广东省湛江市2021届高三上学期调研测试英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
3 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 广东省湛江市2021届高三上学期调研测试英语试题 WORD版含解析 广东省 湛江市 2021 届高三 上学 调研 测试 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、湛江市2021届高中毕业班调研测试题英语注意事项:1.答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。2.回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上,写在本试卷上无效。3.考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第一部分 阅读(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。ATaj Mahal,IndiaTaj Mahal means “Crown of the Palaces. Its co
2、nstruction began in 1632 and took 21 years,and the total cost came out to 32 million rupees, which equals more than eight hundred million USD. The project was overseen by a board of architects led by Ustad Ahmad Lahauri.Hungarian Parliament Building,HungarySeven years after the city of Budapest was
3、established, the parliament of Hungary, called the Hungarian Diet, wanted a building constructed to represent the nations sovereignty(主权) The buildings construction, which took 19 years to complete, required 100,000 people and included 40 million bricks,500,000 precious stones,and 88 pounds of gold.
4、Chateau de Chambord,FranceThe mixture of French medieval and Renaissance architecture took 28 years to complete (though never fully) and originally served as a hunting lodge for King Francis I. Although the structure was considered to be designed by Domenico da Cortana, it is said that Leonardo da V
5、inci was also involved.Saints Peter and Paul Cathedral. RussiaThe oldest landmark in Russias St. Petersburg is also the location of the worlds tallest religious bell tower at 122 meters tall. The cathedral was built between 1712 and 1733,designed by Domenico Trezzini under the ruler of the Russian e
6、mpire at the time, Peter the Great.1. Why was Hungarian Parliament Building built?A. To provide the king with a place to live in.B. To show the power of the nation.C. To serve as a hunting place.D. To be a landmark.2. Which of the following took the longest time to build?A. Taj Mahal.B. Hungarian Pa
7、rliament Building.C. Chateau de Chambord.D. Saints Peter and Paul Cathedral.3. Where is the worlds tallest religious bell tower?A. In India.B. In Hungary.C. In France.D. In Russia.【答案】1. B 2. C 3. D【解析】这是一篇说明文。本文分别介绍了印度的泰姬陵、匈牙利议会大厦、法国香波堡、俄罗斯的圣彼得和保罗大教堂的建筑历史及特色。【1题详解】细节理解题。根据“Hungarian Parliament Buil
8、ding,Hungary(匈牙利议会大厦)”小标题下的“Seven years after the city of Budapest was established, the parliament of Hungary, called the Hungarian Diet, wanted a building constructed to represent the nations sovereignty.(布达佩斯市成立7年后,匈牙利议会希望建造一座代表国家主权的建筑)”可知,匈牙利议会大厦是代表国家主权的建筑。因此,匈牙利议会大厦的建造是因为B项“To show the power of
9、the nation.(以显示国家的权力)”符合题意,故选B项。【2题详解】细节理解题。根据第一小节“Taj Mahal means “Crown of the Palaces. Its construction began in 1632 and took 21 years(泰姬陵是指“宫殿的皇冠”。其建设始于1632年,历时21年)”以及第二小节“The buildings construction, which took 19 years to complete(该建筑建成历时19年)”以及第三小节“The mixture of French medieval and Renaissan
10、ce architecture took 28 years to complete(法国香波堡是中世纪和文艺复兴时期建筑的结合,用28年时间才完成)”以及第四小节“The cathedral was built between 1712 and 1733(大教堂建于1712年至1733年间)”可知,泰姬陵历时21年完成,圣彼得和保罗大教堂历时19年完成,法国卢瓦尔河香波城堡用了28年建成,圣彼得和保罗大教堂花了21年建成,其中,法国香波堡的建成历时时间是最长的。因此,以下需要最长的时间来建造的是C项“Chateau de Chambord(香波堡)”符合题意,故选C项。【3题详解】细节理解题。
11、根据最后一段“The oldest landmark in Russias St. Petersburg is also the location of the worlds tallest religious bell tower at 122 meters tall.(俄罗斯圣彼得堡最古老地标也是世界最高的宗教钟楼所在地,高122米)”可知,俄罗斯圣彼得堡是世界上最高的宗教钟楼。因此,世界上最高的宗教钟楼所在地是D项“In Russia.(在俄罗斯)”符合题意。故选D项。BAfter watching Stanfords graduation celebration online,Farr
12、ow took to social media to announce the milestone to her followers. “I graduated from college today. First-generation, low-income, and first from my tribe(部落)to graduate from Stanford, she posted.The message quickly attracted thousands of likes and comments. Farrow said she was shocked by the sudden
