山东省2020届高三高考压轴卷英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
8 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 山东省2020届高三高考压轴卷英语试题 WORD版含解析 山东省 2020 三高 压轴 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、山东省高考压轴卷英语试题本试卷共120分, 考试时间100分钟。注意事项:1.答题前, 考生先将自己的姓名、考生号、考场号和座位号填写清楚, 将条形码准确粘贴在条形码区域内。2.选择题必须使用2B铅笔填涂;非选择题必须使用0.5毫米黑色字迹的签字笔书写, 字体工整、笔迹清楚。3.请按照题号顺序在答题卡各题目的答题区域内作答, 超出答题区域书写的答案无效;在草稿纸、试卷上答题无效。4. 作图可先使用铅笔画出, 确定后必须用黑色字迹的签字笔描黑。5. 保持卡面清洁, 不要折叠, 不要弄破、弄皱。不准使用涂改液、修正带、刮纸刀。第一部分 阅读(共两节, 满分50分)第一节 (共15小题;每小题2.5
2、分, 满分37.5分)阅读下列短文, 从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。AMarineLand Theme ParkWith numerous rides, a variety of wildlife from both land and sea and shows filled with action-packed excitement, no wonder its a hit with visitors from all over the world. Whether riding on the worlds biggest steel roller coaster, Dr
3、agon Mountain, or enjoying a show filled with fun-loving dolphins and intelligent whales, youre sure to have the time of your life at MarineLand. Having been in business for more than 50 years, this park has something for every member of the family!HighlightsAttractions:The King Waldorf Stadium Show
4、:This entertaining, educational and heart-warming show features dolphins, white whales, sea lions, and walruses and is sure to leave you in awe as well as help you understand and appreciate these wonderful marine mammals(海洋哺乳动物).Arctic Cove: It featuring one of the largest white whale collections in
5、 the world, visitors are able to purchase a pass to Arctic Cove where they can touch and feed the whales as well as view them underwater.Friendship Cove: Breathtaking underwater viewing allows you to enter the magic world of the killer whale below the water surface or on a surface level walkway.Hote
6、ls:Villager Lodge: It is located in Niagara Falls, Ontario.Diplomat Inn: Within half a mile of the Skylon Tower, it is the choice for an inexpensive location.Marriott Niagara Falls Fallsview Hotel&Spa: It is close to popular attractions and the Scotiabank Convention Center.Days Inn Lundys Lane: It i
7、s located just two miles from the gorgeous Niagara Falls and the Skylon Tower Observation Deck.Hours of Operation:10:00 am-5:00 pm(Sept. 11thOct. 13th)Phone:41782309811. What can be learned about MarineLand Theme Park?A. It is only suitable for kids.B. It was opened fifty years ago.C. It has both la
8、nd and marine animals.D. It has the worlds biggest roller coaster.2. What is special about Arctic Cove?A. It has the largest white whale collection in the world.B. It allows visitors to enter the magic world of the killer whale.C. It features an entertaining show starring various marine mammals.D. I
9、t provides visitors with a chance to interact with white whales personally.3. Which hotel suits you best if you have a tight budget?A. Diplomat Inn.B. Villager Lodge.C. Days Inn Lundys Lane.D. Marriott Niagara Fails Fallsview Hotel&Spa.【答案】1. C 2. D 3. A【解析】这是一篇应用文。文章主要介绍了MarineLand Theme Park的特色,以及
10、票价和开放时间等。【1题详解】细节理解题。根据第一段的With numerous rides, a variety of wildlife from both land and sea可知,MarineLand Theme Park既有陆地生物也有海洋生物。C. It has both 1and and marine animals.(既有陆地生物也有海洋生物)符合以上说法,故选C项。【2题详解】细节理解题。根据Arctic Cove介绍中的visitors are able to purchase a pass to Arctic Cove where they can touch and
11、feed the whales as well as view them underwater可知,游客可以触摸并喂食鲸鱼,也可以在水底观察它们,即与鲸鱼互动。D. It provides visitors with a chance to interact with white whales personally.(为游客提供了亲自和鲸鱼互动的机会)符合以上说法,故选D项。【3题详解】细节理解题。根据Diplomat Inn介绍中的it is the choice for an inexpensive location可知,Diplomat Inn是比较便宜的旅店,适合预算紧张的游客。故选A
