广东省珠海市2020届高三英语2月复习检测试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
6 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 广东省 珠海市 2020 届高三 英语 复习 检测 试题 解析
- 资源描述:
-
1、广东省珠海市2020届高三英语2月复习检测试题(含解析)满分120分, 考试用时120分钟注意事项:1答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡和试卷指定位置上。2回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上,写在本试卷上无效。3考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第一部分 阅读理解(共两节,满分40分)第一节 (共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。AThailands southern beaches attr
2、act travelers with their clean water and dramatic cliffs (峭壁), but theres more to explore in this Southeast Asian country.Lopburi for history buffsBypass the tour groups at the ancient city of Ayutthaya and head two hours north of the capital, Bangkok, for a peaceful walk through Thai history. Lopbu
3、ri, one of Thailands oldest cities, boasts Khmer-era temples and the uncrowded ruins of King Narais Palace, which was built in the 1600s. Its also known for the monkeys that gather at Phra Prang Sam Yot temple in the center of town.Ban Krut for beach bumsIn Ban Krut, travelers will find one of the c
4、leanest and quietest stretches of white sandy beach within driving distance of Bangkok. This sleepy seaside community, known mostly by locals, is a five-hour drive or six-hour train trip down the Gulf of Thailand. Dont miss the magnificent Wat Tang Sai, a huge, fairy tale castle-like Buddhist temple
5、.Cave for holiday hikersHiking trails, wetlands and forests make Khao Sam Roi Yot National Park a weekend adventure worthy of topping your Thailand to-do list. The parks crown jewel is the extraordinary Phraya Nakhon Cave. Come early to catch the picturesque chamber flooded with morning sunshine tha
6、t spotlights the royal pavilion that sits inside.River Kwai for nature loversMost visitors come for the beaches, but the rivers and parks in Thailands Kanchanaburi province have much to offer. Scenic trails and waterfalls abound in Sai Yok and Erawan national parks. Just two hours from Bangkok is th
7、e bridge made famous in the book Bridge over the River Kwai by French author, Pierre Boulle, and the 1957 Academy Award-winning 1957 film adaptation of the same name. Stay on the river at one of Kanchanaburis many floating hotels, where you can travel to your front door.1. From which of the followin
8、g can you learn more about Thai history?A. Ban KrutB. KanchanaburiC. Phraya Nakhon CaveD. Lopburi2. What can tourists do in Khao Sam Roi Yot National Park?A. Visit temples.B. Meet lovely monkeys.C. Go hiking.D. Go to the beach.3. What can we know from the passage?A. River Kwai was made famous by a b
9、ook and a filmB. Tourists can stay at the floating hotels on River Kwai.C. Most visitors visit Thailand for rivers and parksD. Travellers can find Khmer-era temples in Ban Krut.【答案】1. D 2. C 3. B【解析】这是一篇说明文。文章介绍泰国一些值得探索旅游景点。泰国南部的海滩以其干净的海水和引人入胜的悬崖吸引着游客,但这个东南亚国家还有更多值得探索的地方。【1题详解】细节理解题。根据Lopburi for hi
10、story buffs中的Bypass the tour groups at the ancient city of Ayutthaya and head two hours north of the capital, Bangkok, for a peaceful walk through Thai history.“绕过古城大城府的旅游团,向首都曼谷以北两小时的车程,在泰国的历史中徜徉。”由此可知,在Lopburi可以了解到Thai的历史。故选D。【2题详解】细节理解题。根据Cave for holiday hikers中Hiking trails, wetlands and forest
11、s make Khao Sam Roi Yot National Park a weekend adventure worthy of topping your Thailand to-do list.“徒步旅行、湿地和森林使Khao Sam Roi Yot国家公园成为周末冒险的首选。”由此可知,在Khao Sam Roi Yot National Park游客可以徒步旅行。故选C。【3题详解】推理判断题。根据River Kwai for nature lovers中的Stay on the river at one of Kanchanaburis many floating hotels,
12、“你可以在Kanchanaburi众多的水上旅馆中选择一个,”可知,游客可以住在River Kwai的水上旅馆。故选C。BCities such as New York, Washington, Boston and San Francisco have launched bike-share programs to ease traffic jam, improve public health, and cut carbon emissions (排放). Cyclists in those cities tend to choose bike-sharing to make their t
13、rips to office or home faster, cheaper, and more fun. Last year, U.S. bike-share riders completed nearly 46 million tripsmore than twice as many trips from the previous year.Yet despite these programs advantages and popularity, there are still huge challenges. Take, for instance, the distribution (分
14、布) of bikes. The living area face shortages of bicycles in the morning rush, while business districts do not have enough bikes in the evening. Whats more, parking places can be full at certain hours, making it difficult for riders to return the bikes once theyve reached their destinations.Solving th
