广东省2021年高中英语学业水平合格性考试模拟测试题二含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
6 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 广东省 2021 年高 英语 学业 水平 合格 考试 模拟 测试 题二含 解析
- 资源描述:
-
1、广东省2021年高中英语学业水平合格性考试模拟测试题(二)(含解析)(本试卷共分为五部分,46小题,满分150分,考试时间90分钟)第一部分情景交际(共5小题;每小题3分,满分15分)阅读下列简短对话,从A、B、C和D项中选出最佳答案,将对话补全。1. Why, this is nothing but common vegetable soup!_ , madam. Its our soup of the day!A. Let me seeB. So it isC. Dont mention itD. Neither do I【答案】B【解析】【分析】【详解】考查交际用语。句意:啊,这只不过是
2、普通的蔬菜汤!夫人,的确是。这是我们今天的特色汤。let me see 让我来看看; So it is 它的确是; dont mention it 不客气; neither do I 我也不。上下句中的soup提示,双方都在说同一个汤,显然答话人认同对方的说法,故选B。【点睛】情景交际的考查是英语高考中常考点。它的目的主要在于考查考生对英语知识的理解及应用,从而检测出考生的英语驾驭能力。这类题目内容丰富,范围广,并无一定的模式。注意体会上下文情景和说话人的语气。2. (2013高考新课标全国卷)Im sorry I made a mistake!_. Nobody is perfect.A.
3、Take your timeB. Youre rightC. Whatever you sayD. Take it easy【答案】D【解析】【分析】【详解】考查情景交际。句意:对不起我犯错了!别紧张。没有人是完美的。A. Take your time别着急(侧重时间);B. Youre right你是对的;C. Whatever you say不管你说什么;D. Take it easy别紧张(强调情绪)。根据语境可知,此处是指“别紧张。”故选D。3. You know, I met my girlfriends parents for the first time only yesterd
4、ay. _? I thought youd met them before.A. So whatB. PardonC. ReallyD. What for【答案】C【解析】【分析】【详解】考查情景交际。句意:-你知道,我昨天才第一次见到我女朋友的父母。-真的吗?我以为你以前见过他们。A. So what那又怎样?B. Pardon再说一遍?C. Really真的吗?D. What for为何目的?此处空后是答话人原以为对方已经见到女朋友的父母,所以表现出特别吃惊。故选C。【点睛】表示惊讶的常用语有:really?真的吗?How surprising多么令人惊讶啊;How come怎么会呢? Y
5、ou did?是吗?解题时要熟记这些短语,然后结合语境带入到对话中,符合语境的就是答案。4. -Are you going to Toms birthday party?-_ Ive got a present for him.A. It depends.B. Dont bother!C. Are you kidding?D. Definitely!【答案】D【解析】【分析】【详解】考查情景交际。A. It depends.看情况;B. Dont bother!别麻烦了;Are you kidding?你在开玩笑吧?;D. Definitely!当然!句意:你要去参加汤姆的生日聚会么?当然!我
6、为他准备了一份礼物!根据后面的“Ive got a present for him.”可知这个人会去参加汤姆的生日聚会,故D项正确。5. Thank you for the flowers._.I thought they might cheer you up.A. Thats rightB. All rightC. Im all rightD. Its all right【答案】D【解析】【分析】试题分析:考查情景交际。句意:谢谢你的花。不客气。我认为它们或许会使你振奋起来。A. Thats right 没错;B. All right好吧;C. Im all right我很好;D. Its
7、all right不客气,没关系。对别人感谢的回答应该是“不客气”,故选D。 【名师点睛】交际用语的考查要放在上下文语境中进行。情景交际的考查关键在于理解上下文语境,同时要注意辨析选项的意思,平时多熟记交际用语。本题四个项都是常考的要点。要注意中西方的文化差异和西方的交际礼仪。【详解】第二部分阅读理解(共15 小题;每小题3分,满分45分)阅读下列短文,掌握其大意,然后从每题所给的A、B、C和D项中选出最佳选项。AThere is a very special wolf that lives in Africa.They are actually called the African wild
8、 dogs,or painted dogs.These animals live in open woodlands, or in the plains of Africa. Today, however, most of the animals can be found in eastern or southern Africa. These animals are beautiful. They have rounded ears instead of pointed like most dogs, and they have four toes on each of their four
9、 feet, also a unique characteristic because other dogs have five. Their fur is always different from each other. The fur is usually a combination of black, brown, red and white, and sometimes even yellow. No wonder theyre called the painted dogs.The African wild dog is a very social animal. They liv
10、e in groups and have numbers from five to about twenty. The members of a group are always very close to one another. They communicate in their own language or body language. When someone is very old or sick, the others will help, and they are willing to share the food with the elders and with those
11、who are weak, which is what we should learn from.The family does everything together, from raising young, to sleeping together, to hunting. When they hunt, they will work together using team work to kill animals that are larger than them.They sometimes hunt farm animals. This is unfortunate, because
12、 both poachers, and people who own farms shoot the painted dogs who are just trying to survive.Before, there used to be many large groups throughout the land, but now the African wild dog is very rare. They are also losing their population because of their own loss of habitat thanks to human s farmi
