安徽省滁州市2022-2023学年高二英语下学期期末试题(Word版附解析).docx
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
5 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 安徽省 滁州市 2022 2023 学年 英语 学期 期末 试题 Word 解析
- 资源描述:
-
1、2023年滁州市高二教学质量监测英语本试卷共8页,满分150分,考试时间120分钟。注意事项:1. 答卷前,考生务必将自己的学校、班级、姓名、准考证号填在答题卡上,将条形码贴在答题卡“贴条形码区”。2. 作答选择题时,选出每小题答案后,用2B铅笔在答题卡上把对应题目选项的答案信息点涂黑;如需要改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案。答案不能答在试题卷上。3. 非选择题必须用黑色签字笔作答,答案必须写在答题卡各题目指定区域内相应位置;如需改动,先划掉原来的答案,然后再写上新答案;不准使用铅笔和涂改液。不按以上要求作答无效。4. 考生必须保证答题卡的整洁。考试结束后,将试卷和答题卡一并交回。第一部分
2、 听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共五小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. Where did Jane go after class?A. The library. B. The sports center. C. The dining hall.2. When did the woman start to learn paint
3、ing?A. Seven years ago. B. Ten years ago. C. Seventeen years ago.3. How much is the blue sweater?A. 140 yuan. B. 120 yuan. C. 60 yuan.4. What does the man mean?A. The speech is important. B. The meeting will be put off. C. Time is limited for the preparation.5. What are the speakers mainly talking a
4、bout?A. A weekend plan. B. A football match. C. The tickets for a match.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. What is the woman looking for?A. A hospital. B. A gas station. C. A car garag
5、e.7. What is Town Guide according to the man?A. A block. B. A brochure. C. A bookstore.听第7段材料,回答第8至10题。8. What is the woman preparing for?A. A test. B. An interview. C. A French class.9. Why does the woman want to learn French?A. To travel in France. B. To get financial help. C. To study in a medica
6、l school.10. What does the man invite the woman to have?A. Fish. B. Coffee. C. Biscuits.听第8段材料,回答第11至13题。11. What does the man prefer to do on weekends?A. Stay at home with his family. B. Go to the beach with his family. C. Make short trips with his friends.12. Which sports does the woman like?A. Sa
7、iling and surfing. B. Swimming and sailing. C. Swimming and cycling.13. What does the man like doing in his spare time?A. Singing. B. Dancing. C. Painting.听第9段材料,回答第14至16题。14. Why will the woman use a little yellow in the television room?A. To make people feel sleepy. B. To make people feel energeti
8、c. C. To make people feel comfortable.15. What are brown in the bedrooms?A. The beds. B. The sofas. C. The curtains.16. What is the mans favorite color?A. Pink. B. Blue. C. Green.听第10段材料,回答第17至20题。17. When will the new hospital open?A. In three days. B. In three weeks. C. In six months.18. What happ
9、ens at the big bank currently?A. Its open. B. It fell down. C. Its under repair.19. Where is the smaller bank?A. On Main Street. B. On Forest Road. C. On Center Street.20. What is the new city program about?A. Planting more trees. B. Building a new park. C. Cleaning up the neighborhoods.第二部分 阅读(共两节,
10、满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。AThe traditional Chinese solar calendar divides a year into 24 solar terms. The Spring Equinox (春分), as the fourth term of the year, starts on March 21 and ends on April 4 this year. The Spring Equinox signals the equal length of the d
11、ay and night time. After the equinox, the sun moves northwards, resulting in gradually longer day time in the Northern part and longer night in the Southern part.Here are things you may not know about the Spring Equinox.Swallows flying northThe ancient Chinese people divided the fifteen days of the
12、Spring Equinox into three “hous” or five-day parts. As the old saying goes, swallows fly back to the North in the first hou. It is said that during this period, thunder and lightning frequently occur.Egg-standing gamesStanding an egg upright is a popular game across the country during the Spring Equ
13、inox. It is an old custom that dates back to 4,000 years ago. People practice this tradition to celebrate the coming of spring. It is believed that if someone can make an egg stand, he will have good luck in the future.Flying kitesSpring Equinox is a good time to fly kites. In ancient times, people
