山东省日照市莒县2019-2020学年高一英语上学期期中试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
4 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 山东省 日照市 莒县 2019 2020 学年 英语 学期 期中 试题 解析
- 资源描述:
-
1、山东省日照市莒县2019-2020学年高一英语上学期期中试题(含解析)本试卷共四部分,共 12 页。满分 150 分。考试时间 120 分钟。注意事项:1. 答题前,考生务必用 0.5 毫米黑色签字笔将自己的姓名、座号、考生号、县区和科类填写在答题卡和试卷规定的位置上。2. 一、二部分选出答案后,用 2B 铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其它答案标号。3. 三、四部分必须用 0.5 毫米黑色签字笔作答,答案必须写在答题卡各题目指定区域内相应的位置,不能写在试卷上;如需改动,先划掉原来的答案,然后再写上新的答案; 不能使用涂改液、胶带纸、修正带。不按以上要求
2、作答的答案无效。第一部分 听力(共两节,满分 30 分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共 5 小题;每小题 1.5 分,满分 7.5 分)听下面 5 段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有 10 秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. What time is it now ?A. 5:40. B. 5:20. C. 5:10.2. What will the woman do on Friday?A. Study
3、at home. B. Take an examination. C. Go on a tour with the man.3. What will the woman probably do?A. Buy a new fridge.B. Call a repairman.C. Ask the man to fix her fridge.4. What can we know about the man?A. He will not give up his job.B. He likes his job very much.C. He has a large family to support
4、.5. How will the guests go to New York?A. By train. B. By car. C. By plane.第二节(共 15 小题;每小题 1.5 分,满分 22.5 分)听下面 5 段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题 5 秒钟;听完后各小题将给出 5 秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第 6 段材料,回答第 6、7 题。6. What is the mans telephone number?A. 720-6622.
5、 B. 720-2626. C. 720-7722.7. What can we learn from the conversation?A. Mr. James Miller is the mans brother.B. The man doesnt know Mr. James Miller.C. Mr. James Miller is the mans workmate.听第 7 段材料,回答第 8 至 10 题。8. What happened just now?A. The man got injured.B. The man fell onto the ground.C. The
6、man broke a nice dish.9. What is the father doing?A. Writing in the study.B. Eating a piece of cake.C. Drinking a glass of water.10. What does the woman ask the man to do?A. To watch TV. B. To do homework. C. To get a glass of water.听第 8 段材料,回答第 11 至 13 题。11. What is the woman doing?A. Watching vide
7、os on the Internet.B. Searching on the Internet.C. Preparing for a lecture.12. What day is it today?A. Friday. B. Saturday. C. Sunday.13. What is the womans plan for tonight?A. To go to the gym. B. To stay in her room. C. To go shopping.听第 9 段材料,回答第 14 至 17 题。14. Whats wrong with David?A. He is seri
8、ously injured.B. His right arm is injured.C. He hurt his forehead in a traffic accident.15. What does the woman think of David?A. He drives too fast.B. He is very careless.C. He is bad at driving.16. Who caused the traffic accident?A. David. B. Davids daughter. C. The truck driver.17. What do we kno
9、w about Davids daughter?A. She was injured in the accident.B. She was frightened in the accident.C. She kept calm in the accident.听第 10 段材料,回答第 18 至 20 题。18. What does Bill Bird do?A. He makes shoes for poor people.B. He repairs shoes that are extremely expensive.C. He makes shoes for people with fe
10、et of unusual sizes.19. What is Bill Birds problem?A. People think he asks for too much money.B. He cannot find skilled workers.C. His workers dont work hard.20. How much do customers pay for their first pair of shoes?A. About 500 dollars.B. at about 450 dollars.C. About 320 dollars.第二部分 阅读理解(共两节,满分
11、 40 分)第一节(共 15 小题;每小题 2 分,满分 30 分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C 和 D)中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。AKids cartoons are usually very popular among kids. Aimed at children, Kids cartoons are meant to be educational to some degree. The plot lines of kids cartoons are fairly simple and take place in everyday settings, s
