四川省南充市2019-2020学年高二英语下学期期末考试考试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
5 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 四川省 南充市 2019 2020 学年 英语 学期 期末考试 考试题 解析
- 资源描述:
-
1、四川省南充市2019-2020学年高二英语下学期期末考试考试题(含解析)本试卷分为第卷(选择题)和第卷(非选择题)两部分。满分150分。考试时间120分钟。注意事项:1.答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。2.选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上,写在本试卷上无效。第卷第一部分听力第一节听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. what will
2、 the man do next?A. Have a shower. B. Play video games. C. Go for a walk.2. What is John going to do?A. Repair the radio. B. Watch TV C. Visit his uncle.3. When will the plane take off?A. At one. B. At two. C. At half past three.4. What is the probable relationship between the speakers?A. Mother and
3、 son. B. Boss and worker. C. Teacher and student.5. Where are the speakers?A. At a bank. B. At a cinema. C. At a bookstore.第二节听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. What does the woman ask the boy to do?A
4、. Buy the dog some food.B. Feed the dog.C. Prepare for his English speech.7. Who is washing clothes?A. The boy. B. The woman C. The boys sister.听第7段材料,回答第8至10题。8. How soon is the Christmas?A. In a week. B. In a month. C. In half a month.9. Why dont the speakers choose toys for Susie?A. She has no ti
5、me to play with toys.B. She has too many toys.C. She has grown up.10. What present will they give to John?A. A book. B. A baseball. C. Baseball gloves.听第8段材料,回答第11至第13题。11. What is the man looking for?A. The bus stop. B. The airport. C. The subway station.12. How will the man get to the subway stati
6、on?A. By taking the No.40 bus.B. By taking the No.4 bus.C. By taking the No.14 bus.13. Where is the bus stop?A. In the southeast of the city.B In front of Sunshine Hotel.C. In the north of the city.听第9段材料,回答第14至第16题。14. How is the weather today?A. Its warm. B. Its cold. C. Its rainy.15. How long doe
7、s the winter last here?A. About three months. B. At least four months. C. About half a year.16. How is the weather in the mans hometown?A. Its windy in winter. B. Its dry in winter. C. Its warm in summer.听第10段材料,回答第17至第20题。17. How long did it take Amit to start the project?A. 18 months. B. 19 months
8、. C. 17 months.18. Where did Amit grow up?A. In America. B. In India. C. In Italy.19. What is Amits favorite museum?A. The Hermitage. B. The Van Gogh. C. The Metropolitan Museum of Arts.20. Where does Amit work now?A. At Google. B. In a museum. C. In a school.第二部分 阅读理解第一节阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,
9、选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。AThe Music of Ray CharlesMaster of many stylesRay Charles, a black singer and pianist, was born in 1930 in Georgia, USA. His relaxed style combined jazz, blues, pop and a type of black music called soul, which comes from the traditional music sung by slaves in the south of the USA
10、. By the time Ray Charles died in 2004, he had won 12 Grammy Awards and performed at 10,000 concerts around the world. Many musicians called him simply “the Genius”.Childhood povertyRay Charles was born into a poor family, without a father. When he was 5 years old, his younger brother died; and arou
11、nd the same time, Charles started to lose his sight. By the age of 7 he was completely blind. He had already been learning the piano for a year, and when he went blind, his mother knew this would be the only way he would earn any money in the future. All his life, Charles remembered her saying: “Do
12、it right, or dont do it at all”.Becoming a musicianLater he went to a school for blind and deaf children where the teachers also encouraged him to study music. Sadly, while he was still at school, his mother died. He left school and in the early 1950s Charles formed a group of players. He sang, play
13、ed the saxophone and the piano and composed music.Three classic tunesHe made many recordings which are still classics: Georgia on my Mind, I Cant Stop Loving You, and Hit the Road, Jack are the three best-known songs. He recorded CDs with famous artists like Elton John. Others, such as The Beatles,
