广东省 2020-2021学年高一上学期 广附铁一广外高一上学期期末英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
7 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 广东省 2020-2021学年高一上学期 广附铁一广外高一上学期期末英语试题 WORD版含解析 2020 2021 学年 上学 广附铁一广外高一上 学期 期末 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、2020-2021学年广州三校(铁一、广外、广附)高一上学期英语期末测试题一、语法选择(共15题,每小题1分,满分15分)请从1-15题所给的A、B、C和D项中选出正确的一项,并在答题卡上将改项涂黑。1. I can think of many cases _ students obviously knew a lot of English words and expressions but couldnt write a good essay.A. whyB. whichC. asD. where【答案】D【解析】【分析】【详解】考查定语从句。句意:我能够想起很多例子,在这些例子里,学生明显
2、知道很多的英语词汇,但是就是不能写出很好的文章。空格处引导定语从句,先行词是many cases,在后面的定语从句中作抽象地点状语,句子结构很完整,要使用关系副词,why的先行词只能是reason, BC是关系代词。故D正确。【点睛】2. There are altogether eleven books on the shelf, _ five are mine.A. on whichB. in whichC. of whichD. from which【答案】C【解析】【分析】【详解】考查介词+ 关系代词引导的定语从句。句意:书架上总共有11本书,它们中有5本是我的。分析句子可知,此处考“
3、查介词+关系代词”引导定语从句,先行词是books,且和上文的“11本书”构成所属关系,故应用of+which引导从句。故选C。【点睛】3. The first place _ they visited in London is Big Ben.A. whoB. whichC. whatD. that【答案】D【解析】【详解】考查定语从句。句意:他们在伦敦参观的第一个地方是大本钟。分析句子结构结合句意可知,空处引导一个定语从句,从句缺少宾语,先行词为place且由序数词first修饰,所以只可用that引导该从句,代替先行词作从句的宾语。故选D项。4. I want to have such
4、a dictionary _ he has.A. asB. whichC. thatD. what【答案】A【解析】【分析】【详解】考查定语从句引导词。句意:我想要一本像他那样的字典。分析句子可知,空格处引导定语从句(从句不是完整的句子,所以不是结果状语从句),关系代词as引导限制性定语从句,常与such和the same连用,本句中先行词为such a dictionary,故用as引导从句,在从句中作has的宾语。故选A项。5. The general at last got a chance to visit the village _ he used to fight, _ he ha
5、d been dreaming for years.A. that; whichB. where:thatC. where, whichD. in which, what【答案】C【解析】【分析】【详解】考查定语从句关系词。句意:这位将军终于有机会参观他曾经战斗过的村庄,这是他多年来梦寐以求的。第一空:“he used to fight”是定语从句,先行词the village在从句中做地点状语,因此用where引导定语从句;第二空:“he had been dreaming for years”是非限制性定语从句,应用which引导,意思为“这件事”,指代前面一整句话的内容。故选C。6. -
6、The window is dirty. -I know. It _ for weeks.A. hasnt cleanedB. didnt cleanC. hasnt been cleanedD. wasnt cleaned【答案】C【解析】【详解】考查时态和语态。句意:窗户很脏。我知道。好几个星期没打扫了。分析句子可知空处为句子的谓语,由时间状语for weeks 可知时态应用现在完成时,主语it与动作clean之间为被动关系,所以谓语应采用现在完成时的被动语态结构have/has been done,主语it为单数,助动词用has,故选C项。7. Has Sam finished his
7、homework today? I have no idea. He _ it this morning.A. didB. was doingC. has doneD. had done【答案】B【解析】【分析】【详解】考查动词时态。句意:-Sam今天完成作业了吗?我不知道。今天早晨他在做。根据this morning可知句子要用一般过去时态的某种形式,由“I have no idea.”可推断,我现在不知道,但是今天早晨我看见他时他正在做作业,所以用过去进行时,表示过去某一段时间一直在进行的动作,故选B。【点睛】8. The film star wears sunglasses. There
8、fore, he can go shopping without _.A. recognizingB. being recognizedC. having recognizedD. having been recognized【答案】B【解析】【分析】【详解】考查非谓语动词。句意:那位电影明星戴上墨镜。所以,他可以去购物而不被认出来。根据题中的介词without判断,此后应该使用动词的动名词形式,由于他是被人认出的,所以应该用动名词的被动式。故选B。9. The construction of the two new railway lines by now.A. have been comp
9、letedB. has been completedC. has coompletedD. have completed【答案】B【解析】【分析】【详解】考查动词时态和语态。句意:到现在为止,两条新铁路线的建设已经完成。由时间状语by now直到目前为止可知应该用现在完成时,铁路线与建完之间是被动关系所以要用被动语态的现在完成时,句子的主语是The construction,用单数谓语,故选B项。10. A new stadium _ at present in our city. Work on it _ in another two months.A. is built; will com
10、pleteB. is being built; will completeC. is being built; will be completedD. is building; will be completed【答案】C【解析】【分析】【详解】考察动词时态和被动语态。句意:我们城里一座新的体育场现在正在建设中。它的建设工作将在两个月内完成。根据前一句的时间状语at present与主语a new stadium可知,第一空格填现在进行时,主语stadium与谓语动词build是被动关系,用被动语态,主语是a new stadium为单数名词,所以用is ,所以第一空答案为is being b
