night, as I watched Brian and the oth

    72、er kids leave the volleyball court _34_, I knew that I was making at least a small _35_ in these kids lives.21. A. discussionsB. studiesC. movesD. preparations22. A. chairB. cornerC. darknessD. crowds23. A. exploringB. comparingC. emergingD. alternating24. A. struggledB. competedC. agreedD. integrat

    73、ed25. A. NaturallyB. ObviouslyC. LiterallyD. Unfortunately26. A. limitedB. uniqueC. remarkableD. permanent27. A. looked downB. shut downC. slowed downD. calmed down28. A. strictB. accurateC. patientD. efficient29. A. joinB. helpC. chooseD. support30. A. ceasedB. startedC. suspendedD. progressed31. A

    74、. hiddenB. engagedC. interestedD. involved32 A. excitedB. huggedC. approachedD. encountered33. A. angerB. fearC. prideD. doubt34. A. behindB. togetherC. fastD. late35. A. contributionB. promiseC. chanceD. difference【答案】21. C 22. B 23. D 24. A 25. D 26. A 27. B 28. C 29. A 30. D 31. C 32. C 33. A 34.

    75、 B 35. D【解析】【分析】这是一篇记叙文。文章讲述了作者在特殊奥林匹克运动会上担任儿童排球教练时,通过自己的努力帮助一个名叫Brian的孩子打开心结,使他融进团体之中的故事。【21题详解】考查名词词义辨析。句意:一个特别的星期二晚上,热身之后,孩子们开始了他们的活动。A. discussions 讨论;B. studies 学习;C. moves 活动;D. preparations 准备。根据上文“I once coached volleyball for a group of kids for the Special Olympics.”可知,作者担任排球教练,一般在进行活动前都在热

    76、身后进行,所以推知孩子们开始了活动,故选C项。【22题详解】考查名词词义辨析。句意:布莱恩独自坐在角落里,和往常一样,他时而看着其他孩子,时而把头搁在膝盖上休息。A. chair 椅子;B. corner 角落;C. darkness 黑暗;D. crowds 人群。由第四段中“I saw Brian come out of his corner”可以推知,布莱恩应该是喜欢蜷缩在角落里。故选B项。【23题详解】考查动词词义辨析。句意:布莱恩独自坐在角落里,和往常一样,他时而看着其他孩子,时而把头搁在膝盖上休息。A. exploring 探索;B. comparing对比;C. emerging

    77、 浮现;D. alternating 交替。根据下文“Brian often _7_ and wouldnt communicate with others”可以推知,布莱恩不与他人交流,所以在他人进行活动时,他并不参与其中,而是时而看其他孩子,时而把头放在膝盖上休息。故选D项。【24题详解】考查动词词义辨析。句意:布莱恩的家人对他们提到的他的“状况”做出了很大努力。A. struggled 努力;B. competed 竞争;C. agreed同意;D. integrated 合并。condition指代上文中“Brian was sitting in the _2_ by himself,

    78、 as usual, _3_ between watching the other kids and resting his head on his knees.”可知,布莱恩的状态一直不好,不愿与他人交流,可以推知,他的家人应该是对其做了很大努力。故选A项。【25题详解】考查副词词义辨析。句意:不幸的是,这给他带来了很多愤怒和悲伤。A. Naturally自然地; B. Obviously显而易见地; C. Literally 照字面意思地;D. Unfortunately不幸的是。由下文“ this caused him a lot of anger and sadness. ”可知,给他

    79、带来了气愤和悲伤是不幸的,故选D项。【26题详解】考查形容词词义辨析。句意:他完全理解和处理生活中的消极情绪的能力有限,布莱恩经常沉默寡言,不愿与他人交流。A. limited 有限的;B. unique 独特的C. remarkable 非凡的;D. permanent 永恒的。根据由下文“Brian often _7_ and wouldnt communicate with others. ”可知,布莱恩不能与他人沟通,因此推断他处理生活消极情绪的能力有限。故选A项。【27题详解】考查动词短语词义辨析。句意:他完全理解和处理生活中的消极情绪的能力有限,布莱恩经常沉默寡言,不愿与他人交流。

