2021届高考英语二轮专题训练 模块2 专题1 第3讲 词义猜测题模拟精练 巧押题(含解析)新人教版.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
6 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 2021届高考英语二轮专题训练 模块2 专题1 第3讲 词义猜测题模拟精练 巧押题含解析新人教版 2021 高考 英语 二轮 专题 训练 模块 词义 猜测 模拟 精练 押题 解析 新人
- 资源描述:
-
1、专题1 第3讲A阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。(2020山东省实验中学一模)You probably know a dog named Snoopy,but you may not have heard who created the character.As a matter of fact,the creator was a terrible underachiever when he was a boy.While in the eighth grade,he failed subjects repeatedly.High school wasnt m
2、uch better;he flunked Latin,algebra,English,and received a grade of zero in physics.He suffered many losses and rejectionsjust as people sometimes did in real life.Out of all the failures in his life,there was something that did hold great importance to this boy,his love of drawing.Although in high
3、school,the cartoons he submitted to the yearbook were rejected,once out of school,the boy was so sure of his artistic talent that he approached Walt Disney Studios with drawing works.I wish I could say the studios loved his work and immediately hired him,but such was not the case;another huge reject
4、ion.Despite his lack of successes,this boy did not give up.He then decided to write his own autobiography in cartoons,about a little boy who was regarded as a loser and a nobody.The name of this boy was Charles Schulz,the creator of the comic dog Snoopy.In life,it is sometimes easy to feel like a no
5、body.We pass hundreds of people on the street on our way to work,or walk through a faceless crowd in a mall,and no one seems to notice or care.Deep inside,we may know we are special and unique and have lots to offer,but unless someone takes the time to look our way and give us a chance,we may feel w
6、orthless.Just as Charles Schulz had faith in his artistic talent,so too,we must realize that nobody is a nobody.1Which of the following best explains“flunked”underlined in Paragraph 1?AFailed.BDefeated.CAttained.DMisunderstood.2What do the last two paragraphs advise us to do?ABe acquainted with more
7、 people.BOffer more special and unique skills.CAsk for others appreciation.DBelieve we can make some difference.3What is the best title for the text?AThe Story of a Hard-working BoyBNobody is a Nobody.CThe Dream of Snoopys CreatorDSuccess is Built upon Failure.【答案】1.A2.D3.B【解析】本文是一篇记叙文。本文通过讲述漫画狗史努比的
8、作者查尔斯舒尔茨对自己的艺术天赋充满信心,不屈不挠的去努力,最终取得成功的故事。说明在生活中要相信自己,不要轻言放弃。1词义猜测题。根据划线词的前面的“While in the eighth grade,he failed subjects repeatedly.High school wasnt much better”可知,八年级的时候,他屡次考试不及格,高中也不怎么好;并根据该句中的“received a grade of zero in physics”可推知,第一段中划线词flunked与failed意思相近,意为“失败”。故选A项。2推理判断题。根据倒数第二段以及最后一段中的“we
9、 must realize that nobody is a nobody”可知,我们必须认识到没有人是无名小卒。由此可推知,文章最后两段告诉我们相信每个人都能有所作为。故选D项。3标题归纳。纵观全文,尤其根据最后一段中的“we must realize that nobody is a nobody”可知,本文通过讲述漫画狗史努比的作者查尔斯舒尔茨对自己的艺术天赋充满信心,不屈不挠的去努力,最终取得成功的故事。由此可知,B项“每个人都能有所作为。”概括了本文的核心内容,适合做标题。故选B项。B阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。(2020福州质量检测)Under
10、standing what teens are talking about has been bothering parents and teachers for ages.One clever high school teacher in Massachusetts found a solution that has people on Twitter saying theyre “willing to pay money for it .”James Callahan of Lowell High School created a spreadsheet of all the colloq
11、uial(口语的) terms his students have used since September along with his attempt to explain them in plain language,and people on social media are enjoying themselves.On Monday,one of Callahans students posted a photo of a four-page document the sociology teacher created,titled the “Callahans Generation
12、 Z Dictionary.”In the alphabetized green-colored column on the left,the professor typed out phrases like “sis,” “spill the tea,” and “snack”In the yellow column on the right,he attempted to explain each phrase using a formal translation of what the students say.The student told USA TODAY that she re
13、ferred to Callahan as a professor in the tweet because “the word teacher didnt seem dignified enough to describe him”She also said that students get college credit for taking the introduction to sociology course.Within 24 hours,the tweet received over 300,000 likes and 93,000 Retweets.Some of the pe
14、ople who responded to the tweet applauded the professors interest in teenage culture,other made their own contribution to the list.“Yeet” was a popular suggestionIts a versatile word that can be used as an exclamation,a verb,or even a noun,according to the Urban Dictionary.“The typical teacher-stude
15、nt relationship involves a rigid power structure,but in my experience,Ive found that students are more engaged and perform better if I am able to reach them where they are,” Callahan said.“Language is changing all the time,and every generation creates their own vocabulary bank of slang,” Callahan sa
16、id.The students created it,I am sort of just the archivist(档案管理员)!4What does the underlined word “it” refer to in Paragragh 1?ATwitter.BSolution.CUnderstanding.DAttempt.5How does one of Callahans students describe him as?ASimple.BInteresting.CAdmirable.DHardworking.6What are peoples reactions after
17、the dictionary was posted online?AThey express their surprise.BThey help translate the words.CThey create move vocabulary.DThey take quite a fancy to it.7What is the purpose of Callahans efforts?ATo improve students learning efficiency.BTo help students get college credit.CTo learn a new popular lan
18、guage.DTo take up a new profession.【答案】4.B5.C6.D7.A【解析】这是一篇新闻报道。文章介绍了Callahan创造“卡式Z代词典”的目的、词典内容和创造过程及效果。4词义猜测题。it可指代上文已提及过的东西,由第一段最后一句“One clever high school teacher in Massachusetts found a solution that has people on Twitter saying theyre willing to pay money for it.”(马萨诸塞州一位聪明的高中老师找到了一个解决方案,Twitt
19、er上的人说他们“愿意为此付钱”。)可知,此处it指代上文的解决方法。故选B项。5细节理解题。由第五段第一句“The student told USA TODAY that she referred to Callahan as a professor in the tweet because the word teacher didnt seem dignified enough to describe him”(这位学生告诉今日美国说,她在推特上把卡拉汉称为教授,是因为“老师这个词似乎不够有尊严来形容他”。)可知,学生们用教授称呼Callahan,因为学生认为Callahan令人敬佩。故选
20、C项。6推理判断题。由倒数第四段“Within 24 hours,the tweet received over 300,000 likes and 93,000 Retweets.”(在24小时内,这条微博收到了超过30万条赞和9.3万条转发。)和倒数第三段第一句“Some of the people who responded to the tweet applauded the professors interest in teenage culture,other made their own contribution to the list.”(一些回复推特的人称赞教授对青少年文化的
21、兴趣,另一些人则在榜单上做出了自己的贡献。)可推知,人们非常喜欢Callahan创造“卡式Z代词典”。故选D项。7推理判断题。由倒数第二段“The typical teacher-student relationship involves a rigid power structure,but in my experience,Ive found that students are more engaged and perform better if I am able to reach them where they are, Callahan said.”(“典型的师生关系涉及到一种严格的
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-361736.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
