山东省2021届高三大联考英语试题(含听力) WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
5 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 山东省2021届高三大联考英语试题含听力 WORD版含解析 山东省 2021 届高三大 联考 英语试题 听力 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、山东中学联盟2021届高三大联考英语试题注意事项:1. 答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。2. 回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上,写在本试卷上无效。3. 考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第一部分 听力(共两节,满分30分)第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话,每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读
2、一遍。例:How much is the shirt?A. 19. 15. B. 9. 18. C. 9. 15.答案是C。1. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】How long did it take the man to get to the campus today?A. Half an hour.B. One hour.C. 45 minutes.【答案】B【解析】【原文】W: You are late. What happened?M: My train usually takes 45 minutes but today it took me 15 more minutes t
3、o get to the campus.2. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What color is the blanket?A. Yellow.B. Blue.C. Green.【答案】C【解析】【原文】W:At first I thought this blanket was green but now it looks yellow to me.M:You were right the first time. It is the blue light in the store that makes everything look different.3. 【此处可播放相关音频,请
4、去附件查看】Where is the woman probably?A. At an airport.B. In the mans company.C. In her friends house.【答案】A【解析】【原文】W:May I have all of your passports? Are you here for pleasure or on business?M:I came here for sightseeing with my friends,sir.W:Do you have anything to declare?M:Nosir,we dont.4. 【此处可播放相关音
5、频,请去附件查看】What is Johnson doing now?A. He is having a meeting.B. He is making a phone call.C. He is taking a walk outside.【答案】B【解析】【原文】M:Im calling for Ray Johnson. Is he in?W:Hes on the phone right now.M:May I wait?W:Yes,sir. Ill connect you as soon as the line is clear.5. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What wil
6、l the speakers probably do next?A. Talk to a policeman.B. Visit the exhibition.C. Cancel their flight.【答案】A【解析】【原文】W:Why is the traffic so heavy? We might miss our flight.M:Oh,I remember theres a large exhibition in front.W:Then what are we supposed to do?M:Lets ask the policeman standing over there
7、.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中昕给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟:听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】6. What is the probable relationship between the speakers?A Brother and sister.B. Classmates.C. Son and mother.7. What will the gir
8、l do on Saturday?A. Visit her grandparents.B. Attend a birthday party.C. Have a class.【答案】6. B 7. A【解析】【原文】M: Hey. Jenny. Saturday is my birthday and I was wondering if youd like to come to my party. You can come along with your brother.W: Oh. Im sorry. I think I may already have plansto go to my gr
9、andparents house with my father.M: OK. I hope you have a good time.W: Thank you. And I hope your partys fun. Anyway, see you in class on Monday.M: Sure! Bye.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】8. Where is the woman from?A. Spain.B. Italy.C. Finland.9. Why is the woman at the conference?A. To do resea
10、rch.B. To represent her company.C. To ensure computer security.10. What will the woman do next?A. Meet Robert.B. Read an article.C. Introduce the man to her friend.【答案】8. C 9. A 10. A【解析】【原文】M: Can I introduce myself? Im Gianluca Donatelli. Im from Spain.W: Im Jana. Im from Finland.M: And who do you
11、 work for?W: I dont work for a company. Im self-employed. I am a journalist. I write articles for magazines. Im here at this conference to research for an article on internet service providers.M: Thats interesting. A friend of mine works for an Italian service provider. Can I introduce you to him?W:
12、 Yes, of course. That would be nice.M: Robert. Can you come here for a minute? This is Jana听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】11. Why does the man want to get a summer job?A. To pay his brother back.B. To save for a trip.C. To save money for a course.12. How will the woman get money?A. By borrowing
13、from her brother.B. By doing a part-time job.C. By asking her parents.13. What does the man decide to do in the end?A. Study in Spain.B. Get a job in Portugal.C. Go to Latin America with the woman.【答案】11. B 12. A 13. C【解析】【原文】W: Do you have any plans during this summer?M: Well, I want to get a summe
14、r job. Id like to save money for a vacation.W: Really? Where would you like to go?M: Id love to travel to Latin America. What about you, Melissa?W: Well, Im not going to get a job right away. First, I want to go to Spain and Portugal.M: Sounds great, but how are you going to pay for it?W: I know I c
15、ant ask my parents for money any more, so I11 borrow some money from my brother. I have a good excuse. I plan to take courses in Spanish and Portuguese.M: Oh, Im tired of studying!W: So am I. But I also hope to take people on tours to Latin America. Why dont you come on my first tour?M: Count me in!
