四川省宜宾市普通高中2020届高三英语适应性考试(三诊)试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
2 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 四川省 宜宾市 普通高中 2020 届高三 英语 适应性 考试 试题 解析
- 资源描述:
-
1、四川省宜宾市普通高中2020届高三英语适应性考试(三诊)试题(含解析)(考试时间:120分钟 满分:150分)第一部分 听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。例:How much is the shirt?A. 19.15. B. 9.18. C. 9.15.答案是C。1.【此处可
2、播放相关音频,请去附件查看】Where does the conversation probably take place?A. At a library.B. At a bookstore.C. At a grocery store.【答案】A【解析】【原文】M: Here are my books, and heres my card.W: Oh, OK. But we dont check out books here anymore. We only give out information. You should use the self-checkout booths by the
3、 exit. M: Sometimes I long for the good old days!2.【此处可播放相关音频,请去附件查看】How does the woman advise the man to buy a hat?A. From an online shop.B. From a store downtown.C. From the mans company.【答案】A【解析】【原文】M: Where did you get that hat? I want one just like it.W: At a store called Hat World downtown, bu
4、t it was the last one. Try going online to see if you can place an order.M: OK, thanks. I hope the company has its online shop.3.【此处可播放相关音频,请去附件查看】How much will the final rent be? A. $30,000.B. $28,000.C. $32,000.【答案】B【解析】【原文】M: Lucy, I was wondering if you could take a little off the rent. It is a
5、little bit expensive.W: I can take two thousand off. Thatll make the rent twenty-eight thousand dollars.4.【此处可播放相关音频,请去附件查看】What can the woman most probably be?A An editor.B. A teacher.C. A housewife.【答案】A【解析】【原文】M: The work is very hard, but its interesting.W: Mine isnt hard, but its not so interes
6、ting. M: What do you do?W: I work in a publishing house.5.【此处可播放相关音频,请去附件查看】Why will Mr. Rogers ask for leave next week?A. To take a holiday.B. To go on business.C. To attend a wedding.【答案】C【解析】【原文】W: Its said that Mr. Rogers will be off work next week.M: Yes, exactly.W: For what? To take a holiday
7、or go on business?M: Neither. Hes travelling to see his niece. Shes getting married next Tuesday.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】6. What does the man want to do in
8、the store within the next year?A. To wash cars.B. To sell cars.C. To fill cars with gas.7. What is the most possible relationship between the two speakers?A. Friends.B. Colleagues.C. Salesman and customer.【答案】6. B 7. A【解析】【原文】W: Are you still looking for a new job?M: No. Last week, I was hired by th
9、e BMW store.W: Really? What will you be doing there?M: Well, for now, my job is to wash cars and fill them with gas. But I hope that within the next year, Ill be selling cars.W: Wow. Youd be really good at that. In high school, when you used to sell T-shirts, you convinced a lot of people to buy the
10、m.M: Yeah. But that was a long time ago!W: True.M: Yeah. But I actually believe I can be a good car salesman at the BMW store.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】8. Where can the man get money?A. From the Dunnes Bank.B From the Bank of Ireland.C. From the Allied Irish Bank.9. What should the man do f
11、irst according to the woman?A. Turn left.B. Turn right.C. Cross the road.10. Which word can best describe the woman?A. Honest.B. Warm-hearted.C. Open-minded.【答案】8. C 9. C 10. B【解析】【原文】M: Excuse me, can you tell me how to reach the bank please?W: Which bank? There are two: the Allied Irish Bank and t
12、he Bank of Ireland. M: I have an AIB pass card and I want to get money from the bank.W: You need to go to the Allied Irish Bank which is near the local shopping center, Dunnes Stores. M: How do I get there? I have no knowledge of this area.W: Cross the road and turn left at the other side. Walk alon
