宁夏长庆高级中学2020-2021学年高二下学期期末考试英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
1 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 宁夏长庆高级中学2020-2021学年高二下学期期末考试英语试题 WORD版含解析 宁夏 高级中学 2020 2021 学年 高二下 学期 期末考试 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、高二年级20-21-2期末英语试卷满分150 时间120第一部分 听力(共两节,满分30分,每小题1.5分)第一节(共5小题,每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话,每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳答案。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. What did the man do this morning?A. He flew to London. B He attended a meeting. C. He met his aunt at the airport.2. Where is Tom now?A
2、. At home. B. In the office. C. In the hospital3. How will the man get to the Grand Cinema most probably?A. On foot. B. By bus. C. By taxi.4. How long will the man stay here?A. Less than a week. B. No more than a week. C. More than a week.5. What will the weather in South China be like tomorrow?A. S
3、nowy. B. Rainy. C. Cloudy. 第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6至8题。6. What are the speakers talking about?A. A football game. B. TV programs. C. Their work.7. What the man probably do last nig
4、ht?A. He watched a football game. B. He talked with the woman. C. He worked all night.8. What did the woman see?A. The beginning of a film. B. The end of a film. C. A whole film听第7段材料,回答第9至11题。9. What does John want to have?A. A bike. B. A football. C. A guitar.10. Why will the speakers buy an MP5 p
5、layer for Jane?A. She can learn Chinese with it. B. She can learn Japanese with it. C. She can listen to music with it. 11. What will the man be doing while the woman is buying the presents?A. Seeing a film. B. Playing the games. C. Eating something. 听第8段材料,回答第12至14题。12. Why cant the man remember En
6、glish words?A. He seldom writes them. B. He seldom reads them C. He cant understand them.13. When can the man borrow grammar books from the woman?A. On Friday. B. On Saturday. C. On Sunday.14.What can we learn about the man?A. He doesnt listen to his teacher carefully B. He has difficulty following
7、his teacher C. He is a student of the womans. 听第9段材料,回答第15至17题。15. How does the woman prefer to travel?A. By air B. By ship C. By train 16. Where will the woman go this summer vacation?A. Boston B. London C. New York 17. What can we know about the man?A. He thinks traveling by air is the safest B. H
8、e suffers from air sickness C. He prefers to travel by air.听第10段材料,回答第18至20题。18. What will the man do in Australia ?A. Work as an assistant B. Work as a manager C. Work as a chemist19. Where is the mans father now?A. In hospital B. In his own house C. In the mans house20. How many people will attend
9、 tomorrow evenings party?A. Three B. Four C. Five.第二部分 阅读 (共30分,每小题2分)第一节. 阅读以下四篇短文,找出每题正确答案AA young man went to a town and worked there. He did not have a wife and a servant did the work in his house. The young man liked laughing a lot. He nailed the servants shoes to the floor on Monday, and then
10、laughed, because he put his feet in them and fell down. The servant was not angry, but smiled. Then the young man put brushes in his bed on Tuesday. The servant got into bed and hit the brushes with his feet. He was afraid. The young man laughed loudly again. Again the servant was not angry, but smi
11、led. Then on Wednesday the young man said to his servant, “Youre a nice, kind man. I am not going to be unkind to you again.” The servant smiled and said, “And Im not going to put any more mud from the street in your coffee.”1. He played a joke on the servant because _.A. he hated himB. he was not s
