山西省长治市第二中学校2020-2021学年高二英语下学期期末考试试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
8 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 山西省 长治市 第二 学校 2020 2021 学年 英语 学期 期末考试 试题 解析
- 资源描述:
-
1、山西省长治市第二中学校2020-2021学年高二英语下学期期末考试试题(含解析)本试卷满分150分,考试时间120分钟第卷(选择题 共100分)第一部分 听力(共两节, 满分20分)第一节 (共5小题;每小题1分,满分5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项, 并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. What does the man think of Lindas husband?A. Clever. B. Unfriendly. C. Quiet.2. What will
2、 the weather be like on Friday?A. Rainy. B. Windy. C. Sunny.3. What are the speakers talking about?A A hotel. B. An airport. C. A hospital.4. What does the man suggest doing?A. Going fishing. B. Staying at home. C. Buying some books.5. What is in the mans bag?A. Some CDs. B. Some bottles. C. Some bo
3、oks.第二节 (共15小题;每小题1分,满分15分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. What does the woman usually do on Saturdays?A. She goes swimming. B. She plays basketball. C. She goes shopping.7. When does the woman us
4、ually go to the cinema with friends?A. On Friday nights. B. On Saturday nights. C. On Sunday nights.听第7段材料,回答第8至9题。8. What was the relationship between the woman and Jim in the past?A. Relatives. B. Classmates. C. Colleagues.9. What is the woman?A. A film actress. B. An art director. C. A magazine e
5、ditor.听第8段材料,回答第10至12题。10. Where does the woman live now?A. In Canada. B. In America. C. In Japan.11. What language is the woman good at?A. Italian. B. French. C. Spanish.12. What does the woman teach in a school?A. Medicine. B. English. C. Maths.听第9段材料,回答第13至16题。13. Where does the conversation take
6、 place?A. In a park. B. At a hotel. C. In the street.14. What is the weather like today?A. Sunny. B. Rainy. C. Cloudy.15. How will the man probably go to Wrigley Field?A. By bus. B. By taxi. C. By subway.16. What time is it probably now?A. 3:00 p.m. B. 4:00 p.m. C. 5:00 p.m.听第10段材料,回答第17至20题。17. Whe
7、re does the speaker have breakfast if the weather is fine?A. In the garden. B. In the kitchen. C. In the living room.18. When does the speaker usually go to work?A. At 2:00 p.m. B. At 6:00 p.m. C. At 6:30 p.m.19. How does the speaker usually go home from the restaurant?A. By bus. B. By taxi. C. By t
8、rain.20. What do we know about the speaker?A. She is a violinist. B. She often eats alone after work.C. She often reads the newspaper at night.第二部分 阅读理解(共两节,满分60分)第一节 (共15小题,每小题3分,满分45分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C 和 D)中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。AWant to plan a kid-friendly vacation? Children will love to see
9、their favorite cartoon characters come to life in the Disneyland Park. Attractions include magical fireworks display, roller coaster rides and live theater performances. The activities are various and suitable for both young children and adults. But with every attraction, there is a high price to ma
10、tch. Follow a few simple steps to make your Disneyland vacation affordable and fun for the whole family.Step 1Travel in the off-season. The busiest times at Disneyland are the summer months and around Christmas. Plan a trip in March or October to catch the cool weather and avoid large crowds. Ticket
11、s, as well as hotels and flights, are discounted during the off-season to encourage tourism.Step 2Find a hotel with free shuttle service. Several nearby hotels offer free transportation to and from Disneyland. This will save on rental cars, fuel and taxi costs.Step 3Bring your own meals and snacks.