14、did not have good medical resources. So, to pray for health, they wrote their medical issues on paper kite. When the kite was in the air, people would cut off the string to let the paper kite float away, symbolizing the flying away of diseases.Eating spring vegetablesEating spring vegetables during
15、the Spring Equinox is a commonly practiced custom in many regions of China. The ancient teachings in the Chinese classic, Huangdi Neijing, suggest that people eat seasonal foods to help preserve health and bring good luck.The Spring Equinox is a time of celebration and reflection, where people recog
16、nize the changing of the seasons and embrace new beginnings.1. What is the main characteristic of the Spring Equinox?A. Flying kites.B. Eating spring vegetables.C. The sun moving northwards.D. Equal length of day and night.2. Why do people play egg standing games and fly kites during the Spring Equi
17、nox?A. To keep fit.B. To make friends.C. To celebrate a solar term.D. To gain medical treatment.3. Which of the following is the purpose of writing this passage?A. To teach us how to play some games.B. To tell us how to keep a balanced diet.C. To introduce a traditional Chinese culture.D. To recomme
18、nd some activities to prevent diseases.【答案】1. D 2. C 3. C【解析】【导语】这是一篇应用文。文章介绍了春分的有关知识。【1题详解】细节理解题。根据第一段中“The Spring Equinox signals the equal length of the day and night time. ”(春分标志着白天和黑夜的长度相等。)可知,在春分日,白天和黑夜的长度相等。故选D。【2题详解】推理判断题。根据“Egg-standing games”部分中“People practice this tradition to celebrate
19、the coming of spring. It is believed that if someone can make an egg stand, he will have good luck in the future.”(人们用这个传统来庆祝春天的到来。人们相信,如果有人能把鸡蛋立起来,他将来就会有好运气。)“Flying kites”部分中“So, to pray for health, they wrote their medical issues on paper kite. When the kite was in the air, people would cut off t
20、he string to let the paper kite float away, symbolizing the flying away of diseases.”(因此,为了祈求健康,他们把自己的健康问题写在纸风筝上。当风筝在空中时,人们会剪断风筝的线,让纸风筝飘走,象征着疾病的飞走。)可知,在春分这个节气,人们通过玩“鸡蛋站起来”的游戏,象征着人们会有好运气;而“放风筝”的游戏,预示着风筝会带走疾病,给人们送来健康。因此,两个游戏都有着其各自的寓意,但共同点都是在春分这个节气的庆祝的方式。故选C。【3题详解】推理判断题。根据第二段“Here are things you may no
21、t know about the Spring Equinox.”(以下是一些你可能不知道的关于春分的事情。)可知,本文主要介绍了中国传统24节气中的和春分相关的一些知识,即介绍中国的传统文化。故选C。BEarly each morning, Liu Huangping carefully places beehives around his house, preparing to welcome his tiny guests with spaces to nest. “Its about the time honeybees usually arrive, and well harvest
22、 their honey in August,” said the 50-year-old from Gangbei village in Jiangxi province, who has been keeping bees for nearly 20 years. “Only about five households used to keep bees, but the sizable and stable income from beekeeping has drawn more villagers into the business,” he said.In 2015, a grou
23、p was set up to train villagers in beekeeping and help them sell honey. “We teach them modern beekeeping techniques to increase production and provide them with regular sales channels. Villagers have almost no trouble selling,” said Wu Zhulin, Party branch secretary of Gangbei. The sweet business of
24、 beekeeping has made villagers wealthy, and in 2017, Gangbei was officially lifted out of poverty.In 2021, Liu was invited to join a local company specializing in cultural tourism. He was put in charge of promoting agricultural produce through tourism. With a keen understanding of their honey, Liu e
25、mphasizes branding and packaging, even creating a promotional video.A State Council Executive meeting in March made efforts to advance rural vitalization (乡村振兴) across the board, foster rural industries with local characteristics, and create more channels for increasing rural incomes. To broaden the
26、 marketability of wild honey produced in this remote village, the government of Jingan county invited e-commerce companies to Gangbei to promote honey products through online broadcasting.The countys Agriculture and Rural Affairs Bureau has also played an important role by providing training session
27、s and encouraging villagers to participate in local industries. The harmonious coexistence between human and nature is evident in the sweet transformation of Gangbei, where the hum of busy bees signifies a prosperous future.4. When did Liu Huangping start keeping bees?A. In his 20s.B. In his 30s.C.
