分享
分享赚钱 收藏 举报 版权申诉 / 27

类型2021年山东省济南市中考英语试题(解析版).doc

  • 上传人:a****
  • 文档编号:376269
  • 上传时间:2025-11-29
  • 格式:DOC
  • 页数:27
  • 大小:981.50KB
  • 配套讲稿:

    如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。

    特殊限制:

    部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。

    关 键  词:
    2021 山东省 济南市 中考 英语试题 解析
    资源描述:

    1、济南市2021年九年级学业水平考试英 语 试 题本试题分选择题部分和非选择题部分,共10页,满分为150分,考试用时120分钟。答题前,请考生务必将自己的姓名、座号和准考证号填写在答题卡上,并同时将考点、姓名、准考证号和座号填写在试卷规定的位置。答题时,选择题部分每小题选出答案后,用 2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑;如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。非选择题部分,用0.5 毫米黑色签字笔在答题卡上题号所提示的答题区域作答。直接在试题上作答无效。考试结束后,将本试题和答题卡一并交回。选择题部分 共 105分I.听力测试(30分)A)听录音,从每组句子中选出一个你所听到的句子

    2、。每个句子听一遍。1.A.My names Jill. B. I have an eraser. C.This is my uncle2.A.Have a good lunch. B. Lets play a game. C. Its nice and warm. 3.A. Is that your bicycle? B.Are you still at school? C.Do they get on well?4.A.I dont mind the noise. B.I am not good at science. C.He didnt do the dishes.5.A.How is

    3、everything going? B.Where did he go yesterday? C. What does she look like?B)在录音中,你将听到五段对话,每段对话后有一个小题,从每小题A、B、C中选出能回答所给问题的正确答案。每段对话听两遍。6.Where is the ruler?A.In the bookcase. B.Under the table. C.On the chair.7.What is Jennys favorite animal?A.The monkey. B.The koala. C.The tiger.8.What is Toms mothe

    4、r doing?A.Making the bed. B.Cleaning the room. C. Washing the clothes. 9.What did Mary do on the weekend?A.She went fishing. B.She went camping. C. She went shopping. 10.When are they going to play tennis?A.On Sunday afternoon. B. On Saturday morning. C. On Sunday evening.C)在录音中,你将听到一段对话,对话后有五个小题,从每

    5、小题A、B、C中选出能回答所给问题的正确答案。听对话前,你将有40秒钟的读题时间; 听完后,你将有40秒钟的答题时间。对话听两遍。11.What does Sam want to do?A.Go to the zoo. B.Go for a walk. C. Go to the movies.12.What kind of soup is Lucy making?A. Chicken soup. B. Russian soup. C. Vegetable soup.13.Who taught Lucy to make the soup?A. Her mother. B.Her aunt. C.

    6、 Her brother.14.When will the soup be ready?A.At 10:00. B.At 11:00. C.At 12:00.15. How will Sam go to Lucys house?A.By subway. B.By bike. C.By bus.D)在录音中,你将听到一篇短文,短文后有五个小题,从每小题A、B、C中选出能回答所给问题的正确答案。听短文前,你将有40秒钟的读题时间;听完后,你将有40秒钟的答题时间。短文听两遍。16. What did the king promise for the magic water?A. Some meat

    7、. B.Some land. C. Some gold.17.Where did the two brothers get the water?A. From a pool. B.From a river. C. From the sea.18. Why did the king want to kill the brothers?A. They cheated him. B. They stole his money. C. They talked back to him.19.Who gave Lisa a magic leaf?A.Her father. B. A villager. C

    8、.The birds.20.What wish did Lisa make after she got the magic leaf?A.To be at the lake. B. To meet the prince. C. To live in the palace.选择填空 从每题A、B、C、D四个选项中,选出一个最佳答案。(15分)1. Hows _ weather today?Its sunny. Get up quickly. Were going for a picnic.A. aB. anC. theD. /【答案】C【解析】【详解】句意:今天天气怎么样?天气晴朗。快点起床。我

    9、们要去野餐。考查冠词用法。a泛指一个,用在辅音音素前;an泛指一个,用在元音音素前;the表特指。根据“weather today”可知,此处特指今天的天气,用定冠词the,故选C。2. Whos that young lady?Shes Miss White. She teaches _ English.A. weB. usC. ourD. ours【答案】B【解析】【分析】【详解】句意:那位年轻的女士是谁?她是怀特小姐,她教我们英语。考查代词辨析。we我们,主格代词;us我们,宾格代词;our我们的,形容词性的物主代词;ours我们的,名词性物主代词。根据句子结构可知,此处是teach s

    10、b sth,空处的词是作宾语,故应用宾格代词us。故选B。3. Peter, you cant read in bed. Its not good _ your eyes.OK, Dad.A. inB. byC. onD. for【答案】D【解析】【分析】【详解】句意:Peter,你不能躺在床上看书,对你的眼睛不好。好的,爸爸。考查介词辨析。in在里;by通过;on在上;for对于。be bad for,对有益,固定短语。故选D。4. What would you like, sir?A cup of _, please.A. potatoB. coffeeC. bananaD. hambur

    11、ger【答案】B【解析】【分析】【详解】句意:你想要什么,先生?一杯咖啡,谢谢。考查名词辨析。potato土豆;coffee咖啡;banana香蕉;hamburger汉堡。根据量词“cup”可知,空处应是coffee,咖啡。故选B。5. Little Kate is only 4 years old, _ she can help with a lot of housework.A. orB. soC. butD. because【答案】C【解析】【分析】【详解】句意:小凯特只有4岁,但她能帮忙做很多家务。考查连词辨析。or或者;so因此,所以;but但是;because因为。根据句意可知,前

    12、后句是转折关系,应用but;故选C。6. My phone doesnt work. _ I use yours? Sure. Here you are. A. MustB. CouldC. NeedD. Would【答案】B【解析】【详解】句意:我的手机坏了。我能用你的吗?当然。给你。考查情态动词,Must必须,一定;Could可以;Need需要;Would将会。根据“Sure. Here you are.”可知表示委婉的请求用could,故选B。7. Cindy is always ready to help others. I think she is _ student in my c