13、 fame. “I didnt know how to react,” she said. So, I kind of kept it a secret for as long as I could. But that proved to be easier said than done.Farrows home is on the Umatilla Indian Reservation in the countryside of Oregon. The reservation is small and home to about 3,500 members of the Confederat
14、ed Tribes of the Umatilla. Growing up there wasnt always easy. Few residents attend college, and many are low-income and face health challenges.Like most reservations in the United States,we have a lot of health disparities(差异)that range from mental health, physical health and spiritual health, she
15、said.I wanted to break that cycle for the betterment of myself and the future generations and my community. Growing up, Farrow threw herself into academics and school activities. She attended a local tribal high school and earned the Gates Millennium Scholarship,a full academic scholarship for minor
16、ity students.At Stanford, Farrow majored in psychology with a concentration in health and development. She had initially planned to pursue a medical career and become a doctor but has decided to apply to graduate school this fall to pursue a masters degree in public health. She hopes to spend her ca
17、reer working to improve health outcomes for local people.Farrow said her experience in the reservation has provided a solid foundation for her future. “I will remember the four years I spent at Stanford and Im really excited to see what is next, she said.4. Why was Farrows graduation unusual?A. Farr
18、ow kept it from others.B. It was broadcast on social media.C. It received considerable attention.D. Farrow failed to attend its celebration.5. What can we know about Farrows hometown?A. Its a backward area.B. Its a vast reservation.C. It lacks access to education.D. It takes health very seriously.6.
19、 Whats Farrows plan for her next step?A. To become a doctor.B. To further her studies.C. To start working in her hometown.D. To earn a graduate school scholarship.7. What is the best title for the text?A. No Pains,No GainsB. The Road to a Key UniversityC. Stanford Graduate Shocked the WebD. Breaking
20、 Limitation, Attaining Success【答案】4. C 5. A 6. B 7. D【解析】这是一篇记叙文。文章主要讲述了来自俄勒冈州乡村的Umatilla印第安人保留地的Farrow凭借自己的努力顺利从斯坦福大学毕业的故事。【4题详解】细节理解题。根据文章第一段“The message quickly attracted thousands of likes and comments. Farrow said she was shocked by the sudden fame.”(这条消息很快吸引了数千人点赞和评论。法罗说,她对这一突如其来的名声感到震惊。)可知,Fa
21、rrow在社交媒体上发布了自己毕业的消息后,得到了很多的喜欢和评论,她自己也感到很震惊,使得她的毕业很不同寻常。故选C。【5题详解】推理判断题。根据文章第二段“Few residents attend college, and many are low-income and face health challenges.”(居民中几乎没有人上大学,许多人都是低收入人群,面临着健康方面的挑战。)和文章第三段“Like most reservations in the United States,we have a lot of health disparities(差异)that range f
22、rom mental health, physical health and spiritual health, she said.I wanted to break that cycle for the betterment of myself and the future generations and my community.”(她说:“像美国大多数保留地一样,我们在心理健康、身体健康和精神健康方面存在着很多差异。我想要打破这种循环,为了我自己、子孙后代和我的社区更好。”)可知,在Farrow的家乡很少有人上大学,收入很低且面临很多健康问题,因此可以推断其家乡比较落后。故选A。【6题详
23、解】细节理解题。根据倒数第二段中“has decided to apply to graduate school this fall to pursue a masters degree in public health”(决定今年秋天申请研究生院攻读公共卫生硕士学位)可知,Farrow打算继续深造。故选B。【7题详解】主旨大意题。根据第三段“I wanted to break that cycle for the betterment of myself and the future generations and my community.”我想要打破这种循环,为了我自己、子孙后代和我的社
24、区更好。本文主要介绍了来自贫困落后地区的Farrow从小努力学习获得奖学金,后成功从Stanford毕业,并且决心继续深造,因此D“突破局限,获得成功”为短文的最佳标题。故选D。CA shark that walks in water instead of swimming might sound strange. However, that is precisely how the four new species of the fish-found in the waters of the Indo - Australian islands-move across the seafloor
