四川省巴中市2020-2021学年高一下学期期末英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
6 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 四川省巴中市2020-2021学年高一下学期期末英语试题 WORD版含解析 四川省 巴中市 2020 2021 学年 一下 学期 期末 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、巴中市普通高中2020级年段质量检测英语试题(全卷满分150分 120分钟完卷)注意事项:1. 本试卷分第卷和第卷两部分. 答题前,考生务必将自己的娃名、考号填写在答题卡规定的位置. 2. 答题时请使用2B铅笔将答题卡上对应题目的答案标号涂黑;非选择题答题时必须用0.5毫米黑色墨迹签字笔,将答案书写在答题卡规定的位置,在规定的答题区域以外答题无效,在试题卷上答题无效. 3. 考试结束后,考生将答题卡交回. 第卷(选择题 共100分)第一部分 听力(共两节,满分30分)第一节(共5小题;每小题1. 5分,满分7. 5分)听下面5段对话. 每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出
2、最佳选项. 听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题. 每段对话仅读一遍. 1. How does the man go to school every day?A. By bus. B. By car. C. By bike. 2. What are the speakers talking about?A. A picture. B. A job. C. A park. 3. What will the man do tomorrow?A. Take an exam. B. Fly a kite. C. Help Mike study. 4. What does t
3、he woman plan to sell?A. The shoes. B. The computer. C. The lamps. 5. What does the man want the woman to do for him?A. Email a report. B. Print a report. C. Write a report. 第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)请听下面5段对话或独白. 每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项. 听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间.
4、每段对话或独白读两遍. 听第6段材料,回答第6、7题. 6. Whats the possible relationship between the speakers?A. Brother and sister. B. Mother and son. C. Father and daughter. 7. What does the woman decide to prepare at last?A. Some flowers. B. Some jewelry. C. A painting. 听第7段材料,回答第8、9题. 8. What does the man most want to do
5、 on the island?A. Swimming. B. Boating. C. Diving. 9. How long does the man plan to stay on the island?A. For eight days. B. For nine days. C. For ten days. 请听第8段材料,回答第10至12题. 10. What will the woman serve to the visitors?A. Orange juice. B. Coffee. C. Water. 11. When will the party end?A. At 9:30 p
6、m. B. At 10:00 pm. C. At 10:30 pm. 12. Whats the possible relationship between the speakers?A. Neighbors. B. Couple. C. Colleagues. 请听第9段材料,回答第13至16题. 13. What has the mans piano teacher been doing this week?A. Taking a course. B. Doing some exams. C. Resting at home. 14. When is the mans next piano
7、 lesson?A. On the 8th August. B. On the 15th August. C. On the 22nd August. 15. Where will the man get the music book?A. From the bookshop. B. From the library. C. From the music shop. 16. What will the speakers probably have after shopping?A. The burger. B. The fish. C. The pizza. 请听第10段材料,回答第17至20
8、题. 17. Who is the speaker?A. A primary school teacher. B. A secondary school teacher. C. A college teacher. 18. When does the speakers first period begin on Monday mornings?A. At 7:00 am. B. At 7:30 am. C. At 8:34 am. 19. How many periods does the speaker have on Monday afternoons?A. Two. B. Three.