12、atisfied with the food the servant prepared for himC. he wanted to get pleasureD. he liked to show off himself2. When the young man played a joke on him, the servant was not angry but smiled because _.A. he liked the young man s actionB. making the young man laugh is his jobC. he was afraid to be fi
13、redD. he thought he shouldnt be angry with a child3. What did the servant do in return to the young man?A. He stole something from the house.B. He gave a smile to the young man.C. He had a fight with him.D. He put mud into the young mans coffee.4. Why did the young man stop playing jokes on the serv
14、ant?A. Because the servant showed kind and nice behaviour to himB. Because the servant told him the truthC. Because he wanted to be a good manD. Because his father told him to do so【答案】1. C 2. C 3. D 4. A【解析】【分析】这是一篇记叙文。文章主要讲述了一个年轻人和他的仆人的故事。这个年轻人一再捉弄他的仆人,但是他的仆人一点都不生气,当年轻人决定不再捉弄这个善良的仆人时,却被仆人告知,以后他再也不
15、会把街上的泥巴加入年轻人的咖啡里。【1题详解】推理判断题。根据文章第二段“The young man liked laughing lot. He nailed(使固定) the servants shoes to the floor on Monday, and then laughed, because he put his feet in them and fell down.(这个年轻人很喜欢大笑。星期一,他把仆人的鞋钉在地板上,然后大笑了起来,因为仆人把脚穿在鞋里然后摔倒了。)”可知,每次年轻人捉弄仆人,在仆人出洋相时,年轻人都开怀大笑,所以年轻人捉弄仆人是因为他想从中取乐。故选C项
16、。【2题详解】推理判断题。根据文中第三段“He was afraid.”和仆人和年轻人之间的关系,可知每次仆人被捉弄时不生气而是微笑,是因为他怕被解雇。故选C项。【3题详解】细节理解题。根据文章最后一句仆人说的话“And Im not going to put any more mud from the street in your coffee.(我不会再往你的咖啡里加街上的泥巴了。)”可知,他把泥巴放进年轻人的咖啡里作为对年轻人捉弄自己的反击。故选D项。【4题详解】细节理解题。根据文中第三段“The servant was not angry, but smiled.(仆人没有生气,而是微
17、笑。)”及第四段“Youre a nice, kind man. I am not going to be unkind to you again.( 你是个很好的人。我不会再对你不好了。)”可知,年轻人停止捉弄仆人,是因为仆人对他表现出的善良友好行为。故选A项。BAs a boy, Sanders was much influenced (影响) by books about the sea, but by the age of fifteen he had decided to become a doctor rather than a sailor. His father was a d
18、octor. So he was often with the doctors and got along very well with them. When he was fourteen, he was already hanging around the hospital where he was supposed to be helping to clean the medicine bottles, but was actually trying to listen to the doctors conversations with patients in the next room
19、. During the war Sanders served in the army as a surgeon (外科医生). “That was the happiest time of my life. I was dealing with real sufferers and on the whole making a success of my job.” In Rhodes he taught the country people simple facts about medicine. He saw himself as a life-saver. He had proved h
20、is skill to himself and had a firm belief that he could serve those who lived simply, and were dependent upon him. Thus, while in a position to tell them what to do he could feel he was serving them. After the war, he married and set up a practice deep in the English countryside, working under an ol
21、d doctor who hated the sight of blood. This gave the younger man plenty of opportunity (机会) to go on working as a life-saver.5. When he was a small boy, books about the sea had made Sanders want to be _.A. a surgeonB. an army manC. a sailorD. a life-saver6. At the age of 14, Sanders _.A. worked as a
22、 doctor by cleaning the medicine bottlesB. met some doctors who were very friendly to himC. was interested in talking with patientsD. remained together with the doctors7. His experience in the Army proved that _.A. he was good at medical operations on the woundedB. he succeeded in teaching people ho
23、w to save their lives themselvesC. a doctor was the happiest manD. his wish of being a life-saver could hardly come true8. When the war was over, he _.A. learned from an old doctor because he was popularB. started to hate the sight of blood while workingC. served the countrymen under an old doctor w