12、Food inside the park can be very expensive. Plan ahead by packing a backpack of lunches for your whole family. Be sure to bring plenty of bottled water.Step 4Buy a Disneyland Package. Websites such as MouseS offer special tickets prices (such as family tickets at kids rates), lodging costs (like fou
13、rth night free), and discounted transportation when purchased together.Step 5Purchase souvenirs outside the park. Prices for souvenirs inside Disneyland are expensive. Look for vendors (销售商) just outside the park to find the same goods with greatly discounted prices.Step 6Look for coupons (优惠券). Hot
14、els, travel agencies, vacation websites, fan clubs, and Disney partner companies offer coupons for discounted entries, food and special exhibits.1. Whats the best time to visit Disneyland, according to the text?A. The summer months.B. During the Christmas holiday.C. In May.D. In October.2. To reduce
15、 travel costs, you are advised _.A. to avoid buying a Disneyland PackageB. to buy souvenirs from travel agenciesC. to have meals and buy souvenirs outside the parkD. to find coupons from travel-related organizations3. Whats the text mainly about?A. How to make your Disneyland trip fun.B. How to save
16、 money on your trip to Disneyland.C. Some interesting attractions at Disneyland.D. The proper way to travel around Disneyland.【答案】1. D 2. D 3. B【解析】【分析】这是一篇应用文。文章主要是讲如何在迪斯尼乐园之旅中省钱。【1题详解】细节理解题。根据“Step 1”部分第三句“Plan a trip in March or October to catch the cool weather and avoid large crowds.”(计划在3月或10月
17、出行,趁着凉爽的天气,避开拥挤的人群。)可知,10月是去迪士尼最好的时间。故选D。【2题详解】细节理解题。根据“Step 6”部分第二句“Hotels, travel agencies, vacation websites, fan clubs, and Disney partner companies offer coupons for discounted entries, food and special exhibits.”(酒店、旅行社、度假网站、粉丝俱乐部和迪士尼合作公司都提供打折入口、食物和特别展览的优惠券。)可知,为了降低旅行成本,建议你从旅游相关机构获取优惠券。故选D。【3题
18、详解】主旨大意题。根据第一段最后一句“Follow a few simple steps to make your Disneyland vacation affordable and fun for the whole family.”(遵循以下几个简单的步骤,让你的迪士尼假期负担得起,并为全家带来乐趣。)可知,文章主要是讲如何在迪斯尼乐园之旅中省钱。故选B。BBrie Fainblit in California does her homework by candlelight whenever the power gets cut off. If the water goes, she
19、fills empty bottles at school to wash her hair. She is used to not having what other people have. Mostly, the 19-year-old student just accepts it.But she wont do that for prom (毕业舞会).She wants to be Highland High Schools prom queen and turn heads.Fainblit lives with her mother, who is disabled, and
20、her aunt, who works two part-time jobs to support them.There is never enough money for new clothes. Usually, Fainblit finds what she can at the local Goodwill, but the prom dresses there are too big and too old.So, back in September, with the dance a distant dot (点) on the calendar, she decided to m
21、ake a dress for herselfout of soda-can tabs (拉环), for free.For months, Fainblits aunt, Sylvia Davalos, has asked everyone at her jobs to help. Together with Fainblit and her friends, they have turned her dining room table into an assembly line.But who knew that tabs came in so many colors, shapes an
22、d sizes, or that some have holes and some dont? Who knew that many would have sharp edges that would need to be smoothed out?And who knew that it would take many months to get enough perfectly shaped, identical (同样的) silver tabs for one prom dress?Fainblits mother and aunt havent been able to buy he
23、r much. But they have tried to make up for that by emphasizing creativity over cash. For her dress, using thick black thread, Fainblit stitches (缝制) tab to tab in row after perfect row.The dress is not finished The tabs have taken their toll: Fainblit and her mother both have Band-Aids on their fing
24、ers.Other girls in Fainblits class will have gone to the mall to pick out their dresses. Some will ride in cars from their homes to the school, where a bus will take them all to the prom.Brie will have no special chariot (座驾) and no pocket money to burn.But shell be a proud Cinderella in soda tabs,
25、with her soda tab prince by her side.4. What does the underlined pronoun “that” in the second paragraph refer to?A. Accepting whatever life has to offer.B. Being unhappy with ones living conditions.C. Copying what others are doing.D. Doing ones best to impress others.5. Why did Brie Fainblit decide
26、to make her prom dress out of soda can tabs?A. Because she wasnt satisfied with the prom dresses at local stores.B. Because it cost almost nothing and made her unique at the prom.C. Because her prom partner encouraged her to do so.D. Because she wanted to show off her clothes-making skills and her c
