广东省深圳市宝安区2021-2022学年高三上学期9月份英语检测题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
4 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 广东省深圳市宝安区2021-2022学年高三上学期9月份英语检测题 WORD版含解析 广东省 深圳市 宝安区 2021 2022 学年 上学 月份 英语 检测 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、2022届高三9月阶段性测试英语试卷第一部分 阅读(共两节,满分50分)第节(共15小题:每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。AWorlds best scuba diving destinationsIf you are planning to go on a scuba diving vacation in the near future, here is a list of some of the best destinations in the world that you can consider.The Red Sea,
2、 EgyptOne dive underneath the surface of the Egyptian Red Sea, and all you can see is a huge variety of marine life all around you. This is one of the richest marine ecosystems in the world. You can experience a fantastic swim with the dolphins and sharks. And a variety of colorful coral and sponges
3、 (海绵动物) in the reefs look absolutely astonishing.Bali Island, IndonesiaConsidered to be the “Jewel of Indonesia”, Bali Island is undoubtedly one of the most unusual holiday destinations in the world. And that is certainly true when it comes to a scuba diving vacation as well. The most popular underw
4、ater attraction for the divers gathering here is Mola mola, the worlds heaviest-known bony fish. Bali Island is known for some of the worlds best scuba diving instructors and diving spots.Half Moon Caye, BelizeIf you are looking forward to doing a wall dive then the Half Moon Caye is the perfect pla
5、ce for you. Once you begin diving downwards, you will be excited by seeing the variety of marine life. There are numerous tunnels filled with a variety of sponges and monster groupers. The most noticeable sightings are those of eagle rays, logger head turtles, barracudas and the rosy razor fish.1. W
6、hich of the following is in agreement with the author?A. The Red Sea is the richest marine ecosystem in the world.B. Most divers might be attracted to Bali Island because of its jewels.C. There are some top class scuba diving instructors in Bali Island.D. Half Moon Caye excites the divers with the w
7、alls and wrecks in the depths.2. What do the Egyptian Red Sea and the Half Moon Caye have in common?A. Numerous tunnels.B. A variety of sponges.C. Being a perfect place for wall dives.D. Allowing divers to swim with sharks.3. Whats the purpose of the passage?A. To educate.B. To inform.C. To amuse.D.
8、 To advertise.【答案】1. C 2. B 3. D【解析】【分析】本文是一篇说明文。文章介绍了世界上几个最适合人们潜水的好地方。【1题详解】细节理解题。根据文章第三段“Bali Island is known for some of the worlds best scuba diving instructors and diving spots.(巴厘岛以世界上最好的潜水教练和潜水点而闻名)”可知,巴厘岛有一些顶级的水肺潜水教练。故选C项。【2题详解】细节理解题。根据文中第二段“And a variety of colorful coral and sponges in the
9、 reefs look absolutely astonishing.(珊瑚礁中的各种彩色珊瑚和海绵动物看起来绝对令人惊讶)”以及第四段“There are numerous tunnels filled with a variety of sponges and monster groupers.(有许多充满各种海绵动物和石斑鱼的隧道)”可知,红海和半月岛的共同之处在于都可以看到各种各样的海绵动物。故选B项。【3题详解】推理判断题。根据文章第一段“If you are planning to go on a scuba diving vacation in the near future,
10、here is a list of some of the best destinations in the world that you can consider.(如果你计划在不久的将来去潜水,这里有一些你可以考虑的世界上最好的旅游目的地的清单)”可知,本文是向读者推荐一些潜水的好地方,是给这几个地方做广告。故选D项。BAs a winner of the NSLI-Y Scholarship in high school, and then the Critical Language Scholarship in college, I lived in China for two sum
11、mers with host families, studying Chinese for nine hours a day. Tack on to that the approximately 2,000 classroom hours I spent learning Chinese as an undergraduate, and it seems fair to say that a small fortune of resources has been invested in my Chinese ability.Yet even with so much practice, I a
12、m not still achieving fluency, and its unclear whether Ill use my language skills regularly in my career. This leads me to reflect: What is it that drives me to drill tones and memorize characters?Many people are quick to point out the value of language skills in an increasingly competitive workforc
13、e. However, language is about much more than just the ability to communicate. Foreign language study is tied to increased levels of empathy (同理心),enhanced cognitive development, and more creative insight on the human condition. Increasingly, research shows that these benefits also apply to those wit