12、uch as schools and homes. The followings are some famous Kids cartoons.King of the HillKing of the Hill describes a middle-class family and their lives in a typical American town. It tells us about the Hills day-to-day-lives in the small Texas town of Arlen, exploring modern themes such as parent-ch
13、ild relationships, friendship, and justice.Once Upon a TimeOnce Upon a Time is a French educational cartoon, created by Procidis. There are seven series, each focusing on different aspects of knowledge. Once Upon a Time focuses on the past events of mankind that happened a long time ago.El Oso Yogui
14、Yogi Bear is a funny animal who has appeared in numerous comic books television shows and films. He was created by Hanna-Barbera. The plot of most of Yogis cartoons centered on his behavior in the Jellystone Park. Yogi, with his good friend Boo-Boo Bear, would often try to steal picnic baskets from
15、campers in the park, which makes Park Ranger(管理员) Smith very angry. Yogis girlfriend, Cindy Bear, sometimes appeared and was usually against Yogis action. Kptn BlaubrBased on the comics by Walter Moers, this German cartoon series deals with the adventures of Blue Bear who prefers talking about his j
16、ourneys on the Seven Seas with his grandchildren.1. Children like Kids cartoons mainly because .A. the stories are well organizedB. the lines are interestingC. the settings are familiar to themD. the characters are creative.2. To get more knowledge of history, a kid may turn to .A. King of the HillB
17、. Once Upon a TimeC. El Oso YoguiD. Kaptn Blaubar3. Who probably enjoys sailing?A. Blue Bear.B. Yogi Bear.C. Boo-Boo Bear.D. Cindy Bear.【答案】1. C 2. B 3. A【解析】这是一篇应用文。儿童卡通片通常很受孩子们的欢迎。针对儿童,儿童卡通片在某种程度上是有教育意义的。主要介绍了四个著名的儿童卡通片。【1题详解】细节理解题。根据第一段中The plot lines of kids cartoons are fairly simple and take p
18、lace in everyday settings, such as schools and homes.可知儿童卡通片的情节主线相当简单,发生在学校和家庭等日常环境中。由此可知,孩子们喜欢儿童卡通片主要是因为他们熟悉里面的场景。故选C。【2题详解】细节理解题。根据第三段中There are seven series, each focusing on different aspects of knowledge.可知共有七个系列,每一个都侧重于知识的不同方面。由此可知,为了获得更多的历史知识,一个孩子可以求助于Once Upon a Time。故选B。【3题详解】细节理解题。根据最后一段Ba
19、sed on the comics by Walter Moers, this German cartoon series deals with the adventures of Blue Bear who prefers talking about his journeys on the Seven Seas with his grandchildren.可知这部德国动画片改编自Walter Moers的漫画,讲述了Blue Bear的冒险故事。Blue Bear喜欢和孙辈们谈论他在七大洋上的旅行。由此可知,Blue Bear可能喜欢航海。故选A。BRupert Isaacson was
20、born in Africa, and grew up in London and in the English countryside, where he discovered his love of horses. He grew up hearing so many fascinating memories about Africa from his parents. As a result, he went there and lived with the people called The Bushmen of the Kalahari Desert.By the year 2000
21、, Rupert was already working as a reporter, writing articles and guidebooks about Africa and India. He met his wife Kristin in India. Today, they live with their son, Rowan in the US. But Rupert faced the greatest challenge of his life when, at the age of two, Rowan was diagnosed with an illness tha
22、t influenced his ability to communicate with others.Rupert discovered that spending time with horses and riding them was helping Rowan. But unluckily, the Bushmen of the Kalahari do not have horses. So the family set out for Mongolia where horses have been important for long. Rupert has written abou