    13、lass.A. goodB. betterC. bestD. the best【答案】D【解析】【详解】句意:辛迪总是乐于助人。我认为她是我班上最好的学生。考查最高级,good好的;better更好的;best最好的。根据最高级句型:the +最高级+in+范围,表示在范围里最。可知the best符合语境,故选D。8. _ swim in this river. Its quite deep.Thanks for telling me.A. NoB. NotC. DontD. Doesnt【答案】C【解析】【详解】句意:不要在这条河里游泳。河很深。感谢告诉我。考查祈使句。祈使句的否定形式可以

    14、用No+doing/n.或Dont+do构成,根据“.swim in the river.”可知,本题应用Dont。故选C。9. Susan, how was your party?Pretty good. We sang and danced _ all night.A happilyB. hardlyC. politelyD. clearly【答案】A【解析】【分析】【详解】句意:苏珊,你的派对怎么样?很好。我们整夜快乐地唱歌跳舞。考查副词辨析。happily快乐地,高兴地;hardly几乎不,几乎没有;politely有礼貌地,斯文地;clearly清晰地,清楚地。根据上文“Pretty

    15、 good”可知是高兴地唱歌跳舞;故选A。10. Have you finished your book report yet?No, I havent. I plan _ it this weekend.A. writeB. wroteC. writingD. to write【答案】D【解析】【分析】【详解】句意:你写完读书报告了吗?没有。我计划这个周末写。考查动词不定式作宾语。plan to do sth.计划做某事,固定搭配。故选D。11. Henry, can you take this box to the classroom?All right. Oh, _ heavy box!

    16、A. what aB. what anC. whatD. how【答案】A【解析】【详解】句意:亨利,你能把这个盒子拿到教室去吗?好的。哦,好重的箱子啊!考查感叹句,观察句子这里省略了主谓,box可数名词单数“盒子”,这里修饰可数名词单数,可知应该用what a/an,heavy是以辅音音素开头发音的单词,故选A。12. We must do something to protect the wild animals._. Some of them are in great danger.A. Never mindB. Youre rightC. Nothing muchD. I disagr

    17、ee【答案】B【解析】【分析】【详解】句意:我们为了保护野生动物必须做一些事。你说的对。它们有一些处于很大的危险。考查情景交际。Never mind没关系;Youre right你说的对;Nothing much没什么;I disagree我不同意。根据“Some of them are in great danger”可知,此处表示一些野生动物处于危险中,因此同意对方说的要保护野生动物,故选B。13. My hometown has changed a lot in the past few years. You _ the changes if you come.A. seeB. sawC

    18、. will seeD. have seen【答案】C【解析】【详解】句意:在过去的几年里,我的家乡已经发生了很大的变化。如果你来的话,你就会看到这些变化。考查时态。if引导的条件状语从句,遵从主将从现原则,即主句用一般将来时,从句用一般现在时来表示一般将来时。故选C。14. When did Bob and Victor arrive at the meeting?They were late. They didnt _ until three oclock.A. fix upB. grow upC. take upD. show up【答案】D【解析】【分析】【详解】句意:鲍勃和维克多是什

    19、么时候来开会的?他们迟到了。他们直到三点钟才露面。考查动词短语。fix up修理;grow up长大;take up开始从事;show up出现,露面。根据问句“When did Bob and Victor arrive at the meeting?”可知,三点钟才出现。故选D。15. Excuse me. Do you know _Yes. You can go to Furong Street.A. where I can get some local snacksB. where does the boy come fromC. when can we travel to Hong

    20、KongD. when did Jimmy come to Jinan【答案】A【解析】【详解】句意:打扰一下,你知道哪里可以买到当地的小吃吗?是的,你可以去芙蓉街。考查宾语从句。where I can get some local snacks 我在哪里可以买到当地的小吃,陈述语序;where does the boy come from这个男孩来自哪里,疑问语序;when can we travel to Hong Kong 我们什么时候可以去香港,疑问语序;when did Jimmy come to Jinan吉米什么时候来济南,疑问语序。根据句意可知,空出的句子是宾语从句,应用陈述语

    21、序。故选A。.完形填空 阅读短文,从每题 A、B、C、D四个选项中,选出一个能填入文章中相应空白处的最佳答案。(15分)Charlie was a poor college student. He lived in a tiny, _16_ apartment above a restaurant which is well-known for its noodles. One evening, his friends came to _17_ him. A delicious smell came in through the window. This made them feel _18_

    22、. “Whats that delicious smell?” a friend asked. “Its _19_ the restaurant below. Its very expensive to eat there, but we can do the next best thing,” answered Charlie. Then he boiled some noodles and offered them to his friends “Lets sit next to the _20_. Cant you taste the famous cook Marios noodle

    23、sauce(酱汁) as you eat? And its free!” said Charlie.Mario overheard that Charlie was “_21_” his smells. When the restaurant closed that night, he knocked on Charlies door and asked him to pay. But Charlie _22_ to pay for it. Mario decided to sue(起诉) Charlie.On the day of the case, Mario brought a _23_

    24、 of delicious sauce to the judge(法官). “I spend ten hours a _24_ cooking my noodles and my sauce! Charlie never eats at my restaurant. He never pays me, but he enjoys his meals because of the delicious cooking in my kitchen!” he said _25_.The judge took a deep breath, and then he said to Mario, “If y

    25、ou ask Charlie to pay, I have to pay you as well, _26_ I am sitting here right now smelling your wonderful sauce. How much should I pay you?” Just then Mario remembered his mothers _27_: “You are talented in cooking. Use your talent to _28_ everyone.” He suddenly realized hed been selfish, and hung

    26、his head with _29_.“I dont want you or Charlie to pay. I want everyone to be able to enjoy my food. From now on, Ill sell my food at _30_ prices,” said Mario.16. A. lazyB. cheapC. differentD. expensive17. A. visitB. tellC. teachD. save18. A. tiredB. sorryC. hungryD. afraid19. A. forB. withC. overD.

