广东省深圳外国语学校2022届高三上学期第一次月考英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
6 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 广东省深圳外国语学校2022届高三上学期第一次月考英语试题 WORD版含解析 广东省 深圳 外国语学校 2022 届高三 上学 第一次 月考 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、2022届广东省深圳外国语学校高三上学期第一次月考英语试题本试卷分第卷(选择题)和第卷(非选择题)两部分。全卷满分120分:第卷65分;第卷55分。考试时间120分钟。注意事项:1、答题前,考生将自己的姓名、准考证号、考试科目涂写在答题卡上。2、答第卷时,每小题选出答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动用橡皮擦干净后,再涂其它答案,不能答在试题卷上。3、答第卷时,使用黑色墨水签字笔在答题卡指定区域书写,要求字体工整,笔迹清晰。4、考试结束,监考人员将答题卡按座位号、页码顺序收回。第I卷 选择题部分第二部分 阅读理解(共两节,满分 50 分)第一节(共 15 小题;每小题
2、2.5 分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C 和 D)中,选出最佳选项, 并在答题卡上将该项涂黑。ALOVE TO TRAVEL updated a week agoAlmost everyone who loves traveling has a Xiamen dream. It looks as if no travel list is complete without visiting Xiamen, eating satay noodles, spending time in one of the citys various coffee shops, a
3、nd staying on Gulangyu Island. Xiamen has the prosperity of a metropolis, but also has the quiet and comfortable feature of an ordinary town. The spring-like climate all the year round and the small and fresh temperament make this city so distinctive. Xiamen is a great destination for family travel,
4、 parents, or friends. It is also a good place to travel all year round.About scenic spots1. Gulangyu: If you want to tour Xiamen, board Gulangyu. Gulangyu is a beautiful island called the “garden on the sea”,where you can see a block of delicate and unique small houses in the shade of trees, and hav
5、e the most beautiful mood even at each corner of the street.2. Chinas most beautiful university-Xiamen University, small artistic fishing village- Zengcuoan, coastal first line of landscape-a road round the island, all the way to the sea-Zhongshan Road, a popular scenic spot of Jimei Village, the ho
6、me of the soul-South Putuo,these are the scenic spots on Xiamen Island. There are many web celebrity scenic spots worthy to be visited when touring Xiamen.3. The poetic landscape town around Xiamen has a history of more than 100 years. It got its name from the TV series “Coud Water Balad”。4.Fujian T
7、ulou: The shooting place of the movie Big Fish & Begonia. If you are lucky enough to come to Fujian, you must go and see this building!About the mode of travel1.Low Price Package Tours:Local tour groups are really cheap. However, the trip is too tight and tiring, and most of the core scenic spots ar
8、e not arranged, including a few shopping shops. You will feel you are resold to other travel agencies, and the quality cant be guaranteed.Chances are that you will be cheated. (the last choice is to join in the local tourist group)2. Free travel: if you play by yourself, you need to plan the hotel,
9、tickets, bus and itinerary in advance. It will take much time, energy and expense is high, and it is easy to be trapped because you are not local. If it is the peak season travel, it is difficult to book the hotel and tickets! And if you do not understand the local language, you are likely to book t
10、he hotel at a very high price or the location of the hotel is so remote that traffic is not convenient, as is often the case. Unless you have a lot of time and energy, and are willing to arrange all the agenda, you will waste a lot of time and money engaging in all kinds of queuing, finding the ways
11、, and other troubles.3.Free family travel: the most recommended, the most cost-effective and the most satisfying way to travel! You can book the air ticket by yourself, contact the Xiamen tourism planner in advance, and let him plan the whole trip. You dont have to worry about it yourself, and its m
12、uch cheaper than expected. Accommodation and traffic are not only well arranged, quality is guaranteed, but also you will get the most satisfactory service with the least money.Points for attention on Xiamen trip1.Youd better bring sunscreen cream, sunglasses and so on just in case. If you wont get
