2021届高考英语二轮复习好题 专题02 阅读填空(第02期)(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
5 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 2021届高考英语二轮复习好题 专题02 阅读填空第02期含解析 2021 高考 英语 二轮 复习 专题 02 阅读 填空 解析
- 资源描述:
-
1、阅读填空【2021届重庆市巴蜀中学高三高考适应性月考卷(十)】Effective Communication With ParentsThis book explains how school leaders can become successful communicators with teachers and parents。The effective approaches to communicating with parents in the book are: Listen, Apologize, Solve, and Thank. 16 It can be a challenge
2、 to listen quietly when being attacked or when wrong information is being shared, but listening quietly without interruption is the most important.17 Many people struggle with making apologies- especially when they feel theyve done nothing wrong. But remember, we are not necessarily apologizing for
3、our actions, but rather because of how the parent feels or what happened. For example, Im sorry this happened or Im sorry you feel that way.”Listening and apologizing are the two hardest steps to a successful meeting with a dissatisfied parent. 18However, they set the tone for the final two steps of
4、 offering a solution and thanking the parent for their time.19More importantly, LAST helps to avoid the disadvantages of becoming defensive, and damaging your partnership with the parent.Parent-teacher conferences can be difficult when there are agendas on either side that are not known. 20 They sho
5、uld try to focus on where the student is academically, and what the child and parents can do to help the situation.AThese steps can feel unpleasant.BChoose your words carefully and thoughtfully.CAfter listening, I encourage teachers to apologize.DWhen communicating with a parent, it is important to
6、listen quietly.E.Give parents an opportunity to say what they want the teacher to know.F.One thing teachers should know is to make sure the conference is student-centered.G.When you follow these four steps, any parent-teacher conference can be successful.【答案】16D17C18A19G20F【解析】这是一篇说明文。文章介绍了学校如何和家长进行
7、有效的交流。16空前提到“和家长进行有效的交流方法是:听,道歉,解决和感谢”,照应空前“LAST”的概念,第一个步骤是listen,所以D项“当和父母交流时,安静地听很重要”强调听的重要性,放在这里是合理的。故选D项。17空处是段首主题句。本段介绍的是“LAST”的第二个步骤:apologize。段落的主要内容也是如何进行正确的道歉,所以C项“听完后,我鼓励老师道歉”切题。故选C项。18根据空前“倾听和道歉是与不满意的父母进行有成效的会面最困难的两个步骤。”可知,这两个步骤不会让人感觉舒服,A项切题,也启示下文“它们为最后两个步骤定下了基调”,故选A项。19空后“更重要的是,LAST避免了使会
8、议变成辩论,并避免破坏你和父母合作关系,”是说明“LAST”这种方式的好处,因此G项“当你遵循这四步,任何父母老师会议都会是成功的”切题,与下句都是说明“LAST”这种方式的好处。故选G项。20F项“教师需要强调的一件事是确保会议以学生为中心”与前句中的conference和后句中的focus on既有词汇上的照应也有意义上的照应。故选F项。【2021届宁夏银川一中高三下学期第五次模拟】The Qingming Festival is celebrated with a three-day national holiday, whose name originates from the say
9、ing Plants start to revive and prosper at Qingming in a clean and bright way. Thus, the festival is called Qingming, which means clean and bright.16Tomb sweeping aims to commemorate family ancestors while going on a spring outing allows everyone the chance to enjoy the beautiful scenery and enjoy th
10、e season.Traditional customsTomb sweeping.17On this day, the whole family gathers in front of their ancestral tombs. They offer fruit and wine to their ancestors and clean the weeds from around the tomb. Finally, they kowtow and pray, hoping for their ancestors blessing for the rest of the year. Spr
11、ing outing. The time around the Qingming Festival is one of the most suitable seasons for a spring outing, as plants are thriving and flowers are blooming. People can have a great time outdoors with their friends and family. 18Traditional foodQingtuan, a green rice ball tiny enough to fit into your
