山东省枣庄市滕州一中2021届高三英语10月月考试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
7 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 山东省 枣庄市 滕州 一中 2021 届高三 英语 10 月月 考试题 解析
- 资源描述:
-
1、山东省枣庄市滕州一中2021届高三英语10月月考试题(含解析)注意事项:1本试卷分第 I 卷(选择题)和第 II 卷(非选择题)两部分。答题前,考生务必将自己的姓名、考生号填写在答题卡上。2回答第 I 卷时,每小题选出答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑,如需改动, 用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。写在试卷上无效。3回答第 II 卷时,将答案写在答题卡上,写在试卷上无效。4考试结束,将答题卡交回。第 I 卷(选择题)(共 95 分)第一部分 听力(共两节,满分 30 分)第一节(共 5 小题;每小题 1.5 分,满分 7.5 分)听下面 5 段对话。每段对话后有一个小题,从题中所
2、给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项, 并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有 10 秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】In which season did the woman get to Prague?A. In summer.B. In autumn.C. In winter.【答案】C【解析】【原文】M: Whats the weather like in Prague?W: Well, when I arrived in Prague, it was minus seven degrees and ther
3、e was lots of snow. But in summer, the sun shines, and you can sit outside in the cafes. The weather in autumn is fantastic.2. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】How much will the speakers pay for the shoes?A. 35.B. 25.C. 15.【答案】A【解析】【原文】W: What about these shoes, Jonathan?M: Theyre really nice, but isnt 35 quite ex
4、pensive? We usually only spend about 25. W: Look at these otherstheyre 15, but theyre not as good.M: Yeah, I see what you mean. OK, well get the ones you suggest.3. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What is the woman going to wear?A. A skirt and a sweater.B. Jeans and a sweater.C. A shirt and a skirt.【答案】B【解析】【原文】W
5、: What do you think I should wearthis long skirt and a sweater, or a short skirt and shirt?M: Well, were going walking, so I think youd be better in jeans than a skirt and a warm sweater.You dont want to get cold.W: Oh, OK.4. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】How does the woman probably feel?A. Apologetic.B. Worrie
6、d.C. Annoyed.【答案】C【解析】【原文】W: Excuse me. Weve been waiting to play tennis since 10:30. It must be our turn now.M: I dont think so. We havent finished it yet. Youll have to wait.W: Weve been standing here patiently watching you and its time for you to stop.5. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What is the probable rel
7、ationship between the speakers?A. Boss and employee.B. Salesperson and customer.C. Interviewer and interviewee.【答案】A【解析】【原文】W: So, Robert, how do you feel this year has gone for you? Youve worked really hard to increase our sales.M: Its been a bit up and down, but Ill meet my sales targets. Last yea
8、r you promised me that I would be promoted if I met my sales targets.第二节(共 15 小题:每小题 1.5 分,满分 22.5 分)听下面 5 段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题、从题中所给的A、B、C 三个选项中选出最佳选项并标在试卷的相应位置, 听每段对话或独白前,你将时间阅读各个小题,每小题 5 秒钟。听完后各小题将给出 5 秒钟的作答时间。每段对适或独白读两遍。听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】6. What will the boy do on Saturday?A. Go
9、 shopping.B. Have a picnic.C. Ask friends round.7. What will the woman buy tomorrow?A. Sausages.B. Salads.C. Pies.【答案】6. B 7. C【解析】【原文】M: Mum, do you remember you promised I could invite some friends for a picnic on Saturday?W: Yes, of course. Ive already done all the shopping for it. Ive got burger
10、s and sausages. And Ive bought lots of salads, too.M: Do you remember we wanted to have some pies as well?W: I didnt buy any but I think I have some in the fridge. Ill just have a look. Hmmm, well weve got one pie, but I think Id better get some more. Ill go to the supermarket tomorrow.M: Thanks Mum
11、.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】8. What do we know about the man?A. He often borrows things from the woman.B. He wants to use the womans camera.C. He needs to buy the best suit.9. How will the man go to attend the wedding?A. By motorcycle.B. By taxi.C. By car.【答案】8. A 9. B【解析】【原文】M: Hi, Lucy. Ho
12、w are you? I was wondering W: Oh, no! That usually means you want something.M: No, well, not exactly. Im going to a wedding and I could go on my motorcycle, but you know how it is best suit and all that.W: So you want to borrow my camera? You kept it for weeks last time. M: Well, actually I was wond
