吉林省东北师大附中2022届高三英语上学期第三次摸底考试试题(含解析)新人教版.docx
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
7 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 吉林省 东北师大 附中 2022 届高三 英语 上学 第三次 摸底 考试 试题 解析 新人
- 资源描述:
-
1、吉林省东北师大附中2022届高三英语上学期第三次摸底考试试题(含解析)新人教版试卷总评:整套试卷突出了语言运用能力的考查。阅读难度不高,且试题以细节理解题为主,阅读理解题阅读量不大。完形填空内容比较简单、易懂,比较容易定位关键词,语法填空选择的材料也比较简单,所填空设计到了,名词、冠词、代词、从句、非谓语动词,可以说考查比较基础、全面。改错部分所涉及的错误比较明显,学生比较 容易确认、改正。总的来说,整套试卷的难度小,属偏易范畴,比较有利于提升高三学子的自信心。5. What happened to Tom?A. Hes sick. B. He fell while running. C. H
2、e has been out of work for a long time. 第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题, 每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段对话,回答第6和第7两个小题。6. Where are the speakers probably?A. At a radio station.B. At home. C. On their journey. 7. Wh
3、at hit the US Midwest?A. A snowslide (雪崩).B. A blizzard (暴风雪). C. An earthquake. 听下面一段对话,回答第8和第9两个小题。8. What is the relationship between the speakers?A. Friends. B. Salesman and customer.C. Strangers. 9. Why does the woman refuse to try some ice cream?A. There arent her favorite flavors. B. She pref
4、ers to drink some milk. C. She is on a diet. 听下面一段对话,回答第10至第12三个小题。10. What are listed on the paper? A. Home numbers.B. Office numbers.C. Cellphone numbers. 11. What does the man ask the woman to do? A. Correct the numbers on the paper. B. Confirm the e-mail addresses. C. Check the class schedule. 1
5、2. How many people does the woman need to call? A. 23.B. 24.C. 25. 听下面一段对话,回答第13至第16四个小题。13. Why was the boy asked to see the woman? A. He doesnt like her class. B. He disturbs his classmates. C. He is always complaining. 14. Whats the boy talking about during the class? A. The lecture.B. His trips.
6、C. His neighbor. 15. How does the boy feel when asking the woman questions during the class?A. Excited.B. Confident. C. Uncomfortable. 16. What does the woman advise the boy to do? A. Ask her questions after class. B. Talk with his classmates after class. C. Write down all the points of the lecture.
7、 听下面一段独白,回答第17至第20四个小题。17. What is the survey about? A. British culture. B. Necessities to survive.C. Ideal (理想的) lifestyles. 18. What is Baloo? A. A fictional character. B. The author of a book. C. A bear in the zoo. 19. What is the most necessary thing for women? A. The Internet.B. Chocolate. C. H
8、ugs. 20. What dont most people in London realize? A. The importance of love and friendship. B. Their dependence on mobile phones. C. The essence (本质) of happiness.第二部分阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。【题文】AWHAT can help you make a fortune in the futu
9、re? Graduating from a top university might not be enough. A new study from the University of Essex in Britain has shown that the more friends you have in school, the more money youll earn later.The idea that popularity could have a serious influence on ones earning potential shouldnt come as too muc
10、h of a surprise. The researchers noted that if you want to get ahead in life, social skills and networking are easily as powerful as talent and hard work.“If a person has lots of friends, it means that he or she has the ability to get along with others in all kinds of different situations,” said Xu
11、Yanchun, 17, from Nantou High School in Shenzhen, who totally agreed with the recent finding. “Also, friends always help each other. They not only create wider social circles for you but lift your mood when you are occasionally in low spirits,” said Xu. She believed that all this helps you “earn a h
12、igher salary.”Maybe thats why some people think the younger generations are in the age of Friendalholism (交友狂症). A woman even complained that the networking website Facebooks 5,000-friend limit was too low for her large reserve of social contacts.But what does a friend mean? Should friends be regard
13、ed as a form of currency?“Call me uncool, but I think of a friend as an actual person with whom I have an actual history and whom I enjoy actually seeing. It seems, however, that this is no longer the definition of friend”, said Meghan Daum, who works with The Los Angeles Times in the US.Daum dislik
14、es the idea that quantity trumps quality in the age of Friendaholism. She thought the idea of friendship, at least among the growing population of Internet social networkers, was to get as many of not-really-friends as possible. For example, a friend might be someone you might know personally but wh
15、o could just as easily be the friend of a friend of some other Facebook friend you dont actually know. Although she agreed that social ties grease (润滑) the wheels of life, she also warned. “Too bad one thing money cant buy is a real friend.” 21. What will be needed if you are to achieve success acco
16、rding to the researchers?A. Social skills, friends, good mood and fortune.B. Social skills, networking, talent and hard work.C. Social skills, networking, potential and fortune.D. Social skills, talent, hard work and the facebook.22. What can friends do in the eyes of Xu Yanchun?A. They can help you