15、is problem is not easy. David B. Shmoys and his colleagues set out to develop complex algorithms(算法) and advanced analytics(逻辑法) to solve the challenges of bike-share operations.One area in which the methods were applied was the Bike Angels program. As part of the program, cyclists can be rewarded w
16、ith points by renting or returning bikes at certain high-need stations. Today, Bike Angels accounts for roughly 30 percent of bike rebalancing in New York City. It has greatly improved customer satisfaction which, in turn, has more riders. And more importantly, this form of rebalancing comes with a
17、much less carbon emissions, because less box trucks are needed to move the bikes!David B. Shmoys and his colleagues applied algorithms and analytics to solve other problems, too. However, they can not solve every new transportation problem. They have many limitations, including incomplete informatio
18、n. That is, David B. Shmoys and his colleagues only observe the realized rentals (returns) at stations at which bikes were available, not those that were blocked due to the imbalance of the system.4. Which is not one of the advantages of bike-share program?A. It helps people save money.B. It helps i
19、mprove the air quality.C. It provides more bikes for cyclists.D. It helps people build up their bodies.5. What is mainly talked about in paragraph 2?A. Riders do not want to return the bikes.B. The distribution of bikes is a big problem.C. People do not have enough bikes in the morning.D. The bike-s
20、hare program is very popular in New York.6. What do we know about the Bike Angels program?A. It had more users due to the algorithms.B. It increased the use of box trucks.C. It awarded riders cash for renting bikes.D. It re-balanced all the bikes in New York.7. What does the underlined word “they” i
21、n the last paragraph probably refer to?A. other problemsB. carbon emissionsC. algorithms and analyticsD. Transportation problems【答案】4. C 5. B 6. A 7. C【解析】这是一篇新闻报道。纽约、华盛顿、波士顿和旧金山等城市已经启动了共享单车项目,以缓解交通堵塞、改善公共卫生和减少碳排放。在这些城市,骑自行车的人倾向于选择共享单车,以使他们去办公室或家里的旅程更快、更便宜、更有趣。尽管这些项目有其优势和受欢迎程度,仍然存在巨大的挑战。【4题详解】细节理解题。
22、根据第一段Cities such as New York, Washington, Boston and San Francisco have launched bike-share programs to ease traffic jam, improve public health, and cut carbon emissions (排放). Cyclists in those cities tend to choose bike-sharing to make their trips to office or home faster, cheaper, and more fun. La
23、st year, U.S. bike-share riders completed nearly 46 million tripsmore than twice as many trips from the previous year.“纽约、华盛顿、波士顿和旧金山等城市已经启动了共享单车项目,以缓解交通堵塞、改善公共卫生和减少碳排放。在这些城市,骑自行车的人倾向于选择共享单车,以使他们去办公室或家里的旅程更快、更便宜、更有趣。去年,美国共享单车用户完成了近4600万次出行,是前一年的两倍多。”由此推知,“它为骑自行车的人提供了更多的自行车” 不是共享单车计划的优点之一。故选C。【5题详解】段
24、落大意题。根据第二段中Yet despite these programs advantages and popularity, there are still huge challenges. Take, for instance, the distribution (分布) of bikes.“然而,尽管这些项目有其优势和受欢迎程度,仍然存在巨大的挑战。以自行车的分配为例。”由此可知,自行车的分配是个大问题。故选B。【6题详解】推理判断题。根据第四段中It has greatly improved customer satisfaction which, in turn, has more
25、 riders.“它极大地提高了顾客的满意度,而这反过来又带来了更多的顾客。”可知,the Bike Angels program有了更多的使用者。故选A。【7题详解】词义指代题。根据最后一段David B. Shmoys and his colleagues applied algorithms and analytics to solve other problems, too. However, they can not solve every new transportation problem. David B. Shmoys和他的同事们也用算法和分析来解决其他问题。然而,他们不能解
26、决每一个新的交通问题。”由此推知,划线词they指代的是上句中的algorithms and analytics。故选C。CAlaska state officials are hosting Walmart executives in the state capital this week in an effort to resolve a months-old argument over Alaskan salmon fisheries sustainability qualifications.The seeds of the quarrel were planted several y
27、ears ago when several Alaskan fisheries decided to end their relationship with the Marine Stewardship Councilthe famous global organization that states and proves the truthfulness of sustainable fishingto seek out other means assuring customers of their sustainable practices. But last June, Walmart
28、told Alaskan fisheries that it would not be buying salmon sourced from fisheries not certified by the Marine Stewardship Council.Now Walmart is caught between two forcesAlaska fisheries and “buy American” enthusiasts who think the companys first responsibility should be to American industry, and env
