内蒙古鄂尔多斯市2018-2019学年高二上学期期中考试英语试卷 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
2 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 内蒙古鄂尔多斯市2018-2019学年高二上学期期中考试英语试卷 WORD版含解析 内蒙古 鄂尔多斯市 2018 2019 学年 上学 期中考试 英语 试卷 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、鄂尔多斯市20182019学年第一学期期中考试高二年级英语试题注意事项:1作答前,请将自己的姓名、准考证号、考场号、座位号填写在答题纸上相应位置,并核对条形码上的姓名、准考证号等有关信息。2答题内容一律填涂或书写在答题纸上规定的位置,在试题卷上作答无效。3本试题分第I卷(选择题)和第II巻(非选择题)两部分。第I卷第一部分阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小题,每题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。AA student was one day taking a walk with his teacher. A
2、s they went along, they saw a pair of old shoes lying in the path. They were a poor farmers, who was working in the nearby field.The student turned to the teacher, saying: “we will hide his shoes, and hide ourselves behind those trees, and wait to see what he will do.”“My young friend,” answered the
3、 teacher, “we should never make fun of the poor. Why not put a coin in each shoe, and then we will hide ourselves and watch?” The student did so and they both hid themselves behind the trees. The poor man soon finished his work, and came across the field to the path where he had left his coat and sh
4、oes.After putting on his coat, he put his foot into one of his shoes, and felt something hard. Then he bent (弯腰) down to feel what it was, and found the coin. Surprised, he looked at the coin, turned it around and looked at it again. He then looked around, but no person was seen. He put the money in
5、to his pocket, and continued to put on the other shoe. His surprise was doubled on finding the other coin.He couldnt control his feelings and fell to his knees, looked up to the sky and expressed his thanks. Then he spoke of his wife, sick and helpless, and his children without bread. He said the he
6、lp would save them from dying.The student stood there deeply moved, and his eyes filled with tears. “Now,” said the teacher, “are you not much happier than if you had hidden the shoes?”1. When the student saw the shoes, he wanted to _.A. steal them B. find their ownerC. play a joke on the owner D. g
7、ive the owner some money2. According to the passage, the teacher is _.A. quiet and honest B. kind and friendlyC. patient and clever D. strict and careful3. When the farmer saw the second coin, he _.A. was very excited and gratefulB. was worried and looked up at the skyC. was surprised and decided to
8、 find the ownerD. spoke of his difficulties and asked for more help4. . What can we learn from the passage?A. It is never too late to learn. B. All good things come to an end.C. Where there is a will, there is a way. D. True happiness comes from helping others.【答案】1. C 2. B 3. A 4. D【解析】本文为故事类文章。一个年
9、轻人想搞恶作剧,把在地里干活的穷人的鞋子藏起来,看他会有什么反应。但和他在一起的教授劝阻了他,相反让他给穷人鞋子里放了两枚硬币。结果穷人特别感动,跪下向上帝感恩。年轻人通过这件事知道了“给予要比接受更幸福”这句话的真谛。【1题详解】细节理解题。结合第二段The student turned to the teacher, saying:“we will hide his shoes, and hide ourselves behind those trees, and wait to see what he will do” 可知学生看见干活的穷农夫的鞋子想把鞋子藏起来,他们自己则藏在树后面,
10、等着看没鞋子的穷农夫会怎么做,可推断出这个学生想和穷农夫开玩笑,所以C为正确答案。.【2题详解】推断判断题。结合文章第三段的内容“学生想把农夫的鞋子藏起来捉弄农夫,而老师则是让学生放两个硬币在他鞋中以帮助农夫”,可知这位老师是kind and friendly,所以选B。【3题详解】细节理解题。倒数第二段和倒数第三段His surprise was doubled on finding the other coin. He couldnt control his feelings and fell to his knees, looked up to the sky and expressed
11、 his thanks. 可知“他(农夫)更加惊奇地发现另一枚硬币,他无法控制住自己的情感。他跪下,看着天,感激的哭了”,由此可推断出“农夫看到第二枚硬币非常激动和感恩。故A正确。【4题详解】推理判断题。一个年轻人想搞恶作剧,把在地里干活的穷人的鞋子藏起来,看他会是什么反应。但和他在一起的教授劝阻了他,相反让他给穷人鞋子里放了两枚硬币。结果穷人特别感动,跪下向上帝感恩。尤其是最后一段的The student there deeply moved, and his eyes filled tears.“ Now,” said the teacher, “are you not much happ
