山东省淄博市2020-2021学年高一上学期期末考试英语试题(含听力) WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
5 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 山东省淄博市2020-2021学年高一上学期期末考试英语试题含听力 WORD版含解析 山东省 淄博市 2020 2021 学年 高一上 学期 期末考试 英语试题 听力 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、普通高中高一期末质量检测英语试题第一部分听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出 最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每 段对话仅读一遍。1. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What time is it now probably?A. 8:30.B. 8:20.C. 8:00.【答案】C【解析】【原文】M: When is the meeting s
2、upposed to start?W: Dont worry. It wont start until 8:30. Weve still got 30 minutes.2. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】Which of the following wasnt lost?A. Her purse.B. Her phone.C. Her keys.【答案】B【解析】【原文】M: Was there anything valuable in the missing bag, maam?W: Yes, my purse and my keys. Luckily, I was using my
3、mobile phone at the time.3. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What does the woman want to do tonight?A. Watch a movie.B. Go to a concert.C. Go to bed early.【答案】C【解析】【原文】M: We could watch a movie at home this evening or would you rather go out to eat in a restaurant and then go to a concert?W: I actually dont feel v
4、ery well. I just want to get some sleep now.4. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】Which fruit are the speakers talking about?A. Grapes.B. Apples.C. Bananas.【答案】A【解析】【原文】M: Its good to see all these grapes.W: Yes, these are much more delicious than the green apples weve had these past few days.M: Yes, though today I
5、really wish I could have a banana.5. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What does the woman plan to do?A. Work on her composition.B. Surf on the Internet.C Chat with neighbors.【答案】B【解析】原文】M: I just finished my composition. Would you like to go to the park with me?W: Why?M: Just to chat with some neighbors.W: No, I t
6、hink Id rather just stay here and surf online.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22. 5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的a、B、C三 个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟; 听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间每段对话或独白读两遍。听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】6. Where did the man just come back (Yom?A. Italy.B. Brazil.C. South Africa.7. Why d
7、id the man go to China last year?A. To do volunteer work.B. To see his children.C. To do some sightseeing.【答案】6. A 7. C【解析】【原文】W: Mike, I heard you just got back from Italy. How was your time there?M: It couldnt have been better. I really enjoyed visiting the museums there, and the sunshine in Italy
8、 is great.W: Is it the longest trip you have ever taken?M: No. I traveled to China last year. It was much farther. What is the longest trip you have ever taken?W: My trip to South Africa. I went there as a volunteer to help poor children. Why did you go to China?M: To see Beijing. And Im planning to
9、 go to Brazil next year.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】8. How old is the mans physics teacher?A. In his thirties.B. In his forties.C. In his fifties.9. What does the man think of his math teacher?A. Boring.B. Humorous.C. Strict.10. Who is a new teacher to the woman?A. The physics teacher.B. The
10、math teacher.C. The English teacher.【答案】8. A 9. B 10. C【解析】【原文】W: Jim, do you have any new teachers this term?M: Yes. We have a new physics teacher and a new math teacher.W: How do you like them?M: Well, I dont really like the physics teacher. Though hes just in his thirties, he seems like an old ma
11、n. Hes so boring. His classes are not lively at all. He never talks with us after class and he never plays sports with us.W: Then what about the math teacher?M: I really like him. Hes in his early forties. He has a good sense of humor. He makes math very interesting. Now I really like math. Do you h
12、ave any new teachers this year?W: Yes. Weve got a new English teacher.M: Do you like her?W: Well, shes very much like your physics teacher.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】11. How long did the man work in France?A. For about five years.B. For about seven years.C. For about ten years.12. Why is the
13、 woman here?A. To give a class.B. To learn the piano.C. To pick up her son.13. How do the speakers feel after realizing where each other lives?A. Disappointed.B. Surprised.C. Concerned.【答案】11. A 12. C 13. B【解析】【原文】W: What a surprise to see you here, Frank!M: Jane? Its you, right? I cant believe it.
14、Its been almost ten years since we last met.W: Yeah, that was at Lisas birthday party. You left for France the following day. So when did you come back to the States?M: Five years ago. I worked in France, got married there, and then after my daughter was born, came back here with my family. So, what
15、 are you up to here?W: Oh, Im here to pick up my son. Hes in the piano class. What about you?M: Im here to pick up my daughter. Shes in the dance class. Do you live near here?W: Yeah, just two blocks east. What about you?M: About five blocks west. Thats really shocking. We live just about seven bloc
16、ks away from each other, and we havent met for five years.W: Thats really something. Oh, theres the bell! Hey, let me get your phone number before all the kids come out.M: OK.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】14. What subject is the mans first class?A. French.B. Math.C. Science.15. Which teacher do
17、es the man like best?A. Madame Martin.B. Mr. Thomas.C. Mr. Greenwood.16. What do we know about Mr. Greenwood?A. He seldom gives homework.B. He can explain everything.C. He can speak French.17. What does the woman say about Miss McCloud?A. She is strict.B. She is patient.C. She is smart.【答案】14. A 15.
