山东省淄博市2020届高三下学期一模英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
4 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 山东省淄博市2020届高三下学期一模英语试题 WORD版含解析 山东省 淄博市 2020 届高三 下学 期一模 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、2020届山东省淄博市高三下学期一模英语试题注意事项:1. 答卷前,考生务必将自己的姓名、考生号等填写在答题卡和试卷指定位置上。2. 回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上。写在本试卷上无效。3. 考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第一部分 阅读(共两节, 满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5 分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。AThe New York See It All Tour is exactly what i
2、t sounds like: an all-inclusive guided tour of New York City.Central ParkOne of the most famous parks in the world, Central Park is a man-made wonder. Not only is it the first public park built in America, but it is also one of the most frequently visited parks, with over 25 million guests per year.
3、 Set in the middle of busy Manhattan, its grounds serve as a safe harbor, not only for athletes, and musicians but also for lots of migratory birds each year. One can spend an entire peaceful day wandering its grounds, gazing upon nearly 50 fountains, monuments, and sculptures or admiring its 36 bri
4、dges.Hudson River ParkHudson River Park is a waterside park on the Hudson River that extends from 59th Street south to Battery Park in the New York City district of Manhattan. Bicycle and pedestrian paths, including the Manhattan Waterfront Greenway, span the park north to south, opening up the wate
5、rfront for the public to relax. The park includes tennis and soccer fields, childrens playground, dog run, and many other features.Washington Square ParkWashington Square, located in the heart of Greenwich Village, is a very popular and often crowded square. People from all backgrounds gather to thi
6、s large square dotted with trees.Central Park ZooThe Central Park Zoo is a small 6.5-acre zoo located on Central Park in New York City. The zoo began in the 1860s, making it the first official zoo to open in New York. The zoo was improved in 1934, with the addition of many new buildings ranged in a
7、quadrangle around the sea lion pool. Finally, the zoo was repaired in the mid-1980s and reopened in 1988, replacing the old-fashioned cages with naturalistic environments.1. Which park is set in the heart of Greenwich Village?A. Central Park.B. Hudson River Park.C. Central Park Zoo.D. Washington Squ
8、are Park.2. What can we learn about Central Park?A. It is primarily an artificial park.B. It is the first public park built in the world.C. It was the most crowded park when first built.D. It especially attracts pedestrian and artists.3. When was the first official zoo in New York repaired for the f
9、irst time?A. In the 1860s.B. In 1934.C. In the mid-1980s.D. In 1988.【答案】1. D 2. A 3. B【解析】这是一篇说明文。文章主要介绍了纽约市的四个公园,分别为Central Park,Hudson River Park,Washington Square Park以及Central Park Zoo。【1题详解】细节理解题。根据第四段第一句Washington Square, located in the heart of Greenwich Village, is a very popular and often c
10、rowded square.可知,Washington Square Park位于Greenwich Village的中心。故选D。【2题详解】细节理解题。根据第二段第一句One of the most famous parks in the world, Central Park is a man-made wonder.可知,Central Park是一个人造公园。故选A。【3题详解】细节理解题。根据第五段第三句The zoo was improved in 1934, with the addition of many new buildings ranged in a quadrang
11、le around the sea lion pool.可知,动物园得到了改善是在1934年。故选B。BTheres a song by the great Jamaican singer Bob Marley called So Much Trouble In The World. Marley understood that part of the reason why there are so many problems in the world is the lack of tolerance between people. The UN understands this too th
12、ats why it made Nov 16th “International Day for Tolerance”.But first of all, what is tolerance? According to French philosopher Voltaire, tolerance is the consequence of humanity. We are all formed of frailty (脆弱) and error; let us pardon each others fool that is the first law of nature.”Very often,