27、reativity.6. What can we learn about Brie Fainblit?A. She kept the soda-can tabs dress a secret from her friends.B. She has to take part-time jobs to make her soda can tabs dress.C. She spent months collecting the material needed for her prom dress.D. She is used to designing and making her own clot
28、hes.7. The underlined phrase “taken their toll” probably means _.A. caused damageB. drawn attentionC. proved successfulD. fallen apart【答案】4. A 5. B 6. C 7. A【解析】【分析】这是一篇记叙文。主要讲述了一位名叫Brie Fainblit的大学生为了省钱,在毕业舞会成为人们瞩目的亮点,花费数月收集材料,用苏打罐拉环制作舞会裙子的故事。【4题详解】词义猜测题。根据文章首段“She is used to not having what other
29、people have. Mostly, the 19-year-old student just accepts it. (她已经习惯了无法拥有别人享有的富足的生活。大部分情况下,这位19岁的学生乐于接受自己现有的生活)”可知,代词that指代上文中这位19岁的大学生满足于自己的生活的淡然知足的人生态度。故选A项。【5题详解】细节理解题。根据第三段“She wants to be Highland High Schools prom queen and turn heads.(她想要成为高校毕业晚会上众人瞩目的女王)”和第六段“she decided to make a dress for
30、herselfout of soda-can tabs (拉环), for free. (她决定自己用苏打罐拉环制作一件裙子。完全不用花钱)”可知,Brie Fainblit用苏打罐拉环制定毕业舞会上穿的裙子是为了省钱,并且让自己穿着的衣服独一无二,令人瞩目。故选B项。【6题详解】推理判断题。根据第九段“And who knew that it would take many months to get enough perfectly shaped, identical (同样的) silver tabs for one prom dress? (谁能知道,为了制作一件毕业舞会裙子,Fain
31、blit要在数月中收集多少形状合适、同样的银色拉环?)”可知,为了制作一件舞会的裙子,Fainblit需要花费数月时间收集合适的苏打罐拉环。故选C项。【7题详解】词义猜测题。根据倒数第四段“Fainblit and her mother both have Band-Aids on their fingers. (Fainblit和她的妈妈两人手指上都贴了好几个创可贴)”可知,Fainblit和她的妈妈为了赶制这条特殊的裙子,手指都受了很多伤,都是由边缘锋利的拉环造成的。故take their toll应翻译为“造成损伤或损失”。故选A项。CWhen we think of flavor, i
32、t is our noses and taste buds that we think of first. Isnt it obvious that taste and smell are the dominant senses when we enjoy food and drink? Well, perhaps not.“Years ago, flavor was a table with two legs taste and odor (气味),” Terry E. Acree, PhD, who is with Cornell Universitys Department of Foo
33、d Science, told National Geographic. “Now we are beginning to understand that flavor depends on parts of the brain that involve not only taste, smell and touch, but vision. These signals, plus our emotions and past experiences, result in perception (感受) of flavors, and decide whether we like or disl
34、ike foods.”A good example of “the first bite is taken with the eye” is that if we were shown two plates of strawberries, one red and the other pinkish, the majority of us would be attracted to red because “it signals ripeness, sweetness and calories”, explained The Guardian.vThe findings of a German
35、 study seem to back this up. Its subjects said wine tasted 50 percent sweeter if drunk under red light, rather than under blue or white.In another study published in the journal Flavour, scientists found that the color of your coffee mug (马克杯) can change the way your coffee tastes, reported The Wash
36、ington Post. And it is not just the color of the food that matters.Specifically, a white mug was associated with a more “intense” (or bitter) tasting cup of coffee, while a clear glass mug was not.A blue mug, meanwhile, was “kind of an intermediate (中等的)”, Charles Spence, an experimental psychologis
37、t at Oxford University, told the newspaper.The opposite was true for perceived sweetness the participants tasted less sweetness when they drank from a white mug than they did when they drank from both a blue mug and a clear glass mug.Its also possible that certain colors are associated with certain
38、experiences. In the case of coffee, the researchers believe the color brown might be something people associate with bitterness.“A white mug may have affected the perceived brownness of the coffee and this, in turn, may have affected the perceived intensity (and sweetness) of the coffee,” the resear
39、chers wrote.8. Which of the following statements might Terry E. Acree agree with most?A. The flavor of food mainly depends on taste and smell.B. The link between flavor and vision has not been proved yet.C. Our emotions can influence the flavor of the food we are eating.D. Our perception of flavor h
40、as nothing to do with our past experiences.9. What does the strawberry experiment in Paragraph 3 show?A. We are usually tricked by our eyes about the flavor of food.B. Food flavor varies greatly between different people.C. The color of food can affect the way we perceive its flavor.D. Food flavor is
41、 closely associated with our past experiences10. According to the article, it might help people who want their coffee sweet to serve it in a _ mug.A blackB. redC. clearD. white11. What is the article mainly about?A. Methods that can help to make food taste better.B. Factors that affect our perceptio
42、n of flavor.C. How coffee mugs influence the taste of coffee.D. A new study about our perception of flavor.【答案】8. C 9. C 10. C 11. B【解析】【分析】这是一篇说明文。本文主要介绍了几个影响人们对食物味道判断的因素:食物颜色、过往经历、甚至是盛放食物的器具的颜色等。【8题详解】推理判断题。根据第二段“These signals, plus our emotions and past experiences, result in perception (感受) of f