24、ho needed someone to help himD. had few chances to be a “life-saver” because he was younger【答案】5. C 6. D 7. A 8. C【解析】【分析】这是一篇记叙文。文章介绍了Sanders从学医到战争中为国家服务,战争后还继续为国家服务的故事。【5题详解】细节理解题。根据第一段第一句“As a boy, Sanders was much influenced(影响) by books about the sea, but by the age of fifteen he had decided to
25、 become a doctor rather than a sailor.(作为一个男孩,Sanders深受海洋书籍的影响,但在15岁时,他决定成为一名医生,而不是水手。)”可知,当Sanders还是个小男孩的时候,关于大海的书籍让他想成为一名水手。故选C。【6题详解】细节理解题。根据第一段“When he was fourteen, he was already hanging around the hospital where he was supposed to be helping to clean the medicine bottles, but was actually try
26、ing to listen to the doctors conversations with patients in the next room.( 当他14岁时,他就已经经常待在在医院里了,他本应该在那里帮忙清理药瓶,但实际上却在努力听医生和隔壁病房病人的谈话。)”可知,14岁时,Sanders仍然和医生们在一起。故选D。7题详解】推理判断题。根据第二段“During the war Sanders served in the army as a surgeon(外科医生).(战争期间,Sanders在军队里当外科医生。)和“That was the happiest time of my
27、 life. I was dealing with real sufferers and on the whole making a success of my job.( 那是我一生中最快乐的时光。我在和真正的患者打交道,总的来说,我的工作很成功。)”可知,Sanders在军队的经历证明他擅长为伤员做医疗手术,因为他的工作很成功,也带来了快乐。故选A。【8题详解】细节理解题。根据最后一段“After the war, he married and set up a practice deep in the English countryside, working under an old d
28、octor who hated the sight of blood.( 战后,他结了婚,在英国偏远的农村开了一家诊所,在一个讨厌见血的老医生手下工作。)”可知,战后,Sanders在一位需要帮助的老医生手下为国人服务。故选C。CThe Nose on Your FaceThe human nose gives to the languages of the world many interesting expressions. Of course this is not surprising. Without the nose, we could not breathe or smell.
29、It is the part of the face that gives a person special character.In English there are a number of phrases about the nose. For example, to hold up ones nose expresses a basic human feeling -pride. People can hold up their noses at people, things and places.The phrase, to be led around by the nose sho
30、w mans weakness. A person who is led around by the nose lets other people control him. On the other hand, a person who follows his nose lets his instinct (直觉、本能) guide him. For the human emotion of rejection, the phrase to have ones nose put out of joint(接头) is very descriptive. The expression is no
31、t new. It was Used by Erasmus in 1542.This is only a sampling of expressions in English dealing with the nose. There are a number of others. However, it should be as plain as the nose on your face that the nose is more than an organ (器官) for breathing and smelling!9. This passage is about_A. the hum
32、an nose, an organ for breathing and smellingB. the nose giving various expressions.C. The nose is the part of the faceD. The nose that gives a person his special character10 A man who is described as to have ones nose put out of joint _A. is happyB. wants to smell a flowerC. is illD. feels hurt and
33、rejected11. When you say it is as plain as the nose on your face you mean_A. it is easy to solveB. it is a hard nut to crackC. it is something quite easy to understandD. there is a plain-looking nose on your face12. The nose is more than an organ for breathing and smelling means_A. breathing and sme
34、lling are the only two uses of itB. the nose is more important than any other organC. more can be said of this human organ than its function of breathing and smellingD. other organs also have a function of breathing and smelling【答案】9. B 10. D 11. C 12. C【解析】【分析】这是一篇说明文。作者通过这篇文章主要向我们描述了关于鼻子的作用,不仅仅是呼吸
35、和嗅觉,关于它还有许多其他的习语表达。【9题详解】主旨大意题。根据第一段第一句“The human nose gives to the languages of the world many interesting expressions.”(人类的鼻子给世界语言带来了许多有趣的表达。)最后两句“Without the nose, we could not breathe or smell. It is the part of the face that gives a person special character.”(没有鼻子,我们就不能呼吸和嗅觉。是脸部的一部分赋予了一个人特殊的性格。
