2022届高三英语全国统考一轮复习练习:课时作业 必修5 UNIT 3 SCIENCE AND NATURE WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
6 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 2022届高三英语全国统考一轮复习练习:课时作业 必修5UNIT 3SCIENCE AND NATURE WORD版含解析 2022 届
- 资源描述:
-
1、高考资源网() 您身边的高考专家温馨提示: 此套题为Word版,请按住Ctrl,滑动鼠标滚轴,调节合适的观看比例,答案解析附后。关闭Word文档返回原板块。十五必修5Unit 3Science and nature. 阅读理解A(2021兰州模拟)They may be teenagers, but 17-year-old Brittany Bull and 16-year-old Sesam Mngqengqiswa have grand ambitionsto launch Africas first private satellite into space. They are part
2、of a team of high school girls from Cape Town, South Africa, who have designed and built equipment for a satellite that will orbit over the earths poles scanning Africas surface. Once in space, the satellite will collect information on agriculture, and food security within the continent. “Using the
3、data, we can try to determine and predict the problems Africa will be facing in the future, ” explains Bull, a student at Pelican Park High School. “Where our food is growing, where we can plant more trees and vegetation and also how we can monitor remote areas, ” she says. “We have a lot of forest
4、fires and floods but we dont always get out there in time. ” Information received twice a day will go towards disaster prevention. Its part of a project by South Africas Meta Economic Development Organization (MEDO) working with Morehead State University in the US. The girls (14 in total) are being
5、trained by satellite engineers from Cape Peninsula University of Technology, in an effort to encourage more African women into STEM (science, technology, engineering, mathematics). Scheduled to launch in May 2017, if successful, it will make MEDO the first private company in Africa to build a satell
6、ite and send it into orbit. Mngqengqiswa comes from a single parent household. Her mother is a domestic worker. By becoming a space engineer or astronaut, the teenager hopes to make her mother proud. “Discovering space and seeing the Earths atmosphere, its not something many black Africans have been
7、 able to do, or get the opportunity to look at. I want to see and experience these things for myself, ” says Mngqengqiswa. Her teammate Bull agrees, “I want to show fellow girls that we dont need to sit around or limit ourselves. Any career is possibleeven aerospace. ”【文章大意】本文是一篇新闻报道。文章介绍了为了吸引更多的非洲女
8、性从事科技领域工作, 南非开展了一个项目, 让专家们培训女孩学习卫星发射技术。1. What does Paragraph 2 mainly talk about?A. Information provided by the satellite. B. The benefits brought by the satellite. C. Problems African agriculture faces. D. The way the satellite collects information. 【解析】选B。段落大意题。这一段主要讲述这颗卫星被发送到太空后将在许多方面发挥着重要作用, 所以
9、第二段主要说明这颗卫星将给整个非洲带来的益处, 故选B。2. Why are the experts teaching the girls satellite technology?A. To turn them into good farmers. B. To help African women to live better. C. To train employees for a private company. D. To attract more African women to sci-tech fields. 【解析】选D。细节理解题。由文章第四段内容, 尤其是关键信息“enco
10、urage more African women into STEM”可知, 专家教女孩们学习卫星技术是为了鼓励更多的非洲女性进入科技领域, 故选D。3. What do you think of the girls in the text?A. Ambitious and pioneering. B. Generous and considerate. C. Independent and modest. D. Brave and tolerant. 【解析】选A。推理判断题。由文章倒数第二段中的“the teenager hopes to make her mother proud”, “
11、its not something many black Africans have been able to do”, “I want to see and experience these things for myself”以及最后一段“Her teammate Bull agrees, I want to show fellow girls that we dont need to sit around or limit ourselves. Any career is possibleeven aerospace. ”可推知, 文中的女孩充满雄心壮志, 且具有开拓精神, 故选A。【知
12、识拓展】 长难句分析They are part of a team of high school girls from Cape Town, South Africa, who have designed and built equipment for a satellite that will orbit over the earths poles scanning Africas surface. 分析:本句是主从复合句。本句who have designed and built equipment for a satellite that will orbit over the eart
13、hs poles scanning Africas surface是high school girls的非限制定语从句。定语从句中含有a satellite 的定语从句 that will orbit over the earths poles scanning Africas surface, 后面现在分词scanning Africas surface作伴随状语。翻译:她们是来自南非开普敦的一个高中女生小组的成员, 她们设计并制造了一颗卫星的设备, 该卫星将在地球两极上空运行, 扫描非洲的表面。B(2021济南模拟)Scientists have developed a new type