    80、A. looked down 向下看;B. shut down 沉默寡言;C. slowed down 减速;D. calmed down冷静;由本句中 “wouldnt communicate with others. ”可知,布莱恩经常沉默寡言。故选B项。【28题详解】考查形容词词义辨析。句意:每周和布莱恩一起工作,我知道我必须要有耐心。A. strict 严格的;B. accurate 精确的;C. patient 耐心的;D. efficient有效率的。由上文“With a _6_ ability to fully understand and deal with the negat

    81、ivity in his life, Brian often _7_ and wouldnt communicate with others.”可知,布莱恩的性格很难与他人沟通,并且完全理解和处理生活中的消极情绪的能力有限。所以对他应该有耐心一些。故选C项。【29题详解】考查动词词义辨析。句意:在这个特别的周二晚上,就像我以前做过的很多次一样,我只是告诉他,我们很想让他和我们一起,然后我走到其他孩子那里。A. join 加入;B. help 帮助;C. choose 选择;D. support支持。由上文“Brian often and wouldnt communicate with oth

    82、ers.”可以推知,布莱恩不愿意与他人交流,所以这里教练是想让布莱恩加入团体中,不再像之前那样封闭自己,故选A项。【30题详解】考查动词词义辨析。句意:随着排球课的进行,我看到布莱恩从角落里走出来,正逐渐靠近,他对其他孩子正在玩的游戏很感兴趣。A. ceased 中止;B. started 开始;C. suspended 暂停;D. progressed 进行。由本句中“As the volleyball lesson”中as表示随着,可以推知,布莱恩是在排球课进行中时从角落出来的。故选D项。【31题详解】考查动词词义辨析。句意:随着排球课的进行,我看见布莱恩从他的角落里走出来,正逐渐靠近,他

    83、对其他孩子正在玩的游戏很感兴趣。A. hidden 隐藏;B. engaged 从事; C. interested 使感兴趣;D. involved 参与。根据下文 “Hesitantly, he _12_ me and asked if he could play.” 可知,布莱恩询问作者他是否也能玩。可以知道,布莱恩也对这个游戏很感兴趣。故选C项。【32题详解】考查动词词义辨析。句意:他犹犹豫豫地走近我,问我他是否可以玩。A. excited 使激动;B. hugged 拥抱;C. approached 靠近;D. encountered 遇到。根据上文“I saw Brian come

    84、out of his corner and was moving closer,”可知,布莱恩离我有一段距离,这里他应该是靠近我然后再询问我,故选C项。【33题详解】考查名词词义辨析。句意:这天晚上,布莱恩终于决定放下他的愤怒,参与到游戏中来。A. anger愤怒;B. fear 害怕;C. pride 傲慢;D. doubt 怀疑。由第二段 “this caused him a lot of anger and sadness.”(这给他带来了很多的愤怒和悲伤。)可以推知,布莱恩此时应该已经放下自己的愤怒,故选A项。【34题详解】考查副词词义辨析。句意:在那个星期二晚上结束的时候,我看着布莱

    85、恩和其他孩子一起离开排球场。A. behind 在后面; B. together 和一起; C. fast 快速地;D. late 晚。由上文“On this night, Brian had finally decided to move past his _13_ and take part in the fun.”( 在这天晚上,布莱恩终于决定放下他的愤怒,参与到游戏中来。)可以推知。布莱恩已经能主动融入团体中,与别人开始交流,所以此处应该是布莱恩和其它孩子一同离开排球场。故选B项。【35题详解】考查名词词义辨析。句意:我知道我至少给这些孩子的生活带来了一点改变。A. contribut

    86、ion 贡献;B. promise 承诺;C. chance 机会;D. difference 不同,差异。由第一段中“Brian was sitting in the _2_ by himself, as usual, _3_ between watching the other kids and resting his head on his knees.”以及“On this night, Brian had finally decided to move past his _13_ and take part in the fun.”可知。作者通过努力使之前一直不与他人交流,常常坐在角