29、ironmentalists who think Walmart should make as strong a commitment to environmentally sustainable industry as possible.But from a broader perspective, this latest noise is an object lesson in why the concept of corporate (公司的) responsibility has shortcomings to begin with. Walmartlike most successf
30、ul corporationsis pretty good at offering products their customers want at low prices. When it tries to promote broader public goods, like a clean environment, or lower unemployment for veterans, its nowhere near as successful. Heres a few of Walmarts more notable corporate-responsibility confusion:
31、The Buy-American Debacle: Walmarts first major corporate responsibility push was an effort in the 1980s to promote American-made products. But the campaign ran aground (搁浅) after a NBC investigation revealed that the company was actually selling products manufactured in India as “Made American.”The
32、Going Green Campaign: Walmart launched on a sustainability campaign aimed at making the retail giants operations much more environmentally friendly. Though Walmart and the media have done much to raise visibility of these efforts, the actual results have been lacking. According to a recent report fr
33、om the Institute for Local Self Reliance (ILSR), Walmarts sustainability campaign is much more focused on making its operations appear green to customers than stopping doing things that would actually help the environment, like reducing emissions.In reality, these examples simply show that one cant
34、realistically expect corporations to behave in a way that is opposite to making profits. But that doesnt mean that the goal of fishing sustainability isnt achievable. Its just that the corporate structure isnt our best means of achieving themthe government is.8. What is the function of the Marine St
35、ewardship Council?A. To advocate sustainable fishing practices.B. To persuade supermarkets to buy its products.C. To solve disagreements between fisheries and supermarkets.D. To guarantee the safety of goods supplied by supermarkets.9. According to the author, Walmarts corporate responsibility is _.
36、A. confusingB. heavyC. environmental-friendlyD. unsatisfying10. From Paragraph 5, we know _.A. Walmarts sustainability campaign worked wellB. Walmart might have profited at the cost of the environmentC. ILSRs report was part of Walmarts campaign planD. Walmart had no intention to protect the environ
37、ment at all11. Who should be mainly responsible for achieving the goals of fishing sustainability?A. The company structureB. WalmartC. The governmentD. The Marine Stewardship Council【答案】8. A 9. D 10. B 11. C【解析】【分析】这是一篇议论文。阿拉斯加州官员本周将在该州首府接待沃尔玛(Walmart)高管,以解决围绕阿拉斯加三文鱼渔场可持续性资质的一场持续数月的争论。政府应该主要负责实现渔业可持
38、续性的目标。【8题详解】细节理解题。根据第二段中the famous global organization that states and proves the truthfulness of sustainable fishingto seek out other means assuring customers of their sustainable practices.“这个著名的全球组织宣称并证明了可持续捕捞的真实性,以寻求其他方法来保证客户的可持续捕捞。”可知,the Marine Stewardship Council是为了提倡可持续的捕鱼方法。故选A。【9题详解】推理判断题。
39、根据第四段最后一句Heres a few of Walmarts more notable corporate-responsibility confusion:“以下是Walmart公司比较明显的企业责任混乱”。由此可知,作者认为,Walmart的企业责任并不令人满意。故选D。【10题详解】推理判断题。根据文中Walmarts first major corporate responsibility push was an effort in the 1980s to promote American-made products. But the campaign ran aground (
40、搁浅) after a NBC investigation revealed that the company was actually selling products manufactured in India as “Made American.”由此可知,从第5段,我们知道Walmart可能以牺牲环境为代价来获利。故选B。【11题详解】细节理解题。根据最后一段中But that doesnt mean that the goal of fishing sustainability isnt achievable. Its just that the corporate structur
41、e isnt our best means of achieving themthe government is.“但这并不意味着渔业可持续发展的目标是不可实现的。只是公司结构不是我们实现这些目标的最佳方式,而政府才是。”可知,政府应该主要负责实现渔业可持续性的目标。故选C。【点睛】做推理判断题时,对于暗含在文章中的人物的行为动机、事件的因果关系及作者未言明的倾向、意图、态度、观点等要进行合乎逻辑的判断、推理、分析,进一步增强理解能力,抓住材料实质性的东西。本题第2小题,根据第四段最后一句Heres a few of Walmarts more notable corporate-respon
42、sibility confusion:“以下是Walmart公司比较明显的企业责任混乱”。由此可知,作者认为,Walmart的企业责任并不令人满意。故选D。DMy fourth-grader came home from school crying recently, after discovering that she hadnt been invited to a birthday party. I wanted to join in her pity party.I, too, had just seen pictures of a gathering on social media.