11、uilt;根据第二句的时间状语in another two months可知,用一般将来时,主语it与谓语动词complete是被动关系,故用一般将来时的被动语态,所以第二空答案为will be completed。故选C。11. -What are you going to do this afternoon?-I am going to the cinema with some friends. The film _ quite early, so we _ to the bookstore after that.A. finished; are goingB. finished; goC
12、. finishes; goD. finishes;are going【答案】D【解析】【分析】【详解】考查动词时态。句意:今天下午你将做什么?我将与朋友去看电影。因为电影结束得很早,所以看了电影后我们将去书店。根据对话语境可知,电影院的电影场次的开始与结束时间是固定的,与列车时刻表一样用一般现在时,所以第一空格用一般现在时;第二空格用一般将来时结构be going to do 表示将来的计划打算。故选D。12. . -I dont suppose the police know who did it.-Well ,surprisingly they do. A man has been ar
13、rested and_now.A. has been questionedB. is being questionedC. is questioningD. has questioned【答案】B【解析】【分析】【详解】考查时态。句意:-我猜警察不知道是谁干得。-出乎意料的是他们知道,一个人已经被捕并且正在被审问。表示现在正在进行的动作,用现在进行时,且“一个人”和“审问”之间是被动关系,故用被动语态,选B。13. The number of deaths from heart disease will be reduced greatly if people _ to eat more fr
14、uit and vegetables.A. are persuadedB. will persuadeC. be persuadedD. persuaded【答案】A【解析】【分析】【详解】考查时态语态。句意:如果人们被劝服吃更多的水果蔬菜,死于心脏病的数量将大大降低。分析句子可知,本句主句是一般将来时,if引导的条件状语从句用一般现在时,从句中的主语people是被说服去吃更多的水果蔬菜,故用一般现在时的被动语态。故选A。14. Why do you look so worried?An earthquake broke out in Jiujiang. The whole research
15、 _ uncompleted since.A. has been leftB. leftC. was leftD. has left【答案】A【解析】【分析】【详解】考查动词时态语态。句意:你为什么看起来这么担心?九江发生了地震。整个研究一直没有完成。根据后文since可知应用现在完成时,且主语与谓语动词构成被动关系,故用现在完成时的被动语态,主语为research,助动词用has。故选A。15. This is the very person whom this watch _.A. is said to belongB. belongs toC. is belonged toD. is s
16、aid【答案】B【解析】【分析】【详解】考查动词短语和一般现在时。句意:这就是这块表的主人。动词短语:belong to“属于”,没有被动语态;whom引导的定语从句是一般现在时,且主语是this watch,第三人称单数,所以谓语动词用单数,be said to do sth.“据说做某事”不符合题意。故选B。二、阅读理解(共两节,满分50分)第一节(共15题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将改选项涂黑。ALook at the map of Spain and point at the center. Youv
17、e located the countrys capital and one of Europes most beautiful cities: Madrid. This popular destination is considered a city of contrasts with its abundant historic sites, resting in the shadows of modern skyscrapers.HistoryThis city of over 3 million people is proud of Western Europes largest roy
18、al palace and some consider it to be Madrids most beautiful building.Inside the Royal Palace 2,800 rooms are decorated in glory with museum-quality furniture and artworks. Tourists can tour 50 of these large and splendid rooms.ArtThe Internationally respected Prado Museum is the largest and most imp
19、ressive art gallery in Spain. Opened in 1819, it is filled with works of art that feature the worlds most comprehensive collection of Spanish paintings.ShoppingMadrid has some of Europes best shopping, and potential buyers love to look through the stores looking for bargains. But for 500 years, shop
20、pers have gathered to an extremely large outdoor flea market known as the Rastro where they find everything from antiques to CDs.EntertainmentNo trip to Madrid is complete without seeing a performance of Spains famous art form, flamenco. Every day, flamenco performers sing, dance or play the guitar
