山东省泰安市2021届高三英语第四次模拟考试试题含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
3 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 山东省 泰安市 2021 届高三 英语 第四 模拟考试 试题 解析
- 资源描述:
-
1、山东省泰安市2021届高三英语第四次模拟考试试题(含解析)注意事项:1. 答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。2. 回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上,写在本试卷上无效。3. 考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第一部分 阅读(共两节,满分50分)第一节 (共15小题;每小题2. 5分,满分37. 5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。AWhen you visit the Houston Museum of Natural
2、Science,youre exploring tropical(热带的)rainforests and worlds galaxies(星系)away. Youre going back in time to when dinosaurs walked the Earth and traveling forward to the future of renewable energy. Every day is a great day to visit the museum,but if you enjoy a particularly peaceful museum visit,please
3、 call 7136394629 to inquire about expected crowds during your intended visit. TimesPermanent Exhibit Halls:MondaySunday:9 am5 pmSpecial Exhibitions:MondaySunday:10 am5 pmGiant Screen Theatre:FridaySunday:1 0 am4 pmPlanetarium:WednesdayThursday:1 22 pm;FridaySunday:1 24 pmButterfly Center:MondaySunda
4、y:9 am5 pmDiscountsBecome a member right now!If youre a frequent visitor,join us for membersonly discounts,opportunities and publications throughout the year. Members always get into our permanent exhibit halls for free and have access to discounted pricing on the other areas,lectures,programs and m
5、ore. Enjoy membersonly previews and events,get advance notice on exciting new special exhibitions and receive a subscription to our colorful quarterly magazine,Naturally Curious. Family Level members and above can take advantage of early and discounted registration for our popular Summer Camps at HM
6、NS for children. These lively classes offer handson educational fun with appealing topics like dinosaurs,insects,technology,archaeology(考古学)and more. Parking is available in our 6-story garage,$10 for members and$20 for a11 others. For further information contact Melodic Wade,Sr. Vice President,Publ
7、ic Relations & Digital Media,8324984265,mwadehmns. org. AccessibilityScience is for everyone! We provide access to all of our venues for our guests with disabilities. Wheelchairs are available on request. Contact us at accessprogramminghmns. org for help planning your trip. 1. On which day will you
8、visit as many places as possible?A. Friday. B. Wednesday. C. Tuesday. D. Monday. 2. Which of the following will be free of charge for members?A. All areas. B. Summer camps. C. Parking in the garage. D. Permanent exhibit halls. 3. What would the disabled do to get help?A. Call 7136394629. B. Ask at t
9、he reception desk. C. Email to mwadehmns. org. D. Email to accessprogramminghmns. org. 【答案】1. A 2. D 3. D【解析】【分析】这是一篇应用文。一篇介绍休斯敦自然科学博物馆的展出信息的广告。【1题详解】细节理解题,根据Times部分,“Permanent Exhibit Halls:MondaySunday:9 am5 pm(永久性展厅:周一至周日;上午9时至下午5时)Special Exhibitions:MondaySunday:10 am5 pm(专题展览:周一至周日:上午10时至下午5时)
10、Giant Screen Theatre:FridaySunday:1 0 am4 pm(大银幕影院:星期五至星期日:上午十时至下午四时)Planetarium:WednesdayThursday:1 22 pm;FridaySunday:1 24 pm(天文馆:周三至周四下午1:2 2;周五至周日下午1:2 4)Butterfly Center:MondaySunday:9 am5 pm(蝴蝶中心:周一至周日;上午9点至下午5点)”可知,各个展出,周五都在营业,周五去可以参观最多地方。故选A项。【2题详解】细节理解题。根据Discounts部分“Members always get into
11、 our permanent exhibit halls for free and have access to discounted pricing on the other areas,lectures,programs and more.(会员总是可以免费进入我们的永久展厅,并获得其他区域、讲座、节目等的折扣价格)”可知,会员可以免费进入permanent exhibit halls,其他地方有折扣。故选D项。【3题详解】细节理解题。根据最后一段“Science is for everyone! We provide access to all of our venues for our
12、 guests with disabilities. Wheelchairs are available on request. Contact us at accessprogramminghmns. org for help planning your trip.(科学是为每个人准备的! 我们为残疾客人提供进入所有场馆的通道。有需求的可提供轮椅。联系我们accessprogramminghmns.Org,得到帮助 计划你的旅行)”可知,残障人士可以提前发E-mail,相关人员会帮忙做出针对性旅行计划。故选D项。BIn my world, from my home in suburban M
13、ichigan, I can find cool, clean, refreshing water to drink wherever I want it. At my high schoo1. At the gym. At my grandmothers house. Anywhere, I take it for granted. But my view of the world was rocked when I saw a video about why people run. Their motivation was to help children in Kenya without
