广西南宁市普通高中2021届高三英语10月摸底测试试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
5 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 广西 南宁市 普通高中 2021 届高三 英语 10 摸底 测试 试题 解析
- 资源描述:
-
1、广西南宁市普通高中2021届高三英语10月摸底测试试题(含解析)(考试时间:120分钟 满分:150分)注意事项:1.答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。2.回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡,上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上,写在本试卷上无效。3.考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第一部分 听力(共两节,满分30分)第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话,每段对话后有一个小题。从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你
2、都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。例:How much is the shirt?A.19.15. B.9.18. C.9.15.答案是C。1. What does the man want to do?A. Invite the woman for dinner.B. Invite the woman to a show.C. Invite the woman to see a film.2. Where are the two speakers now?A. On the third floor. B. On the fourth floor. C. On
3、the fifth floor.3. How much does the man need to pay?A. $ 7. B. $ 17. C. $ 20.4. Why isnt the woman going to buy any new clothes?A. Clothes are expensive now. B. Summer has not come. C. Stores only sell cheap clothes.5. How does the man think of the womans decision?A. Wise. B. Silly. C. Interesting.
4、第二节(共15小题,每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. Who is the woman?A. Peters mother. B. Mikes mother. C. Mikes teacher.7. Who has made a lot of mistakes?A. John. B. Mike. C. Peter.听第7段材料,回答第8、9题。8. W
5、hat does the man find difficult to decide?A. When to live in Germany. B. When to leave Germany. C. When to go to Germany.9. Why does the woman suggest the man meet her friend?A. To sell the flat to her friend.B. To sell the furniture to her friend.C. To rent the furniture to her friend.听第8段材料,回答第10至
6、12题。10. Where is the woman now?A. Near the library. B. Far from the library. C. At Helping Center.11. Where is the library?A. On Third Avenue. B. On Fourth Avenue. C. On Main Street.12. What probably happens after the conversation?A. The woman finds the library for herself.B. The man leads the woman
7、 to the library.C. The woman still cant find the library.听第9段材料,回答第13至16题。13. Where did the girl put her textbooks after school in the U. S.?A In her daypack. B. In her locker. C. In her school bag.14. What does the man mean by saying Thats convenient.?A. Students neednt take notes in class.B. Stude
8、nts neednt carry many books.C. Students neednt do much homework.15. What do we know about the girl?A. She is new to the school.B. She seldom asks questions in class.C. She writes for the school newspaper.16. When does the conversation most probably take place?A. At the end of the school term.B. In t
9、he middle of the school term.C. In the beginning of the school term.听第10段材料,回答第17至20题。17. What will the tourists visit first in Utah?A. Arches National Park. B. Salt Lake City. C. Local historical sites.18. What will the tourists do during the four-day tour?A. Visit historic cities. B. Meet American
10、 Indians. C. Explore natural wonders.19. How can you join the tour?A. By booking in advance.B. By contacting the tour guide.C. By buying camping equipment.20. What is the purpose of the speaker?A. To share travelling experience.B. To encourage people to tour Utah.C To tell the tourists about the dos
11、 and donts.第二部分 阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C、和D)中,选出最佳选项。AA Guide to Disney World TicketsThe Disney World Ticket System may seem complicated(复杂的).This guide to Disney World Tickets will help you decide which Disney World Ticket is the best choice for you and your fami
12、ly.Walt Disney World Base TicketStart with your base ticket-Magic Your Way Base Ticket-and add on options if you need them.You decide how many days you want to visit the four Disney World theme parks-the Magic Kingdom, Disneys MGM Studios, Animal Kingdom, and EPCOT. Magic Your Way Base Tickets are a
13、vailable from 1 to 10 days. The more days you pay for, the cheaper the per-day cost gets.Disney Ticket No-Expiration OptionEvery Base Ticket expires(到期) 14 days after you first use it. You can add the no-expiration option to your Base Ticket so that your unused days never expire.Disney Water Park Fu
14、n and MoreThe Base Ticket only covers admission to the 4 theme parks. If you want to visit Blizzard Beach, Typhoon Lagoon, Disneys Wide World of Sports, or Disney Quest you need another Disney ticket or you can add on the Water Park Fun and More option to your Base Ticket. The amount of visits to th