13、sunburnt or suntan, sunscreen must be done.2. Ship tickets to Gulangyu and the hotel must be booked in advance, or you can turn to Xiamen tourism planner to book them in advance.3.Do not trust the roadside solicitor! It is easy for you to be trapped with no local guides. If there is anything you do
14、not understand, consult Xiamen local tourism planners.1. What makes Xiamen different from other tourist cities according to the passage?A. Its unique scenic spots and landscape.B. Its famous university and Buddist culture.C. Its warm weather and artistic temperament.D. Its convenient traffic and low
15、 cost.2. Which of the following is true according the passage?A. Free travel is the best choice to tour Xiamen because you have the most freedom.B. Yunshuiyao is a town which is named after the TV series.C The people of Xiamen are very cunning because you will go into a pit if careless.D. There is b
16、right sunshine in Xiamen all year round because it has a spring-like weather.3. Where can the passage be from?A. A travel magazine.B. Ads from a newspaper.C. A travel brochure.D. Blogs on the web.【答案】1. C 2. B 3. D【解析】【分析】本文是一篇广告,主要讲的是厦门的旅游景点和去厦门可采取的旅行方式。【1题详解】细节理解题。根据第一段的“The spring-like climate al
17、l the year round and the small and fresh temperament make this city so distinctive”(四季如春的气候,小而清新的空气,使这座城市与众不同)可知,厦门四季如春的气候和小清新的空气使它与众不同,故选C。【2题详解】细节理解题。根据景点部分的第三点“The poetic landscape town around Xiamen has a history of more than 100 years. It got its name from the TV series “Coud Water Balad”(这座充满诗
18、意的景观小镇位于厦门周边,已有100多年的历史。它的名字来源于电视剧云水谣)可知,云水谣是一个以电视剧命名的小镇”,B项正确。A项由“free travel”定位到旅行方式的第2点,由此可知容易被骗,订票订宾馆都难等诸多麻烦,自由行并不是最佳选择。C项不能从此文中得出结论,在任何旅游景点,一不小心就会入坑,这不能说明厦门人就是狡猾的。D项全年气候如春,不是全年都有阳光。故选B。【3题详解】推理判断题。由标题后updated a week ago(更新于一周前)可知,博客会经常被更新,因此本文可能来自于网上的博客。故选D。BNothing draws attention to your new
19、product like using it to send fast food into space. In June, Arizona-based World View demonstrated the potential of its pioneering stratollite-a sort of mini satellite that uses a balloon to take goods into the stratosphere (平流层)-by partnering withKFC to ferry a 5-ounce piece of fried chicken 77,000
20、 feet into the desert sky. “We took a chicken sandwich, launched it into space for 17 hours, and when it came back, it was perfect,” says World View CEO Jane Poynter.Poynters final goal is to send tourists to the edge of space, tied to the companys balloons, and to make the final frontier more acces
21、sible for research. Stratollites are inexpensive, compact, and easy to operate, ideal for monitoring weather patterns and providing military reconnaissance (侦察) or emergency communications during natural disasters. They can also do what traditional satellites cant: spend months above a specific loca
22、tion without moving.Though Poynter did not formally train as an engineer, she has spent her career in leading space research. The British native trained her skills as a technical manager while part of Biosphere 2, an Arizona research facility built to test a self-enclosed, self-sufficient ecosystem.
23、 Its creators hoped it could one day be adapted for use in space. She spent two years in the early 1990s sealed inside with seven others, experiencing everything from oxygen failures to colleagues emotional breakdowns.Poynter met her future husband, Taber MacCallum, on the project, and afterward, th
24、e couple formed Paragon Space Development. They began devising biospheres that could support plant and animal life in orbit (太空轨道).“We showed its possible for animals to live in an environment they are not used to: microgravity,” Poynter says.In 2014, Poynter and Maccallum achieved another first. Th
25、ey led the engineering team that helped former Google exec Alan Eustace skydive from the edge of the stratosphere. Thats when it hit them: The balloon-parachute system they designed for Eustace could be modified for tourism and research. So they formed World View, with MacCallum serving as chief tec
26、hnical officer.The company has a contract with NASA to determine if the system could someday be used to gather data on Mars. “Taking stratollites and flying them on other planets,” Poynter says, “thats definitely a part of the big dream.”4. Stratollites are different from traditional satellites in t
