广东省汕头市2022届高三下学期第一次模拟考试 英语 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
4 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 广东省汕头市2022届高三下学期第一次模拟考试 英语 WORD版含解析 广东省 汕头市 2022 届高三 下学 第一次 模拟考试 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、2022年汕头市普通高考第一次模拟考试试题英 语本试卷共8页,满分120分。考试用时120分。注意事项:1.答题前,考生务必将自己的姓名、考生号、考场号和座位号填写在答题卡上。2.作答选择题时,选出每小题答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目选项的答案信息点涂黑;如需要改动,用橡皮擦干净后,再选涂其它答案。答案不能答在试卷上。试题序号从“21”开始。3.非选择题必须用黑色字迹的钢笔或签字笔作答,答案必须写在答题卡各题目指定区域内相应位置上;如需改动,先划掉原来的答案,然后再写上新的答案;不准使用铅笔和涂改液。不按以上要求作答无效。4.考生必须保证答题卡的整洁。考试结束后,将试卷和答题卡一并交回。
2、第二部分阅读(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选最佳选项。ACheesy Pizza StuffingYield: 4 to 6 servingsTime: 45 minutes, plus drying breadIngredients: 1(12-to 14-ounce) loaf brioche (黄油面包), torn into bite-size pieces (about 4 cups) 4 tablespoons unsalted butter, plus more softened but
3、ter 1 large yellow onion Salt and black pepper and 2 tablespoons tomato sauce 1 large egg and 1 cup whole milk 2 cups shredded low-moisture mozzarella (马苏里拉奶酪)Directions:The night before serving, spread the bread pieces on a sheet pan and let sit on the counter to dry out. Alternatively, you can bak
4、e them at 250 degrees until completely dried out and no longer soft, 20 to 30 minutes.When ready to make the stuffing, transfer the bread to a large bowl. Heat oven to 350 degrees and grease a 9-by-13-inch or 8-by-11-inch baking dish with softened butter. Melt the 4 tablespoons butter in a large ski
5、llet over medium-high and add the thinly sliced onion. Season with salt and pepper, and cook, stirring occasionally, until slightly browned at the edges, 5 to 7 minutes. Stir in the tomato sauce and cook until fragrant, about I minute.In a medium bowl, beat the egg with a fork, then beat in the milk
6、. Pour the milk mixture over the bread and toss with two spoons until evenly coated. Add 1 cup mozzarella and toss again until well combined. Let sit until the bread fully absorbs the liquid, about 5 minutes.Transfer the stuffing and any accumulated liquid to the greased baking dish, spread out even
7、ly and top with the remaining 1 cup mozzarella. (To make ahead, you can stop at this stage, cover the dish and refrigerate for up to 24 hours.)Bake, uncovered, until heated through and the cheese is melted, 15 to 25 minutes. (You may need to add a few minutes to the bake time if the stuffing has bee
8、n refrigerated.)1. Which ingredient is unnecessary for the dish?A. Tomato.B. Milk.C. Butter.D. Salt.2. Which procedure correctly follows the Directions?A. The onion used should be thickly cut.B. The bread pieces should be softened before serving.C. Two cups of mozzarella should be added respectively
9、.D. The stuffing which has been refrigerated should be baked for 24 hours.3. How is the Directions organized?A. By giving examples.B. By offering analyses.C. By presenting findings.D. By following time order.【13题答案】【答案】1. A2. C3. C【解析】【导语】这是一篇说明文。主要介绍了干酪披萨馅料制作的指导说明。【1题详解】细节理解题。根据Ingredients中“4 table
10、spoons unsalted butter, plus more softened butter”(4汤匙无盐黄油,再加上更多软化黄油)、“Salt and black pepper and 2 tablespoons tomato sauce”(盐、黑胡椒和2汤匙番茄酱)以及“1 large egg and 1 cup whole milk”(1个大鸡蛋和1杯全脂牛奶)可知,成分中分别有黄油、盐、牛奶以及西红柿酱,并没有西红柿。故选A项。【2题详解】推理判断题。根据Directions中第三段“Add 1 cup mozzarella and toss again until well c
11、ombined.”(加入一杯马苏里拉奶酪,搅拌均匀。)以及第四段的“spread out evenly and top with the remaining 1 cup mozzarella”(均匀摊开,盖上剩下的1杯马苏里拉奶酪)可知,在这个指示过程中,分别加入两杯马苏里拉奶酪。ABD项均与原文实意不符。故选C项。【3题详解】推理判断题。根据Directions中第一段的“until completely dried out and no longer soft”(直到它们完全变干,不再松软)、第二段的“until slightly browned at the edges”(直到边缘略呈棕
12、色)、第三段的“until the bread fully absorbs the liquid”(直到面包完全吸收液体)以及第五段的“until heated through and the cheese is melted”(直到加热完全和奶酪融化)可知,这个指导说明步骤是通过呈现结果来组织的。故选C项。BMargie wrote about it that night in her diary, “Today Tommy found a real book!”It was a very old book. Margies grandfather once said that when h
13、e was a little boy his grandfather told him that there was a time when all stories were printed on paper. They turned the pages, which were yellow and crinkly (皱巴巴的), and it was awfully funny to read words that stood still instead of moving the way they were supposed to on a screen.“Whats it about?”
