广东省东莞市光明中学2021-2022学年高二上学期第一次月考英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
5 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 广东省东莞市光明中学2021-2022学年高二上学期第一次月考英语试题 WORD版含解析 广东省 东莞市 光明 中学 2021 2022 学年 上学 第一次 月考 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、2021-2022学年广东省东莞市光明中学高二上学期第一次月考英语试题第一部分 听力(共两节, 10小题,满分20分)第一节 听力理解(共5小题;每小题2分,满分10分)每段播放两遍。各段后有几个小题,每段播放前每小题有5秒钟的阅题时间。请根据各段播放内容及其相关小题, 在5秒钟内从题中所给的A、B、C项中选出最佳选项。听第一段对话, 回答第1-2题。Conversation 11. Whats wrong with the woman?A. She has a cold. B. She has her legs broken. C. She cant walk.2. How long doe
2、s the woman have to stay in bed?A. For one week. B. For two weeks. C. For three days.听第一段对话, 回答第3-5题。Conversation 23. Where does the man want to go?A. Zhongshann Park. B. Qingdao Park. C. Zhanhan Temple.4. Which bus does the man have to take?A. No. 206 Bus. B. No. 226 Bus.C. No. 260 Bus.5. How many
3、stops will the man go through?A. Two. B. Three. C. Five.第二节 听取信息 (共5小题;每小题2分,满分10分)听下面一段独白。请根据题目要求,从所听到的内容中获取必要的信息,填入标号为6-10的空格中。听录音前, 你将有10秒钟的阅题时间, 录音读两遍。你将有60秒钟的作答时间.A farmers descriptionHe heard a 6._ at first and then his house fell downResults7._ villages were destroyed.More than 8._ people los
4、t their homes.Governmental actionsThe government 9._ food, clothes and 10._第二部分 阅读理解(共两节15小题,满分37.5分)第一节(3篇阅读,共10小题;每小题2.5分,满分25分)AThe Origins of Famous BrandsOur lives are full of brand names and trademarked products that we use every day. Although many brand names are simple acronyms(首字母缩略词) or ve
5、rsions of their founders names, some of the companies we trust every day actually have fascinating and surprising back stories.StarbucksIt seems fitting that the most famous coffee brand in the world would take its name from one of the worlds greatest works of literature. The inspiration for the nam
6、e of the coffeehouse came from Herman Melvilles Moby Dick. The founders original idea was to name the company after the Captain Ahabs ship, but they eventually decided that Pequot wasnt a great name for coffee, so they chose Ahabs first mate, Starbucks, as the name instead.GoogleGoogle was originall
7、y called Backrub, for it searched for links in every corner of the Web. In 1997, when the founders of the company were searching for a new name showing a huge amount of data for their rapidly improving search technology, a friend suggested the word “googol”. When a friend tried to register the new d
8、omain (域) name, he misspelled “googol” as “google”.NikeOriginally founded as a distributor for Japanese running shoes, the company was originally named BRS, or Blue Ribbon Sports. In 1971, BRS introduced its own soccer shoe, a model called Nike, which is also the name for the Greek goddess of victor
9、y. In 1978, the company officially renamed itself as Nike, Inc.The right name is essential to a companys success, and a great origin story is just as important as a great product. An attractive origin story is one more thing that keeps customers guessing, wondering, and buying its products.1. What i
10、s the name of the Captain Ahabs ship?A. Moby Dick.B. Starbucks.C Pequot.D. Herman Melville.2. Why did the founders of the Google want to change its name?A. They mistook their name.B. They wanted new customers.C. The companys original name was too long.D. The companys search technology was improving
11、rapidly.3. What is the importance of the origin story of one company?A. It can change the companys image.B. It can add myth to the company.C It explains the development of the company to customers.D. It makes customers imagine and purchase its goods.【答案】1. C 2. D 3. D【解析】【分析】本文为说明文。文中介绍了星巴克、谷歌和耐克品牌名
12、字的由来,并说明品牌名字的重要性。【1题详解】细节理解题。根据Starbucks部分的中间“The founders original idea was to name the company after the Captain Ahabs ship, but they eventually decided that Pequot wasnt a great name for coffee, so they chose Ahabs first mate, Starbucks, as the name instead.”(创始人最初的是想以船长Ahab的船的名字来命名公司。但他们最终认定(船的名
