2021高考英语全真模拟卷04(含解析).docx
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
2 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 2021 高考 英语 模拟 04 解析
- 资源描述:
-
1、2021高考英语全真模拟卷第一部分 阅读理解(共两节,满分40分)第一节 (共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。A Everyone fancies a bargain; if it is free, everyone loves it even more! Those who do not believe in a free lunch can now eat their words because it is possible to get things for free in Singapore without any c
2、onditions attached. Let me introduce you to some tips on where and how to gain some free presents, all without even touching your wallet.FoodGo search for food festivals and fairs. These food sellers usually put out a lot of small samples for all to try. Famous ones include the Singapore Food Festiv
3、al held annually in the month of July at various locations including the Takashimaya Square and Plaza Singapura.HaircutsThere are well-known hair salons every month that require hair models for apprentices(学徒) to exercise their skills or for their hair stylists(发型师) to experiment with new styles. Un
4、believable as it might sound, most people come out of this experience satisfied and addicted to more of such deals. Free InternetMost hotels offer free wifi. There are also many cafes in Singapore that offer free wireless surfing. However, order a coffee to avoid unfriendly stares from the staff. Po
5、pular spots include the McDonalds, Starbucks andCafe Galilee outlets throughout our island. Free City Tour If you are a traveler in Singapore, the Singapore Tourism Board has arranged for you to enjoy a free two-hour city tour that offers you a choice to enjoy a Sentosa Island tour or a small-boat e
6、xperience.Living and traveling in Singapore is expensive, but sometimes all it takes is a closer look at all the little sheltered comers of this island to appreciate the occasional treasures that are given to those who seek.1. Which of the following best explains the underlined part “all without eve
7、n touching your wallet”?A. Free of charge.B. Free of worry.C. Free of pain.D. Free of tax.2. From which way does free “Haircuts” benefit hair salons?A. Advertising their products.B. Attracting more customers.C. Developing their staffs skills.D. Building their reputation.3. In which part of a magazin
8、e can we read this text?A. Health.B. Economy.C. Education.D. Travel.【语篇解读】本文是说明文。文章介绍了在新加坡旅游或生活可以免费得到的服务和产品。1.A 【解析】词句猜测题。根据第一段中的Let me introduce you to some tips on where and how to gain some free presents, all without even touching your wallet.可知,让我向你介绍一些关于在哪里和如何获得免费礼物的小窍门,所有这些都是免费的。文章首段画线部分前文get
9、things for free in Singapore有提示,由此推知,划线部分是“免费”的意思。故选A。2.C 【解析】细节理解题。根据第三段中的There are well-known hair salons every month that require hair models for apprentices(学徒) to exercise their skills or for their hair stylists(发型师) to experiment with new styles. 可知,有一些著名的发廊每个月都需要发型模特为徒弟们练习技巧,或者让发型师尝试新的发型。由此可知
10、,美发沙龙的学徒和发型师都可以通过免费“理发”来提高自己的专业技能。故选C。3.D 【解析】推理判断题。根据第一段中的Those who do not believe in a free lunch can now eat their words because it is possible to get things for free in Singapore without any conditions attached. Let me introduce you to some tips on where and how to gain some free presents, all w
11、ithout even touching your wallet.(那些不相信免费午餐的人现在可以食言了,因为在新加坡可以不附加任何条件免费得到东西。让我来给你介绍一些在哪里以及如何获得免费礼物的小技巧,所有这些甚至都不用动你的钱包)可知,全文主要讲在新加坡旅游时可享受的免费服务和产品,本文应属于旅游范畴。故选D。BI stood outside my front door catching my breath. After a lazy Christmas holiday, I had to recover from climbing stairs with carry-on bags an
12、d a suitcase. I looked up and blinked. Red tape crossed the door. I didnt understand Hungarian, but the one English word said enough: “POLICE”.Google Translate told me I would be arrested if I entered, so I didnt. Finally, I called my rental agent. He went to the police station for more details.My a
13、gent returned with authorization to enter. Not only were my files undisturbed, but so were the TV and printer. The burglars had taken a few items from the top drawer as well as a small amount of foreign currency in the bottom drawer. Somehow they hadnt found the jewelry box in the third drawer.I was
14、 in shock. My agents words were fuzzy, something about fixing the locks tomorrow and making a list for the police.Then one day, I remembered that Id left another jewelry box in the flat. My heart sank as I thought of another locket that had been in that box, a gold engraved one with a picture of my
15、late honey Grandma inside. When I realized the box was missing, the whole experience seemed to crash down on me. I cried.At the end of January, I received a registered letter from the police. The burglar hadnt been found, and the case was closed. I slept with my purse by my bed. I hid my laptop when
16、 I showered. And then another challenge rose. I was unexpectedly laid off.Then one July night, I reached into my third drawer, pulled out my jean shorts, and heard a small thud. I looked down and blinked: It was the tiny jewelry box I thought had been stolen six months earlier.Inside was the locket
17、with honey Grandma smiling at me, being there for me, telling me not to give up. I started to cry.4. What did the red tape across the writers door mean?A. There was a burglary here.B. The house couldnt be entered freely.C. The rent had to be paid quickly.D. The rental agent advertised for the house.