14、“School.”Margie was scornful. “School? Whats there to write about school?” Margie was always fed up with school. The mechanical teacher had been giving her test after test in geography. So she said to Tommy, “Why would anyone write about school?”Tommy looked at her with very superior eyes, “Because
15、its not our kind of school, stupid. This is the old kind of school that they had centuries ago.”She read the book over his shoulder for a while, then said, “Anyway, they had a teacher.”“Sure they had a teacher, but it wasnt a regular teacher. It was a man.”“A man isnt smart enough.” She added, “I wo
16、uldnt want a strange man in my house to teach me.”Tommy screamed with laughter. “You dont know much, Margie. They had a special building and all the kids of the same age went there, learning the same thing from 8 a.m. to 5 p.m. on weekdays.They werent even half-finished when Margies mother called, “
17、Margie! School!” Margie looked up. “Not yet, Mamma.” “Now!” said Mrs. Jones.Actually the mechanical teacher was on and waiting for her. It was always on at the same time every day except Saturday and Sunday, because her mother said little girls learned better if they learned at regular time.The larg
18、e screen was lit up. “Todays math lesson is on the addition of proper fractions (分数). Please insert yesterdays homework in the proper slot (插槽).” Margie did so with a sigh. She was thinking about how the kids must have loved it in the old days. All the kids from the whole neighborhood came, sitting
19、together in the schoolroom, going home together at the end of the day. And the teachers were people. She was thinking about the fun they had.4. What does the underlined word “scornful” in Para.5 mean?A. Interested.B. Amazed.C. Doubtful.D. Disrespectful.5. Where is Margies schoolroom?A. Inside her ho
20、use.B. In a special building.C. On a large screen.D. Around her neighborhood.6. What is the similarity between the school in the book and the one Margie attended?A. Teachers of great wisdom.B. Classmates of the same age.C. Regular schooling hours.D. Advanced learning equipment.7. Which of the follow
21、ing may Margie agree with?A. Doing math homework is more than funny.B. The school life in the old days is much more appealing.C. Mechanical teachers are more suitable in teaching for her.D. Reading on a screen is more convenient than reading a real book.【47题答案】【答案】4. D5. A6. C7. B【解析】【导语】这是一篇记叙文。主要讲
22、述了玛吉从汤米读的一本书中发现了过去的学校生活比现在的学习方式更吸引人。【4题详解】词义猜测题。根据第五段划线词后“School? Whats there to write about school?” Margie was always fed up with school.”(学校吗?学校有什么好写的?”玛吉总是对学校感到厌倦。)可知,玛吉是感到不耐烦的,故可推知scornful一词在此处表示“轻蔑的,不尊重的”。结合选项D Disrespectful“不尊重的”意思保持一致。故选D项。【5题详解】细节理解题。根据第九段中“She added, “I wouldnt want a stra
23、nge man in my house to teach me.”(她还说,“我可不想让一个陌生人来我家教我。)可知,玛吉的教室是在她的家中。故选A项。【6题详解】推理判断题。根据第十段中“They had a special building and all the kids of the same age went there, learning the same thing from 8 a.m. to 5 p.m. on weekdays.”(他们有一个特殊的建筑,所有同龄的孩子都去那里,在工作日的早上8点到下午5点学习同样的东西。)以及第十二段中“It was always on a
24、t the same time every day except Saturday and Sunday, because her mother said little girls learned better if they learned at regular time.”(除了星期六和星期天,她每天都在同一个时间上课,因为她妈妈说,如果小女孩能按时学习,她们会学得更好。)可知,书中的学校和玛吉上过的学校有着相似的固定上课时间。故选C项。【7题详解】细节理解题。根据最后一段中“Margie did so with a sigh. She was thinking about how the
25、 kids must have loved it in the old days. All the kids from the whole neighborhood came, sitting together in the schoolroom, going home together at the end of the day.”(玛吉叹了口气。她在想以前的孩子们一定很喜欢。所有邻居的孩子都来了,一起坐在教室里,放学后一起回家。)可知,玛吉赞同过去的学校生活更吸引人。故选B项。CWhen Zhu Caiping, 73, was diagnosed with mild cognitive
26、impairment three years ago, she found that anxiety, depression and even looking down on herself became normal in her life. It was not until last year, after she participated in a reality show and became a restaurant server, that her situation began to improve dramatically.The restaurant in Shanghai
27、where she works is the Forget Me Not Cafe. It shares the goal of providing job opportunities for elderly people who have Alzheimers disease or other cognitive impairments.“I provide basic services for guests, such as pouring water, serving and taking orders. I can now remember all the dishes on the
28、menu,” said Zhu, who has come to the restaurant three times a week since February and works three hours a day. “The colleagues take good care of us. The never allow us to deliver hot dishes such as soups. The guests are also very tolerant of us, because sometimes we make mistakes.”Because of memory
29、loss, Zhu writes down all the information she wants to remember on sticky notes, such as the names of the volunteers and teacher as well as English words.“People with cognitive impairment actually refuse and fear to communicate with society but this will worsen their condition.” She added, “With the
