天津市河西区2020-2021学年高二英语上学期期末试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
9 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 天津市 河西区 2020 2021 学年 英语 学期 期末 试题 解析
- 资源描述:
-
1、天津市河西区2020-2021学年高二英语上学期期末试题(含解析)第I卷 选择题(满分70分)第一部分:听力(共两节,满分15分)第一节(共5小题;每小题1分,满分5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和回答下一小题。每段对话仅读一遍。1. When will the speakers get to the party?A. At about 6:20. B. At about 6:40. C. At about 7:00.2. What does the woman a
2、sk the man to do?A. Study hard. B. Have a rest. C. Go to bed earlier.3. Where does the conversation most probably take place?A. In a theater. B. In a bookstore. C. In a restaurant.4. What will the weather be like?A. Hot. B. Warm. C. Cool.5. What are the speakers talking about?A. A film. B. A concert
3、. C. A wedding.第二节听下面3段材料。每段材料后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段材料前。你将有时间阅读各个小题,各小题将给出5秒钟做答时间。每段材料读两遍。听第6段材料,回答第6至8题。6. When does the conversation take place?A. In the morning. B. At noon. C. In the evening.7. What will the woman have?A. A salad and a Coke.B. A sandwich and soup.C. A hamburger and wi
4、ne.8. What will the man do next?A. Order their food. B. Chat about a project. C. Attend a meeting.听第7段材料。回答第9至11题。9. What are the speakers doing?A. Publishing a newspaper.B. Checking an article.C. Reading a novel.10. Why did the girl fall down on the road?A. She tripped over something.B. She was kno
5、cked over by a car.C. She slipped on the wet road.11. Who flew out in the accident?A. A ear driver. B. A minibus passenger. C. A minibus driver.听第8段材料,回答第12至15题。12. What advice does the speaker give listeners?A. Drive a car lo Glasgow.B. Park their cars in the city center.C. Take public transport to
6、 the city center.13. What does the speaker say about the Discovering Glasgow tour bus?A. Tickets can be bought from the driver.B. It stops at regular stops.C. It leaves every hour.14. Where does the speaker suggest starting to walk around the city center?A. At George Square.B. At the Welcome Center.
7、C. In the Merchant City area.15. What will visitors find in the Merchant City area?A. Cafes and shops.B. A 15th-century church.C. Galleries and museums.第二部分:英语知识运用(共两节,满分25分)第一节:单项填空(共10小题;每小题1分,满分10分)从A、B、C、D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。1. Are you going to Toms birthday party? _ .I might have to work.A. It
8、 dependsB. Thank youC. Sounds greatD. Dont mention it【答案】A【解析】【分析】【详解】考查交际用语。句意:你要去参加Tom的生日聚会吗?看情况,也许我要去上班。A. It depends看情况;B.Thank you谢谢你;C.Sounds great听起来很棒;D. Dont mention it不用谢。根据“I might have to work.”可知,此处用“视情况而定”符合语境。故选A。【点睛】2. How would you like _ if you were watching your favorite TV progra
9、m and someone came into the room and just shut it off without asking you?A. themB. oneC. thoseD. it【答案】D【解析】【分析】【详解】考查代词It。句意:当你正在看一个你喜欢的节目时,突然有个人进来,一声不吭地关掉电视,你会怎么想?It作形式宾语,指代If后面的句子。该句涉及到了一个疑问句,一个条件状语从句(if)和两个并列句(and)。这当时应该先把它转化为陈述句you would like_.分析句子结构可知,like之后缺少一个宾语,需要一个宾格代词充当,故选D。3. (2016北京)My
10、grandfather still plays tennis now and then, hes in his nineties.A. as long asB. as ifC. even thoughD. in case【答案】C【解析】【分析】考查让步状语从句。句意:即使是九十多岁了,我的爷爷仍然时不时地打打网球。A.as long as只要,引导条件句;B.as if似乎,引导方式状语从句或表语从句;C. even though即使,引导让步状语从句;D.in case以防,引导目的状语从句。这里是让步关系,故选C。【点睛】1. 引导目的状语从句的从属连词。主要的有in order tha
11、t, so that, in case, for fear等。例如:He raised his voice so that everyone could hear.Take your umbrella (just) in case it rains. She repeated the instructions slowly in order that he should understand.2. 引导结果状语从句的从属连词。主要的有so that, sothat, suchthat等。例如:I went to the lecture early so that I got a good se
12、at.3. 引导让步状语从句的从属连词。主要的有although, though, even though, even if, while, however, whatever, whoever, whenever, wherever等。例如:Although they are twins, they look entirely different.4. 引导方式状语从句的从属连词。主要的有as, as if, as though等。例如:Why didnt you catch the last bus as I told you to?5. 引导地点状语从句的从属连词。主要的有where,