15、e Water Park or Disney Quest depends on the number of days on your Base Ticket. So a 2-Day Ticket with Water Park Fun and More will give you 2 visits to the Water Parks; a 4-Day will give you 4 visits and so on.Disney Park Hopper TicketThe Base Ticket allows you to visit one Disney park each day. Th
16、e Disney Park Hopper option lets you move from one park to another on the same day. So if you started in Animal Kingdom you could move to Magic Kingdom or one of the other theme parks on the same day.The cost for this option is $ 53.25 per ticket regardless of the number of days you have on your Bas
17、e Ticket. So it may be a good option for a 10-day ticket but not so great for a 2-day. It does take time to transfer(移动)between parks-Disney World is huge-so work out whether this is going to be the way your family want to visit.1. Which would you purchase if you wanted your Base Ticket to be availa
18、ble within a year?A. Disney Ticket No-Expiration Option.B. Magic Your Way Base Ticket.C. Disney Park Hopper Ticket.D. Disney Water Park Fun and More.2. What is the purpose of adding Disney Park Hopper option to the Base Ticket?A. To visit the Disney Water Park.B. To visit one theme park per day.C. T
19、o visit more than one theme park per day.D. To visit the theme parks all the year around.3. Where would you probably find this passage?A. On a factory website.B. In a travel brochure.C. On a school notice board.D. In a fashion publication.【答案】1. A 2. C 3. B【解析】这是一篇应用文。文章介绍了迪士尼的购票指南。【1题详解】细节理解题。根据Dis
20、ney Ticket No Expiration Option部分“You can add the no-expiration option to your Base Ticket so that your unused days never expire.”可知,您可以将无到期选项添加到基本票证中,以便未使用的天数永远不会过期。由此可知,如果你想要你的基本票在一年内可用,你应该购买迪斯尼门票无到期选项。故选A。【2题详解】细节理解题。根据Disney Park Hopper Ticket部分“The Disney Park Hopper option lets you move from o
21、ne park to another on the same day.”可知,迪士尼乐园的Hopper让你可以在同一天从一个公园移到另一个公园。由此可知,在基本门票中增加迪士尼乐园Hopper目的是,以便每天参观一个以上的主题公园。故选C。【3题详解】推理判断题。根据文章标题“A Guide to Disney World Tickets”可知本文是一篇迪士尼购票指南,最可能来自于旅游小册子,故选B。BUniversity of Arizona architecture students won the first place in a national competition for a p
22、roject that reimagines the way buildings store energy for cooling.Being able to be recognized for your passion and having people tell you that what youre doing is really important are inspiring, said Franzen, one of the team members.The Arizona architecture students designed one component of a large
23、r project called SunBlock, which rethinks the traditional configuration of district energy systems that are used to heat or cool collections of buildings.District energy systems typically involve one central plant that creates heated or cooled water, then pumps it around to the other buildings withi
24、n the district. The buildings take that water and pass it through an air handling unit. Air is then passed over the water to heat or cool the building.The SunBlock concept, designed specifically for the Sonoran Desert, focuses on cooling. The main way it is different from a traditional district ener
25、gy system is that each SunBlock building would have its own solar-powered system that cools the water, rather than one central building doing it all.Because the buildings are built so efficiently, the cooling system would provide more cold water than needed. The extra water could be stored in underg
26、round tanks and shared with existing and less efficient buildings throughout the neighborhood.The project addresses sustainability from a number of angles: The buildings electricity is provided with solar power; the system does not use traditional air conditioning systems that use refrigerants(制冷剂),
27、 which are polluters; and the underground water tanks can also collect rainwater for irrigation.Im optimistic that SunBlock will someday be more than a first-place project. We will do our best to help future groups of students who move SunBlock forward and bring it closer to reality, said Franzen. W
28、e just have to get more people on board.4. How is the SunBlock concept different from a traditional district energy system?A. Cold water cooling the air.B. Less cold water for buildings.C. One cooling system for one building.D. One central building for all buildings.5. From Paragraph 7, we can learn
29、 that SunBlock buildings are .A. cheap to buildB. environmentally friendlyC. easy to manageD. convenient for irrigation6. What did Franzen say about SunBlock?A. It could be put into use now.B. It needed more people to improve it.C. It should be introduced to more people.D. It couldnt be considered a
30、 first-place project.7. What is the best title for the text?A. Storing Solar Energy for BuildingsB. Keeping Buildings Cool with Cold WaterC. Changing the Way Buildings are BuiltD. Rethinking the Way Buildings Are Cooled【答案】4. D 5. B 6. B 7. D【解析】这是一篇说明文。文章主要介绍了亚利桑那大学建筑系的学生们设计了一个名为SunBlock项目,该项目重新考虑了