21、in small cafes and grand theaters alike.FoodMadrid has a wide variety of restaurants, but because the Spanish typically eat late at about 9 or 10 p.m., its difficult to find good dinner food earlier. If you get hungry before then, the best solution is to try a tapas bar where light snacks are served
22、. Be sure to try the jamon, a kind of dry-cured ham: Spain is famous for it.16. What do we know about the Royal Palace in Madrid?A It has 50 rooms for visit.B. It can hold 2, 800 people.C. Its been visited by 3 million people.D. It is thought to be the largest in Europe.17. What kind of market is “t
23、he Rastro”?A. For discount.B. For artworks.C To sell various goods.D. To sell antiques and CDs.18. What is a must when travelling in Madrid?A. Having dinner earlier.B. Enjoying flamenco.C. Visiting Prado Museum.D. Drinking in a tapas bar.【答案】16. A 17. C 18. B【解析】本文是一则广告,介绍了西班牙首都马德里的旅游特色,包括马德里的历史、艺术、
24、购物、娱乐以及美术等信息。【16题详解】细节理解题。根据第二部分最后一句Tourists can tour 50 of these large and splendid rooms可知马德里的the Royal Palace可以提供50个房间给游客参观。故A项正确。【17题详解】推理判断题。根据第四部分最后一句But for 500 years, shoppers have gathered to an extremely large outdoor flea market known as the Rastro where they find everything from antiques
25、 to CDs.可知在the Rastro,游客们可以购买很多东西,从古董到CD等,由此判断出he Rastro应该是出售货物的商店。故C项正确。【18题详解】细节理解题。根据文章第五部分第一句No trip to Madrid is complete without seeing a performance of Spains famous art form, flamenco.可知当我们去马德里旅行的时候,如果不去观看flamenco,那么这次旅行就是不完整的。也就是说flamenco是马德里旅行必须要参观的。故B项正确。BGenghis Khan(成吉思汗)remains to this
26、 day one of the most successful men to have walked the Earth. Rising from an outcast to be the ruler of the largest land empire to have ever existed, he introduced an alphabet and an official form of money, united a kingdom of tribes at war with each other, and conquered most of the known world. His
27、 empire spread from Poland to Japan. It is estimated that one in every 200 men on the planet today is related to Genghis Khan. But there are no accounts of the events that surrounded his death and burial; only a mystery focused around an area known as the Forbidden Zone.From the time of the Khans de
28、ath in 1227 up until 1991 the Forbidden Zone was as off-limits as any place in the world. Shortly after he died, the surviving Mongol leaders ordered a group of 50 fierce families, known as the Uryangqai of the Woods, to occupy this land and kill anyone who entered without permission.They made excep
29、tions only for the funeral processions(队伍)of the Khans direct descendants, who were also allowed to be buried there. This extreme degree of secrecy has led many to the conclusion that the body of Genghis Khan himself lies in a tomb somewhere in this zone, along with some of the treasures of an empir
30、e vaster than those of Napoleon and Alexander the Great combined. When the U.S.S. R.(前苏联)took over Mongolia in 1924; they killed all the Uryangqai of the Woods just as they tried to erase the memory of the great Khan. The Forbidden Zone -still remained off-limits, however. It wasnt until the fall of
31、 the U.S.S.R. in 1991 that entering the Forbidden Zone became possible for scientists and historians. Even today, eight centuries after it quietly rested, the Forbidden Zone has been visited by very few.19. Which of the following statements about Genghis Khan is TRUE?A. He was the ruler of the large