    27、from20. A. doorB. windowC. cookD. restaurant21. A. enjoyingB. wastingC. stealingD. borrowing22. A. wishedB. agreedC. decidedD. refused23. A. setB. potC. pairD. piece24. A. dayB. yearC. weekD. month25. A. luckilyB. heavilyC. widelyD. angrily26. A. becauseB. whileC. thoughD. unless27. A. cardsB. looks

    28、C. wordsD. noodles28. A. fillB. feedC. beatD. feel29. A. satisfactionB. prideC. effortD. shame30. A. lowerB. tallerC. fewerD. higher【答案】16. B 17. A 18. C 19. D 20. B 21. C 22. D 23. B 24. A 25. D 26. A 27. C 28. B 29. D 30. A【解析】【分析】本文主要讲了查理“偷”闻了马里奥的面条酱味道,被马里奥起诉了,之后在法庭上因为法官的一席话想起自己母亲曾经说的话,最后想让每个人都可以

    29、享受他的食物。【16题详解】句意:他住在一家以面条闻名的餐馆上方的一间小而便宜的公寓里。lazy懒的;cheap便宜的;different不同的;expensive。根据“Charlie was a poor college student”可知,查理住在一个便宜的公寓里,故选B。【17题详解】句意:有一天晚上,他的朋友们来看他。visit拜访;tell告诉;teach教;save拯救。根据“his friends came to.him. A delicious smell came in through the window”可知,他的朋友是来看他的,故选A。【18题详解】句意:这使他们感

    30、到饥饿。tired疲惫的;sorry抱歉的;hungry饥饿的;afraid害怕的。根据“A delicious smell came in through the window.”可知,他们闻到香味感觉很饿,故选C。【19题详解】句意:是从下面的餐厅飘来的。for为了;with带有;over在上面;form从。根据“Whats that delicious smell?” a friend asked”可知,香味是从下面的餐厅传来的,故选D。【20题详解】句意:我们坐在窗户旁边吧。door门;window窗户;cook烹饪;restaurant饭店。根据“Lets sit next to t

    31、he.”以及“A delicious smell came in through the window. ”可知,他们坐在窗户旁,故选B。【21题详解】句意:马里奥无意中听到查理在“偷”他的气味。enjoying享受;wasting浪费;stealing偷;borrowing借。根据“When the restaurant closed that night, he knocked on Charlies door and asked him to pay”可知查理坐在窗户旁偷闻马里奥的面条酱的味道,故选C。【22题详解】句意:但是查理拒绝付钱。wished希望;agreed同意;decide

    32、d决定;refused拒绝。根据“Mario decided to sue(起诉) Charlie.”可知,查理是拒绝付钱的,故选D。【23题详解】句意:案发当天,马里奥给法官带来了一瓶美味的酱汁。set一套;pot瓶;pair一双;piece片。酱汁是不可数名词,结合选项可知应用瓶子装,故选B。【24题详解】句意:我每天花十个小时煮面条和酱汁。day天;year年;week周;month月。根据“I spend ten hours a.”可知,应是每天十个小时,故选A。【25题详解】句意:他生气地说。luckily幸运地;heavily重地;widely宽广地;angrily愤怒地。根据“H

    33、e never pays me, but he enjoys his meals because of the delicious cooking in my kitchen!”可知,马里奥是非常生气,故选D。【26题详解】句意:因为我现在坐在这里闻着你美妙的酱汁。because因为;while当时候;though尽管;unless除非。根据“ I have to pay you as well.I am sitting here right now smelling your wonderful sauce”可知,法官说:“我也要付钱,因为我也闻了酱汁的味道”,故选A。【27题详解】句意:这

    34、时马里奥想起了他母亲的话。cards卡片;looks看起来;words话;noodles面条。根据“You are talented in cooking. Use your talent to. ”可知,这后面是他母亲说的话,故选C。【28题详解】句意:用你的才能养活每一个人。fill填充;feed喂养;beat打败;feel感觉。根据马里奥的职业是厨师可知,应是用才能去喂养每一个人,故选B。【29题详解】句意:他突然意识到自己很自私,羞愧地低下头。satisfaction满意;pride自豪;effort努力;shame羞愧。根据“He suddenly realized hed been

    35、 selfish”可知,马里奥感觉自己很自私,所以很羞愧,故选D。【30题详解】句意:从现在起,我将以更低的价格出售我的食物。lower更低;taller更高;fewer更少;higher更高。根据“I dont want you or Charlie to pay. I want everyone to be able to enjoy my food”可知,想要每个人都可以享受到他的食物,应该把价格变得更低,故选A。.补全对话 阅读对话,从每题A、B、C、D四个选项中,选出一个最佳答案完成对话。(5分)A: Hello, this is Sunny Flower Shop. _31_B:

    36、I want to buy some flowers for my grandma. Tomorrow is her birthday. A: _32_ What kind would you like?B: Im not quite sure. _33_A: Certainly. What about carnations(康乃馨)? They have a good meaning of love. B: Sounds good. Could you send some to my house tomorrow? I live at 56 Long Street. A: _34_ Anyt

    37、hing else I can do for you?B: Yes. _35_A: Of course. Ill call you as soon as I get there. B: Thank you. Bye!31. A. Whats wrong with it?B. Do you often exercise?C. What can I do for you?D. Would you like a pear?32. A. We have many kinds of flowers.B. When is your grandmas birthday?C. I have apple jui

    38、ce and ice-cream.D. Why dont you give her a sweater?33. A. Can I borrow your dictionary?B. Can you give me some advice?C. May I ask you some questions?D. Is she free tomorrow afternoon?34. A. Youre welcome.B. No problem.C. Have a good day.D. Im afraid not.35. A. Is she in the library?B. Are they exc

    39、ited?C. Do you have a fever?D. Can I pay online?【答案】31. C 32. A 33. B 34. B 35. D【解析】【分析】情境交际:主要围绕为奶奶买花展开的对话。【31题详解】根据下一句答语“I want to buy some flowers for my grandma.”可知这里是销售员问顾客的需求。选项C“我能为您做些什么”符合上下文语境,故选C。【32题详解】根据上文中“this is Sunny Flower Shop”,可知这是一个花店,选项A“我们有许多种类的花”符合上下文语境,故选A。【33题详解】根据下一句答语“Cer

    40、tainly. What about carnations(康乃馨)? They have a good meaning of love.”是在向顾客介绍,可知应该是能否给一些建议,选项B“你能给我一些建议吗”符合上下文语境,故选B。【34题详解】根据上一句“Could you send some to my house tomorrow? I live at 56 Long Street.”可知这里是在作回答,选项B“没问题”符合上下文语境,故选B。【35题详解】根据上下文语境,可知确定购买物品后,应该是结账付钱,选项D“我可以在网上付款吗”符合上下文语境,故选D。V.阅读理解 阅读下列短文

    41、,从每题 A、B、C、D 四个选项中,选出一个能回答所提问题或完成所给句子的最佳答案。(40分)ANezumi was a mouse. He was thinking about finding a husband for her daughter Suki. But Suki said, “Father, I wish to marry Taro.”Taro was smart and strong, but Taros parents were not rich or powerful. “My Suki cant marry a common mouse!” Nezumi said.

