广东省汕头市澄海中学2020-2021学年高二下学期期中考试英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
8 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 广东省汕头市澄海中学2020-2021学年高二下学期期中考试英语试题 WORD版含解析 广东省 汕头市 澄海 中学 2020 2021 学年 下学 期中考试 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、 澄海中学2020-2021学年度第二学期期中考试高二级英语科试卷(满分120分,考试时间120分钟)第I卷第一部分 阅读理解(共两节,满分40分)第一节 (共11小题;每小题2.5分,满分27.5分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。AThe new Lively Flip from the makers of JitterbugThe new Lively Flip makes it easy to call, text, and helps you stay safe and healthy. EASY TO USE A lar
2、ge screen, big buttons and list-based menu make the Lively Flip an easy way to stay connected to friends and family. A long-lasting battery and powerful speaker make conversations loud and clear. Plus, with Amazon Alexa you can use your voice to make calls, write texts, and more. EASY TO STAY SAFE F
3、eel prepared and protected anytime, anywhere with our Emergent Response Service. And with Emergent Care, you can speak to a live nurse or doctor right from the comfort of your home. With the Lively Flip, help is available whenever you need it. EASY TO ALERT LOVED ONES The Lively Flip keeps all your
4、loved ones informed about your well-being when they download the Jitterbug Link app to their smartphones. You can stay active and independent while they feel more connected and reassured (放心的). Buy now and get a FREE Car Charger, a $25 value! To order or learn more, call 1-866-493-9280.1. What is th
5、e Lively Flip?A. A computer.B. A cellphone.C. A car charger.D. An e-book.2. What can you do with the Lively Flip?A. Write texts or make calls by using your voice.B. Build a long-term relationship with a doctor.C. Download the Jitterbug Link apps for free.D. Keep informed of your loves well-being.3.
6、Who is the Lively Flip probably intended for?A. Teenagers who seek online friendships.B. Working parents who look after babies.C. Sick people who are staying in hospital.D. Elderly people who live by themselves.【答案】1. B 2. A 3. D【解析】【分析】这是一篇应用文。文章介绍了一款新的手机Lively Flip。该手机让你的通话、发短信变得简单,并帮助你保持安全和健康。【1题
7、详解】推理判断题。根据第一段“The new Lively Flip makes it easy to call, text, and helps you stay safe and healthy.”可知,全新的Lively Flip让你的通话、发短信变得简单,并帮助你保持安全和健康。结合选项,只有B选项(手机)既可以用来通话,又可以用来发短信。故选B。【2题详解】细节理解题。根据第二段中的“Plus, with Amazon Alexa you can use your voice to make calls, write texts, and more.”可知,通过Amazon Alex
8、a,你可以使用你的声音打电话,写短信或做更多的事。故选A。【3题详解】推理判断题。根据第二题的解析可知,Lively Flip可以使得用户通过语音来打电话,发语音。根据第三段中的“Feel prepared and protected anytime, anywhere with our Emergent Response Service. And with Emergent Care, you can speak to a live nurse or doctor right from the comfort of your home. With the Lively Flip, help
9、is available whenever you need it.”可知,有了Lively Flip,用户可以随时都可以得到紧急护理服务。根据最后一段中的“The Lively Flip keeps all your loved ones informed about your well-being when they download the Jitterbug Link app to their smartphones. You can stay active and independent while they feel more connected and reassured”可知,
10、当所有你爱的人下载Jitterbug链接应用程序到他们的智能手机时,Lively Flip可以让他们了解你的健康。你可以保持积极和独立,而他们会感到放心。结合选项,这款手机非常适合独自生活的老年人。它方便老人们使用语音来打电话,发语音。可以帮助老人们获得紧急护理服务。还可以让老人们的家人及时了解老人们的健康。故选D。BWhen Boris left school, he could not find a job. He tried hard and pestered (纠缠)his relatives, but they had problems of their own. He answer
11、ed advertisements until he could not afford to buy any more stamps. Boris grew annoyed, then depressed, then a little hardened. Still he went on trying and still he failed. He began to think that he had no future at all.“Why dont you start your own business?”one of his uncles told him. “The world is
12、 a money-locker. Youd better find a way of opening it.”“But what can I do?”“Get out and have a look round,”advised his uncle in a vague sort of way. “See what people want; then give it to them, and they will pay for it.”Boris began to cycle around the town and found a suitable piece of a waste groun
13、d in the end. Then he set up his business as a cycle repairer. He worked hard, made friends with his customers and gradually managed to build up his goodwill and profit. A few months later, he found that he had more work than he could deal with by himself. He found a number of empty shops but they w
14、ere all no good: in the wrong position, too expensive or with some other snag. But at long last, he managed to find an empty shop on a new estate where there were plenty of customers but no competition.Boris and his assistant taught themselves how to repair scooters and motorcycles. Slowly but surel
15、y the profits increased and the business developed. At last Boris had managed to open the money-locker and found bank notes and gold coins inside.4. Boris started his career by_.A. cycling around the townB. developing a waste groundC. fixing cyclesD. buying empty shops5. Boris finally chose an empty
16、 shop on a new estate because_.A. it was not so expensiveB. he had a lot of old customers thereC. he could make good use of his skills thereD. there were good opportunities there6. We can infer from the last paragraph that Boris_.A. still couldnt make good profitsB. set off in a successful careerC.