9、C. Four. 20. What does the speaker think of her Mondays?A. Relaxing but boring. B. Difficult and worthless. C. Tiring but meaningful. 第二部分阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从题中所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项,在答题卡上将该项涂黑. ASome people learn a foreign language because they want to communicate with th
10、e local people. Some other people are just curious about foreign cultures. Whatever your reason may be,the best foreign language software around will certainly help you pick up the language in a few weeks. You will be able to speak fluently and understand the language clearly as well. Tell Me MoreTh
11、is software is widely used in U. S. schools,and it is believed to be the best foreign language learning software around the world. It offers instructions for learning Arabic,Chinese,Dutch,English,French,German,Italian,Japanese and Spanish. However,the software does not come cheap as it costs around
12、$250. Talk NowIf you are looking for cheaper language learning software,then this is just the suitable choice for you. This software will cost you around $40,and even though it is not as useful as Tell Me More,it is still very good software for the purpose. The disadvantage is that there is a clear
13、lack of interactive (相互作用的) activities for users so it does not result in fluency. Instant ImmersionThis software supplies learning material for up to 35 different languages,and it is widely considered as the best software for learning Spanish as well. It will cost you around $30,and this is a very
14、reasonable price for such a piece of highly recommended and loved language learning software. The learning courses are highly interactive,and the ever present speech recognition feature ensures that you are getting the pronunciation right when you speak. Kid SpeakThis is a kind of foreign language t
15、ranslation software that you can make use of,and it will cost you around $30. So it is safe to say that the level of performance will be similar to that of Talk Now. This software is designed more for the use of children for is interesting videos.1. In learning a language _.A. different people have
16、different purposesB. talking with the natives is quite necessaryC. understanding foreign cultures is very importantD. using software is the most effective way2. What is the disadvantage of Tell Me More?A. It lacks language learning methods.B. It costs much more than the others.C. It offers no intera
17、ctive activities.D. It provides no interesting videos for children.3. Which of the software best suits users with poor pronunciation?A. Tell Me MoreB. Talk NowC Instant ImmersionD. Kid Speak【答案】1. A 2. B 3. C【解析】【分析】这是一篇应用文。主要介绍了四款语言学习的软件。【1题详解】细节理解题。根据第一段中“Some people learn a foreign language becau
18、se they want to communicate with the local people. Some other people are just curious about foreign cultures. (有些人学习外语是因为他们想和当地人交流。有些人只是对外国文化感到好奇。)”可知,人们学习外语出于各种原因,即出于不同的目的。故选A项。【2题详解】细节理解题。根据第二段小标题Tell Me More下段落中“However,the software does not come cheap as it costs around $250. (然而,这款软件并不便宜,因为它的价格
19、在250美元左右。)”可知,Tell Me More的缺点是它比其他的贵很多。故选B项。【3题详解】细节理解题。根据第四段小标题Instant Immersion下段落中“The learning courses are highly interactive,and the ever present speech recognition feature ensures that you are getting the pronunciation right when you speak. (学习课程是高度交互式的,并且始终存在的语音识别功能,确保您在说话时获得正确的发音。)”可知,Instan
20、t Immersion这款软件最适合发音不好的用户。故选C项。BWhen I was four years old,I got stung(螫) by a beetwice in one week!After that,I had a fear of bees.Thats when my parents suggested that I learn about bees instead of being frightened. I read picture books and watched videos about bees,and I learned that bees help make
21、 the food we eat because of their pollination(授粉). Take pizza,for example. If we didnt have bees to pollinate tomato plants,we wouldnt have tomatoes for sauce. And we wouldnt have cheese without pollination,either.The bad news is that bees are struggling to survive. Many are dying. Some scientists t
22、hink it might be because of chemicals that are used to kill other insects. What would happen if there were no more bees? I wanted to help. I thought, “What if I make lemonade,sell it,and raise money to help bees?” I talked to my grandmother Helen. She gave me her recipe(调制法) for lemonade. It came fr
