山东省齐鲁名校协作体2016届高三英语上学期第二次调研联考试题含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
7 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 山东省 齐鲁 名校 协作 2016 届高三 英语 上学 第二次 调研 联考 试题 解析
- 资源描述:
-
1、齐鲁名校教科研协作体山东省部分重点中学2016届高三第二次联考英语试题注意事项:1本试卷分第I卷(选择题)和第II卷(非选择题)两部分。2答题前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在本试卷相应的位置。3.全部答案在答题卡上完成,答在本试卷上无效。 第I卷改编第一节 (每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. What will the woman do this weekend?A. Go swimming. B
2、. Camp in the mountain. C. Go hiking. 2. Who catches the fish?A. Jason. B. The man. C. The woman. 3. How many people will go to the park?A. 2. B. 3. C. 4. 4. What is going to be cleaned?A. The toilets. B. The bedrooms. C. The living room. 5. What will the man buy?A. Nothing. B. A computer. C. A cell
3、phone. 第二节 (每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段对话,回答第6和第7两个小题。6. Whats the mans father?A. A scientist. B. A businessman. C. A travel agent. 7. What does the man probably like most now?A. Science.
4、B. Business. C. Travel. 听下面一段对话,回答第8和第9两个小题。8. How soon must the speakers finish lunch?A. In an hour. B. In 45 minutes. C. In half an hour. 9. Why wont the speakers go to Daves?A. It is closed today. B. It is too far away. C. It is usually crowded. 听下面一段对话,回答第10至第12三个小题。10. What does the man show to
5、 the woman?A. A toy car. B. A new phone. C. An alarm clock. 11. How is the new product different from others?A. It can ring and talk. B. It can roll and jump. C. It can sing and move. 12. Who doesnt need the new product?A. The man. B. The woman. C. The womans nephew. 听下面一段对话,回答第13至第16四个小题。13. Where
6、does the conversation probably take place?A. In a shop. B. In a travel agency. C. At the seaside. 14. What does the man plan to do?A. Go traveling. B. Book a ticket. C. Buy new sunglasses. 15. What will the man do first?A. Learn to swim. B. Learn to surf. C. Surf the Internet. 16. Why is May the bes
7、t time to visit Hawaii?A. The expenses are the lowest. B. The weather is pleasant. C. The scenery is the most beautiful. 听下面一段独白,回答第17至第20四个小题。17. Why does the speaker give the talk?A. To announce some changes. B. To apologize for an accident. C. To inform passengers of leaving. 18. From which platf
8、orm will the train to London leave?A. 3. B. 6. C. 9. 19. When will the train to Bristol leave?A. At 10:15 am. B. At 10:55 am. C. At 12:20 pm. 20. What do we know about Mr. Green?A. He is traveling to London. B. He works in the luggage office. C. He lost his computer at the railway station. 答案:解析:考点:
9、考查学生听懂日常生活中所熟悉的简短对话或独白的能力。第二部分 阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小题;每小题2分;满分30分)阅读下面短文,从短文后各题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出可以填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该选项涂黑.原创:AEveryone worries about exams,but test anxiety is in another league, causing such fear that it is impossible to do your best. Does your mind go blank in exams? Do you bec
10、ome distracted? Do you score much lower on exams than on homework? Then you may have what psychologists call test anxiety.Test anxiety involves severe stress before, during or after exams, making it impossible to do your best. It can make your heart feel as if it is racing, and you may submit to “ne
11、gative self-talk”, convincing yourself you are going to fail or upset. These stressful thoughts, not surprising, can block your brains ability to find what is stored in its memory, as well as making it harder to understand the questions and organize your thoughts. Is it possible to stop test anxiety
12、?Developing good study habits, understanding the exam format and marking scheme (评分方案)can all help to reduce anxiety. But for a greater effect, other methods are also needed, such as relaxation techniques in which you lie down before the exam, close your eyes and focus on breathing while tensing and
13、 relaxing group muscles in turn (legs, arms and stomach).A study looked at anxious students in maths exams and concluded that writing about how worried you feel before the exam may also reduce anxiety.Be as prepared as possible before the exam, arrive early, and repeat positive statements such as:“E
14、veryone feels anxious; I know I can do this.” Just as in a race, do not look at what everyone else around you is doing. Focus on the paper in front of you. Do a quick skim to evaluate the feel of the overall test. If you feel nervous, take deep breaths and remember that it is just a test.21. Paragra
15、ph 2 mainly talks about _.A. what causes test anxiety B. how to deal with test anxietyC. what effects test anxiety brings about D. why everyone worries about exams22. According to Paragraph 4, a study is mentioned to _.A. explain it is easy to get around test anxiety.B. introduce another good approa