17、found a lot of gold coins by accidentD. had great difficulty running his business7. Which of the following would be the BEST title for the passage?A. Goodwill is the key to successB. The world is a money-lockerC. No education no futureD. Difficulty of starting a small business【答案】4. C 5. D 6. B 7. B
18、【解析】【分析】这是一篇记叙文。本文讲述的是Boris非常努力,却一直无法找到合适的工作,在叔叔的建议和鼓励下,自主创业,并时刻铭记叔叔的话“世界就是一个钱柜,你最好找到打开它的方法”。最后Boris取得成功。这个故事告诉我们,人生就是一连串的战斗,也就意味着一连串的失败,没人能常胜不败,虽然有时我们会屡战屡败,但只有屡战屡败的勇士才能找到钱柜的钥匙,才能获得你想要的一切。【4题详解】细节理解题。根据第五段“Boris began to cycle around the town and found a suitable piece of a waste ground in the end.
19、Then he set up his business as a cycle repairer.(Boris在城镇周围转了好多圈,最后找到了一块合适的荒地。然后他开始经营自行车修理的生意)”可知,Boris的职业生涯开始于修理自行车。故选C。【5题详解】推理判断题。根据第五段中“But at long last, he managed to find an empty shop on a new estate where there were plenty of customers but no competition.(但是最后,他在一个新土地上找到了一家闲置的商店,那里有很多顾客,但没有竞
20、争)”可推知,Boris最终在一个新的土地上选择了一家闲置的商店,因为那里有很好的机会。故选D。【6题详解】推理判断题。根据最后一段“Boris and his assistant taught themselves how to repair scooters and motorcycles. Slowly but surely the profits increased and the business developed. At last Boris had managed to open the money-locker and found bank notes and gold co
21、ins inside.( Boris和他的助手自学如何修理小型摩托车和摩托车。利润缓慢而稳定地增长了,业务也发展了。最后,Boris终于打开了钱柜,发现里面有钞票和金币)”可推知,Boris事业上获得了成功。故选B。【7题详解】主旨大意题。根据第二段“Why dont you start your own business?” one of his uncles told him. “The world is a money-locker. Youd better find a way of opening it.”(“你为什么不自己创业呢?”他的一个叔叔告诉他。“世界是一个钱柜。你最好想个办
22、法把它打开。”)”结合本文讲述的是Boris非常努力,却一直无法找到合适的工作,在叔叔的建议和鼓励下,自主创业,并时刻铭记叔叔的话“世界就是一个钱柜,你最好找到打开它的方法”。最后Boris取得成功。这个故事告诉我们,人生就是一连串的战斗,也就意味着一连串的失败,没人能常胜不败,虽然有时我们会屡战屡败,但只有屡战屡败的勇士才能找到钱柜的钥匙,才能获得你想要的一切。所以Boris的故事是围绕着标题“世界就是一个钱柜”而展开。故B选项“世界就是一个钱柜”是短文最佳标题。故选B。CIf you visit Uluwatu temple in Bali, be cautious. The long-t
23、ailed temple monkeys there are well-known thieves. Since a long time ago, they have made a living by robbing visitors of their possessions and then holding those objects until a ransom in the form of food is paid. But Jean-Baptiste Leca of the University of Lethbridge, in Canada, wondered whether th
24、ese monkeys are cleverer still. Sometimes, they do not accept the first offer and hold out for more. He therefore asked himself whether they are able to assess how valuable an object is to its owner, and factor that into their negotiations.Dr. Leca and his colleagues conducted their experiment by wa
25、ndering around the temple with video cameras, recording the activities of the monkeys. Every time they saw a monkey show interest in a particular tourist? they recorded the interaction. To work out what was going on, they had first to establish the relative values of food rewards to monkeys, and of
26、stealable objects to people.To confirm which stealable objects are most valued by people, they divided them into six classes: empty containers, such as phone cases and plastic bottles; accessories (搭配物) such as hairpins and key rings; hats and shoes; spectacles and sunglasses; and electronics and wa
27、llets. They then observed how often victims bothered to bargain with the thief for the return of property belonging to different classes, and thus classified objects into low value, medium value and high value.They found that monkeys do, indeed, have a complicated sense of what they are doing at lea
28、st, adults and sub-adults do. These animals have a preference for stealing high-value items, and will often hold out either for more rewards, or for better ones, if they are in possession of such items. But this is something that they have to learn how to do as they grow up. Young monkeys make no su