12、项。BWith bushfires continuing to swallow different parts of Australia, a local zoo in New South Wales - the state which is the easiest to catch fire - has hit the headlines with a heartwarming story.Right in the line of a bushfire, the keepers of Mogo Wildlife Park managed to protect all 200 animals
13、from harm after they received evacuation orders, according to reports.Netizens were quick to react on social media and praised the bravery of the zoo keeper and staffs, as they stayed and managed to protect animals from uncontrolled fires and even sheltered some at their own house.The 40-year-old zo
14、o keeper, Chad Staples, described the situation as the worst catastrophe, which felt like Armageddon (大决战) here. Luckily, his team had made a precise plan ahead of time by moving everything flammable from the area and the larger animals to safe places.Whats remarkable is that as the smaller ones nee
15、ded extra shelter, Staples decided to take them to his own house.“Right now in my house there are animals of all descriptions in all the different rooms. They are safe and protected not a single animal lost,” he said.BBC news also mentioned that “theres a tiger to the back of the house.”Some media o
16、utlets highlighted the “heroic job” in their headlines. Online users also reacted with thumbs-up and were glad to see all the staff and animals coming through the horrific fire.Located in the southern coast of New South Wales, Mogo Wildlife Park houses Australias largest collection of primates, also
17、 including different and unique animals such as zebras, giraffes, rhinos and red pandas.4. New South Wales hits the headlines because of _.A. its famous zooB. its endangered animalsC. the heartwarming eventD. being easy to catch fire5. Which of the following is true about Mogo Wildlife Park?A. It be
18、longs to Chad Staples.B. None of the animals is missing.C. It merely holds rare animal species.D. Extra shelters were built for emergencies.6. Which word can probably describe Chad Staples?A. Irresponsible.B. Considerate.C. Selfish.D. Energetic.7. Which of the following is the best title for the pas
19、sage?A. The Heroic Job.B. The Horrific Fire.C. The Extinct Animals.D. The Brave Zoo Keeper.【答案】4. C 5. B 6. B 7. D【解析】这是一篇记叙文。主要记叙了澳大利亚新南威尔士州一家当地动物园中动物管理员在接到森林大火的疏散令后,留下来保护动物免受失控火灾的伤害,甚至把一些动物关在自己家里,成功地保护了所有200只动物。网友和媒体都对这一行为表示赞赏。【4题详解】细节理解题。根据第一段With bushfires continuing to swallow different parts o
20、f Australia, a local zoo in New South Wales - the state which is the easiest to catch fire - has hit the headlines with a heartwarming story.可知澳大利亚新南威尔士州是最容易发生火灾的地方,由于丛林大火继续吞噬澳大利亚各地,新南威尔士州的一家当地动物园最近以一则温暖人心的故事登上了新闻头条。由此可知,新南威尔士州因为这个温暖人心的事件而成为头条新闻。故选C。【5题详解】细节理解题。根据第六段“Right now in my house there are
21、animals of all descriptions in all the different rooms. They are safe and protected not a single animal lost,” he said.可知“现在在我的房子里,所同的房间里有各种各样的动物。他们很安全,受到保护没有一只动物失踪,”他说。由此可知,Mogo野生动物园没有一只动物失踪。故选B。【6题详解】推理判断题。根据第四段中Luckily, his team had made a precise plan ahead of time by moving everything flammable
22、 from the area and the larger animals to safe places.可知幸运的是,他的团队提前制定了一个精确的计划,将所有易燃物品从该地区移走,并将大型动物转移到安全的地方。由此可推知,Chad Staples是个考虑周全的人。故选B。【7题详解】主旨大意题。根据第一段With bushfires continuing to swallow different parts of Australia, a local zoo in New South Wales - the state which is the easiest to catch fire -
23、 has hit the headlines with a heartwarming story.可知澳大利亚新南威尔士州是最容易发生火灾的地方,由于丛林大火继续吞噬澳大利亚各地,新南威尔士州的一家当地动物园最近以一则温暖人心的故事登上了新闻头条。结合文章主要记叙了澳大利亚新南威尔士州一家当地动物园中动物管理员在接到森林大火的疏散令后,留下来保护动物免受失控火灾的伤害,甚至把一些动物关在自己家里,成功地保护了所有200只动物。网友和媒体都对这一行为表示赞赏。由此可知,故D选项“勇敢的动物园管理员”符合文章标题。故选D。C“ The moment before they called my na
24、me, I was really nervous because the other finalists presentations are really good and I thought they would win, ” Kara Fan, 14, who has won America s Top Young Scientist, told Yahoo Finance. “ When they announced my name, I was really surprised actually. ”To win that claim, Fan s nano-particle liqu
