内蒙古北京八中乌兰察布分校2020-2021学年高二英语上学期期中试题 (含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
9 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 内蒙古北京八中乌兰察布分校2020-2021学年高二英语上学期期中试题 含解析 内蒙古 北京 乌兰察布 分校 2020 2021 学年 英语 学期 期中 试题 解析
- 资源描述:
-
1、内蒙古北京八中乌兰察布分校2020-2021学年高二英语上学期期中试题 (含解析)注意事项:1. 答卷前,考生务必将自己的姓名、考号填写在答题卡上。2. 将答案写在答题卡上,写在本试卷上无效。3. 考试结束后,将答题卡交回。第一部分:阅读理解(本大题共两节,满分40分)第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列四篇短文,从每小题后所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该选项涂黑。ADiscover Britain through literatureLiterature gives you the safety of travelling within the
2、comforts of your own home. I would like to take you on a journey through Great Britain. Through these novels you will be able to transport yourself and discover the beauty and the culture of Great Britain.Pride and Prejudice by Jane AustenJane Austens romantic novel centres around the Bennet family
3、during the 19th century and the importance of marriage and social expectations. The style of the novel is using exaggerated (夸张的) characters to make fun of the society.Setting: Longbourn (a fictional town) in HertfordshireThe Harry Potter Series by J K. RowlingIts highly unlikely that youve managed
4、to avoid hearing of Harry Potter, even if you are a muggle (不会魔法的人). It is a fantastic series of novels which makes you believe in magic and that anything is possible.Setting: HogwartsOliver Twist by Charles DickensThe novel follows Olivers life as an orphan in London and the characters he meets whi
5、le living on the streets.Setting: LondonHow Green Was My Valley by Richard LlewellynIn the novel, Llewellyn writes about a Welsh family and their life among a mining community. It gives readers a really good representation of the struggles faced by those living in this sort of community.Setting: Sou
6、th Wales1. Which deals with the main characters childhood ?A. Pride and PrejudiceB. The Harry Potter SeriesC. Oliver TwistD. How Green Was My valley2. What can we know about How Green Was My valley ?A. It introduces the history of a mining community.B. It helps readers learn how to face difficulties
7、.C. It encourages readers to explore the beauty of nature.D. It presents a mining familys life.3. Who makes readers interested in magic according to the text?A. Jane Austen.B. J. K. Rowling.C. Charles Dickens.D. Richard Llewellyn.【答案】1. C 2. D 3. B【解析】这是一篇应用文。文章主要向作者介绍了几部有名的英文小说,通过小说来探索英国社会和发现英国文化之美
8、。【1题详解】细节理解题。根据Oliver Twist by Charles Dickens部分的“The novel follows Olivers life as an orphan in London and the characters he meets while living on the streets.”可知,这部小说讲述了奥利弗在伦敦的孤儿生活以及他在街上生活时遇到的人。即Oliver Twist讲述的是主人公的童年时代。故选C项。【2题详解】细节理解题。根据How Green Was My Valley by Richard Llewellyn部分的“In the nove
9、l, Llewellyn writes about a Welsh family and their life among a mining community.”(在小说里,卢埃林描写了一个威尔士家庭和他们在一个采矿社区的生活)可知,How Green Was My Valley讲述了一个矿工家庭的生活。故选D项。【3题详解】细节理解题。根据The Harry Potter Series by J K. Rowling部分的“It is a fantastic series of novels which makes you believe in magic and that anythin
10、g is possible.”(这是一部神奇的系列小说,它让你相信魔法,相信一切皆有可能)可知,J K. Rowling让读者对魔法感兴趣。故选B项。B“An apple a day keeps the doctor away.” Similarly, if we drink a little more water every day, we may find that we need to go to the doctor a lot less often. A healthy diet is made up of water and a great many different kinds
11、 of foods. We know that healthy foods like fruits, vegetables and fish, are important as they provide us with energy and fiber, without giving us too much fat and sugar. But why is water important?The human body needs water to survive. Water is important as it carries poisons and waste out of our bo