16、听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】14. What does the woman probably do?A. A swimmer.B. A boxer.C. A footballer.15. What does the woman do after lunch?A. Have a break.B. Get back to the pool.C. Do track work and body exercises.16. How does the woman spend her most nights?A. Dancing at a club.B. Chatt
17、ing online.C. Going to bed early.【答案】14. A 15. C 16. C【解析】【原文】M:Annie Cole,Im so glad that I find myself here with you in the training camp. I imagine the training is pretty hard.W:Yes,it is.M:Could you please talk to me about your daily training?W:OK. I get up at about six forty-five. I have a very
18、 light breakfast at seven and then I get to the pool by half past seven.M:I see. How long do you train?W:All daytime.M:You mean you swim for about eight hours?W:Oh,no. Having trained for about four hours,I have lunch and then do track work and body exercises in the afternoon. I suppose I train until
19、 four oclock in the afternoon.M:Thats a long day.W:Its all right.M:What about your free time? What do you do?W:Well. I usually watch TVI like American programs. I sometimes go dancing at a nearby club.M:Dancing?W:Yes,but I go to bed early at most nights.M:Thank you,Annie,and good luck to you.听下面一段独白
20、,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】17. Which place will have the strictest ban on smoking according to the text?A. Britain.B. Finland.C. Hong Kong.18. What does the government mean by saying“once and for all”?A. It cant ban smoking forever.B. It wants to ban smoking now.C. It wants to ban smoking thoroughly.
21、19. Which public place is allowed to smoke in Hong Kong?A. Restaurants.B. Cars.C. Shopping malls.20. What would be the best title for this passage?A. Smoking and Cancer.B. Smoking in Hong Kong.C. Anti-smoking Laws.【答案】17. B 18. C 19. B 20. C【解析】【原文】M:Recently,the government of Finland decided to int
22、roduce stronger laws against smoking,which will be stricter than the laws in Hong Kong.Hong Kongs anti-smoking laws have banned smoking in many public places,such as restaurants and shopping malls. In Finland,smoking will be banned in more places,including cars. The display of cigarettes in shops wi
23、ll also be banned. The government in Finland said it wanted to ban smoking“once and for all”. Many other countries,such as Britain and Canada,have smoking bans,but they are not as strict as Hong Kong or Finland.In some countries,there are separate areas in restaurants and bars where smoking is allow
24、ed. However,smoking is harmful to all people,including non-smokers. Therefore,smoking is not welcome at all. Anti-smoking laws are being introduced everywhere since smoking is associated with many illnesses such as lung cancer as well as heart disease. Enforcing smoking bans in public places makes t
25、hose areas safer and cleaner for everyone,particularly children. Banning smoking also means that it is less acceptable to smoke in public. Therefore there has generally been a move to ban smoking around the world.第二部分 阅读(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。AIMPORTANT
26、FALL SEMESTER 2020 UPDATEWelcome back students! We hope that you had a productive and safe summer.Our office staff is committed to your safety and well-being during the ongoing COVID-19. As the virus continues to spread and in accordance with University of Idaho safety efforts, our office procedures
27、 have changed for the fall semester. Please read the letter to all University Honors Program students from the director with important information.The Honors Program enriches your experience at the University of Idaho.Small, enriching, discussion-based courses that count toward degree requirementsSe
