2022届高考统考英语北师大版一轮复习课时提能练:必修1 UNIT 1 LIFESTYLES WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
3 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- Lifestyles 英语Unit Lifestyle 北师大版必修 英语北师大版 英语 unit1 lifestyles 英语必修一Unit1 Unit1Lifestyle
- 资源描述:
-
1、高考资源网() 您身边的高考专家课时提能练(一)必修1Unit 1Lifestyles(A).阅读理解A(2020浙江余姚模拟)The evidence for harmony may not be obvious in some families.But it seems that four out of five young people now get on well with their parents,which is the opposite of the popularlyheld image of unhappy teenagers locked in their room a
2、fter endless family quarrels.An important new study into teenage attitudes surprisingly shows that their family life is more harmonious than it had ever been in the past.“We were surprised by just how positive todays young people seem to be about their families,” said one member of the research team
3、.“Theyre expected to be rebellious(叛逆的) and selfish but actually they have other things on their minds: they want a car and material goods,and they worry about whether school is serving them well.Theres more negotiation(商议) and discussion between parents and children,and children expect to take part
4、 in the family decisionmaking process.They dont want to rock the boat.”So it seems that this generation of parents is much more likely than parents of 30 years ago to treat their children as friends.“My parents are happy to discuss things with me and willing to listen to me,” says 17yearold Daniel L
5、azall.“I always tell them when Im going out clubbing.As long as they know what Im doing,theyre fine with me.” Susan Crome,who is now 21,agrees.“Looking back on the last 10 years,there was a lot of what you could call negotiation.For example,as long as Id done all my homework,I could go out on a Satu
6、rday night.But I think my grandparents were a lot stricter with my parents than that.”Maybe this positive view of family life should not be unexpected.It is possible that the idea of teenage rebellion(反抗) is not rooted in real facts.A researcher comments,“Our surprise that teenagers say they get alo
7、ng well with their parents comes because of a brief period in our social history when teenagers were regarded as different beings.But that idea of rebelling and breaking away from their parents really only happened during that one time in the 1960s when everyone rebelled.The normal situation through
8、out history has been a smooth change from helping out with the family business to taking it over.”【语篇解读】本文是一篇说明文。一个重要的新研究表明: 与三十年前的父母相比,现在的父母给孩子更多的自由;这一代的父母更有可能像朋友一样对待自己的孩子,所以他们的家庭生活比以往过去的任何时候都更加和谐。1According to the author,teenage rebellion _.Amay be a false beliefBis common nowadaysCexisted only in
9、 the 1960sDresulted from changes in familiesA推理判断题。根据第四段“It is possible that the idea of teenage rebellion is not rooted in real facts(青少年叛逆可能不是事实)”推出“may be a false belief”。故选A。2The study shows that teenagers dont want to _.Ashare family responsibilityBcause trouble in their familiesCgo boating wit
10、h their familyDmake family decisionsB细节理解题。根据文章第二段“Theres more negotiation and discussion between parents and children,and children expect to take part in the family decisionmaking process.They dont want to rock the boat.”看出“孩子们与父母讨论协商,期待参与家庭一些决策,但他们不想rock the boat”,意思是to do sth.that upsets a situat
11、ion and causes problems(捣乱,惹麻烦),推出答案B。3Compared with parents of 30 years ago,todays parents _.Ago to clubs more often with their childrenBare much stricter with their childrenCcare less about their childrens lifeDgive their children more freedomD细节理解题。根据文章第三段所给的一些事例及“But I think my grandparents were
12、 a lot stricter with my parents than that.”可知与30年前的父母相比,现在的父母给他们的孩子更多的自由,所以选D。4What is the best title for the text? ANegotiation in family.BEducation in family.CHarmony in family.DTeenage trouble in family.C主旨大意题。根据文章第一句(本文的主题句),可知这篇文章主要讲了家庭的和谐问题,所以选C。B(2020洛阳市上学期尖子生第一次联考)I was a newcomer in a class
