山东省枣庄市2021届高三英语上学期第三次质量检测试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
2 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 山东省 枣庄市 2021 届高三 英语 上学 第三次 质量 检测 试题 解析
- 资源描述:
-
1、山东省枣庄市2021届高三英语上学期第三次质量检测试题(含解析)注意事项:1、本试卷分第I卷和第II卷两部分,共12页。满分150分,考试用时120分钟。答题前,考生务必用0.5毫米黑色签字笔将自己的姓名、考号、班级填写在答题纸规定的位置。考试结束后,将答题纸交回。2、每小题选出答案后,用2B铅笔把答题纸上对应题目的答案标号涂黑,如需改动,用橡皮擦干净后,在选涂其他答案标号。不涂在答题纸上,只答在试卷上不得分。3、不得使用涂改液、胶带纸、修正带等修改答案。第I卷(共95分)第一部分 听力(共两节,满分30分)第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,
2、从所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. How does the man plan to find a used car?A. Through a car dealer.B. On the Internet.C. From the newspaper.2. Where is the man going?A. To a supermarket.B. To the womans.C. To a park.3. What are the speakers talking about?A. A book. B.
3、 A writer. C. A bookstore.4. What season is it now?A. Spring. B. Autumn. C. Winter.5. What present has the man bought?A. A book. B. Some flowers. C. A pair of gloves.第二节 (共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。
4、每段对话或独白读两遍。听下面一段对话,回答第6、7两个小题。6. How many people are eating out tonight?A. Two. B. Three. C. Four.7. Why would the mans wife prefer a seat by the window?A. Because she loves fresh air.B. Because its the non-smoking area.C. Because she likes to enjoy the night view.听下面一段对话,回答第8、9两个小题。8. Where does th
5、e man live?A. In town. B. Outside town. C. Not mentioned.9. When will the refrigerator be delivered to the mans house?A. The day after tomorrow.B. Tomorrow eveningC. By tomorrow afternoon.听下面一段对话,回答第10至12三个小题。10. What is the conversation mainly about?A. What food to eat.B. How to keep our mind stron
6、g.C. How to keep out body in good condition.11. What can the right food help our body to get?A. Enough energy. B. Lower blood pressure C. Stronger muscles.12. How can we make our hearts stronger?A. By sleeping well at night.B. By doing physical exercise.C. By eating lots of vegetables.听下面一段对话,回答第13至
7、16四个小题。13. What do we know about the woman?A. She is enthusiastic about art.B. She doesnt have much taste for art.C She likes a11 kinds art except modern art.14. How many pieces of art are mentioned?A. One. B. Two. C. Three.15. Why is the first painting famous?A. Because it was done by a kid.B. Beca
8、use it was done hundreds of years ago.C. Because the painter showed great talent in the work.16. What are the speakers doing?A. Visiting an art museum.B. Trying to buy a painting.C. Displaying their works of art.听下面一段独白,回答第17至20四个小题。17. How did the first man feel when he was invited to the party?A.
9、Excited. B. Confident. C. Worried.18. What advice did his friend give him?A. Dont drink too much.B. Just follow his example.C. Dont ask silly questions19. Why did the first man lose control of himself by the end of the party?A. He had drunk too much.B. He was too pleased with himself.C. He couldnt s
10、tand the uncomfortable silence.20. What can be inferred about the second man?A. He knew more about Shakespeare than the first man.B. He was as ignorant as the first man.C. He was very humorous,第二部分:阅读理解(共20小题,每题2.5分,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)ASeptember is one of the very best months to visit F
11、rance. Not only will you get to enjoy plenty of sunshine and warm weather, but the tourist season is beginning to wind down which means cheaper airfares, lower prices at hotels, and fewer crowds. If this is your first trip to France, here is some handy information to help you get started planning yo
12、ur vacation!Go Wine TastingSeptember is the beginning of the grape harvest season in France, meaning there are plenty of wine-related events and festivals around the country. So September is a great time to visit the vineyards(葡萄园) around the country and go wine tasting. The Bordeaux, Loire and Burg
13、undy regions are all lovely and great places to visit vineyards. Besides that, going to the castles of the Loire region in between visiting vineyards on such warm and sunny days is also very enjoyable.Take a Barge Cruise(游艇巡游)The temperatures are slightly lower, but plenty of sunshine makes for perf
14、ect conditions to enjoy a barge cruise on the canals of France. With such comfortable weather and beautiful scenery at this time of year, nothing equals hanging out on the deck of a barge.Visit the MuseumsMany museums in France have extended opening hours during the summer to accommodate the extra t