28、lective honors program-specific, four-year scholarshipsSpecial advising to help you get engaged in undergraduate research and prepare for graduate schoolExtracurricular academic activities such as “Fireside Chats” with professors and trips to regional honors conferencesFree admission to on-and off-c
29、ampus concerts and moviesLeadership opportunities such as the Honors Student Ambassador Program. Peer Mentor Program and student clubsSupportive campus living groupsStudents interested in finding out more about national competitive scholarships, fellowships and grants for summer research, and langua
30、ge program, please contact Dilshani Sarathchandra, coordinator of the Distinguished Scholarships Program at the University of Idaho, at dilshanisuidaho.edu. Please also visit the program home page.21 Who is the directors letter intended for?A. All the staff at the University of Idaho.B. University o
31、f Idaho safety departments.C. All University Honors Program students.D. The officers changing the autumn semester.22. What will you do to probably help you get a degree according to the passage?A. Organizing academic activities.B. Supporting campus living groups.C. Taking part in special graduate re
32、search.D. Attending enriching,discussion-based courses.23. Which of the following is helpful if you aim to be a leader?A. Student clubs.B. Summer study.C. Language programs.D. Concerts and movies.【答案】21. C 22. D 23. A【解析】这是一篇应用文。文章介绍了由于新冠肺炎疫情的影响,学校重点对2020年秋季学期荣誉课程做了改变,并且进行了详细的最新情况的介绍。【21题详解】推理判断题。根据
33、文中第一段“Please read the letter to all University Honors Program students from the director with important information.(请阅读主任给所有大学荣誉课程的学生写的含有重要信息的信件)”可知,主任的信件主要是给所有大学荣誉课程的学生写的。故选C。【22题详解】细节理解题。根据文中“Small, enriching, discussion-based courses that count toward degree requirements.(小型的、丰富的、以讨论为基础的课程计入学位要求
34、)”可知,要拿学位必须参加以讨论为基础的课程。故选D。【23题详解】细节理解题。根据文中“Leadership opportunities such as the Honors Student Ambassador Program, Peer Mentor Program and student clubs.(领导机会如优等生大使计划、同伴导师计划和学生俱乐部)”可知,参加这些活动可以培养领导能力。故选A。BThe signs appeared practically overnight. They appeared everywhere. Each featured just a few u
35、plifting words in simple black type:“Dont Give Up. ”“You Are Worthy of Love. ”At the high school in Newberg,Oregon,two students killed themselves that year,so the town of 25,000 instantly understood the messages. For days,what no one could figure out was who had planted them.Amy Wolff had. She felt
36、necessary to address Newbergs grief. She planted the signs anonymously(匿名)because she wanted them to be about their message,not any one person.Yet as Wolff saw the deep influence her signs had on her neighbors,she decided to share her message publicly. Instantly,her mailbox was flooded with requests
37、 for more signs. She asked a friend,graphic designer Jessica Brittell,to print more. “We decided to just ride it out,just keep going until the orders stop,”says Wolff.That was in May 2017. Since then,the Dont Give Up Movement launched by Wolff has spread from Newberg to the hearts and yards of peopl
38、e in every state and several countries. Wolff charges only the cost of materials and shipping. “Its a terrible business decision if we wanted to function like a business,”she says.One of the most heartening elements of the Dont Give Up Movement is that it has gone viral in a remarkably human way. Pe
39、ople have taken to planting the signs in their lawns,taking selfies,and then posting them to share.“It was the best feeling in the world that I could have an impact outside of school by using these products,”says a teacher,in Texas teaching a lesson in unity after his classroom moved online. “This w
40、as a good way to let them know that we care even when we cant see them. ”Wolffs message is about to grow yet again. “But there has never been a more fierce backdrop to the power of hope and sympathetic action than right now,”Wolff shares.24. What did Amy Wolff do in the neighboring community?A. She
