山东省泰安市2020届高三英语第二轮复习质量检测(二模)试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
6 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 山东省 泰安市 2020 届高三 英语 二轮 复习 质量 检测 试题 解析
- 资源描述:
-
1、山东省泰安市2020届高三英语第二轮复习质量检测(二模)试题(含解析)1.答卷前,考生务必将自己的姓名、考生号等填写在答题卡和试卷指定位置上。2.回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上。写在本试卷上无效。3.考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第一部分阅读(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。AThe Future Leaders is a year-round leadershi
2、p development programme that is changing lives for a diverse range of young people in New Zealand. It is part-time, designed for young people aged 16 -25. Youll meet amazing people, and attend the national event Festival for the Future. Youll get access to coaching and mentoring (指导), workshops to h
3、elp you develop ideas and skills for the future, and make a difference in your community.Are you aged 16-25? Do you want to be inspired, build your connections and skills for the future? Apply now. Two great ways you can apply to take part.Option 1 applying as a Catalyst (a person that causes a chan
4、ge) is the best way to boost your capability. The key difference between this and the wider Future Leaders option, is that youll attend all three national hui (including Festival for the Future), get access to one- on-one support through mentoring and coaching, and take more of a leadership role wor
5、king with other Catalysts to develop and lead a project in your community.Whilst theres no cost to you, if youre offered a place as a Catalyst its the equivalent of receiving a $5,000 scholarship to support your training and development. Spaces are strictly limited to 4 Catalysts per community.Optio
6、n 2 applying as a Future Leader is the lighter way to experience the programme.Whilst you wont attend all three national hui or get one -on -one coaching and mentoring, youll still make awesome connections, be inspired and build your leadership skills. Youll get the chance to attend Festival for the
7、 Future in Wellington, attend local events and workshops, and get involved in the project in your community.Whilst theres no cost to you, if youre offered a place as a Future Leaders, its the equivalent of receiving a $1,000 scholarship to support your training and development. Spaces are limited.1.
8、 Whats the purpose of the text?A. To introduce a programme to all ages.B. To show young people how to apply for the Future Leaders.C. To list two application positions.D. To encourage people to be future leaders.2. What can we know about the Future Leaders programme?A. It can equip you with leadersh
9、ip skills.B. Its designed for successful young people.C. It supplies activities to help the community.D. It requires you to take part all year round.3. Whats the similarity that lies in Option 1 and Option 2?A. You will attend all three national hui.B. You can receive no scholarship.C. The two optio
10、ns are both free of charge.D. There are a rang of spaces to choose from.【答案】1. B 2. A 3. C【解析】本文是说明文。“未来领袖”是一个为16 -25岁的年轻人设计的兼职课程,为新西兰各种各样的年轻人改变生活,它有两种方式可以申请参加。【1题详解】目的意图题。通读全文可知,本文介绍了名为“未来领袖”课程,本文从第二段至第七段介绍了它有两种方式可以申请参加。故选B。【2题详解】细节理解题。根据第一段Youll get access to coaching and mentoring (指导), workshops
11、 to help you develop ideas and skills for the future, and make a difference in your community.可知,它可以让你拥有领导技能。故选A。【3题详解】细节理解题。根据Option 1 部分Whilst theres no cost to you, if youre offered a place as 和Option 2部分Whilst theres no cost to you, if youre offered a place as a Future Leaders,可知,这两个选择之间的相同点是它们都
12、是免费的,故选C。BMyles Kerr knew that being a Marine (水兵) comes with a lot of responsibility, but despite the huge weight he has on his shoulders, he has not forgotten the essence of being a public servant that of being human.Seven years ago, a photo of a Marine and a young boy running a marathon immediate