25、. The unique ocean animals were discovered by a team of scientists,led by Dr.Christine Dudgeon from Australias University of Queensland.The newly-found species belong to the genus Hemiscyllium, the same family as the previously known five species. At less than a meter long on average, much shorter t
26、han most known species,walking sharks are incredibly cute little animals and present no threat to people. They have all evolved(进化) to survive in low oxygen environments, enabling them to hunt during low tides. The researchers believe their ability to live in low oxygen environments gives them a rem
27、arkable advantage over the unsuspecting smaller animals they mainly feed on.A DNA analysis of skin piece from the live fish suggests that walking sharks broke away from their swimming brothers and sisters about nine million years ago and became a distinct species. Though that may appear to be a long
28、 time ago, it is relatively recent given that sharks have been around for more than 400 million years. In fact, Dudgeon and her team believe walking sharks are the youngest kind of sharks on Earth!The scientists say that the sharks small number and shallow habitat make them extremely vulnerable to n
29、atural disasters and overfishing.Three of the nine walking shark species, all of which live in the waters off Northern Australia,eastern Indonesia, and near the island of New Guinea, are currently on the International Union for Conservation of Nature Red List,which lists species at risk. Dudgeon and
30、 her team believe sensible conservation management plans are urgently needed to protect the walking sharks and other endangered animals from further threats.8. Whats a characteristic of the newly-found shark species?A. Theyre dangerous to human.B. They swim across the seafloor.C. They can survive wi
31、thout oxygen.D. Theyre smaller than many other species.9. What can we infer from the third paragraph?A. People have long known walking sharks.B. Walking sharks are the oldest of their kind.C. Researchers learn a lot from the sharks habitats.D. Walking sharks are closely linked to swimming sharks.10.
32、 What does the underlined word “vulnerable in the last paragraph mean?A. Easy to be hurt.B. Hard to get along with.C. Fond of attacking.D. Picky about the environment.11. Whats the purpose of the text?A. To educate.B. To inform.C. To advertise.D. To argue.【答案】8. D 9. D 10. A 11. B【解析】本文是一篇说明文。文章主要讲了
33、一个科学家小组发现了新物种行走鲨鱼,进而介绍了这种鲨鱼的一些特点,这是地球上最年轻的一种鲨鱼。鲨鱼数量少,栖息地浅,这使它们极易受到自然灾害和过度捕捞的影响。【8题详解】细节理解题。根据第二段中的“At less than a meter long on average, much shorter than most known species, walking sharks are incredibly cute little animals and present no threat to people. 行走鲨鱼平均不到一米长,比大多数已知物种都要短得多,它们是一种非常可爱的小动物,对人
34、类没有威胁。”可知行走鲨鱼比许多其他物种都小。故答案为D。【9题详解】推理判断题。根据第三段中的“A DNA analysis of skin piece from the live fish suggests that walking sharks broke away from their swimming brothers and sisters about nine million years ago and became a distinct species. 对活鱼皮肤的DNA分析表明,行走的鲨鱼大约在900万年前脱离了它们的游泳兄弟姐妹,成为了一个独特的物种。”可以推断出行走鲨鱼
35、与游泳鲨鱼DNA相似度很高,以至于科学家推断出行走鲨鱼大约在900万年前脱离了它们的游泳兄弟姐妹,由此推知,行走鲨鱼和游泳的鲨鱼有着密切的联系。故答案为D。【10题详解】词句猜测题。根据划线词前一部分中的“the sharks small number and shallow habitat鲨鱼数量少,栖息地浅”、后一部分“natural disasters and overfishing自然灾害和过度捕捞” 和下文“. are currently on the International Union for Conservation of Nature Red List,which list
36、s species at risk. 目前被列入了国际自然保护联盟的濒危物种红色名单。”可以推断出鲨鱼数量少、栖息地浅使其很容易受到自然灾害和过度捕捞的威胁,进而成为濒危物种,回到划线词所在句子,对照分析,可知划线词有“容易受到威胁、伤害等”意思。故答案为A。【11题详解】推理判断题。根据第一段“However, that is precisely how the four new species of the fish-found in the waters of the Indo - Australian islands-move across the seafloor. The uniq
37、ue ocean animals were discovered by a team of scientists,led by Dr.Christine Dudgeon from Australias University of Queensland.”(然而,这正是在印度-澳大利亚群岛水域发现的四种新鱼类在海底移动的方式。这种独特的海洋动物是由澳大利亚昆士兰大学的克里斯汀达吉恩博士领导的一个科学家小组发现的。)结合全文内容,可知文章的主要内容是:一个科学家小组发现了新物种行走鲨鱼,进而介绍了这种鲨鱼的一些特点,这是地球上最年轻的一种鲨鱼。鲨鱼数量少,栖息地浅,这使它们极易受到自然灾害和过度捕