23、t this journey to help his son in his book Horse Boy, and he has produced a documentary of the same name. In the film, people have the chances to see the family travelling in Mongolia, riding horses and meeting healers (治疗师) in order to help Rowan.Because working with horses has helped Rowan a lot,
24、Rupert set up The Horse Boy Foundation on his farm in Texas. It is a school that teaches people how to use horses for healing. Besides writing another book, The Long Ride Home, about travelling with Rowan to Africa, Australia and Arizona in the US, Rupert has also produced the documentary Endangerou
25、s, with Rowan as host, about dangerous animals that are endangered. Rupert Isaacson has managed to discover the secret of turning one challenge into many achievements.4. Rupert Isaacson went back to Africa because .A. he was born in AfricaB. he loves the horses thereC. he enjoys the African countrys
26、ideD. his parents description of Africa impressed him5. What might play the most important part in Rowans healing?A. Staying with horses.B. Travelling to Africa.C. Ruperts work as a reporter.D. The documentary Endangerous.6. Which of the following can help us know about Africa?A. Endangerous.B. Hors
27、e Boy.C. The Long Ride Home.D. The Horse Boy Foundation.7. What does the passage mainly talk about?A Rupert Isaacson and his son.B. the Bushmen of the Kalahari.C. Rupert Isaacsons greatest challenge.D. Rupert Isaacson and his achievements.【答案】4. D 5. A 6. C 7. D【解析】这是一篇记叙文。文章主要介绍了Rupert Isaacson的个人经
28、历,他从父母那里听到了许多关于非洲的精彩回忆,所以去到了非洲。后来为了给儿子Rowan治病,一家人前往蒙古,因为和马打交道对Rowan帮助很大,Rupert在他德克萨斯州的农场上建立了“马童基金会”。他还写了一本书和制作了一部纪录片。【4题详解】细节理解题。根据第一段中He grew up hearing so many fascinating memories about Africa from his parents. As a result, he went there and lived with the people called The Bushmen of the Kalahar
29、i Desert.可知在成长过程中,他从父母那里听到了许多关于非洲的精彩回忆。结果,他到了那里,和喀拉哈里沙漠的布须曼人住在一起。由此可知,Rupert Isaacson回到非洲是因为父母对非洲的描述让他印象深刻。故选D。【5题详解】细节理解题。根据最后一段中Because working with horses has helped Rowan a lot, Rupert set up The Horse Boy Foundation on his farm in Texas.可知因为和马打交道对Rowan帮助很大,Rupert在他德克萨斯州的农场上建立了“马童基金会”。由此可知,在Rowa
30、n的治愈过程中,和马在一起扮演了最重要的角色。故选A。【6题详解】细节理解题。根据最后一段中Besides writing another book, The Long Ride Home, about travelling with Rowan to Africa, Australia and Arizona in the US, Rupert has also produced the documentary Endangerous, with Rowan as host, about dangerous animals that are endangered.可知除了写了另一本书The
31、Long Ride Home之外,Rupert还制作了关于危险濒危动物的纪录片Endangerous,由Rowan担任主持人,讲述了与Rowan一起前往非洲、澳大利亚和美国亚利桑那州的故事。由此可知,The Long Ride Home可以帮助我们了解非洲。故选C。【7题详解】主旨大意题。根据第一段Rupert Isaacson was born in Africa, and grew up in London and in the English countryside, where he discovered his love of horses. He grew up hearing s
32、o many fascinating memories about Africa from his parents. As a result, he went there and lived with the people called The Bushmen of the Kalahari Desert.可知Rupert Isaacson出生于非洲,在伦敦和英国乡村长大,在那里他发现了自己对马的热爱。在成长过程中,他从父母那里听到了许多关于非洲的精彩回忆。结果,他到了那里,和喀拉哈里沙漠的布须曼人住在一起。结合文章主要介绍了Rupert Isaacson的个人经历,他从父母那里听到了许多关于
33、非洲的精彩回忆,所以去到了非洲。后来为了给儿子Rowan治病,一家人前往蒙古,因为和马打交道对Rowan帮助很大,Rupert在他德克萨斯州的农场上建立了“马童基金会”。他还写了一本书和制作了一部纪录片。由此可知,这篇文章主要讲了Rupert Isaacson和他的成就。故选D。CThere are many ways to travel within a city. We can walk, cycle, or take a bus. But no matter which way we travel, we have to stick to the route(线路) the city p
34、lanners laid down for us.Parkour practitioners (跑酷爱好者), however, see the city in a completely different way. To them, there are no fixed routes. There are no walls and no stairssince they jump, climb, roll and crawl to move across, through, over and under anything that they find in their path. The c