14、thought his music was wonderful and said that the music they composed used many of his techniques.The film of his lifeIn 2003 a film biography of his life was produced, called Ray. The part of Charles was played by a young actor and musician called Jamie Foxx. The film director brought Foxx to meet
15、Charles. After they had been playing together for two hours, Charles, then aged 73, jumped up and said, “Hes the onehe can do it.” A year later Charles died aged 74. The film of his life has been as popular as his songs and means that the memory of Charles music will live on.1. Ray Charles was a bla
16、ck American singer _.A. who sang many different styles of musicB. who mostly sang jazzC. who mostly sang pop musicD. who mostly sang soul music2. Ray Charles mother encouraged him to play music because _.A. it would help him get used to being blindB. it was a good way for a blind person to earn mone
17、yC. his father was a musician as wellD. she knew she would die soon3. Ray Charles thought that Jamie Foxx _.A. was a good musicianB. was an excellent directorC. was the wrong person to play him in the filmD. was the right person to play him in the film【答案】1. A 2. B 3. D【解析】这是一篇说明文。文章介绍了黑人歌手Ray Charl
18、es的成长经历以及他的经典歌曲和成就,而且他的生平被拍成了电影。【1题详解】细节理解题。根据第一段中Ray Charles, a black singer and pianist, was born in 1930 in Georgia, USA. His relaxed style combined jazz, blues, pop and a type of black music called soul, which comes from the traditional music sung by slaves in the south of the USA.“雷查尔斯,1930年出生于
19、美国乔治亚州,是一名黑人歌手和钢琴家。他的轻松风格结合了爵士乐、蓝调、流行音乐和一种叫做灵魂乐的黑人音乐,灵魂乐来自于美国南部奴隶唱的传统音乐。”由此可知,雷查尔斯是一位美国黑人歌手,他演唱了许多不同风格的音乐。故选A。【2题详解】细节理解题。根据第二段第二行句子when he went blind,his mother knew this would be the only way he would make any money in the future“当他失明的时候,他的母亲知道这将是他将来赚钱的唯一途径。”可知雷查尔斯的母亲鼓励他演奏音乐,因为这是盲人赚钱的好方法。故选B。【3题详解
20、】细节理解题。根据最后一段句子The part of Charles was played by a younger actor and musician called Jamie Foxx“查尔斯的角色是由一个名叫杰米福克斯的年轻演员和音乐家扮演的。”和 Charles,then aged 73,jumped up and said:Hes the onehe can do it当时73岁的查尔斯跳了起来,说:“他就是那个人他能做到。”可知Jamie是在电影中扮演他的合适人选。故选D。BGirl with a Pearl EarringJohannes Vermeer is a Dutch
21、painter of the 17th century. Vermeers paintings are realistic pictures of scenes from everyday life. Not many of Vermeers paintings still exist. When one was put on sale in London in 2004, someone paid 16,000,000 for it, so you can see Vermeer is an artist who is valued very highly.One of Vermeers m
22、ost beautiful and well-known paintings is the Girl with a Pearl Earring. It shows a pretty young woman with blue cloth around her head and a large, shining pearl earring. We do not know much about Vermeers life, and the English writer Tracy Chevalier decided to think of a story to explain who the gi
23、rl is in this painting. She gave the book the same name as the painting. Chevalier imagines that the girl in the painting works for the Vermeer family. Her name is Griet.She comes from a poor family and does the cleaning and housework. Some of Vermeers family are nice to her, but others are not. The
24、 Vermeer family needs him to sell paintings to live. Vermeer works all day in his studio. He does not like anyone else to go into it, but Griet can go in to clean it. A rich man who often buys Vermeers paintings thinks Griet is beautiful and suggests Vermeer paint her. This makes trouble for the gir
25、l because Vermeers wife is unhappy that Vermeer allows Griet in his studio and paints her, and not his wife. She wants to send Griet away but the wifes mother stops her, as she wants Vermeer to work and earn money.Griet becomes interested in Vermeers work and more friendly with the artist. He asks h
26、er to make special colours for him and she spends more time in the studio.Vermeer is not happy with the painting. Something is wrong-he cannot finish it. Then he remembers his wifes lovely pearl earring. He asks his mother-in-law(岳母)for it and she gives it to him as she wants the painting finished a
