山东省菏泽市2021届高三上学期11月期中考试英语试题(含听力) WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
5 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 山东省菏泽市2021届高三上学期11月期中考试英语试题含听力 WORD版含解析 山东省 菏泽市 2021 届高三 上学 11 期中考试 英语试题 听力 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、20202021学年度第一学期期中考试高三英语试题注意事项:1. 本试卷由四个部分组成。其中,第一、二部分和第三部分的第一节为选择题。第三部分的第二节和第四部分为非选择题。2. 答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。3. 回答选择题时,选出每小题答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑;回答非选择题时,将答案写在答题卡上,写在本试卷上无效。4. 考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第一部分 听力(共两节,满分30分)该部分分为第一、第二两节。注意:回答听力部分时,请先将答案标在试卷上。听力部分结束前,你将有两分钟的时间将你的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小
2、题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What is the man going to do first?A. Write his paper.B. Visit Professor Green.C. Go to the cinema with the woman.【答案】B【解析】【原文】M:I have to go to Professor Greens to discuss
3、 my paper. But Id see a film with you when I come back.W:Im going to the cinema right now with Jane,and I dont think you could make it.2. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】Where do most of the womans earnings come from now?A. Her recordings.B. Her advertising work.C. Her concert performance.【答案】B【解析】【原文】M:What part
4、 of your work earns you the most?W:Well,it used to be my recordings but that side has dropped a bit. And theres never much money from the concert. Ive done some TV advertisements recently,and they bring in a big fortune.3. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What time is it now?A. 7:00 pm.B. 7:30 pm.C. 8:00 pm.【答案】A【
5、解析】【原文】M: Oh, youre watching a DVD. But 1 want to see the news and it starts at 8:00 pmthats only one hour from now.W: Dont worry. The DVD will finish by 7:30.4. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】Which postcard will the speakers send?A. Garden.B. Castle.C. Beach.【答案】C【解析】【原文】M:Shall we send this postcard with a pic
6、ture of a castle?W:Its not where were actually staying. What about a view of the beach instead? Or one of the garden pictures.M:I think your first idea is better.5. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】Where are the speakers?A. At a hotel.B. At a restaurant.C. At a store.【答案】A【解析】【原文】M:Can I help you?W:Hi,I just got b
7、ack from a meeting and my room is a mess. No one made the bed,and there is water all over the floor in the bathroom.M:Im sorry,madam. Ill send someone up right away.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段
8、对话或独白读两遍。听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】6. What is the probable relationship between the speakers?A. Husband and wife.B. Tourist and travel agent.C. Customer and house agent.7. What are the speakers discussing?A. Where to travel.B. Whether to buy a house.C. How to use their money.【答案】6. A 7. C【解
9、析】【原文】M:Im going to tell you what I plan to do with this amount of money. First,we need to buy a new house. This one is too small.W:Buying a house doesnt cost all of it if we borrow some money from the bank.M:I know. And it could be a big deal to us. I prefer to make a large down payment and then ou
10、r monthly payments will be small. In addition,I would like to take a trip to Europe.W:Travelling abroad? I love this idea. We can book a family package tour. And this doesnt cost too much.听下面一段较长对话,回答以下小题【此处可播放相关音频,请去附件查看】8. How much has the man paid for his lessons?A. 14.B. 114.C. 140.9. Why did th
11、e man fail his last driving test?A. He hit something by accident.B. He drove through the red lights.C. He didnt park his car properly【答案】8. C 9. B【解析】【原文】W:Peter,youre learning to drive,arent you? Do you go to the AA Driving School?M:Actually its called the ABC Driving Schoo1. Ive had ten lessons al
12、ready and each one is fourteen pounds.W:I see. And is the teachers car new?M:Yes,and its not a big car,so parking is easy.W:When are you going to take your driving test?M:I failed it last week.W:Did you hit something or. . .M:The traffic lights were red but I didnt see them and I couldnt stop in tim