15、ourists and locals, and some museums also have extended opening hours into September. Wandering around the Louvre(卢浮宫)will take you into a wonder world, where you can enjoy world-famous art. Going out of the Louvre, you can walk to the modern and fashionable Champs Elysees to do some shopping.Beside
16、s the above, riding a bike through Frances villages is also a welcome activity for young visitors in September. So, dont hesitate and start to plan your September trip to France now.1. Which region should you go to if you want to visit both vineyards and castles?A. Bordeaux.B. Loire.C. Burgundy.D. P
17、aris.2. According to the text, many French museums have extended opening hours in .A. February.B. MayC. JulyD. December3. Which of the following can best describe France in September?A. Hot and quiet.B. Cool and noisy.C. Cold and noisy.D. Warm and quiet.【答案】1. B 2. C 3. D【解析】这是一篇应用文。九月是参观法国的最好月份之一,因
18、为那时天气暖和,机票和酒店便宜,游客也很少。文章给第一次在这个时间去法国旅行的人提供了一些可供参考的信息。【1题详解】细节理解题。根据Go Wine Tasting部分的 “Besides that, going to the castles of the Loire region in between visiting vineyards on such warm and sunny days is also very enjoyable.”(除此之外,在如此温暖和阳光灿烂的日子里,在参观葡萄园的间隙去卢瓦尔地区的城堡也是非常愉快的)可知,如果想要参观葡萄园和城堡可以去Loire。故选B项。
19、【2题详解】细节理解题。根据Visit the Museums部分的“Many museums in France have extended opening hours during the summer to accommodate the extra tourists and locals, and some museums also have extended opening hours into September.”(在夏季,法国很多博物馆都会延长开放时间以适应增加的游客和当地人,有些博物馆甚至会延长开放到9月)可知,在夏季,法国很多博物馆都会延长开放时间。结合选项中July(7月
20、)符合以上时间段,故选C项。【3题详解】细节理解题。根据第一段的“September is one of the very best months to visit France. Not only will you get to enjoy plenty of sunshine and warm weather, but the tourist season is beginning to wind down which means cheaper airfares, lower prices at hotels, and fewer crowds.”(九月是去参观法国的最好月份之一。你不仅
21、可以享受到充足的阳光和温暖的天气,而且旅游季节也开始结束了这意味着便宜的机票,更便宜的酒店,更少的人)可知,九月的法国很温暖,而且随着旅游季的结束,它相对比较安静。故选D项。BWhen we see a person in trouble, the first idea that comes to our mind is to lend a hand. But what if we see an animal in trouble, does the same rule apply?This question was raised after a group of penguins were
22、saved from an icy gully (峡谷) in Antarctica. It was filmed for the BBC wildlife series Dynasties. The film crew were anxious when they saw that a group of penguins had fallen into a gully and been trapped with their young. They built a slope (斜坡) so that a few of the penguins could save themselves.Th
23、e case has taken the international media by storm. Viewers watching this film sighed in relief. “Im so glad. I understand not taking action directly, but a helping hand isnt bothering, right?” viewer Kathryn Shaw said on her Facebook.However, others think human interference (干涉) is unnatural. “You c
24、ant have sunshine throughout your life. To have done anything else would only make matters worse.” said the shows creator David Attenborough, according to The Times.In this case, however, Mike Gunton, the executive producer of the series, said that this was a one-off situation. “There were no animal
25、s going to suffer by interfering. You werent touching the animals and it was just felt by doing this They had the chance not to have to keep slipping down the slope.” he told the BBC.Such cases are familiar to Paul Nicklen, wildlife photographer for National Geographic. He told Metro, “If its ever a
26、 predator (捕食者) situation, no matter how gut wrenching , you stay out of the way. Even when youre watching a male polar bear eat a baby bear.”“Theres no rule book in those situations. You can only respond to the facts that are right there in front of you.” Will Lawson, the shows director, told Daily
27、 Mail.4. What has led to a heated media discussion?A. The rescue of penguins from a gully.B. Peoples various remarks on penguins.C. Some penguins sufferings in a gully.D. Ways of filming the series Dynasties.5. Who holds a positive attitude towards human interference?A David Attenborough.B. Will Law
28、son.C. Paul Nicklen.D. Kathryn Shaw.6. Which of the following best explains the word “gutwrenching” underlined in Paragraph 6?A. Making one confused.B. Making one heartbroken.C. Putting one in danger.D Putting one in place.7. What can be the best title for the text?A. Necessity of Lending a Hand to