14、 having access to clean water. I could not believe what I saw, like photos of children walking miles to get water, instead of going to schoo1.What I did believe was that I should do something to help. The opportunity to do so was right in front of me. Someone was organizing people to run the Chicago
15、 Marathon. Each runner had to raise more than $1,000 in the race. All the money will go to building toilets, drilling wellswhatever it takes to keep pollutants out of the water in cities and small villages in Africa, and to give people life. I believe that water is life.I signed up! At 16, I just ma
16、de the minimum age criteria for running the marathon. I knew I couldand shouldraise money to address the environmental problems that disturb the children of developing countries. I had never run more than 7 miles, but I knew that running 26.2 miles would not compare to the pain and suffering those c
17、hildren go through on a daily basis.It amazes me how much my life has changed. I am grateful to be part of a church community that not only made me aware of the environmental problems Kenya faces but helped me realize how I can make a difference if I put my mind and feet to it.Since finishing the ma
18、rathonmy first!I have started a running group called Sole Sisters helping protect the environment.4. What did the author think before she saw the video?A. It was natural to have clean water.B. It was strange for children to skip school.C. It was unbelievable to sign up for a marathon.D. It was alarm
19、ing that Kenyans were short of water.5. Which of the following can best describe the author?A. Aggressive and helpful.B. Determined and caring.C. Ambitious and intelligent.D. Generous and adventurous.6. What will be written about after this passage?A. What Sole Sisters does.B. Her charity work in Ke
20、nya.C. Why she started the running group.D. Her preparations for next marathon.7. What is the passage mainly about?A. A girl competed in the Chicago Marathon.B. Drinking water in Kenya is polluted.C. A girl runs for better environment.D. A teenager makes a difference to the world.【答案】4. A 5. B 6. A
21、7. C【解析】【分析】这是一篇记叙文。文章主要讲述了作者在看了一个关于人们为什么要跑步的视频后,决心通过跑步来帮助肯尼亚无法获得清洁水的儿童。最终作者完成了自己第一次马拉松,并且建立了名为“Sole Sisters”的跑步团体来帮助保护环境。【4题详解】细节理解题。根据第一段“In my world, from my home in suburban Michigan, I can find cool, clean, refreshing water to drink wherever I want it. At my high schoo1. At the gym. At my grand
22、mothers house. Anywhere, I take it for granted.(在我的世界里,从我在密歇根郊区的家,我可以在任何我想喝的地方找到凉爽、干净、提神的水。在我的高中。在健身房,在我祖母家。无论在哪里,我都认为这是理所当然的)”可知,作者在看视频之前认为有干净的水是理所当然的事。故选A。5题详解】推理判断题。根据倒数第三段“I signed up! At 16, I just made the minimum age criteria for running the marathon. I knew I couldand shouldraise money to ad
23、dress the environmental problems that disturb the children of developing countries. I had never run more than 7 miles, but I knew that running 26.2 miles would not compare to the pain and suffering those children go through on a daily basis.(我报名!16岁时,我刚刚达到了跑马拉松的最低年龄标准。我知道我可以也应该筹集资金来解决困扰发展中国家儿童的环境问题。
24、我从来没有跑过超过7英里,但我知道,26.2英里的跑步远比不上那些孩子们每天所经历的痛苦和折磨)”以及最后一段“Since finishing the marathonmy first!I have started a running group called Sole Sisters helping protect the environment.(自从完成了马拉松我的第一次! 我成立了一个名为“Sole Sisters”的跑步团体来帮助保护环境)”可推知,作者是有个决心和关爱他人的人。故选B。【6题详解】推理判断题。根据最后一段“Since finishing the marathonmy
25、 first!I have started a running group called Sole Sisters helping protect the environment.(自从完成了马拉松我的第一次! 我成立了一个名为“Sole Sisters”的跑步团体来帮助保护环境)”可推知,文章之后会写Sole Sisters是做什么的。故选A。【7题详解】主旨大意题。根据倒数第三段“I signed up! At 16, I just made the minimum age criteria for running the marathon. I knew I couldand shoul
26、draise money to address the environmental problems that disturb the children of developing countries. I had never run more than 7 miles, but I knew that running 26.2 miles would not compare to the pain and suffering those children go through on a daily basis.(我报名!16岁时,我刚刚达到了跑马拉松的最低年龄标准。我知道我可以也应该筹集资金
27、来解决困扰发展中国家儿童的环境问题。我从来没有跑过超过7英里,但我知道,26.2英里的跑步远比不上那些孩子们每天所经历的痛苦和折磨)”结合文章主要讲述了作者在看了一个关于人们为什么要跑步的视频后,决心通过跑步来帮助肯尼亚无法获得清洁水的儿童。最终作者完成了自己第一次马拉松,并且建立了名为“Sole Sisters”的跑步团体来帮助保护环境。可知,这篇文章的主要内容是女孩为了更好的环境而跑步。故选C。CGetting a cold is stressful. It makes you feel rubbish and prevents you from doing the things you