23、om a cookbook from 1940.I added honey to her old recipe. That way,I could sell the lemonade and donate some of the money to groups that are helping to save bees. I could also support local beekeepers by using their honey in my product. And I would be educating others on the importance of bees and he
24、lping to save them.My dad showed me how to work out what supplies I needed to buy. At first,I sold lemonade at a stand at a kids business event. But I wanted to help bees all year round. We talked to a pizza place near where I live. They said they wanted to sell it. Now more than 30 stores sell it,t
25、oo. This year we sold about 140,000 bottles. I love helping to save bees. Its the sweetest feeling ever.4. After learning about bees,the author _.A. discovered their importance to peopleB. developed an interest in insectsC. knew how to deal with themD. became afraid of them5. What led the author to
26、start her business?A. Bees worrying condition.B. A cookbook from 1940.C. Helens special recipe.D. Her parents words.6. Which of the following words can best describe the author?A. Careful and polite.B. Kind and caring.C. Brave and smart.D. Strong and patient.7. Whats the best title for the text?A. F
27、rom lemon to lemonade.B. A kid and her bees.C. A healthy heart.D. A sweet idea.【答案】4. A 5. A 6. B 7. D【解析】【分析】本文是记叙文。文章讲述了小女孩了解蜜蜂之后,通过销售自制蜂蜜柠檬汁来帮助那些处于危难之中的蜜蜂。【4题详解】推理判断题。根据第一段中的I learned that bees help make the food we eat because of their pollination.we wouldnt have cheese without pollination,eithe
28、r可知,女孩通过了解蜜蜂认识到了蜜蜂的重要性。故选A。【5题详解】细节理解题。根据第二段中的The bad news is that bees are struggling to survive. Many are dying.What would happen if there were no more bees?I wanted to help可知,蜜蜂的处境很危险,作者对此很担忧,因此打算卖柠檬汁来帮助蜜蜂。故选A。【6题详解】推理判断题。根据最后一段中的I wanted to help bees all year round (我想全年都帮助蜜蜂)及I love helping to
29、save bees(我喜欢帮助拯救蜜蜂)可知,小女孩喜欢帮助蜜蜂,她富有爱心、很善良。故选B。【7题详解】主旨大意题。根据文中小女孩为救蜜蜂而萌生出销售自制蜂蜜柠檬汁的想法及文章最后一句Its the sweetest feeling ever.(这是最甜蜜的感觉。)可知,D项适合作为标题。【点睛】文章标题形式的主旨大意题的难度在于被选选项要具有高度的概括性,因此抓住主题句的关键词是关键,根据文中小女孩为救蜜蜂而萌生出销售自制蜂蜜柠檬汁的想法及文章最后一句Its the sweetest feeling ever.(这是最甜蜜的感觉。)可知D项适合作为标题。CIts been well ove
30、r a year since COVID-19 first appeared. Although the virus continues to be a problem in many parts of the world, things are starting to turn back in our favor with the help of vaccines(疫苗). Vaccine development started in February 2020, when it became clear to scientists that a solution to the pandem
31、ic would need a global effort to vaccinate as many people as possible. The COVAX(COVID-19 Vaccines Global Access)mechanism was then created to ensure equal access to safe and effective vaccines for all countries and regions, according to Business World. Of course,this would take great effort,since v
32、accines typically take years to develop. However,COVID19 needed faster development. The first COVID vaccinethe Pfizer vaccinewas approved by UK health authorities on Dec 2, 2020, according to science journal Nature. This was made possible through the use of mRNA (信使核糖核酸). Vaccines developed with mRN
33、A use the virus spike protein (刺突蛋白) to create antibodies (抗体) that can fight the virus. Companies like Moderna and Pfizer have created their own mRNA vaccines, according to the BBC. However,these vaccines must be stored at very low temperatures, which is not possible everywhere. In response, Chines
34、e companies like Sinopharm and Sinovac have developed vaccines using dead viruses instead of spike proteins. These vaccines can be kept at regular temperatures. Although there have been rumors about vaccines being unsafe, the majority of people seem to realize the importance of vaccination for build
35、ing mass immunity in order to stop the virus from spreading. Zhang Wenhong,Chinas leading expert on infectious diseases,said its good that the world has come to understand that the vaccines will protect us, according to Global Times. Zhang added that human beings belong to one family. Vaccines are a
36、 kind of medicine that we all must share in order to stay safe and healthy.8. Why was COVAX created?A. To create more COVID19 vaccines.B. To protect people with COVID19.C. To help countries produce their own vaccines.D. To make sure more people can get vaccines.9. What is Paragraph 4 mainly about?A.
