宁夏银川市宁夏大学附属中学2020-2021学年高一下学期第一次月考英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
5 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 宁夏银川市宁夏大学附属中学2020-2021学年高一下学期第一次月考英语试题 WORD版含解析 宁夏 银川市 大学 附
- 资源描述:
-
1、宁大附中2020-2021学年第二学期第一次月考高一英语试卷第一部分听力(共两节,满分30分)第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听对话,选择正确答案。1. What does the womans sister do now?A.A teacher B.A doctor. C.A nurse.2. How to get to the bank?A.Walk along the street and turn left.B. Walk ahead for 100 meters and turn right.C. Turn right at the cinema and walk a
2、head for about 100 meters.3. Why does the man like his new job better?A . Because he can use what he has learned .B.Because he can learn a lot from the job.C.Because he can have more free time.4. How many books did the man buy?A.Two. B.One. C.Three.5. What is the relationship between the two speaker
3、s?A. Doctor and patient. B. Teacher and student. C.Boss and employee第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听第6段材料,回答第6、7题。6. What did the woman do last weekend?A. She learned driving. B. She repaired her car. C. She had a picnic.7. What can we know about the man?A. He has a new car. B. He wants to buy a new car.
4、C.He often repairs his car on weekends.听第7段材料,回答第8、9题。8.What does the man want to buy?A . A birthday cake . B.A birthday present. C.An expensive coat.9.Which color doesnt the woman like?A . Yellow . B.Red C.Blue.听第8段材料,回答第10至12题。10. What kind of computer does the man want to buy?A.A cheap imported c
5、omputer.B. An expensive imported computer.C.A computer made in China at an acceptable price.11.How much will the man pay for the computer for the first time?A.5,000yuan. B.3,000 yuan. C.1,000yuan.12. What does the man ask the woman to do at last?A.Work out the details. B. Give him some advice. C. Sh
6、ow him another computer.听第9段材料,回答第13至16题。13. Where did the woman learn about the job?A. In the newspaper. B. On the radio. C.On TV.14. At least how many hours will the woman have to work every day?A.Three hours. B.Four hours. C.Five hours.15.What can we know about the job?A. The salary is 300 pounds
7、 per month at most.B. Working hours is from 2 am to 10 am every day.C. Its a part-time job, and the salary is 75 pounds a week at least.16. When does the man want to have a talk with the woman?A.Next Wednesday morning. B.Next Wednesday afternoon.C.Next Wednesday evening.听第10段材料,回答17至20题。17.What is t
8、he main problem in Asia?A. The small number of newborn babies. B. The changing social situation of women.C. The high prices of houses and education.18. How much at least does a childs kindergarten charge a month in a major Asian city?A.$25,000. B.$5,000. C.$416.19. Why do more and more married women
9、 refuse to have children?A.They cant keep their jobs. B. They are looked down upon.C.They have to bring up their children.20. What can we learn from the speakers talk?A. Its easy for a couple to afford a child in Asia.B. It will cost parents too much to afford their kids education.C. The prices of h
10、ouses in many major Asian cities are quite low now.第二部分 阅读理解第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。AIf you think about World Heritage Sites, you probably think of places connected with ancient art and culture, historical buildings and monuments. And of course,many of these are on the
11、 World Heritage List (WHL)(世界遗产名录). But the WHL contains a lot of sites that are not so obvious. Lets look at a few of them. Robben Island in South AfricaThis island was used through the centuries as a prison , a hospital and a military base. But its probably most famous as a maximum-security prison
12、 for political prisoners in the twentieth century. Nelson Mandela was one of its most famous residents. The WHL says it represents the triumph of democracy(民主)and freedom over oppression and racism.Borders of France and SpainThis is an area of great natural beauty and the mountains have many interes
13、ting geological formations. But it is also an area of small farms. People there still use a type of agriculture(农业)that used to be common in mountainous areas of Europe but that has almost completely disappeared in modern times.The city of Brasilia, BrazilBrasilia is a capital city that was created