13、e.W:Never mind. You can take the test again. Tell me about your teacher. Is he friendly?M:Hes OK. Hes quite young and nice to talk to,but my father will give me my next lessons. Hes cheaper.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】10. How does the boy feel at first about living in the village?A. Annoyed.B
14、. Excited.C. Satisfied.11. Why does the boys father decide to live in the village?A. He has changed his job.B. He thinks its quiet there.C. He wants to save money.12. What does the woman suggest the boy do?A. Go to school by bus.B. Ask his parents for a motorbike.C. Have his parents drive him to sch
15、oo1.【答案】10. A 11. C 12. B【解析】【原文】M: Youll never guess, my mum and dad have just decided were going to live in a village. Its so inconvenient there.W: Why have they done that?M: Dad says itll cut our living costs because houses arent so expensive there but I dont see it. I mean, well spend more on pe
16、trol getting to the city, wont we?W: But your mum and dad work at home, and youve got your student card for the bus. And its quiet living there.M: Buses dont often go to the countryside nowadays. Ill be stuck out there, like, with no social life.W:Well,how about asking your parents for a motorbike t
17、o drive to school? That way they dont have to drive you everywhere.M:Thats perfect!听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】13. What did Vanessa and Robert decide to do last year?A. Get married.B. Look for new jobs.C. Return to England by boat.14. What was Vanessa most worried?A. The living conditions wou
18、ld be bad.B. She wouldnt be prepared.C. The baby would get i11.15. What do we know about Vanessa when she reached Singapore?A. She considered flying home.B. She was worried about the boat.C. She enjoyed the break from traveling.16. How was Vanessas father-in-law helpful?A. He looked after the baby.B
19、. He helped to sail the boat.C. He was a good cook.【答案】13. C 14. C 15. A 16. A【解析】【原文】M:Good evening Vanessa. Youre going to tell us about your journey.W:Well,my husband Robert and I had worked in Hong Kong for years. We got married there six years ago and had a baby there. But last year,we gave up
20、our jobs and decided to sail back to England,with the baby.M:And how long did it take you to get ready for the trip?W:We had six months to get everything we needed. My friends didnt believe I could live in such a small place,but I was happy about that. I was most anxious about the babys health and I
21、 started collecting medicines.M:And your first stop was Singapore?W:Yes I hadnt expected to hit bad weather so soon. Wed no worries about the boat though. In fact,when we reached Singapore,I considered flying home to England,but luckily decided not to. We spent six boring weeks in Singapore waiting
22、for the weather to improve.M:And you were joined by your father-in-law?W:Yes,my father-in-law joined us with a friend of his,whos a cook. My father-in-law helped us a lot. He was very happy to take care of the baby while we sailed the boat.听下面一段独白,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】17. Who helped the students
23、 organize the show?A. The art teacher.B. The maths teacher.C. The maths teachers daughter.18. What was the money raised for?A. More books.B. More computers.C. Some lights.19. Where did the students find the useful information?A. In magazines.B. On websites.C. From books.20. What was everybody asked
24、to wear at the beginning?A. A hat.B. A jacket.C. A dress.【答案】17. B 18. C 19. B 20. A【解析】【原文】W: We had a clothes show at my school last week. It was really great! Some of us were talking about it in our art class, and we asked the teacher if it was a good idea. Funnily enough, it was my maths teacher
25、 who helped us to plan and run it. Her daughter is a dress designer, so she knows quite a lot about it.We wanted to raise some money for the school. The school library always needs more books, but this show was organized to pay for some lights in the computer area of the library.Wed never done anyth
26、ing like it before, so we looked at magazines. But we didnt find much there. It was all too professional for us. In fact, we found more useful suggestions on some websites, because other people of our age had done the same sort of thing and written about it. One idea we got that way was to do someth