18、5. What did the agent promise to do?A. To fix the locks the next day.B. To report the burglary to the police.C. To have an iron security gate fixed.D. To pay for missing things for the writer.6. Which can best show the change of the authors feeling after she learned of the burglary?A. puzzled anxiou
19、s relaxed.B. shocked sorrowful nervous.C. shocked desperate hopeful.D. puzzled relieved confident.7. What is the best title for the passage?A. Red TapeB. A Jewelry BoxC. “Lost” SmileD. Grandmas Advice【语篇解读】本文是记叙文,讲述了作者在一次失窃中,原以为自己的珍贵物品奶奶的照片被偷了而心情沮丧,后来又偶然找到了。看到奶奶在对自己微笑,作者无比高兴。文章表达了对奶奶照片的珍惜之情。4.B 【解析】
20、细节理解题。根据第一段Red tape crossed the door. I didnt understand Hungarian, but the one English word said enough: “POLICE” (红色胶带贴在门上,虽然作者不懂西班牙语,但是根据上面的英语单词“POLICE”)可知,作者知道这是警局;又根据第二段Google Translate told me I would be arrested if I entered, so I didnt看出,作者觉得如果进去了会被抓,所以没有随便进去。故选 B 项。5.A 【解析】细节理解题。根据第四段My age
21、nts words were fuzzy,something about fixing the locks tomorrow and making a list for the police可知经纪人跟作者说的话含含糊糊,说什么明天会修好锁,会列出失窃物品的清单给警察。故选 A 项6.C 【解析】推理判断题。第四段:I was in shock和第五段:My heart sank和the whole experience seemed to crash down on me. I cried以及最后一段:Inside was the locket with honey Grandma smil
22、ing at me, being there for me, telling me not to give up . I started to cry。这些语句描述了作者遭失窃后的情绪变化:一开始吃惊,后来以为放奶奶照片的盒子也被偷了,就情绪低落;过了6个月后,偶然地发现奶奶的照片还在抽屉的礼品盒里,在对着作者微笑,好像在告诉作者不要放弃,作者又转悲为喜。故选 C项。7.C 【解析】主旨大意题。故事围绕奶奶的照片是否被盗与作者的心情变化展开,先是以为奶奶的照片被偷了,永远失去了;六个月后又找到了,可以看出作者对奶奶的照片的珍惜之情。故选 C 项。CDo you ever pull your p
23、hone out of your pocket,thinking it is vibrating(振动),only to find that it isnt?This phenomenon,which scientists callphantom(幻觉的)phone vibration,is very common. Around 80% of people surveyed say they have imagined their phones vibrating when they were actually still. So,what leads to this universal b
24、ehavior?According to the BBC,the explanation lies in your brains ability to discover signals from the outside world. When your phone is in your pocket,there are two possible states:it is either vibrating or not. Meanwhile,you also have two possible states of mind:the judgment that the phone is vibra
25、ting,or that it isnt. Ideally,you match the four states correctly. However,sometimes your brain decides that the results of missing a call are more serious than afalse alarm. Therefore,you become more sensitive(敏感的) to vibrations so that you dont miss anything. This is just like the fire alarm in yo
26、ur home-it can be annoying when it goes off in response to just a tiny bit of smoke. But thats a small price to pay compared to a fire really breaking out because the alarm fails to alert you. Now,you might still ask:why cant our brains just make every judgment correctly without being too sensitive
27、to false signals?The answer is that your brain bears a heavy burden every day. You get a large amount of sensory(感觉的) information thats coming from your eyes,ears and skin,and you cant deal with all that information all the time,Michael Rothberg,a researcher at Baystate Medical Center in Springfield
28、,US,told Live Science. For example,the rustling(沙沙声)of clothing or the growling(咕咕声)of your stomach may both lead your brain to believe that they come from the vibration of your phone-it is like trying to hear your name being called in a noisy room. So,perhaps you should just check your phone whenev
29、er you think its vibrating. Its not too much trouble to do that,is it?8. According to this passage,phantom phone vibration _ . A. is common among people with mental problemsB. can measure peoples ability to collect informationC. happens when our brains react sensitively to false signalsD. helps our
30、brains to make very quick and accurate decisions9. Why is the fire alarm used as an example in this passage?A. To show us the fire alarm is as sensitive as the phone vibration. B. To help us understand the cause of phantom phone vibration better. C. To tell us the phone vibration usually happens whe