13、ering if I could use your car.W: Why dont you take a taxi?M: Oh, OK, I guess I dont have much choice.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】10. What happened in the late 1970s?A. Return of the Jedi appeared.B. Science fiction movies became popular.C. There was a long gap in movie releases.11. When did T
14、he Phantom Menace come out?A. In 1980.B. In 1984.C. In 1999.12. What are the speakers discussing?A. When Star Wars movies were released.B. What effects Star Wars movies have.C. How Star Wars movies were made.【答案】10. B 11. C 12. A【解析】【原文】W: Youre a fan of the Star Wars movies, right? When did the fir
15、st one come out?M: It came out on May 25th, 1977.W: How do you remember that so clearly? Thats more than 40 years ago!M: Im a huge fan! There were a lot of science fiction movies in the late 1970s because of Star Wars. W: And when did the next two movies come out?M: The Empire Strikes Back came out
16、in 1980 and Return of the Jedi came out in 1983. But then there was a long gap until the next one. Fans had to wait for 16 years until The Phantom Menace. There were no movies from 1984 to 1998.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】13. When did Karina become interested in cooking?A. When she helped her
17、 parents in the hotel kitchen.B. When she made food for herself at home.C. When she worked in a restaurant.14. What happened to Karina in the cooking competition?A She won one of the prizes.B. Her dishes were thought highly of.C. She realized her talent for cooking.15. Why did a top chef offer to tr
18、ain Karina?A. He needed someone to work on Saturdays.B. A famous person liked the food she made.C. She was quick at learning to cook.16. What does Karina like to do in her free time?A. Stay with her family.B. Create new salads.C. Eat out.【答案】13. C 14. B 15. B 16. A【解析】【原文】M: Im with Karina Rogers, w
19、hos training at a top restaurant to be a chef. Karina, where did your interest in cooking come from?W: Well, both my parents prepared food in their hotel kitchen, and although I helped them a bit, I never enjoyed that much. In fact, it wasnt until I worked for two weeks at a restaurant that I realiz
20、ed cooking was for me. Before that, Id just make salads for myself.M: And the restaurant was really pleased with you.W: Yes, and that gave me the confidence to enter a cooking competition. I wasnt among the winners, but the judges really liked what I made.M: Then a top chef noticed your cooking.W: Y
21、es, and he gave me a Saturday job at his restaurant. My first task was to prepare a salad. No one had told me the food was for someone famous, but it seemed she really liked it, so as a result the chef offered to train me full time at the restaurant.M: And do you eat out in your free time? W: I dont
22、 do that anymore.M: Because it is expensive?W: No. On my days off, I just like eating at home. Its a good chance to be with my parents!听下面一段独白,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】17. Who is the speaker talking to?A. Guest speakers.B. Club members.C. University students.18. What does the speaker suggest doing?A
23、. Comparing the clubs before joining one.B. Remembering to bring the library card.C. Trying to join a free club.19. What information is on the registration document?A. A book list for each course.B. The names of the departmental heads.C. The classroom numbers for each class.20. Where should one fix
24、any accommodation problems?A. The secretary office.B. The academic department.C. The university administration.【答案】17. C 18. A 19. C 20. A【解析】【原文】M: Right, everybody, lets get started. Id like to welcome you all to your new university. Even though you havent started classes yet, youll have a very bu
25、sy first two weeks here. For example, you have probably noticed the number of groups and associations asking you to join them. There are sports clubs such as football, basketball, and tennis. Moreover, there are more academic clubs. The history club, for example, meets once a week and takes trips to
