宁夏银川一中2021届高三英语下学期第三次模拟试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
8 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 宁夏银川 一中 2021 届高三 英语 下学 第三次 模拟 试题 解析
- 资源描述:
-
1、宁夏银川一中2021届高三英语下学期第三次模拟试题(含解析)注意事项:1答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。2作答时,务必将答案写在答题卡上。写在本试卷及草稿纸上无效。3考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第一部分:听力理解(共两节。满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节 (共5小题:每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。例
2、:How much is the shirt ?A.19.15. B.9.18 C.9.15答案是C.1. How many times will the woman water the plants altogether?A. Twice. B. Four times. C. Eight times.2. What is the conversation mainly about?A. Painting the living room. B. Redecorating a room. C. Making some furniture.3. How does the man feel?A. S
3、orry. B. Satisfied. C. Angry.4. What will the woman do next?A. Send some e-mails. B. Get ready for a meeting. C. Have something to eat.5. Where will the speakers see each other next time?A. At the mans party. B. At the movie theater. C. At a restaurant.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几
4、个小题,从每题所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6至7题。6. Why arent there many people?A. They arrive early. B. This place is unpopular. C. Things are expensive.7. Where are the speakers?A. In a supermarket. B. In a cafeteria. C. In a store.听第7
5、段材料,回答第8、9题。8. Whats wrong with the man?A. He has no time to learn a foreign language.B. He cant remember new words.C. He has no interest in school.9. What does the woman suggest the man do?A. Take another class. B. Go to a foreign country. C. Spend some time on revision.听第8段材料,回答第10至12题。10. When we
6、re glasses first made?A. In the 13th century. B. In the 15th century. C. In the 17th century.11. Where was the first petrol car built?A. In Germany. B. In Japan. C. In Italy.12. Who might the man be?A. A history teacher. B. A host. C. An audience.听第9段材料,回答第13至16题。13. How much is the rent for a month
7、?A. $850. B. $900. C. $950.14. What is the most important for the woman?A. Rent. B. Location. C. Quietness.15. When will the woman move in?A. On April 30th. B. On May 1st. C. On May 5th.16. What does the man suggest the woman do?A. Deal with the paperwork first.B. Move into the apartment before work
8、ing.C. Keep an eye on her cat.听第10段材料,回答第17至20题。17. What does the speaker encourage people to do?A. Raise animals.B. Lose weight.C. Eat healthily.18. What do we know about people in earlier times?A. They cared much about their weight.B. They were busy producing food for others.C. They were free from
9、 worrying about bad effects of food.19. Why do some people give up eating potatoes or rice?A. To keep slim.B. To stay young.C. To eat properly.20. How should we control our weight?A. By eating less food.B. By having a balanced diet.C. By exercising.第二部分 阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每
10、题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项。AHistorical fiction allows the young to experience history in an entertaining way, to meet people or to learn about other times and places. The following are some books which are sure to bring your children different experiences.Castle Diary: The Journal of Tobias BurgessAuth
11、or: Richard PlattIllustrator (插头画家 ): Chris RiddellOverview (概要): With an oversize format and wonderfully detailed illustrations, young readers get a firsthand view of daily life in a castle in 1285 as Tobias Burgess, who is 11 years old, recounts his experiences as a new page (男侍).Awards: Parents C