30、 deterioration (退化) of brain function, they may gradually lose memory and the ability to take care of themselves and might even see the loss of emotions.” In addition to the job opportunities for the elderly, information about cognitive impairment and Alzheimers disease is posted on a board outside
31、the restaurant to help people recognize symptoms and seek treatment as soon as possible.As China faces an aging population, the increasing number of seniors with cognitive impairment has become a significant social issue. “We should feel lucky that the whole of society is concerned about the seniors
32、, especially for people like us. The neighborhood committee always checks on our situation and watches for other elderly people with symptoms.” Zhu said.8. What can we know about Zhu Caiping?A. She always made mistakes at work.B. She made efforts to be equal to the job.C. She was a full-time restaur
33、ant server in a Shanghai caf.D. She was one of those suffering from severe cognitive impairment.9. How might people with cognitive impairment feel?A. Forgetful and upset.B. Anxious but lucky.C. Tolerant and careful.D. Indifferent but energetic.10. Why is information about cognitive impairment posted
34、 outside the restaurant?A. To provide treatment for the sick.B. To seek approval from the citizens.C. To offer the elderly job opportunities.D. To equip people with relevant knowledge.11. In which section of a newspaper the passage most likely be found?A. Health.B. Society.C. Culture.D. Business.【81
35、1题答案】【答案】8. B9. B10. D11. B【解析】【导语】这是一篇记叙文。主要讲述了患有轻度认知障碍的老人Zhu Caiping通过在餐馆服务,使得病情得到改善,文章呼吁社会关心和提供机会帮助患有认知障碍的人。【8题详解】细节理解题。根据第三段“I provide basic services for guests, such as pouring water, serving and taking orders. I can now remember all the dishes on the menu(我可以为客人提供基本的服务,例如:倒水,提供菜单,记下菜单上所有的菜名)”可
36、知,她在努力去胜任这个服务员的工作。故选B。【9题详解】细节理解题。根据第一段“she found that anxiety, depression and even looking down on herself became normal in her life. (她发现焦虑,沮丧,看不起自己,成为她生活的常态)”以及最后一段“We should feel lucky that the whole of society is concerned about the seniors, especially for people like us. (我们应该感到幸运,因为整个社会都在关心老年
37、人,特别是像我们一样的人)”可知,患有认知障碍的人常会感到焦虑,但同时也感到幸运,因为有全社会的关心。故选B。【10题详解】细节理解题。根据倒数第二段“In addition to the job opportunities for the elderly, information about cognitive impairment and Alzheimers disease is posted on a board outside the restaurant to help people recognize symptoms and seek treatment as soon as
38、possible. (除了为老年人提供就业机会,在饭馆外面张贴有关认知障碍和老年痴呆症的相关信息去帮助人们认识这些病的症状和尽快寻求治疗方案)”可知,张贴有关认知障碍的相关信息是为了帮助人们了解这些病的相关信息。故选D。【11题详解】推理判断题。通读全文并本文讲述老人Zhu Caiping通过在餐馆服务,使得病情得到改善,文章呼吁社会关心和提供机会帮助患有认知障碍的人,属于社会层面的话题,因此在报纸的社会栏目可以读到。故选B。DCompared with the obvious environmental issues we hear about every day, littering of
39、ten takes a backseat-but its more pressing than we may think.Some may say that a banana peel out of your car along the motorway would be a harmless action. Actually, they are wrong. A banana peel can take up to two years to decompose (分解), and with a third of motorists admitting to littering while d
40、riving, thats a whole lot of discarded banana peels, or much worse. An orange peel and a cigarette butt has a similar biodegrading (生物降解) term to that of a banana, but tin and aluminium cans last up to 100 years, and plastic bottles last forever, so do glass bottles and plastic bags.Despite the fact
41、 that longer-lasting materials will serve to damage the environment and its animals for longer, we cant only measure the severity of a certain type of rubbish by its lifetime. For example, despite having a fairly short biodegrading span, more than 120 tons of cigarette-related litter is thrown away
42、in the UK every day. Similarly, our regular littering here and there has caused the UKs mouse population to increase by 60 million. This suddenly isnt so mysterious when you consider that since the 1960s our annual littering has increased by an amazing 500 per cent.Its not a cheap habit either: UK t
43、axpayers spent f500 million on keeping the streets clean. So, its not surprising that if caught fly-tipping, you could face a 20,000 fine. Regardless of how severe the punishment might seem, however, among the reported cases only 2,000 were punished out of 825,000, so we still have some way to go in
44、 making sure people observe the rules.To take back our beautiful cities, we need to do more than simply not leaving rubbish where it ought not to be. We need to care more about the world around us.12. Which of the following is easiest to decompose comparatively?A. An orange peel.B. A plastic bag.C.