13、wherever, everywhere, anywhere等。例如:The church was built where there had once been a Roman temple.6. 引导比较状语从句的从属连词。主要的有than和asas。例如:She was now happier than she had ever been.【详解】请在此输入详解!【点睛】请在此输入点睛!4. Frank put the medicine in the top drawer to make sure it would not be to the kids.A. accessibleB. i
14、nclusiveC. secureD. hostile【答案】A【解析】【分析】【详解】考查形容词词义辨析。句意:弗兰克把药放在最上面的抽屉里,确保孩子们拿不到。A. accessible可获得的,可进入的;B. inclusive包含的;C. secure安全的;D. hostile敌对的。根据前后文语境可知,药放在最上面的抽屉是为了不让孩子容易拿到,短语be accessible to sb.“某人容易获得”。故选A。5. During the period of recent terrorist activities, people _ not to touch an unattende
15、d bag.A. had always been warnedB. were always being warnedC. are always warningD. always warned【答案】B【解析】【分析】【详解】考查固定句型。句意:在最近的恐怖活动期间,人们总是被警告不要触摸无人看管的袋子。Be alawys doing sth.一直在做某事,表示赞赏或埋怨的感情色彩,此处从unattended bag.排除A,C,依据warn的用法,人们应该被警告,故选B。6. _ you may have, you should gather your courage to face the
16、challenge.A. However a serious problemB. What a serious problemC. However serious a problemD. What serious a problem【答案】C【解析】【分析】【详解】考查让步状语从句。句意:无论你遇到多么严重的问题,你都应该鼓足勇气面对挑战。根据句意可知,此处是让步状语从句。特殊疑问词+ever/no matter +特殊疑问词,可以引导让步状语从句,又因为however引导让步状语从句时,其后应接形容词或副词,故However serious a problem符合要求。故选C项。7. Her
17、 letter to the paper a flood of supportive comments.A. brought forthB. brought forwardC. brought upD. brought back【答案】A【解析】【分析】【详解】考查动词短语辨析。句意:她写给报纸信引起了一大堆支持她的评论。A. brought forth引起,产生,发表;B. brought forward提出;C. brought up抚养,提出;D. brought back拿回来。根据后文“a flood of supportive comments”指引起支持她的评论,应用bring
18、forth。故选A。8. I a debt of gratitude to all my family.A. restrictB. devoteC. conceiveD. owe【答案】D【解析】【分析】【详解】考查动词词义辨析。句意:我很感激我的全家人。A. restrict限制;B. devote献身于;C. conceive怀孕;D. owe感激,欠债。根据后文“a debt of gratitude to all my family”可知,owe a debt of gratitude to表示“欠一份感激”。故选D。9. The whole village was by the fl
19、oods.A. blown awayB. wiped outC. broken downD. taken up【答案】B【解析】【详解】考查动词短语词义辨析。句意:整个村庄都被洪水冲毁了。A.blown away击败,打败; B.wiped out彻底摧毁;C.broken down损坏,出故障; D.taken up占据,从事。根据下文“ by the floods.”可知,整个村子被洪水彻底摧毁了。选项B符合题意。故选B。10. Im lucky to have the opportunity to participate in the national dancing competiti
20、on our school.A. in favor ofB. in memory ofC. in honor ofD. on behalf of【答案】D【解析】【详解】考查短语词义辨析。句意:我很幸运有机会代表学校参加全国舞蹈比赛。A.in favor of 支持,赞同;B.in memory of 纪念.;C.in honor of 为庆祝.;D.on behalf of代表。根据句意可知,此处表示代表学校参加比赛。故选D。第二节:完形填空(共15小题;每小题1分,满分15分)阅读下面短文,掌握共大意,然后从2640各题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项。With his leg
21、 lame and his teeth uneven, the boy thought of himself as the most unfortunate child in the world. He_11_played with his classmates, and when asked to answer questions, he always_12_his head without a word.One spring, his father brought home some saplings. Each of his children would plant a sapling
22、and he promised, Whoever grow his sapling best shall get a gift. The boy certainly wanted to get the gift. But seeing his brothers and sisters watering the trees, he_13_an idea: he hoped the tree he planted would die soon. So watering it once or twice, he never_14_it.Several days later, he was_15_to
23、 find it not only didnt die, but also grew so many fresh_16_. Compared with those of his brothers and sisters, his appeared greener. His father kept his_17_, bought the boy a gift and said he would become an outstanding_18_after growing up.From then on, the boy slowly became_19_and confident. One ev
24、ening, he suddenly_20_his biology teacher once said that plants generally grow at night. Why not go to see the tree?When he came to the courtyard, he found his father working near the tree! Immediately he understood: Father had been secretly_21_his tree! He returned to his room, tears in his eyes.De
25、cades passed. The boy didnt become a botanist._22_, he became the U.S._23_. His name was Franklin Roosevelt._24_is the best nourishment of life._25_it is just a bucket of water, it can make the tree of life grow well!11. A. seldomB. everC. stillD. often.12. A. heldB. loweredC. raisedD. covered13. A.