35、ity is their playground.The International Gymnastics Federation (FIG) has noticed that this activity is drawing more and more people to itthere are 100,000 people taking part in parkour today in the UK alone, according to the Guardianand how it is helpful for people to be much stronger: It trains co
36、ordination and balance. So the organization is thinking about recognizing parkour as a new sport and adding it to the Olympics by 2024.But parkour practitioners themselves dont seem to be happy with the idea. They see parkour as “a lifestyle”, wrote the website NextSportStar. “Its a competition agai
37、nst the conditions rather than just a sport.”Indeed, many do parkour just to “escape the daily routine and experience the city in different ways”, wrote reporter Oli Mould on The Conversation. They see parkour as a way to express themselves through relaxing moves and creative routes while freeing th
38、emselves from the pressure.Its great that the FIG wants to develop new sport and stay close to a new cultural form. But it would be greater if they knew that not everything in life is a competition.8. How do the parkour practitioners do parkour?A. They move on as they wish.B. They plan the way thems
39、elves.C. They run faster than others.D. They stick to certain routes.9. Why does the FIG want to add parkour to the Olympics?A. Its a special way of life.B. It draws their attention.C. Its good for people to keep healthy.D. It needs some rules and instructions.10. What is the authors idea on parkour
40、?A. It is more formal than other sports.B. It helps people to be creative.C. Its worth adding to the sporting event.D. It calls on people to work as a team.11. What is the best title for the passage?A. A new sports competitionB. Parkour practitionersC. Training in a different wayD. Making the city t
41、heir own【答案】8. A 9. C 10. B 11. D【解析】这是一篇说明文。文章主要介绍了跑酷这项体育运动,跑酷爱好者将城市作为自己的游乐场,按照自己的意愿在城市中移动。国际体操联合会考虑将跑酷加入奥运会,因为它有助于人们保持健康。作者认为跑酷帮助人们变得有创造力,还可以释放压力。【8题详解】推理判断题。根据第二段中To them, there are no fixed routes. There are no walls and no stairssince they jump, climb, roll and crawl to move across, through, ov
42、er and under anything that they find in their path.可知对他们来说,没有固定的路线。没有墙,也没有楼梯因为他们通过跳跃、攀爬、翻滚和爬行来穿越、穿过、翻越和从任何他们发现的东西下面移动。由此可推知,跑酷爱好者会按照自己的意愿移动。故选A。【9题详解】细节理解题。根据第三段The International Gymnastics Federation (FIG) has noticed that this activity is drawing more and more people to itthere are 100,000 people
43、taking part in parkour today in the UK alone, according to the Guardianand how it is helpful for people to be much stronger: It trains coordination and balance. So the organization is thinking about recognizing parkour as a new sport and adding it to the Olympics by 2024.可知国际体操联合会已经注意到这项运动正吸引着越来越多的人
44、据卫报报道,目前仅在英国就有10万人参加跑酷以及跑酷如何有助于人们变得更强壮:它可以锻炼协调性和平衡性。因此,该组织正在考虑接受跑酷为一项新运动,并在2024年将其加入奥运会。由此可知,国际体操联合会考虑将跑酷加入奥运会,因为它有助于人们保持健康。故选C。【10题详解】推理判断题。根据倒数第二段中They see parkour as a way to express themselves through relaxing moves and creative routes while freeing themselves from the pressure.可知他们把跑酷视为一种表达自己的方
45、式,通过放松的动作和创造性的路线,同时释放自己的压力。由此可推知,作者认为跑酷帮助人们变得有创造力。故选B。【11题详解】主旨大意题。根据第二段Parkour practitioners (跑酷爱好者), however, see the city in a completely different way. To them, there are no fixed routes. There are no walls and no stairssince they jump, climb, roll and crawl to move across, through, over and und
46、er anything that they find in their path. The city is their playground.可知然而,跑酷练习者对城市的看法却完全不同。对他们来说,没有固定的路线。没有墙,也没有楼梯因为他们通过跳跃、攀爬、翻滚和爬行来穿越、穿过、翻越和从任何他们发现的东西下面移动。城市就是他们的游乐场。结合文章主要介绍了跑酷这项体育运动,跑酷爱好者将城市作为自己的游乐场,按照自己的意愿在城市中移动。国际体操联合会考虑将跑酷加入奥运会,因为它有助于人们保持健康。作者认为跑酷帮助人们变得有创造力,还可以释放压力。由此可知,D选项“将城市归为他们自己所有”最符合文章