12、ier than if you had hidden the shoes?” (那个学生被深深地感动了,他的眼睛里充满了泪水。“现在,”老师说,“你难道不比藏鞋更快乐吗?”),由此可推断出:年轻人通过这件事知道了“给予要比接受更幸福”这句话的真谛,故选A项。BHello! My name is Lisa, and I am a lioness. I live on the open grasslands of Africa with my family. Lions living in a group are called a pride.My father is strong and pow
13、erful. He and his cousin are the leaders of our pride. The other members are my mother, her sisters, and their children.The area where a pride lives is big! We roar (咆哮) to tell each other where we are and to warn strangers to stay away.Meet my new baby brother. His name is Leon. See the spots on hi
14、s fur? We lions are born spotted or striped (有条纹的). As we grow older, the spots gradually disappear.Lionesses usually spend their entire lives with their birth pride, but Leon will leave when he is about three years old. Hell run around with a male (雄性的) friend or relative for a few years until they
15、 take over a pride of their own.But for now, we have lots of fun together. We often play and fight for hours, which can help us practice skills that we will need for hunting.We lions keep ourselves very clean. Just like a house cat, I clean my fur (毛) with my tongue. We clean for each other, too, to
16、 show were friends.Lions like to sleep for most of the day. We hunt in the cool evening. Female (雌性的) lions hunt more often than male lions. We work together as a team. At the right moment, we attack and kill our prey. Then we share it. Male lions usually eat first. Females eat next. Baby lions are
17、the last to eat. The smallest one gets the least food.Since we are full, its time to go to find a nice place for a sleep. Bye!5. Lisa in this passage is the name of _.A. a girl B. a male lionC. a female lion D. a pride6. The underlined word “prey” in the passage probably means _.A. the animal that i
18、s hunted B. the animal that is dangerousC. the animal that is powerful D. the animal that is ill7. Which of the following is NOT true?A. Lions sometimes clean their fur for each other.B. Lions also develop their skills of hunting by having fun.C. Lions in Africa usually hunt for food in the evening.
19、D. Baby lions are often the first to get food in their group.8. The passage is written for _.A. doctors B. touristsC. children D. hunters【答案】5. C 6. A 7. D 8. C【解析】【分析】本文为科普说明文。本文介绍了狮子的特征和生活习性。母狮子Lisa以第一人称叙述了草原上的狮子群的日常生活。她还介绍了雄狮和母狮子日后不同的生活发展方向。【5题详解】细节理解题。根据第一段的My name is Lisa, and I am a lioness可知L
20、isa是一只雌性狮子,所以选择C【6题详解】词义推测题。根据倒数第二段“prey”所在的句子的上文We hunt in the cool evening. . We work together as a team. At the right moment, we attack and kill our prey.可知,狮子在晚上狩猎,狮子是一起狩猎,时机恰当的时候,狮子们一起攻击并杀死猎物。由此很容易猜出“prey”是指“猎物”。所以A正确。【7题详解】细节理解题。根据倒数第三段中的句子We clean for each other, too.可知A项正确。根据第六段中的句子We often
21、play and fight for hours, which can help us practice skills that we will need for hunting. 可知B项正确。根据倒数第二段中的句子We hunt in the cool evening. 可知C项正确。根据句子The smallest one gets the least food.可知D项不正确。综合分析可知答案选D。【8题详解】推理判断题。根据全文Lisa的叙述,她是只母狮子,她有自己的父母,兄弟姐妹,经常跟她的小弟弟玩。所以可以推断这篇文章是写给孩子们的。所以答案选C。【点睛】阅读中我们经常会遇到许多
22、生词。这时许多同学立即翻阅词典,查找词义。这样做不但费时费力,而且影响阅读速度、影响对语篇的整体把握。事实上,阅读材料中的每个词与它前后的词语或句子甚至段落都有联系。我们可以利用语境(各种已知信息)推测、判断某些生词的词义。例如第2小题词意猜测题。根据倒数第二段“prey”所在的句子的上文We hunt in the cool evening. . We work together as a team. At the right moment, we attack and kill our prey.可知,狮子在晚上狩猎,狮子一起狩猎,时机恰当的时候,狮子们一起攻击并杀死猎物。由引很容易猜出“