12、hoice Awards, Notable Social Studies Trade Books for Young PeoplePublisher: Candlewick PressPublication Date: 1999Johnny TremainAuthor: Esther ForbesOverview: Set in the 1770s, the story of Johnny Tremain, a 14-year-old orphan, is a dramatic one, focusing on his involvement in the Revolutionary War
13、and the effect it has on his life.Award: 1944 John Newbery MedalPublisher: Houghton Mifflin HarcourtPublication Date: 1943The Evolution of Calpurnia TateAuthor: Jacqueline KellyOverview: Set in Texas in 1899, this is the story of Calpurnia Tate who is more interested in science and nature than in le
14、arning to be a lady and her life with her family, which includes six brothers.Award: Newbery Honor BookPublisher: Henry HoltPublication Date: 2009Across Five AprilsAuthor: Irene HuntOverview: This novel covers five years in the life of young Jethro Creighton and focuses on how the Civil War affects
15、life for Jethro, from the age of 9 to 14, and his family on their southern Illinois farm.Awards: Five, including recognition as a 1965 Newbery Honor BookPublisher: Follett CorporationPublication Date: 19641. Which two persons share a similar life experience?A. Tobias Burgess & Johnny Tremain.B. Calp
16、urnia Tate & Jethro Creighton.C. Tobias Burgess & Calpurnia Tate.D. Johnny Tremain & Jethro Creighton.2. What can we learn about The Evolution of Calpurnia Tate?A. Its a science fiction.B. Its story happens in a castle.C. Its story focuses on a girls childhood.D. Its the last book to come out among
17、the four.3. Which of the following publishes a book that earns the most awards?A. Henry HoltB. Follett CorporationC. Candlewick PressD. Houghton Mifflin Harcourt【答案】1. D 2. D 3. B【解析】【分析】这是一篇应用文。文章介绍了四本适合孩子们的读物。【1题详解】细节理解题。根据Johnny Tremain中的“the story of Johnny Tremain, a 14-year-old orphan, is a dr
18、amatic one, focusing on his involvement in the Revolutionary War and the effect it has on his life.”( 14岁的孤儿约翰尼特雷曼(Johnny Tremain)的故事是一个戏剧性的故事,集中讲述了他参与革命战争以及战争对他生活的影响。),以及Across Five Aprils中的“This novel covers five years in the life of young Jethro Creighton and focuses on how the Civil War affects
19、life for Jethro, from the age of 9 to 14, and his family on their southern Illinois farm.”(这部小说讲述了年轻的杰思罗克雷顿五年的生活,重点讲述了内战如何影响杰思罗,从9岁到14岁,以及他在伊利诺伊州南部农场的家人的生活。),可知这两本书的主人公的生活都受到了内战的影响。故选D项。【2题详解】细节理解题。Castle Diary: The Journal of Tobias Burgess中的“Publication Date: 1999”(出版日期:1999年),Johnny Tremain中的“Pub
20、lication Date: 1943”(出版日期:1943年),The Evolution of Calpurnia Tate中的“Publication Date: 2009”(出版日期:2009年)和Across Five Aprils中的“Publication Date: 1964”(出版日期:1964年),可知The Evolution of Calpurnia Tate 的出版时间最晚。故选D项。【3题详解】细节理解题。由Across Five Aprils中的“Awards: Five, including recognition as a 1965 Newbery Honor
21、 Book”(奖项:5项,其中包括1965年纽伯里荣誉书)和“Publisher: Follett Corporation”(出版商:福利特公司)可知,Follett Corporation出版的这本书是四本书中获奖最多的。故选B项。BYears ago, I appeared on stage with the Royal Melbourne Philharmonic Choir (合唱团) in the Town Hall. There I was, my feet in plain shoes, sweat dirtying my clean white shirt, singing m
22、y heart out in front of the big organ. I still have a tape recording of that performance somewhere, where I swear I can hear myself singing, high and thin and possibly off-key.But life got in the way and I stopped singing. Then, in the summer of 2019, I found myself facing some gloom in my own life.