13、 people dont realize that theyre intolerant. This is because intolerance has a lot to do with ignorance. For example, the UNs campaign is in part about the treatment of females by males. But often, the behavior of men toward women is intolerant because men dont put themselves in the shoes of women.I
14、ts worth thinking a little about the words “tolerance” and “intolerance”. Are they the best words to describe the evils of which were speaking here? To agree to be “tolerant” of someone isnt necessarily a very respectful thing. When someone is tolerated, it implies that theres something wrong with t
15、hem.Still, what Voltaire said stands: We humans are not perfect and this weakness is something that we all share. Thats the reason we should be tolerant. Its a little like generosity. We can give things to another person, and we can also give our forgiveness.4. Whats the purpose of the UN “Internati
16、onal Day For Tolerance”?A. To arouse peoples awareness of tolerance among people.B. To celebrate the founding of the UN.C. To solve the problem of global warming.D. To change peopled opinion towards globalization.5. Why do men behave intolerantly towards women?A. Because men dont realize the purpose
17、 of the UN.B Because men are physically stronger than women.C. Because men dont appreciate the shoes of women.D. Because men are not willing to understand women.6. Why is it meaningless to use the words “tolerance” and “intolerance”?A. Because they are hard to pronounce in English.B. Because they do
18、nt express the exact meaning people refer to.C. Because they cant be translated into other languages.D. Because they cant be used in a respectful way.7. In what sense is “tolerance” similar to “generosity”?A. Humans are advised to treat others better.B. Humans leant to find faults in others.C. Human
19、s need to give something to others.D. Humans will change their attitudes to others.【答案】4. A 5. D 6. B 7. C【解析】【分析】本文是一篇议论文。人们天性是脆弱的不完美的,容易犯错误的,因此包容是人性的体现。文章通过分析解释人们要宽容待人。【4题详解】细节理解题。根据第一段二、三两句“Marley understood that part of the reason why there are so many problems in the world is the lack of tolera
20、nce between people. The UN understands this too - thats why it made Nov 16th International Day for Tolerance.”可推断,世界上的人们缺乏包容,因此联合国把11月16日设置为“国际宽容日”是为了唤起人们的包容意识。故选A。【5题详解】细节理解题。根据第三段尾句“But often, the behavior of men toward women is intolerant because men dont put themselves in the shoes of women.”可知,
21、男性对女性不包容是因为他们不愿意设身处地的为女性着想,不愿意理解她们。故选D。【6题详解】推理判断题。根据倒数第二段后三句“Are they the best words to describe the evils of which were speaking here? To agree to be tolerant of someone isnt necessarily a very respectful thing. When someone is tolerated, it implies that theres something wrong with them.”可知,对某人宽容并
22、不一定是一件值得尊重的事情,某人如果被包容,就暗示着某人有问题,因此推断使用“宽容”或者“不宽容”是没有意义的,因为它们不能准确表达人们所指的意思。故选B。【7题详解】细节理解题。根据最后一段最后两句“Its a little like generosity. We can give things to another person, and we can also give our forgiveness.”可推断,在我们给与别人谅解时,宽容有点像慷慨。故选C。【点睛】推理判断试题属于高层次阅读理解题。这种题型包括判断题和推理题。这两类题常常相互依存,推理是为了得出正确的判断,正确的判断又依
23、赖于合乎逻辑的推理。做好该题型要从整体上把握语篇内容,在语篇的表面意义与隐含意义、已知信息与未知信息间架起桥梁,透过字里行间,去体会作者的“弦外之音”。推理题要求在理解原文表面文字信息的基础上,做出一定判断和推论,从而得到文章的隐含意义和深层意义。推理题所涉及的内容可能是文中某一句话,也可是某几句话,但做题的指导思想都是以文字信息为依据,既不能做出在原文中找不到文字根据的推理,也不能根据表面文字信息做多步推理。也就是说,要做到判断有据, 推论有理, 忠实原文。切忌用自己的观点代替作者的本意,切忌片面思考,得出片面结论。例如小题1:此题属于推理判断题中的根据事实细节,推断合理信息。答案需要从文章
24、的第一段二、三两句“Marley understood that part of the reason why there are so many problems in the world is the lack of tolerance between people. The UN understands this too - thats why it made Nov 16th International Day for Tolerance.”进行推断,世界上的人们缺乏包容,因此联合国把11月16日设置为“国际宽容日”是为了唤起人们的包容意识。故选A。CThe practice of s