12、dies. However, doctors advise us to drink plenty of water, much more than the small amount we need to stay alive.Some doctors believe that water is important for our health in all kinds of ways. They believe that a great many illnesses and health problems start as a result of dehydration (脱水)-a lack
13、 of water in the body. Most people are dehydrated at least some of time, although they probably dont know it. It is surprising to learn that if we feel thirsty, we are already in the first stage of dehydration. In fact, we are advised to drink water before we feel thirsty.These doctors think that he
14、alth problems such as headaches high blood pressure and asthma (哮喘) could be helped if people drink more water. They also believe that drinking more water can help people who are overweight. Water contains no calories so it will not make us put on weight. If we drink water, we will probably drink le
15、ss sugary soft drinks such as Coca-cola. Doctors also believe that drinking more water may stop people from overeating. They say that many people think that they are hungry when they are, in fact, thirsty. Doctors suggest, therefore, that we eat less food and drink more water. There are still many h
16、ealth problems that cannot be solved by drinking water, so we should not stop going to seeing the doctor completely. However, if we make a decision to drink water every day, we may find that we need to go to the doctor a lot less often.4. From the text, we know water can carry_.A. energy and fiber i
17、n our bodiesB. fruit, vegetables and fish in our bodiesC. sugar and fat out of our bodiesD. poisons and waste out of our bodies5. Some doctors think that_.A. some health problems are caused by a lack of waterB. water is not important for our healthC. we should go to the doctor less oftenD. people ea
18、t too much sugar6. Lack of water caused people to put on weight too much because_.A. they think they are thirsty and eat lessB. they think they are hungry and eat too muchC. water has no caloriesD. it makes them thirsty7. Which of the following isnt mentioned in the passage?A. The amount of water a
19、person should drink in a day.B. Some healthy problems start because of a lack of water.C. Drinking more water may stop people from overeating.D. Fruitprovidesuswithenergyandfibre.【答案】4. D 5. A 6. B 7. A【解析】本文属于说明文,文章主要讲述了水与人体健康的关系,告诉我们要每天多饮水,让身体处于健康状态。【4题详解】细节理解题。根据第二段Water is important as it carrie
20、s poisons and waste out of our bodies.可知,水很重要,因为可以把毒素和废弃物排出体外,故D选项正确。【5题详解】细节理解题。根据第三段They believe that a great many illnesses and health problems start as a result of dehydration (脱水)-a lack of water in the body.可知,医生认为很多疾病和健康问题都是由于脱水导致的,故选A。【6题详解】推理判断题。根据第三段最后一句In fact, we are advised to drink wat
21、er before we feel thirsty. 可以推断缺水时会让我们长胖,因为缺水时就去喝水和暴吃,其实在感觉口渴之前就应该去喝水。故B选项正确。【7题详解】推理判断题。通读全文可以知道,全文并未提及一个人一天可以喝多少水,故A选项符合题意。CResearchers continue to show the power behind our sense of smell Recent studies have found, among other things, that the smell of foods like pizza can cause uncontrollable an
22、ger in drivers on roadsThe review explains that smell is unique in its effects on the brain According to Conrad King, the researcher who carried out the review, more than any other senses, the sense of smell goes through the logical part of the brain and acts on the systems concerned with feelings.