32、st empire in history.B. He united and occupied many parts of the world.C. An exact number of 200 people are related to him today.D. He was buried in what is known as the Forbidden Zone.20. What can we learn about the Uryangqai of the Woods?A. They buried Genghis Khans body in secret.B. They were ord
33、ered to occupy the Forbidden Zone.C. They were killed because they hated Genghis Khan.D. They forbade everyone from entering the Forbidden Zone.21. What would the author probably write about next?A. Who visited the Forbidden Zone.B. When the Forbidden Zone was discovered.C. Why the U.S.S.R. killed a
34、ll the Uryangqai.D. How the great Khan conquered the known world.22. What would be the best title for the text?A. Genghis Khan, a Great EmperorB. The Forbidden Zone, a Remaining MysteryC. The Discovery of Genghis Khans TombD. The Bravery of the Uryangqai of the Woods【答案】19. B 20. B 21. A 22. B【解析】这是
35、一篇说明文。短文介绍了成吉思汗以的成就及他神秘的陵墓的相关信息。【19题详解】细节理解题。根据文章第一段“Rising from an outcast to be the ruler of the largest land empire to have ever existed, he introduced an alphabet and an official form of money, united a kingdom of tribes at war with each other, and conquered most of the known world. ”(他从一个被遗弃的人成
36、长为有史以来最大的陆地帝国的统治者,他引入了字母表和官方货币形式。他统一了互相交战的部落王国,征服了已知世界的大部分地区。)可知,他联合并占领了世界上许多地方。故选B。【20题详解】细节理解题。根据第二段最后一句“Shortly after he died, the surviving Mongol leaders ordered a group of 50 fierce families, known as the Uryangqai of the Woods, to occupy this land and kill anyone who entered without permissio
37、n.”(在他死后不久,幸存的蒙古领导人下令50个残暴的家族,即所谓的“森林中的乌阳盖”,占领这片土地,杀死任何未经许可进入的人。)可知,他们被命令占领禁区。故选B。【21题详解】推理判断题。根据全文最后一句话“ Even today, eight centuries after it quietly rested, the Forbidden Zone has been visited by very few.”说到虽然科学家和历史学家现在可以造访“禁地”,但仍只有极少数人到过这里,可以推断,下文应该会讲述哪些人到过这里,有何发现等。故选A。【22题详解】主旨大意题。本文除了第一段讲述了成吉思
38、汗的成就,下文主要在讲他死后有可能被葬在禁地,还专门有禁军驻守。后来前苏联入侵,杀光禁军,占领“禁地”直到向科学家和历史学家开放,但仍只有极少数人到过这里。所以短文的最佳标题为“禁地”仍是一个神秘的地方。”故选B。CA survey said the average Asian dad spent one minute a day with his children. I was shocked. I mean, a whole minute? Every day? Get real. Once a week maybe. The fact is, many Asian males are t
39、errible at kid-related things. In fact, I am one of them.Child-rearing (养育) doesnt come naturally to guys. My mother knew the names of our teachers, best friends and crushes. My dad was only vaguely aware there were short people sharing the apartment. My mother bought healthy fresh food at the marke
40、t every day. My dad would only go shopping when there was nothing in the fridge except a jar of butter. Then hed buy beer. My mother always knew the right questions to ask our teachers. My dad would ask my English teacher if she could get us a discount on school fees. My mother served kid food to ki
41、ds. My dad added chili sauce to everything, including our baby food.The truth is, mothers have superpowers. My son fell off a wall once and hurt himself all over. I demanded someone bring me a computer so I could google what to do. My wife ignored me and did some sort of chanting (咏诵) phrase such as