14、h exposure to multiple languages, and not just those who achieve fluency.A beneficial future for the US and China will be built upon understanding, respect and recognition. Language exchange can provide cultural insight and strengthen the common ground we stand on.It is not the economic potential of
15、 my language skills that leads me to persist. Studying Chinese is the most modest way I can think of to approach China, a nation with over 5 ,000 years of complex history. From this point, I have experienced the beauty, hospitality of China. And my experience of studying Chinese has helped me form a
16、 sense of curiosity and a commitment to understanding and respect-and thats a start.4. What do we know about the author?A. He has worked hard at learning Chinese.B. He has won many scholarships in China.C. He began to learn Chinese in high school.D. He has enjoyed his life living in China.5. What do
17、es the author think of the language learning?A. It just needs to drill tones and remember words.B. It needs the experience of living with a host family.C. It can promote learners mental development.D. It is only used for effective communication.6. What can we infer from Paragraph 4?A. The US and Chi
18、na will certainly have a bright future.B. The US and China always respect and recognize each other.C. Language exchange can help the US and China understand better.D. The US and China start to share the same cultural insight.7. Why does the author stick to learning Chinese?A. To get some economic pr
19、ofits.B. To show off his language talent.C. To achieve the language fluency.D. To have a close look at China.【答案】4. A 5. C 6. C 7. D【解析】【分析】这是一篇夹叙夹议的文章。通过自己学习中文的经历,作者明白了语言的学习不仅仅是为了说得流利,而且还能促进个人的心理发展。此外,语言的交流也能促进国与国之间的进一步了解。作者之所以坚持继续学中文是为了能够更加了解这个具有5000千多年历史的国家。【4题详解】细节理解题。根据第一段的I lived in China for
20、two summers with host families, studying Chinese for nine hours a day. Tack on to that the approximately 2,000 classroom hours I spent learning Chinese as an undergraduate, (我在中国和寄宿家庭一起居住了两个暑假,每天学习中文9小时。除此之外,我在大学期间花了大约2000个课时学中文)可知,作者一直努力学习中文。A. He has worked hard at learning Chinese.(他努力学习中文)符合以上说法
21、,故选A项。【5题详解】细节理解题。根据第三段的However, language is about much more than just the ability to communicate. Foreign language study is tied to increased levels of empathy (同理心),enhanced cognitive development, and more creative insight on the human condition. (然而,语言不仅仅是交流的能力。外语学习与同理心水平的上升、增强认知发展,和对人类生存状态更有创造性的
22、洞察力密不可分。)可知,作者认为外语的学习可以促进学习者的心理发展。C. It can promote learners mental development.(它能够促进学习者的心理发展)符合以上说法,故选C项。【6题详解】推理判断题。根据第四段Language exchange can provide cultural insight and strengthen the common ground we stand on.(语言交流可以提供文化洞察、并加强我们的共同点。)可知,语言交流可以加强中美的共同点。由此推测,语言交流可以帮助中美更好的了解对方。C. Language exchan
23、ge can help the US and China understand better.(语言交流能够帮助中美更好的了解对方)符合以上说法,故选C项。【7题详解】推理判断题。根据最后一段的Studying Chinese is the most modest way I can think of to approach China, a nation with over 5 ,000 years of complex history. (学习中文是我能想到的接近中国的最谦逊的方式,一个有着5000多年复杂历史的国家。)可推测,作者学习中文是为了更好的了解中国。D. To have a c
24、lose look at China.(为了更好的了解中国)符合以上说法,故选D项。CFor or Against?That Is the QuestionAndy is the most unreasonable and he makes me so angry that I could even scream sometimes! Of course, I sort of have to love him because he is my twin brother. Andy and Amy (that is me) have the same curly hair and dark ey
25、es and are equally stubborn. Yet, on most issues we usually take opposite positions.Just this week in our school, there was a heated discussion on whether to adopt a school dress code. Every student would be required to wear a uniform. The teachers are divided: Some are in favor of the uniforms whil
26、e others are opposed. The principal has asked the students to express their opinions by voting on the issue before decisions are made. But she will have the final word on the dress code.I think a dress code is a good idea. The reason is simple. The less I have to decide first thing in the morning, t
27、he better. I cant tell you how many mornings I look into my closet and just stare, unable to decide what to wear.Andy is shocked at my opinion. Last night, he even dragged out my parents high school photo albums to show me how brilliant they looked without uniforms! He also declared, Bruce Springste