12、hand, is also called Qingmingguo or Aiguo.19It is a mixture of sticky rice powder and green vegetable juice, stuffed with sweetened bean paste, Qingtuan tastes sweet with the fresh fragrance of Aicao, a green spring vegetable, In celebration of Qingming, people from Shaanxi make steamed buns, known
13、as Huamo, made into different shapes.20Some are for peaceful family life while others represent the wish for health.AWith each distinct look comes a good blessingBPlaying football and flying kites are popular activities.CIt is popular in the southern regions of the Yangtze River.DFamily members gath
14、er together to celebrate and taste the food.E.The tradition of tomb sweeping originates from the Qin Dynasty.F.Many traditional customs are practiced to show respect for our ancestors.G.The two main activities over the festival include tomb sweeping and going on a spring outing.【答案】16G17E18B19C20A【解
15、析】本文是说明文,主要介绍了我国的传统节日清明节及其传统习俗和传统美食。16本句位于段中,属于细节句。上句关键词为“the festival(节日)”,下句关键词为“Tomb sweeping(扫墓)”与“going on a spring outing(春游)”,因为空格句需要连接上下句,只有选项G中的“the festival”与“two main activities”可分别与上下句关键词呼应。故选G。17本句位于段中,属于细节句。本段中心是介绍清明习俗之一扫墓。选项E中的关键词“The tradition of tomb sweeping(扫墓的习俗)”与本段中心一致。故选E。围绕本段
16、的中心,介绍与扫墓有关的背景信息。18本句位于段尾,属于细节句。本段中心是介绍清明习俗之一春游。选项B中的“Playing football”与“flying kites”与其上一句中的“outdoors”呼应,且与本段中心一致。故选B。19本句位于段中,属于细节句。选项C中的it与上一句中的“Qingtuan, a green rice ball”是指代关系,且与下一句中的it指代一致。故选C。20本句位于段中,属于细节句。选项A中的“With each distinct look(每一个不同的样子)”与上句中的“different shapes”呼应,其中的“a good blessing
17、”与下句中的“Some are for; others represent”呼应。故选A。【2021届四川省天府名校高三5月教学质量联合测评】TOEFL is the most widely used language assessment exam for American universities. There are two major versions of the TOEFL test. The first is the iBT, or Internet-based Test. It is offered in most of the world and accepted by ne
18、arly every university and scholarship program in the United States. The other is called the Paper-based Test or PBT.16Here are some tips for getting started with TOERL:Plan ahead 17Do not expect a big lift in your test results in two weeks. There is no easy way to improve your score quickly. You wil
19、l have to spend a lot of time and energy.Master the basics first 18.If you score below 500 on the PBT or 70 on the iBT, study the fundamentals for a few months and come back to the TOEFL later.Get a study guide It is easy to find study guides for the iBT. 19 The best study guides will have explanati
20、ons in the answer key. PBT study guides are difficult to find because the test is being phased out.20 Remember, you are learning a language, not a test. You can improve your TOEFL part of your daily life. Some simple ways are listening to podcasts, watching movies, reading newspapers, sending and re
21、ading text messages in English, and writing online comments in English.AKnow English well.BUse various resources.CIt is still used in some developing countries.DRaising your score will take months of intensive work.E.If you have a choice, take the iBT if it is not too pricey.F.Pearson, Barrons,ETS,
22、and Kaplan all produce quality materials.G.You should have at least an upper- intermediate English level before you attempt the test.【答案】16C17D18G19F20B【解析】这是一篇说明文。文章主要介绍托福考试的一些策略。16根据第一段第三、四、五句 The first is the IBT, or Internet-based Test. It is offered in mostof the world and accepted by nearly ev