27、ing fun right at the beginning of the show. So we decided to go for hats. Everybody at the show, including members of the audience, was asked to wear one for the first half hour. People decorated them in all sorts of ways, or else they matched them with their jackets or their dresses. It turned out
28、to be a great start to the evening.All in all, it was a successful evening.第二部分 阅读(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。ADoes your group or team need help? Try our challenge courses! We provide various approaches and opportunities for participants. More importantly,all
29、 activities are conducted in a safe environment!Our goals Bring participants together in a new environment where theyll share a common experience while working together.Encourage group trust. Participants must rely on others,completing the course as a group and not on an individual basis.Overcome pe
30、rsonal fears of lack of confidence.Improve goals setting and problem solving skills.Encourage safe,appropriate risks taking in a caring environment.Planning a programA variety of challenge course programs can be designed. Working with your group,the center will design a program based on your groupte
31、ams goals,schedule,group size and budget. The center offers team building programs for youth,adolescents and adults. High challenge courses are physically,mentally and emotionally challenging. An instructions and equipment are provided by the center.Requirements for high challenge coursesClimbing To
32、wermust be 9 years or older.High Ropesmust be 12 years or older.Group pricingLow Challenge Course$150per 15 peopleHigh Challenge Course$300per 15 peopleBoth$400per 15 peopleThe two courses are annually inspected by a professional organizationChallenge Design Innovations. You can contact the center b
33、y phone 434-348-5444 or by email heathernvt. edu to plan your next challenge course program!21. The challenge course programs help participants_.A. realize their dreamsB. not fear to take risksC. work together as a teamD. develop self-learning ability22. What do we know about the center?A. It benefi
34、ts especially those with special needs.B. It designs different programs accordingly.C. It is run by Challenge Design Innovations.D. It is intended for teenagers.23. How much should a group of 30 young teenagers pay for a high challenge course?A. 300 dollars.B. 450 dollars.C. 600 dollars.D. 800 dolla
35、rs.【答案】21. C 22. B 23. C【解析】本文是应用文。文章介绍了有一些某中心挑战性课程的设置情况。【21题详解】细节理解题。根据Our goals部分中“Encourage group trust. Participants must rely on others,completing the course as a group and not on an individual basis. (鼓励团队的信任。学员必须依靠他人,作为一个团队完成课程,而不是单独完成。)”可知,挑战课程帮助参与者培养团队合作精神。故选C。【22题详解】推理判断题。根据Planning a prog
36、ram部分中“the center will design a program based on your groupteams goals,schedule,group size and budget. The center offers team building programs for youth,adolescents and adults. High challenge courses are physically,mentally and emotionally challenging. (中心将根据您的团队的目标、时间安排、团队规模和预算来设计一个项目。该中心为青年、青少年和成
37、年人提供团队建设项目。)”可以推断,该中心是根据不同的情况设置相应的挑战项目。故选B。【23题详解】细节理解题。根据Group pricing部分中“High Challenge Course$300per 15 people”可知,高强度挑战课程每15人300美元,那么30人就需要600美元。故选C。B“The movie American Sniper is on. ”I said to my husband.We decided to watch,thinking it would take our minds off my husbands situation at work. He
38、had been working with the same organization for about twenty-three years,and the management,he suspected,was preparing to let him go. The signs were pretty clear and I felt his pain.I wondered if American Sniper was the wrong movie to watch and considered changing the channel. Maybe something lighte
39、r was good. A family comedy with laughter would have been more uplifting for my husband.We turned the volume down as our son James was studying in the next room.“You know this movie is based on a true story,”I said,half thinking about my husbands situation and half watching the movie.“Yes. ”he repli