43、I was asleep by 9:00 that night, unaware of all the fun things that were happening.I always assumed that FOMO (fear of missing out) was a feeling reserved for kids and teens. But FOMO affects every age group. In fact, theres a scientific explanation for FOMO: Our survival as a species is based on be
44、ing included in group activities. In order to survive, we must share resources and work as a team.In a 2018 study published in Motivation and Emotion, researchers found that FOMO is felt by everyone, regardless of their personality. And while FOMO was originally based on survival, today it is associ
45、ated with sleep problems, fatigue and stress.When scrolling through social media, we see the best versions of peoples lives and we think we should be doing something to feel more fulfilled and satisfied, instead of focusing on activities that actually give us joy, said Meha Agrawal, founder and CEO
46、of Silk & Sonder, a self-care and mental wellness subscription experience for women.Cutting back on your social media time would help curtail your FOMO feelings. But you can also decide to change your thinking. “You always get to choose your thoughts,” said Vikki Louise, an anxiety coach. “The conce
47、pt of missing out is subjective: You always decide if you are missing out.”Additionally, connecting with the reasons you chose not to participate and owning your choice can go a long way, said Adi Jaffe, mental health expert and lecturer at UCLA. This is true even if you didnt actually make the choi
48、ce to be excluded.12. How did the author reacted to her daughters incident?A. She didnt approve of her daughters sadness.B. She wanted to throw a party for her daughter.C. She herself wanted to cry about missing fun things.D. She tried to comfort and cheer up her daughter.13. How do scientists expla
49、in the reason for FOMO?A. People want to do more in their work or personal lives.B. People would like to feel more fulfilled and satisfied.C. Joining others in more fun activities is human nature.D. Being included is originally a need for survival.14. How do FOMO feelings affect people?A. It can lea
50、d to sleep issues and stress.B. It helps us achieve more in work and life.C. It gives us joy and a sense of belonging.D. It makes people do more fulfilling things.15. What is the best title for the text?A. My Forth-Graders Pity PartyB. Feelings Helping Humans SurviveC. The Scientific Explanation for
51、 FOMOD. FOMO: Reasons, Effect and Solution【答案】12. C 13. D 14. A 15. D【解析】这是一篇说明文。文章介绍了FOMO的理由、影响和解决方法。【12题详解】推理判断题。根据第一段中I wanted to join in her pity party.“我想参加她的同情聚会。”可知,因为女儿错过了好玩的东西作者自己也想哭。故选C。【13题详解】细节理解题。根据第四段中while FOMO was originally based on survival, today it is associated with sleep proble
52、ms, fatigue and stress. 虽然“社交控”最初是为了生存,但如今它却与睡眠问题、疲劳和压力联系在一起。由此可知,科学家认为“被包括在内本来是生存的需要。”故选D。【14题详解】细节理解题。根据第四段中while FOMO was originally based on survival, today it is associated with sleep problems, fatigue and stress. 虽然“社交控”最初是为了生存,但如今它却与睡眠问题、疲劳和压力联系在一起。可知,FOMO会导致睡眠问题和压力。故选A。【15题详解】标题判断题。根据第三段中In
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