31、传统的区域能源系统配置,这些系统用于为建筑群供暖或制冷。文章还详细介绍了SunBlock的工作原理和优势,SunBlock使每栋建筑物都配有自己独立的太阳能制冷系统,改变了传统的由一个制冷中心向一个地区所有建筑物提供冷却水的系统模式。【4题详解】细节理解题。根据第五段中“The main way it is different from a traditional district energy system is that each SunBlock building would have its own solar-powered system that cools the water,
32、rather than one central building doing it all.”可知,它与传统地区能源系统的主要不同之处在于,每栋SunBlock建筑都有自己的太阳能系统来冷却水,而不是由一座中央建筑来完成所有工作。由此可知,SunBlock概念系统与传统区域能源系统的不同在于它不是一个中央建筑供所有建筑使用。故选D。【5题详解】推理判断题。根据倒数第二段“The project addresses sustainability from a number of angles: The buildings electricity is provided with solar po
33、wer; the system does not use traditional air conditioning systems that use refrigerants(制冷剂), which are polluters; and the underground water tanks can also collect rainwater for irrigation.”可知,该项目从多个角度解决可持续性问题。建筑物的电力由太阳能提供;该系统不使用使用制冷剂的传统空调系统,制冷剂是污染源;地下水箱还可以收集雨水用于灌溉。由此可推知,SunBlock很环保。故选B。【6题详解】细节理解题。
34、根据最后一段“Im optimistic that SunBlock will someday be more than a first-place project. We will do our best to help future groups of students who move SunBlock forward and bring it closer to reality, said Franzen. We just have to get more people on board.”可知“我乐观地认为,总有一天SunBlock将不仅仅是一个首要项目。我们将尽我们最大的努力帮助未
35、来的学生使用SunBlock,让它更接近现实。”Franzen说道。“我们必须让更多的人加入进来”。由此可知,Franzen说需要更多的人来改善SunBlock。故选B。【7题详解】主旨大意题。根据第三段“The Arizona architecture students designed one component of a larger project called SunBlock, which rethinks the traditional configuration of district energy systems that are used to heat or cool c
36、ollections of buildings.”可知,亚利桑那大学建筑系的学生们设计了一个名为SunBlock的大型项目的一个组成部分,该项目重新考虑了传统的区域能源系统配置,这些系统用于为建筑群供暖或制冷。结合文章还详细介绍了SunBlock的工作原理和优势,SunBlock使每栋建筑物都配有自己独立的太阳能制冷系统,改变了传统的由一个制冷中心向一个地区所有建筑物提供冷却水的系统模式。由此可知,D选项“重新思考建筑的制冷方式”最符合文章标题。故选D。CImagine meeting someone for the first time who comes from a distant co
37、untry but is fluent in your language. Would you adapt the tone of your voice, or the spacing of pauses in your speech? How about adjusting your body language and facial expressions, depending on the background of the person in front of you?These are just a handful of the shifts in behaviour that can
38、 contribute to what is known as your cultural intelligence, or CQ.The number one predictor of your success in todays borderless world is not your IQ, or not even your expertise(专长), writes social, scientist David Livermore in his book The Cultural Intelligence Difference. Its your CQ.Typically CQ is
39、 measured through a series of questions that assess four distinct components. The first is CQ Drive-the motivation to learn about other cultures. Then there is CO Knowledge, which is an understanding of some of the general cultural differences you may face. CQ Strategy examines how you make sense of
40、 those difficult conflicts and learn from them, while CQ Action involves your behavioural flexibility-whether you are able to adapt your conduct like a cultural chameleon.While understanding a specific culture can be useful, it may not predict at all your ability to engage effectively in a new place
41、, says Livermore. In fact, our research finds that individuals who have lived in multiple locations for extended time are more likely to have higher CQ Knowledge than those who have lived multiple decades in one overseas setting.Someone with low CO might have a tendency to judge everyone elses behav
42、iour by his own cultural standards. If he comes from a more sociable environment, for instance, and notices that his Japanese colleagues are very quiet in a meeting, he may assume that they are being unfriendly or bored. A person at the top of the scale(级别), meanwhile, might realise that silence is
43、a sign of respect and that feedback(反馈)wont be given unless it is explicitly required. As a result, hell make sure to offer suitable opportunities within the meeting for others to provide their opinions.8. Which of the following best describes a cultural chameleon?A. Learning from other cultures to
44、have a high CQ.B. Taking action to overcome the communication barrier.C. Getting along well with others despite cultural differences.D. Changing behaviour according to the cultural background.9. What is the best way to get high CQ Knowledge?A. Experiencing a variety of different cultures.B. Spending
45、 a long time in a specific culture.C. Meeting people from a distant country.D. Having personal experience in another culture.10. What kind of people do the Japanese colleagues represent?A. People with low CO.B. People with high CQ.C. People from a different culture.D. People from a sociable environm