    42、“Ill find someone powerful for my daughter.” Nesumi traveled far and wide, but nobody met his high standards.One day, he climbed to the top of a mountain. “Hi, Sun!” Nezumi called. “Nobody is more powerful than you. Id like you to marry my daughter.” Sun smiled and said, “Yes, Im powerful. Without m

    43、e, nothing grows. But when Cloud covers my face, the world grows cold.” As Cloud came, Sun disappeared.Nezumi bowed to Cloud and told him his wish. “Surely Im powerful,” he said. “But here comes someone stronger.” And Wind blew Cloud away.Then Nezumi shouted his wish to Wind. “Of course Im powerful.

    44、 But I cant pass through Wall,” said Wind.When Nezumi told Wall his wish, Wall said quietly, “Yes, Im powerful. I keep enemies away. But Im afraid of mice like you, who dig under me and make me fall down.”Nezumi let out a big laugh. He ran back home and said to Suki, “My dear! You are right. Taro wi

    45、ll be a powerful husband.”36. Nezumi wanted to find _ for her daughter.A. a ringB. a houseC. a husbandD. a friend37. Nezumi thought that Taros parents were not _ .A. richB. smartC. polite.D. honest38. Where did Nezumi call to Sun?A. In his yard.B. On a mountain.C. In his hole.D. On the beach.39. Wal

    46、l aid that he was afraid of _ .A. SunB. CloudC. WindD. mice40. From the last paragraph, we can infer(推断)that _ in the end.A. Suki and Taro got marriedB. Nezumi laughed at SukiC. Suki ran away from homeD. Nezumi fought with Taro【答案】36. C 37. A 38. B 39. D 40. A【解析】【分析】本文主要讲述了老鼠Nezumi想把女儿嫁给有权有势的人,再问过太

    47、阳、云朵、风和墙壁之后,他发现还是老鼠最厉害。【36题详解】细节理解题,根据“He was thinking about finding a husband for his daughter Suki.”可知,他想给他的女儿找个丈夫。故选C。【37题详解】细节理解题,根据“Taro was smart and strong, but Taros parents were not rich or powerful.”Taro又聪明又强壮,但他的父母既不富有,也没有权势。可知,Nezumi认为Taro的父母不富有。故选A。【38题详解】细节理解题,根据“One day, he climbed to

    48、 the top of a mountain. Hi, Sun! Nezumi called.”可知,他在山顶和太阳对话。故选B。【39题详解】细节理解题,根据“When Nezumi told Wall his wish,Wall said quietly, Yes,Im powerful.I keep enemies away. But Im afraid of mice like you, who dig under me and make me fall down.”可知,墙壁害怕老鼠。故选D。【40题详解】推理判断题,根据“My dear! You are right.Taro wi

    49、ll be a powerful husband.”以及前文“Ill find someone powerful for my daughter.”可推知,最后Suki和Taro会结婚。故选A。BApartment to rent, 16 Baddesley Road, Little Haddern VillageWe have a comfortable three-bedroom apartment to rent (出租).The apartment is in very good condition!one large living roomthree bedroomsbig kitc

    50、hensmall garage (车库)Do you like the quiet life? The apartment is for you!Large garden.Beautiful views of the fields and woods.Only fifteen minutes by train to the city center.Animals and children are welcome!Only$600 a month (in advance, please).Interested? Please telephone:Carleen GreenWest Farm, L

    51、ittle Haddern VillageTel: 01940548657441. Where is the apartment?A. On Haddern Road.B. In a village.C. Near a school.D. Behind a hotel.42. The apartment hasA. two bedroomsB. a small gardenC. one large garageD. a big kitchen43. You should pay _ if you want to rent the apartment for half a year.A. 1,8

    52、00B. 2,400C. 3,600D. 7,20044. You can call _ at 019405486574 if you want to rent the apartment.A. Carleen GreenB. West FarmC. BaddesleyD. Little Haddern45. Which of the following is true?A. People with pets cannot rent the apartment.B. The apartment is not very far from the city center.C. Only adult

    53、s who have children can rent the apartment.D. You cant see the fields or the woods from the apartment.【答案】41. B 42. D 43. C 44. A 45. B【解析】【分析】本文是一篇广告,主要介绍房屋出租的相关信息。【41题详解】细节理解题,根据“Apartment to rent, 16 Baddesley Road, Little Haddern Village”可知,公寓位于Baddesley路16号,Haddern村。故选B。【42题详解】细节理解题。根据“one larg

    54、e living roomthree bedroomsbig kitchensmall garage (车库)”可知,这个公寓有1个大客厅、3个卧室、1个大厨房、1个小车库。故选D。【43题详解】细节理解题。根据“Only$600 a month (in advance, please).”可知,房租600美金1个月,半年3600美金。故选C。【44题详解】细节理解题。 根据“Please telephone: Carleen Green”可知,请务必联系Carleen Green。故选A。【45题详解】细节理解题。根据“Only fifteen minutes by train to the

    55、 city center.”可知,这个公寓离市中心不远。故选B。COnline study can be hard. Zech Hipp was doing it with great difficulty. Zech is 15 years old. He lives in Seattle, Washington, with his four brothers and his mother.“Its hard to stay focused,” he said. “I cant stay focused on one thing at a time.” Zech has gotten som

    56、e helpful advice from his “Big Brother” Owen Kim. Kim is 33 years old. He is Zechs mentor through a program. The program is called Big Brothers Big Sisters of Puget Sound.A mentor is someone who gives help and advice. Kim and Zech often text, talk over the phone and even video call. Kim gave Zech so