13、ly went viral after it was shared on social media. But what seemed like a simple image packed a much deeper backstory. This story happened in 2013, but its relevance is still as powerful as ever.The pair were running The Jeff Drench Memorial 5K in Charlevoix, Michigan when Myles Kerr came across Bra
14、ndon Fuchs, a 9-year old boy struggling to keep up with the rest of his group. Brandon, exhausted and out of breath, asked the Marine: “Will you run with me?”People who had their eyes on the prize would have refused, but the 19 -year -old was different. Being a Marine, he knew exactly what he should
15、 do. Kerr put aside his goal of beating his mates and instead slowed down to accompany the struggling boy to the finish line.Because he chose to help the boy, the Marine ended up with the slowest time in his age group, according to the 5K results online.Though he might have lost the race, the Marine
16、 won over peoples hearts. His act of kindness was celebrated on social media.Kerr didnt expect that his simple gesture would attract so much attention. He responded to a tweet praising his actions saying, “I was just doing what any man would do, but thank you! ” He also tweeted that he received gift
17、s from the Fuchs family for helping out Brandon.To Kerr, being a Marine was more than just being trained for combat it also required learning how to be kind and compassionate towards the citizens they serve.4. What was Myles Kerr seven years ago?A. A marine.B. A public servant.C. A marathon runner.D
18、. A Michigan citizen.5. What is Myles Kerrs original goal to participate in the marathon?A. To win over peoples hearts.B. To accompany the boy.C. To get the best score in his age group.D. To build up his body.6. Which of the following best describe Myles Kerr?A. Kind and unselfish.B. Enthusiastic an
19、d generous.C. Responsible and proud.D. Stubborn and helpful.7. What does the story mainly convey?A. Being a Marine bears a lot.B. Kindness matters more than prizes.C. Being a Marine means a public servant.D. Good actions spread quickly.【答案】4. A 5. C 6. A 7. B【解析】本文为记叙文。七年前,Myles Kerr作为一名海军陆战队员,帮助一名小
20、男孩跑马拉松的照片在社交媒体上被分享后迅速走红。他选择帮助这个男孩虽然可能会输掉比赛,但他赢得了人们的心。【4题详解】细节理解题。根据第二段Seven years ago, a photo of a Marine and a young boy running a marathon immediately went viral after it was shared on social media.和第四段 Being a Marine, he knew exactly what he should do.可知,Myles Kerr 七年前是一个水兵,故选A。【5题详解】细节理解题。根据第四段
21、Being a Marine, he knew exactly what he should do. Kerr put aside his goal of beating his mates and instead slowed down to accompany the struggling boy to the finish line.(作为一名水兵,他非常清楚自己应该做什么。科尔把打败队友的目标放在一边,放慢速度,陪着这个苦苦挣扎的男孩冲过终点线)可知,打败队友,取得最好的成绩是Myles Kerr参加马拉松的最初目标。故选C。【6题详解】推理判断题。根据第四段Kerr put asid
22、e his goal of beating his mates and instead slowed down to accompany the struggling boy to the finish line(Kerr把打败队友的目标放在一边,放慢速度,陪着这个苦苦挣扎的男孩冲过终点线)和最后一段To Kerr, being a Marine was more than just being trained for combat it also required learning how to be kind and compassionate towards the citizens t
23、hey serve.(对Kerr来说,作为一名水兵不仅仅是接受战斗训练,还需要学会如何善待和同情他们所服务的公民) 可知Myles Kerr是一个善良和无私的人,故选A。【7题详解】推理判断题。根据第五段Because he chose to help the boy, the Marine ended up with the slowest time in his age group和第六段Though he might have lost the race, the Marine won over peoples hearts.可知,因为他帮助了男孩跑完了马拉松而输了比赛,但是赢得了人们的
24、心,这是比获得奖励更值得的事情,故选B。CTurtles may be cute, but they are also slow and clumsy, which doesnt really help them when they are trying to cross train tracks. Luckily, for the turtles in Japans Hygo Prefecture, railway operators and a local aquarium teamed up to find a solution.Between 2002 and 2014, disrup
25、tions (中断) of train operation caused by turtles were reported 13 times, with many more probably going unreported. That is why, in 2015, West Japan Railway Co. and Suma Aqualife Park in Kobe joint forces to prevent tragic turtle deaths on the tracks and unnecessary train delay. After running a series