14、from nothing in 1956. The WHL calls it a landmark in the history of town planning. The different areas of the city and the buildings themselves were all designed at the same time carefully. Every part of the city shows the ideas of the planner and the architect.Simien National Park, EthiopiaSimien N
15、ational Park was one of the first sites to be listed in 1978. It is one of the highest mountainous areas in Africa, and the WHL calls it one of the most spectacular landscapes in the world. It is also important for its wildlife. The population of some rare animals is getting smaller and smaller.1. W
16、hich of the following sites was listed on the WHL for its political symbol?A. Simien National Park Ethiopia.B. The city of Brasilia, Brazil.C. Borders of France and Spain .D. Robben Island in South Africa.2. The WHL has listed Borders of France and Spain probably because_.A. it shows us past Europea
17、n society by the type of agricultureB. this is an area of great natural beautyC. the mountains there have many interesting geological formationsD. people there still use a type of agriculture that is common in Europe in modern times3. The passage mainly talks about _.A. the remains of ancient cultur
18、es on the WHLB. the household heritage sites on the WHLC. some of the less well-known sites on the WHLD. important places of art and culture【答案】1. D 2. A 3. C【解析】【分析】这是一篇说明文。文章主要介绍了四处世界遗产名录上一些不太著名的地点,以及这些地点的特点。【1题详解】细节理解题。根据Robben Island in South Africa 部分下的“But its probably most famous as a maximum
19、-security prison for political prisoners in the twentieth century. Nelson Mandela was one of its most famous residents. The WHL says it represents the victory of democracy and freedom over oppression and racism(但它可能是20世纪最著名的政治犯最高安全级别的监狱。纳尔逊曼德拉是这里最著名的居民之一。世界遗产名录称它代表着民主自由战胜压迫和种族主义的胜利)”可知,南非罗本岛是因为政治象征被
20、列入世界遗产名录。故选D项。【2题详解】细节理解题。根据Borders of France and Spain部分下的“But it is also an area of small farms. People there still use a type of agriculture that used to be common in mountainous areas of Europe in the 17th century but that has almost completely disappeared in modern times. (但这里也是一个小型的农业区。那里的人们仍然
21、使用一种农业,这种农业在17世纪的欧洲山区很常见,但在现代几乎完全消失了)”可知,世界遗产名录列出了法国和西班牙的边界,可能是因为它向我们展示了过去欧洲社会的农业类型。故选A项。【3题详解】主旨大意题。根据文章的主要内容,尤其是第一段的But the WHL contains a lot of sites that are not so obvious. Lets look at a few of them. (但世界遗产记录上有一些不太出名的地方,让我们来看看它们其中的一些)可知本文主要给读者介绍了几处世纪遗产记录上不太出名的地方。故选C项。BThey are the worlds fitt
22、est people. But even Olympic athletes have had their share of difficult, heart-breaking or embarrassing (令人难堪的) moments.The 1904 Olympics, St Louis, USAAmerican Fred Lorz crossed the finish line of the Olympic marathon with a time of 3 hours and 13 minutes. He had beaten the second runner by 15 minu
23、tes. Lorz looked happy and fresh, and smiled for the photographers. Just before they gave him the gold medal, the race officials arrived and took away the medal, and Lorz was banned (禁止) from races for a year. Then an official told the truth. He had travelled by car for 11 miles of the marathon!The
24、1908 Olympics, London, EnglandThe Italian Dorando Pietri was one of the unluckiest marathon runners. When he arrived at the stadium, he was very tired. The people were cheering , but Pietri couldnt continue . He fell down and got up again four times. Finally, around seven metres from the finish line
25、, he fell down again and didnt move. Worried officials ran over and picked him up. He crossed the finish line and won the gold medal. But a few hours later the Olympic officials had to take it away from him again. They said he couldnt be the winner because Olympic officials had helped him cross the
26、line.The 2000 Olympics, Sydney, AustraliaEric Moussambani of Equatorial Guinea became one of the most loved athletes of the 2000 Games. His race was the 100-metre freestyle swim. He jumped into the pool and started swimming. After the first 50 meters he was very tired. He went more and more slowly a
27、nd almost stopped in the middle of the pool. The officials worried that he was drowning(淹死).But Moussambani continued and finished the race with a time of 1 minute and 52 seconds, the slowest in the history of the Olympics. Still, Moussambani was happy. He had never swum in a pool of that size befor