42、“Mummy kiss it better,” and cured 17 separate injuries in less than 15 seconds.Yes, mothers are incredible people, but they are not always correct. Yet honesty forces me to record the fact that mothers only know best 99.99 percent of the time. Here are some famous slip-ups.The mother of Bill Gates:“
43、If youre going to drop out of college and hang out with your stupid friends, dont come running to me when you find yourself penniless.”The mother of Albert Einstein:“When you grow up, youll find that sitting around thinking about the nature of time and space wont pay the grocery bills.” The mother o
44、f George W. Bush: “Youll never be like your dad, who became President of the United States and started his own war.”23. The tone(语气)for the writer to write the passage is _.A. serious.B. criticalC. disapproving.D. humorous.24. In paragraph 2, the writer makes a comparison between mothers and fathers
45、 to prove that _.A. females love kids more than malesB. males are not good at child-rearingC. my dad is not interested in child-rearingD. child-rearing is difficult both for females and males25. What does the underlined word “slip-ups” in paragraph 4 probably mean?.A. Mistakes.B. Shortcomings.C. Sto
46、ries.D. Disadvantages.26. The last paragraph is mainly developed by _.A. making comparisonsB. following the order of spaceC. providing different examplesD. analyzing causes【答案】23. D 24. B 25. A 26. C【解析】【分析】本文属于说明文,讲述了男性与女性相比较,不擅长照顾孩子,在孩子眼里,母亲有超能力,但是母亲也会犯错的时候,同时也列举了一些说错了话的母亲的例子。【23题详解】推理判断题。根据文章第二段内
47、容,尤其是第二段最后两句My mother served kid food to kids. My dad added chili sauce to everything, including our baby food作者使用了一种很幽默的口吻在讲述妈妈和爸爸之间的差异。本文的语调并不严厉,也没有批评和反对的语气。另外在文章最后一段讲述了一些名人母亲所说错的话时,也显得很幽默。故D正确。【24题详解】推理判断题。根据第一段最后一句The fact is, many Asian males are terrible at kidrelated things. In fact, I am one
48、 of them很多亚洲男性对孩子或者与孩子有关的事情都很不擅长,而我也是其中之一。接着在文章第二段中对爸爸妈妈照顾孩子的不同行为进行对比,正是为了证明第一段最后两句的内容:男性不擅长带孩子。故B正确。【25题详解】词义猜测题。根据横线前面一句Yet honesty forces me to record the fact that mothers only know best 99.99 percent of the time妈妈百分之99.99是正确的,还有百分之一是错误的。在最后一段中列举了比尔盖茨的妈妈、爱因斯坦的妈妈、小布什的妈妈对孩子说的话,这些话和最后的事实都相反。说明这些妈妈说
49、的话都是错误的。再次证明“slip-ups”意为“错误”。故A正确。【26题详解】推理判断题。作者在最后一段中列举了比尔盖茨的妈妈、爱因斯坦的妈妈、小布什的妈妈对孩子说的话,这些话和最后的事实都相反。说明这些妈妈说的话都是错误的。是通过举例说明的方法组织文章的。故C正确。【点睛】本文【小题3】属于猜测词意题。本题是通过下文所例举的事例来猜测所划之词的意思。在最后一段中列举了比尔盖茨的妈妈、爱因斯坦的妈妈、小布什的妈妈对孩子说的话,这些话和最后的事实都相反。说明这些妈妈说的话都是错误的。在阅读中恰当的举例能够提供猜测生词的重要线索。例如:(04 辽宁卷C段)The course gives yo
50、u chances to know great power polities between nation states. It will provide more space to study particular issues such as relationship among countries in the European Union, third world debt, local and international disagreement, and the work of such international bodies as the United Nations, the
51、 European Union, NATO, and the World Bank.根据such as 后面列举的一系列例子,我们应该能推断出句中的issue 是指议题。英语阅读理解中猜测词义的方法还有很多,如:技巧1 Definition 定义法:一般通过定义/定语从句/词组或同位语从句来确定词义技巧2 Contrast 对比法:利用文中的反义词、表对比关系的词猜测词义。技巧3 CauseEffect 因果法:从原因推测结果,从结果推测原因技巧4 Example 例举法:利用文中的举例猜测词义。技巧5 Word Formation 构词法:在猜测词义过程中,我们还可以依靠构词法方面的知识,从
52、生词本身猜测词义。技巧6 根据文段中出现的同义、近义或反义词的意思进行判断。技巧7 根据句子结构进行判断。技巧8 根据文章的背景进行判断。技巧9 Context 上下文:利用语境及前后的提示来猜测词义DNola (August 21, 1974November 22, 2015) was a northern white rhino who lived at the San Diego Zoo Safari Park near Escondido, California. At her death, she was one of only four remaining northern whi