23、 It felt as if it had been a long time between songs, as if there was something unsung, some absent music in my ears. I began to fear I might be making myself ill and unable to breathe in a normal way.Could singing help me reclaim my voice and calm my fast-beating heart? Research from the Royal Soci
24、ety noted that “group singing can improve physical and mental health as well as promote social bonds”. So, rather than letting my unsung tunes strangle (扼杀) me, I decided to take on a new choral experience, one being in the Big Feminist Sing, a community choir.“If you dont know what to sing,” the ch
25、oir director said, “find someone who looks confident and go and stand next to them.” Find a friend if youre in trouble; take a risk; use your voice; be part of something bigger than yourself. Ive been singing in the choir ever since, because group singing gives me a sense of security and each rehear
26、sal (排练) is a lifeline, a connected thread, an intake of air working toward a collective voice. It doesnt matter if I am a bit off-key to start with. Decades of unsung situations have changed, and I have flown.4. How did the author feel during her performance in the Town Hall?A. Thrilled.B. Confiden
27、t.C. Nervous.D. Curious.5. What does the underlined phrase “some gloom in my own life” in paragraph 2 refer to?A. Something unsung in authors life.B. Some difficulty in authors life.C. Some disease that stopped the author singing.D. Some things affecting the authors voice.6. What does the author lea
28、rn from her latest choir experience?A. Finding a true friend is never easy.B. The choir directors position counts.C. Teamwork has benefited her a lot.D. Singing alone improves her health.7. Why did the author work on the choir?A. To get a sense of security out of singing.B. To make changes from stag
29、e experiences.C. To taste music in a choir.D. To enjoy the amazing power of group singing.【答案】4. C 5. B 6. C 7. D【解析】【分析】这是一篇记叙文。作者一唱歌就是紧张到跑调,于是为了享受合唱的神奇力量,作者加入了一个合唱团,受益匪浅。【4题详解】推理判断题。根据第一段第二句“There I was, my feet in plain shoes, sweat dirtying my clean white shirt, singing my heart out in front of
30、the big organ.(我站在那里,穿着平底鞋的脚,汗水弄脏了我干净的白衬衫,在大风琴前唱出了我的心声)”和第三句“I still have a tape recording of that performance somewhere, where I swear I can hear myself singing, high and thin and possibly off-key.(我在某处还保留着那场演出的录音带,我发誓我能听到自己高高低低地唱着歌,可能是走调)”可知,作者在市政厅演出时感到紧张。故选C。【5题详解】短语猜测题。根据第二段第三“It felt as if it h
31、ad been a long time between songs, as if there was something unsung, some absent music in my ears.(感觉好像在两首歌之间隔了很长时间,好像有什么东西在我耳边默默无闻,有些音乐在我耳边缺席)”和最后一句“I began to fear I might be making myself ill and unable to breathe in a normal way.(我开始担心自己可能会生病,无法正常呼吸)”可知,“some gloom in my own life”是指作者生活中的一些困难。故选
32、B。【6题详解】细节理解题。根据最后一段第三句“Ive been singing in the choir ever since, because group singing gives me a sense of security(从那以后我一直在唱诗班唱歌,因为集体唱歌给我一种安全感)”可知,作者从她最近的合唱团经历中学到团队合作使她受益匪浅。故选C。【7题详解】细节理解题。根据倒第二段第二句中的“group singing can improve physical and mental health, as well as promote social bonds(集体唱歌可以增进身心健
33、康,也可以增进社会联系)”和第三句“So, rather than letting my unsung tunes strangle (扼杀) me, I decided to take on a new choral experience, one being in the Big Feminist Sing, a community choir.”(所以,与其让我的无名歌曲扼杀我,我决定采取一个新的合唱经验在社区合唱团Big Feminist Sing唱歌)”可知,作者参加合唱团是为了享受合唱的神奇力量。故选D。CShanghai residents passing through the
34、 citys eastern Huangpu district in October might have astonished at an unusual sight: a “walking” building. An 85-year-old primary school has been lifted off the ground in its entirety and relocated using new technology named the “walking” machine.In the citys latest effort to preserve historic stru
35、ctures, engineers used nearly 200 mobile supports under the five-story building. The supports act like robotic legs. Theyre split into two groups which in turns rise up and down, imitating the human step. Attached sensors help control how the building moves forward.The Lagena Primary School, which w
