2021届高考英语二轮复习之阅读理解“典型技巧”高效练典型技巧10文章写作手法的判断含解析202103052155.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
9 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 2021 高考 英语 二轮 复习 阅读 理解 典型 技巧 高效 10 文章 写作 手法 判断 解析 202103052155
- 资源描述:
-
1、典型技巧10 文章写作手法的判断【考情角度】考情分析写作手法判断类的试题常出现在学校生活类说明文中,此类文章常涉及记叙文、说明文或议论文三种体裁,文章难度中等,结构层次清晰,做题时应注意全文或某个段落所运用的写作手法。考查角度常考查细节推断题、隐含推断题、写作意图题、观点态度题或写作手法题。【考题示例】(2020唐山质检)主题语境:学校生活与学习Student loan (贷款) debt has become a worldwide problem. In America, the countrys overall student debt reached a record of $1.6
2、trillion in 2019. The average person with student loan debt owed between $20,000 and $25,000. A recent Japanese government report says it has been lending over $9 billion yearly to students since 2010. Similar conditions exist in Africa and South America.Several factors account for high student loan
3、 debt. One is that employers everywhere have increased their demands for skilled workers, making higher education a requirement for many jobs. The students, however, after graduation, often find that their countrys economy is not strong enough to support their financial needs, so their ability to pa
4、y back the loan becomes a problem.To solve the problem, many countries are seeking their ways. Australia has developed a system where students do not have to pay anything back until they are earning at least $40,000 a year. In America, several candidates running for president in the 2020 election ha
5、ve offered more extreme solutions that all or at least some of these loans will be forgiven.Some professors in several universities recently studied what the effects of debt forgiveness might be. They found that, overall, sudden debt relief greatly improved the borrowers lives. Not only did they hav
6、e more money, but they were more likely to move to a new area and seek better paying work.Yet the professors research doesnt include what might happen to financial institutions or the overall economy if debt were totally forgiven. It only looks at how debt forgiveness would help the borrowers. They
7、warn of some other possible negative effects. If a borrower knew that if he ran into any trouble he would be saved because he could get the debt relief, then he might actually become more reckless (轻率的) with his borrowing in the future.No matter what, the professors agree that if countries do decide
8、 to approve some student debt relief the neediest students should be helped first.1.How does the author introduce the problem of student loan?A. By making a comparison.B. By making classifications.C. By presenting some statistics.D. By setting down general rules.2.What is the professors attitude to
9、debt forgiveness?A. Uncaring.B. Positive.C. Disapproving.D. Cautious.答案与解析:1.C2.D1.第1段出现的$1.6 trillion, $20,000 and $25,000和over $9 billion是作者引入学生债务的方法。2.观点态度题。由最后两段教授们的研究中对债务减免的几个看法,可看出教授们的态度。【技巧释义】把握文章脉络理解段落层次确定写作手法-提出学生贷款债务问题(第1段)多次出现的数据信息提示第1题答案-说明导致高额学生债务的因素(第2段)各国解决债务问题的方法-债务减免的影响和教授们对债务减免的看法(
10、第35段)警示可能的消极作用-首先帮助最需要帮助的学生(第6段)【词汇积累】overall adj.全面的candidate n.应试者;候选人financial adj.经济的forgiveness n.宽恕account for说明的原因pay back偿还debt forgiveness债务减免【技巧演练】(建议用时:45分钟)1Every human being, no matter what he is doing, gives off body heat. The usual problem is how to get rid of it. But the designers of
11、 the University of Pittsburgh set themselves the opposite problem-how to collect body heat. They have designed a collection system which makes good use of not only body heat, but the heat given off by such objects as electric lights and fridges as well. The system works so well that no fuel is neede
12、d to make the universitys six buildings warm and comfortable.Some parts of most modern buildings-theaters and offices as well as classrooms are heated by people and lights far more than necessary, and sometimes they must be air-conditioned even in winter. The skills of saving heat and sharing it out
13、 again in a different way is called “heat recovery.” A few modern buildings recover heat from some buildings and reuse it in others.Along the way, Pittsburgh has learned a great deal about some of its heat producers. The harder a student studies, the more heat his body gives off. Boy students send o
14、ut more heat than girl students, and the larger a student is, the more heat he gives. The hottest for the Pittsburgh University would be a hardworking, overweight boy student who is very clever in the university.1.According to this passage, the heat system of the Pittsburgh University is supplied by
15、 _.A.human bodiesB.human bodies and electrical equipmentC.human bodies and fuelD.human bodies, electrical and fuel2.From the passage, who can we infer would produce the least amount of heat?A.A fat boy student who is clever and studies hard.B.A thin girl student who is not clever and does not study