28、In his 40s.D. In his 50s.5. What caused the increase in beekeepers in Gangbei village?A. Modern beekeeping techniques.B. High-quality wild honey production.C. Availability of regular sales channels.D. Sizable and stable income from beekeeping.6. What does Liu Huangping act as in the local company?A.
29、 A chief beekeeper.B. A tourism director.C. A honey branding expert.D. An agricultural produce promoter.7. How does the e-commerce companies invited contribute to rural development?A. By providing training sessions for villagers.B. By expanding the marketability of wild honey.C. By promoting cultura
30、l tourism in Gangbei village.D. By encouraging villagers to engage in beekeeping.【答案】4. B 5. D 6. D 7. B【解析】【导语】这是一篇新闻报道。本文主要介绍了江西省岗北村村民通过养蜂发家致富及政府是如何为村民提供帮助的。【4题详解】细节理解题。根据第一段关键句“Its about the time honeybees usually arrive, and well harvest their honey in August,” said the 50-year-old from Gangbei
31、village in Jiangxi province, who has been keeping bees for nearly 20 years.(“这大约是蜜蜂通常到达的时间,我们将在8月收获它们的蜂蜜,”这位来自江西省岗北村的50岁老人说,他已经养蜂近20年了)”可知,刘煌平50岁时已经养蜂近20年了。由此可知,刘煌平是30多岁开始养蜂的。故选B项。【5题详解】细节理解题。根据第一段关键句“Only about five households used to keep bees, but the sizable and stable income from beekeeping has
32、 drawn more villagers into the business,” he said.(“过去只有大约五户家庭养蜂,但养蜂带来的可观而稳定的收入吸引了更多的村民从事这项业务,”他说)”可知,养蜂带来的可观而稳定的收入吸引了更多的村民从事这项业务。由此可知,岗北村养蜂人增加的原因是养蜂收入可观且稳定。故选D项。【6题详解】细节理解题。根据第三段关键句“In 2021, Liu was invited to join a local company specializing in cultural tourism. He was put in charge of promoting
33、agricultural produce through tourism.(2021年,刘受邀加入当地一家专门从事文化旅游的公司。他被任命负责通过旅游业推广农产品)”可知,刘在当地一家专门从事文化旅游的公司负责通过旅游业推广农产品。由此可知,刘煌平在当地公司作为农产品推广人。故选D项。7题详解】推理判断题。根据第四段关键句“To broaden the marketability of wild honey produced in this remote village, the government of Jingan county invited e-commerce companies
34、to Gangbei to promote honey products through online broadcasting.(为了扩大这个偏远村庄生产的野生蜂蜜的市场性,静安县政府邀请电子商务公司到岗北,通过网络广播推广蜂蜜产品)”可知,静安县政府邀请电子商务公司到岗北,通过网络广播推广蜂蜜产品,扩大野生蜂蜜的市场。由此推知,受邀的电子商务公司通过扩大野生蜂蜜的市场销售为农村发展做出贡献。故选B项。CAI is everywhere these days, and the humble baby stroller (推车) industry is no exception. Canadi
35、an stroller maker Glxkind is set to unveil the worlds most advanced AI-powered baby stroller.The Glxkind Ella is a technological wonder compared to most other baby strollers. Calling it a stroller sounds a bit unfair, considering that its more of a high-tech product that can independently rock your
36、baby to sleep, assist the user on uphill and downhill slopes, and constantly monitor surroundings via a series of sensors and cameras, among many other impressive functions. It may look like a regular stroller at first sight, but Ella is actually a small battery- powered vehicle with artificial inte
37、lligence.The Glxkind Ella offers adaptive push and brake assistance, which tackles uphill and downhill slopes easily, even when the strollers bottom drawer is full of groceries. The strollers self-driving capabilities allow it to travel without being driven, while the parent or caretaker interacts w
38、ith the baby. It uses a suite of onboard 360-degree sensors to detect and follow the sidewalk and avoid obstacles while remaining within arms reach of the user by detecting the proximity of his smartphone.A three-hour battery charge is reportedly enough for about six hours of use. The Glxkind Ella c
39、an be paired with Android and Apple smartphones and can be monitored via GPS, so you can keep track of its whereabouts at all times. If the most advanced AI powered stroller sounds like a dream to come true, youll only have to wait a few more months to own one.“With Glxkinds Ella, we aim to make par