28、e.4. Why was Lorzs gold medal taken away at the 1904 Olympics?A. Because he broke the rules.B Because officials made a mistake.C. Because officials picked him up halfway.D. Because he beat the second runner badly.5. What happened to Pietri at the1908 Olympics?A. He broke a world record.B. He finally
29、 won the gold medal.C. He fell down after finishing the race.D. He received help as he crossed the finish line.6. How did people think of Moussambani?A. They felt sorry for him.B. They thought highly of him.C. They showed no interest in him.D. They had mixed feelings about him.7. Whats the best titl
30、e of the passage?A. The Suffering Moments of the OlympicsB. A Share of the Fittest PeopleC. The Most Loved AthletesD. The Bad Olympics in history【答案】4. A 5. D 6. B 7. A【解析】【分析】本文是说明文。文章介绍了三名未获得奥运会奖牌的运动员的痛苦的奥运会时刻。【4题详解】细节理解题。根据1904 0lympics, St Louis, USA中的“Then an official told the truth. He had tra
31、velled by car for 11 miles of the marathon!( 后来,一名官员说出了真相。他开车跑了11英里的马拉松比赛)”可知,弗雷德洛茨被取消比赛名次是因为他在马拉松比赛中违反规定乘坐汽车完成比赛。故选A。【5题详解】细节理解题。根据1908 Olympics, London, England中的“Worried officials ran over and picked him up. He crossed the finish line and won the gold medal.( 忧心忡忡的官员们跑过去接他。他越过了终点线,赢得了金牌。)”可知,道多兰多
32、佩特里在别人的帮助下跨过了终点。故选D。【6题详解】推理判断题。根据2000 0lympics, Sydney, Australia中的“Eric Moussambani of Equatorial Guinea became one of the most loved athletes of the 2000 Games.( 赤道几内亚的埃里克穆桑巴尼成为2000年奥运会中最受欢迎的运动员之一)”以及下文对他的比赛过程的描述可推断,人们对埃里克穆桑巴尼这种坚持不懈的精神给予了高度评价。故选B。【7题详解】主旨大意题。根据第一段的“They are the worlds fittest peo
33、ple. But even Olympic athletes have had their share of difficult, heart-breaking or embarrassing(令人难堪的)moments.( 他们是世界上最健康的人。但即使是奥运会运动员也有一些困难的、心碎的或难堪的的时刻。)”可推断,文章主要讲述了三名奥运会运动员参加奥运会是发生的尴尬痛苦的时刻,因此推断“奥运会的痛苦时刻”为最佳标题。故选A。CThe Palace Museum, known as the Forbidden City,was the imperial(帝王的)palace of the M
34、ing and Qing Dynasties. In the early 15th century, large-size construction caused 100,000 common people to hard life.The construction took 14 years and was finished in 1420. In the following year, the capital of the Ming Dynasty was moved from Nanjing to Beijing. Twenty-four emperors of the Ming and
35、 Qing Dynasties ruled from the Forbidden City. The last dynasty fell in 1911, but Emperor Puyi still lived in the inner court. It was not until 1925 that the complex buildings were changed into a museum. Since then, the Palace has been opened to the public.The Palace Museum is rectangular(长方形的)in sh
36、ape, about 960 meters long from north to south and 750 meters wide from west to east. There is a 10-meter-high wall, encircled by a 52-meter-wide moat(护城河). In the Ming Dynasty, the wood needed for the building was brought mostly from Sichuan and Hunan Province, while in the Qing Dynasty, it was cut
37、 from the northeast of China. Most of the stones were mined from the suburban(郊外的)district of Fangshan and other districts. Construction of the Forbidden City brought huge hardship to the laboring people.The palace is the largest piece of ancient Chinese architecture(建筑)still standing. Some of the b
38、uildings were damaged by lightning and rebuilt in the Ming and Qing Dynasties. The palace has been expanded several times, but the original design was preserved. After liberation, some costly renovations(翻新)were done and the Palace Museum is listed as one of the important historical sites under spec
39、ial preservation by the Chinese government .8. What is the main idea of Paragraph 1?A. The origin of the name the Forbidden City.B. The Forbidden City and emperors.C. The open to the public of the Forbidden City.D. The period of the construction of the Forbidden City.9. The Forbidden City is also ca
40、lled_.A. the History MuseumB. the Peoples SiteC. the Palace MuseumD. the Summer Palace10. The Forbidden City began to be constructed in_.A. 1911B. 1421C. 1406D. 142011. What can we learn from Paragraph 2?A. The emperors cruelty brought the Forbidden City into the world.B. The processing of construct
41、ing the Forbidden City needed wood and stones from all over the country.C. The Forbidden City is the largest piece of ancient Chinese architecture still standing.D. The Forbidden City is about 720,000 square meters.【答案】8. B 9. C 10. C 11. D【解析】【分析】这是一篇说明文。文章介绍了紫禁城的历史及历代皇帝和当今政府为了建设、修建以及维护等做出的巨大努力,是中国