    57、me advice about how to stay focused while doing school at home. Kim suggests picking one space and always doing your work there. “Make that space as comfortable as possible,” he said.In his room, Zech set up a cubby(小房间).He has a place where he can make tea. This was Kims idea. Here, Zech said he is

    58、 more separated from everybody else in the house. Thats where he does schoolwork.Kim and Zech have been Big Brother and Little Brother for four years. They used to meet once a week. They would walk through the city or play video games. In spring 2020, COVID-19 started spreading. Kim and Zech had to

    59、stop meeting up in person. The illness spreads easily between people. Now, they only communicate over the phone or video call.Kim is older than Zech. He has had different life experiences. When they talk, Kim can give Zech a different point of view about life. Zech said this is helpful. Kim said its

    60、 been a great thing for him, too. He said Zech has been a wonderful addition to his life.“Owens always there,” Zechs mother said. All of her boys have had Big Brothers or Big Sisters. “It has done such wonders for our family,” she said. “Just having them in our lives has been such a blessing.”46. Wh

    61、at do we know about Zech from Paragraph 1?A. He lives in a big city in India.B. He had trouble learning online.C. His mother is too hard on him.D. Therere five people in his family.47. What is talked about in Paragraph 2?A. Why Kim and Zech studied together.B. When Big Brothers Big Sisters started.C

    62、. What good advice Zech gave to Kim.D. How Kim became Zechs “Big Brother”48. Why did Zech set up a cubby in his house?A. To get a new job and do his work there.B. To have a space to study with his brothers.C. To make a special space for schoolwork.D. To make a space for him and Kim to met.49. Becaus

    63、e of the spread of COVID-19,Kim and Zech had to _A. part with their familyB. stay at home watching videosC. meet up at Zechs homeD. talk on the phone or video call50. Whats the writers purpose of writing the text?A. To introduce a helpful program.B. To help a boy named Zech Hipp.C. To show us how to

    64、 study online.D. To stop the spread of COVID-19.【答案】46. B 47. D 48. C 49. D 50. A【解析】【分析】本文就Kim和Zech的关系介绍“普吉特湾的大哥大姐”帮扶计划。【46题详解】细节理解题。根据文中的句子“Online study can be hard. Zech Hipp was doing it with great difficulty.”可知,Zech在线学习有困难。故选B。【47题详解】段落大意题。根据文中的句子“Zech has gotten some helpful advice from his “

    65、Big Brother” Owen Kim. Kim is 33 years old. He is Zechs mentor through a program. The program is called Big Brothers Big Sisters of Puget Sound.”可知,本段主要是说Kim通过“普吉特湾的大哥大姐”帮扶计划,成为了Zech的导师。故选D。【48题详解】推理判断题。根据文中的句子“In his room, Zech set up a cubby(小房间).He has a place where he can make tea. This was Kims

    66、 idea. Here, Zech said he is more separated from everybody else in the house. Thats where he does schoolwork.”可知,他设置小房间的目的是为了有独立的空间完成功课。故选C。49题详解】细节理解题。根据文中的句子“The illness spreads easily between people. Now, they only communicate over the phone or video call.”可知,Zech得通过电话或视频通话进行交谈。故选D。【50题详解】主旨大意题。本

    67、文就Kim和Zech的关系介绍“普吉特湾的大哥大姐”帮扶计划。可知,写本篇文章的目的是为了介绍这个帮扶计划。故选A。DScientists have long predicted that warmer temperatures caused by climate(气候)change will have the biggest influence on the worlds poorest people. New research now suggests that has already happened over the past years.A study coming out in t

    68、he Proceedings of the National Academy of Science found that in most poor countries, higher temperatures are more than 90% likely to have resulted in a fall in economic output(经济产量), compared to a world without global(全球的)warming. The influence has been less big in richer countrieswith some even ben

    69、efiting(获益) from higher temperatures.“Were not saying that global warming created inequality(不公平),” says Noah S. Diffenbaugh, the writer of the study and a professor at Stanford University who studies climate change. But “global warming has slowed down the improvement”. The poorest countries are fac

    70、ing the worst influence of rising temperaturesfor which they are least responsible, he adds.The new study builds on past research. A 2015 study in the journal Nature predicted that the average income(平均收入) in the poorest countries will be 25% lower by 2100 compared to a world without warming, while

    71、some of the richest countrieslike the USAcould experience an increase in income. And a report from IPCC, the UNs climate science body, showed that if global temperatures rise more than 1.5 by the end of the century, poor countries will likely face very serious challenges, including the disappearance

    72、 of whole communities and millions of early deaths. “They will suffer the most, as they are already,” said Mary Robinson, who used to be a UN Special Envoy on Climate Change and a president of Ireland.The influence is greater elsewhere, especially in Sub-Saharan, African countries including Sudan, B

    73、urkina Faso and Niger, where climate change has driven the average income more than 20% lower. “There are a number of ways by which temperature influences economic activities,” says Diffenbaugh Whats clear is that, for poor countries, the news is all bad.51. According to the text, warmer temperature

    74、s _.A. are mainly caused by poor countriesB. may bring advantages to rich countriesC. had no influence on the world beforeD. can improve the poorest peoples health52. What does “suffer” underlined in Paragraph 4 most probably mean in Chinese?A. 供应B. 犹豫C. 遭受D. 谋利53. Which of the following will face g

    75、reat economic problems caused by climate change?A. The UN.B. The USA.C. Ireland.D. Burkina Faso.54. What is the main idea of the text?A. Climate change will make poor countries poorer.B. We must take action to deal with climate change.C. Climate change can cause millions of early deaths.D. People ma

    76、ke good predictions about climate change.55. From which is the text most probably taken?A. A geography textbook.B. A health magazine.C. A research paper.D. A storybook.【答案】51. B 52. C 53. D 54. A 55. C【解析】【分析】本文是一篇说明文,主要讲述了气温升高会对贫穷国家造成重大影响,使他们更加贫穷。【51题详解】细节理解题。根据“The influence has been less big in r

    77、icher countrieswith some even benefiting(获益) from higher temperatures.”可知,在较富裕的国家,气候变化的影响较小,有些国家甚至从高温中获益。所以,气温升高可能会给富裕国家带来好处。故选B。【52题详解】词义猜测题。根据画线词后句“as they are already.”以及前文“poor countries will likely face very serious challenges, including the disappearance of whole communities and millions of ea