25、tudents endlessly copying letters and sentences from a blackboard is a thing of the past. With the coming of new technologies like computers and smart phone, writing by hand has become something of nostalgic(怀旧的) skill. However, while todays educators are using more and more technologies in their te
26、aching, many believe basic handwriting skills are still necessary for students to be successful -both in school and in life. Virginia Berninger, professor of educational psychology at the University of Washington, says its important to continue teaching handwriting and help children acquire the skil
27、l of writing by hand.Berninger and her colleagues conducted a study that looked at the ability of students to complete various writing tasks-both on a computer and by hand. The study, published in 2009, found that when writing with a pen and paper, participants wrote longer essays and more complete
28、senten3ces and had a faster word production rate.In a more recent study, Berninger looked at what role spelling plays in a students writing skills and found that how well children spell is tied to how well they can write. “Spelling makes some of the thinking parts of the brain active, which helps us
29、 access our vocabulary, word meanings and concepts. It is allowing our written language to connect with ideas.” Berninger said.Spelling helps students translate ideas into words in their mind first and then to transcribe (转换) “those words in the mind written symbols on paper or keyboard and screen,”
30、 the study said. Seeing the words in the “minds eye” helps children not only to turn their ideas into words, says Berninger, but also to spot spelling mistakes when they write the words down and to correct them over time.“In our computer age, some people believe that we dont have to teach spelling b
31、ecause we have spell checks,” she said. “But until a child has a functional spelling ability of about a fifth grade level, they wont have the knowledge to choose the correct spelling among the options given by the computer.”8. What makes writing by hand a thing of the past?A. The absence of blackboa
32、rd in classroom.B. The use of new technologies in teaching.C. The lack of practice in handwriting.D. The popular use of smart phones.9. Which of the following best shows the role of spelling?A. Spelling improves ones memory of words.B. Spelling ability is closely related to writing ability.C. Spelli
33、ng benefits the translation from words into ideas.D Spelling slows down finding exact words to express ideas.10. What does minds eye in paragraph 4 mean?A. Window.B. Soul.C. Picture.D. Imagination.11. What conclusion could be drawn from the passage?A. Computers can help people with their choice of w
34、ords.B. Spell checks can take the place of spelling teaching.C. Handwriting still has a place in todays classrooms.D. Functional spelling ability develops fast in the fifth grade.【答案】8. B 9. B 10. D 11. C【解析】本文主要讲述随着现代科技的发展,书写渐渐被人们所忽视。但是Berninger的研究表明,书写在现代教学中应该占有一席之地。【8题详解】细节理解题。根据短文第一段 With the co
35、ming of new technologies like computers and smart phone, writing by hand has become something of nostalgic(怀旧的) skill.(随着像电脑和智能手机的使用,书写已经成为了人们怀旧的东西)可知,因为在教学过程中引进了新技术,因此手写成为过去的事情。故选B。【9题详解】细节理解题。根据In a more recent study, Berninger looked at what role spelling plays in a students writing skills and fo
36、und that how well children spell is tied to how well they can write. (在更近的一次研究中,Berninge想看看拼写在学生写作技巧中所发挥的什么作用,结果发现字写得好的孩子文章也写得好)可知,字写得好的孩子文章也写得好,说明写字的能力和写文章的能力有很大的关联,故选B。【10题详解】词义猜测题。根据 Spelling helps students translate ideas into words in their mind first and then to transcribe (转换) “those words in
37、 the mind written symbols on paper or keyboard and screen可知:拼写帮助学生把想法转化为他们思想中的文字,再把思想中的文字转换到纸上,得知答案是imagination,看到这些想象中的文字,不仅帮助孩子们把想法转化为文字,而且能发现拼写错误并改正它们,故选D。【11题详解】推理判断题。首段说明随着新技术的到来,手写已经成为过去,之后文章中部提到手写的好处,最后一段进一步阐明书写的重要,可知手写在现代教学中应该占有一席之地,故选C。DCThe production of coffee beans is a huge, profitable