27、hat they can _.A. stay motionless in spaceB. move about in a bigger areaC. provide emergency communicationsD. survive better in a situation without gravity5. What can be inferred from the passage about Biosphere 2?A. It was adapted from a spaceship that used to work in space.B. It was intended to be
28、come an ideal place for space research.C. The participants all experienced some kind of emotional breakdown.D. The participants were isolated from the outside world for some time.6. What does the pronoun “it” (in paragraph 5) refer to?A. Poynter and Maccallum have helped Alan Eustace to skydive.B. M
29、accallum will serve as a chief technical officer in World View.C. The system designed for Eustace can be used for more purposes.D. Poynter and Maccallum hope to achieve more firsts in their career.7. What is World Views big dream?A. Partnering with NASA to do research on other planets.B. Using ballo
30、ons to send tourists or researchers into space.C. Giving people more opportunities to try extreme sports in space.D. Working with food companies to send food to astronauts in space.【答案】4. A 5. D 6. C 7. B【解析】【分析】这是一篇说明文。文章主要介绍了World View公司的新产品:平流层卫星。这种卫星有很多优势,已经证明可以在很多领域使用。公司目前和NASA合作,期待可以用平流层卫星把游客和
31、科研人员送入太空。【4题详解】细节理解题。根据文章第二段的They can also do what traditional satellites cant: spend months above a specific location without moving.(他们能够做传统卫星不能做的事:几个月毫无移动地待在一个特定位置)可知,Stratollites与传统卫星的不同之处在于它可以一动不动的待在一个地方。A. stay motionless in space(不动的待在太空中)符合以上说法。故选A项。【5题详解】细节理解题。根据文章第三段的She spent two years in
32、 the early 1990s sealed inside with seven others, experiencing everything from oxygen failures to colleagues emotional breakdowns.(在20世纪早期她花了两年的时间和其它7个人一起被密封在里面,经历了缺氧和同事情绪崩溃)可知,他们有段时间是被密封在内,处于和外界隔绝的环境中。D. The participants were isolated from the outside world for some time.(参与者有段时间和外界隔绝)符合以上说法。故选D项。【
33、6题详解】词意猜测题。根据文章第五段的Thats when it hit them: The balloon-parachute system they designed for Eustace could be modified for tourism and research.(就在那个时候他们想到了一件事:他们为Eustace设计的热气球降落伞系统可以被改造用来旅游和研究。)可知,文中的it指代的是热气球降落伞系统改造之后可以用于旅游和研究。C. The system designed for Eustace can be used for more purposes.(为Eustace
34、设计的系统可以有更多的用处)符合以上说法。故选C项。【7题详解】细节理解题。根据文章第二段的Poynters final goal is to send tourists to the edge of space, tied to the companys balloons, and to make the final frontier more accessible for research.(Poynter的最终目标是把游客绑在公司的热气球上送到宇宙的边缘,让最终的宇宙前沿可以被研究)可知,公司的最终目标是把游客和研究人员用热气球送往太空。B. Using balloons to send
35、 tourists or researchers into space.(用热气球把游客和研究人员送入太空)符合以上说法。故选B项。【点睛】代词指代要求同学们根据语境的逻辑关系,判断画线的代词在文中的指代对象,包括考查it, she, he, they, them, that, this, those, these等在文中的指代。解答这类题时,同学们要认真阅读画线词所在句的前后临近句的内容,即一般要读三句话:前句,本句,后句。分析人称转变和动作转变的详细过程,理清来龙去脉和前后因果关系,从而准确推断其指代内容。例如,第3小题,Thats when it hit them: The balloo
36、n-parachute system they designed for Eustace could be modified for tourism and research.就在那时他们突然想到了it,冒号之后恰好解释了想到的内容,所以可以很快推测it就是The balloon-parachute system they designed for Eustace could be modified for tourism and research.CWeve all heard the stories of an actors struggles before a career breakt
37、hrough: living a hard life, working part time, being a couch potato before getting that major role. Shelby, the star of “A Dogs Way Home,” has a hard-luck tale that could top them all. Before her big break, she was living in a landfill, rooting through garbage for her next meal.Shelbys big break cam
38、e in April 2017, when animal-control officer Megan Buhler was driving in Cheatham County, Tennessee. Out on an unrelated call, Buhler spotted and approached what she recalled was a noticeably scared puppy emerging from the dump. “I knelt down and just said, Oh, come here, baby,” said Buhler. “She wa
39、s so scared, but she came right up to me, and I was able to put her in my truck.” The pair headed to the county animal shelter, where the staff began calling the new resident Baby Girl.Buhler and others didnt know that 3,200 kilometers away, Hollywood was looking for a dog to play Bella in a film wr