23、ery university and scholarship program in the United States. The other is called the Paper-based Test or PBT.可知,首先介绍了第一种考试类型IBT,并介绍了它在世界上大部分地区都有提供。接着介绍第二种类型PBT。所以此处应该继续介绍它的使用范围。C项意为它仍在一些发展中国家被使用”,承接上文,符合语境。故正确答案为C。17根据下文 Do not expect a big lift in your test results in two weeks.可知,别指望两个星期你的考试成绩就会有大
24、的提高。D项意为“提高你的分数需要几个月的强化训练”,引出下文符合语境。故正确答案为D。18根据下文“If you score below 500 on the PBT or 70 on the iBT, study the fundamentals for a few months and come back to the TOEFL later.”可知,如果你的PBT成绩低于500分,或者IBT成绩低于70分,那就先学习几个月的基础知识,然后再回过头来学习托福。G项意为“在你参加考试之前,你的英语水平至少要达到中上水平”,引出下文,符合语境。故选G。19根据上文 It is easy to
25、 find study guides for the IBT.可知,要找到IBT的学习指南很容易。此处应该与学习指南有关。F项意为“Pearson ,Barrons ,ETS和 Kaplan都生产高质量的教材”,承接上文,符合语境。故正确答案为F。20根据最后一段最后两句 You can improve your TOEFL part of your daily life. Some simple ways are listening to podcasts, watching movies, reading newspapers, sending and reading text messa
26、ges in English, and writing online comments in English。由此可知,你可以通过让英语成为你日常生活的一部分来提高托福成绩。一些简单的方法是听播客,看电影,读报纸,用英语发送和阅读文本信息,以及用英语写在线评论。B项意为“使用各种资源”,引出下文,符合语境。故选B。【2021届广西桂林十八中高三第十次适应性月考】Its not always easy to run an energy efficient house. But there are some simple things anyone can do.Go LED with your
27、lighting.There are sevenal benefis to switching to energy efficient light bulbs. One of them is saving money- though the LED bulbs might cost more than traditional bulbs, the average saving on LED bulbs is $ 75a year._ 16LED bulbs can last years or even decades.Dont run your air conditioner constant
28、lyAs the weather starts to warm, you might be thinking about the right time to turrn on your air conditioner. _ 17Air conditioner units are among the most energy-consuming appliances in your home. Using electrical fans instead of your air conditioner is much more efficient and its a big money saver,
29、 too.18On those days when you treat a large crowd and are low on time,dont beat yourself up if you have to use disposable(一次性的) dishware. This method reduces your water usage and saves energy. And as a bonus, if your city offers roadside recycling, your paper plates may qualify.Update your insulatio
30、n(隔热)All that work youre doing to save energy in your home could go to waste if its not properly insulated. If you cant insulate the whole house, pay special attention to the roof: it reduces air flow from outide. By updating your insulation,youre saving money.19Take showers instead of bathsA full b
31、athtub requires about 70 gallons of waler.20Showers are quite dfferent-taking a five-minute shower uses only 10 to 25 gallons!ABut do you really have to?BYou should use your air conditioner smartly.CTum off water when not using it.DPlus, you neednt change them frequenly.E.Dont feel guilty about usin
32、g paper plates.F.And its also easier to control your home temperature.G.Even if you dont fill it to the top, it still uses much more water.【答案】16D17A18E19F20G【解析】这是一篇应用文。文章叙述了经营一个节能的房子并不总是容易的,但是有些简单的事情任何人都可以做。16第一空的前后句都说明了LED灯节能,并且 LED灯泡可以使用几年甚至几十年。所以此空应该说的是LED节能的内容。从D项可知“另外,你不需要经常更换灯泡。”所以D项说明LED节能。
33、故选D项。17第二空前一句说明了当天气开始变暖的时候,你可能正在考虑打开空调的正确时间。后面一句说明用电风扇代替空调效率更高,也更省钱。A项意为“但你真的必须这么做吗?”,可以做一个过渡的作用,引出下文提供更节能高效的方法。故选A项。18本段叙述了使用一次性物品可以减少水的使用,节约能源,该段的标题应该是有关一次性物品的使用以节省资源。所以可以使用E项“不要为使用纸盘而感到内疚”作为标题。故选E项。19本段讲述了通过隔热层来减少能量的损耗,减少房屋与外界的热交换,以此达到控制室温的目的。F项隔热层可以更好地控制房屋内的温度,表达的意思放在此处语句通顺,切合文意。故选F项。20前一句“A ful