40、enting easier, starting with the key piece of parenting equipment, the baby stroller. At Glxkind, we believe in empowering our families with safe, convenient, and seamless products,” Glxkind CEO Kevin Huang said.8. What does the underlined word “unveil” mean in paragraph 1?A. ReserveB. ReflectC. Rel
41、easeD. Recommend9. What do you know about the humble baby stroller?A. It is a regular stroller.B. It is powered by batteries.C. It can go uphill and downhill by itself.D. It monitors the surroundings by smartphones.10. What is the attitude of the author towards the humble baby stroller?A. ObjectiveB
42、. PositiveC. DisapprovingD. Indifferent11. Why may the families be willing to own an Ella?A. Safe and convenientB. Gentle and quietC. Advanced and intelligentD. Impressive and humble【答案】8. C 9. B 10. A 11. A【解析】【导语】这是一篇说明文。加拿大婴儿车制造商Glxkind将推出世界上最先进的人工智能婴儿车。【8题详解】词句猜测题。根据第一段“the worlds most advanced
43、AI-powered baby stroller.( 世界上最先进的人工智能婴儿车)”可推理出划线词的含义为“发布”,故选C项。【9题详解】细节理解题。根据第二段“Ella is actually a small battery- powered vehicle with artificial intelligence.(埃拉实际上是一款小型的电池驱动的人工智能汽车)”可知,这款婴儿车由电池驱动,故选B项。【10题详解】推理判断题。加拿大婴儿车制造商Glxkind将推出世界上最先进的人工智能婴儿车。短文介绍了人工智能婴儿车的工作原理以及一些人对他的态度。所以作者在客观介绍,并未发表观点,所以对
44、这款婴儿车的态度是客观的,故选A项。【11题详解】细节理解题。根据最后一段“we believe in empowering our families with safe, convenient, and seamless products(我们相信为我们的家庭提供安全、方便和无缝的产品)”可知,这款婴儿车安全、方便,故选A项。DWater pollution caused by the coal industry is a critical issue that requires urgent attention. According to a report by environmental
45、 and clean water groups, coal plants are the primary source of toxic (有毒的) water pollution in the United States. Nearly 70% of 274 coal plants have no limits on toxic materials, such as As2O3 and Pb, and they were dumped directly into waterways. Over one-third of these plants have no requirements to
46、 monitor or report discharges of these toxic materials to government agencies or the public.Furthermore, the report reveals that 71 coal plants discharge toxic water pollution into waterways that have already been declared damaged due to poor water quality. Almost half of the 386 coal plants surveye
47、d operate without Clean Water Act permits, and 53 of them have permits that went out of date five or more years ago. These results are due to the lack of any strict standards limiting toxic pollution from coal plants.Coal-fired power plants are the main source of toxic water pollution in the United
48、States, accounting for more than half of all toxic water pollution. The human health impacts from this pollution are serious. The EPA estimates that nearly 140,000 people per year experience increased cancer risk due to As2O3 in fish from coal plants. The report indicates that almost 13,000 children
49、 under the age of seven each year have reduced IQs because of Pb in fish they eat, and almost 2,000 children are born with lower IQs because of toxic fish their mothers have eaten.Fortunately, the EPA proposed the first ever national standards to limit toxics dumped into waterways from coal plants i
50、n April 2013. According to the EPA, these standards should reduce pollution by more than 5 billion pounds a year. The report suggests that the EPAs new coal plant water pollution standards will not only clean up our water but will also save lives.Affordable wastewater treatment technologies exist to
51、 prevent toxic discharges and are already in use at some plants. It is time for the coal industry to be responsible for the damage it is causing, and for the government to set stricter standards to protect the environment and public health. With the proposed EPA standards, there is hope for a cleane