36、eighs 7,600 tons, faced a new challenge its T-shaped, while previously relocated structures were square or rectangular. Experts and technicians met to discuss possibilities and test a number of different technologies before deciding on the “walking machine”.Over the course of 18 days, the building w
37、as rotated 21degrees and moved 62 meters away to its new location. The old school building is set to become a center for heritage protection and cultural protection. The project marks the first time this “walking machine” method has been used in Shanghai to relocate a historical building.In recent y
38、ears, Chinas rapid modernization has seen many historic buildings razed to clear land for skyscrapers and office buildings. But there has been growing concern about the architectural heritage loss as a result of destruction across the country.Shanghai has been Chinas most progressive city when it co
39、mes to heritage preservation. The survival of a number of 1930s buildings in the famous Bund district and 19th-century “Shikumen” houses in the repaired Xintiandi neighborhood has offered examples of how to give old buildings new life. The city also has a track record of relocating old buildings. In
40、 2018, the city relocated a 90-year-old building in Hongkou district, which was then considered to be Shanghais most complex relocation project to date.8. How did the primary school get moved?A. By reducing the weight of it.B. By using movable supports.C. By dividing it into several parts.D. By usin
41、g robotic legs.9. What does the underlined word “razed” probably mean in Paragraph 5?A. Replaced.B. Burnt.C. Protected.D. Destroyed.10. What can we infer about the heritage preservation in China?A. The use of advanced technology leads to growing concern.B. Shanghai is the pioneer in preserving archi
42、tectural heritage.C. A number of old buildings have been given new life.D. Many historic buildings will be relocated.11. What is the passage mainly about?A. New preservation campaigns are launched in China.B. New technology gives new life to historic buildings.C. A building in Shanghai “walks” to a
43、new location.D. “Walking machine” makes heritage protection simpler.【答案】8. B 9. D 10. B 11. C【解析】【分析】这是一篇新闻报道。今年10月,一所有85年历史的小学被整体搬离地面,并采用新技术“步行”机搬迁。【8题详解】细节理解题。根据第二段第一句“In the citys latest effort to preserve historic structures, engineers used nearly 200 mobile supports under the five-story buildin
44、g.(在这座城市保护历史建筑的最新努力中,工程师们在这座五层楼的建筑下面使用了近200个移动支架)”可知,这所小学是用可移动的支架移走的。故选B。【9题详解】词句猜测题。根据第五段第一句中的“to clear land for skyscrapers and office buildings(为摩天大楼和办公楼清理土地)”和第二句“But there has been growing concern about the architectural heritage loss as a result of destruction across the country.(但是,由于全国各地的破坏,
45、建筑遗产的损失越来越令人担忧)”可知,此处是指很多历史建筑被破坏,所以razed意为“被破坏的”。故选D。【10题详解】推理判断题。根据第六段第一句“Shanghai has been Chinas most progressive city when it comes to heritage preservation.(在文物保护方面,上海一直是中国最进步的城市)”和第二句“The survival of a number of 1930s buildings in the famous Bund district and 19th-century “Shikumen” houses in
46、the repaired Xintiandi neighborhood has offered examples of how to give old buildings new life.(著名的外滩区上世纪30年代的一些建筑和修复后的新天地社区的19世纪“石库门”房屋的幸存,为如何赋予旧建筑新的生命提供了范例)”可知,上海是保护建筑遗产的先驱。故选B。【11题详解】主旨大意题。根据第一段“Shanghai residents passing through the citys eastern Huangpu district in October might have astonished
47、 at an unusual sight: a “walking” building. An 85-year-old primary school has been lifted off the ground in its entirety and relocated using new technology named the “walking” machine.(今年10月,经过上海东部黄浦区上海市民可能会对一个不同寻常的景象感到惊讶:一座“步行”建筑。一所有85年历史的小学被整体搬离地面,并采用新技术“步行”机搬迁)”可知,这是一篇新闻报道,主要是讲上海的一栋建筑“走”到了一个新的位置。