13、g the footpath until you reach the traffic lights. You will see a shopping center on the right hand side. Walk across the road and turn right after the shopping center. Keep going straight for about 100m and the bank is to your left.M: It sounds a little bit difficult. How far is it from here?W: Its
14、 not so difficult. Its about five minutes walk from here. I can draw a map for you if you wish. M: Oh, I would really appreciate that.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】11. What is the problem with the man?A. He cant sleep well.B. He cant wake up for work.C. He cant make an appointment.12. What does
15、 the man think he should do ?A. Make an appointment.B. Stay up late.C. Stay home.13. Why didnt the man tell the woman about his problem?A. He could deal with it.B. He could stand it.C. It might bother her.【答案】11. A 12. C 13. C【解析】【原文】M: I cant sleep, Lisa. Im gonna call in sick tomorrow.W: You shoul
16、d go to see the doctor. This is the third time this week youve stayed up all night. Are you all right?M: I m not sure anymore. I feel fine and I get tired when it gets late but then I just stay awake.W: Ill call Dr. Jack at nine to make an appointment.M: Im fine. Ill come to bed.W: Please do. Youll
17、only get a couple hours of sleep at most before you have to wake up for work.M: I think I should stay home.W: Are you stressed about something?M: Yes, its the new director. She is not a pleasant person to work for. Three people have quit in the past two weeks. Everyone walks around the office scared
18、.W: Why didnt you tell me this before?M: I didnt want to bother you with it. I cant afford to quit without lining up another job.W: Im gonna get that raise starting next month, so you should consider that.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】14. What is the relationship between the two speakers?A. Doc
19、tor and patient.B. Policewoman and driver.C. Teacher and student.15. Why did the man have to be punished?A. He hit the woman.B. He killed a dog in the street.C. He drove too fast after drinking.16. Whats the speed limit in the business center of a city?A. 40 mph.B. 50 mph.C. 60 mph.【答案】14. B 15. C 1
20、6. A【解析】【原文】W: OK, your driving license.M: Here! Listen to me, officer, it wasnt my fault. It was that dog.W: What dog? I didnt see any dogs.M: Its true, officer. There was a dog in our street. If it wasnt for the dog, we wouldnt have almost hit you.W: How fast were you going?M: Well, it was about 5
21、0 mph or less. I was driving very slowly.W: 50 mph? Dont you know the speed limit in the business center of a city is 40 mph? All right. Thatll be one hundred dollars.M: Wait a second! What do you mean “one hundred dollars”?W: Its one hundred dollars. Speeding and driving after drinking. You cant fo
22、ol me with that smell on your breath.听下面一段独白,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】17. What do you think The Voice is?A. A volunteer center.B. A newspaper.C. An organization.18. Whats the best reason for taking the job according to the speaker?A. To make some money.B. To have fun.C. To learn to type.19. When are
23、 volunteers expected to start working?A. Immediately.B. Next week.C. Tomorrow.20. What kind of volunteers do they need?A. Those who need money.B. Those who have rich experience.C. Those who can manage their time well.【答案】17. B 18. B 19. A 20. C【解析】【原文】Hello! Im Harvard Smith. As the editor of The Vo
24、ice, Id like to introduce you to our school daily newspaper. We need volunteers to help us with our newspaper. Experience isnt absolutely necessary. But we need people with writing and typing skills. Since The Voice comes out five days a week, we need excellent students who know how to plan their ti