42、古建筑和历史的反映。【8题详解】主旨大意题。由第一段中的“The Palace Museum, known as the Forbidden City, was the imperial palace of the Ming and Qing dynasties.”(故宫博物院被称为紫禁城,是明清两代的皇宫。)和“Twentyfour emperors of the Ming and Qing dynasties ruled from the Forbidden City.”(明朝和清朝的二十四位皇帝统治着紫禁城。)及其它部分,可知本段主要介绍了紫禁城和皇帝。故选B项。【9题详解】细节理解题。
43、由第一段中的“The Palace Museum, known as the Forbidden City, was the imperial palace of the Ming and Qing dynasties.”(故宫博物院被称为紫禁城,是明清两代的皇宫。)可知,紫禁城也被称为故宫博物院。故选C项。【10题详解】细节理解题。细节理解题。由第一段中的“The construction took 14 years and was finished in 1420.”(这项工程历时14年,于1420年完工。),可知紫禁城1420年竣工,历时14年,所以始建于1406年。故选C项。【11题详
44、解】细节理解题。由第二段中的“The Palace Museum is rectangular(长方形的)in shape, about 960 meters long from north to south and 750 meters wide from west to east. There is a 10-meter-high wall, encircled by a 52-meter-wide moat(护城河).”(故宫呈长方形,南北长约960米,东西宽750米。有一堵10米高的墙,四周环绕着一条52米宽的护城河。),结合常识可知,长方形的周长公式=长*宽,即960*750=720
45、000,所以故宫大约有72万平方米。故选D项。DIts true that many dads in the wild arent interested in parenting, but there are some that work pretty hard to give their little ones a good start. Maybe one of these dads will make you remember your own dad!The male giant water bug(雄性负子蝽)doesnt seem to mind a heavy load(负荷物)
46、 on his back for his kids. The female puts about 100 to 150 eggs on the back of the male, and then she leaves. Once the female is gone, the male has to look after the eggs. It usually takes one to two weeks for the eggs to hatch(孵化). The father giant water bug jumps around to make sure the growing e
47、ggs get enough air and water. All this time he cant fly because of the weight of the eggs growing rapidly on his back.Now lets turn to the male stickleback fish. When the mother leaves after laying her eggs, the father tends his young. If the young fish go too far away, their father helps with their
48、 safe return by carrying them back in his mouth. The male stickleback looks after all his young-as many as 100-until they can live on their own.A similar example can be found in emperor penguins(帝企鹅) living in cold areas. The male emperor penguin goes without food while looking after his egg until i
49、t hatches. For about 62 to 67 days, the egg stays on top of the fathers feet, in very cold temperatures that drop down to-39C. As a result, the father may lose nearly 50 percent of his body weight while waiting for his baby penguin to be born!12. What do we know about the giant water bug?A. It is un
50、able to fly.B. The eggs grow on the fathers back.C. The male must keep still to hatch the eggs.D. The female looks after her eggs together with the male.13. What does the underlined word tends in Paragraph 3 mean?A. Waits for.B. Forgets about.C. Takes care of.D. Loses control of.14. During the hatch
51、ing period, the male emperor penguin _?A. is unable to eatB. is fed by the femaleC. tries to lose some weightD. cant stand the cold weather15. What is the best title for the text?A. Mr Moms in the WildB. Animals Do Have FeelingsC. Nature Loves Us Like Our DadD. Childbirth in the Animal Kingdom【答案】12
52、. B 13. C 14. A 15. A【解析】【分析】本文是说明文。文章主要介绍了动物界父亲如何关爱、照顾它们的孩子。【12题详解】细节理解题。根据第二段最后一句“All this time he cant fly because of the weight of the eggs growing rapidly on his back.( 在这段时间里,他不能飞,因为他背上的蛋的重量正在迅速增长。)”可知,雄水椿的孩子们在它背上生长,故选B。【13题详解】词句猜测题。根据下文“If the young fish go too far away, their father helps wi
53、th their safe return by carrying them back in his mouth. The male stickleback looks after all his young-as many as 100-until they can live on their own.(如果幼鱼游得太远,它们的父亲就会把它们带回嘴里,帮助它们安全返回。雄性刺鱼会照顾它所有的孩子多达100只,直到它们可以独自生活。)”可推断,雄性刺鱼照顾他的孩子,故划线词tend意思为“照顾”,与C项意思相近。故选C。【14题详解】细节理解题。根据最后一段中“The male emperor
54、penguin goes without food while looking after his egg until it hatches(雄性帝企鹅在照顾他的蛋时不吃食物,直到它孵化出来)”可知,雄性企鹅不吃饭照顾它的孩子直到小企鹅孵化出来,故选A。【15题详解】主旨大意题。根据第一段的“Maybe one of these dads will make you remember your own dad!(也许其中一个爸爸会让你记住你自己的爸爸!)”以及下文列举的动物可推断,本文主要介绍了几种动物界的父亲如何像妈妈一样关爱他们的孩子,因此推断A项“野外的妈妈先生”为最佳标题。故选A。第二
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-387086.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