28、want to do. It also creates something of a moral dilemma when it comes to whether or not you should head into work. So to help you decide,lets take a look at some of the factors. Will you be productive? If not,then youd better have one day off and then work properly,instead of having a whole week of
29、 work only getting half your tasks completed. Are you infectious(传染的)?If so,the most serious damage you can do to your workplace is that some colleagues can get infected,thus dramatically affecting the productivity of the whole workforce. Another reason for taking time off work is that it might even
30、 cause possible complications. Even if you can work in your current condition,it does not necessarily mean that you should. Ignoring your symptoms could result in you catching new diseases,which will get things worse. Listen to your body and take its warnings seriously!Maybe theres an important meet
31、ing tomorrow,or youre trying to impress the new boss,or because you have a huge todo list. Or youre probably thinking that this case should be the exception to the rule and that now just isnt a good time to take off work. Youre probably always feeling as though you have a huge mountain of work to do
32、. In fact its a good chance that this pressure is actually what caused you to get ill in the first place. If you cant take a single day off work for the sake of your health,then theres probably something wrong with your worklife balance. This would be a good time to start changing that.8. What will
33、happen if your virus is infectious?A. You will be very likely to be laid off.B. It is impossible for you to recover.C. A great many workmates will fall i11.D. The whole groups productivity will be reduced.9. What does the underlined part“possible complications”in paragraph 4 probably mean?A. Low spi
34、rits.B. Possibilities of death.C. Other potential illnesses.D. Slight physical discomforts.10. What is implied in paragraph 5?A. It is forbidden to ask for sick leave in a new company.B. People tend to ignore their health for various reasons.C. Companies are to blame for employeeshealth problems.D.
35、A new boss is very important in the running of a company.11. What does the writer intend to show at the end of the passage?A. It is wise to weigh work and health well.B. Good health results from light workload.C. It is reasonable to ask for paid sick leave.D. The illness is completely caused by stre
36、ss from work.【答案】8. D 9. C 10. B 11. A【解析】【分析】本文是一篇说明文。感冒会让人很紧张。它让你觉得自己很垃圾,阻止你做你想做的事情。这也会在你是否应该去工作的问题上产生一种道德困境。为了帮助你做出决定,文章介绍了一些因素,并让人们意识到“好好权衡工作与健康是明智的”。【8题详解】推理判断题。根据第三段“Are you infectious(传染的)?If so,the most serious damage you can do to your workplace is that some colleagues can get infected,thus
37、 dramatically affecting the productivity of the whole workforce. ”(你是传染病吗?如果是这样,你对你的工作场所造成的最严重的损害就是一些同事可能会被感染,从而极大地影响整个员工的生产力)可知,如果你的病毒具有传染性,整个团队的生产力将会降低。故选D。【9题详解】短语猜测题。根据第四段中“Even if you can work in your current condition,it does not necessarily mean that you should. Ignoring your symptoms could r
38、esult in you catching new diseases,which will get things worse.”(即使你能在目前的状况下工作,也并不意味着你应该去工作。忽视你的症状可能会导致你感染新的疾病,这将使情况变得更糟)可知,休假的另一个原因是,它甚至可能会引起并发症。推知划线词的意思是“其他潜在疾病。”故选C。【10题详解】推理判断题。根据第五段“Maybe theres an important meeting tomorrow,or youre trying to impress the new boss,or because you have a huge tod
39、o list. Or youre probably thinking that this case should be the exception to the rule and that now just isnt a good time to take off work. Youre probably always feeling as though you have a huge mountain of work to do.” (也许明天有一个重要的会议,或者你想给新老板留下好印象,或者因为你有一大堆要做的事情。或者你可能会想,这种情况应该是例外,现在不是离开工作的好时机。你可能总是觉
40、得自己有堆积如山的工作要做)可知,第五段在暗示“由于各种原因,人们往往忽视自己的健康。”故选B。【11题详解】推理判断题。根据最后一段“In fact its a good chance that this pressure is actually what caused you to get ill in the first place. If you cant take a single day off work for the sake of your health,then theres probably something wrong with your worklife balan
41、ce. This would be a good time to start changing that.”(事实上,这是一个很好的机会,这种压力实际上是导致你生病的第一。如果为了你的健康,你一天都不能休息,那么你的工作和生活的平衡可能出了问题。这将是一个开始改变的好时机)可知,作者想在文章的结尾告诉人们“好好权衡工作与健康是明智的”。故选A。DNotre Dame Cathedral in Paris was badly damaged in the fire. It was heartbreaking and it sounded the alarm for the protection