40、ed. “Its based on Chris Kyles book. ”I thought about all the young men who had lost their lives in Iraq. “Some of those boys were only a couple of years older than James,”I said.As I watched the movie,I began to realize how small our problems really were. “You know,other couples are wondering if the
41、ir sons are safe on a battlefield,and here we are with our son perfectly safe in the next room. ”Over the next hour,the mood in our room changed from depression to gratitude. How fortunate we were ! Our son was healthy and safe. We had a roof over our heads and could walk outside without worrying wh
42、ether there would be bullets(子弹)flying through the air. As for my husbands job,he could do something elsesomething that he would love.Looking at the big picture and moving from“depression to reflection”have made all the difference.24. What problem did the authors family face?A. The house roof was br
43、oken.B. The husband would lose his job.C. The son did poorly in his studies.D. The relationship between the couple was bad.25. Why did the author want to change the channel?A. The movie was very boring.B. She preferred something lighter.C. Her husband liked family comedies.D. She was considerate tow
44、ards her husband.26. What made the author feel better?A. Watching a funny family comedy,B. Thinking of unfortunate families.C. The touching story in the movie.D. Her husbands words of comfort.27. What message does the author intend to convey in the text?A. Be grateful for what we have.B. Get some po
45、wer from a movie.C. We can always control our life.D. Stay strong in the face of difficulty.【答案】24. B 25. D 26. B 27. A【解析】【分析】这是一篇记叙文。文章讲叙了作者与将失业的丈夫一起看电影美国狙击手的事,她想让丈夫从将失业的情绪中放松自己,通过电影情节里的美国兵在伊拉克战争里在枪林弹雨里丧失性命与自己的孩子在家里平安学习对比,认为自已还是幸运的,丈夫还可以另外找自己喜欢的工作。所以生活中要为现在所拥有的感到庆幸。【24题详解】细节理解题。根据第一段中的句子“He had be
46、en working with the same organization for about twenty-three years,and the management,he suspected,was preparing to let him go. The signs were pretty clear and I felt his pain.”(他在同一组织里工作了23年,他怀疑管理人员正准备炒他鱿鱼。这迹象很明确,我感到他内心的痛。)可知,作者家庭正面临的问题是她丈夫将失业。故选B。【25题详解】细节理解题。根据第二段中的句子“I wondered if American Snipe
47、r was the wrong movie to watch and considered changing the channel. Maybe something lighter was good.”(我想是否美国狙击手这电影不适合丈夫现在的心情看,所以考虑换频道。也许轻松点的节目会好点。)可知,作者考虑到丈夫现在的将失业的心情,想换一频道看一些轻松点的节目。故选D。【26题详解】细节理解题。根据文中的句子“You know,other couples are wondering if their sons are safe on a battlefield,and here we are
48、 with our son perfectly safe in the next room. ”(你知道,别的夫妇正在担心他们的孩子在战场上是否安全,而我们的孩子正平安地在隔壁房间里与我们在一起)以及句子“As I watched the movie,I began to realize how small our problems really were.”(当我观看这电影,我开始意识到我们的问题是多么小的问题)可知,作者想到那些不幸的家庭,与他们比,她是多么的幸运,所以心情又感到好点了。故选B。【27题详解】推理判断题。根据倒数第二段句子“Over the next hour,the mo
49、od in our room changed from depression to gratitude. How fortunate we were ! Our son was healthy and safe. We had a roof over our heads and could walk outside without worrying whether there would be bullets(子弹)flying through the air.”(接下来的一个小时,房间里的气氛由沮丧变成了感激。我们是多么幸运!我们的儿子健康平安的。我们头上还有屋顶,我们可以外出行走而不用担心
50、四周是否有子弹在飞。)可知,作者为现在拥有的平安健康的儿子而感到感激(与在伊拉克战场上丧失性命的士兵比),至于丈夫的工作则可以另外找。即作者想在文中传达对我们所拥有的东西心存感激的信息。故选A。【点睛】CWhen my mother died a few years ago,we looked through boxes in which she had lovingly stored her childrens lives. Handwritten report cards from grade schoo1. News cuttings about games. Postcards fro
51、m summer camps. And so many photos:birthdays,graduations,weddings and trips to wonderful places.After my fathers death,I found many handwritten pity letters from his friends. Rereading them once a year,I am transported back to the time I miss so much. Of course,I received many emails about Dad as we
52、ll,but I wouldnt begin to know how or where to find them. Besides,personal messages are more meaningful when presented in the hand of the sender.My kids,now in their 20s,have mostly digital keepsakes. Increasingly they rely on Facebook to store memories. Their letters from college,sent by email,are
53、long gone. Many photos,never printed,have disappeared. I really worry that for them.In Andrew Hoskinsnew book Digital Memory Studies,he concludes,“Despite the gradual disappearance of photographs,letters and other objects that are reminders of people and past experiences,their keeping is like holdin