26、 came up withB. got rid ofC. put forwardD. cared for14. A. contributed toB. turned toC. got used toD. attended to15. A. disappointedB. frightenedC. surprisedD. amused16. A. rootsB. seedsC. branchesD. leaves17. A. balanceB. wordC. agreementD. opinion18. A. botanistB. gardenerC. presidentD. teacher19.
27、 A. satisfiedB. optimisticC. independentD. upset20. A. believedB. rememberedC. repeatedD. knew21. A. cuttingB. wateringC. decoratingD. fertilizing22. A. ThereforeB. BesidesC. InsteadD. Moreover23. A. presidentB. doctorC. lawyerD. teacher24. A. WaterB. LoveC. DisabilityD. Father25. A. So long asB. If
28、 onlyC. Even thoughD. Now that【答案】11. A 12. B 13. A 14. D 15. C 16. D 17. B 18. A 19. B 20. B 21. B 22. C 23. A 24. B 25. C【解析】这是一篇记叙文。美国总统Franklin Roosevelt小时候非常没有自信。他的父亲让每个孩子种一棵树,承诺要送给种得最好的孩子一份礼物。Franklin Roosevelt只给自己的树浇了一两次水就没有再管。但是出人意料的是,他的树长得最好。父亲根据承诺,给他买了一份礼物,还说他可以成为杰出的植物学家。从那以后,他变得越来越乐观自信。一次
29、偶然的机会,他发现实际上是父亲在给他的树偷偷地浇水。父亲的爱浇灌了孩子的生命之树,让他茁壮成长。【11题详解】考查副词词义辨析。句意:他很少和同班同学玩耍。A. seldom很少;B. ever曾经;C. still仍然;D. often经常。根据上文“With his leg lame and his teeth uneven, the boy thought of himself as the most unfortunate child in the world.”可推知男孩性格孤僻,很少和同学一起玩。故选A。【12题详解】考查动词词义辨析。句意:当老师问他问题的时候,他总是垂着头,一言
30、不发。 A. held持有;B. lowered降低,垂下;C. raised举起,提高;D. covered覆盖。结合后文“his head without a word.”可知,男孩因为没有自信,因此老师提问他时,他应该是垂着头,沉默不语。故选B。【13题详解】考查动词短语辨析。句意:他有了一个想法:他希望自己种的树赶快死去。A. came up with提出,想出;B. got rid of消除;C. put forward提出;D. cared for关心,照顾,喜欢。根据后文“an idea: he hoped the tree he planted would die soon”可
31、知男孩产生了希望树赶紧死去的想法。故选A。【14题详解】考查动词短语辨析。句意:浇了一两次水后,他再也没有照管过他的树。A. contributed to为做贡献;B. turned to转向;C. got used to习惯于;D. attended to处理,照顾。后文it指代树苗,男孩因为希望树赶紧死去,所以给树浇了一两次水后,再也没有照顾过它。故选D。【15题详解】考查形容词词义辨析。句意:几天之后,他非常惊讶地发现他的树不仅没有死,而且长出了很多新叶。A. disappointed失望的;B. frightened害怕的;C. surprised惊讶的;D. amused被逗乐的。男
32、孩没有照管过树,所以当他看到树不仅没死,而且长出新的之后,应该非常“吃惊”。故选C。【16题详解】考查名词词义辨析。句意:几天之后,他非常惊讶地发现他的树不仅没有死,而且长出了很多新叶。A. roots根;B. seeds种子;C. branches树枝;D. leaves叶子。根据后面的“his appeared greener”可知树长出了很多新叶。故选D。【17题详解】考查名词词义辨析。句意:他的父亲说话算数,给他买了一个礼物。A. balance平衡;B. word词;C. agreement协议,一致;D. opinion观点,看法。根据第二段中“he promised, Whoev
33、er grow his sapling best shall get a gift.”可知,此处指父亲遵守送孩子礼物的承诺。keep ones word意为“守信,遵守诺言”。故选B。【18题详解】考查名词词义辨析。句意:他的父亲说他长大之后会成为一个杰出的植物学家。 A. botanist植物学家;B. gardener园丁;C. president总统;D. teacher教师。根据倒数第二段中的“The boy didnt become a botanist.”可知,他的父亲说他将来会成为一名植物学家。故选A。【19题详解】考查形容词词义辨析。句意:从那以后,男孩慢慢变得乐观自信。A.