23、This is why the smell of baking bread can destroy the best intentions of a dieterSmell,which dictates(决定) the unbelievable complexity of food tastes, has always been the least understood of our senses. Our noses are able to detect up to 10,000 distinct smells Our ability to smell and taste this extr
24、emely large range of smells is controlled by something like 1,000 genes, which make up an amazing 3% of the human genome Researchers Richard Axel and Linda Buck were together awarded a Nobel Prize in 2004 for their ground-breaking research on the nature of this extraordinary sense These two scientis
25、ts were the first to describe the family of 1,000 olfactory (嗅觉) genes and to explain how our olfactory system worksAccording to one study in the research review, smelling fresh pizza or even the packaging of fast foods can be enough to make drivers feel impatient with other road users They are then
26、 more likely to speed and experience uncontrollable anger on roads The most reasonable explanation is that these can all make drivers feel hungry, and therefore desperate to satisfy their appetitesIn contrast, the smells of peppermint and cinnamon were shown to improve concentration levels as well a
27、s reduce drivers impatience Similarly, the smells of lemon and coffee appeared to promote clear thinking and mental focusHowever, the way genes regulate smell differs from person to person A study by researchers in Israel has identified at least 50 olfactory genes which are switched on in some peopl
28、e and not in others They believe this may explain why some of us love some smells and tastes while others hate them The Israel researchers say their study shows that nearly every human being shows a different pattern of active and inactive smell-detecting receptors8. What did Richard Axel and Linda
29、Buck find out? _A. The type of food smellsB. The logical part of human brainC. The nature of human olfactory systemD. The relationship between food and feelings9. Which of the following can help people concentrate? _A. BreadB. Fast foodC. PizzaD. Coffee10. What do we know from the last paragraph? _A
30、. Different people are sensitive to different smellsB. Every person has a different pattern of genesC. Some people can recognize up to 50 smellsD. There are still some olfactory genes to be found out11. What is the passage mainly about? _A. Logic and behaviorB. Smell and its influenceC. Sense abilit
31、y and food tastesD. Olfactory genes and its system【答案】8. C 9. D 10. A 11. B【解析】这是一篇科普类阅读。文章主要介绍了人类的嗅觉基因和嗅觉系统,科学家们通过研究嗅觉基因和嗅觉系统是如何工作的,发现了嗅觉对我们的生活影响。【8题详解】细节理解题。答案定位在第三段These two scientists were the first to describe the family of 1,000 olfactory (嗅觉) genes and to explain how our olfactory system work
32、s.(这两位科学家首次描述了1000个嗅觉基因家族,并解释了我们的嗅觉系统是如何工作的。)由此可知Richard Axel和 Linda Buck这两位科学家发现了人类嗅觉系统的本质,故选C。【9题详解】细节理解题。答案定位在第五段Similarly, the smells of lemon and coffee appeared to promote clear thinking and mental focus.可知喝咖啡有助于提高思考和注意力,故选D。【10题详解】推理判断题。答案定位在最后一段The Israel researchers say their study shows th
33、at nearly every human being shows a different pattern of active and inactive smell-detecting receptors.(以色列研究人员表示,他们的研究表明,几乎每个人的嗅觉感受器的活跃和不活跃模式都不一样。)由此可知不同的人对不同的气味敏感,故选A。【11题详解】主旨大意题。第一段Recent studies have found, among other things, that the smell of foods like pizza can cause uncontrollable anger in
34、 drivers on roads.(最近的研究发现,比萨等食物的味道会让道路上的司机产生无法控制的愤怒)是全文的主题句,结合全文内容,可知这篇文章主要介绍了气味及其影响,故选B。DThe connection between people and plants has long been the subject of scientific research. Recent studies have found positive effects. A study conducted in Youngstown,Ohio,for example, discovered that greener
35、areas of the city experienced less crime. In another,employees were shown to be 15% more productive when their workplaces were decorated with houseplants.The engineers at the Massachusetts Institute of Technology(MIT)have taken it a step further changing the actual composition of plants in order to
36、get them to perform diverse,even unusual functions. These include plants that have sensors printed onto their leaves to show when theyre short of water and a plant that can detect harmful chemicals in groundwater. Were thinking about how we can engineer plants to replace functions of the things that