41、decorated the town in simple black type.B. She urged the town to admire the messages.C. She persuaded the neighbors to be active.D. She planted signs with uplifting words.25. Why did Wolff choose to share her message publicly?A. To influence more people.B. To address Newbergs grief.C. To raise peopl
42、es awareness.D. To meet neighborsrequests.26. What did Wolff sacrifice to satisfy consumersneeds?A. Her spare time.B. Her own profits.C. The delivering fees.D. The cost of materials.27. What can we learn from Wolffs story?A. Hard work leads to success.B. Love can take us everywhere.C. Great things a
43、re done by mass efforts.D. Love or loving yourself could be wakened.【答案】24. D 25. A 26. B 27. D【解析】【分析】文章是记叙文。主要讲述了Wolff因为两个学生自杀身亡的事件,为了激励人们不要轻易放弃希望,在社区到处竖起了“绝不放弃”等标语牌,受到邻居的赞赏。后来把这种做法推广到更多的地方,激励更多的人们要对生活充满希望,绝不放弃。表明爱和自爱可以被唤醒。【详解】1.细节理解题。由第一段第一句“The signs appeared practically overnight. ”(这些迹象几乎是一夜之间
44、出现的。),第三句“Each featured just a few uplifting words”(每一个都有一些令人振奋的词语)和第二段第一句“Amy Wolff had. ”(是Amy竖起了它们)可知,Amy Wolff在社区竖起了不少让人们振奋精神的标语。故选D。2.细节理解题。由第三段第一句“Yet as Wolff saw the deep influence her signs had on her neighbors,she decided to step forward to share her message publicly. ”(然而,当沃尔夫看到她的标志对邻居的深远
45、影响时,她决定站出来,公开分享她的信息。)可知,她公开分享信息,目的是为了影响更多的人。故选A。3.推理判断题。由第四段倒第二句“Wolff charges only the cost of materials and shipping. ”(Wolff只收取成本和运输费用)可知,Wolff没有获取任何利润。故选B。4.推理判断题。文章第一段提到镇子里有两个学生自杀,为了安慰人们,Wolff在社区到处竖起了励志的标语牌。文中第四段第一句提到“the Dont Give Up Movement”,说明激励人们要对生活充满希望,绝不放弃。最后结尾部分,Wolff分享的内容是“But there h
46、as never been a more fierce backdrop to the power of hope and sympathetic action than right now”(但是从来没有像现在这样,充满希望和同情心的力量如此强大)。所以从文中可以了解到,爱和自爱是可以被唤醒的,故选D。CTo say there are many new holiday romantic comedies made for television every year is the kind of understatement nearly like a joke. One of the re
47、asons they tend to be formulaic is that to tell a love story in roughly an hour and a half without challenging an audiences settled expectations, there are only so many ways to go with the rhythm. Perhaps thats why Netflix has better luck with DashLily, an eight-episode limited series thats got the
48、charm that a lot of holiday films lack.Our story begins when a lonely Lily leaves an interesting note in a book on the shelf at The Strand, hoping a stranger will start an adventure with her. Dash finds it and reads it, and he accepts its challenge. Thus begins a correspondence in which they each wr
49、ite in the book and then leave it somewhere for the other, so that they never meet in person, but they get to send each other to their favorite places, sometimes to complete dares before the book can be found. Now, you do not want to think too carefully about thisthe idea that Lilys original clue wo
50、uld be found by an ageappropriate straight boy who likes mysteries and looks like he was born to be in adaptations almost as much as she does is the height of magic, so just stay relaxed and go with it.These eight episodes, each around 25 minutes, never drag; they fly by joyfully. The ending, as is
51、often the case with love stories, sort of lands with a cloud of glitter, a little messy but worth cheering for. Its as lovely and comfortable as you could want, just about perfect for a weekend with a blanket over you.28. What made DashLily stand out among other films?A. Being formulaic to tell a ro
52、mantic story.B. Presenting a new romantic television show.C. Attracting the audience with its typical charm.D. Satisfying the audiences settled expectations.29. What does the underlined word “correspondence” in paragraph 2 refer to?A. Relationship between two facts.B. Message connecting two persons.