    87、落的布莱恩开始融入团体中,使之改变,make a difference意为做出改变。符合题意,故选D项。第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。For the first time at the National Gallery of Art, works of art are being conserved in the galleries, in full view of the public rather than behind the scenes in a conservation laboratory. The

    88、 six greatest 18th-century _36_ (carve) marble (大理石) sculptures in the East Sculpture Hall _37_ sustained the most damage will receive conservation treatment.The conservators will be removing dust and dirt accumulated (聚积) on the sculptures over _38_ (decade) of display. Both previous restorations t

    89、o losses _39_ joins between the original marble blocks that have discolored will be replaced by a more _40_ (close) marble like material.In addition to providing visitors with a rare insight into the world of art conservation, _41_ (conduct) the treatments in original place allows the sculptures to

    90、be treated in the same natural light in which they _42_ (exhibit) currently. The conservators can also continually refer to the other statues, ensuring an overall sense of visual _43_(harmonious). Finally, conserving these large and fragile works of art in place minimizes _44_ (they) risks of being

    91、damaged.In total, this work will take about one year. A live video displayed near the sculpture will provide _45_close-up view of the conservation work in progress.【答案】36. carved 37. that 38. decades 39. and 40. closely 41. conducting 42. are being exhibited 43. harmony 44. their 45. a【解析】【导语】本文是一篇说

    92、明文,主要讲的是受损最严重的东方雕塑馆的6座18世纪最伟大的大理石雕塑将在大众的视野中接受保护处理。【36题详解】考查形容词。句意:受损最严重的东方雕塑馆的6座18世纪最伟大的大理石雕塑将接受保护处理。carve此处作定语,修饰“marble (大理石) sculptures”,二者之间是被动关系,用故过去分词作定语,故填carved。【37题详解】考查定语从句。句意:受损最严重的东方雕塑馆的6座18世纪最伟大的大理石雕塑将接受保护处理。分析句子结构可知,空格处引导的是定语从句,从句中缺少主语,先行词sculptures是物,且被最高级greatest修饰,因此空格处用关系代词that,故填t

    93、hat。【38题详解】考查名词的复数。句意:保护人员将清除数十年来在雕塑上积累的灰尘和污垢。decade是可数名词,前面无冠词,因此空格处用复数decades。故填decades。【39题详解】考查连词。句意:之前的修复和原有大理石块之间已经变色的连接将被更接近大理石的材料取代。both.and.是固定搭配,意为“两个都”,因此空格处是and,故填and。【40题详解】考查副词。句意:之前的修复和原有大理石块之间已经变色的连接将被更接近大理石的材料取代。“marble like”意为“似大理石的”,用副词closely修饰作状语,故填closely。【41题详解】考查动名词。句意:除了为游客提

    94、供一个罕见的艺术保护世界的见解,在原处进行处理允许雕塑在它们被展出的相同的自然光下被处理。空格处用动名词conducting作主语,故填conducting。【42题详解】考查时态,语态和主谓一致。句意:除了为游客提供一个罕见艺术保护世界的见解,在原处进行处理允许雕塑在它们被展出的相同的自然光下被处理。sculptures是被展出,由currently可知,句子用现在进行时的被动语态,主语they是复数,因此空格处是are being exhibited,故填are being exhibited。【43题详解】考查名词。句意:管理员还可以不断地参考其他雕像,确保整体视觉上的和谐。visual

    95、是形容词,修饰名词,harmonious的名词是harmony,意为“和谐”,是不可数名词,故填harmony。【44题详解】考查物主代词。句意:最后,在适当的地方保存这些大型而脆弱的艺术品,会将它们被损坏的风险降到最低。risks和they之间是所属关系,因此空格处是“他们的”,用形容词性物主代词their,故填their。【45题详解】考查冠词。句意:在雕塑旁播放的现场视频将提供正在进行的保护工作的近距离观察。view意为“观看”,是可数名词,且此处表泛指,前面需加不定冠词,close-up是辅音音素开头,因此不定冠词用a,故填a。第三部分 写作(共两节,满分40分)第一节(满分15分)4