47、标题。故选D。DWhats a spacewalk? Any time an astronaut gets out of a spacecraft while in space, it is called a spacewalk. Astronauts go on spacewalks for many reasons. For example, experiments can be placed on the outside of a spacecraft. This lets scientists learn how being in space affects different thi
48、ngs. By going on spacewalks, astronauts can also fix certain things instead of bringing them back to the earth to fix.When astronauts go on spacewalks, they wear spacesuits to keep themselves safe. Inside spacesuits, astronauts have the oxygen they need to breathe and the water they need to drink. T
49、o keep the astronauts and the spacecraft safe, the astronauts must leave and go back to the spacecraft through a special door. When on a spacewalk, astronauts use safety tethers to stay close to their spacecraft, which connect the spacewalkers with the spacecraft. They keep astronauts from floating
50、away into space. Another way astronauts stay safe during spacewalks is by wearing a SAFER. SAFER is worn like a backpack. It helps an astronaut move around in space.How do astronauts train for spacewalks? One way is by going for a swim. Floating in space is a lot like floating in water. Astronauts p
51、ractice spacewalks underwater in a huge special swimming pool. For every one hour they will spend on a spacewalk, astronauts need to train seven hours in the pool. Another way astronauts practice for a spacewalk is by using virtual reality(虚拟视镜). It looks and feels just like a spacewalk.Today, only
52、three countries have finished spacewalks independently. They are Russia, the United States and China. The first person to go on a spacewalk in the world was Alexei Leonov from Russia. Zhai Zhigang is the first Chinese astronaut to go on a spacewalk. The world record of spacewalks is held by Russian
53、astronaut Anatoly Solovyev. He has been on 16 spacewalks and spent more than 82 hours outside in space.12. What can an astronaut do by going on a spacewalk?A. Fix different objects.B. Collect any things he wants.C. Carry out an experiment.D. Study how things changes in space.13. What does the underl
54、ined word “tethers” in Paragraph 2 probably mean?A. Special ropes.B. Spacesuits.C. Spacecraft.D. Special backpacks.14. What can we learn from the last two paragraphs?A. Walking in space is as easy as going swimming.B. A virtual reality should be used in a spacewalk.C. Only three countries have ever
55、tried spacewalks.D. Russia keeps the world record of spacewalks.15. Where is this passage most likely from?A. A diary.B. A magazine.C. A novel.D. A guidebook.【答案】12. C 13. A 14. D 15. B【解析】这是一篇说明文。文章主要介绍了太空行走。解释了进行太空行走的原因,太空行走的流程和宇航员如何进行太空行走训练的。最后提到了只有三个国家独立完成了太空行走,列举了这三个国家在太空行走方面取得的成就。【12题详解】细节理解题。
56、根据第一段中Astronauts go on spacewalks for many reasons. For example, experiments can be placed on the outside of a spacecraft. This lets scientists learn how being in space affects different things.可知宇航员进行太空行走的原因有很多。例如,实验可以放在航天器的外部。这让科学家了解在太空环境中是如何影响不同事物的。由此可知,宇航员进行太空行走能进行实验。故选C。【13题详解】词义猜测题。根据后文which c
57、onnect the spacewalkers with the spacecraft可知tethers是连接太空行走者和宇宙飞船的,可推测tethers是指一种特殊的绳子。由此可知,划线单词意思为“特殊的绳子”。故选A。【14题详解】细节理解题。根据最后一段中The world record of spacewalks is held by Russian astronaut Anatoly Solovyev. He has been on 16 spacewalks and spent more than 82 hours outside in space.可知太空行走的世界纪录由俄罗斯宇
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
四年级上册语文课件-习作六《给卡通人物编故事》|苏教版(共14张PPT).ppt
