2020届英语高考二轮专题复习与测试:专题强化练(五) WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
7 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 2020届英语高考二轮专题复习与测试:专题强化练五 WORD版含解析 2020 英语 高考 二轮 专题 复习 测试 强化 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、高考资源网() 您身边的高考专家专题强化练(五)阅读七选五Passage 1(2019山东临沂高三模拟)The man who could see the futureThe ability to predict the future is a rare talent.American author Isaac Asimov (19201992), one of the great science fiction writers of his age, had such a talent._1_Now that were here, lets see what he got right._2_
2、 Asimov thought computers would cause a revolution comparable to the industrial revolution of the 19th century. Specifically, he said that “mobile computerized objects” would be an important part of everyday life.Here, he clearly predicted our world of smartphones, tables and other devices.He also h
3、ad a great deal to say about space exploration._3_How did Asimov develop his special sense of future developments?_4_ He read the newspapers and magazines sold in his parents candy store.His scientific interest gained sharper focus at Columbia University in New York.Asimov went to study chemistry, b
4、ut became bored with pure laboratory science.Instead, he thought hard about the social implications(作用) of science.He wanted to communicate his ideas to the public._5_ Asimov had his finger on the pulse(脉搏)of both scientific and social change.He had a clear vision of what was coming around the corne
5、r for humanity in his works like the Galactic Empire series(银河帝国系列)“His predictions are absolutely fascinating,” Calum Chase, an English writer, told BBC News.“He was a genius.”AAs a smart boy, Asimov taught himself to read at the age of five.BSpace exploration really can make our life more convenie
6、nt and comfortable.CBack in 1983, he was asked to predict what the world would look like in 2019.DOn the role that computing would play in the future, he was amazingly accurate.EAsimov has developed a great interest in computer programming since childhood.FAs an author, his books would feature the t
7、heme of social change caused by technology.GThe International Space Station proves his prediction that we would not simply visit space but seek to stay there.【语篇解读】这是一篇说明文。短文介绍了科幻大师阿西莫夫和他的预言的准确性以及他是如何培养他对未来发展的特殊意识的。1解析:由“American author Isaac Asimov (19201992), one of the great science fiction write
8、rs of his age, had such a talent._1_Now that were here, lets see what he got right.”可知,美国作家艾萨克阿西莫夫(19201992)是他那个时代最伟大的科幻作家之一,他有这样一种天赋。以及后文“让我们看看他预测对了什么”可推知,空格处在本段中起承上启下的作用。故C选项“早在1983年,他就被要求预测2019年的世界会是什么样子”承上启下。故C选项切题。答案:C2解析:由“Asimov thought computers would cause a revolution comparable to the ind
9、ustrial revolution of the 19th century”可知,阿西莫夫认为计算机将引发一场与19世纪工业革命相当的革命,根据第一段可知,下面是讲阿西莫夫预测的结果,故D选项“关于计算机在未来将所扮演的角色。他惊人准确地预测了”是说明他预测的计算机的结果,与本段内容符合,故D选项切题。答案:D3解析:由“He also had a great deal to say about space exploration”可知,关于太空探索,他也预测了。所以空格处要接着说他预言的结果。故G选项“国际空间站证明了他的预言,我们不仅要拜访太空,还要设法留在那里”与太空探索相关,且是预测
10、结果。故G选项切题。答案:G4解析:由“He read the newspapers and magazines sold in his parents candy store”可知,他读了父母糖果店出售的报纸和杂志。所以空格处要与下一句一起来说明阿西莫夫是如何培养他对未来发展的特殊意识的。故A选项“作为一个聪明的孩子,阿西莫夫在五岁时就开始自学”承上启下。故A选项切题。答案:A5解析:由“Asimov had his finger on the pulse(脉搏) of both scientific and social change.He had a clear vision of wh
11、at was coming around the corner for humanity in his works like the Galactic Empire series(银河帝国系列)His predictions are absolutely fascinating, Calum Chase, an English writer, told BBC News.He was a genius.”(阿西莫夫将手指放在科学和社会变革的脉搏上。他在银河帝国系列等作品中清楚地呈现了人类即将面临的困境。英国作家卡鲁姆蔡斯对英国广播公司说:“他是个天才。”)可知,本段主要在说作为一名作家,他的书
12、以科技引起的社会变革为主题,故F选项“作为一名作家,他的书以科技引起的社会变革为主题”是本段主题句。故F选项切题。答案:FPassage 2(2019河南新乡高三质量检测)Why Stand in Line on Black Friday?Standing in line is a pain.At the post office.At the box office.At a restaurant._1_The first spot outside some Best Buy stores is usually claimed (认领) weeks in advance, often by a
13、person in a tent.Shoppers at Walmart will print out maps of the store, with circles around their primary targets._2_“These queues are quite different than the usual annoying ones we come across day to day at the ATM or in the subway,” said Richard Larson, a professor at MIT who has spent years study
14、ing line behavior.“Once a year,” he said, “the lines are exciting.Theyre the kind you might tell your grandchildren about.” _3_ Billie LeClere, 45, was first in line on Thursday at Walmart in Manchester, Iowa.She said she was a regular Black Friday shopper.But this year, she came with a specific pur
15、pose: to get a good deal on a new TV.She and her husband had recently separated, and he had taken the old TV earlier that day.“The marriage died, not the TV,” she said._4_ “Its going to be nice to have something thats newerand its mine, not his.”_5_ The following are two of the typical results.The “
16、gotta have it” atmosphere makes people more anxious.Sometimes the behaviour of the queue turns violent.Therefore,lines test patience,personal space especially on Black Friday, when the crowds can be overwhelming (势不可挡的)AShoppers are excited to buy gifts.BBut on Black Friday, its an experience.CMoreo
17、ver, the crowds are queuing for good deals.DMany families are queuing to chat with each other.EThe experience gave her a sense of accomplishment.FThey are trying to turn the experience into an adventure.GThe behaviour of people in lines has inspired decades of research.【语篇解读】本文是一篇议论文。文章讨论了人们为什么要在黑色星
18、期五排队。1解析:根据前面“Standing in line is a pain.At the post office.At the box office.At a restaurant.”(排队是一种痛苦。在邮局、在售票处、在餐馆),可知,这里为转折关系。但在黑色星期五,这是一种体验。故选B。答案:B2解析:根据前面“The first spot outside some Best Buy stores is usually claimed (认领) weeks in advance, often by a person in a tent.Shoppers at Walmart will
19、print out maps of the store, with circles around their primary targets.”所举的百思买和沃尔玛两个例子可知,他们(购买者)试图把这次经历变成一次冒险。故选F。答案:F3解析:根据后面举的例子及“But this year, she came with a specific purpose: to get a good deal on a new TV.”(但今年,她带着一个明确的目标来了:买一台便宜的新电视。)中的关键词a good deal提示可知,此外,人们正在排队买便宜货。故选C。答案:C4解析:根据前句“The ma
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