13、ng and forest cutting.6. From the passage we learn that the African wild dog .A. lives in the north of AfricaB. has sixteen toes altogetherC. has pointed ears like most dogsD. lives in forests in groups7. Why do African wild dogs get the name “painted dogs”?A. They all have colorful fur.B. The dogs
14、in the same group are of different colors.C. Artists love to paint them in different colors.D. None of them has the same color.8. According to the author, what should we learn from African wild dogs?A. They always do everything together.B. They help the sick, the elderly and the weak.C. They are alw
15、ays very close to one another.D. They communicate in their own language.9. Which of the following is NOT the reason why African wild dogs are becoming very rare?A. Poachers kill some of them.B. They are short of food sometimes.C. They are losing their habitat.D. Farmers shoot some of them.10. Where
16、could this passage probably be found?A. The Travelers.B. Fashion Weekly.C. Animal World.D. Star Magazine.【答案】6. B 7. A 8. B 9. B 10. C【解析】这是一篇说明文。文章介绍了非洲野狗的相关信息及其生存现状。【6题详解】细节理解题。根据第二段“they have four toes on each of their four feet, also a unique characteristic because other dogs have five.(它们的四只脚上各
17、有四个脚趾,这也是一个独特的特征,因为其他狗有五个脚趾。)”可知,非洲野狗总共有16个脚趾。故选B项。【7题详解】细节理解题。根据第二段“Their fur is always different from each other. The fur is usually a combination of black, brown, red and white, and sometimes even yellow. No wonder theyre called the painted dogs.(它们的皮毛总是互不相同。皮毛通常有黑色、棕色、红色和白色,有时甚至是黄色。难怪他们被称为“彩绘狗”)
18、”可知,非洲野狗之所以被称为“彩绘狗”是因为它们的皮毛是彩色的。故选A项。【8题详解】细节理解题。根据第三段“When someone is very old or sick,the others will help,and they are willing to share the food with the elders and with those who are weak,which is what we should learn from.(当有的狗很老或病了,其他的会帮助,他们愿意与老的和那些虚弱的狗分享食物,这是我们应该学习的。)”可知,当有非洲野狗年老或生病的时候,其他的非洲野
19、狗就会帮助它们,并且愿意与其分享食物,这一点是我们人类应该学习的。故选B项。【9题详解】细节理解题。根据第五段“This is unfortunate,because both poachers,and people who own farms shoot the painted dogs who are just trying to survive.(这是不幸的,因为偷猎者和拥有农场的人都射杀了这些只是为了生存的彩绘狗。)”可知,偷猎者和农民杀死了一些,是非洲野狗越来越少的原因;根据最后一段“They are also losing their population because of t
20、heir own loss of habitat thanks to humans farming and forest cutting.(由于人类的耕作和森林砍伐,它们失去了栖息地,因此它们的数量也在减少。)”可知,正在失去栖息地是非洲野狗越来越少的原因。而B项“它们有时缺少食物”文中没有提到。故选B项。【10题详解】推理判断题。文章介绍了非洲野狗的相关信息及其生存现状,由此推断,本文最有可能是在动物世界里出现。故选C项。BIt was already dark when an old man came to a small town.He found an inn and wanted t
21、o stay there for the night.After he had gone to his room,the owner said to his wife,“Look at his bag,dear.Im sure there are lots of valuable things in it.I want to steal it when he is asleep.”“No,no,” said the woman.“He must look for his bag tomorrow morning.Then hell take you before the judge.”They
22、 thought and at last the woman had an idea.“We have forgetful grass,” said the woman,“Why not put some into his food?If he has the food,he will forget to take his bag away.”“How clever you are!” said the owner,“Dont forget it when you prepare supper for him.”The old man had the food with the forgetf
23、ul grass and went to bed.The next morning,when the owner got up,he found the door was open and the old man had left with his bag.He woke his wife up and said angrily,“What a fool!Your forgetful grass isnt useful at all.”“No,no,” said the woman.“I dont think so.He must forget something.”“Oh,Ive remem
24、bered!”The owner cried out suddenly,“He forgot.”11. The old man came to the inn .A. in the morningB. in the afternoonC. in the eveningD. at night12. The owner and his wife wanted to .A. get the mans bagB. steal the mans moneyC. make the man pay them moreD. hide the mans bag13. The owner and his wife
25、 put the forgetful grass into the food because .A. the old man always forgot somethingB. they wanted to make the food betterC. they hoped the old man would leave the bag in the innD. they wanted to know if the grass was useful14. According to the passage the old man forgot .A. to take his bag awayB.