37、 we use every day,explained Michael Strano, a professor of chemical engineering at MIT.One of his latest projects has been to make plants glow(发光)in experiments using some common vegetables. Stranos team found that they could create a faint light for three-and-a-half hours. The light,about one-thous
38、andth of the amount needed to read by,is just a start. The technology, Strano said, could one day be used to light the rooms or even to turn trees into self-powered street lamps.In the future,the team hopes to develop a version of the technology that can be sprayed onto plant leaves in a one-off tre
39、atment that would last the plants lifetime. The engineers are also trying to develop an on and offswitchwhere the glow would fade when exposed to daylight.Lighting accounts for about 7% of the total electricity consumed in the US. Since lighting is often far removed from the power source(电源)-such as
40、 the distance from a power plant to street lamps on a remote highway-a lot of energy is lost during transmission(传输).Glowing plants could reduce this distance and therefore help save energy.12. What is the first paragraph mainly about?A. A new study of different plants.B. A big fall in crime rates.C
41、. Employees from various workplaces.D. Benefits from green plants.13. What is the function of the sensors printed on plant leaves by MIT engineer?A. To detect plants lack of waterB. To change compositions of plantsC. To make the life of plants longer.D. To test chemicals in plants.14. What can we ex
42、pect of the glowing plants in the future?A. They will speed up energy production.B. They may transmit electricity to the home.C. They might help reduce energy consumption.D. They could take the place of power plants.15. Which of the following can be the best title for the text?A. Can we grow more gl
43、owing plants?B. How do we live with glowing plants?C. Could glowing plants replace lamps?D. How are glowing plants made pollution-free?【答案】12. D 13. A 14. C 15. C【解析】这是一篇说明文。文章主要说明了绿色植物对人们很有好处,因此麻省理工学院的工程师开发了一种发光植物。文章介绍了他们发明这种植物的过程,以及这种植物的一些优势,指出在未来发光植物有可能取代路灯,达到节约能源的作用。【12题详解】主旨大意题。根据第一段中A study co
44、nducted in Youngstown, Ohio, for example ,discovered that greener areas of the city experienced less crime. In another, employees were shown to be 15% more productive when their workplaces were decorated with houseplants.可知例如,在俄亥俄州扬斯敦进行的一项研究发现,城市绿化较好的地区犯罪率较低。在另一项研究中,当员工的工作场所被室内植物装饰时,他们的工作效率会提高15%。由此
45、可知,第一段的主旨是关于绿色植物的益处。故选D。【13题详解】细节理解题。根据第二段中These include plants that have sensors printed on their leaves to show when theyre short of water and a plant that can detect harmful chemicals in groundwater.可知这就包括叶子上印有传感器来显示植物缺水的情况的植物,还有一种植物可以检测到地下水中的有害化学物质。由此可知,麻省理工学院工程师植物叶片上印上传感器的作用是检测植物缺水的情况。故选A。【14题详
46、解】细节理解题。根据最后一段中Glowing plants could reduce this distance and therefore help save energy.可知发光的植物可以缩短这段距离,从而帮助节约能源。由此可知,这种发光的植物在未来可能有助于减少能源消耗。故选C。【15题详解】主旨大意题。根据最后一段中Lighting accounts for about 7%of the total electricity consumed in the US. Since lighting is often far removed from the power source-suc
47、h as the distance from a power plant to street lamps on a remote highway-a lot of energy is lost during transmission. Glowing plants could reduce this distance and therefore help save energy.可知照明约占美国总耗电量的7%。由于照明通常远离电源,例如从发电厂到偏僻公路上路灯的距离,在传输过程中会损失大量能源。发光的植物可以缩短这段距离,从而帮助节约能源。结合文章主要说明了绿色植物对人们很有好处,因此麻省理工
48、学院的工程师开发了一种发光植物,文章介绍了他们发明这种植物的过程,以及这种植物的一些优势,指出在未来发光植物有可能取代路灯,达到节约能源的作用。由此可知,C选项“发光的植物能取代路灯吗?”最符合文章标题。故选C。第二节 (共5小题;每小题2分,满分10分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。How to Love Year ParentsEven if you think that your parents are mean-spirited (小心眼的) at times, loving your parents is a normal and
49、fulfilling part of life. You love them for the fact that they created you, raised you, and are in part, a source of who you are._16_.Tell them you love them every morning. A gentle “good morning” and “I love you” will warm a coldest heart. Remember that they brought you into this world. Without your
50、 parents, we might still wander at an unknown corner in an unknown world.Respect them more and cherish these moments. You can use these moments to learn from them, preparing yourself for when youre off on your own. Its OK to get angry but angry actions dont help you or your parents. Act calmly, cool
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-400187.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