31、n a fire breaks out. D. To convince us its important to check our phones like checking a fire alarm. 10. According to Michael Rothberg,which is mainly responsible for phantom phone vibration?A. A noisy background. B. A lack of much attention. C. A heavy burden every day. D. An overflow of sensory in
32、formation. 11. What does the author suggest we do about phantom phone vibration?A. We should always fully believe our own sense of listening. B. We should just check our phones whenever we think theyre vibrating. C. We should ignore the vibration bothering when our phones are actually still. D. We s
33、hould think of the vibration carefully before we make correct judgments. 【语篇解读】本文为说明文。文章介绍了人们产生手机振动的幻觉的原因,并给出了解决办法。8.C 【解析】细节理解题。根据第三段中的However,sometimes your brain decides that the results of missing a call are more serious than a “false alarm. Therefore,you become more sensitive(敏感的) to vibrations
34、 so that you dont miss anything. (然而,有时你的大脑会认为错过一个电话的后果比“误报”更严重。所以,你对振动变得更加敏感,因此你不会错过任何事情)可知,当我们的大脑对错误的信号做出敏感的反应时,电话振动幻觉就会发生。故C选项正确。9.B 【解析】推理判断题。根据第三段中的This is just like the fire alarm in your home(这就像你家的火灾报警器一样),this指的电话振动幻觉,由此可推知,这个例子是为帮助我们更好地了解手机振动幻觉的原因。故B选项正确。10.D 【解析】细节理解题。根据第三段中的The answer is
35、 that your brain bears a heavy burden every day. You get a large amount of sensory(感觉的) information thats coming from your eyes,ears and skin,and you cant deal with all that information all the time,(答案是你的大脑每天都承受着沉重的负担。“你的眼睛、耳朵和皮肤会产生大量的感觉信息,你不可能一直处理所有这些信息。”)可知,每天脑袋接受信息和处理信息的负荷很重,这是产生手机振动幻觉的主要原因。此题易误
36、选C,C表达的是生活压力大。故D选项正确。11.B 【解析】细节理解题。根据最后一段中的So,perhaps you should just check your phone whenever you think its vibrating. (所以,当你认为手机在振动的时候也许你应该检查你的手机),可知,当我们感觉手机在振动时,我们应该检查我们的手机。故B选项正确。D SYDNEY Australian scientists have designed a system which uses microwaves to break down plastic into an environme
37、ntally friendly by-product.Head of Electrical Engineering at Australias James Cook University, Prof. Mohan Jacob revealed on Thursday that by using microwaves, plastic waste can be converted into biochar(生物炭), charcoal that can be used as a soil conditioner.“We are developing a processing room, whic
38、h could process many kinds of plastic materials, up to 5 kilograms of waste,” Jacob said. “It will be a typical example system for the development of biochars from different types of plastics under various conditions.” Jacob explained that microwave energy is used to heat the plastic waste above 600
39、 degrees centigrade within the custom-made room, where it ends up as a biochar, which can then be used to improve the properties of soil.Currently underway is step one of the project, testing the room, after which, step two will involve improving the energy efficiency of the system and maximizing th
40、e yield of by-products. If all goes to plan, step three will be to construct a medium scale waste processing system which is customizable and can be installed remotely.Jacob said that with the average person using 130 kg of plastic every year, there is an urgent need for developing better ways of pr
41、ocessing it.“Perhaps contrary to popular opinion, plastic is an indispensable material in modern life. It is cheap, competent, lightweight, and has many benefits like maintaining food quality and safety and preventing waste,” he said.However, “abandoned plastics endanger our marine wildlife, and hav
42、e begun to enter the food chain. There is an urgent need for developing technologies to recover plastic waste.”12. How does the system function?A. Microwaves are used to produce plastic.B. Plastic waste is heated in the microwaves.C. Plastic waste is cut into pieces and buried into the soil.D. Micro
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
2022高考语文一轮总复习课件:专题十三 图表解析 .ppt