26、 interesting places as well as inviting guest speakers to talk. Id advise that you look around all of the clubs before joining any because you have to pay to be a member of most of them and you dont want to run out of money in your first week! Next, I have to tell you about the process of registerin
27、g for your courses. First, you have to go to the university administration building to get your registration documents. Dont forget to take your ID. Secondly, take your document to see the head of the department of each course that you want to take. Youll find the room numbers for each class on the
28、registration document. Besides, remember to get a book list for each course when you see the head of the department. Finally, return the completed document to the university administration building. You will then be given a library card. If you have any problems with accommodation, please go to the
29、secretary office, not your academic department. I think thats all.第二部分 阅读(共两节,满分 50 分)第一节(共 15 小题;每小题 2.5 分,满分 37.5 分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C 和D)中,选出最佳选项。AAdmission to AngkorAngkor passAdmission to the Angkor Archaeological Park is through the Angkor pass. This pass is needed to visit any of the tem
30、ples within the park. It is valid (有效的) for all monuments in the area, except for Beng Mealea and Phnom Kulen. Be sure to have a valid pass, and tickets are regularly checked at most of the monuments and at the check points.Where to buy the Angkor passThe main ticket sales office is the Angkor Conse
31、rvation Area ticket booth on Charles de Gaulle road. All Angkor passes are available here. Ticket booths are open daily from 5a. m. to 5:30 p. m. Hotels, guest houses, shops etc. are not authorized to sell Angkor passes.Types of passesPasses for several durations are available:1day at US $373days at
32、 US $627days at US $72The 3-day ticket is valid for any 3 days within a week,the 7-day ticket for any 7 days within a month. Admission for children younger than 12 is free. Prices are quoted in US Dollars, but can also be paid in Cambodian Riel, Thai Baht or Euro.The information board at the ticket
33、booths list strict rules:Passes are not refundable.Passes are not transferable. The pass contains a photo that is taken with a webcam at the ticket office.Passes are not valid after their validity date. Passes have validity from and to date printed on them.Tickets bought before 5 p. m, are valid the
34、 same day. It is not possible to buy a one-day pass for the next day. Tickets bought after 5 p. m. are valid the same day until sunset and the next day. Make sure the pass is not stamped or holes arent punched (打孔) into it,which invalidates it,21. Where can the Angkor pass be purchased?A. At the che
35、ck points.B. At the ticket booths.C. In the hotels.D. In the shops.22. How much should a couple with an 8- year-old pay for a 3-day trip to Angkor?A. US $74.B. US $124.C. US $144.D. US $62.23. What do we know about the Angkor pass?A. It includes access to all sites.B. It must be paid in US Dollars.C
36、. It can be transferred to others.D. Stamped tickets are invalid.【答案】21. B 22. B 23. D【解析】这是一篇应用文。文章介绍了到吴哥窟旅游购买和使用通行证的注意事项。【21题详解】细节理解题。根据Where to buy the Angkor pass部分的The main ticket sales office is the Angkor Conservation Area ticket booth on Charles de Gaulle road. All Angkor passes are availabl
37、e here.(主要的售票处是位于戴高乐路的吴哥窑保护区售票处。所有的吴哥窟通行证都在这里购买。)可知,吴哥窟的的通行证都可以在售票亭买到。故选B。【22题详解】细节理解题。根据Types of passes部分的3days at US $62和Admission for children younger than 12 is free.(3天62美元的门票和12岁以下儿童是免费的。)可知,成人的3天的旅程的费用是US$62,而12岁以下儿童免费。所以一对夫妇带一个8岁孩子进行一个3天的旅行需要62+62=124。故选B。【23题详解】细节理解题。根据最后一段Make sure the pas
38、s is not stamped or holes arent punched (打孔) into it, which invalidates it.可知,要确保通行证没有盖章或没有打孔才能进入,因为那将使它失效。所以盖章的票是无效的。故选D。BMom and I were putting the finishing touches on dinner, and my little niece Jessica came in to set the table. Instead of going to the dish cabinet, she went into the pantry wher