28、en never wore a school uniform. Bob Dylan wouldnt have been caught dead in a school uniform! Besides, when I am feeling political, I want to be able to wear clothes made of natural, undyed fibers, sewn or assembled in countries that do not pollute the environment or exploit child labor. If I have to
29、 wear a uniform, I wont feel like me!To that I replied, So your personal heroes didnt wear school uniforms. But they went to high school about a million years ago! I feel sorry for you since I had no idea that your ego(自我)is so fragile that it would be completely destroyed by a uniform. That really
30、made him angry and he shouted, Youre just copying what you hear that new music teacher saying because you are crazy about him!Fortunately, the bell rang before we could do each other physical harm, and we went to our separate classes. The vote for or against uniforms took place later that day. The r
31、esults of the vote and the principals decision will be announced next week. I wonder what it will be. I know how I voted, and Im pretty sure I know how Andy voted. How would you vote-for or against?8. Amy and Andy often get angry with each other because _ .A. theyre both stubbornB. they like differe
32、nt teachersC. they always hold different viewsD. they dont like each other very much9. Amy holds the idea that _.A. school clothing should reflect parents valuesB. teenagers should never follow the latest clothing fashionC. the way one dresses should be an expression of ones personalityD. wearing sc
33、hool uniforms means one makes less decision every morning10. Who will decide whether the students should wear uniforms?A The principal.B. Their parents.C. Their teachers.D. Students themselves.11. In Paragraph 5, Amy aims to say that _.A. Andy shouldnt look up to his heroes so muchB. our clothes sho
34、uld decide peoples attitudes towards usC. Andys lack of self-confidence is reflected in his clothingD. our clothes shouldnt determine how we feel about ourselves【答案】8. C 9. D 10. A 11. D【解析】【分析】这是一篇记叙文。文章讲述了,Andy和Amy虽是双胞胎,但他们在许多问题上通常采取相反的立场,例如在是否采用校服规定的问题上有争执。【8题详解】细节理解题。由第一段中的“Yet, on most issues w
35、e usually take opposite positions.”(然而,在大多数问题上,我们通常采取相反的立场。),可知他们经常互相生气是因为他们总是持有不同的观点。故选C项。【9题详解】推理判断题。由第三段中的“The less I have to decide first thing in the morning, the better. I cant tell you how many mornings I look into my closet and just stare, unable to decide what to wear.”(我早上第一件事做决定的时间越少越好。我无
36、法告诉你有多少个早晨我在衣橱里看了看,却无法决定该穿什么。),可推断出Andy认为穿校服意味着一个人每天早上做的决定更少。故选D项。【10题详解】细节理解题。由第二段中的“The principal has asked the students to express their opinions by voting on the issue before decisions are made. But she will have the final word on the dress code.”(校长要求学生们在作出决定前就这个问题进行表决,以表达他们的意见。但她对着装要求有最终决定权。),
37、可知校长决定学生们是否应该穿校服。故选A项。11题详解】推理判断题。由第五段中的“I feel sorry for you since I had no idea that your ego(自我)is so fragile that it would be completely destroyed by a uniform.”(我为你感到遗憾,因为我不知道你的自我如此脆弱,以至于会被制服彻底摧毁。),可推断出Amy想告诉Andy,我们穿的校服并不应该决定我们对自己的看法。故选D项。DIn 1926, US automaker Henry Ford shortened its employee
38、s workweek from six eight-hour days to five, with no pay cuts. Its something workers and labor unions had been calling for. Ford wasnt responding to worker demands; he was being a businessman. He expected increased productivity and knew workers with more time and money would buy and use the products
39、 they were making. It was a way of encouraging consumerism and productivity to increase profits, and it succeeded.Since standardization of the 40-hour workweek in the mid-20th century, everything has changed but the hours. If anything, many people are working even longer hours, especially in North A
40、merica. This has a severe influence on human health and well-being, as well as the environment. Until the Second World War, it was common for one person in a family, usually the oldest male, to work full-time. Now, women make up 42 percent of the worlds full-time workforce. Technology has made a lot
41、 of work unnecessary, with computers and robots doing many tasks previously performed by humans.Well into the 21st century, we continue to work the same long hours as 20th century laborers, using up ever more of Earths supply to produce more goods that we must keep working to buy, use and replace in