    96、6. 你校英文报Youth正在征集关于北京冬奥会的征文,请你写一篇短文投稿,内容包括:1.简单介绍北京冬奥会;2.难忘的一个瞬间;3.你的感受。注意:1.写作词数应为80左右;2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。Beijing Winter Olympics in My Eyes_【答案】The Winter Olympic Games are an international winter sport event taking place every four years. Beijing successfully held the 2022 Winter Olympics last m

    97、onth, which is certain to strengthen the east and west culture bridge again.Besides the lovely mascot that captured my hearts, I was also impressed by the spectacular opening ceremony. The dreamlike colors, the eye-catching high-tech and the warm atmosphere demonstrated in The Birds Nest thrilled my

    98、 heart, which is something I will never forget.With the Winter Olympics, Beijing has become the worlds first city to host both the summer and winter editions of the Olympic Games. It is absolutely a great honor for China.【解析】【导语】本篇书面表达属于征文。要求考生给校英文报Youth投稿,介绍北京冬奥会和其中难忘的一个瞬间。【详解】1.词汇积累巩固,增强:strengthe

    99、n enhance吸引,捕获:capture catch/seize展示:demonstrate show使兴奋,使激动:thrill excite2.句式拓展简单句变复合句原句:The Winter Olympic Games are an international winter sport event taking place every four years.拓展句:The Winter Olympic Games are an international winter sport event which takes place every four years.【点睛】高分句型1 B

    100、eijing successfully held the 2022 Winter Olympics last month, which is certain to strengthen the east and west culture bridge again. (运用了which引导非限制性定语从句)高分句型2 Besides the lovely mascot that captured my hearts, I was also impressed by the spectacular opening ceremony.(运用了that引导限制性定语从句)第二节(满分25分)47. 阅

    101、读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文A GIFT FOR GRANDPASummer vacation was coming. Jack and his brother Berlin were filled with excitement as they thought of visiting their grandparents again.The big day came at last. After the happy family got ready they set out for the grandparents eagerly. On the w

    102、ay, the brothers were excitedly talking about the fun they had with grandparents.A little blue house with a tall white chimney finally appeared. Behind the property was the forest carrying their good memories with Grandpa. They arrived at the driveway, at the end of which Grandma was waiting for the

    103、m joyfully.Jack and Berlin each gave Grandma a big hug and then swept to the living room, shouting excitedly “Grandpa, we are back!”Seeing his grandsons, Grandpa was wild with joy and tried to get up with all his strength from the chair but in vain. A helpless expression flashed on his face. Grandma

    104、 explained that his health was declining rapidly and maybe couldnt stand up on his own forever. But Grandpa declared stubbornly (倔强地), “I can!” Certainly, he was stuck in his boyish way. Mum and grandparents were happy to meet again after a long time. They sat together and chatted about what happene

    105、d recently.The brothers were soon bored with adult conversation, went out and wandered into the forest. Tall trees stretched up to the heavens with large branches crossing each other, while young ones rose straight like soldiers. Grandpa was once a great explorer full of wisdom. He could tell where

    106、the birds came from only by their calls and songs. The trees, birds, lizards, lots of bugs.How many merry moments they spent with Grandpa in the kingdom!But now Grandpa couldnt get up. This made them worried. “Wed think out a way to cheer him up.” Jack said. “Grandpa is a bird lover, and we can catc

    107、h him a bird.” Berlin suggested. “But he hates birds being caged!” Jack shook his head.Then a bright idea came to Jacks mind. “Why not make a cane (拐杖) out of a young tree!”注意:1.续写词数应为150左右;2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。Berlin thought it was a good idea._Jack and Berlin handed the cane to Grandpa._【答案】Berlin

    108、thought it was a good idea. When the two brothers reached an agreement, they quickly ran back to their grandfathers house, got the tools they needed to make the cane, and ran back to the woods. Jack said, “What kind of tree should we pick for the walking stick?” Berlin thought for a moment and said,

    109、 “I think we should choose a straight tree, so no knots will scratch grandpas hands.” Jack nodded his head in agreement. They found a straight tree and set to work. They cut the tree down, and with a knife they took the bark off. It was a wonderful tree, which was smooth and was just of the right si