14、of smart bandage (绷带) that can signal the type of bacterial (细菌的) infection its protecting, just like a traffic light, as well as release the right type of drugs on demand. The traffic light system works just like this: Green means no bacteria or a low concentration of bacteria, yellow means drug-se
15、nsitive (DS) bacteria responsive to standard antibiotics (抗生素) and causes antibiotic release, and red means drug-resistant (DR) bacteria that need extra help to be wiped out. In testing the bandage on mice, the research team was able to successfully treat both DS and DR infections using the new meth
16、od. However, the common methods of sensing resistance are limited by time, the requirement for professional personnel, and expensive instruments. Moreover, the abuse of antibiotics causes the accelerated process of bacterial resistance. Its easy to see how a simple bandage and light could overcome s
17、ome of these limitations. Treatment doesnt have to wait for a doctor to make a diagnosis, and the bandage can get the right sort of drugs applied at the earliest opportunity. Whats more, the person wearing the bandage gets real-time feedback on whats happening with the infection, if theres an infect
18、ion at all. The researchers say it offers numerous benefits over existing treatments that make use of light, including photodynamic therapy or PDT. Weve been seeing quite a few upgrades to the traditional bandage in recent years, thanks to advances in science like the nanofiber mesh that attracts ba
19、cteria and draws some of it out, speeding up the healing process. Then theres the novel bandage for treating burns, which stops bacteria from multiplying and lowers the risk of infection. The more work that a bandage can do while its protecting a wound, the better. Efforts to improve bandages contin
20、ue and now weve got a bandage that not only releases antibiotics, but also tells the patient exactly whats going on too. 【文章大意】这是一篇说明文。文章主要说明了科学家们已经开发出一种新型的智能绷带, 它可以像交通灯一样显示出它所保护的细菌感染类型, 并根据需要释放出正确的药物类型。文章说明了这种绷带的优势以及预测未来的发展。4. What is the smart bandage mainly designed to do?A. Avoid the use of anti
21、biotics. B. Clear out harmful bacteria. C. Detect bacterial infections. D. Increase treatment options. 【解析】选C。 细节理解题。根据第一段中Scientists have developed a new type of smart bandage that can signal the type of bacterial infection its protecting, just like a traffic light, as well as release the right typ
22、e of drugs on demand. 可知, 科学家们已经开发出一种新型的智能绷带, 它可以像交通灯一样显示出它所保护的细菌感染类型, 并根据需要释放出正确的药物类型。由此可知, 智能绷带的主要功能是检测细菌感染。故选C。5. What is the advantage of the smart bandage?A. It saves much time and cost. B. It removes the risk of infection. C. It prevents the bacterial resistance. D. It improves doctor-patient
23、relationship. 【解析】选A。细节理解题。根据第二段中However, the common methods of sensing resistance are limited by time, the requirement for professional personnel, and expensive instruments. 可知, 然而, 常用的电阻检测方法受到时间、专业人员的要求和昂贵仪器的限制。以及第三段第一句Its easy to see how a simple bandage and light could overcome some of these lim
24、itations. 可知, 很容易看出一个简单的绷带和光可以克服这些限制。由此可知, 智能绷带的优点是节省了很多时间和成本。故选A。6. What can be inferred from the last two paragraphs?A. Traditional bandages are out of use now. B. More smart bandages will be developed. C. Progress in science calls for more research. D. People are urged to study medical science. 【
25、解析】选B。推理判断题。根据最后一段中Efforts to improve bandages continue and now weve got a bandage that not only releases antibiotics, but also tells the patient exactly whats going on too. 可知, 改进绷带的努力仍在继续, 现在我们有了一种绷带, 不仅能释放抗生素, 还能告诉病人到底发生了什么。由此可推知, 更多的智能绷带将被开发。故选B。7. What does the text focus on?A. A successful tes
26、t on mice. B. A colour-changing bandage. C. Sensing drug-resistant bacteria. D. Preventing abuse of antibiotics. 【解析】选B。主旨大意题。根据第一段中Scientists have developed a new type of smart bandage that can signal the type of bacterial infection its protecting, just like a traffic light, as well as release the
27、right type of drugs on demand. 可知, 科学家们已经开发出一种新型的智能绷带, 它可以像交通灯一样显示出它所保护的细菌感染类型, 并根据需要释放出正确的药物类型。结合文章还说明了这种绷带的优势和未来的发展趋势。由此可推知, 文章的重点是智能绷带。故选B。【知识拓展】佳词积累bacterial adj. 细菌的 infection n. 感染 release v. 释放 professional adj. 专业的. 阅读填句Handwriting is quickly becoming a dying art. Few businesses can run nowa