48、故选C。DFace masks and protective suits can save lives. But what happens after people are done using them? Binish Desai, the founder of Eco-Eclectic Technologies from Western India, saw the impact brought by the rising use and demand for single-use masks and kits due to the coronations pandemic (冠状病毒流行
49、病), so he created Brick 2. 0 to prevent tons of single-use Personal Protective Equipment (PPE) from being waste and ending up in landfills or water streams. Although PPE is essential for medical use, it is extremely necessary to assess new alternatives and to raise awareness regarding its proper use
50、 and disposal (处理). A study published by the American Chemical Society suggests that 129 billion face masks are used monthly during the coronations pandemic, which causes great environmental pollution. In India alone, over 18, 000 British tons of coronations-related biomedical waste was generated in
51、 just four months between June and September. The waste would take hundreds of years break down, according to the magazine Waste Advantage. Brick 2. 0 is a new version of the brick made from industrial waste, now also including used face masks and protective suits. The process starts with the collec
52、tion of PPE waste through garbage cans placed in small shops and apartment buildings, with easy access for people to throw away their used items. Once in the factory, the collections are kept for 72 hours for safety reasons. Then they are cleaned and torn into pieces before being mixed with other wa
53、ste. Finally, the material is shaped, and once dry, each brick is ready to use. It is three times stronger than conventional bricks at twice the size and half the price. In a complex circumstance like the one we are living in these days, this solution is not only relatively easy to operate, but also
54、 very achievable in the short term, which can really help overcome todays global environmental challenges. 12. Why did Desai create Brick 2.0?A. To recycle the PPE waste.B. To reduce production cost.C. To protect water recourse.D. To prevent serious disease.13. What do the figures in Paragraph 2 ind
55、icate?A. The study lacks sufficient evidence.B. The pandemic is difficult to control.C. The demand for face masks is in decline.D. The environment is facing severe challenges.14. What is mainly discussed about Brick2.0in Paragraph3?A. Its function.B. Its advantage.C. Its main characteristic.D. Its p
56、roduction process.15. What can be a suitable title for the text?A. Innovation never endsB. Environmental issues countC. Transform waste into treasureD. Defend your life with face masks【答案】12. A 13. D 14. D 15. C【解析】【分析】这是一篇说明文。文章介绍了,Binish Desai看到了冠状病毒流行病导致的一次性口罩和工具包的使用和需求上升所带来的影响,把废弃的个人防护装备变为有用的Bri
57、ck2.0砖块,实现了废物再利用。【12题详解】细节理解题。由第一段中的“Binish Desai, the founder of Eco-Eclectic Technologies from Western India, saw the impact brought by the rising use and demand for single-use masks and kits due to the coronations pandemic (冠状病毒流行病), so he created Brick 2. 0 to prevent tons of single-use Personal
58、 Protective Equipment (PPE) from being waste and ending up in landfills or water streams.(来自印度西部的电子生态技术公司的创始人Binish Desai看到了冠状病毒流行病导致的一次性口罩和工具包的使用和需求上升所带来的影响,因此他发明了Brick 2.0以防止成吨的一次性个人防护装备(PPE)成为废物,并最终进入垃圾填埋场或水流)”和第三段中的“The process starts with the collection of PPE waste through garbage cans placed
59、in small shops and apartment buildings, with easy access for people to throw away their used items.(这个过程首先是通过放在小商店和公寓楼里的垃圾桶收集个人防护用品废料,方便人们扔掉他们的旧物品)”可知,Binish Desai看到了过多使用过的一次性个人防护装备(PPE)带来的影响,所以创建了Brick 2.0来回收PPE废弃物,来阻止它们进入垃圾填埋场或水流。故选A项。【13题详解】推理判断题。由第二段中的“A study published by the American Chemical
60、Society suggests that 129 billion face masks are used monthly during the coronations pandemic, which causes great environmental pollution. In India alone, over 18, 000 British tons of coronations-related biomedical waste was generated in just four months between June and September.The waste would ta
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