    110、ze. They thought grandpa would love it. Jack and Berlin handed the cane to Grandpa. When grandpa took the cane, his hands shook with joy, thinking, “This is made by my grandsons themselves. How precious it is!” Jack said, “Grandpa, we hope this cane will help you stand up and come with us to explore

    111、 the woods.” Grandpa smiled and decided to give it a try so as not to make his grandchildren disappointed. He held the cane in his right hand and the arm of his chair in his left hand. He stood up with strength on his legs. Everyone was surprised and excited to see grandpa stand up. At that moment,

    112、Jack noticed a tear coming from the corner of his grandfathers eye.【解析】【导语】本文以人物为线索展开,讲述了暑假即将来临,杰克和他的弟弟柏林去看望祖父母,他们却发现爷爷站不起来了,兄弟俩走进了森林,杰克突然想到了一个好主意,就是给爷爷做一根手杖。【详解】1.段落续写:由第一段首句内容“柏林认为这是个好主意。”可知,第一段可描写兄弟俩怎么做手杖。由第二段首句内容“杰克和伯林把手杖递给爷爷。”可知,第二段可描写爷爷拿到手杖后的反应。2.续写线索:拿工具做手杖爷爷尝试站起来众人反应3.词汇激活行为类拿:get/fetch砍下:cu

    113、t down/chop down站起来:stand up/rise to ones feet情绪类高兴:joy/delight兴奋的:excited/thrilled【点睛】高分句型1When the two brothers reached an agreement, they quickly ran back to their grandfathers house, got the tools they needed to make the cane, and ran back to the woods.(由when引导的时间状语从句)高分句型2It was a wonderful tree, which was smooth and was just of the right size.(由关系代词which引导的非限制性定语从句)