38、捞的影响。结合文章的主要内容,可知本文是一篇说明文,故文章的写作目的主要是说明、告知。故答案为B。DAs a greenhouse gas,carbon dioxide-or CO2-helps warm the atmosphere. But too much of that gas has been driving an atmospheric fever. Recently, a team of researchers found a way to turn CO2 into a useful product. The researchers are turning CO2 into e
39、thanol(乙醇) which is often added to gasoline. Although adding ethanol reduces the energy in gasoline, it offers a nice tradeoff: it helps gasoline burn more cleanly. So making ethanol from CO2 would be better for the environment.To do that, the researchers developed a brand-new catalyst(催化剂)which cou
40、ld accelerate the chemical reaction. With it, the voltage(电压)needed to start the new CO2-to-ethanol reaction is far less than whats needed to start similar reactions. And although chemical reactions often make many unwanted byproducts, this new one does not. More than 90 percent of the final product
41、 is ethanol.The new catalyst uses a bed of carbon to support copper atoms(铜原子).Those copper atoms are spread out. When electricity runs through the catalyst,copper atoms join up, forming groups of 3 or 4 atoms. By firing powerful X-rays at them, the research team could “monitor the chemical reaction
42、 as it happens”. Those atom groups activate the catalyst, helping the CO2 react with water. The CO2 now divides into carbon and oxygen atoms. And the water divides into hydrogen and oxygen atoms. All of these freed atoms now rearrange themselves to form ethanol.Although many scientists describe the
43、new process as “very cool”, they are still a bit skeptical. “A closer look at the reaction is needed,” chemist Anna Klinkova says. “It could be more complex than what is presented.” The researchers are continuing to experiment with the new process. They also hope to make other useful materials from
44、carbon dioxide. “Thats why the new study isnt a final step,” a researcher says. “This is just the beginning of this long research journey. ”12. Why is ethanol added to gasoline?A. To make driving less costly.B. To turn CO2 into clean energy.C. To reduce the gasoline consumption.D. To lessen the harm
45、 of gasoline burning.13. Whats the advantage of the new catalyst?A. It gives off little CO2.B. It is environment-friendly.C. It increases the output rate.D. It lowers the voltage in the reaction.14. How can researchers observe the reaction process?A. By using X-rays.B. By dividing CO2.C. By joining
46、up copper atoms.D. By rearranging the atoms in CO2.15. Whats Anna Klinkovas attitude to the new process?A. Supportive.B. Doubtful.C. Negative.D. Particular.【答案】12. D 13. C 14. A 15. B【解析】本文是说明文。研究人员将二氧化碳转化为乙醇添加到汽油中帮助汽油更清洁地燃烧,用二氧化碳制造乙醇对环境更有利。文章介绍了这种新催化剂的工作原理和对此不同的观点。【12题详解】细节理解题。根据第一段中“Although addin
47、g ethanol reduces the energy in gasoline, it offers a nice tradeoff: it helps gasoline burn more cleanly”(虽然加入乙醇减少了汽油中的能量,但它提供了一个不错的折中:它帮助汽油更清洁地燃烧。)可知在汽油中添加乙醇是为了让汽油清洁燃烧,减少汽油燃烧的危害。故选D。【13题详解】推理判断题。根据第二段中“And although chemical reactions often make many unwanted byproducts, this new one does not. More
48、than 90 percent of the final product is ethanol.”(虽然化学反应经常会产生许多多余的副产品,但这个新的催化剂不会。90%以上的最终产品是乙醇。)可知新催化剂的优点是提高了产出率。故选C。【14题详解】细节理解题。根据第三段中“By firing powerful X-rays at them, the research team could monitor the chemical reaction as it happens.”(通过向它们发射强x射线,研究小组可以监测化学反应的发生)可知研究人员通过使用x射线来观察反应过程。故选A。【15题详
49、解】推理判断题。根据最后一段中“Although many scientists describe the new process as very cool, they are still a bit skeptical.”和Anna Klinkova所说的“A closer look at the reaction is needed”可知尽管许多科学家称这个新过程“非常酷”,但他们仍然有点怀疑。Anna Klinkova认为还需要更仔细地观察这个反应。由此推知Anna Klinkova对新过程持怀疑态度,故选B。第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)阅读下面短文,从短文后的选项
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