25、me well. Good grades are necessary. We can pay you, depending on your work but dont expect to get rich. This isnt something you do for the money. Mostly its just for fun. Anyone who is interested in this job should speak to me immediately after this meeting. Be prepared to start right now. The first
26、 issue goes to press tomorrow.第二部分 阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。ASuperb Performance From Affordable Digital Hearing AidChicago Dr. Cherukuri has invented a medical-grade, ALL-DIGITAL,affordable hearing aid.He knew that untreated hearing loss cou
27、ld lead to depression, social isolation, anxiety, and symptoms consistent with dementia and Alzheimers disease. In his practice he knew that many of his patients would benefit from new digital hearing aids but many couldnt afford the expense, which is not generally covered by Medicare and most priva
28、te health insurance policies.Same Technology as $ 3,500 Hearing AidsHe evaluated all the high-priced digital hearing aids on the market and then created his own affordable version-called MD Hearing Aid AIR for its virtually invisible, light weight appearance. This doctor-designed digital hearing aid
29、 delivers clear sound all day long and the soft flexible ear domes are so comfortable that you wont realize you are wearing them.This new digital hearing aid is packed with the features of its $3,500 competitors at a small part of the cost. Now most people with hearing loss are able to enjoy crystal
30、 clear, natural sound-in a crowd, on the phone, in the wind -without “whistling” and annoying background noise.Try it at Home with a 45-Day Risk-Free TrialOf course, hearing is believing, and we invite you to try it for yourself with our RISK-FREE 45-day home trial. If you are not completely satisfi
31、ed, simply return it within that time period for a full refund of your purchase price.Mini Behind-the-Ear Digital Hearing AidAudiologist-TestedPDA-RegisteredFREE Shipping in USABatteries Included! Comes Ready to UseFor the Lowest Price Call Today Phone Lines Open 24 Hours EVERY DAY Doctor-Recommende
32、d Nearly Invisible Thousands of Satisfied Customers 100% Money-Back Guarantee!FREE Batteries for a Full Year!21. What is the best advantage of MD Hearing Aid AIR?A. Fashionable.B. Low-priced.C. Visible.D. Risk-free.22. From the passage, we know the new product _.A. satisfies all the customersB. is f
33、ree to use for one yearC. can function without batteriesD. is safe and reliable23. What is the purpose of the passage?A. To prevent peoples hearing loss.B. To promote a new hearing aid.C. To compare two affordable hearing aids.D. To collect customers advice about home trial.【答案】21. B 22. D 23. B【解析】
34、这是一篇应用文。文章主要介绍了一款价格低廉的助听器MD Hearing Aid AIR,以及这款助听器的价格,服务等情况。【21题详解】推理判断题。根据第三段中He evaluated all the high-priced digital hearing aids on the market and then created his own affordable version-called MD Hearing Aid AIR for its virtually invisible, light weight appearance. 他评估了市场上所有高价的数字助听器,然后创造了自己负担得
35、起的版本-称为MD Hearing Aid AIR,因为它几乎看不见,重量很轻。由此可知,MD Hearing Aid AIR最大的优势是价格低廉。结合选项,故选B。【22题详解】细节理解题。根据文章第三段中This doctor-designed digital hearing aid delivers clear sound all day long and the soft flexible ear domes are so comfortable that you wont realize you are wearing them. 这款由医生设计的数字助听器整天都能发出清晰的声音,柔
36、软而灵活的耳罩非常舒适,你不会意识到自己戴着它们。以及文章第四段中Now most people with hearing loss are able to enjoy crystal clear, natural sound-in a crowd, on the phone, in the wind -without “whistling” and annoying background noise. 现在大多数听力损失的人都能在人群中、在电话里、在风中享受晶莹剔透的自然声音,而不是“吹口哨”和烦人的背景噪音。由此可知,此款助听器安全且可靠。结合选项,故选D。【23题详解】推理判断题。根据文
37、章最后一段中Of course, hearing is believing, and we invite you to try it for yourself with our RISK-FREE 45-day home trial. If you are not completely satisfied, simply return it within that time period for a full refund of your purchase price. 当然,耳闻为信,我们邀请您亲身体验我们45天的无风险家庭试用。如果您不完全满意,只需在该时间段内退货,即可全额退还您的购买价