23、prey”是指“猎物”。所以A正确。CThe last few days before Christmas passed quickly and it was soon Christmas Eve. That night when everyone went to bed, Bunny couldnt sleep. He still couldnt think of what he wanted his Christmas gift to be. He wondered how Father Christmas would know what to bring him if he didnt
24、know himself.As he was sitting up in bed, Bunny heard a big noise on the roof (屋顶) and a sound downstairs. It was Father Christmas, he realized. Bunny jumped out of bed and raced down the hall to the stairs hoping to have a look at the old man with his own eyes.By the time Bunny reached the bottom o
25、f the stairs, though, everything was again silent. Beautiful gifts were piled (堆积) under the Christmas tree, but Father Christmas was gone. He looked for him for a few minutes, but it was already too late. Bunny turned to climb back upstairs when he heard a cry.“Hello,” said Bunny. “Is somebody ther
26、e?”He was answered by another cry. Bunny looked around the big pile of gifts to see what was making the noise. Right under the tree was a funny looking brown animal with big feet and sad eyes. Bunny might have mistaken it for a dog, if it hadnt been for the antlers (鹿角) on its head.“Are you a reinde
27、er (驯鹿)?”asked Bunny.“Yes,” replied the animal, “my name is Ralph.”“And you were pulling Father Christmas sled (雪橇)?”“I was until I got airsick,” replied Ralph, “Im afraid I wasntcut out forthe job. Now Im stuck here and I dont know how to get back to the North Pole.”“Well, if you like, you can stay
28、 with us as a friend,” said Bunny. As he made the offer, Bunny suddenly realized the gift he wanted from Father Christmas was a new friend!9. Why couldnt Bunny fall asleep on Christmas Eve?A. He had a lot of things to do. B. He was disturbed by a big noise.C. He was thinking of what gift he would ge
29、t. D. He wanted to have a look at the reindeer.10. As soon as Bunny came downstairs, he _.A. was probably very sad B. found what he wantedC. ran into a reindeer D. heard a loud cry11. What would be the best title for the text?A. A strange Christmas tree B. A special Christmas giftC. A quiet but smar
30、t boy D. A lovely reindeer【答案】9. C 10. A 11. B【解析】【分析】本文为记叙文。故事发生在圣诞节的前夜。Bunny因不知道能得到什么样的特殊礼物而难以入睡。后来一只驯鹿出现了,Bunny突然意识到他想向圣诞老人要的不寻常的礼物原来就是这样一位新的朋友。【9题详解】细节理解题。依据第一段中的句子“He still couldnt think of what he wanted his special Christmas gift to be. He wondered how Santa would know what to bring him if he
31、 didnt know himself.” 他仍然想不出他想要什么特别的圣诞礼物。他想知道,如果不了解他自己,Santa会怎么知道他想要什么礼物呢。可知,Bunny不知道能得到什么样的特殊礼物,因为才无法入睡。故答案为C。【10题详解】细节理解题。依据文中第二段最后一句“Bunny jumped out of bed and raced down the hall to the stairs hoping to have a look at the old man with his own eyes.”及第三段中的 “By the time Bunny reached the bottom o
32、f the stairs, though, everything was again silent. Brightly wrapped presents were piled under the Christmas tree, but Santa Claus was gone. He looked for him for a few minutes, but it was already too late. ” Bunny希望能亲眼看看圣诞老人。Bunny到了楼梯底部时,一切又都安静下来了。圣诞树下挂着漂亮的礼物,圣诞老人却不见了。他找了他几分钟,但已经太迟了。可推测,Bunny希望亲眼看到圣
33、诞老人,但没有看到,因此他可能有点伤心失望。分析选项可知A正确。【11题详解】主旨大意题。依据文章最后一段中的最后一句“Bunny suddenly realized the gift he wanted from Santa Claus was a new friend!”可知,Bunny突然意识到他想向圣诞老人要的不寻常的礼物是一位新的朋友。点出了主题。故答案为B。【点睛】选择标题在英语阅读理解中属于主旨大意题,是一种深层理解题。确定最佳标题的方法。在阅读文章时,要注意文章中反复出现的或强调的信息,寻找与文章大多数内容相关的信息。找出覆盖全文的核心词汇,看选项内容是否切中文章的中心论题。也
34、就是要看选项内容与作者的写作目的是否一致。如第3小题,文章反复出现的单词是Christmas gift,这与B项A special Christmas gift相照应。寻找文章的主题句。文章主要论题的关键是找到文章的主题句。主题句通常在文章的首段,也可能在文章的末段,在文章的某一段落,或分散在文章的各个段落中。如果每个段落都有主题句,那么把各段落的主题句的中心集中起来,即为全文的主题句。本文的中心句在文中最后一句“Bunny suddenly realized the gift he wanted from Santa Claus was a new friend!”可知,Bunny突然意识到