45、An aluminium can.D. A glass bottle.13. What can we know from Para.3?A. Annual littering has increased a little in UK since the 1960s.B. Shorter-lasting materials will be less harmful to the environment.C. Cigarette-related litter is a severe environmental problem in UK.D. Regular littering has cause
46、d the UKs mouse population to reach 60 million.14. Which of the following can best describe UKs punishment on littering according to Para.4?A. Every little helps.B. A drop in the bucket.C. No pains no gains.D. More haste, less speed.15. What is the best title of the passage?A. Rubbish collection, an
47、 urgent task.B. Environment issue, a big concern.C. Littering, a surprisingly big issue.D. Long-lasting material, a hidden danger.【1215题答案】【答案】12. A13. C14. B15. C【解析】【导语】这是一篇议论文。主要讨论了乱扔垃圾往往被置于次要地位但它比我们想象的更紧迫。【12题详解】细节理解题。根据第二段中“An orange peel and a cigarette butt has a similar biodegrading term to
48、that of a banana, but tin and aluminium cans last up to 100 years, and plastic bottles last forever, so do glass bottles and plastic bags.”(桔皮和烟头的生物降解作用与香蕉相似,但锡和铝罐可以保存100年,塑料瓶可以保存到永远,玻璃瓶和塑料袋也是如此。)可知,桔子皮相比较其他三种东西更容易分解。故选A项。【13题详解】推理判断题。根据第三段“Despite the fact that longer-lasting materials will serve t
49、o damage the environment and its animals for longer, we cant only measure the severity of a certain type of rubbish by its lifetime. For example, despite having a fairly short biodegrading span, more than 120 tons of cigarette-related litter is thrown away in the UK every day.”(尽管更持久的材料会对环境和动物造成更长久的
50、破坏,但我们不能仅仅通过它的寿命来衡量某种垃圾的严重程度。例如,尽管香烟的生物降解时间很短,但英国每天仍有超过120吨与香烟有关的垃圾被丢弃。)可知,在英国,与香烟有关的垃圾是一个严重的环境问题。ABD项均与原文实意不符。故选C项。【14题详解】推理判断题。根据第四段中“Regardless of how severe the punishment might seem, however, among the reported cases only 2,000 were punished out of 825,000, so we still have some way to go in ma
51、king sure people observe the rules.”(然而,不管处罚看起来多么严厉,在报告的82.5万件案件中,只有2000件被处罚,因此,在确保人们遵守规则方面还有一段路要走。)可知,关于在垃圾上的处罚是远远不够的。结合选项意思A“每一点都是有帮助的”、B“沧海一粟,九牛一毛”、C“没有付出就没有收获”、D“欲速则不达”可知与B项意思符合。故选B项。【15题详解】主旨大意题。根据文章第一段“Compared with the obvious environmental issues we hear about every day, littering often take
52、s a backseat-but its more pressing than we may think.”(与我们每天听到的显而易见的环境问题相比,乱扔垃圾往往被置于次要地位但它比我们想象的更紧迫。)以及最后一段“To take back our beautiful cities, we need to do more than simply not leaving rubbish where it ought not to be. We need to care more about the world around us.”(为了夺回我们美丽的城市,我们需要做的不仅仅是不把垃圾留在不该在
53、的地方。我们需要更多地关心我们周围的世界。)可知,文章主要讲的是乱扔垃圾是一个惊人的大问题。故选C项。第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Having a college roommate is most peoples first experience living with someone who is not related to them. It comes with both benefits and challenges. _16_ You get an instant friend,
54、 someone to confide in and keep you company during your first time away from home. However, since many colleges randomly assign your first roommate, you also run the risk of being matched with someone you find challenging. Either way, heres some good advice:Establish some rules_17_ In this way, you
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