    展开阅读全文
    提示  课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
    关于本文
    本文标题:山东省潍坊市2022届高三下学期3月一模考试英语试题 WORD版含解析.doc
    链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-353958.html
    相关资源 更多
  • 四年级上册英语课件-Unit 5 I like those shoes Lesson 27-3_人教精通(2014秋).ppt四年级上册英语课件-Unit 5 I like those shoes Lesson 27-3_人教精通(2014秋).ppt
  • 四年级上册英语课件-Unit 5 I like those shoes Lesson 27-2_人教精通(2014秋).ppt四年级上册英语课件-Unit 5 I like those shoes Lesson 27-2_人教精通(2014秋).ppt
  • 四年级上册英语课件-Unit 5 I like those shoes Lesson 27-1_人教精通(2014秋).ppt四年级上册英语课件-Unit 5 I like those shoes Lesson 27-1_人教精通(2014秋).ppt
  • 四年级上册英语课件-Unit 5 I like those shoes Lesson 26-3_人教精通(2014秋).ppt四年级上册英语课件-Unit 5 I like those shoes Lesson 26-3_人教精通(2014秋).ppt
  • 四年级上册英语课件-Unit 5 I like those shoes Lesson 26-2_人教精通(2014秋).ppt四年级上册英语课件-Unit 5 I like those shoes Lesson 26-2_人教精通(2014秋).ppt
  • 四年级上册英语课件-Unit 5 I like those shoes Lesson 25-3_人教精通(2014秋).ppt四年级上册英语课件-Unit 5 I like those shoes Lesson 25-3_人教精通(2014秋).ppt
  • 四年级上册英语课件-Unit 5 I like those shoes Lesson 25-2_人教精通(2014秋).ppt四年级上册英语课件-Unit 5 I like those shoes Lesson 25-2_人教精通(2014秋).ppt
  • 四年级上册英语课件-Unit 5 I like those shoes Lesson 25-1_人教精通(2014秋).ppt四年级上册英语课件-Unit 5 I like those shoes Lesson 25-1_人教精通(2014秋).ppt
  • 四年级上册英语课件-Unit 5 I like those shoesLesson 29_人教(精通)(2014秋) (共18张PPT).ppt四年级上册英语课件-Unit 5 I like those shoesLesson 29_人教(精通)(2014秋) (共18张PPT).ppt
  • 四年级上册英语课件-Unit 5 I like those shoesLesson 27_人教(精通)(2014秋) (共21张PPT).ppt四年级上册英语课件-Unit 5 I like those shoesLesson 27_人教(精通)(2014秋) (共21张PPT).ppt
  • 四年级上册英语课件-Unit 5 I like those shoesLesson 26_人教(精通)(2014秋) (共18张PPT).ppt四年级上册英语课件-Unit 5 I like those shoesLesson 26_人教(精通)(2014秋) (共18张PPT).ppt
  • 六年级上册英语说课稿Unit 4 I have a pen pal 第一课时人教.doc六年级上册英语说课稿Unit 4 I have a pen pal 第一课时人教.doc
  • 四年级上册英语课件-Unit 5 I like those shoesLesson 25_人教(精通)(2014秋) (共20张PPT).ppt四年级上册英语课件-Unit 5 I like those shoesLesson 25_人教(精通)(2014秋) (共20张PPT).ppt
  • 六年级上册英语说课稿Unit 2 Ways to go to school 人教.doc六年级上册英语说课稿Unit 2 Ways to go to school 人教.doc
  • 六年级上册英语试题--学年度 期末测试人教.doc六年级上册英语试题--学年度 期末测试人教.doc
  • 四年级上册英语课件-Unit 5 Free time_Join in 剑桥英语(共25张PPT).ppt四年级上册英语课件-Unit 5 Free time_Join in 剑桥英语(共25张PPT).ppt
  • 六年级上册英语试题-连词成句练习人教.doc六年级上册英语试题-连词成句练习人教.doc
  • 四年级上册英语课件-Unit 5 Dinner.ppt四年级上册英语课件-Unit 5 Dinner.ppt
  • 六年级上册英语试题-第6单元达标检测卷|人教PEP()(含听力材料和答案).doc六年级上册英语试题-第6单元达标检测卷|人教PEP()(含听力材料和答案).doc
  • 六年级上册英语试题-第6单元达标检测卷|人教PEP(含听力材料和答案).doc六年级上册英语试题-第6单元达标检测卷|人教PEP(含听力材料和答案).doc
  • 四年级上册英语课件-Unit 5 Dinner is ready第6课时_人教(PEP).ppt四年级上册英语课件-Unit 5 Dinner is ready第6课时_人教(PEP).ppt
  • 六年级上册英语试题-Unit6 How do you feel单元测试人教.doc六年级上册英语试题-Unit6 How do you feel单元测试人教.doc
  • 四年级上册英语课件-Unit 5 Dinner is ready第5课时_人教(PEP).ppt四年级上册英语课件-Unit 5 Dinner is ready第5课时_人教(PEP).ppt
  • 六年级上册英语试题-Unit6 How do you feel 单元测试人教.doc六年级上册英语试题-Unit6 How do you feel 单元测试人教.doc
  • 四年级上册英语课件-Unit 5 Dinner is ready第3课时_人教(PEP).ppt四年级上册英语课件-Unit 5 Dinner is ready第3课时_人教(PEP).ppt
  • 六年级上册英语试题-Unit5 What does he do 单元测试人教.doc六年级上册英语试题-Unit5 What does he do 单元测试人教.doc
  • 四年级上册英语课件-Unit 5 Dinner is ready第2课时_人教(PEP).ppt四年级上册英语课件-Unit 5 Dinner is ready第2课时_人教(PEP).ppt
  • 六年级上册英语试题-Unit4 I have a pen pal 单元测试人教.doc六年级上册英语试题-Unit4 I have a pen pal 单元测试人教.doc
  • 四年级上册英语课件-Unit 5 Can Sam play football. 第二课时_外研版(三起) (共23张PPT).ppt四年级上册英语课件-Unit 5 Can Sam play football. 第二课时_外研版(三起) (共23张PPT).ppt
  • 关于我们 - 联系我们 - 加入我们 - 常用工具与软件 - 公益活动

    copyright@ 2020-2024 www.ketangku.com网站版权所有

    黑ICP备2024021605号-1