38、格。由此可知,本篇文章的目的是推广一种新的助听器。结合选项,故选B。BDo you prefer reading an e-book or a physical version? It might be a surprise, but for most people, old school print on paper still wins.Publishers of books in all formats made almost $26 billion in revenue (收益) last year in the U.S., with print making up $22.6 bil
39、lion and e-books taking $2.04 billion, according to the Association of American Publishers annual report 2018. Those figures include trade and educational books, as well as fiction.While digital media has developed quickly, people still love to own physical books, according to Meryl Halls, managing
40、director of the Booksellers Association in the U.K. “I think the e-book bubble has burst somewhat. Sales are flattening off. The physical objects are attractive.” she said.People love to display their books, Hall added. “The book lover loves to have a record of what they have read. Its about signali
41、ng to the rest of the world and about decorating your home, because people want to use it to indicate something about themselves.” And for Halls, there is also a desire to escape the screen. Part of the reason is that its harder to have an emotional relationship with what youre reading if its on an
42、e-reader.As for the future of books, all formats will continue to be in demand, says Jacks Thomas, director of the London Book Fair. “People always need knowledge and people always need stories, so from that point of view, the book industry, in whatever format, has a strong future,” she says.24. Wha
43、t do we know from the passage?A. E-books help escape the screen.B. Publishers of books like e-books.C. Details are more accurate in physical books.D. Print books make a bigger profit than e-books.25. What does the underlined phrase “flattening off” mean?A. Cutting down.B. Being controlled.C. Stoppin
44、g growing.D. Keeping increasing.26. Why do people prefer physical books?A. They are a signal of the world.B. They are used to build houses.C. They help people record something.D. They are good to strengthen a relationship.27. Which is Jacks idea about the book industry?A. Its future promises to be g
45、ood.B. Books wont be needed.C. No different formats coexist.D. Digital media will replace physical books.【答案】24. D 25. C 26. C 27. A【解析】这是一篇说明文。文章介绍一种现象实体书深受欢迎,并且分析了这种现象背后的原因。【24题详解】推理判断题。根据第二段中的“Publishers of books in all formats made almost $26 billion in revenue (收益) last year in the U.S., with p
46、rint making up $22.6 billion and e-books taking $2.04 billion”可知,去年,美国纸质书的销售额为226亿美元,电子书为20.4亿美元。由此推知,纸质书的利润比电子书大。故选D。【25题详解】词句猜测题。根据划线词所在句前一句I think the e-book bubble has burst somewhat.(我认为电子书的泡沫已经破灭了)及下一句The physical objects are attractive.(实体书很有吸引力)可推知,电子书的销售迅猛发展的势头应该已经不复存在,即划线词所在句意为“销售趋于平稳”,由此可
47、知划线词组意为“变平,变平缓”。结合选项,C选项(停止增长)表达此意。故选C。【26题详解】推理判断题。根据第四段中的The book lover loves to have a record of what they have read. Its about signaling to the rest of the world and about decorating your home, because people want to use it to indicate something about themselves.可知,爱书的人喜欢把他们读过的书记录下来。它可以向世界其他地方发出
48、信号,也可以装饰你的家,因为人们想用它来显示关于自己的一些东西。由此推知,人们更喜欢实体书,因为它们可以帮助人们记录一些东西。故选C。【27题详解】细节理解题。根据最后一段中的“People always need knowledge and people always need stories, so from that point of view, the book industry, in whatever format, has a strong future,” she says.可知,“人们总是需要知识,总是需要故事,所以从这个角度来看,无论以何种形式出现,图书行业都有一个强大的未
49、来,”她说。由此可知,杰克认为图书行业前途光明。故选A。CThere are only a few truly pleasant smells to wake up to in the morning. It might be the aroma of freshly baked bread, or the scent of your partners freshly brushed teeth - but for me, its the smell of freshly cooked coffee. Just a sniff of it makes me jump out of bed an