36、)可以推知,本文主要讲述鼻子的作用,不仅仅是呼吸和嗅觉,它还能给世界语言带来了许多有趣的表达,赋予了一个人特殊的性格。选项B.与文意相符,故选B。【10题详解】细节理解题。根据倒数第二段第一句“For the human emotion of rejection, the phrase to have ones nose put out of joint(接头) is very descriptive.”(对于人类被拒绝的情感来说,短语to have ones nose put out of joint非常具有描述性的。)可知,这个短语通常是用来说明人被拒绝时的情绪,因而这个人是感到受伤的,被
37、拒绝的。选项D与文意相符,故选D。【11题详解】推理判断题。根据最后一段中“However, it should be as plain as the nose on your face that the nose is more than an organ (器官) for breathing and smelling!”(然而,它应该像你脸上的鼻子一样清楚,鼻子不仅仅是一个呼吸和闻气味的器官!)可以推知,当用这个短语as plain as the nose on your face时,所表达的意思是鼻子长在脸上是很清楚的,因而可以说明这个问题是简单易懂的,选项C与文意相符,故选C。【12题
38、详解】句意理解题。根据最后一段“the nose is more than an organ (器官) for breathing and smelling!”(鼻子不仅仅是一个呼吸和闻气味的器官!)more than“不仅仅”表明,鼻子还有其它的功能。选项C与文意相符,故选C。DMost animals have little connection with animals of a different kind, unless they hunt them for food. Sometimes, however, two kinds of animals come together in
39、 a partnership which does good to both of them. You may have noticed some birds sitting on the backs of sheep. This is not because they want a ride, but because they find easy food in the parasites (寄生虫) on sheep. The sheep allow the birds to do so because they remove the cause of discomfort. So alt
40、hough they can manage without each other, they do better together. Sometimes an animal has a plant partner. The relationship develops until the two partners cannot manage without each other. This is so in the corals of the sea. In their skins they have tiny plants which act as dustmen, taking some o
41、f the waste products from the coral and giving in return oxygen (氧气) which the animal needs to breathe. If the plants are killed, or are even prevented from light so that they cannot live normally, the corals will die.13. Some birds like to sit in a sheep because _.A. they can eat its parasitesB. th
42、ey depend on the sheep for livingC. they enjoy travelling with the sheepD. they find the position most comfortable14. The word they in the last sentence of the first paragraph refers to _ A. birds and parasitesB. birds and sheepC. sheep and parasitesD. sheep, birds and parasites15. From the passage
43、we know that the coral is a kind of _.A. plant that needs oxygenB. plant that can produce oxygenC. animal that needs oxygenD. animal that can produce oxygen【答案】13. A 14. B 15. C【解析】【分析】这是一篇说明文。文章讲述动物与其他不同种类的动物之间除了食物链的关系,通常很少有牵连。但是两种动物之间还有可能建立起一种伙伴关系,从而共生共赢。有时候动物和植物之间也是如此。 【13题详解】细节理解题。根据第一段“You may
44、have noticed some birds sitting on the backs of sheep. This is not because they want a ride, but because they find easy food in the parasites(寄生虫) on sheep. (您可能已经注意到一些鸟儿坐在羊背上。这不是因为他们想要搭便车,而是因为他们在很容易在羊身上的寄生虫中找到食物。)”可知,有些鸟喜欢坐在绵羊身上,因为它们可以吃绵羊身上的寄生虫。故选A。 【14题详解】词义猜测题。根据第一段倒数第二句“The sheep allow the birds
45、 to do so because they remove the cause of discomfort. (绵羊允许鸟类这样做,因为鸟儿们消除了不适的原因。)”可知,此处讲述的是鸟和绵羊之间微妙的关系;再结合最后一句“ So although they can manage without each other, they do better together.”可知,此处的they指的是鸟和绵羊,本句意为“因此,虽然鸟和绵羊没有彼此也可以存活,但它们在一起会做得更好。故选B。【15题详解】推理判断题。根据第二段“This is so in the corals of the sea. I
46、n their skins they have tiny plants which act as dustmen, taking some of the waste products from the coral and giving in return oxygen (氧气) which the animal needs to breathe.( 这就是海洋里的珊瑚。在珊瑚的皮肤里生长着一些小植物,这些植物就像“清洁工”一样,从珊瑚体内吸收一些废物,然后把珊瑚呼吸所需的氧气提供给它们。)”可知,珊瑚是一种需要氧气的动物。故选C。第二节. 七选五:读下面短文,从七个答案中选出五个合乎文意的答案
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-387467.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