42、of cultural relics(遗迹)at the same time. It would have been better to have three-dimensional scans before. 3D scanning technology can be used to scan both inside and outside of an important cultural relic to get accurate 3D data and then a 3D printer is used to copy a smaller version, which will be v
43、ery useful for the repair work. In order to obtain accurate data about cultural relics, the experts use high-tech three-dimensional laser(激光)scanner and other means to describe the shape of the original cultural relics very accurately. Then, the model is printed out by a 3D printer. Finally, the cop
44、ied cultural relics are processed, including surface color, decoration processing and so on. Three-dimensional printing technology has a very apparent advantage. It can adjust the size of prints according to the need,and can easily obtain one-third and one-half of the size of original cultural relic
45、s. This is difficult or even impossible to do in traditional reproduction. At present, all parts of China are accelerating the digital protection of cultural relics and recording ancient cultural relics with modern science and technology. For example, the Yungang Grottoes(石窟)Research Institute, toge
46、ther with the digital team of the Institute of Cultural Heritage of Zhejiang University, has restored the third grotto of Yungang Grottoes at a ratio(比例)of 1: 1 for two years. Throughout the process of restoration of 3D printed cultural relics, the probability of secondary damage caused by human tou
47、ch is low, and the artistic value of cultural relics can be rebuilt to the maximum degree. The world can appreciate the beauty of classical cultural relics more deeply.12. Why is Notre Dame Cathedral mentioned in the first paragraph?A. To raise peoples awareness of safety.B. To remind people of the
48、famous building.C. To serve as an introduction to the topic.D. To appeal for preservation of cultural relics.13. What is the obvious advantage of 3D technology compared with traditional reproduction?A. It can save a lot of professionals.B. It can help resize the reproductions of the cultural relics.
49、C. It can reproduce cultural relics as what they were.D. It can change the shapes of the original cultural relics.14. What can be known about using 3D technology in reproducing cultural relics from the last paragraph?A. No further damage is done while repairing.B. Their artistic value is regained as
50、 much as possible.C. The digital models will replace the original cultural relics.D. Handwork in reproducing cultural relics will disappear soon.15. What can be a suitable title of the text?A. 3D Printing in ChinaB. Protection of Cultural RelicsC. Developments of 3D TechnologyD. 3D Technology in Cul
51、tural Relics Restoration【答案】12. C 13. B 14. B 15. D【解析】【分析】本文是说明文。文章主要介绍了3D打印技术在文物保护中的应用与其优势。【12题详解】推理判断题。根据第自一然段“Notre Dame Cathedral in Paris was badly damaged in the fire. It was heartbreaking and it sounded the alarm for the protection of cultural relics(遗迹)at the same time. It would have been b
52、etter to have three-dimensional scans before. (巴黎圣母院在大火中严重受损。令人心碎的同时,也为文物保护敲响了警钟。如果以前能有三维扫描,情况就会好很多)”结合下文介绍3D技术在文物保护方面的应用可推知,讲巴黎圣母院遭受火灾,文物受损的目的是引出三维扫描技术在文物保护中的应用这一话题。故选C项。【13题详解】细节理解题。根据第四自然段“Three-dimensional printing technology has a very apparent advantage. It can adjust the size of prints accord
53、ing to the need,and can easily obtain one-third and one-half of the size of original cultural relics. This is difficult or even impossible to do in traditional reproduction. (三维打印技术具有非常明显的优势。它可以根据需要调整印刷品的大小,很容易获得原始文物大小的三分之一或一半大小。这在传统的复制中是很难甚至不可能做到的)”可知,与传统的复制技术相比,三维打印技术可以根据需要调整印刷品的大小。故选B项。【14题详解】细节理
54、解题。根据第六自然段“Throughout the process of restoration of 3D printed cultural relics, the probability of secondary damage caused by human touch is low, and the artistic value of cultural relics can be rebuilt to the maximum degree. (在3D打印文物修复的整个过程中,由于人的触摸造成二次损伤的概率较低,文物的艺术价值可以得到最大程度的恢复)”可知,运用3D打印技术进行文物修复可以
55、最大程度地恢复文物的艺术价值。故选B项。【15题详解】主旨大意题。根据第一自然段“It would have been better to have three-dimensional scans before. (如果以前能有三维扫描就更好了)”,第四自然段“Three-dimensional printing technology has a very apparent advantage. It can adjust the size of prints according to the need,and can easily obtain one-third and one-half
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
2019-2020学年语文人教版选修《语言文字应用》课件:第二课 第二节 耳听为虚──同音字和同音词 .ppt