13、字)佩特不是咖啡的好名字,所以他们选择了亚哈的大副星巴克,作为名字。)由此可知,这艘船的名字叫Pequot,选项C与文意相符,故选C项。【2题详解】细节理解题。根据“Google”部分中的内容“when the founders of the company were searching for a new name showing a huge amount of data for their rapidly improving search technology ”(当时该公司的创始人正在寻找一个新名字,来表示他们搜索引擎技术的快速发展。)可知,改名是因为公司的搜索引擎技术的快速发展,选项
14、D与文意相符,故选D项。【3题详解】细节理解题。根据最后一段“The right name is essential to a companys success, and a great origin story is just as important as a great product. An attractive origin story is one more thing that keeps customers guessing, wondering, and buying its products.”(恰当的名字对于一个公司的成功是至关重要的,一个伟大故事的起源和一个伟大的产品一
15、样重要。一个吸引人的故事起源是一个让顾客猜测、疑惑和购买公司产品的东西。)可知,一个吸引人的故事起源可以让让顾客猜测和购买公司产品。选项D符合文意,故选D项。BLiving abroad to study can certainly be an interesting experience but is that alone a good enough reason for spending years far away from home? To make the experience truly worthwhile, there has to be a goal behind the d
16、ecision to study abroad. This may be a wish to perfect language skills in a foreign language environment, or a clever move in your career development. You must also consider the costs, not just of living and studying abroad, but of applying. Most universities now charge application fees for internat
17、ional students.If after considering these points you are sure that you want to apply to study abroad your next step is to choose the right programme of studies. Research your choices and select carefully. You must do your homework well. Most universities have information online but you can also emai
18、l and ask them to send you more details. You can find a lot of information on school ranking from education websites. But read carefully. Different universities emphasize different strengths. Dont just think about the universitys reputation; look for the most suitable for your goals.Next, you must d
19、eal with a large pile of paperwork. This involves filling in application forms, preparing your school records, and getting reference letters. Reading the instructions and requirements of the universities carefully is of great importance. Sadly, many fine applicants get kicked out in the first round,
20、 simply because they dont follow the application procedure properly.Money is another important consideration. Some scholarships are provided by governments, others by schools and colleges. This information, again, can be found on the Internet. If you find a scholarship that is suitable for you, foll
21、ow the application procedure carefully; the earlier you apply, the better your chance of getting it.4. Why does the author think studying abroad is truly worthwhile according to paragraph1?A. It is a chance to develop your career.B. It is an interesting experience.C. It is fun to travel around the w
22、orld.D. All your friends are doing so.5. What can a school ranking list tell us?A. The names of all the professors.B. How good the school is compared to others.C. How much the courses cost.D. Where the school is located.6. What are the three basic steps when you apply?A. Buy an airplane ticket, read
23、 the instructions and requirements, and study.B. Write a reference letter, do paperwork, and study.C. Prepare reference letters, prepare school records, and fill in the application form.D. Prepare school records, do paperwork, and work hard.7. What does the underlined phrase “get kicked out in the f
24、irst round” in Paragraph 3 refer to?A lose money in the first roundB. get accepted in the next roundC. fail to get to the next roundD. get kicked by a professor【答案】4. A 5. B 6. C 7. C【解析】【分析】本文属于说明文。本文介绍了出国留学的注意事项,包括弄清出国的目标,如何确定学校,以及出国留学的申请程序和准备材料。【4题详解】细节理解题。根据第一段This may be a wish to perfect langu