43、lavors, and decide whether we like or dislike foods. (这些信号,除了我们的情绪和过往的经历,会影响我们对食物的感受,并且决定我们对事物的好恶)”可知,我们的情绪会影响我们对食物的味觉。故选C项。【9题详解】推理判断题。根据第三段“if we were shown two plates of strawberries, one red and the other pinkish, the majority of us would be attracted to red because “it signals ripeness, sweetne
44、ss and calories”, (如果我们面前由两盘草莓,一盘盛放红色的草莓,一个盛放粉色草莓,我们大部分人会选择红色的那盘,因为它表明成熟、甜蜜和卡路里)”可知,食物的颜色会影响我们对食物味道的判断。故选C项。【10题详解】细节理解题。根据第六段“Specifically, a white mug was associated with a more “intense” (or bitter) tasting cup of coffee, while a clear glass mug was not. (尤其是,一个白色马克杯往往让人联想到味道更苦涩的的咖啡,而一个透明的马克杯则不会让
45、人有这样的感觉)”可知,顾客点餐之后,可以选用透明的杯子盛放咖啡,让人不会感到它很苦。故选C项。【11题详解】主旨大意题。根据第二段“These signals, plus our emotions and past experiences, result in perception (感受) of flavors, and decide whether we like or dislike foods. (这些信号,除了我们的情绪和过往的经历,会影响我们对食物的感受,并且决定我们对事物的好恶)”和第五段“In another study published in the journal Fl
46、avour, scientists found that the color of your coffee mug (马克杯) can change the way your coffee tastes, (另一项发表在味道月刊上的研究表明,马克杯的颜色会改变你感受到的咖啡的味道)”可知,本文主要关于几个影响我们对食物味道判断的因素。故选B项。DMany of us have heard of or seen My Fair Lady (1964), a classic movie starring British actress Audrey Hepburn. The film is an
47、adaptation of Pygmalion, a comic play by the Irishman George Bernard Shaw (1856-1950).However, the musical version of My Fair Lady is even older, and has been entertaining audiences since 1956. In fact, a new Broadway version of the musical was nominated for 10 Tony awards.The story of Eliza Doolitt
48、le, a working-class flower seller from London, and the snobbish Professor Higgins, who teaches her “proper English”, has never showed any signs of dying out since it was introduced.But why do people still queue up around the block for tickets when a new production of the play is announced?The answer
49、 is simple: The musical has a wonderful story. Everyone can identify with Doolittles desire to live a more satisfying life; all she wants is to get rid of her accent so she can get a job in a store and not on the streets. However, it seems that people like Higgins are always looking down on Doolittl
50、e for not being from a fancy family, which is something that many of us can relate to.Besides Doolittles background, the story and the songs in the musical are also what make it so popular. Audience members are moved when Eliza and her fellow flower sellers imagine what itd be like to live as a rich
51、 person does. This is perfectly summed up in the lyric, “Wouldnt it be lovely?”The musical also makes people think. It doesnt make sense that one kind of accent can be considered good and another bad. Eliza and her father speak “badly” because they were born poor, while Higgins speaks “proper Englis
52、h” because he was born a “gentleman”. That reflects the unfairness of class divisions a kind of unfairness that still sadly exists today.12. The underlined word “nominated” in paragraph 2 can be replaced by _.A. appointedB. selectedC. proposedD. directed13. People like Broadways musical My Fair Lady
53、 mainly because _.A. its considered the best adaptation of Pygmalion.B. it offers a good chance to learn proper EnglishC. it was nominated for 10 Tony awardsD. they can relate to the story14. What message does My Fair Lady convey?A. Dont judge people by appearance.B. Womens status has been greatly i
54、mproved in the UK.C. Social class division is deeply rooted in British society.D. Ones language ability and manner are the key to success.15. What can we know about the story of the musical?A. Higgins is described as a kindhearted man.B. Eliza was born poor but fights for a better life.C. Higgins an
55、d Eliza get along well since they first meet.D. Eliza finally changes Higgins prejudice against the poor.【答案】12. C 13. D 14. C 15. B【解析】【分析】本文是说明文。介绍了广受观众喜欢的音乐剧窈窕淑女,分析了人们喜爱它的原因。【12题详解】词句猜测题。根据上文“However, the musical version of My Fair Lady is even older, and has been entertaining audiences since 195
56、6.( 然而,窈窕淑女音乐版年龄更大,自1956年以来一直在娱乐观众)”,因此推断这部音乐剧很受观众欢迎,划线句句意“事实上,这部音乐剧的一个新百老汇版本获得了10项托尼奖的nominated。”说明这部音乐剧的成功,获得了许多奖项的提名,因此划线词词义与C项“推荐;提名”词义相近。故选C项。【13题详解】推理判断题。根据第五段的“The answer is simple: The musical has a wonderful story. Everyone can identify with Doolittles desire to live a more satisfying life
57、( 答案很简单:这部音乐剧有一个精彩的故事。每个人都能认同杜利特尔想要过上更令人满意的生活的愿望)”和“However, it seems that people like Higgins are always looking down on Doolittle for not being from a fancy family, which is something that many of us can relate to.( 然而,像希金斯这样的人似乎总是瞧不起不是来自高级家庭的杜利特尔,这是我们很多人都能理解的事情。)”可推断,人们喜欢百老汇音乐剧窈窕淑女主要因为他们可以理解这个故事。
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-358299.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