27、nd sold. When the wife is out, Griet wears the pearl earring and Vermeer paints it. When the painting is nearly finished, the wife sees it and is very angry that this girl she hates has had her earring. Griet loses her job and is sent away, but the butchers son loves her and takes care of her. In th
28、e end, they marry and lead a happy life.This is Chevaliers explanation of the famous painting and the expression on the girls face. The book has been made into a film with the same name. Do you think the story matches the picture?4. Vermeers paintings are expensive because _.A. there are not many in
29、 the worldB. they are very largeC. they show everyday lifeD. they are based on true stories5. Griet is allowed into Vermeers studio because _.A. she needs to cleanB. she needs to paintC. Vermeer likes herD. she works as a student painter6. According to the passage, we know that Vermeers mother-in-la
30、w _.A. wants the painting for herselfB. wants Vermeer to make moneyC. likes Griet very muchD. hates her daughter7. The ending of the story is _.A. happyB. sadC. uncertainD. negative【答案】4. A 5. C 6. B 7. A【解析】这是一篇说明文。文章介绍Johannes Vermeer最著名的绘画之一“戴珍珠耳环的少女”以及这幅画背后的故事。【4题详解】推理判断题。根据第一段中Not many of Verme
31、ers paintings still exist. When one was put on sale in London in 2004, someone paid 16,000,000 for it, so you can see Vermeer is an artist who is valued very highly.“维米尔的画现存的并不是很多。当一个人在伦敦在2004年发售,有人为此付出了16000000,所以你可以看到维米尔是一个艺术家,非常有价值。”由此可知,维米尔的画很贵,因为世界上没有那么多。故选A。【5题详解】推理判断题。根据第三段中Some of Vermeers f
32、amily are nice to her, but others are not. The Vermeer family needs him to sell paintings to live. Vermeer works all day in his studio. He does not like anyone else to go into it, but Griet can go in to clean it.“Vermeer家里有些人对她很好,但有些人却不是。Vermeer一家需要他靠卖画为生。Vermeer整天在他的画室里工作。他不喜欢别人进去,但Griet可以进去打扫。”由此可
33、知,Griet被允许进入Vermeer的画室,因为Vermeer喜欢她。故选C。【6题详解】细节理解题。根据第三段中She wants to send Griet away but the wifes mother stops her, as she wants Vermeer to work and earn money.“她想把Griet送走,但妻子的母亲阻止了她,因为她想让Vermeer工作和赚钱。”由此可知,根据这篇文章,我们知道Vermeer的岳母想要Vermeer赚钱。故选B。【7题详解】推理判断题。根据第五段中Griet loses her job and is sent awa
34、y, but the butchers son loves her and takes care of her. In the end, they marry and lead a happy life.“Griet丢了工作,被送走了,但屠夫的儿子爱她,照顾她。最后,他们结婚了,过着幸福的生活。”由此可知,这个故事的结局是幸福的。故选A。CThis is Whats Trending Today.Francie Lubbe of South Africa awoke one morning during her safari trip to an impressive sight. Two f
35、emale lions were licking(舔)the outside of her tent!The lions were licking small drops of water left over from a rain storm.Lubbe quickly began taking video of the wild animals. She posted the video on Facebook this week. People from around the world commented about how calm she and her friend in the
36、 tent remained when they saw the lions so close. People were also impressed that they decided to take a video.Lubbe was camping in a tent at a national park on the northern border of South Africa near Botswana. The lions are the most famous creatures in the national park. They are called Kalahari li
37、ons. They get their name for their home-the Kalahari Desert. It covers parts of South Africa , Botswana and Namibia. Female Kalahari lions weigh about 150 kilograms.Lubbe responded to the many comments about her video. She called the experience “very special”, She said the cloth door of her tent was
38、 open, but the lions did not enter.Along with the 36-second video, she posted photos to her Facebook page of the lions exploring her camp. There are images of the lions looking into the tent from outside, and looking at a barbecue grill where campers cook.People around the world reacted to the video
39、 on Facebook.A netizen named Miller, wrote: “Shocking experience, but I think I would have wetted myself!”Facebook user Mariana, said that her mother saw the lion video. Her mother then warmed her to not go camping anymore, even though New Jersey is very, very far away from the Kalahari Desert.And t
40、hats Whats Trending Today.What would you have done if you woke up to see lions licking your tent? We want to know. Write to us in the Comments section and on our 8. Whats Trending Today most probably is _.A. an adventure filmB. a science fictionC. an academic magazineD. a radio program9. What did Lu