28、days without computers. 1 Researchers from Princeton University conducted a study to demonstrate the differences between students who wrote out their notes and those who typed notes on a lecture. 2 Participants were tested on the material 30 minutes after the lecture and again a week later. And hand
29、writing emerged as the champion. 3 The typers had a significant edge when it came to note-taking efficiency. The typers could copy down significantly many more words than the writers, sometimes even transcribing the contents of the lecture word-for-word. But while more of the lectures content was re
30、tained (保留) on paper when typing, it wasnt necessarily retained in participants heads. 4 On the test 30 minutes after the lecture, typers and writers did more or less equally well on questions about the basic facts of the lecture, but typers fell behind when it came to more conceptual questions. As
31、for the later quiz, the results were similar. Students with handwritten notes were able to remember and still understand the concepts of the lecture after a week had passed. These participants were also more open to understanding new ideas. 5A. The tests that the participants took proved this. B. Th
32、e efficiency of handwriting might best benefit you. C. Thats not to say that typing doesnt have its benefits. D. In this study, the laptops were only used to take notes. E. Generally speaking, typing also has its own disadvantages. F. But what are we losing as handwriting loses its significance in s
33、ociety?G. Clearly, writing by hand is one of the things that can make you smarter. 【文章大意】这是一篇说明文。书法正迅速成为一种濒临消亡的艺术。现在没有计算机几乎没有企业能经营。而普林斯顿大学的研究人员进行了一项研究, 以证明在课堂上写笔记和打笔记的学生之间的区别。研究发现打字者并不一定能记住课堂内容, 而手写笔记的学生仍然能够记住并理解讲课的概念, 对理解新思想也更开放。1. 【解析】选F。根据上文Handwriting is quickly becoming a dying art. Few busines
34、ses can run nowadays without computers. 可知, 书法正迅速成为一种濒临消亡的艺术。现在没有计算机几乎没有企业能经营。由此可知, 本句承接上文说明书法在社会中的消失引发人们反思, 故F选项“但是, 随着书法在社会中的重要性消失, 我们又失去了什么呢?”符合上下文语境, 故选F。2. 【解析】选D。 根据上文Researchers from Princeton University conducted a study to demonstrate the differences between students who wrote out their not
35、es and those who typed notes on a lecture. 可知, 普林斯顿大学的研究人员进行了一项研究, 以演示在课堂上写笔记和打笔记的学生之间的区别。由此可知, 笔记本电脑打出笔记和手写笔记在进行研究, 为了证明二者之间的区别, 笔记本电脑应当是只能用来打字, 才能凸显出二者的区别。故D选项“在这项研究中, 笔记本电脑只是用来做笔记”符合上下文语境, 故选D。3. 【解析】选C。根据后文The typers had a significant edge when it came to note-taking efficiency. 可知, 打字员在记笔记效率方面有
36、明显的优势。由此可知, 本段是在说明打字的好处。故C选项“这并不是说打字没有好处”符合上下文语境, 故选C。4. 【解析】选A。根据后文On the test 30 minutes after the lecture, typers and writers did more or less equally well on questions about the basic facts of the lecture, but typers fell behind when it came to more conceptual questions. 可知, 在讲座结束后30分钟的测试中, 打字者和
37、写作者在关于讲座基本内容的问题上表现得差不多, 但在更概念化的问题上, 打字者就落后了。由此可知, 参与的测试者证明了上文“打字者的大脑不一定能记住课堂上的内容”这一观点。故A选项“参与者参加的测试证明了这一点”符合上下文语境, 故选A。5. 【解析】选G。 根据上文Students with handwritten notes were able to remember and still understand the concepts of the lecture after a week had passed. These participants were also more open
38、 to understanding new ideas. 可知, 一个星期过去了, 手写笔记的学生仍然能够记住并理解讲课的概念。这些参与者对理解新思想也更开放。由此可知, 本句在进行总结, 论述手写可以让人头脑更聪明。故G选项“显然, 手写可以让你变得更聪明”符合上下文语境, 故选G。【知识拓展】 佳词积累demonstrate v. 演示participants n. 参加者emerge v. 出现 transcribe v. 抄录. 语法填空China sent up its first Mars probe(探测器) Tianwen 1 on Thursday. It is expect
39、ed 1. _ (reach)the planet in about seven months. The mission to Mars is much 2. _ (hard) compared to that to the moon. Chinas Mars mission, 3. _(design) for the mapping of key zones of the planets surface, indicates the countrys space science and technology 4. _(progress) rapidly in the past years.
40、It expresses the determination and perseverance(毅力) of the Chinese nation in looking for 5. _(science) truth. Tianwen 1 has immediately grabbed peoples attention after its launch, and 6. _ is reported that therere countless discussions on topics related to spaceflight and the exploration of outer sp
41、ace. Peoples 7. _(curious) about the unknown and thirst for knowledge are 8. _ (obvious) aroused whenever the country makes breakthroughs in space exploration. And astronauts, scientists and engineers are becoming role models 9. _ more and more young people. The “Mars fever” that has been aroused sh
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-358395.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
部编版四年级语文下册教学课件:13 猫(课课练).pptx