52、r future. By holding the coal industry responsible, we can make significant steps in protecting our waterways and ensuring that future generations have access to clean and safe water.12. What can we learn from the first two paragraphs?A Over 100 coal plants have limits on toxic materials.B. Most coa
53、l plants operate with Clean Water Act permits.C. About half of 274 coal plants monitor the toxic materials.D. Strict standards limiting toxic pollution are urgently required.13. Which is the main issue affecting human health according to the passage?A. Outdated Clean Water Act permits.B. Consumption
54、 of polluted fish by humans.C. Air pollution caused by Coal-fired power plants.D. Not advanced wastewater treatment technologies.14. Which word can best describe the new water pollution standards in Paragraph 4?A. Significant.B. Ineffective.C. Alternative.D. Meaningless.15. What is the main idea of
55、the text?A. Lack of strict standards to limit toxic pollution.B. Serious health problems affected by coal plants.C. Urgent joint efforts to deal with water pollution caused by coal plants.D. Importance of affordable wastewater treatment technologies in the United States.【答案】12. D 13. B 14. A 15. C【解
56、析】【导语】这是一篇说明文。文章阐述了煤炭行业的在发展的同时,造成了有毒水污染,进而影响到人们的健康。因此对于煤炭行业的水污染问题,实施新的水污染标准,迫切需要共同的努力来解决。【12题详解】推理判断题。根据第一段中“According to a report by environmental and clean water groups, coal plants are the primary source of toxic (有毒的) water pollution in the United States. Nearly 70% of 274 coal plants have no li
57、mits on toxic materials, such as As2O3 and Pb, and they were dumped directly into waterways. Over one-third of these plants have no requirements to monitor or report discharges of these toxic materials to government agencies or the public.”(根据环境和清洁水组织的一份报告,燃煤电厂是美国有毒水污染的主要来源。274家燃煤电厂中,近70%对有毒物质(如三氧化二
58、砷和铅)没有限制,直接排放到水道中。超过三分之一的工厂没有要求监测或向政府机构或公众报告这些有毒物质的排放)第二段“Furthermore, the report reveals that 71 coal plants discharge toxic water pollution into waterways that have already been declared damaged due to poor water quality. Almost half of the 386 coal plants surveyed operate without Clean Water Act
59、permits, and 53 of them have permits that went out of date five or more years ago. These results are due to the lack of any strict standards limiting toxic pollution from coal plants.”(此外,报告还显示,71家煤电厂将有毒的水污染排放到因水质差而已被宣布受损的水道中。在接受调查的386家煤电厂中,几乎有一半没有获得清洁水法(Clean Water Act)的许可,其中53家的许可证在五年或更早以前就过期了。这些结
60、果是由于缺乏严格的标准来限制燃煤电厂的有毒污染)可知,通过研究报告中提到的数据和结果发现,水污染现象是严重的。而造成这种结果是源于缺乏严格的标准来限制燃煤电厂的有毒污染。可推知,用严格的标准来限制有毒污染是迫切需要的。故选D。【13题详解】细节理解题。根据第三段“Coal-fired power plants are the main source of toxic water pollution in the United States, accounting for more than half of all toxic water pollution. The human health
61、impacts from this pollution are serious. The EPA estimates that nearly 140,000 people per year experience increased cancer risk due to As2O3 in fish from coal plants. The report indicates that almost 13,000 children under the age of seven each year have reduced IQs because of Pb in fish they eat, an
62、d almost 2,000 children are born with lower IQs because of toxic fish their mothers have eaten.”(燃煤电厂是美国有毒水污染的主要来源,占所有有毒水污染的一半以上。这种污染对人类健康的影响是严重的。美国环保署估计,每年有近14万人因煤电厂鱼类中的三氧化二砷而患癌症的风险增加。报告指出,每年有近13000名7岁以下儿童因食用含铅鱼类而导致智商下降,近2000名儿童因其母亲食用有毒鱼类而出生智商较低)可知,有毒水污染使得生于其中的鱼类中的三氧化二砷增加,进而增加了因食用该鱼类的人们的患癌症的风险,这对人类
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-382135.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