26、 of tests and experiments, they came up with a U-shaped ditch (沟渠 ) that collects the turtles, preventing them from getting stuck between the metal tracks and getting crushed to death.Tests showed that turtles trying to cross the train tracks often fall into the space between them, which leaves them
27、 with no other option than to walk between them. Sadly, this causes some of them to get stuck between the metal tracks at junctions(交叉口), and they unavoidably get crushed to death when the points blades(叶片)move.“The turtles are basically just going about their daily business and have to cross the li
28、nes to get to a pond,” a railway spokesperson said. “When the points blades move, unfortunately they get squashed between them and die. They can cause long delays to operations so we consulted with a turtle specialist to find the best way to help them.”The U -shaped concrete ditches installed at sev
29、eral critical points along the train lines near the city of Kobe catch the turtles at danger of getting stuck between the tracks. They allow the turtles to get past the junctions safely. 10 turtles were reportedly saved in the first month since the U-shaped ditch was put to use in November 2015.8. W
30、hats the best title of the text?A. An Important Invention in JapanB. The U-shaped Concrete DitchesC. Turtles Crossing Train Tracks in DangerD. Japans Clever Solution to Help Turtles Cross Train Tracks9. What does Paragraph 2 mainly talk about?A. Why the U-shaped ditch is invented.B. The turtles terr
31、ible conditions.C. The train delay caused by turtles.D. How the turtles go through the tracks.10. What does the underlined word “them” in Paragraph 3 refer to?A. The turtles.B. The trains.C. The train tracks.D. The points blades.11. What can we infer about the ditches?A. They are installed on the ra
32、ilway tracks.B. They can prevent turtles from escaping.C. They are easy to trap the turtles.D They are helpful for turtles to cross train tracks.【答案】8. D 9. A 10. C 11. D【解析】本文是说明文。海龟穿越铁轨时会遭遇危险,相关部门设计安装了U形的混凝土沟渠,这些沟渠可以防止乌龟陷入铁轨之间的危险,让海龟安全通过路口。【8题详解】主旨大意题。根据第一、二段Turtles may be cute, but they are also
33、slow and clumsy, which doesnt really help them when they are trying to cross train tracks.they came up with a U-shaped ditch (沟渠 ) that collects the turtles, preventing them from getting stuck between the metal tracks and getting crushed to death.可知,为了解决海龟陷入铁轨被压死,日本铁路运营商和当地水族馆想到了帮助海龟穿越铁轨的好办法。故选D。【9题
34、详解】段落大意题。根据第二段Between 2002 and 2014, disruptions (中 断) of train operation caused by turtles were reported 13 times, with many more probably going unreported. That is why, in 2015, West Japan Railway Co. and Suma Aqualife Park in Kobe joint forces to prevent tragic turtle deaths on the tracks and unn
35、ecessary train delay. 可知,从2002年到2014年,曾多次报道过因龟类造成的列车运行中断事件,因此为了防止铁路上的海龟悲剧和不必要的火车延误,第二段讲述了相关部门设计安装了U形的混凝土沟渠的原因,故选A。【10题详解】代词指代题。根据本句Tests showed that turtles trying to cross the train tracks often fall into the space between them, which leaves them with no other option than to walk between them.可知,测试
36、显示,试图穿越铁轨的海龟经常会掉到铁轨之间的空隙中,这让它们别无选择,只能在“它们”之间行走。此处them是指“火车轨道”,故选C。【11题详解】推理判断题。根据最后一段They allow the turtles to get past the junctions safely. 10 turtles were reportedly saved in the first month since the U-shaped ditch was put to use in November 2015.(它们让海龟安全通过路口。据报道,自2015年11月u型沟投入使用以来的第一个月里,就有10只海龟
37、获救)可知,这些u型沟有助于海龟穿越铁轨。故选D。DThe ocean covers over 70 percent of the surface of Earth today, but over 3 billion years ago the entire planet may have been covered in water. To investigate what our planet was like billions of years ago, a team of researchers turned to indirect methods of analysis at a ge
38、ological site in the Australian Outback known as Panorama(全景画) in the Pilbara Craton. Today, the region is 100 kilometers inland, but 3.2 billion years ago, it was deep underwater.In fact, there were also once ancient hydrothermal vents (热水口) there where seawater bubbled up through the ocean floor.