29、ch distinctions, and sub-adults are less good at doing so than adults.8. What is the purpose of Lecas research?A. To prove monkeys are cleverer than men.B. To find out what is valuable for monkeys.C. To record the negotiations between monkeys.D. To make sure monkeys can judge item values.9. What doe
30、s the underlined word ransom in Paragraph 1 mean?A. Bilk.B. Reward.C. Tax.D. Rent.10. How are the values of objects classified in Paragraph 3?A. By the material of objects.B. By the preference of victims.C. By the buying price of objects,D. By the frequency of bargaining.11. What can we infer from t
31、he last paragraph?A. Young monkeys can evaluate items.B. All monkeys prefer high-value items,C. Monkeys have a simple sense of acts.D. Monkeys stealing is an acquired skill.【答案】8. D 9. B 10. D 11. D【解析】【分析】这是一篇说明文。文章作者援引研究发现,成年猴的偷窃行为和与受害者讨价还价已获得的高回报的行为是后天习得的。【8题详解】推理判断题。根据文章第一段“But Jean-Baptiste Lec
32、a of the University of Lethbridge, in Canada, wondered whether these monkeys are cleverer still. Sometimes, they do not accept the first offer and hold out for more. He therefore asked himself whether they are able to assess how valuable an object is to its owner, and factor that into their negotiat
33、ions.(但是加拿大Lethbridge大学的Jean-Baptiste Leca怀疑这些猴子是否更聪明。有时,它们不接受第一个报价而坚持要更多。因此,他问自己,它们是否能够评估一件物品对其拥有者的价值,并将这一因素纳入谈判)”可知,Leca研究的目的是想了解猴子是否学会了评估物品对其拥有者的价值从而提出更多的要求。故选D项。【9题详解】词句猜测题。根据文章第一段“Since a long time ago, they have made a living by robbing visitors of their possessions and then holding those obje
34、cts until a ransom in the form of food is paid.(从很久以前开始,它们就以抢劫访客的财产为生,然后拿着这些物品直到以食物的形式的ransom)”可知,提问题ransom前提及“猴子们以抢劫游客的财产为生”。因此可推断,此处表示猴子在抢到游客的东西后,并以此作为勒索的条件,直到游客以给予食物为代价拿回东西为止。因此,此处的ransom应表示“酬金,奖励”。故选B项。【10题详解】细节理解题。根据文章倒数第二段“To confirm which steal able objects are most valued by people, they div
35、ided them into six classes: empty containers, such as phone cases and plastic bottles; accessories (搭配物) such as hairpins and key rings; hats and shoes; spectacles and sunglasses; and electronics and wallets. They then observed how often victims bothered to bargain with the thief for the return of p
36、roperty belonging to different classes, and thus classified objects into low value, medium value and high value.(为了确定人们最看重的失窃物品是什么,他们将这些物品分为六类:空容器,如手机壳和塑料瓶;发夹、钥匙圈等配件;帽子和鞋子;眼镜和太阳镜;电子产品和钱包。然后,他们观察受害者为了归还属于不同类别的财产而与猴子讨价还价的频率,从而将物品分为低价值、中价值和高价值)”可知,研究者通过讨价还价的频率来分类物品的价值。故选D项。【11题详解】推理判断题。根据最后一段“They foun
37、d that monkeys do, indeed, have a complicated sense of what they are doing at least, adults and sub-adults do. These animals have a preference for stealing high-value items, and will often hold out either for more rewards, or for better ones, if they are in possession of such items. But this is some
38、thing that they have to learn how to do as they grow up. Young monkeys make no such distinctions, and sub-adults are less good at doing so than adults.(他们发现,猴子确实对自己在做什么有复杂的认识。至少,成年猴和亚成年猴都可以。这些动物偏爱偷走高价值的物品,如果拥有这些物品,它们往往会争取更多的奖励或更好的奖励。但这是它们长大后必须学习的方法。幼猴没有这种区别,次成年猴则不如成年猴)”可知,猴子的偷窃行为是后天习得的技能。因为幼猴不会这种偷窃行
39、为,而次成年候的偷窃能力不如成年候。故选D项。第二节 (共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Theres no guaranteed roadmap to success in study._12_The following tips are a great place to start.Get enough sleep_13_Your ability to remember can drop by as much as 40 percent if you havent had adequate sleep
40、. Aim to get adequate sleep as many nights as possible and try to keep the same sleep schedule every night, even on weekends.Know when you work best_14_There is plenty of research indicating benefits for both nighttime studying and early morning studying, so you shouldnt feel pressured to maintain a