    78、rly deaths.”可知,贫穷国家很可能面临非常严重的挑战,包括整个社区的消失和数百万人的过早死亡。所以,贫穷国家会遭受气温升高所带来的影响。画线词suffer意为“遭受”,故选C。【53题详解】细节判断题。根据“The influence is greater elsewhere,especially in sub-Saharan, African driven the average income more than 20% lower.”可知,布基纳法索(非洲国家)将面临由气候变化引起的重大经济问题。故选D。【54题详解】主旨大意题。根据“Scientists have long p

    79、redicted that warmer temperatures caused by climate (气候) change will have the big influence on the worlds poorest people.”以及通读全文可知,本文主要讲述了气温升高会对贫穷国家造成重大影响,使他们更加贫穷。故选A。【55题详解】推理判断题。根据“Scientists have long predicted that warmer temperatures caused by climate (气候) change will have the big influence on

    80、the worlds poorest people. New research now suggests that has already happened over the past years.”可知,科学家们早就预测,气候变化导致的气温升高将对世界上最贫穷的人产生重大影响。新的研究表明,这种情况在过去几年已经发生了。本文最有可能来源于一篇研究论文。故选C。非选择题部分 共 45分VI.选词填空(10分)A.阅读短文,从方框中选择适当的单词填空(每词限用一次)。those hand all with knifeGrace is a little girl. Last night, she

    81、had a strange dream. She dreamed that she was having dinner _56_ an alien in her dining room. She had to tell the alien what _57_ the things on the table were for. “This is a _58_,” she said. “We use it to cut up our food. And this is a plate. We put our food on it.” “What are _59_?” asked the alien

    82、, pointing to a pair of chopsticks. Grace told him, and tried to show him how to use them. But he had only three fingers on each _60_, so it was very difficult for him.【答案】56. with 57. all 58. knife 59. those 60. hand【解析】【分析】本文主要讲述了Grace昨晚做的一个奇怪的梦。【56题详解】句意:她梦见她和一个外星人在她的餐厅里吃晚饭。根据“having dinneran ali

    83、en”可知,与外星人一起吃晚餐,with“与一起”,故填with。【57题详解】句意:她不得不告诉外星人桌上所有的东西是干什么用的。根据“whatthe things on the table were for”及备选词可知,此处表示桌子上的所有东西,故填all。【58题详解】句意:这是一把刀子。a修饰名词的单数形式,根据“We use it to cut up our food.”可知,介绍这是一把刀子,故填knife。【59题详解】句意:那些是什么?此空缺少主语,根据are及备选词可知,此空应填those表示“那些”,故填those。60题详解】句意:但他每只手上只有三根手指。根据“But

    84、 he had only three fingers on each”可知,每只手上只有三根手指,each修饰名词的单数形式,故填hand。B.阅读短文,从方框中选择适当的动词,并用其适当形式填空。有的需要加助动词或不定式符号(每词限用一次)。play smell sit accept findI lost my job again and felt my whole world was dark. I _61_ under an old tree in the park when a boy came up to me from nowhere. He stood right before

    85、me with his head down and said, “Look, what I _62_!” In his hand was a flower, a dry and dead one. I gave him a small smile and turned my eyes away so that he could go off _63_.To my surprise, he just sat down next to me. He placed the flower to his nose and said excitedly, “It _64_ sweet and it is

    86、beautiful, too. Thats why I picked it. Here, it is for you.” I _65_ the flower impatiently and just then I noticed that the boy was blind. I held him tight in my arms. Through the eyes of a blind child I saw the beauty in life. And then I held the dry flower up to my nose and breathed in the smell o

    87、f a beautiful rose.【答案】61. was sitting 62. found#have found 63. to play 64. smells 65. accepted【解析】【分析】本文是记叙文,主要讲述了作者丢了工作后,伤心地坐在树下,一个小男孩拿着一朵干枯的花,对作者说花闻起来很香,也很漂亮,并把花送给了他。作者最后发现这个小男孩是个盲人。作者透过一个失明的孩子的眼睛,看到了生活的美。【61题详解】句意:我坐在公园里的一棵老树下,突然一个男孩不知从哪里向我走来。分析句子可判断此处缺动词作谓语。根据后句“He stood right before me with hi

    88、s head down.”他低着头站在我面前。可推知,作者是正坐在公园的树下,用sit。根据语境要用过去进行时(was/were doing),故填was sitting。【62题详解】句意:看,我发现了什么。分析句子可判断此处缺动词作谓语。根据后句“In his hand was a flower, a dry and dead one.”他手里拿着一朵花,一朵干枯的花。可推知,小男孩给作者看他找到的某样东西,用find。全文在描述过去发生的事情,此处可用一般过去时或现在完成时,表示小男孩找到了某个东西,故填found/have found。【63题详解】句意:我对他微微一笑,把目光移开,好

    89、让他去玩。根据“so that he could go off”可知,此处用动词不定式表目的;结合备选词汇,用play,表示他可以去玩,故填to play。【64题详解】句意:它闻起来很香,也很漂亮。分析句子可判断此处缺动词作谓语。根据前句“He placed the flower to his nose”他把花放在鼻子上。可推知,小男孩在闻花的香味,此处表示花闻起来很香,用smell;因主语是第三人称单数it,引号里人说的话要用一般现在时,故填smells。【65题详解】句意:我不耐烦地接过花,就在这时,我注意到那男孩是个盲人。分析句子可判断此处缺动词作谓语。根据空格前句“Here, it

    90、is for you.”这是给你的。可推知,作者收下了这朵花,用accpet。全文在描述过去发生的事情,所以要用一般过去时,故填accepted。VII.阅读理解七选五 根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。(5分)Listen. Whats that in the background? Is it rock, country or classical music? _66_“Music makes both the left and right brain more active, and this can maximize(使最大化)learn

    91、ing and improve our memory,” says Dr. Masha Godkin, a professor at Northcentral University.According to Godkin, its good to listen to classical music while you are studying. _67_ You can also listen to meditation(冥想)music, which can relieve stress and relax your mind.It is helpful to create a playli