40、itten by Cathryn Michon. The find-a-Bella job went to freelance trainer Teresa Ann Miller. Her mission was to search shelters nationwide for a dog that could play Bella. One day, Miller spotted Baby Girls adoption photo. “Honestly, it was a really good picture, and she was flat-out smiling,” Miller
41、said. Then she met Baby Girl, and assessed her on personality and the ability to respond to simple commands. After assessment, she adopted Baby Girl from the shelter, renamed her Shelby and took her to California for training. Miller and Shelby trained for just over three months before filming began
42、. Then they were together each day on the set.Most of the films reviews have praised Shelbys performance. Variety made the comments “an amazing dog, perfect performance!”Shelby has come a long way from the garbage dump. But Buhler said when she saw Shelby recently she just needed only a second to co
43、mpare the movie star with the dog she found from piles of trash. “Shes exactly the same,” Buhler said.8. Why does the author mention an actors struggle before a career breakthrough at the very beginning?A. To clearly point out the main idea of the passage.B. To attract readers attention by giving dr
44、amatic examples.C. To introduce a dogs similar but even more striking experiences.D. To make a sharp contrast between an actors struggle and a dogs struggle.9. What finally helped Baby Girl get the big role in the film?A. Her adoption picture.B. Her personality and ability.C. Her flat-out smiling.D.
45、 Her miserable experiences.10. By saying “She is exactly the same” in the last paragraph, Buhler probably means _.A. the dog looked exactly the same as beforeB. the dogs really excited to live such a happy lifeC. the dog returned to the piles of trash where she found itD. the dramatic change of the
46、dogs life hasnt changed her inner quality11. What do you think may serve as the best title of the passage?A The Trainer and Her Star DogB. Shelbys Hard-luck StoryC. From a Landfill Puppy to a Movie StarD. The Success of “A Dogs Way Home”【答案】8. C 9. B 10. D 11. C【解析】【分析】本文是一篇记叙文。文章主要讲述了一个从垃圾场发现的小狗从事演
47、艺事业的故事。【8题详解】推理判断题。根据文章第一段“Before her big break, she was living in a landfill, rooting through garbage for her next meal. (在她有重大突破之前,她住在垃圾堆里,翻着垃圾寻找下一顿饭)”可推知,作者在一开始就提到了一个演员在事业取得突破之前的奋斗,是为了介绍一只狗的类似但更引人注目的经历。故选C项。【9题详解】细节理解题。根据文章第三段“Then she met Baby Girl, and assessed her on personality and the abilit
48、y to respond to simple commands. After assessment, she adopted Baby Girl from the shelter, renamed her Shelby and took her to California for training. (然后她接触了Baby Girl,并对她的性格和对简单命令的反应能力进行了评估。经过评估,她从收容所收养了Baby Girl,给她改名为Shelby,并带她去加州接受培训)”可知,Baby Girl的性格和能力最终帮助她在电影中获得了重要角色。故选B项。【10题详解】推理判断题。根据文章最后一段“
49、Shelby has come a long way from the garbage dump. But Buhler said when she saw Shelby recently she just needed only a second to compare the movie star with the dog she found from piles of trash. (Shelby从垃圾场一路走来。但Buhler说,她最近看到谢尔比只用了一秒钟就把这位电影明星和她在垃圾堆里找到的那条狗做了比较)”可推知,通过在最后一段中说“她完全一样”,Buhler可能是指狗狗生活的巨大变
50、化并没有改变她的内在品质。故选D项。【11题详解】主旨大意题。主旨大意题。通读全文,在通过文章第二段“a noticeably scared puppy emerging from the dump (一只从垃圾堆里出来的明显害怕的小狗)”以及倒数第二段“an amazing dog, perfect performance (一只神奇的狗,完美的表现)”可推知,本文主要介绍了一只从垃圾场出来的小狗成为一名电影明星的引人注目的经历。C项“从垃圾场的小狗到电影明星”符合文意,最适合作为本文标题。故选C项。DDuring the past generation, the American midd
51、le-class family that once could count on hard work and fair play to keep itself financially secure had been transformed by economic risk and new realities. Now a pink slip, a bad diagnosis, or a disappearing spouse can reduce a family from solidly middle class to newly poor in a few months.In just o
52、ne generation, millions of mothers have gone to work, transforming basic family economics. Scholars, policymakers, and critics of all stripes have debated the social implications of these changes, but few have looked at the side effect: family risk has risen as well. Todays families have budgeted to
53、 the limits of their new two-paycheck status. As a result, they have lost the parachute they once had in times of financial setback a back-up earner (usually Mom) who could go into the workforce if the primary earner got laid off or fell sick. This “added-worker effect” could support the safety net