18、 B 16. B 17. C【解析】【原文】W: Hi Jack! Hows your first day back at school going?M: Oh OK. The first class is French. It was awful.W: Oh, yeah? Whos your teacher?M: Madame Martin.W: Oh, shes really good! I like Madame Martin.M: Really? She makes us speak French all the time. I dont understand her.W: Yeah!
19、 Shes strict but you learn loads in her classes, Jack!And whos your maths teacher?M: Mr. Thomas. Hes my favourite.W: Really?! Ive got Mr. Greenwood. He explains everything really well and he is really patient.M: Yeah, Mr. Greenwood is OK, but he gives so much homework! I prefer Mr. Thomas.W: OK, wel
20、l, Mr. Greenwoods my favourite.M: OK, lets agree to disagree. Who have you got for science?W: Miss McCloud. Shes a smart teacher, and shes so nice.M: Yeah, I agree with you there.W: I cant believe it! Finally you agree with me!M: Whatever!听下面一段独白,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】18. What did Jean-Luc Brassa
21、rd do?A. A TV reporter.B. A coach.C. A sportsman.19. When did Dale Begg-Smith win the gold medal?A. In 2006.B. In 2010.C. In 2014.20. What is Jason Begg-Smith good at?A. Tennis.B. Fishing.C. Surfing.【答案】18. C 19. A 20. B【解析】【原文】Good morning, everyone. Im a reporter from Sports News. Today Id like to
22、 share with you a little about Dale Begg-Smith.When Dale was eight years old, he was watching TV at home. He watched a Frenchman named Jean Luc Brassard win gold in his Olympic event. Dale decided that one day he would win a gold medal in the Olympics, too.In his early years, he worked hard at skiin
23、g just so he could compete for Australia. He spent three whole years doing this. His performance was perfect, which earned him the high score that helped him win gold in the Winter Olympic Games in Torino in 2006 and silver at the 2010 Winter Games.When he is not busy training or competing, Dale enj
24、oys spending time with family and friends. He enjoys fishing with his brother Jason Begg-Smith, and the two brothers have won fishing competitions together. In addition to skiing, his hobbies include tennis, table tennis, surfing, and working out at the gym.第二部分 阅读(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5
25、分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。ACounseling(咨询)ServicesCounseling Services is a place on campus where you can find someone to talk when youre feeling hopeless, lonely, depressed, confused, upset over a relationship, or just anxious. If you or anyone you know has been disturbed by recent events,ple
26、ase come to Counseling Services,which can provide a safe and comfortable environment for all students.Service TimeCounseling Services will be closed from Monday. December 21st 2020 through the beginning of Spring Term 2021. But we will continue to provide Tele-health services by phone and email Mond
27、ay through Friday from 8:00 .AM to 4:30 PM. We will be fully closed on the following dates: December 24th. 25th. 30th. 31st. January 1st. 2021.AppointmentTo make an appointment, call (715) S36-552I during our business hours: Monday-Friday S:00 AM-12:00 PM. 1:00 PM to 4:30 PM. We are open 8:00 .AM to
28、 6:00 PM on Wednesdays.What You Can GetIn addition to services on phones or on line. you can now check out our Attacking .Anxiety and Depression Workshop Videos, or see what our office is up to on Instagram and Facebook. We have also been collecting COVID-19 specific online resources.If you want to
29、know more, please click here.21. Who may need Counseling Services?A. Anyone living alone.B. Pupils wanting to live comfortably.C. Students suffering from anxiety.D. Students feeling hopeful.22. On which day can we make an appointment at 5 PM?A. Wednesday.B. Friday.C. Monday.D. Tuesday23. Where is th
30、is text most likely from?A. A textbook.B. A guidebook.C. A magazine.D. A website【答案】21. C 22. A 23. D【解析】本文是一篇应用文。文章主要介绍了关于学校咨询服务的相关信息。【21题详解】推理判断题。根据文章第一段“Counseling Services is a place on campus where you can find someone to talk when youre feeling hopeless, lonely, depressed, confused, upset over
31、 a relationship, or just anxious.If you or anyone you know has been disturbed by recent events,please come to Counseling Services,which can provide a safe and comfortable environment for all students.(咨询服务是校园里的一个地方,当你感到绝望、孤独、沮丧、困惑、对一段关系感到不安或焦虑时,你可以在这里找到一个可以交谈的人。如果您或您认识的任何人因最近发生的事件而受到打扰,请到辅导服务处来,这里可以