34、satisfied满意的;B. optimistic乐观的;C. independent独立的;D. upset难过的。根据后文“and confident”可知,父亲的话鼓舞了男孩,他变得乐观自信了。故选B。【20题详解】考查动词词义辨析。句意:一天晚上,他突然记起他的生物老师说过植物通常在晚上成长。A. believed相信;B. remembered记住,记起;C. repeated重复;D. knew认识,知道。根据后文“his biology teacher once said that plants generally grow at night”可知一天晚上男孩突然“记起(rem
35、embered)”了生物老师曾经说过的话。故选B。【21题详解】考查动词词义辨析。句意:父亲一直在偷偷地给树浇水。A. cutting剪,切;B. watering浇水;C. decorating装饰;D. fertilizing施肥。根据后文“his tree”结合上文提到,男孩只给树浇过一两次水,但是他的树长得很好,由此推知,是他的父亲一直在给树浇水。故选B。【22题详解】考查副词词义辨析。句意:相反,他成为了美国总统。A. Therefore因此;B. Besides此外;C. Instead相反地,代替;D. Moreover而且。根据后文男孩成为了美国的总统,可知,男孩没有成为植物学
36、家,相反,他成为了美国总统。故选C。【23题详解】考查名词词义辨析。句意:相反地,他成为了美国总统。A. president总统;B. doctor医生;C. lawyer律师;D. teacher老师。根据后文“His name was Franklin Roosevelt.”可知男孩是Franklin Roosevelt,美国的总统。故选A。【24题详解】考查名词词义辨析。句意:爱是生命最好的养料。A. Water水;B. Love爱;C. Disability残疾;D. Father父亲。结合上文父亲偷偷帮男孩浇水可知,父亲深爱自己的孩子,用爱默默地影响着自己的孩子。故选B。【25题详解
37、】考查连词词义辨析。句意:尽管只一桶水,它都能使生命之树茁壮成长。A. So long as只要;B. If only要是就好了;C. Even though尽管;D. Now that既然。引导让步状语从句,表示“尽管”应用even though。故选C。第三部分:阅读理解(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项。AStudent Tutoring Program: Stutor-GramThe Student Tutoring Program (Stutor-Gram) is designed to help you succe
38、ed in your classes. Research has shown that students who actively participate in student-led tutoring can improve their grades by up to one full letter-grade over the course of a semester. Stutor-Gram can help you to earn your best possible grade.All tutors in Stutor-Gram have earned As in the cours
39、es they tutor and have received special training approved by the National Tutoring Association (NTA). Stutor-Gram offers both individual and group tutoring.Please Note: Tutoring works only if you work at it! To gain the full benefits from tutoring, you must attend your weekly tutoring session. Consi
40、der your schedule before requesting a tutor. You must commit to weekly tutoring sessions for the entire semester.To Obtain a Tutor:1. Report to the Tutoring Center, located in the administrative center.2. Fill out a Request for Tutoring form for each course for which you desire a tutor. Fill out thi
41、s form as completely as possible so your request can be handled quickly.3. Tutors are appointed on a FIRST COME, FIRST SERVE basis. Come early to ensure that you will get the tutor you need.4. The tutor will contact you to arrange mutually (相互的) agreeable tutoring time.5. All tutoring will take plac
42、e at the Tutoring Center.Stutor- Gram will offer tutors for the following courses this semester:SCI 101 BiologySCI 102 ChemistrySCI 103 PhysicsMATH A Concepts in MathematicsMATH 101 AlgebraMATH 102 GeometryENGLISH 101 Writing Persuasive EssaysENGLISH 102 Writing College Application EssayWe look forw
43、ard to helping you make the grade!26. The authors purpose in writing the text is most likely to _.A. informB. describeC. entertainD. persuade27. This text would be most helpful to students who _.A. attend a private high schoolB. are interested in getting better gradeC. have graduated from high schoo
44、lD. need a recommendation for college28. To obtain a tutor for more than one class, students must _.A. pay additional feesB. call the tutoring officeC. report their plans to their teachersD. fill out a separate form for each class29. After requesting a tutor, students should _.A. wait to be contacte