34、l bathtub requires about 70 gallons of waler.”可知一个满的浴缸大约需要70加仑的水。G项很好的对前一句做了补充说明,即使你不把它灌满,它仍然会消耗更多的水,从生活常识可知泡澡使用的浴缸比淋浴需要消耗更多的水资源。故选G项。 【2021届“皖江名校”高三决战高考最后一卷】One thing that most of us probably can agree on: just about every parent thinks that his or her kid is special. 16. Good intentions, however,
35、do not often lead to good outcomes: people who particularly dislike their name-and also if other people think its an odd (怪异的) and unlikeable name-tend not to be as well-adjusted.17, maybe even something fairly significant, about your parents religious or ethnic (种族的) background, their level of inco
36、me or education, maybe even their politics. From what we can tell, your name is not your destiny (命运). The story goes that two brothers in New York were named Loser and Winner by their parents. Loser turned out to have a great life as an upstanding citizen. He was a police detective. 18 .Just think
37、about it for a minute. 19 -your intelligence, your taste, your health, your work morals and decision-making-to say nothing of luck.Now, considering all of those heavyweight forces, how much could something as surface as a name really affect your lifes outcome? 20 , it isnt that hard to change it.AYo
38、ur life is determined by yourselfBAnd Winner had been a career criminalCA name contains a rich set of informationDThink about all the things that make youE.It is true that your name may tell the world somethingF.Plus which: if you really think your name is holding you backG.And part of what makes ea
39、ch of our kids special is the names we give them【答案】16G17E18B19D20F【解析】这是一篇议论文。很多人的名字包含了美好的的寓意,但是名字并不能决定一个人的的命运。16前一句提到“我们大多数人可能都会同意一件事:差不多每个父母都认为他或她的孩子是特别的”,G项“让每个孩子与众不同的部分原因是我们给他们取的名字”承接上文,解释上一句中父母觉得孩子与众不同的原因,G项中“special”与上一句中的“special”呼应。故选G项。17空后一句“甚至是一些相当重要的事情,关于你父母的宗教或种族背景,他们的收入或教育水平,甚至可能是他们的政
40、治立场”是举例说明名字中传达的信息,所以E项“的确,你的名字可能向世界表明一些事情”切题,且E项中“something”与空后一句中的“something”呼应,故选E项。18上文提出观点“your name is not your destiny(你的名字不是你的命运)”,接下来举了分别名为“Loser”和“Winner”的例子,空前一句提到“Loser结果作为一个正直的公民过着很好的生活。他是一个警察侦探”,由此推知空处应是说Winner的命运,所以B项“Winner成为一个职业罪犯”切题,与上文Loser的命运形成对比,印证上文的观点。故选B项。19空前提到“花一分钟的时间想想它”,D项
41、中“Think about”与空前一句“think about”呼应,D项“想想是什么构成了现在的你”承接上句,且下一句“你的智力,你的品位,你的健康,你的工作道德和决断能力与运气无关”是思考的具体内容,D项中“all the things”与下一句中“your intelligence, your taste, your health, your work morals and decision-making”呼应,上下句衔接自然。故选D项。20空前“现在考虑一下这些重要的影响力量,像一个名字一样浅显的事情能真的对你的生活结果有多少影响呢?”是用用问句的形式表达观点“名字不会决定命运”,再由
42、空后“改变它并不是那么难”可推知,空处内容应是与上文观点相反,F项“另外:如果你真的认为是名字阻碍你”切题。故选F项。【2021届四川省成都市第七中学高三高考热身考试】MuzakThe next time you go into a bank, a store, or a supermarket, stop and listen. What do you hear? 16. Its similar to the music you listen to, but its not exactly the same. Thats because this music was especially d
43、esigned to relax you, or to give you extra energy. Sometimes you dont even realize the music is playing, but you react to the music anyway.Quiet background music used to be called elevator (电梯) music because we often heard it in elevators. But lately we hear it in more and more places, and it has a
44、new name Muzak. About one-third of the people in America listen to Muzak every day. The music plays for 15 minutes at a time, with short pauses in between. It is always more lively between ten and eleven in the morning, and between three and four in the afternoon, when people are more tired. 17.If y
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