25、age skills in a foreign language environment, or a clever move in your career development可知,出国留学是真正值得的因为这是一个机会,在外语环境中完善自己的语言技能,以及发展你的事业。故选A。【5题详解】推理判断题。根据第二段You can find a lot of information on school ranking from education websites.可知,学校排行榜告诉学校对比之间的一些信息。故选B。【6题详解】细节理解题。根据第三段This involves filling in
26、 application form, preparing your school records, and getting reference letters可知,你申请的三个基本步骤是填写申请表,准备你的学校纪录,以及获得推荐信。故选C。【7题详解】词义猜测题。根据第三段many fine applicants get kicked out in the first round, simply because they dont follow the application procedure properly(可悲的是,许多优秀的申请者被踢出第一轮,只是因为他们不遵循申请程序)可知,第一轮
27、被踢出,意味着没办法进入下一轮,故选C。【点睛】词义猜测题做题技巧。关于词义猜测题做题技巧。词义猜测题是阅读理解中常见的一种题型,主要有对生词的词义猜测,熟词新义以及代词的猜测。其关键是根据上下文的逻辑关系,利用已掌握的信息,有必要的时候,借助生活或者文化常识,确定单词的词义。比如小题4,根据第三段many fine applicants get kicked out in the first round,simply because they dont follow the application procedure properly(可悲的是,许多优秀的申请者被踢出第一轮,只是因为他们不遵
28、循申请程序)可知,第一轮被踢出,意味着没办法进入下一轮,故选C。CWHAT are scientists? They are often described as grey-haired white-coated dull scholars.But the world has changed. Young scientists are making their voices heard and releasing their powers on the world stage.This is also true in China. Rising stars include new materi
29、als expert Gong Yongji, university professor Liu Mingzhen, and biologist Wan Ruixue.At the age of 28 in 2018, Wan Ruixue received the 2018 Science; & SciLifeLab Prize for Young Scientists. This is a global prize to reward outstanding scientists at an early stage of their careers.She focuses mainly o
30、n Biomedicine and Molecular Biology (分子生物学) . Both are cutting-edge (尖端的) technologies at an early stage of development, she said.So, I think they have great potential to be developed. I think in the study of cutting-edge technologies, China and other leading countries in the world are standing at t
31、he same starting line. And in the study of Structural Biology, China is likely to become the leader.She felt it was her fate to become a biologist. I grew interested in the natural world when I was very young, she said. In 2009, she entered Sun Yat-sen University.In her third year at university, she
32、 realized that she wanted to do something related to biomedicine. So she e-mailed Chinas top biologist Shi Yigong, hoping to join his lab at Tsinghua University.Shi recognized her talent and welcomed her. Years of efforts at the lab have paid off. Her research on the high-definition 3-D structure of
33、 spliceosome led to a scientific breakthrough.Unlike many of other young scientists who choose to pursue further study abroad, Wan currently has no plan to go overseas.The whole ecosystem for scientific research is continually improving in China, she said, adding that the country has great science f
34、acilities.8. What does Wan Ruixue feel about the study of cutting-edge technologies in China?A. Anxious.B. Confident.C. Disappointed.D. Satisfied.9. What can we learn about Wan Ruixues journey of becoming a biologist?A. Her teacher led her into the field.B. She finds its easier than she thought.C. H
35、er contribution has been recognized.D. She thinks its boring but worth trying.10. Which can be the best title of the text?A. Chinas Breakthrough in ScienceB. Rising Young Scientists in ChinaC. Successful Chinese ScientistsD. New Image of Chinese Scientists【答案】8. B 9. C 10. B【解析】【分析】这是一篇记叙文。年轻的科学家们正在
36、世界舞台上发声,并释放他们的力量。在中国也一样,越来越多的年轻科学家投身科学研究,对社会做出了巨大的贡献。文章重点介绍了中国的生物学家万蕊雪。【8题详解】推理判断题。由第六段引述万蕊雪的话“I think in the study of cutting-edge technologies, China and other leading countries in the world are standing on the same starting line. And in the study of structural biology, China is likely to become t
37、he leader.(我认为在前沿技术研究方面,中国和其他主要国家都在起跑线上。在结构生物学研究方面,中国可能成为引领者。)”可知,对中国前沿技术的研究,万蕊雪是充满信心的。故选B。【9题详解】细节理解题。根据第三段中“At the age of 28 in 2018, Wan Ruixue received the 2018 Science & SciLifeLab Prize for Young Scientists.”(2018年,28岁的万蕊雪获得2018年青年科学家科学技术奖)和第九段“Shi recognized her talent and welcomed her. Years