    92、st of the best study music. Everyones taste in music is different, but when it comes to creating the best study music playlist, here are some tips to consider: Go ClassicalYou may not want to go to a concert of classical music, but the sounds of the classical music seem to increase mood and producti

    93、vity(效率). _68_ Consider TempoIt seems that music with 60-70 beats a minute like Beethovens Fur Elise can help students study longer and memorize more information. Nature Sounds_69_ They make great background noise. You can even create your own mix with websites like Noisli. Electronic MusicElectroni

    94、c music is a great choice for those who dont like classical. Any music with little to no lyrics is best. Sound ControlThe volume of your study music is important. Dont drown out(淹没)your own thoughts. Remember, its supposed to be in the background._70_ Please write to us and let us know what music he

    95、lps you get through school!A. This makes it great for studying.B. What do you think of country music?C. One reason is that classical music has no lyrics.D. The sounds of birds, wind and rain are relaxing.E. We would love to know whats on your study playlist.F. Did you know that some kinds of music c

    96、an help you focus?G. However, you are not expected to listen to music in the classroom.【答案】66. F 67. C 68. A 69. D 70. E【解析】【分析】本文主要向我们介绍了音乐可以提高我们的学习效率。【66题详解】根据下文“Music makes both the left and right brain more active, and this can maximize learning and improve our memory”可知,此处应提出音乐对学习有作用,选项F“Did yo

    97、u know that some kinds of music can help you focus? 你知道一些音乐可以帮助你集中注意力吗?”符合语境,故选F。【67题详解】根据空格前句“its good to listen to classical music while you are studying”以及空格后句“You can also listen to meditation music, which can relieve stress and relax your mind.”可知,此处是在解释为什么学习时要听古典音乐的原因,选项C“One reason is that cl

    98、assical music has no lyrics. 一个原因是古典音乐没有歌词。”符合语境,故选C。68题详解】根据空格前句“the sounds of the classical music seem to increase mood and productivity”可知,此处应表达因为这些作用所以古典音乐很适合学习时听,选项A“This makes it great for studying.这很适合学习。”符合语境,故选A。【69题详解】根据小标题“Nature Sounds”可知,此处应描述大自然的声音,选项D“The sounds of birds, wind and rai

    99、n are relaxing. 鸟儿的叫声、风声和雨声让人放松。”符合语境,故选D。【70题详解】根据后句“Please write to us and let us know what music helps you get through school!”可知,此处想要知道读者学习时会听什么音乐,选项E“We would love to know whats on your study playlist.我们很想知道你的学习播放列表上有什么内容。”符合语境,故选E。VIII.书面表达(30分)第一部分 情境运用 根据所提供的图片,用一个完整的句子提问或应答。71. A: _?B: Beca

    100、use its easy for me.72. A: Where is Sally?B: In the bathroom. _.73 A: Excuse me. _?B: Yes, there is. Its on Jingshi Road.74. A: _?B: We need one spoon.75. A: Whats the use of that machine?B: _.【答案】71. Why do you like math 72. She is brushing (her) teeth 73. Is there a hospital near here/around here

    101、74. How much honey do you need?#How many spoons of honey do you need 75. It/The machine is used to make dumplings【解析】【71题详解】根据图片以及“ Because its easy for me.”可知,此处应在问“你为什么喜欢数学?”;根据语境可知,时态为一般现在时,句式为特殊疑问句。特殊疑问词why;助动词do;you主语;like谓语;math宾语。故填Why do you like math。【72题详解】根据图片以及“where is Sally?可知,此处回答“Sal

    102、ly正在刷牙”;根据语境可知,时态为现在进行时,句式为陈述句。主语she;谓语is brushing;宾语(her)teeth。故填She is brushing (her) teeth。【73题详解】根据图片以及“Yes, there is. Its on Jingshi Road.”可知,此处在问“这附近有一家医院么?”;根据语境可知,时态为一般现在时,句式为一般疑问句。这附近near here/around here;有there is;一家医院a hospital。由于是疑问句式,所以应用Is there a hospital near here/around here?故填Is th

    103、ere a hospital near here/around here。【74题详解】根据图片以及“We need one spoon.”可知,此处在问“你需要多少蜂蜜?”;根据语境可知,时态为一般现在时,句式为特殊疑问句。特殊疑问词how much/how many;宾语honey/many spoons of honey;助动词do;主语you;谓语need。故填How much/How many spoons of honey do you need。【75题详解】根据图片以及“ Whats the use of that machine?”可知,此处在回答“这个机器是用来做饺子的。”

    104、;根据语境可知,时态一般现在时,句式为陈述句式。主语it/the machine;谓语is used;宾语to make dumplings。故填It/The machine is used to make dumplings。第二部分 写作76. 在每个人的成长过程中,都难免经历失败(failure)。只有在失败中不断反思和成长,才能取得成功。某英语报社正在举办以 “Learn from Failure” 为题的征文活动。请你用英语写一篇短文投稿,内容包括:1. 你的一次失败经历;2.从中得到的收获与感悟。注意:1.词数100左右;2.可以适当增加细节,以使行文连贯;3.不得出现真实的人名、

    105、校名等相关信息。_【答案】One possible version:Learn from FailureNobody likes failure, but we can always learn something valuable from it.Last term, there was an English speech contest in my school. I decided to take part in it, because I thought I was good at speaking English and I had some experience in giving

    106、 speeches. I was sure I could win the contest easily, so I spent little time practicing. Did I win? Of course not. The winner was Jim, one of my classmates, who had practiced after school every day.“Practice makes perfect”, as the saying goes. No one can succeed without hard work. This is what I lea

    107、rned from my failure. If theres another chance, Ill take it seriously and do my best.【解析】【详解】1.题干解读:阅读题干,可知要求以“Learn from Failure” 为题的征文稿。写作前,可以提前列举出可能需要用到的单词、短语和句型等;写作时注意写作手法要符合英语的表达方式;写作后注意检查。2.写作指导:这是一篇话题类作文,时态以一般现在时和一般过去时为主,在描述过去的经历时用一般过去时。例文采取三段式的写作手法:第一段引出话题(没人喜欢失败,但我们可以从失败中学到有价值的东西东西);第二段介绍过去的经历来证明此观点;第三段总结说明,从失败中得到的收获与感悟。