13、.So was Alice.Thats where the similarity ended.I was tall and she was small.My thick,black hair had been recently cut short.Her natural blonde hair flowed to her waist and looked great.I was awkward and shy.She wasnt.I couldnt stand her.I considered her my enemy.She liked me.She wanted to be my frie
14、nd.One day,she invited me over and I said yesI was too shocked to answer any other way.No one had invited me over to play.But this girl who wore the latest fashions wanted me to go home with her after school.I got very surprised when she led me into an apartment building.She lived on the fourth floo
15、r in a threeroom place with her mother,her stepfather,her two brothers and her sister.When we got to the room she shared with her sister,she took out a big case of Barbies,which was my next surprise.I would have thought shed outgrown them.I had never played with them.But we sat on the floor of a wal
16、kin closet,laughing as we made up crazy stories about the Barbies.Thats when we found out that we both wanted to be writers when we were older and we both had wild imaginations.We had a great day that afternoon.Our jaws ached from smiling so much.She showed me her wardrobe,which had mostly come from
17、 a clothing store down the block.The woman who owned it used her as a model sometimes for her newspaper ads and gave her clothes in exchange.Alice had the whole neighborhood charmed.The bookstore owners lent her fashion magazines,the movie theater gave her free passes and the pizza place let her hav
18、e free slices.Soon I was included in her magic world.We slept over at each others houses,and spent every free moment together.My dark hair grew and I learned to love being tall.Alice,my first real friend since childhood,taught me an amazing and very surprising thing about making friends that your wo
19、rst enemy can turn out to be your best friend.【语篇解读】作者讲述了自己小时候与爱丽丝交朋友的经历。原本作者认为自己与爱丽丝有很多不同之处,视爱丽丝为敌人,而爱丽丝却喜欢作者,并邀请作者去她家里。之后,作者更加了解爱丽丝,发现了两人之间更多的相似之处。最后她们成了好朋友。5What made the similarity end?ALeaving the authors old school.BBeing admitted to their new classes.CTheir differences in appearances and pers
20、onalities.DTheir different demand for friendship and fashion.C细节理解题。根据第一段的内容可知,两个人不同的外表和性格使得她们的相似之处结束了,故选C。6What did the author think of the Barbies?AAlice was too mature for them.BAlice must have made them by herself.CThey should have been kept well.DThey brought her back to her childhood.A细节理解题。根据
21、第二段中的“she took out a big case of Barbies,which was my next surprise.I would have thought shed outgrown them”可知,作者认为爱丽丝已经长大了,不适合再玩芭比娃娃。outgrow意为“因长大而不适用”。故选A。7We can infer from the passage that Alice _.Ahelped the author see her own strengthsBwas good with the people around herChelped to bring out th
22、e best in the authorDinspired the authors love for fashionB推理判断题。根据第三段第二句“The bookstore owners lent her.free slices”可知,书店老板借给爱丽丝时尚杂志,电影院给她免费的入场券,比萨店让她品尝免费的比萨块,由此可推知,爱丽丝善于与周围的人打交道,故选B。【干扰项分析】由于受到文中“this girl who wore the latest fashions”和最后一段的干扰,部分考生易做出错误的选择。“who wore the latest fashions”仅仅是描述Alice,并
23、没有涉及作者,故排除D项;最后一段是对文章的总结,没有提到Alice帮助作者表现出她最好的一面。故排除C项。8Which of the following best describes Alice?AHumorous.BAmbitious.CCaring.DFriendly.D推理判断题。通读全文可知,原本在作者眼中爱丽丝是她的敌人,但是爱丽丝却想和作者成为朋友;她邀请作者去她家里玩,最后她们成为好朋友;而且爱丽丝与她自己周围的人都建立了很好的关系,由此可推知,爱丽丝是友好的。故选D。.完形填空(2020重庆市第一次学业质量调研抽测)It was a Sunday morning on a s
24、ubway in New York.People were sitting _1_ some reading newspapers,some lost in thought,some resting with their eyes closed.It was a calm and peaceful scene.Then_2_,a man and his children entered the subway car quickly.The children in it were so _3_ and active that the whole _4_of the car instantly c
25、hanged.The man sat down next to me and closed his eyes,apparently _5_ of the situation.The children were screaming,running back and forth,throwing things,and even grabbing peoples papers,and _6_,the man sitting next to me did nothing.It was difficult not to feel _7_.I couldnt believe that he was _8_