37、 Who made the first COVID19 vaccine.B. How to prevent COVID19.C. How mRNA vaccines work.D. Why scientists use mRNA to make spike proteins.10. What is the difference between the Pfizer vaccine and Chinese vaccines?A. Chinese vaccines use viruses from spike proteins.B. Chinese vaccines can be kept at
38、a normal temperature.C. The Pfizer vaccine is based on a Chinese vaccine.D. The Pfizer vaccine is suitable for children.11. Which of the following might Zhang Wenhong agree with?A. Medicine is the only way to deal with infectious diseases.B. Some vaccines might be unsafe.C. Mass immunity cant stop t
39、he virus from spreading.D. Vaccines can keep all of us safe from COVID19.【答案】8. D 9. C 10. B 11. D【解析】【分析】这是一篇说明文。文章讲述了自新冠病毒爆发以来,为解决这一流行病全球努力研发新冠疫苗,以确保人类的安全和健康,并介绍了中国疫苗的特点,和专家的观点。【8题详解】细节理解题。根据第二段中“The COVAX(COVID-19 Vaccines Global Access)mechanism was then created to ensure equal access to safe an
40、d effective vaccines for all countries and regions, according to Business World. (据商业世界报道,随后建立了CO-VAX(新冠病毒疫苗全球获取)机制,以确保所有国家和地区平等获得安全有效的疫苗。)”可知,为了确保更多的人能够接种疫苗,所以建立了CO-VAX。故选D项。【9题详解】主旨大意题。根据第四段“This was made possible through the use of mRNA (信使核糖核酸). Vaccines developed with mRNA use the virus spike p
41、rotein (刺突蛋白) to create antibodies (抗体) that can fight the virus. (这是通过使用mRNA实现的。用mRNA开发的疫苗利用病毒的刺突蛋白产生抗体来对抗病毒。)”可知,第4段的主要内容是mRNA疫苗是如何工作的。故选C项。【10题详解】细节理解题。根据第五段“However,these vaccines must be stored at very low temperatures, which is not possible everywhere. In response, Chinese companies like Sinop
42、harm and Sinovac have developed vaccines using dead viruses instead of spike proteins. These vaccines can be kept at regular temperatures. (然而,这些疫苗必须在非常低的温度下储存,这不是所有地方都可以做到的。作为回应,像Sinopharm和Sinovac这样的中国公司已经开发出使用死病毒而不是刺突蛋白的疫苗。这些疫苗可以在正常温度下保存。)”可知,辉瑞疫苗和中国疫苗的区别是中国疫苗可以在常温下保存。故选B项。【11题详解】推理判断题。根据最后一段“Zhan
43、g Wenhong,Chinas leading expert on infectious diseases,said its good that the world has come to understand that the vaccines will protect us, according to Global Times. Zhang added that human beings belong to one family. Vaccines are a kind of medicine that we all must share in order to stay safe an
44、d healthy. (据环球时报报道,中国首席传染病专家张文宏表示,世界已经认识到疫苗可以保护我们,这是件好事。张补充说,人类属于一个家庭。疫苗是一种药物,我们都必须分享,以保持安全和健康。)”可以推知,张文宏认为疫苗可以保护我们所有人免受COVID-19的危害。故选D项。DThe English are famous for their manners. The phrase,“Manners maketh the man” was first used by Englishman William of Wykeham back in 1324. But its just as impor
45、tant today. Books are written on the subject,advice columns in magazines tell people how to behave,and “finishing schools” still exist to make sure that young girls become young “ladies”. There is a popular joke in England that says,“If only queuing was an Olympic sport,wed win hands down. ”No one k
46、nows exactly how and when it started,but queuing plays an important role in the English social make-up. Of course,they arent the only people who queue,but the English seem to do it better than anyone else. As one visitor said,“I have travelled across Europe,the Middle and Far East and nowhere have I
47、 seen the queues which are formed in England. ”When it comes to language,many other notions are more direct in their communication. The English,however,communicate in a different way. For example,an American who wants to talk to a workmate might say,“Got a minute?” while an English person will often
48、 say,“Sorry to bother you,but could you possibly have a minute or so for a quick chat if you dont mind,please?”The English also love to apologize for things. When pushing past someone,people say “sorry”. And they will apologize if you walk into them,“Whoops!Sorry!My fault. ”In fact,no one seems to s
49、ay “sorry” as much as the English:“Sorry I m late. /Sorry I forgot to call you last night. /I m sorry you didnt get the e-mail. ”And so on. Anyway,thanks for reading,and sorry if Ive taken up too much of your time!12. What does underlined phrase “finishing schools in Paragraph 1 refer to?A. Schools
50、where students finish their higher education.B. Schools that prepare children for future jobs.C. Schools where boys and girls go to separate classes.D. Schools that teach girls how to behave.13. What the visitor said in Paragraph 2 means that _.A. the English are good queuersB. England is really wor
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
校长学习助理竞聘演讲辞稿.pdf