29、AnimalsB. Protect Animals From Dying OutC. Human Interference on Dangerous AnimalsD. Help Animals in Trouble or Not【答案】4. A 5. D 6. B 7. D【解析】这是一篇说明文。文章主要介绍了当动物们面临危险时,我们是否要伸出援救之手,以及如何去保护它们脱险。【4题详解】细节理解题。根据第二段的“The film crew were anxious when they saw that a group of penguins had fallen into a gully
30、and been trapped with their young. They built a slope(斜坡)so that a few of the penguins could save themselves.(当摄制人员看到一群企鹅掉进沟里,和它们的幼崽被困在一起时,他们非常焦虑。他们建了一个斜坡,好让少数企鹅能保全自己。)”和第三段的“The case has taken the international media by storm(这个情况引起了国际媒体的轰动。)”可知,从峡谷中救出企鹅这一事件引起了大家的热议。故选A。【5题详解】推理判断题。根据第三段的 “Im so gl
31、ad. I understand not taking action directly, but a helping hand isnt bothering, right?” viewer Kathryn Shaw said on her Facebook.可知,“我很高兴。我理解不直接采取行动,但伸出援助之手并不麻烦,对吧?”观众Kathryn Shaw在她的脸书上说。由此可推知,Kathryn Shaw对帮助动物是很赞成的,故选D。【6题详解】词义猜测题。根据上文语境大家对干涉动物的行为有不同观点,结合下文的”you stay out of the way. Even when youre
32、 watching a male polar bear eat a baby bear.”你不能干预。即使当你看到一只雄性北极熊吃小熊的时候。可知,果这是个捕食的情景,无论你是多么的心碎,你都不能干预。结合四个选项可知,此处用Making one heartbroken(心碎)最合句意。故选B。【7题详解】主旨大意题。阅读文章,并结合第一段“When we see a person in trouble, the first idea that comes to our mind is to lend a hand. But what if we see an animal in troubl
33、e, does the same rule apply?(当我们看到一个人陷入困境时,我们首先想到的是伸出援手。但是,如果我们看到一只动物陷入困境,同样的规则也适用吗?)和第二段“This question was raised after a group of penguins were saved from an icy gully (峡谷) in Antarctica.(这个问题是在一群企鹅从南极洲一个冰冷的峡谷获救后提出的。)可知,本文就救助企鹅的视频引发的热议讲述了当动物面临危险时,我们是否要伸出援救之手,以及如何去保护它们脱险。因此,本文的最佳标题应为“是否帮助有困难的动物”。故选
34、D。COn a bright early summer morning, many young swimmers gather at a local swimming pool in the state of Maryland. They are members of a competitive summer swim team, and thats a regular part of their daily life. As they train and cut seconds off their times, which makes them closer to the champions
35、hip in the following large-scale (大规模的) competitions, they are getting lots of physical exercise and vitamin D from the sun. However, the benefits of belonging to a sports team are not just honor or health related. You can learn useful life skills.Paul Waas, coach of the swim team, explains, “The di
36、scipline (自制力) comes into play when youre talking about concentrating on the details that your coaches are saying as it makes you faster rather than going up and down the pool the same way you have every time. When you focus on what youre doing right and what you can do better, then youll see the im
37、provement.”Besides, there is also responsibility, goals and workings within a group. Again, here is Coach Waas. “Its really great! Its so fun to watch from year to year. Ive had kids who as 7-year-olds on the team could barely pay attention in practice and were only interested in who was going first
38、. Now theyve come back as 8-year-olds, having set some goals and having things that they want to achieve. These skills can help them a lot.”But playing the sports is not without harm. Some can be hard on the body. Young athletes suffer serious injuries that follow them into adulthood. Coach Waas say
39、s that in fact, swimming is different from most others. First, it poses a lower risk of injury. The second one relates to how swim teams are structured. Actually, children are not the only ones who can benefit. Adults can also benefit from team sports.8. Why do the swimmers gather at a swimming pool
40、 in the early morning?A. To obtain vitamin D from the sun.B. To build practical skills for future.C. To join in a large-scale competitive.D. To carry out their routine practice.9. What do Paul Waas words imply in paragraph 2?A. Swimmers should concentrate on details.B. Members get disciplined and fo
41、cused in the team.C. Coaches play a key role in layers improvement.D. Most swimmers enjoy sinning in the same way.10. What happens to the kids after a years training?A. They are more aware of what to do.B. They pay less attention to training.C. They devote more time to practice.D. They care more abo
42、ut who goes first.11. What does the author want to convey in the text?A. Exercise benefits everyone.B. Swimming is better than other sports.C. Team sports teach life lessons.D. Physical exercise should be a habit.【答案】8. D 9. B 10. A 11. C【解析】这是一篇说明文。文章主要说明了参加团队体育运动不仅能让身体更健康,还能教会你许多有用的生活技能,无论是小孩还是大人都