32、为所有学生提供一个安全舒适的环境。)”可知,咨询服务为情绪不安的学生服务,可推断一名焦虑的学生可能需要咨询服务。故选C项。【22题详解】细节理解题。根据文章第三段Appointment中的“We are open 8:00 .AM to 6:00 PM on Wednesdays.(我们每周三上午8点到下午6点开放)”可知,周三可以预约下午5点。故选A项。【23题详解】推理判断题。根据文章最后一段“If you want to know more, please click here.(如果你想知道更多,请点击这里。)”可判断,文章最有可能来自一个网站。故选D项。BMy name is Eiv
33、ind Trodden, Im 42 years old and on Svalbard in the North Pole. My background was originally software engineering, and years later 1 decided to go ahead and get my pilot license. This year I wanted to try- my hands at technology and got a job at Svatsat, the northernmost Satellite(卫星)Ground Station
34、in the world. Now I work as a pilot and an operations engineer.Originally, I moved here for the job. This was the first pilot job I got. After a while, I was attracted by the place, and right now the most important thing for me is to live here.It is wonderful full of differences. The polar night is
35、balanced with the midnight sun. Here the year is much like a day. The winter is night. In the morning there is ice, snow and then spring. Then there is the endless day of summer, and finally, the town settles in with the sunset of autumn.The summer is the most difficult. It is harder to create darkn
36、ess than light. You have to have good blinds on your bedroom windows. A good trick is to create your own evening. I like to close the blinds and sit down in relative darkness with a good book or a movie before I go to bed.The dark season is the favorite of many people living here. There are fewer to
37、urists, and people have a chance to get together and be social after the busy summer. You have to be self-controlled though, and not start lighting candles in the middle of the day. Dont underestimate(低估)the cost of living here. You need a large number of tools to experience Svalbard to the fullest.
38、24. Eivind Troddens present work is probably connected with .A. training the pilotsB. software engineeringC. researching the coldest placeD. satellite controlling technology25. What made the author settle in the North Pole?A. Simple lifestyle.B. His love for the place.C. Better living conditions.D.
39、Chances to get a job.26. Why do people living there like winter most?A. There are less rules to follow.B. There are no tourists to disturb them.C. They have spare time to relax.D. They neednt light candles any longer.27. Which can be used to describe the life in Ground Station?A. Great and different
40、.B. Long but exciting.C. Colorful and moving.D. Busy but boring.【答案】24. D 25. B 26. C 27. A【解析】本文是一篇记叙文。文章主要介绍了作者在在北极的斯瓦尔巴特群岛与众不同却充满乐趣的生活。【24题详解】推理判断题。根据文章第一段“This year I wanted to try- my hands at technology and got a job at Svatsat, the northernmost Satellite Ground Station in the world. Now I wor
41、k as a pilot and an operations engineer.( 今年,我想尝试一下技术,并在世界最北部的卫星地面站Svatsat找到了一份工作。现在我是一名飞行员和操作工程师。)”可推测,Eivind Trodden目前的工作可能与卫星控制技术有关。故选D项。【25题详解】细节理解题。根据文章第二段“After a while, I was attracted by the place, and right now the most important thing for me is to live here.(过了一段时间,我被这个地方吸引住了,现在对我来说最重要的事情就
42、是住在这里。)”可知,作者定居北极的原因是他对这个地方的喜爱。故选B项。【26题详解】细节理解题。根据文章最后一段“The dark season is the favorite of many people living here. There are fewer tourists, and people have a chance to get together and be social after the busy summer.(黑暗季节是许多居住在这里的人的最爱。游客少了,人们有机会在繁忙的夏天过后聚在一起社交。)”可知,人们喜欢冬天的原因是他们有机会放松。故选C项。【27题详解】
43、推理判断题。根据文章第二段“After a while, I was attracted by the place, and right now the most important thing for me is to live here.(过了一段时间,我被这个地方吸引住了,现在对我来说最重要的事情就是住在这里。)”以及第三段“It is wonderful full of differences.(这是美妙的充满差异的地方。)”可知,作者在卫星地面站的生活很美妙,而且与众不同。故选A项。CFish cats are a kind of cats that love water and l
44、ove to fish. They are like tigers and lions, only much smaller, around twice the size of our average pet cats. They live in wetlands of South Asia and mangrove forests (红树林)of South and Southeast Asia. Like many endangered species, fish cats were in danger of dying out more than twenty years ago, ma
45、inly because of the great international need for fish food and the peoples cutting of the mangroves at an extremely fast speed.Mangroves of Southeast Asia are home to a great many fantastic species, like fish cats, turtles, shorebirds and others. Mangroves can protect soil, and they can be the first