42、 a seemingly endless cycle of hard work and consumption. Its time to pause and consider better ways to live like shifting from fossil-fueled lifestyles with which our consumer-based workweeks are connected.The UK think tank, New Economics (经济学)Foundation, argues that a standard 21-hour workweek woul
43、d address a number of interconnected problems: overwork, unemployment, over-consumption, high carbon emissions, low well-being, and the lack of time to live sustainably, to care for each other, and simply to enjoy life.Economic systems that require constant growth on a finite (有限的)planet dont make s
44、ense. Its time for a change in our economic thinking.12. Why did Ford decide to shorten the workweek?A To cut workers pay.B. To make more profits.C. To respond to worker demands.D. To meet labor unions, requirements.13. What change in the workforce happened after World War ?A. More women worked full
45、-time.B. The number of laborers decreased.C. Technology enabled people to work shorter hours.D. It was unnecessary for a familys oldest male to work.14. What can we infer from the third paragraph?A. Longer working hours means better consumption ability.B. The 21st century sees the longest working ho
46、urs in history.C. The cycle of hard work and consumption should be changed.D. Pausing our way of living can change the present workweek.15. New Economics Foundation thinks a 21-hour workweek will _.A. increase unemploymentB. cause various problemsC. encourage people to enjoy lifeD. challenge the eco
47、nomic growth【答案】12. B 13. A 14. C 15. C【解析】【分析】本文是一篇议论文。讨论了随着经济和社会各个方面的发展,每周工作时长的规定也有必要调整。【12题详解】细节理解题。根据第一段“It was a way of encouraging consumerism and productivity to increase profits, and it succeeded.”这是鼓励消费主义和提高生产力以增加利润的一种方式,而且成功了。可知,福特公司的举措的目的是鼓励消费和提高工作效率,进而提高效益。故选B项。【13题详解】细节理解题。根据第二段“Until t
48、he Second World War, it was common for one person in a family, usually the oldest male, to work full-time. Now, women make up 42 percent of the worlds full-time workforce.”在第二次世界大战之前,一个家庭中有一个人(通常是最年长的男性)全职工作是很常见的。如今,女性占全球全职劳动力的42%。可知,二战之前每个家庭中一般是最年长的男性工作,而在那之后至今,越来越多的女性成为主要劳动力。故选A项。【14题详解】细节理解题。根据第三
49、段“a seemingly endless cycle of hard work and consumption”在一个看似永无止境艰苦工作和消费循环中。和“Its time to pause and consider better ways to live like shifting from fossil-fueled lifestyles with which our consumer-based workweeks are connected.”是时候停下来考虑更好的生活方式了,比如从化石燃料驱动的生活方式转变为我们以消费者为基础的工作周。可知,努力工作和消费的循环应该改变。故选C项。
50、【15题详解】细节理解题。根据倒数第二段“The UK think tank, New Economics (经济学)Foundation, argues that a standard 21-hour workweek would address a number of interconnected problems: overwork, unemployment, over-consumption, high carbon emissions, low well-being, and the lack of time to live sustainably, to care for eac
51、h other, and simply to enjoy life.”英国智库,新经济基金会,认为一周工作标准又将会解决许多相互关联的问题:“过度劳累、失业、过度消费、高碳排放、低福利以及没有时间去可持续地生活,相互照顾和简单的享受生活”。可知,新经济基金会认为每周工作21个小时能够鼓励了人们享受生活。故选C项。【点睛】细节理解题主要考查考生对某句话或某几句话的理解,同学们若能根据题干内容从原文中找到相关的句子,然后进行比较和分析,便可确定最佳答案。多数情况下,作者不会明确的呈现一个事实,读者需要根据已有的信息进行处理,读出言外之意。还要特别注意文章的时间顺序、故事发生的地点、情节的发展和人物
52、之间的关系。例如,第3题文章中,根据第三段“a seemingly endless cycle of hard work and consumption”在一个看似永无止境的艰苦工作和消费循环中。和“Its time to pause and consider better ways to live like shifting from fossil-fueled lifestyles with which our consumer-based workweeks are connected.”是时候停下来考虑更好的生活方式了,比如从化石燃料驱动的生活方式转变为我们以消费者为基础的工作周。可知
53、,努力工作和消费的循环应该改变。故选C项。第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Most students feel more anxiety before and during an exam. Normal levels of stress can help you work, think faster and more effectively, and generally help you perform better in exams. _16_ It can cause your mind
54、 to “blank out” or make you unable to concentrate. Here are some strategies to help you keep your anxiety to a manageable level.The better prepared you get for an exam, the less anxiety youll suffer from. _17_ Six weeks before the exams is probably soon enough for the end of year exams, depending on
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-363422.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