16、hardC.A thin boy student who is clever and studies not study hardD.A fat girl student who is both clever and hard-working3.What does the passage mainly talk about?A.recovery of boys heat in the Pittsburgh University.B.modern buildings heat system of human being.C.a new heat recovery system in the Pi
17、ttsburgh University.D.a best way to save fuel or electricity.4.How is the passage developed?A.By telling facts.B.By following time order.C.By analyzing causes.D.By making comparison.【答案】1.B2.B3.C4.A【分析】这是一篇说明文。短文介绍了匹兹堡大学的设计师们利用每个人都能发出体热的原理,设计了体能收集系统,为学校教学楼提供能源供给。1.细节理解题。根据第一段“They have designed a co
18、llection system which makes good use of not only body heat, but the heat given off by such objects as electric lights and fridges as well.”可知,他们设计了一个收集系统,不仅可以很好地利用人体热量,还可以利用电灯和冰箱等物体发出的热量。由此可知,根据这篇文章,匹兹堡大学的供热系统是由人体和电气设备提供的。故选B项。2.推理判断题。根据最后一段“The harder a student studies, the more heat his body gives
19、 off. Boy students send out more heat than girl students, and the larger a student is, the more heat he gives.”可知,学生学习越努力,身体散发的热量就越多。男生比女生散发出更多的热量,学生越大,他发出的热量就越多。由此判断出,B选项“不聪明、学习不努力的瘦弱女学生”会产生最少的热量。故选B项。3.主旨大意题。通过读全尤其是第一段“But the designers of the University of Pittsburgh set themselves the opposite p
20、roblem-how to collect body heat. They have designed a collection system which makes good use of not only body heat, but the heat given off by such objects as electric lights and fridges as well. The system works so well that no fuel is needed to make the universitys six buildings warm and comfortabl
21、e.”可知,但是匹兹堡大学的设计师们却给自己设置了一个相反的问题如何收集人体热量。他们设计了一个收集系统,不仅可以很好地利用人体热量,还可以利用电灯和冰箱等物体发出的热量。该系统运行良好,不需要燃料就可以使大学的六栋大楼温暖舒适。所以短文主要是关于匹兹堡大学的一种新的热回收系统。故选C项。4.推理判断题。根据第一段“Every human being, no matter what he is doing, gives off body heat.” 每个人,不管他在做什么,都会散发出体热。以及第二段“Some parts of most modern buildings-theaters a
22、nd offices as well as classrooms are heated by people and lights far more than necessary, and sometimes they must be air-conditioned even in winter.” 大多数现代建筑的某些部分,如剧院、办公室和教室,用人和灯光取暖的程度远远超过了必要的程度,有时甚至在冬天也必须安装空调。由此判断出文章是通过讲事实展开行文的。故选A项。2How often do you get uncomfortable? A couple of years ago I bough
23、t a shirt as part of an adoption fundraiser. The front of the shirt said, Life begins at the end of your comfort zone.” That phrase has really resonated (产生共鸣) with me and has increasingly pushed me in many areas of my life so much that I really want 2018 to be a year when I challenge my comfort zon
24、e like never before.I believe the best things in life come from stretching(延伸,伸展) ourselves and getting uncomfortable.Take health and fitness, for example. It is so deliciously tempting (诱人的) to sit on the sofa and watch a favorite Netflix series with a favorite sweet or salty snack in hand. That is
25、 comfortable, and physically unhealthy when done repeatedly. A good heart-pounding, sweaty workout is uncomfortable in the moment, and physically and emotional strengthening when done repeatedly.Heres another example. My wife and I adopted a boy with Down syndrome in April 2016 to add to our family
26、of three sons. It was a decision that we cautiously made and with some level of fear and wonder as to what would happen. While we are still very early in this lifetime journey with him and while the past nearly two years have been more challenging and harder than we certainly imagined, I have person
27、ally never felt so much peace, joy and energy. In the many sacrifices (牺牲) required to raise our wonderful son, I believe I have found so much more that would have otherwise been possible.My goal is to stretch my comfort zone in all that I do as a husband, father, family member, and employee. We onl
28、y live once and it will be done before we know it. I want to make as much difference as I can in the time that I have here before it all ends. And I really believe that begins with pushing past my comfort zone.Perhaps you should challenge yourself to get uncomfortable and see where the adventure tak
29、es you.5.What inspired the author to challenge his comfort zone?A.Being an adoption fundraiser.B.Some words on a shirt.C.Being physically unhealthy.D.The coming of 2018.6.The author holds the view that his adopted son _.A.makes him happy and energeticB.seldom brings trouble to his familyC.sets a goo
30、d example for his other sonsD.hardly affects his lifetime journey7.What does the author probably advise readers to do?A.Treasure your comfortable zone.B.Relax yourself by watching TV.C.Solve problems by yourself.D.Risk living an uncomfortable life.8.How does the author mainly develop the text?A.By s
31、etting down general rules.B.By making comparisons.C.By giving examples.D.By presenting research findings.【答案】5.B6.A7.D8.C【分析】这是一篇议论文。文章通过举例子的方式证明了走出生活舒适区能给人带来更多的快乐和活力。5.细节理解题。根据第一段中“The front of the shirt said, Life begins at the end of your comfort zone.” That phrase has really resonated (产生共鸣) wit
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-362497.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