50、d rush to the kitchen for a gulp(大口) of the hot black liquid.I also know the experience when I walk into a cafe for my double espresso(浓缩咖啡) or flat white, my mouth begins to water in advance. Although its really the caffeine hit Im after, its the smell that makes me feel good.However, this feeling
51、sometimes turns to disappointment when I actually start drinking my hot coffee - the taste just doesnt match the smell. This is particularly the case when I order a coffee to go in a tall paper cup and sip the liquid through a hole in the lid. Yes, its convenient, but is it really the right way to a
52、ppreciate it?Tim Hayward, a food writer and coffee shop owner,describes this process as “strange”. He says, “You walk into the coffee shop, you get the smell, but when you actually take the drink out, you are drinking it from something that is designed to deliver the hot liquid directly past your to
53、ngue, but stop any smell coming up to your nose.”As well as removing the smell, takeaway coffee cups create a lot of waste and a vast majority of them still dont get recycled. In 2011, it was estimated that 2.5 billion coffee cups were thrown away each year in the UK, and that figure is likely to be
54、 higher now. So maybe now is the time to really wake up and smell the coffee by drinking from a cup or mug in a cafe, chatting with friends and saving the planet!28. From the first two paragraphs we know _.A. the author loves coffee aloneB. the smell of coffee is pleasantC. people smell one scent at
55、 a timeD. smells are used to wake up people29. What sometimes disappoints the author when drinking coffee?A. The way to enjoy coffee.B. Coffee doesnt taste tasty.C. No partner shares coffee with him.D. The type of coffee he likes isnt available.30. What made Tim Hayward feel strange?A. The smell of
56、coffee.B. Hot coffee without smell.C. Treating coffee just as hot liquid.D. Drinking coffee in the coffee shop.31. What can be implied in the last paragraph?A. People recycle coffee regularly.B. Takeaway coffee is of high quality.C. Pollution caused by coffee cups is growing.D. A cup or mug is widel
57、y used for drinking coffee.【答案】28. B 29. A 30. C 31. C【解析】这是一篇夹叙夹议文。文章主要讲述咖啡的气味让作者保持清醒,但是喝咖啡的纸杯阻碍了人们对咖啡味道的享受,还带来了很多污染。【28题详解】细节理解题。由第一段第二句“It might be the aroma of freshly baked bread, or the scent of your partners freshly brushed teeth - but for me, its the smell of freshly cooked coffee.”和第二段的最后一句
58、“Although its really the caffeine hit Im after, its the smell that makes me feel good.”可知,这令人愉快的气味可能是刚烤出面包的芳香,或者是你同伴刚刷牙的气味,但是对于我来说,它是刚煮好的咖啡味道,虽然实际上是我追随咖啡因提神功效,但是的确这个气味使我感觉舒服。由此可知,咖啡的气味是令人愉快的。结合选项可知,选项B正确。【29题详解】细节理解题。由第三段的第二句“This is particularly the case when I order a coffee to go in a tall paper
59、cup and sip the liquid through a hole in the lid.”和最后一句“Yes, its convenient, but is it really the right way to appreciate it?”可知,情况是这样的,当我点了一份在高纸杯里的咖啡,然后通过在杯盖上的一个小孔喝这个液体的时候。是的,它是方便的,但是这真的是欣赏它的正确方法吗?由此可知,当喝咖啡的时候,喝咖啡的方法使作者失望。结合选项可知,选项A正确。【30题详解】细节理解题。由第四段Tim Hayward说的话“You walk into the coffee shop, y
60、ou get the smell, but when you actually take the drink out, you are drinking it from something that is designed to deliver the hot liquid directly past your tongue, but stop any smell coming up to your nose.”可知,你走进咖啡店,你闻到了香味,但是当你实际取出这个饮品的时候,你正在通过被设计来直接传送热饮经过你的舌头但是阻止任何气味飘进你的鼻子的某物喝这份饮品。由此可知,Tim Haywar
61、d对这种用来对待热饮的方式对待喝咖啡觉得很奇怪。结合选项可知,选项C正确。【31题详解】推理判断题。由最后一段的第一句“As well as removing the smell, takeaway coffee cups create a lot of waste and a vast majority of them still dont get recycled.”和第二句“In 2011, it was estimated that 2.5 billion coffee cups were thrown away each year in the UK, and that figure
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