53、te rhinos in the world. The other three lived in Kenya. World Rhino Day, held on September 2, is to raise awareness(意识) of the less than 30, 000 other rhinos left on Earth. Rhinos need our help today, not tomorrow, Nolas lead keeper Jane Kennedy said. Last year we lost over 1, 200 rhinos just in Sou
54、th Africa. If we continue to lose more than 1, 000 rhinos a year, in 10 to 20 years all the rhinos on the planet will be gone. Unfortunately, most animals are in danger of dying out because of humans, Kennedy says. Humans have either poached animals, or because there are over seven billion of us, we
55、ve taken up too much of the worlds resources. Poachers illegally hunt rhinos for their horns. They sell the horns for thousands of dollars per pound, to be used for art, jewelry, and decorations. Experts believe that one rhino is poached every eight hours. In 1975, the San Diego Zoo Institute for Co
56、nservation Research started the Frozen Zoo, a program through which researchers have collected cell (细胞) samples from more than 8, 000 different types of animals, including the northern white rhino. Scientists hope that by studying the rhino cells, they will get greater understanding of it, and will
57、 find ways to increase its numbers. Jane Kennedy describes World Rhino Day as a celebration of rhinos along with an awareness campaign for everybody across the world to know that rhinos need our help. At the San Diego Zoo, children and adults are welcome to visit and speak with zookeepers to learn a
58、bout rhinos. But you dont have to live in San Diego to celebrate World Rhino Day. It is observed around the world, with zoos and wildlife parks holding special events and programs to teach people about rhinos, and enable them to see the animals up close. For more information, go to www. worldrhinoda
59、y. org.27. What do we know about Nola?A. It was a baby white rhino.B. It was one of the last of its kind.C. It lived with other northern white rhinos in Kenya.D. It died on September 22 at the San Diego Zoo Safari Park.28. What troubled Jane Kennedy according to Paragraph 2?A. The rhinos uncertain f
60、uture.B. The rhinos strange activities.C. The limited natural resources.D. The rare animals in South Africa.29. What does the Frozen Zoo aim to do?A. Invent new kinds of animals.B. Keep animals from dying out.C. Prevent rhinos from being hunted.D. Raise public awareness of rhinos.30. What is the mai
61、n purpose of the last paragraph?A. To help people know more about animals.B. To encourage people to protect rhinos.C. To report special events in San Diego.D. To introduce World Rhino Day.【答案】27. B 28. A 29. B 30. D【解析】本文是一篇说明文,作者在文章里介绍了白犀牛的数量在急剧减少,与此引出对此类濒危动物的担忧,分析了出现濒危动物的原因并呼吁人们增强动物保护意识。【27题详解】细节理
62、解题。根据第一段 的At her death, she was one of only four remaining northern white rhinos in the world. (在她死的时候,她是世界上仅存的四头白犀牛之一)可知,Nola是世界上为数不多的仅存的白犀牛之一。B. It was one of the last of its kind.(它是该物种的最后的同类之一)符合以上说法,故选B项。【28题详解】推理判断题。根据第二段的 Rhinos need our help today, not tomorrow,If we continue to lose more th
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-384373.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