    展开阅读全文
    提示  课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
    关于本文
    本文标题:2021年山东省济南市中考英语试题(解析版).doc
    链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-376269.html
    相关资源 更多
  • 四年级上册英语课件-Unit 5 I like those shoes Lesson 27-3_人教精通(2014秋).ppt四年级上册英语课件-Unit 5 I like those shoes Lesson 27-3_人教精通(2014秋).ppt
  • 四年级上册英语课件-Unit 5 I like those shoes Lesson 27-2_人教精通(2014秋).ppt四年级上册英语课件-Unit 5 I like those shoes Lesson 27-2_人教精通(2014秋).ppt
  • 四年级上册英语课件-Unit 5 I like those shoes Lesson 27-1_人教精通(2014秋).ppt四年级上册英语课件-Unit 5 I like those shoes Lesson 27-1_人教精通(2014秋).ppt
  • 四年级上册英语课件-Unit 5 I like those shoes Lesson 26-3_人教精通(2014秋).ppt四年级上册英语课件-Unit 5 I like those shoes Lesson 26-3_人教精通(2014秋).ppt
  • 四年级上册英语课件-Unit 5 I like those shoes Lesson 26-2_人教精通(2014秋).ppt四年级上册英语课件-Unit 5 I like those shoes Lesson 26-2_人教精通(2014秋).ppt
  • 四年级上册英语课件-Unit 5 I like those shoes Lesson 25-3_人教精通(2014秋).ppt四年级上册英语课件-Unit 5 I like those shoes Lesson 25-3_人教精通(2014秋).ppt
  • 四年级上册英语课件-Unit 5 I like those shoes Lesson 25-2_人教精通(2014秋).ppt四年级上册英语课件-Unit 5 I like those shoes Lesson 25-2_人教精通(2014秋).ppt
  • 四年级上册英语课件-Unit 5 I like those shoes Lesson 25-1_人教精通(2014秋).ppt四年级上册英语课件-Unit 5 I like those shoes Lesson 25-1_人教精通(2014秋).ppt
  • 四年级上册英语课件-Unit 5 I like those shoesLesson 29_人教(精通)(2014秋) (共18张PPT).ppt四年级上册英语课件-Unit 5 I like those shoesLesson 29_人教(精通)(2014秋) (共18张PPT).ppt
  • 四年级上册英语课件-Unit 5 I like those shoesLesson 27_人教(精通)(2014秋) (共21张PPT).ppt四年级上册英语课件-Unit 5 I like those shoesLesson 27_人教(精通)(2014秋) (共21张PPT).ppt
  • 四年级上册英语课件-Unit 5 I like those shoesLesson 26_人教(精通)(2014秋) (共18张PPT).ppt四年级上册英语课件-Unit 5 I like those shoesLesson 26_人教(精通)(2014秋) (共18张PPT).ppt
  • 六年级上册英语说课稿Unit 4 I have a pen pal 第一课时人教.doc六年级上册英语说课稿Unit 4 I have a pen pal 第一课时人教.doc
  • 四年级上册英语课件-Unit 5 I like those shoesLesson 25_人教(精通)(2014秋) (共20张PPT).ppt四年级上册英语课件-Unit 5 I like those shoesLesson 25_人教(精通)(2014秋) (共20张PPT).ppt
  • 六年级上册英语说课稿Unit 2 Ways to go to school 人教.doc六年级上册英语说课稿Unit 2 Ways to go to school 人教.doc
  • 六年级上册英语试题--学年度 期末测试人教.doc六年级上册英语试题--学年度 期末测试人教.doc
  • 四年级上册英语课件-Unit 5 Free time_Join in 剑桥英语(共25张PPT).ppt四年级上册英语课件-Unit 5 Free time_Join in 剑桥英语(共25张PPT).ppt
  • 六年级上册英语试题-连词成句练习人教.doc六年级上册英语试题-连词成句练习人教.doc
  • 四年级上册英语课件-Unit 5 Dinner.ppt四年级上册英语课件-Unit 5 Dinner.ppt
  • 六年级上册英语试题-第6单元达标检测卷|人教PEP()(含听力材料和答案).doc六年级上册英语试题-第6单元达标检测卷|人教PEP()(含听力材料和答案).doc
  • 六年级上册英语试题-第6单元达标检测卷|人教PEP(含听力材料和答案).doc六年级上册英语试题-第6单元达标检测卷|人教PEP(含听力材料和答案).doc
  • 四年级上册英语课件-Unit 5 Dinner is ready第6课时_人教(PEP).ppt四年级上册英语课件-Unit 5 Dinner is ready第6课时_人教(PEP).ppt
  • 六年级上册英语试题-Unit6 How do you feel单元测试人教.doc六年级上册英语试题-Unit6 How do you feel单元测试人教.doc
  • 四年级上册英语课件-Unit 5 Dinner is ready第5课时_人教(PEP).ppt四年级上册英语课件-Unit 5 Dinner is ready第5课时_人教(PEP).ppt
  • 六年级上册英语试题-Unit6 How do you feel 单元测试人教.doc六年级上册英语试题-Unit6 How do you feel 单元测试人教.doc
  • 四年级上册英语课件-Unit 5 Dinner is ready第3课时_人教(PEP).ppt四年级上册英语课件-Unit 5 Dinner is ready第3课时_人教(PEP).ppt
  • 六年级上册英语试题-Unit5 What does he do 单元测试人教.doc六年级上册英语试题-Unit5 What does he do 单元测试人教.doc
  • 四年级上册英语课件-Unit 5 Dinner is ready第2课时_人教(PEP).ppt四年级上册英语课件-Unit 5 Dinner is ready第2课时_人教(PEP).ppt
  • 六年级上册英语试题-Unit4 I have a pen pal 单元测试人教.doc六年级上册英语试题-Unit4 I have a pen pal 单元测试人教.doc
  • 四年级上册英语课件-Unit 5 Can Sam play football. 第二课时_外研版(三起) (共23张PPT).ppt四年级上册英语课件-Unit 5 Can Sam play football. 第二课时_外研版(三起) (共23张PPT).ppt
  • 关于我们 - 联系我们 - 加入我们 - 常用工具与软件 - 公益活动

    copyright@ 2020-2024 www.ketangku.com网站版权所有

    黑ICP备2024021605号-1