17、 with your schoolwork.B. They teach you how to make more money.C. They help you get rid of sadness and cheer up.D. They always get on well with you.23. We learn that Meghan Daums attitude towards friends is somewhat _.A. up-to-dateB. optimisticC. confusedD. traditional24. What does the word “trumps”
18、 in the last paragraph mean?A. is better thanB. is equal toC. is worse thanD. is similar to【答案】【知识点】C5 文化教育类【文章综述】中国有句古话说,多个朋友多条 路。国外研究也表明,读书期间朋友多,将来生活中赚钱也多。那就让我们读一读文章,寻找朋友的价值吧。【答案解析】21答案:B ,事实细节题。从第二段最后一句可知,答案选B项。22答案:C,细节理解题。从第三段中的“They not only create wider social circles for you but lift your mo
19、od when you are occasionally in low spirits”可知,当你情绪低落时,朋友会帮你振作,答案选C项。23答案D,逻辑推理题。从最后两段Meghan Daum说的话以及对她的观点的陈述可推知Meghan Daum对“朋友”的看法是比较传统的,所以选D项。24答案:A,词义猜测题。该段第一句话是本段的主旨句,由下文的论述和例证可知此处画线词是“胜过,超过”的含义,所以选A项。【题文】B A few years ago, pop poets such as Murray Lachlan Young began to set poetry to rock musi
20、c with some surprising results. People thought that poetry was the new rock n roll. However, despite the brief popularity of a few pop poets, poetry and pop music didnt seem to mix. But are they really so different?If you look back at the origins of poetry, there is a strong connection between poems
21、 and popular music. In Greek mythology, for example, the muse (女神) Erato is pictured with a lyre (里拉琴) in her hand, and looks just like the ancestor of the modern rock star with his electric guitar. In addition, the poets Shelley and Byron were as famous in the nineteenth century as the pop stars of
22、 today.But despite their common origins, there are many differences between poetry and pop music. Pop songs are always written for a public performance, whereas poetry often isnt. And the lyrics in pop songs sometimes have less rhythm than those in poetry. This is because the music provides the rhyt
23、hm rather than the words. Pop lyrics are also simpler and often keep on saying the same thing. This repetition works well in a performance and means that pop songs are easier for people to sing and learn by heart.Both songs and poems tell a story or talk about feelings. Songs in particular deal with
24、 the different stages in a relationship, such as falling in love or breaking up. The words and ideas in songs are usually easier to understand than those in “serious” poetry. However, talented performers like Paul McCartney, or newer stars like Robbe Williams, often give simple songs more expression
25、 when they perform them. And some of the best lines from pop lyrics are as beautiful as poetry.So although pop music and poetry have many differences, they do have one important thing in common: the power to make us think about how we feel.25. What did Murray Lachlan Young do a few years ago? A. He
26、had poems and rock music combined.B. He surprised people with his beautiful style of writing.C. He wrote beautiful music for some famous poems.D. He invented a new kind of poem for his fans.26. According to the article, the difference between poetry and pop songs is that _.A. there is more rhythm in
27、 pop songs than poetryB. pop songs are more difficult to understand than poetryC. some words in pop songs are repeated over and over againD. pop songs are not always performed before audience27. According to Paragraph 4, which of the following statements is TRUE?A. Songs and poems are equally beauti
28、ful.B. The main theme of songs is about relationship.C. Songs tell stories but poems tell about feelings.D. Songs and poems express a similar message.28. What does the writer say about talented performers today?A. They look at poetry to find ideas for their songs.B. They think their songs are more s
29、erious than poetry.C. They give songs more meaning when they sing them.D. They consider themselves to be more popular than poets.【答案】【知识点】C5 文化教育类【文章综述】本文主要讨论的是诗歌和流行音乐的异同。【答案解析】25.A, 细节题,根据第一段第一句话可知答案:A few years ago, pop poets such as Murray Lachlan Young began to set poetry to rock music with some
30、 surprising results.26.C,细节题,根据第三段,最后两句话:Pop lyrics are also simpler and often keep on saying the same thing. This repetition works well in a performance and means that pop songs are easier for people to sing and learn by heart. 流行音乐中有些字会反复重复,而诗歌不会。27.D,细节题,根据第一句话可知两者谈论的都是感情,故都是谈论的同一种东西,故D正确。28.C,细节
31、题,根据第四段倒数第二句话:However, talented performers like Paul McCartney, or newer stars like Robbe Williams, often give simple songs more expression when they perform them.可知答案C正确,给简单的歌曲更多的意义。【题文】C TODAY, Friday, November 12 JAZZ with the Mike Thomas Jazz Band at The Derby Arms. Upper Richmond Road West, She
32、en. DISCO Satin Sounds Disco. Free at The Lord Napier, Mort lake High St., from 8 a. m. to 8 p. m. Tel: 6821158. SATURDAY, November 13 JAZZ Lysis at The Bulls Head, Barnes. Admission 60. MUSICAL HALL at The Star and Garter, Lower Richmond Road, Putney, provided by the Aba Daba Music Hall company. Go