39、e there was a stack of old, mismatched dinner plates on the bottom shelf.When she had set all six places, she stood back and sighed, Oh, Grandma, your plates are so beautiful. Ours are all alike! We had a good laugh at her innocent remark, but as I think back to all those years ago, I believe she wa
40、s right. Those plates were beautiful.Mom worked for the local council on aging as a housekeeper. She did many of the little things that allowed elderly people to stay in their own homes. Most of her clients got Meals on Wheels, a service in the 1970s. They received a hot lunch and a cold snack to ha
41、ve later in the evening. This is really not very much food. Every evening Mom would make to-go meals on these mismatched plates covered with aluminum foil, and then deliver them to the people who she knew didnt get enough to eat.This was about ten years before microwave ovens became common so it was
42、 important that the food be on a plate that could be reheated in a regular oven. Instead of a cold sandwich and macaroni salad, Moms clients dined on Beef Manhattans, pan-fried chicken or meatloaf, along with veggies and a piece of pie or cake. Mom and Dad did this even after Mom left her job, and M
43、om continued after Dads death until all her former clients had either passed away or moved out.When I was cleaning our Moms house after her death, I kept one as a souvenir. That plate is a sweet reminder of the lessons of generosity and caring for ones neighbor that were modeled for me by my parents
44、.24. Why did the author think those plates beautiful?A They were not all alike.B. They were little Jessicas pride.C. They were collected from different places.D. They were symbols of the parents kindness.25. What did the authors mother do to earn a living in the 1970s?A. Be a housewife.B. Run Meals
45、on Wheels.C. Deliver food to houses.D. Do housework for the old.26. Why did the authors mother make to-go meals?A. It was her job.B. She was good at cooking.C. She wanted to help beyond her duty.D. Her family didnt have enough to eat.27. What is the best title for the text?A. Mothers plates of Sympa
46、thyB. My Precious SouvenirC. Services for the SeniorD. A Kind-hearted Mother【答案】24. D 25. D 26. C 27. A【解析】这是一篇记叙文。文章讲述了妈妈在职务之外为人提供帮助的故事。父母的慷慨和对邻居的关心为作者树立了榜样。【24题详解】推理判断题。根据最后一段中“That plate is a sweet reminder of the lessons of generosity and caring for ones neighbor that were modeled for me by my p
47、arents.(这个盘子提醒着我一段甜美的训诫,慷慨和关心邻居是我父母为我树立的榜样)”由此可知,这些盘子是父母善良的象征,所以它们很美。故选D。【25题详解】细节理解题。根据第三段中“Mom worked for the local council on aging as a housekeeper.She did many of the little things that allowed elderly people to stay in their own homes. Most of her clients got Meals on Wheels, a service in the
48、1970s.(妈妈在当地老龄问题委员会做管家。她做了许多小事,让老年人可以住在自己的家里。她的大多数客户都有“上门送餐”服务,这是 20 世纪 70 年代的一项服务)”由此可知,作者的母亲在 20 世纪 70 年代是靠为老人做家务谋生的。故选D。【26题详解】推理判断题。根据第三段中“Every evening Mom would make to-go meals on these mismatched plates covered with aluminum foil, and then deliver them to the people who she knew didnt get en
49、ough to eat.( 每天晚上,妈妈都会用这些不配套的盘子做外卖,盘子上盖着铝箔纸,然后把它们送到她知道没有足够食物的人那里)”由此判断出,作者的母亲之所以做外卖,是她想在她的职责之外给人提供帮助。故选C。【27题详解】主旨大意题。根据最后一段“When I was cleaning our Moms house after her death, I kept one as a souvenir. That plate is a sweet reminder of the lessons of generosity and caring for ones neighbor that we
50、re modeled for me by my parents.(妈妈去世后,我在打扫她的房子时,留了一个作为纪念。这个盘子提醒着我这段甜美的记忆,慷慨和关心邻居是我父母为我树立的榜样)”结合这篇文章讲述了妈妈在职务之外用一些盘子为人提供帮助的故事。在作者眼里这些盘子是美的,同时父母的慷慨和关心邻居为作者也树立了榜样。由此可知,A选项“妈妈代表爱心的盘子”最符合文章标题。故选 A。CMusic is not just a set of sounds and rhythms. Its influence on the brain is much deeper than any other hum
51、an experience. Keep on reading to know all those amazing powers of music.A recent study suggests that preterm ( 早产的) babies appear to experience less pain and feed more when listening to music. Experts led by Dr. Manoj Kumar of the University of Alberta, Canada, found that music had a beneficial eff