46、 line of protection between storms, tsunamis and the millions of people who live next to them. The fact is that mangroves can store almost five to ten times more CO2 than other forests. So protecting mangroves may well be like protecting five to ten times more of other forests.Ten years ago, in Sout
47、h India, many people came together to change the future of their home. In less than 10 years, with international support, the state forest departments and the local people worked together to restore over 20,000 acres of unproductive fish and shrimp farms back into mangroves. Now experts are working
48、with them in helping study and protecting the mangroves as well as the species living in them. Fish and shrimp farmers are now willing to work with experts to test the harvest of nature protection like fishes, turtles and other species in mangroves. The local farmers are encouraged to protect and pl
49、ant mangroves where they have been lost. A win-win-win for fish cats, local people and the global ecosystem(生态系统)is being built.28. What made the fish cats endangered?A. Natural enemies and environment pollution.B. Cutting of mangroves and lack of water.C. Being too large and need for fish food.D. L
50、ess fish and overcutting of mangroves.29. Why are mangroves so important?A. They can prevent extreme weather.B. They can take in more CO2 effectively.C. They help plants grow better on the soil.D. They are perfect home to all species.30. What is the last paragraph mainly about?A. Ways of turning far
51、ms into forests.B. Changes of South India in 10 years.C. Efforts to protect the mangroves.D. Work in protecting shrimps.31 Whats the best title for the text?A. Fish Cats and Mangroves ProtectionB. The Importance of MangrovesC. Ways to Protect Fish CatsD. Man and Nature【答案】28. D 29. B 30. C 31. A【解析】
52、本文是一篇说明文。文章主要介绍了需要被保护的濒危的鱼猫、对于人类十分重要的红树林以及南印度为形成鱼猫当地居民生态系统三赢格局所作出的努力。【28题详解】细节理解题。根据文章第一段“Like many endangered species, fish cats were in danger of dying out more than twenty years ago, mainly because of the great international need for fish food and the peoples cutting of the mangroves at an extrem
53、ely fast speed.(许多濒危物种一样,鱼猫在二十多年前就面临灭绝的危险,主要原因是国际上对鱼类食物的巨大需求以及人们以极快的速度砍伐红树林。)”可知,鱼猫濒临灭绝的原因是鱼类供不应求和红树林的过度砍伐。故选D项。29题详解】细节理解题。根据文章第二段“The fact is that mangroves can store almost five to ten times more CO2 than other forests. So protecting mangroves may well be like protecting five to ten times more of
54、 other forests.(事实上,红树林能储存的二氧化碳几乎是其他森林的五到十倍。因此,保护红树林很可能就像保护其他森林的5到10倍。)”可知,红树林重要的原因在可以吸收更多的二氧化碳。故选B项。【30题详解】主旨大意题。根据文章最后一段“Ten years ago, in South India, many people came together to change the future of their home.(十年前,在南印度,许多人聚集在一起改变他们家园的未来。)”以及“The local farmers are encouraged to protect and plan
55、t mangroves where they have been lost.(鼓励当地农民保护和种植已经消失的红树林。)”以及段落内容可知,最后一段主要讲述了南印度人民为保护红树林所做出的努力。故选C项。【31题详解】主旨大意题。根据文章最后一段“A win-win-win for fish cats, local people and the global ecosystem is being built.(鱼猫、当地居民和全球生态系统三赢的格局正在形成。)”以及全文内容可知,文章主要介绍了需要被保护的濒危的鱼猫、对于人类十分重要的红树林以及南印度人为保护红树林做出的努力,所以标题与鱼猫和红
56、树林的保护有关。故选A项。DFor children, communication with older adults is important when visits with grandparents are called off because of the pandemic(流行病).Even before COVID-19 sent older adults into hiding, grandparents and great-grandparents could often seem like strangers to kids. Contact might include gi
57、fts of toys meant for someone a little younger, forced piano performances by parents, and really bad jokes. So, coming up with what to say to those out -of-touch people through a camera can be hard. It can be a lot of pressure for kids.Yet keeping up with older relatives has mental and physical heal
58、th benefits for everyone. According to studies, older adults who participate in programming between generations show more happiness, better self-care. And a strong relationship between grandparents and grandchildren can lessen depressive tendencies(抑郁倾向) in both adults and kids.Having an actual rela
59、tionship with a grandparent can also help children develop qualities that make all-around great citizens. “Children are born to be me, me, me,” says Tina-Anne Praas of SKIP, an Ontario-based organization. “But seeing a person who has experienced life stages pulls them away from that thinking. They c
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-377273.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