45、dB. begin work on the first homework assignmentC. show up at the Tutoring Center for the first sessionD. send a copy of their schedule to the Tutoring Center30. Which of the following courses can students take this semester?A. SCI 101 and Math 103.B. Math A and English 103.C. SCI 103 and English 102
46、.D. SCI 102 and Math 103.【答案】26. A 27. B 28. D 29. A 30. C【解析】【分析】这是一篇宣传广告类的应用文。文章介绍了“学生辅导项目(Student Tutoring Program)”,主要包括该项目的内容、目的、对象等。【26题详解】推理判断题。这篇文章介绍了“学生辅导项目(Student Tutoring Program)”,包括项目的内容、目的、对象等。很明显,文章是为了让读者了解该项目,故A选项正确。【27题详解】细节理解题。根据第一段中的“The Student Tutoring Program (Stutor-Gram) is
47、designed to help you succeed in your classes. Research has shown that students who actively participate in student-led tutoring can improve their grades”可知,Stutor-Gram的目的是帮助学生在学习上获得成功。积极参与该项目的学生可以提高成绩。由此可知,想要提高成绩的学生适合参加该项目。故B选项正确。【28题详解】细节理解题。根据“To Gain a Tutor”部分中的“Fill out a Request for Tutoring f
48、orm for each course for which you desire a tutor.”可知,对于每门课程来说,如果你想要一名导师,你都要填写一份辅导申请表。故D选项正确。【29题详解】细节理解题。根据“To Gain a Tutor”部分中的“The tutor will contact you to arrange mutually (相互的) agreeable tutoring time.”可知,导师将与你联系,安排彼此合宜的辅导时间。由此可知,在提出想要哪个导师之后,你什么也不用做,只要等着导师和你联系就可以了。故A选项正确。【30题详解】细节理解题。根据“Stutor-
49、 Gram will offer tutors for the following courses this semester: SCI 103 PhysicsENGLISH 102 Writing College Application Essay”可知,学生这学期可以上SCI 103 和 English 102两门课。故C选项正确。【点睛】细节理解题要求细心审题,直接就题找答案。解答此类试题时,不必通篇细看原文,而应采取“带着问题找答案”的方法,先从问题中抓住关键性词语(题眼),然后以此为线索,运用略读及查读的技巧快速在文章中寻找与此问题相关的:段落、语句,仔细品味,对照比较,确定答案。例
50、如在第三小题中,考生可以根据题干中的“To obtain a tutor for more than one class”直接锁定信息在“To Gain a Tutor”部分中。BThere were smiling children all the way.Clearly they knew at what time the train passed their homes and they made it their business to stand along the railway,wave to complete strangers and cheer them up as the
51、y rushed towards Penang.Often whole families stood outside their homes and waved and smiled as if those on the trains were their favorite relatives.This is the simple village people of Malaysia.I was moved.I had always traveled to Malaysia by plane or car,so this was the first time I was on a train.
52、I did not particularly relish the long train journey and had brought along a dozen magazines to read and reread.I looked about the train.There was not one familiar face.I sighed and sat down to read my Economics.It was not long before the train was across the Causeway and in Malaysia.Johore Baru was
53、 just another city like Singapore,so I was tired of looking at the crowds of people as they hurried past.As we went beyond the city,I watched the straight rows of rubber trees and miles and miles of green.Then the first village came into sight.Immediately I came alive;I decided to wave back.From the
54、n on my journey became interesting.I threw my magazines into the waste basket and decided to join in Malaysian life.Then everything came alive.The mountains seemed to speak to me.Even the trees were smiling.I stared at everything as if I was looking at it for the first time.The day passed fast and I
55、 even forgot to have my lunch until I felt hungry.I looked at my watch and was surprised that it was 3:00 pm.Soon the train pulled up at Butterworth.I looked at the people all around me.They all looked beautiful.When my uncle arrived with a smile,I threw my arms around him to give him a warm hug (拥抱
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