53、C. Course of study sending off work by post.D. Action of writing, receiving, and reading letters.30. Which of the following best describes Dash?A. Preferring reading.B. Behaving strangely.C. Acting romantically.D. Enjoying adventures.31. What is the purpose of this text?A. To introduce a charming mo
54、vie.B. To recommend a holiday comedy.C. To praise the romantic director.D. To explain what makes a good film.【答案】28. C 29. B 30. D 31. B【解析】这是一篇说明文。文章主要介绍了电视剧达什与莉莉的成功之处,作品内容简介,并推荐节假日可以观看。【28题详解】细节理解题。根据第一段中“One of the reasons they tend to be formulaic is that to tell a love story in roughly an hour
55、and a half without challenging an audiences settled expectations, there are only so many ways to go with the rhythm. Perhaps thats why Netflix has better luck with DashLily, an eight-episode limited series thats got the charm that a lot of holiday films lack.(它们之所以趋向于公式化,原因之一就是要在大约一个半小时内讲述一个爱情故事,而不挑
56、战观众的既定期望。有很多方法可以适应观众的期待。也许这就是为什么Netflix在达什与莉莉上运气更好的原因,这是一部八集的剧集,有着许多假日电影所缺乏的魅力)”可知,Dash&Lily以它独特的魅力吸引观众,让它在其他电影中脱颖而出。故选C。【29题详解】词义猜测题。结合画线词上文“Dash finds it and reads it, and he accepts its challenge.”以及后文“in which they each write in the book and then leave it somewhere for the other, so that they ne
57、ver meet in person, but they get to send each other to their favorite places, sometimes to complete dares before the book can be found”可知Dash发现并读了它,他接受了挑战。于是他们开始联系,他们在书上写下自己的名字,然后把它留给对方,这样他们就不用见面,但是可以让对方去他们最喜欢的地方,有时候在书被拿到之前就完成了挑战。即他们之间通过夹在书中的纸条保持联系。可知,画线词意思为“连接两个人的消息”。故选B。【30题详解】推理判断题。由“Dash finds i
58、t and reads it, and he accepts its challenge.( Dash发现并读了它,他接受了挑战)”和“boy who likes mysteries(喜欢冒险的男号)”可推知,Dash应该是一个喜欢冒险的男孩。故选D。【31题详解】推理判断题。根据文章最后一句“Its as lovely and comfortable as you could want, just about perfect for a weekend with a blanket over you.(你想要多舒适多可爱就有多舒适,盖条毯子过个周末再合适不过了)”结合本文介绍了电视剧的创作、
59、情节,是人们假日适合观看的一部爱情喜剧,建议人们观看。可推知,这篇文章的目的是推荐一部假日喜剧。故选B。DHow important is fish farming? Very. Although its an ancient business, the rise of aquaculture has been one of the biggest revolutions in food supply over the past half century.Aquaculture has made fish more affordable for consumers around the wor
60、ld, popularizing the consumption of what used to be expensive, and easing the pressure on hard-pressed wild stocks. Aquaculture also has many clear environmental benefits: compared with other ways of growing animal protein, it uses little or no land, and has low greenhouse emissions. And while the w
61、orld has traditionally had a bad record of regulating wild fishing, fish farming generally occurs within the boundaries of governments, meaning it should, in theory, be much easier to ensure that good practices are upheld.Crowding large numbers of fish into limited spaces means that waste products,
62、including waste, uneaten food and dead fish, are poured into the surrounding waters, polluting them. Besides, the pesticides and drugs used to treat conditions that upset fish in concentrated numbers can also affect local wildlife. Many farmed fish are fed on other fish, so the industry also puts pr
63、essure on wild stocks:about a fifth of all caught fish, some 18 million tonnes, is used for fish oil and fishmeal production. There is also the problem of fish escaping, with potentially dangerous effects on surrounding ecosystems.In 2018 the Scottish Parliaments environment committee published a re
64、port into the fish farming industrys environmental effects, stating that key problems simply hadnt been tackled, and that the Scottish governments plan to double salmon output by 2030 could cause“irrecoverable damage”to ecosystems. Since then, protections have been toughened. There is now more press
65、ure from regulators to situate farms in remote, deep-water locations. Meanwhile, though, catches of Scottish wild salmon have fallen to their lowest level since records began in 1952. “There are good reasons for fish farming and real dangers to it as well. ”concludes an official. “The question is ho
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