16、ch to handling test anxiety.C. confirm that maths exams are more likely to cause anxiety.D. make a conclusion about how to overcome test anxiety.23. Which of the following shows the structure of the text? 答案:2123 CBD解析:心理健康类。本文告诉我们,只要方法得当,考试焦虑是可以缓解的。 21. C. 推断题。从第二段第一句的主题句和后几句的危害分析可知。 22. B. 细节题。证据在
17、第四段的后半句。 23. D. 细节题。第一段引出话题,第二段说明危害,第三、四、五段并列说明缓解焦虑的方法。考点:考查学生根据文章信息进行合理推理判断的能力和特定细节理解和判断的能力。原创 BIndia now leads the world in smartphone growth. It saw a 55% increase in the number of smartphones in 2014. The number of Web users increased by 37 %. Smartphones were the source of 65 % of its Internet
18、traffic and 41 % of its e-commerce, according to a report by the analyst Mary Meeker, titled “Internet Trends 2015”.Indias Internet boom has started. Within three or four years, almost every adult in India will own a smartphone. They will be used to order goods, read news, monitor crop growth and so
19、 on.Indian adults will be very interested in these devices just as young Americans are. 87 % of Americans between the ages of 18 and 34 who own smartphones say they never separate from these: “My smartphone never leaves my side.” Four out of five say that the first thing they do on waking is to reac
20、h for their smartphones. And three fifths believe that in the next five years everything will be done on mobile devices.In the business world, the rise of mobile platforms is dramatically transforming many industries all over the world. What Indian software developers have to do is to start thinking
21、 about solutions to old problems by using all the features of these new devices. They need to take advantage of the unique properties of smartphones and tablets. As Indian software developers and enterprises master the smartphone, they will be able to export their solutions to the rest of the world.
22、This will make possible a new tech revolution that is greater than what created Indias IT industry in the 1980s and 1990s. We can expect the rapid transformation of India when a billion people become connected and have equal access to information and services.24. Loads of numbers are used in Paragra
23、ph 1 to show _.A. Indias smartphones increase most rapidly in the world B. India has the most advanced IT industry in the worldC. India will be a superpower pretty soonD. India will export new smartphones to the rest of the world25. What will most young Americans do first the moment they wake up? A.
24、 Read news. B. Shop online.C. Get their smartphones. D. Check e-mails.26. Which of the following is TRUE according to the passage?A. India is the largest mobile maker in the world. B. Indian farmers use smartphones to monitor crop growth.C. Indian software developers have made great profits by selli
25、ng their products abroad. D. India saw a great boom in IT industry some 30 years ago.27. Which can be the best title of the text?A. More people,more smartphones B. No dream, every Indian owns a smartphoneC. At hand, Indias next tech revolution D.A small smartphone, a big use答案: 2427 ACDC 解析:科普新闻类。近年
26、来,印度智能手机联接互联网发展迅猛,可以预见,它的下一次技术革命即将到来。24.A. 答案在第一段的第一句,也是本段主题句。25.C证据在第三段倒数第二句。26.B从最后一段第一句可知。27.C含有概括全文的关键词:印度、at hand(双关:在手边(手机)&即将到来)、技术革命。考点:考查学生利用阅读信息分析、判断、解决问题的能力。原创C Zuhur Yasin has never been to the US, but she holds a bachelors degree from an American university. Part of Yasins studies in So
27、maliland were spent in a special classroom, lined with rows of computers equipped with webcams(网络摄像头)and microphones.The 29-year-old watched videos and took part in live virtual(虚拟的) classes at Indiana University as part of her journalism programme at the University of Hargeisa.“We had discussions a
28、nd shared any challenges or questions,” she says.The African Virtual University(AVU), an intergovernmental organization, connected Yasin with Indiana University. The AVU says it has used virtual learning to train 43, 000 students since its creation in 1997. Professors use programmes and apps includi
29、ng Skype and WhatsApp to communicate with students, but classes are taught using special software. The AVU is considering plans to make lectures accessible on mobile phones.Like Yasin, many students in sub-Saharan Africa are looking for opportunities to attend university. In 2008, the region had the
30、 lowest university attendance in the world, with just 6% of secondary school-leavers advancing to higher education, according to the UNs Educational, Scientific and Cultural Organization.In May, the African Union(AU) opened the e-Learning Africa Conference on ICT for development, education and train