38、business, but, unfortunately, full-sun production is taking over the industry and bringing about a lot of damage. The change in how coffee is grown from shade-grown production to full-sun production endangers the very existence of, certain animals and birds, and even disturbs the worlds ecological b
39、alance.On a local level, the damage of the forest required by full-sun fields affects the areas birds and animals. The shade of the forest trees provides a home for birds and other special(物种) that depend on the trees flowers and fruits. Full-sun coffee growers destroy this forest home. As a result,
40、 many special are quickly dying out.On a more global level, the destruction of the rainforest for full-sun coffee fields also threatens(威胁)human life. Medical research often makes use of the forests plant and animal life, and the destruction of such species could prevent researchers from finding cur
41、es for certain diseases. In addition, new coffee-growing techniques are poisoning the water locally, and eventually the worlds groundwater.Both locally and globally, the continued spread of full-sun coffee plantations (种植园)could mean the destruction of the rainforest ecology. The loss of shade trees
42、 is already causing a slight change in the worlds climate, and studies show that loss of oxygen-giving trees also leads to air pollution and global warming. Moreover, the new growing techniques are contributing to acidic(酸性的) soil conditions.It is obvious that the way much coffee is grown affects ma
43、ny aspects many aspects of life, from the local environment to the global ecology. But consumers do have a choice. They can purchase shade-grown coffee whenever possible, although at a higher cost. The future health of the planet and mankind is surely worth more than an inexpensive cup of coffee.12.
44、 What can we learn about full-sun coffee production from Paragraph 4?A. It limits the spread of new growing techniques.B. It leads to air pollution and global warming.C. It slows down the loss of shade trees.D. It improves local soil conditions.13. The purpose of the text is to .A. entertainB. adver
45、tiseC. instructD. persuade14. Where does this text probably come from ?A. An agricultural magazine.B. A medical journal.C. An engineering textbook.D. A tourist guide.15. Which of the following shows the structure of the whole text?A. B. C. D. 【答案】12. B 13. D 14. A 15. A【解析】本文是一篇说明文。文章介绍阳光充足的咖啡生产给环境和
46、生态带来的种种危害,呼吁人们不要购买这种咖啡,而要买对环境有利的产品。【12题详解】细节理解题。根据文章第四段的句子The loss of shade trees is already causing a slight change in the worlds climate, and studies show that loss of oxygen-giving trees also leads to air pollution and global warming.(遮阳树的丧失已经引起了世界气候的轻微变化,研究表明,给氧树的丧失也会导致空气污染和全球变暖。)可知阳光充足的咖啡生产会带来空
47、气污染和全球气温变暖,故选B。【13题详解】推理判断题。根据文章最后一段的句子But consumers do have a choice. They can purchase shade-grown coffee whenever possible, although at a higher cost.(但消费者的确可以选择。他们可以在可能的情况下购买遮阳咖啡,尽管成本较高。)可知,作者的意图是劝说人们购买阴凉处种植的咖啡,这样对环境是有好处的,故选D。【14题详解】推理判断题。纵观全文可知,文章介绍阳光充足的咖啡生产会带来的破坏,应该是出自一本农业杂志,故选A。【15题详解】推理判断题。文
48、章第一段介绍阳光充足的咖啡生产的话题,二、三、四段介绍了阳光充足的咖啡生产带来的破坏,第五段说服人们去购买对环境有利的阴凉处种植的咖啡,所以是总分总的结构,故选A。第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Exam AnxietyHas this ever happened to you? Youve been studying hard for your midterm, but when you walk into your exam, your mind goes blank, your hear
49、t races fast, you get sweaty palms and find it hard to breathe. _16_Everyone feels stressed during exams. Usually, it results from a fear of failure, lack of adequate preparation time and bad experiences taking tests in the past. This is normal and often helps you work harder, think faster and gener
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