26、 his children to run wild like that,and was taking no _9_ at all.It was _10_ to see that everyone else on the subway felt annoyed.So finally,I turned to him and said,“Sir,your children are really _11_ a lot of people.Could you _12_ them a little more?”The man lifted his eyes and said softly,“Oh,your
27、e _13_,I guess I should do something about it.We just came from the hospital where their mother _14_ about an hour ago.I dont know what to do,and I guess they dont know how to _15_ it either.”Can you _16_ what I felt at that moment? Suddenly,I saw things differently,my anger was _17_.I didnt have to
28、 worry about controlling my attitude or my behavior,my heart was _18_the mans pain.Now,instead of frustration,feelings of _19_filled my heart.Everything_20_ in an instant.Indeed,shifts in ways of thinking move us from one way of seeing the world to another and those shifts create powerful changes.【语
29、篇解读】一个周日的早上,人们安静地坐在地铁车厢里。突然,一位男士和他的孩子的出现打破了车厢的平静。孩子们在车厢里尖叫、来回跑、扔东西,甚至是抢别人的报纸,而孩子的父亲对此不管不顾。“我”很生气,便告诉孩子的父亲,让他管一下他们。通过交谈“我”了解到孩子们的母亲刚刚去世,这令“我”心生同情。1A.nervouslyBseriouslyCpatientlyDquietlyD根据下文中的“It was a calm and peaceful scene”可知,人们都安静地坐着,或读报纸,或沉思,或闭目养神。2A.suddenlyBoccasionallyCeventuallyDgraduallyA根
30、据空后的“a man and his children entered the subway car quickly”并结合语境可知,突然,一位男士和他的孩子迅速地走进车厢。3A.happyBloudCcuteDcuriousB根据下文中的“The children were screaming,running back and forth,throwing things,and even grabbing peoples papers”可知,这些孩子很吵闹。loud“说话太大声的,吵闹的”。4A.climateBdirectionCspeedDtemperatureA根据第1小题和第3小题的
31、解析可知,这些孩子很吵,因而打破了车厢原有的气氛。climate“环境气氛”。5A.afraidBproudCtiredDunawareD根据上文中的“The man sat down next to me and closed his eyes”和下文中的“the man sitting next to me did nothing”可知,这位男士很显然没有意识到发生了什么。6A.soByetCforDasB根据上文内容可知,孩子们在车厢里表现得很糟糕,并结合空后的“the man sitting next to me did nothing”可推知,此处前后内容形成了转折关系。yet“然而
32、”。7A.worriedBashamedCannoyedDdiscouragedC此处与下文中的“everyone else on the subway felt annoyed”形成呼应,故应选C项。8A.expectingBaskingCallowingDforbiddingC根据上文表述的孩子们表现得如此糟糕,这位男士却无所行动可推知,此处表示“我”难以相信他竟允许自己的孩子如此恣意妄为,他一点儿也不负责任。9A.risksBnotesCdifferenceDresponsibilityD参见上题解析。10A.easyBhardCfairDnormalA根据上文内容可知,孩子们表现得很糟
33、糕,所以很容易地看到地铁上的每个人都很生气。11A.supportingBcriticizingCdisturbingDorganizingC根据上文中的“The children were screaming.grabbing peoples papers”以及第10空后的“everyone else on the subway felt annoyed”可知,这些孩子的行为确实打扰到了其他乘客。12A.confirmBdivideCassistDcontrolD根据语境可知,“我”希望该男子管一下自己的孩子。13A.rightBwrongCtrustfulDcrazyA根据下文中的“I g
34、uess I should do something about it”可知,该男子认为“我”说得对。14A.remainedBdiedCworkedDreturnedB根据该句中的“We just came from the hospital”并结合语境和选项可推知,此处应是该男子说孩子们的母亲大概一小时前去世了。15A.describeBaddressCdefeatDhandleD根据该句中的“I dont know what to do” “they dont know” “either”可知,此处表示孩子们也不知道如何应对这种情况。16A.believeBrecallCimagineD
35、predictC根据上文内容可知,作者因孩子们的表现感到生气,后来经过与男子交谈得知,孩子们的母亲大概一小时前去世了;又结合下文中的 “Suddenly,I saw things differently”可推知,此处表示,你能想象“我”当时的感受吗?17A.blockedBgoneCliberatedDdeepenedB根据上文中的“I saw things differently”可知,“我”的愤怒消失了。18A.filled withBopposed toCbased onDfreed fromA根据上文中的“I saw things differently” “I didnt have
36、to.or my behavior”可推知,“我”也感受到了该男子的痛苦。19A.forgivenessBbitternessCsympathyDappreciationC根据该句中的“instead of frustration”并结合上文表述的“我”的态度的转变可知,“我”的心中充满了对该男子的同情。20A.restoredBchangedCcountedDsettled B根据上文内容可知,“我”的态度很快地发生了转变,所有事情在一瞬间改变了。课时提能练(二)必修1Unit 1Lifestyles(B).阅读理解A(2020黄冈市质量检测)Empathy (同感) is one of t
37、hose strange qualities something almost everyone wants,but few know how to truly give or receive it.In a world where selfsatisfaction is emphasized,it is in short supply but high demand. This is all the more reason to teach the next generation what it means to have empathy for those around them.What
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-412258.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
四年级上册语文课件-第5单元 语文百花园五|语文S版 (共9张PPT).ppt