54、offered by unemployment insurance or disability insurance to help families weather bad times. But today, a disruption to family fortunes can no longer be made up with extra income from an otherwise-stay-at-home partner.During the same period, families have been asked to absorb much more risk in thei
55、r retirement income. Steelworkers, airline employees, and now those in the auto industry are joining millions of families who must worry about interest rates, stock market fluctuation, and the harsh reality that they may outlive their retirement money. For much of the past year, President Bush campa
56、igned to move Social Security to a saving-account model, with retirees trading much or all of their guaranteed payments for payments depending on investment returns. For younger families, the picture is not any better. Both the absolute cost of healthcare and the share of it borne by families have r
57、isen and newly fashionable health-savings plans are spreading from legislative halls to Wal-Mart workers, with much higher deductibles and a large new dose of investment risk for families future healthcare. Even demographics are working against the middle class family, as the odds of having a weak e
58、lderly parent and all the attendant need for physical and financial assistance have jumped eightfold in just one generation.From the middle-class family perspective, much of this, understandably, looks far less like an opportunity to exercise more financial responsibility, and a good deal more like
59、a frightening acceleration of the wholesale shift of financial risk onto their already overburdened shoulders. The financial fallout has begun, and the political fallout may not be far behind.12. Todays double-income families are at greater financial risk in that _A. the safety net they used to enjo
60、y has disappeared.B. their chances of being laid off have greatly increased.C. they are more vulnerable to changes in family economics.D. they are deprived of unemployment or disability insurance.13. As a result of President Bushs reform, retired people may have _A. a higher sense of security.B. les
61、s secured payments.C. less chance to invest.D. a guaranteed future.14. According to the author, health-savings plans will _A help reduce the cost of healthcare.B. popularize among the middle class.C. compensate for the reduced pensions.D. increase the families investment risk.15. It can be inferred
62、from the last paragraph that _A. financial risks tend to outweigh political risks.B. the middle class may face greater political challenges.C. financial problems may bring about political problems.D. financial responsibility is an indicator of political status.【答案】12. C 13. B 14. D 15. C【解析】【分析】这是一篇
63、说明文。介绍了美国社会经济状况的一些新变化。比如双职工家庭的经济风险大、退休金的安全度下降等。【12题详解】推理判断题。根据第二段第四句“As a result, they have lost the parachute they once had in times of financial setback a back-up earner (usually Mom) who could go into the workforce if the primary earner got laid off or fell sick.”可知双职工使得他们失去了曾经在财政危机是能保护它们的保护伞在单职工
64、时代,如果这一方面失业或者生病,预备赚钱的一方(通常是妈妈)能进入职场。但是双职工如果遇到财政危机,没有补救的办法,故可推测他们在应对财政危机时显得很脆弱。故选C。【13题详解】推理判断题。根据第三段第三句“For much of the past year, President Bush campaigned to move Social Security to a saving-account model, with retirees trading much or all of their guaranteed payments for payments depending on inv
65、estment returns.”可知布什发起倡议将社会保障调整为储蓄模式,退休的人要以他们许多甚至大多数有保障的款额换取取决于投资回报的款额。可想而知这样风险打了许多,也就是退休的款额变得不那么安全。故选B。【14题详解】细节理解题。根据第三段倒数第二句“and newly fashionable health-savings plans arewitha large new dose of investment risk for families future healthcare.”可知新的健康储蓄计划会给家庭将来的医疗增加一大剂投资风险。故选D。【15题详解】推理判断题。文章最后一段最
66、后一句“.The financial fallout has begun, and the political fallout may not be far behind.”指出金融余波已经开始,政治余波可能就不远了。可推测出经济问题可能会带来政治问题。故选C。第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Open an app at your smart phone and scan the code bar on the garbage can. When you throw garbage into t
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-370402.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