25、id bandage had to surpass the experiments of hundreds of fifth to eighth graders as well as nine other finalists. Fan started developing her liquid bandage in April 2019 to fight the overuse of antibiotics(抗生素).According to the CDC, roughly 2 million people every year suffer a bacterial infection in
26、 the U. S. and about 23, 000 passed away as a result. If left alone, a UN study reported, drug- resistant diseases or the “ superbug” could lead to 10 million deaths across the globe by 2050. When Fan s sprayable bandage dries on a person s skin, it creates a thin layer that protects the wounded are
27、a while breaking the cell wall and killing the bacteria on the skin. After experimenting with copper nitrate(硝酸铜) to fight bacteria, switching to the silver nitrate ended up being the major catalyst (催化剂) to seeing results for her award-winning project. “ Thousands of years ago, ancient people would
28、 use copper and silver to eat with and they would drink water from like copper bowls to kill bacteria, ” Fan explained. “ I found out that it didnt work. So I used nano silver. ”Sir Alexander Fleming s discovery of penicillin a type of antibiotic is Fan s favorite scientific discovery. That said, sh
29、e doesn t think humans should rely too heavily on penicillin.Following her years at Westview High School, Fan hopes to continue her biology track at Stanford University. Along with the 25, 000 cash prize she won on October 29, becoming Amer-ica s Top Young Scientist may help get the private universi
30、ty s attention.8. How did Kara Fan feel about her winning the prize?A. Confident.B. Regretful.C. Proud.D. Unexpected.9. For what purpose did Fan develop her liquid bandage?A. To fight overuse of antibiotics.B. To enter a national contest.C. To reduce deaths from injuries.D. To get into a good univer
31、sity.10 Which of the following does Fan use to kill bacteria?A. Copper nitrate.B. Copper.C. Silver.D. Nano silver.11 What might be Fan s opinion about penicillin?A. Addictive.B. Valuable.C. Useless.D. Irreplaceable.【答案】8. D 9. A 10. D 11. B【解析】本文是一篇记叙文,讲述了美国最佳青年科学家奖的卡拉范发明液体绷带的故事。【8题详解】细节理解题。根据第一段中的“
32、 When they announced my name, I was really surprised actually. ”可知,卡拉范说:“当他们宣布我的名字时,我真的很惊讶”,由此可知,卡拉范对自己的获奖感到很意外,故D项正确。【9题详解】细节理解题。根据第二段中的“Fan started developing her liquid bandage in April 2019 to fight the overuse of antibiotics”可知,卡拉范于2019年4月开始发明液体绷带,以对抗抗生素的过度使用,故A项正确。【10题详解】细节理解题。根据倒数第三段“ Thousan
33、ds of years ago, ancient people would use copper and silver to eat with and they would drink water from like copper bowls to kill bacteria, ” Fan explained. “ I found out that it didnt work. So I used nano silver. ”可知,范解释说:“几千年前,古人会用铜和银吃饭,他们会喝铜碗里的水来杀灭细菌。”,但我发现这不起作用,所以我用了纳米银(来杀菌),故D项正确。【11题详解】推理判断题。根
34、据倒数第二段中的“Sir Alexander Fleming s discovery of penicillin a type of antibiotic is Fan s favorite scientific discovery.”可知,亚历山大弗莱明发现的青霉素是范最喜欢的科学发现,由此可知,范认为青霉素是有价值的,故B项正确。DA 2018 report found that food waste would increase by a third to 2. 1billion tons by 2030. Beyond the cost of the waste itself,thro
35、wn-away food generates a gas that contributes to climate change. Home delivery meal kits(盒)can reduce food waste by more than two-thirds,but suppliers need to switch to reusable packaging to make them environmentally friendly. Tailor-made meal kits cut waste by providing people with precise amounts
36、of fresh ingredients(烹饪原料)for chosen recipes,meaning leftovers are minimized. But while the delivery services score well on reducing food waste,buying the same food ingredients from the supermarket almost always saves energy overall simply because meal kits use so much single-use packaging. The good