46、ent.11. Whom is the text mainly intended for?A. Those who are going to be a social scientist.B. Those who want to learn about CQ Knowledge.C. Those who conduct some research on CQ and IQ.D. Those who interact with people from different cultures.【答案】8. D 9. A 10. C 11. D【解析】【分析】这是一篇说明文。对如何跟不同文化背景的人交流
47、进行了说明。【详解】1.短语猜测题。根据第四段CQ Strategy examines how you make sense of those difficult conflicts and learn from them, while CQ Action involves your behavioural flexibility-whether you are able to adapt your conduct like a cultural chameleon.得知,CQ战略,调查你如何搞清楚这些不同的冲突,并从中吸取教训。CQ行动,这牵扯到你的行为有多么灵活你能否像一个文化变色龙一样改
48、变自己的行为。behavioural flexibility(行为上的灵活性)和adapt your conduct(改变自己的行为)可知,a cultural chameleon是指根据文化背景改变行为。故选D。2.细节理解题。根据第五段individuals who have lived in multiple locations for extended time are more likely to have higher CQ Knowledge than those who have lived multiple decades in one overseas setting可知,
49、在很多地方都待过的人,比那些在一个海外环境中居住了几十年的人,更有可能具备较高的CQ知识。可以判断出长期住在多重地区的人们更有可能比有更高的CQ,故选A。3.推理判断题。根据最后一段“ If he comes from a more sociable environment, for instance, and notices that his Japanese colleagues are very quiet in a meeting, he may assume that they are being unfriendly or bored”可知,如果一个人来自更社交性的环境,他注意到自
50、己的日本同事在会议上非常安静,他可能会觉得他们不友好又无趣。所以日本同事代表的是来自不同文化的人,故选C。4.推理判断题。根据第一段“Imagine meeting someone for the first time who comes from a distant country but is fluent in your language. ”可知,试想:你第一次见到一个来自遥远国度的人,但此人却能流利使用你的语言。文章是写给要跟不同文化背景的人交流的读者。故选D。DSitting up straight in your chair isnt just good for your pos
51、ture(姿势)-it also gives you more confidence in your own thoughts, according to a new study.“Our body posture can affect not only what others think about us, but also how we think about ourselves,” said Richard Petty, co-author of the study.The study included 71 students at Ohio State. They were told
52、they would take part in two separate studies at the same time, one organized by the business school and one by the arts school.They were told the arts study was examining factors contributing to peoples acting abilities, in this case, the ability to maintain a specific posture while engaging in othe
53、r activities. They were instructed to either “sit up straight” or “sit slouched(无精打采)forward”.While in one of these positions, the students participated in the business study, which supposedly examined factors contributing to professional performance. While holding their posture, they listed either
54、three positive or three negative personal traits(特质)relating to future professional performance on the job. After completing this task, they took a survey in which they rated themselves on how well they would do as a future professional employee.The results were striking.Students who held the uprigh
55、t, confident posture were much more likely to rate themselves in line with the positive or negative traits they wrote down. In other words, if they wrote positive traits about themselves, they rated themselves more highly, and if they wrote negative traits about themselves, they rated themselves low
56、er.However, students who assumed the slouched, less confident posture, didnt seem convinced by their own thoughts-their ratings didnt differ much regardless of whether they wrote positive or negative things about themselves.“Their confident, upright posture gave them more confidence in their own tho
57、ughts, whether they were positive or negative,” Petty said.“Sitting up straight is something you can train yourself to do, and it has psychological benefits-as long as you generally have positive thoughts,” he said.12. When did the business study take place?A. When the students took the survey.B. Wh
58、en the arts study was going on.C. After the arts study was conducted.D. After the students took the survey.13. Which can be included in the underlined words other activities in Paragraph 4?A. Sitting up straight.B. Working as an employee.C. Listing personal traits.D. Participating in the arts study.
59、14. What do we know about the ratings given by those who sat up straight?A. They were rather high.B. They were relatively low.C. They agreed with the written-down traits.D. They were different from the written-down traits.15. What can be the conclusion of the study?A. Body posture affects our confid
60、ence level.B. Confidence leads to good body postureC. Body posture affects professional performance.D. Personal traits affect professional performance.【答案】12. B 13. C 14. C 15. A【解析】这是一篇说明文。一项新的研究表明,以挺拔身姿坐在椅子上不仅对你养成好的坐姿有益,还可以使你对自己的想法更有信心。【12题详解】细节理解题。根据第三段的“ They were told they would take part in tw
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