39、“There are no samples of really ancient ocean water lying around, but we do have rocks that interacted with that seawater and remembered that interaction,” lead author Benjamin Johnson, an assistant professor at Iowa State University, said in a statement.The researchers collected over 100 of these r
40、ock samples and found something peculiar in them: a slightly higher amount of a particular isotope (同位素) of oxygen. The vast majority of oxygen on Earth is Oxygen-16 and contains eight protons (质子) and eight neutrons. However, about 0.20 percent is Oxygen-18.Samples from Australia show the regions a
41、ncient water contained more Oxygen-18 than present times. Since continents are covered in clay-rich soil that is efficient at trapping Oxygen-18, the team suggests that without continents covered in soil, more Oxygen-18 would have been present in the ocean. Their discovery indeed suggests there wasn
42、t much dry land available 3.24 billion years ago.“Theres nothing in what weve done that says you cant have tiny, micro -continents sticking out of the oceans,” added co-author Boswell Wing. “We just dont think there were global-scale formations of continental soils like we have today.” The researche
43、rs dont know when and how continents began to emerge out of the ocean but they plan to investigate “younger” rock formations to piece together a more precise timeline.12. Where is the research site?A. In a region deep underwater.B. In a region off Australia.C. In a region inland Australia.D. In a re
44、gion outside the Pilbara Craton.13. What do the underlined words “interact with” in Paragraph 2 mean?A. Have an effect on each other.B. Have a one-way effect.C. Have a mysterious effect.D. Have a negative effect.14. Whats the researchers conclusion after analyzing samples from Australia?A. Modern ea
45、rth must have been a water world.B. Modern earth must have been a continental world.C. Ancient earth may have been a water world.D. Ancient earth may have been a continental world.15. Whats the researchers next focus of the study?A To research continental soils formations.B. To research the oceans f
46、ormations.C. To research “older” rock formations.D. To research “younger” rock formations.【答案】12. C 13. A 14. C 15. D【解析】【分析】本文为说明文。研究表明,30亿年前整个地球可能被水覆盖,本文就此观点提出了研究证据。但是研究人员不知道大陆何时以及如何开始从海洋中出现,他们计划调查更年轻的岩层,以拼凑出更精确的时间轴。【12题详解】细节理解题。根据第一段第二句To investigate what our planet was like billions of years ago
47、, a team of researchers turned to indirect methods of analysis at a geological site in the Australian Outback known as Panorama (全景画) in the Pilbara Craton,可知研究地点在在澳大利亚内陆的一个地区。故选C。【13题详解】词义猜测题。根据划线词所在的句子There are no samples of really ancient ocean water lying around, but we do have rocks that intera
48、cted with that seawater and remembered that interaction前半句句意可知,周围没有真正的古代海水样本,但是但我们确实有岩石与海水相互作用(interact),此处interacted with that seawater意为“岩石与海水之间相互作用”,故选A。【14题详解】推理判断题。根据第四段Samples from Australia show the regions ancient water contained more Oxygen-18 than present times.the team suggests that witho
49、ut continents covered in soil, more Oxygen-18 would have been present in the ocean. Their discovery indeed suggests there wasnt much dry land available 3.24 billion years ago.(来自澳大利亚的样本显示,该地区古代的水比现在含有更多的氧-18。研究小组认为,如果大陆上没有覆盖着土壤,那么海洋中可能存在更多的氧-18。他们的发现确实表明,在32.4亿年前,地球上没有多少干燥的土地。)可知,古代地球可能是一个水的世界,故选C。【
50、15题详解】细节理解题。根据最后一段The researchers dont know when and how continents began to emerge out of the ocean but they plan to investigate “younger” rock formations to piece together a more precise timeline.(研究人员不知道大陆何时以及如何开始从海洋中出现,但他们计划调查更年轻的岩层,以拼凑出更精确的时间轴。)可知,研究人员为了弄清楚大陆何时以及如何开始从海洋中出现,下一个重点是研究“更年轻的”岩层,故选D。
51、【点睛】细节理解题大多是根据文章中的具体信息如事实、例证、原因、过程、论述等进行提问的。抓住文段中的事实和细节是做好该题型的关键,也是做好其它类型问题的基础。该题型几乎都可以在文章中直接找到与答案有关的信息,或是其变体。在一篇短文里大部分篇幅都属于这类围绕主体展开的细节。做这类题一般采用寻读法,即先读题,然后带着问题快速阅读短文,找出与问题和选项有关的词语或句子,再对相关部分进行分析对比,找出答案。正确选项虽然一般不是原文照搬,但是一般是原文的改写,意思不变。如换一个同义词,把否定改为肯定,把肯定改为否定等。例如本题第1小题,Where is the research site?由题干the
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