33、od food and entertainment fair price. Tel: 7896749. FAMILY night out? Join the sing-along at The Black Horse. Sheen Road, Richmond. JAZZ The John Bennett Big Band at The Bulls Head, Barnes. Admission 80. THE DERBY ARMS, Upper Richmond Road West, give you Joe on the electric accordion (手风琴). Tel: 789
34、4536.SUNDAY, November 14 DISCO Satin Sounds Disco. Free at The Lord Napier, Mort Lake High Street, from 8 a.m. to 8 p.m. FOLK MUSIC at The Derby Arms. The Short Stuff and residents the Norman Chop Trio. Non-members 70. Tel: 6884626. HEAVY MUSIC with Tony Simon at The Bull. Upper Richmond Road West,
35、East Sheen. THE DERBY ARMS, Upper Richmond Road West, give you Joe on the electric accordion. 29. If you want to enjoy the electric accordion on Saturday, you should ring _ to find out at what time it starts.A. 7896749.B. 7894536.C. 6821158.D. 6884626. 30. You want to spend the Saturday by joining t
36、he entertainment with your family. Where should you go?A. Jazz at The Bulls Head. B. Disco at The Lord Napier. C. The sing-along at The Black Horse. D. The electric accordion at The Derby Arms. 31. Where and when can you hear the Norman Chop Trio?A. At the Bull on Saturday. B. At the Derby Arms on S
37、unday. C. At the Bulls Head on Sunday. D. At the Black Horse on Saturday. 【答案】【知识点】C4广告应用类 【文章综述】本文是广告,告知人们星期五至星期日的娱乐活动安排【答案解析】29.B。细节题。根据星期六活动安排最后一句the electric accordion Tel: 7894536可推知此题答案为B。D30. C。细节题。根据星期六活动安排第4行FAMILY night out? Join the sing-along at The Black Horse.可推知此题答案为C。31.D。细节题。根据文章星期五
38、活动安排的第1句JAZZ with the Mike Thomas Jazz Band at The Derby Arms.可推知此题答案为D。【题文】DIn modern society there is a great deal of argument about competition. Some value it highly, believing that it is responsible for social progress and prosperity (繁荣). Others say that competition is bad; that it sets one per
39、son against another; that it leads to unfriendly relationship between people. I have taught many children who held the belief that their self-worth relied on how well they performed at tennis and other skills. For them, playing well and winning are often life-and-death affairs. In their single-minde
40、d pursuit (追求) of success, the development of many other human qualities is sadly forgotten.However, while some seem to be lost in the desire to succeed, others take an opposite attitude. In a culture which only values the winner and pays no attention to the ordinary players, they strongly blame com
41、petition. Among those who are against competition are young people who have suffered under competitive pressures from their parents or society. Teaching these young people, I often observe in them a desire to fail. They seem to seek failure by not trying to win or achieve success. By not trying, the
42、y always have an excuse: “I may have lost, but it doesnt matter because I really didnt try.” What is not usually admitted by them is the belief that if they had really tried and lost, that would mean a lot. Such a loss would be a measure of their worth. Clearly, this belief is the same as that of tr
43、ue competitors who try to prove themselves. Both are based on the mistaken belief that ones self-respect relies on how well one performs in comparison with others. Both are afraid of not being valued. Only as this basic and often troublesome fear begins to disappear can we discover a new meaning in
44、competition. 32.What does this passage mainly talk about?ACompetition helps to set up self respect.BCompetition is harmful to personal quality development.CFailures are necessary experiences in competitionDOpinions about competition are different among people.33.Why do some people favor competition
45、according to the passage?AIt improves personal abilities.BIt builds up a sense of duty.CIt pushes society forward.DIt encourages individual efforts.34The underlined phrase “the most vocal” in Paragraph 3 means _.Athose who try their best to winBthose who value competition most highlyCthose who are a
46、gainst competition most strongly.D those who rely on others most for success35.Which point of view may the author agree to?AFear of failure should be removed in competition.BCompetition should be encouraged.CWinning should be a life and death matter.DEvery effort should be paid back.【答案】【知识点】C8 科普知识
47、类【文章综述】本文为议论文。文中提到作者身边对competition(竞争)的不同观点。一种是拼尽全力赢得比赛的人,他们认为输赢是生死攸关的事情,只有获胜才能体现个人价值。另一种人极力反对竞争,他们认为人们竞争压力过大,导致人际关系不友好,而且这些人极力逃避努力奋斗,认为如果尽力去做而没有成功会导致自己不被别人承认,因此他们不做努力,以此做为失败的借口,“我没有去努力,因此失败也没什么了不起!”作者对这两种态度运用了“sadly”和“mistaken”来评论,并在结尾表示,只有这种对成功的恐惧缓解,才能体会竞争的真正含义。【答案解析】32.选D,主旨大意题。第一段第一句In modern so
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-410372.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
三年级上册语文课件-6 秋天的雨. 第一课时|人教(部编版) (共15张PPT).pptx