37、 news is that if people have meals that are tailored for consumption,they wont overbuy and have less food waste. They fine-tune the amount of food to what they will actually eat. Meal kits can reduce transport emissions(排放)if people go to the supermarket less frequently. If people only go and buy su
38、ch goods as soap and toilet paper,they may only have to visit once every couple of months. A delivery truck can carry meals for a lot of people in the neighborhood. So dozens of car trips might be replaced with one truck trip. However,study found that even if delivery meal kits reduced food waste to
39、 zero,they would still use up more energy overall than buying the same food from the supermarket unless the energy used for the meal kit packaging was cut by a fifth. The packaging is a killer if its single-use and thrown away,which can make all the environmental benefits lost. But if the packaging
40、can be reused,if its glass bottles,like in the old days,we can get some benefits.12. What can we learn about home delivery meal kits?A. They can cut down on daily expenses.B. They will totally solve the problem of food waste.C. They can keep energy consumption to a minimum.D. They will benefit the e
41、nvironment with reusable packaging.13. What does the underlined word“fine-tune”in paragraph 3 mean?A. Attach.B. Adjust.C. Raise.D. Compare.14. The author suggests carrying meals with a delivery truck to_.A. reduce transport emissionsB. save more foodC. shop only in the supermarketD. shorten car trip
42、 distances15. Whats the authors attitude to meal kits?A. Supportive.B. Unfavorable.C Objective.D. Indifferent.【答案】12. D 13. B 14. A 15. C【解析】【分析】本文是一篇说明文。套餐可以减少食物浪费,但包装是个问题。家庭送餐包可以减少超过三分之二的食物浪费,但供应商需要改用可重复使用的包装,使其更加环保。【12题详解】细节理解题。根据第二段Home delivery meal kits(盒)can reduce food waste by more than two
43、-thirds,家庭送餐包可以减少三分之二的食物浪费。可以得知可利用的包装对环保有益。故选D。【13题详解】词义猜测题。第三段主要讲述量身定制餐会降低浪费。They fine-tune the amount of food to what they will actually eat. 人们可以根据将要吃多少来调整食物数量。故选B。【14题详解】推理判断题。根据倒数第二段Meal kits can reduce transport emissions(排放)if people go to the supermarket less frequently. If people only go an
44、d buy such goods as soap and toilet paper,they may only have to visit once every couple of months. A delivery truck can carry meals for a lot of people in the neighborhood. So dozens of car trips might be replaced with one truck trip.得知餐盒可以减少对交通排放,运送卡车可以一次给小区很多人送餐饭,减少交通排放。故选A。【15题详解】推理判断题。根据最后一段Howe
45、ver,study found that even if delivery meal kits reduced food waste to zero,they would still use up more energy overall than buying the same food from the supermarket unless the energy used for the meal kit packaging was cut by a fifth.得知研究表明外卖饭盒比超市买食物会耗费更多的能源,But if the packaging can be reused,if it
46、s glass bottles,like in the old days,we can get some benefits.但是如果这些包装能够被再利用,对我们还是会有一些益处的。作者对饭盒的使用是客观的态度。故选C。【点睛】猜测词义题在高考中有三种考查形式:生词猜测词义或熟词生义、猜测一句话的意思、指代关系猜词(代词或者名词)。从近三年考查形势看,三种考查方式同等重要。本文中考查的是同义词猜测。这种题型的解法主要是运用逻辑推理能力,自身的生活经验及生活常识。再联系上下文能读懂的部分,可以正确猜出词义。例如本文第二题,第三段主要讲述量身定制餐会降低浪费。They fine-tune the a
47、mount of food to what they will actually eat. 人们可以根据将要吃多少来调整食物数量。故选B。第二节 (共5小题;每小题2.5分, 满分12.5分)阅读下面短文, 从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Urban WildlifeCities are diverse ecosystems. In addition to visitors from the wild, a large number of species share our urban areas. As our cities spread, we nee
48、d to think about what it is like for other species to have human neighbors.Cities are built for humans. _16_For example, most city parks are kept neat and tidy so that humans will find them beautiful. But when we cut grass or plant flowers, we destroy natural habitats._17_When a bridge in Austin, Te
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