52、ect on reducing pain for preterm babies experiencing painful medical tests. It also appeared to benefit full-term babies during operations.Many people experiencing brain damage have speech and movement-related problems. Music can help recover from brain injuries. As a different and effective treatme
53、nt, doctors often advise such patients to listen to good music to improve the parts of the brain responsible for these two functions. When people with neurological (神经的) disorders hear a musical beat, it helps them to regain a balanced walk.Though music cannot make deafness disappear, it really can
54、stave off the loss of hearing. There was an experiment involving 163 people where 74 were musicians. Participants were asked to pass some listening tests. Musicians heard the sounds better than non-musicians, and this difference gets clearer with age. This means that a 70-year-old musician hears bet
55、ter than a 50-year-old non-musician, even in a noisy environment.Besides, music mends a broken heart. It is not about a thrown-away love, but about a heart attack. The matter is that music can help people recover from a heart attack or heart operation by reducing blood pressure, slowing down the hea
56、rtbeat rate, and reducing anxiety. Listening to the quality music produces positive emotions, improves the movement of blood, and expands blood vessels, thus, promoting quick recovery of the whole cardiovascular (心血管的) system.28. How does music affect preterm babies?A. It helps babies feel less suff
57、ering.B. It helps develop their potential in music.C. It helps improve their hearing systems.D. It helps repair their neurological systems.29. What does the underlined phrase stave off in Paragraph 4 mean?A. Lead toB. IncreaseC. PreventD. Break into30. Why can music mend a broken heart?A. It has a p
58、ositive effect on human body systems work.B. It can help people prevent diseases caused by anxiety.C. It helps make a person feel optimistic about life.D. It can help patients recover in a slow way.31. What may be the best title for the text?A. Babies can benefit from musicB. The best power of music
59、C. The way to choose quality musicD. How music affects our mind and body【答案】28. A 29. C 30. A 31. D【解析】这是一篇说明文,主要说明了音乐对人大脑和心理的所能够产生的积极影响。【28题详解】细节理解题。第二段第一句“A recent study suggests that preterm (早产的) babies appear to experience less pain and feed more when listening to music.(最近的一项研究表明,早产婴儿在听音乐时疼痛感减
60、轻,进食量增加。)”可知研究表明,早产儿在听音乐时,似乎经历的痛苦更少,吃得更多。因此,A选项“It helps babies feel less suffering.( 它可以帮助早产儿减少痛苦的感觉)”符合题意,故选A项。【29题详解】词义猜测题。根据划线部分第四段第一句的转折关系,以及“Participants were asked to pass some listening tests. Musicians heard the sounds better than non-musicians, and this difference gets clearer with age. Th
61、is means that a 70-year-old musician hears better than a 50-year-old non-musician, even in a noisy environment.( 参与者被要求通过一些听力测试。音乐家听到的声音比非音乐家好,而且这种差别随着年龄的增长而越来越明显。这意味着即使在嘈杂的环境中,70岁的音乐家比50岁的非音乐家的听觉更好。)”可知,音乐家比非音乐家听到的声音好,而且这种差异随着年龄的增长而越来越明显。这意味着,即使在嘈杂的环境中,70 岁的音乐家的听觉也比 50 岁的非音乐家强,因此划线词所在句子的意思为“Though
62、music cannot make deafness disappear, it really can stave off the loss of hearing.( 虽然音乐不能使耳聋消失,但它确实可以预防听力的丧失。)”,即划线词stave off与选项C“Prevent(预防)”意义接近。故选C项。【30题详解】细节理解题。最后一段最后一句“Listening to the quality music produces positive emotions, improves the movement of blood, and expands blood vessels, thus, p
63、romoting quick recovery of the whole cardiovascular (心血管的) system.(听高质量的音乐能产生积极的情绪,促进血液流动,扩张血管,从而促进整个心血管系统的快速恢复。)”可知听高质量的音乐能产生积极的情绪,促进血液流动,扩张血管等等这些对身体积极的影响,促进心血管系统的恢复。因此,音乐能治愈一颗破碎的心 是因为A选项“It has a positive effect on human body systems work.( 它对人体系统的工作有积极的影响。)”符合题意,故选A项。【31题详解】主旨大意题。通读全文可知,结合每段的主题句:
64、本文第一段“Keep on reading to know all those amazing powers of music.(继续阅读,了解音乐的神奇力量。)”;第二段第一句“A recent study suggests that preterm ( 早产的) babies appear to experience less pain and feed more when listening to music. ( 最近的一项研究表明,早产婴儿听音乐时疼痛感减轻,进食量增加。)”;第三段第二句“Music can help recover from brain injuries.( 音乐
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
(广东专用)高三英语总复习(必修2)UNIT3课件.ppt