54、g on to those people and experiences. ”Digital items offer nothing of the kind.Mark B. McKinley explained that collecting physical memorabilia(值得纪念的事物)can serve as a means of control to bring out a comfort zone in ones life,calming fears and easing worries. Its no wonder that children are fond of co
55、llecting thingsits important to their development.One mother says,“My Son collects pieces of broken stones. ”The kid might become a great geologist or a successful businessman. But will his mom print out a photo of that unique collection? Will his degree in geology be memorialized on paper,or will h
56、e be given a digital diploma? And will he collect his first paycheck or will he be paid by direct deposit?28. What can be concluded from the first three paragraphs?A. People dont collect physical objects.B. Hard copies fail to preserve our memory.C. Physical objects arent collected for memory.D. Mem
57、ories are stored on the Internet forever.29. What is Andrew Hoskinsattitude towards digital memory?A. He is against it.B. He is hopeful about it.C. He is confused about it.D. He doesnt care about it.30. What benefit does collecting physical memorabilia bring to children?A. It cures their illnesses.B
58、. It makes them feel relaxed.C. It keeps their life under contro1.D. It helps them lead a comfortable life.31. Why does the author raise some questions in the last paragraph?A. To explain a unique collection.B. To offer direct support to the boy.C. To encourage readers to share their ideas.D. To sho
59、w her worry about the loss of collecting.【答案】28. C 29. A 30. B 31. D【解析】这是一篇说明文。文章讲述了随着社会的发展,现在越来越多的人使用电子产品来代替传统的物品来保存记忆,这让作者开始担忧起来。【28题详解】推理判断题。根据第一段“When my mother died a few years ago,we looked through boxes in which she had lovingly stored her childrens lives.(几年前,当我母亲去世时,我们翻看了她用爱心储存孩子们生活的盒子。);第
60、二段“After my fathers death,I found many handwritten pity letters from his friends. (我父亲去世后,我发现许多他朋友的亲笔书信。)”和第三段“My kids,now in their 20s,have mostly digital keepsakes. Increasingly they rely on Facebook to store memories. Their letters from college,sent by email,are long gone. Many photos,never print
61、ed,have disappeared. I really worry that for them.(我的孩子,现在20多岁,大部分都有电子纪念品。他们越来越依赖Facebook来存储记忆。他们通过电子邮件寄来的大学来信早已不见了。许多从未印刷的照片消失了。我真的为他们担心。)可推知,实物不是记忆的载体了。故选C。【29题详解】推理判断题。根据第四段“Despite the gradual disappearance of photographs,letters and other objects that are reminders of people and past experience
62、s,their keeping is like holding on to those people and experiences. ”Digital items offer nothing of the kind.(尽管照片、信件和其他能提醒人们和过去经历的物品逐渐消失,但保留它们就像是紧紧抓住那些人和经历。而数码产品则没有这种功能。)”可知,Andrew Hoskins认为电子产品不能像具体的物体那样储存记忆,所以他反对用电子产品储存记忆。故选A。【30题详解】细节理解题。根据倒数第二段“Mark B. McKinley explained that collecting physica
63、l memorabilia(值得纪念的事物)can serve as a means of control to bring out a comfort zone in ones life,calming fears and easing worries.(Mark B. McKinley解释说,收集实物纪念品可以作为一种控制手段,在一个人的生活中带来一个舒适区,平静恐惧和缓解担忧。)”可知,收集实物纪念品带给孩子们可以让孩子们感到放松。故选B。【31题详解】推理判断题。根据最后一段“But will his mom print out a photo of that unique colle
64、ction? Will his degree in geology be memorialized on paper,or will he be given a digital diploma? And will he collect his first paycheck or will he be paid by direct deposit?(但是他的妈妈会打印出一张独一无二的照片吗?他在地质学上的学位会被记录在纸上,还是会被授予一个数字文凭?他会收到他的第一笔薪水还是直接存入?)”可知,此处这三个问题与本段前两句对应,作者连续提出这三个问题来表示她对收藏具体物件储存记忆消失损的担心。故选
65、D。DWhen Im travelling, someone always asks me, “Doesnt Australia have a holiday for a horse race?” Its just one of those things that flash across the mind when people hear the word“Australia”.I never quite know how to respond. I mean, Australia indeed has such a public holiday. Theres the race that
66、stops the nation.I mean that we should give sporting events their own day. Sport in itself is an event that is shared by people. It bridges differences and unites us on a primitive levelthe cheers of the crowd, the desire for victory and the creation of the community.However, it is difficult to negl
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-357588.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