43、能从中受益。【8题详解】细节理解题。根据第一段中On a bright early summer morning, many young swimmers gather at a local swimming pool in the state of Maryland. They are members of a competitive summer swim team, and thats a regular part of their daily life.可知在一个阳光明媚的初夏早晨,许多年轻的游泳者聚集在马里兰州的一个当地游泳池。他们是一个有竞争力的夏季游泳队的成员,这是他们日常生活的
44、一部分。由此可知,游泳者在清晨聚集在游泳池是为了进行日常练习。故选D。【9题详解】推理判断题。根据第二段中The discipline (自制力) comes into play when youre talking about concentrating on the details可知当你谈到要集中精力于细节时,自制力就开始发挥作用了。以及后文When you focus on what youre doing right and what you can do better, then youll see the improvement.可知当你专注于你做得对的事情和你能做得更好的事情时
45、,你就会看到进步。由此可推知,Paul Waas的话暗示了成员们在团队中变得自律和专注。故选B。【10题详解】细节理解题。根据第三段中Now theyve come back as 8-year-olds, having set some goals and having things that they want to achieve.可知现在他们8岁的时候回来了,设定了一些目标,做了一些他们想要实现的事情。由此可知,一年的训练之后,孩子们会更清楚该做什么。故选A。【11题详解】推理判断题。根据第一段中However, the benefits of belonging to a sport
46、s team are not just honor or health related. You can learn useful life skills.可知然而,加入运动队的好处不仅仅是与之相关的荣誉或健康。你可以学到有用的生活技能。结合文章主要讲了团队体育运动会教授许多对生活有用的技能和经验,比如自律、专注等。由此可推知,作者想在文中表达团队运动教会我们生活。故选C。DPeople who drink a lot of sugary drinks have a high risk of developing cancer, researchers announced last week.
47、 However, the evidence cannot yet confirm a direct connection between the two. The researchers said the findings of a large study in France suggest that limiting the amount of sugar-sweetened drinks may help reduce the number of cancer cases. Drinking sugary drinks has become more common worldwide i
48、n the last several decades. Sugar drinks are linked to obesity-the condition of being extremely overweight-which increases a persons cancer risk.The study was published in The BMJ British medical journal. It looked at data from just over 100000 French adults-21 percent of them men and 79 percent wom
49、en. The researchers noted how many sugary drinks each of them had, and followed them for up to nine years-between 2009 and 2018. The researchers appraised their risk for all types of cancer, and some individual ones such as breast, colon and prostate cancers.The scientists found that a 100 millilite
50、rs increase in sugary drinks was linked to an 18 percent increased risk of overall cancer and a 22 percent increased risk of breast cancer. The researchers looked at those who drank fruity juices and those who drank other sweet drinks. Both groups, they found, showed a higher risk of cancer overall.
51、For prostate and colorectal cancers, no link was found. The researchers said this might have been because there was only a limited number of cases of these cancers in the study group.Experts not directly involved in the work said it was a well-run study, but noted that its results could not establis
52、h cause and effect. Amelia Lake is an expert in public health nutrition at Britains Teesside University. She said that while this study does not provide a definite cause and effect between sugar and cancer, it does add to the importance of efforts to reduce sugar intake. “The message from the totali
53、ty of evidence on excess sugar tonsureption and various health outcomes is clear,” she said.12. What did the study find?A. Sugary drinks directly lead to cancer.B. Heavy sugary drinks might be linked with cancer.C. Obesity mainly results from sugary drinks.D. Cancer is not necessarily caused by obes
54、ity.13. What does the underlined word “appraised” mean in paragraph 2?A. ControlledB. Evaluated.C. Determined.D. Documented.14. How does the author prove the findings in paragraph 2 and 3?A. By making comparison.B. By giving different opinions.C. By using actual figures.D. By following the order of
55、time.15. What do Amelia Lakes words suggest?A. More evidence needs to be found in the future.B. The researchers should follow more people.C. Reducing sugar consumption needs great efforts.D. Cutting down the amount of sugar is important.【答案】12. B 13. B 14. C 15. D【解析】这是一篇说明文。文章主要讲述了研究发现含糖饮料与癌症之间可能存在
56、关联。【12题详解】细节理解题。根据第一段中“People who drink a lot of sugary drinks have a high risk of developing cancer, researchers announced last week. (研究人员上周宣布,饮用大量含糖饮料的人患癌症的风险很高。)”可知,研究发现了含糖过多的饮料可能与癌症有关。故选B项。【13题详解】词句猜测题。根据第二段中“It looked at data from just over 100,000 French adults-21 percent of them men and 79 p
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