38、 of efforts at the lab have paid off.(施一公发现了她的天赋,对她表示欢迎,在实验室多年的努力得到了回报)”可知,万蕊雪成为生物学家的过程中,她的付出得到了认可。故选C。【10题详解】主旨大意题。通读全文可知及第二段中“Young scientists are making their voices heard and releasing their powers on the world stage.”(年轻的科学家们正在世界舞台上发出自己的声音,释放自己的力量。)可知,文章的主要介绍了中国新星年轻科学家的崛起,B选项“中国崛起的年轻科学家”符合文章主题,
39、适合作为标题。故选B。第二节(七选五,共5小题,每小题2.5分,满分12.5分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。选项中有两项为多余选项。Delton Myers is a Grade 5 student. He published a book about childhood depression (抑郁) called “The Invisible Injury”. A person who is depressed is extremely sad and doesnt know how to stop the sadness.“I wan
40、t to talk about childrens feelings,” Delton said. “Sometimes kids show off in class, but there may be an unknown reason. _11_ They need someone to talk to, but they dont know how. During family tragedies (悲剧) or hard times, parents often tell kids to be quiet about them.” He added, “We need to let k
41、ids know its OK to talk about their feelings and that they can get help.”_12_ Peggie meets many of lifes challenges that kids and adults face. Peggie, 8 years old, finds a healthy way to express her feelings and deal with her problems._13_ Deltons mom, Deidre, said when he wrote about Peggies feelin
42、gs in the book, he was also writing about himself. “Delton and I talk a lot,” she said. “_14_. For example, during family tragedies, most parents tell kids not to tell others. Kids always do so.” She said her sons book sent a strong message for parents and kids. Now, the book is on sale on Amazon, f
43、or $10.99.One character in the book, C. Howard, is based on Deltons doctor, Christalyn Howard. She will accompany (陪伴) Delton on his book tour, which will start next month. _15_ She offers to talk with parents and children about the signs of depression in children during media interviews.A. Delton b
44、ased the book on his own life.B. Kids dont know about getting help from others.C. The book focuses on a young pig named Peggie.D. There are many different kinds of family tragedies.E. He had experienced family tragedies one after one.F. She will also accompany him during media interviews.G. They are
45、 acting out because something else is going on.【答案】11. G 12. C 13. A 14. B 15. F【解析】【分析】这是一篇说明文。五年级学生 Delton Myers 创作并出版了一本关于儿童抑郁的书,希望能帮助受此困扰的孩子。【详解】1.根据上文“Sometimes kids show off in class,but there may be an unknown reason.”(有时候孩子们会在课堂上炫耀,但是可能有未知的原因。)谈论了孩子们在课堂上炫耀是有一些原因的。下文“They need someone to talk
46、 to, but they dont know how. ”(他们需要找个人谈谈,但他们不知道怎么谈。)讲述了孩子们炫耀的目的。由此可知,空白处可以论述,他们在课堂上炫耀自己只是在表演,因为有一些(不好的)事情正在发生。选项G与文意相符,故选G。2.根据下文“Peggie meets many of lifes challenges that kids and adults face.”(佩吉遇到了许多孩子和成年人面临的生活挑战。)讲述了发生在佩吉身上的事。所以可知空白处应该是引出佩吉这个角色。选项C.“The book focuses on a young pig named Peggie.
47、”(这本书是关于一只名叫佩吉的小猪的)引出了下文提到的佩吉,符合题意,故选C。3.根据下文“Deltons mom, Deidre, said when he wrote about Peggies feelings in the book, he was also writing about himself. ”(DeltonMyers 的母亲 Deidre说,Delton Myers在书中写佩吉的感受,也是在写他自己。)可知,Delton Myers 写的书中的角色有着和他一样的经历。选项A.“Delton based the book on his own life.”(Delton的这
48、本书是以自己的生活为基础写的。)符合题意,故选A。4.根据下文“For example, during family tragedies,most parents tell kids not to tell others. Kids always do so.”(比如,在家庭悲剧期间,大多数父母告诉孩子不要告诉其他人,孩子们总是这么做。)可知,孩子按照父母的要求不对别人说家庭里的悲剧,而实际上孩子们通过讲出来是可以寻求帮助,同时抑郁可以治疗。所以空白处的内容应承接上文,讲述这样带来的结果是孩子们不知道向别人寻求帮助。选项B. “Kids dont know about getting help
49、 from others.”(孩子们不知道向别人寻求帮助)符合题意,故选B。5.根据前文“She will accompany (陪伴) Delton on his book tour, which will start next month.”(她将陪同 Delton 巡回签售,下个月开始。)下文“She offers to talk with parents and children about the signs of depression in children during media interviews.”(她会在媒体采访中与父母和孩子谈论孩子抑郁的迹象。)可推知,空白处的内容为
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-381366.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