41、bbe do when she found the lions?A. She took a video of them at once.B. She opened the tent door to meet them.C. She broadcast them live on Facebook.D. She closed the cloth door of her tent.10. What can we learn about the lions from the passage?A. They came up to Lubbe and asked for help.B. They weig
42、h about 125 kilograms.C. They were frightened out of entering the tent.D. They didnt hurt Lubbe and her friend.11. What does the underlined part “have wetted myself” in the 8th Paragraph most probably mean?A. be terribly frightenedB. keep calmC. feel very coldD. be overjoyed【答案】8. D 9. A 10. D 11. A
43、【解析】这是一篇说明文。文章介绍了一个广播节目Whats Trending Today。它讲述了Lubbe拍摄群狮视频的故事。【8题详解】推理判断题。根据文章第一句This is Whats Trending Today.可知,Whats Trending Today很可能是一个广播节目。故选D。【9题详解】细节理解题。根据第二段第一句Lubbe quickly began taking video of the wild animals.“Lubbe很快开始拍摄这些野生动物的视频。”由此可知,当Lubbe发现狮子的时候,她立刻给他们拍了一段录像。故选A。【10题详解】推理判断题。根据第四段L
44、ubbe responded to the many comments about her video. She called the experience “very special”, She said the cloth door of her tent was open, but the lions did not enter.“Lubbe回应了很多关于她视频的评论。她称这次经历“非常特别”,她说她帐篷的布门是开着的,但是狮子没有进来。”由此可知,狮子没有伤害到Lubbe和她的朋友。故选D。【11题详解】词义猜测题。根据上文对描述这次拍摄经历很惊险和文中的虚拟语气I would hav
45、e wetted myself!以及该句中提到的Shocking experience,“令人震惊的经历” ,可知这位网友认为如果是自己的话,会感到“非常害怕”。由此推知划线部分的意思是“非常害怕”。故选A。DA cat with an accent sounds like a character in childrens tale, but Swedish scientists are trying to figure out if domestic cats actually do have different “dialects” based on their geographical
46、location. They also want to understand if the owners voice might have a role to play in the way cats meow(猫). If theyre successful, the team of scientists from Lund University. hope to put together a “dictionary” of cat sounds.The project will be carried out over the next five years. Schtz explained
47、 that she and her team will use phonetic(语音)analysis to compare cat sounds from two parts of Sweden-Stockholm and Lund-with different human dialects, and figure out if the cats from these regions also have different dialects. They will focus on tune, voice, and speaking style in the human speech tha
48、t is addressed to cats, and also cat sounds that are addressed to humans.While it all sounds rather fanciful, the main idea behind the project is to improve the human-cat relationship. Since their domestication(驯化)about 10,000 years ago, cats and humans have learned to “talk” through audio(声音的)and v
49、isual signals. Even today, wild cats have no need for meowing in adulthood, while domestic ones continue to meow as a way of communicating with humans. And by understanding more about this communication, Schtz and her team hope to influence the way cats are treated in animal hospitals, shelters, and
50、 care homes.The team will record voices of about 30 to 50 cats in different situations, for example when they want access to desired locations, when they are content, friendly, happy, hungry, annoyed, or even angry-and try to identify any differences in their phonetic patterns. They want to know if
51、cats prefer pet-directed speech or prefer to be spoken to like human adults.The project is yet to begin officially, but the researchers have already started testing their equipment and techniques by recording a few cats meowings. And theyve already made a few interesting observations. In one of the
52、recordings, they noticed that when a cat is begging for food its meows rise slowly. But the opposite happens when the cat is unhappy. By the year 2021, Schtz and her team hope to have entirely broken the cats code by interpreting all their meowings.12. Carrying out the research, Swedish Scientists w
53、ill mainly investigate _.A. how cats vary the melody of meowsB. how cats communicate with their ownersC. how cats meow with a funny moodD. how cats are treated around the world13. The main purpose of the project done by Swedish scientists is to _.A. find out where the cats liveB. understand the cats
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