41、n uncomfortable schedule. As long as you are getting enough sleep and keeping up with your commitments, your schedule is up to you.Try the pomodoro methodThe Pomodoro Technique is a focusing method that relies on short bursts of intense work and plenty of breaks. To try the technique, set a timer fo
42、r 25 minutes and work on a single task. When the timer rings, take a five-minute break, then set another 25-minute timer and get back to work. After four 25-minute intervals, take a longer break. You may find that the Pomodoro Method helps you get more done in a shorter period of time without feelin
43、g burnt out._15_16_There is a massive body of research that links exercise with good grades and improved learning and cognitive skillsespecially if you exercise first and study second. If you dont have time to hit the gym, go for a quick walk. Fresh air and a change in environment will help you crea
44、te connections and solve problems.A. Sweat and studyB. Change locations.C. The importance of sleep cannot be overstated.D. Plus, short study breaks are known to improve concentration.E. High-stress study sessions can have harmful effects on both your GPA and your health.F. However, changing your stu
45、dy habits and adjusting your approach to your classes can make a big difference.G. Speaking of a sleep schedule, its important to note that there is no one-size-fits-all study schedule.【答案】12. F 13. C 14. G 15. D 16. A【解析】【分析】这是一篇说明文。在学习中没有保证成功的路线图,然而,改变你的学习习惯和调整你的方法,你会有很大的不同。文章主要介绍了一些好的学习习惯和方法。【12题
46、详解】根据上文“Theres no guaranteed roadmap to success in study.(在学习中没有保证成功的路线图)”结合后文主要是一些关于学习习惯和方法的建议,故F选项“然而,改变你的学习习惯和调整你的方法,你会有很大的不同”符合语境,故选F。【13题详解】根据后文“Your ability to remember can drop by as much as 40 percent if you havent had adequate sleep. Aim to get adequate sleep as many nights as possible, and
47、 try to keep the same sleep schedule every night, even on weekends.(如果你没有充足的睡眠,你的记忆力会下降40%。尽量多睡几个晚上,每天晚上保持相同的睡眠时间,即使是周末)”可知,本段主要是在强调睡眠的重要性,C选项中sleep对应后文中sleep。故C选项“睡眠的重要性怎么强调都不过分”符合语境,故选C。【14题详解】根据后文“There is plenty of research indicating benefits for both nighttime studying and early morning studyi
48、ng, so you shouldnt feel pressured to maintain an uncomfortable schedule. As long as you are getting enough sleep and keeping up with your commitments, your schedule is up to you.(有大量的研究表明,夜间学习和清晨学习都有好处,所以你不必为保持一个不舒服的时间表而感到压力。只要你有足够的睡眠,遵守你的承诺,你的时间表是你自己决定的)”可知,后文提到不必保持一个不舒服的时间表,即学习时间表因人而异,并不固定,G选项中st
49、udy schedule对应后文中schedule。故G选项“说到睡眠计划,需要注意的是,没有放之四海而均准的学习计划”符合语境,故选G。【15题详解】根据上文“The Pomodoro Technique is a focusing method that relies on short bursts of intense work and plenty of breaks. To try the technique, set a timer for 25 minutes and work on a single task. When the timer rings, take a five
50、-minute break, then set another 25-minute timer and get back to work. After four 25-minute intervals, take a longer break. You may find that the Pomodoro Method helps you get more done in a shorter period of time without feeling burnt out.(番茄时间管理法是一种集中注意力的方法,它依赖于短时的高强度工作和大量的休息。尝试一下这个技巧,把计时器设为25分钟,然后
51、完成一项任务。当计时器响了,休息5分钟,然后再设置一个25分钟的计时器,然后继续工作。每隔25分钟休息4次,休息时间再长一点。你可能会发现番茄工作法可以帮助你在更短的时间内完成更多的工作而不会感到筋疲力尽)”可知,上文中番茄工作法强调了高强度工作和大量的休息的结合,说明休息对学习也同样重要,本句为本段最后一句,应承接上文继续论述学习休息的作用。故D选项“此外,短暂的学习休息可以提高注意力”符合语境,故选D。【16题详解】根据本段内容“There is a massive body of research that links exercise with good grades and impr
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-367075.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
人教版高中语文必修三:课件18:第11课 师说 .pptx