26、 to tell the owner when he leftC. to close the door when he went to sleepD. to pay them the inn money15. Which of the following statements is TRUE according to the passage?A. Both the owner and his wife were clever.B. The owner of the inn got nothing from the old man.C. The old man left the inn with
27、out his bag.D. The woman forgot to put the forgetful grass into the food.【答案】11. C 12. A 13. C 14. D 15. B【解析】这是一篇记叙文。讲述了一对贪财的夫妻为了占有一个老头的背袋,在他的饭里放了“遗忘草”,结果反害了自己的故事。【11题详解】细节理解题。根据第一段中“It was already dark when an old man came to a small town. He found an inn and wanted to stay there for the night.”(当
28、一位老人来到一个小镇时,天已经黑了。他找到一家小旅馆,想在那儿过夜。)可知,老人到旅馆时是傍晚。故选C项。【12题详解】细节理解题。根据第一段店主对妻子说的话中“I want to steal it when he is asleep”(我想趁他睡着的时候把它偷走。)可知,他们想要得到老人的背袋。故选A项。【13题详解】细节理解题。根据第二段中妻子所说的话“Why not put some into his food? If he has the food, he will forget to take his bag away.”(为什么不把一些(遗忘草)放进他的食物里呢?”如果他吃食物,他
29、会忘记把他的背袋拿走。)可知,他们希望老人把背袋忘到旅馆。故选C项。【14题详解】推理判断题。根据第三段中“The next morning, when the owner got up,he found the door was open and the old man had left with his bag.”(第二天早上,当店主起床时,他发现门开着,老人带着他的包离开了。)以及文章最后店主突然地喊叫“He forgot.”可以推测到老人忘了付住宿费。故选D项。【15题详解】细节理解题。根据文章最后三段内容“The next morning,when the owner got up,
30、he found the door was open and the old man had left with his bag.He woke his wife up and said angrily,“What a fool!Your forgetful grass isnt useful at all.”“No,no,” said the woman.“I dont think so.He must forget something.”“Oh,Ive remembered!”The owner cried out suddenly,“He forgot.”可知,第二天早上,店主起床后,发
31、现门开着,老人带着他的行李走了包。他把妻子叫醒,生气地说:“真是个傻瓜!你那健忘的草一点用都没有。”“不,不,”女人说,“我不这么认为,他一定忘了什么。”“哦,我想起来了!店主突然喊道:“他忘了”。所以老人不但没留下背袋,连住宿费也没有付,从而可知店主从老人那里什么也没有得到。故选B项。CCreativity is the process of taking an idea and applying it in real life, if we arent creative, we cant think outside the box and question what we can do.A
32、sking questions is a good way of sparking creativity.First, we can ask learners questions that have more than one possible answer. In science: “How many ways can you find to empty a glass of water without touching it? ”In any subject: “What else would you like to know? How do you know that is true?
33、Is there another way of doing this?”Second, we can encourage learners to invent their own questions, We can do this for a topic that students are familiar with in their study. Firstly, discuss what makes a good question Secondly, create questions by grouping questions into different types-open, clos
34、ed, or one that challenges the imagination. Finally, put those questions in order according to their importance.Our teachers encourage us to ask questions and not accept the standard answers without Reasoning(推理). Our school has some activities annually to inspire creativity in every student. Our te
35、achers encourage us to be creative and think of solutions for real-world problems. On the whole, the freedom of being allowed to be ourselves is what brings out the best in our creativity.16. What does the underlined word “sparking” mean in the second paragraph?A. questioningB. knowingC. causingD. l
36、earning17. The third paragraph is developed by .A. telling factsB. showing evidenceC. expressing an opinionD. giving some examples18. How many ways does the author mention in inventing questions?A. TwoB. ThreeC. FourD. Five19. According to the last paragraph, the teachers encourage their students to
37、 .A. have some activities with their parentsB. take more opportunities to think carefullyC. think of solutions to problems in the real worldD. accept standard answers provided by their teachers20. What is the best title of the passage?A. Definition of CreativityB. Problems on Students CertaintyC. Th
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