31、ing at its headquarters in Addis Ababa.Rebecca Stromeyer, the founder of e-Learning Africa, says, “Now it is the time when technology can really help to protect the progress many African countries have made in education. If the right decisions are made now, they will help to achieve long-term econom
32、ic growth.”Experts say online learning tools can connect African students to massive open online courses (Mooc慕课,大型开放式网络课程) such as Coursera, an education platform that provides free virtual education from some of the worlds top universities.28. How did Yasin obtain a bachelors degree from an Americ
33、an University?A. By teaching herself at home.B. By employing a famous coach from America.C. By virtual learning provided by the AVU.D. By her further education at the University of Hargeisa.29. What is preventing students from watching lectures on mobile phones?A. Lectures cant be played on mobile p
34、hones.B. Its better to have live virtual classes in a special classroom. C. Professors dont give lectures on mobile phones. D. Not every student owns a phone.30. What does the underlined word in Paragraph 4 refer to?A. Africa B. Sub-Saharan Africa C. Addis Ababa D. The AU31. From the last two paragr
35、aphs, which of the following can be inferred? A. Before technology was used, Africa didnt make any progress in education.B. With online learning tools fewer African students will go to real universities.C. Coursera enables African students to go to any top university they like.D. Technology will pro
36、mote Africas educational and economic lasting growth.答案:2831CABD 解析:网络教育类 。非洲网络教育的发展,让学生在家门口也可以拿世界名校的学位证书了,也为非洲教育、经济的持久发展注入了活力。28.C细节题。答案在前三段,尤其是第三段的前两句。29.A.细节题。根据第三段的最后两句可知。30.B.推断题。证据在第四段的前两句。31.D概括归纳题。最后两段揭示了本文主旨。考点:考查学生根据文章信息进行合理推理判断的能力和特定细节理解和判断的能力。原创:DMERS, also known as Middle East Respirato
37、ry Syndrome, has made its way to the US. The second patient was in Orlando, Florida while the first reported case was in Indiana.Tom Frieden, director of the Centers for Disease Control and Prevention, said the disease has mainly been transmitted(传播) by close personal contact, such as directly carin
38、g for a very ill person.The virus is formally called MERS-CoV because its part of the corona virus(冠状病毒) family that includes the common cold and severe SARS. SARS was relatively easy to stop a decade ago, because it was being transmitted by caged animals in Chinese markets. MERS-CoV was first ident
39、ified in people in 2012, but has been spreading rapidly since March, 2015. The vast majority of those cases occurred in Saudi Arabia.The patient in Orlando felt ill on the first flight but not ill enough to notify a doctor. Early on May 9, he apparently became concerned that he was still feeling ill
40、, and he went to the emergency room at Dr. P. Phillips Hospital. He identified himself as recently having been in Saudi Arabia, so he was quickly isolated to avoid infecting(感染) other patients.Wayne Marasco, an expert at the Dana-Farber Cancer Institute and Harvard Medical School, said his biggest c
41、oncern about MERS-CoV is how little we know about it. Its still not clear, in some instances, where the virus comes from, how it is transmitted or who is most subject.32. According to Tom Frieden, how is a person mainly infected by MERS? A. By caged animals. B. By close personal contact. C. By anima
42、l-to-human transmission. D. By directly caring for a very ill person.33. Which of the following can be inferred from the passage? A. The first MERS patient was found in America. B. The patient in Orlando was infected when he was taking a plane. C. Most MERS cases occurred in the Middle East. D. One
43、problem about MERS is that we dont know which subject it belongs to.34. Which can replace the bold-faced word “isolated” in the fourth paragraph? A. punished B. prohibited C. arrested D. separated 35. This passage is written to _. A. inform us of more information about the deadly illness MERS. B. ca
44、ution us against SARS C. call on us to start a campaign against MERS D. appeal to us to understand the medical experts biggest concern about MERS-CoV 答案:32-35 BCDA解析:医疗卫生类。去年,埃博拉病毒令全球恐慌,而今年令全球卫生部门官员最为头疼的,是号称SARS姐妹,但比其更致命的MERS病毒。32.B. 细节题。参看第二段。33.C. 推断题。从第一段第一句知道MERS是来到美国的,所以A错。第四段第一句说他在飞机上感到不适,并不是他
45、此时被传染,B错。第一段第一句,病的名称为“中东呼吸综合征”以及第三段最后一句沙特阿拉伯,可知C对。D选项考察对文章最后一个字subject的理解。34.D猜测词义题。该病传染性极强,可知是“隔离”。其它意思不符:A.传染 ;C.逮捕;D.阻止。35.A推断题。根据排除法,下面三个选项片面、不切实际:B,警告提防SARS;C,号召发动一场预防MERS的运动;D,呼吁我们要理解那位医疗专家对这种病毒的最大的担心。 考点:考查学生根据文章信息进行合理推理判断的能力和特定细节理解和判断的能力。改编:第二节(共5小题;每小题2分;满分10分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