35、他想向圣诞老人要的不寻常的礼物是一位新的朋友。点出了主题。故答案为B。DA man came home from work late, tired, to find his 5-year-old son waiting for him at the door.“Daddy, how much money do you make each hour?”“If you must know, I make 20 each hour.”“Oh,” the little boy answered, with his head down. He thought for a moment, looked u
36、p and said, “Daddy, could you lend me 10?”The father was furious, “If you asked for the money to buy a toy or some other rubbish, then go straight to your room and think about why are you so selfish (自私)!”The little boy went to his room no words and shut the door. After a short while, the father cal
37、med (平静) down, and started to think, “Maybe he really needs to buy something and he didnt really ask for money very often.” So he went to the little boys room.“Sorry!Maybe I was too hard on your just now.” said the man, “Heres 10.”“Oh, thank you Daddy!” he said happily. Then the boy took out some co
38、ins. When the father found that the boy already had money, he got angry again.“Why do you want more money since you already have some?” the father shouted angrily.“Because I didnt have enough, but now I do.” The little boy replied, “Daddy, I have 20 now. Can I buy one hour of your time? Please come
39、home early tomorrow. I would like to have dinner with you. ” 12. How much does the boys father make one hour?A. 10 B. 20C. 30 D. 4013. In this passage, the underlined word “furious” means _ .A. very angry B. quite happyC. too excited D. a little nervous14. The boy wanted to buy _ with twenty dollars
40、.A. a new novel for himself B. a nice present for his fatherC. a toy for his own birthday D. one hour of his fathers time15. From the passage, we can infer that the boys father .A. often played with his son B. spent little time with his sonC. didnt love his son at all D. often came home early【答案】12.
41、 B 13. A 14. D 15. B【解析】本文为故事类文章。一个男人每天下班回家很晚,一天他的儿子问他挣多少钱,问能借给他10美元吗?爸爸很生气,认为他是要买玩具,没有给他。后来想想儿子并不是总要钱,但进房间时发现儿子有钱,又变得生气了。儿子说他想用钱来买他一小时的时间,和他一起吃晚饭。本文告诉父母:要多花点时间陪伴家人。【12题详解】细节理解题。根据“If you must know, I make $20 an hour.”“如果你非要知道的话,(我告诉你)一小时赚29美元。由此可知选B。【13题详解】推理判断题。根据The father was furious, “If you a
42、sked for the money to buy a toy or some other rubbish, then go straight to your room and think about why are you so selfish (自私)!”根据父亲后面说话内容可知,父亲认为孩子要钱买玩具或其他的不好的东西,才让孩子想想为什么如此自私。下文“After a short while, the father calmed (平静) down,”一小时后冷静下来,可知父亲很生气之后冷静下来。 以及下文“When the father found that the boy alrea
43、dy had money, he got angry again.”,父亲发现孩子有钱了,再一次生气,可知前面是生气的了。由这两处可知,本词为“非常生气”,因此选A。【14题详解】细节理解题。根据最后一段中的Can I buy an hour of your time? Please come home early tomorrow. I would like to have dinner with you.”可知男孩想用钱来买爸爸的一个小时的时间。分析选项可知, D项符合题意。【15题详解】推理判断题。前文提到父亲很晚才回家,下文提到男孩想用20美元买父亲的一小时的时间,可知这位父亲和儿子共
44、度的时间很少。分析选项可知B项符合题意,故选B项。第二节(共5小题,每小题2分,满分10分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。第二节(共5小题;每小题2分,满分10分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。When I was a kid, the thing I enjoyed most about New Years Eve was trying to stay awake until midnight. _16_ However, I usually fell asleep before the
45、New Year arrived. It wasnt until my 10th birthday that I reached the finish line and was able to cheer with the rest of the family. When I woke up the next morning, my mom asked me if I wanted to make a New Years resolution.(决心要做的事)._17_After she explained it to me, I said I would try to fight less
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-396693.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
