2022版高考英语大二轮复习第五部分书面表达专题二十一生态环保类阅读+社会文化类阅读+完形填空+语篇填空+短文改错优选习题.docx
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
5 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 2022 高考 英语 二轮 复习 第五 部分 书面 表达 专题 十一 生态 环保 阅读 社会 文化 填空 短文 改错 优选 习题
- 资源描述:
-
1、专题二十一 生态环保类阅读+社会文化类阅读+完形填空+语篇填空+短文改错.阅读理解A(2022浙江温州六校联考)The Maldives faces the threat of extinction from rising sea levels,but the government said on Thursday it was looking to the future with plans to build homes and a golf course that can float.An increase in sea levels of just 18 to 59 centimeter
2、s would make the Maldivesa nation of a number of tiny coral islands in the Indian Oceannot suitable for humans to live in by 2100,the UNs climate change experts have warned.President Mohamed Nasheed has declared a fight for survival,and last month he signed a deal with a Dutch company to study sugge
3、stions for a floating structure that could support a conference centre,homes and an 18-hole golf course.The company,Dutch Docklands,is currently building floating developments in the Netherlands and Dubai.Its website said it undertook projects that make “land from water by providing large-scale floa
4、ting constructions to create similar conditions as on land”.The Maldives began to work on an artificial island known as the Hulhumale near the crowded capital island of Male in 1997 and more than 30,000 people have been settled there in order to ease crowdedness.The city,which has a population of 10
5、0,000,is already protected from rising sea levels by a 30-million-dollar sea wall,and the government is considering increasingly imaginative ways to fight climate change.Nasheed,who held the worlds first underwater cabinet(内阁) meeting in October to highlight his peoples serious and difficult situati
6、on,has even spoken of buying land elsewhere in the world to enable Maldivians to relocate if their homes are completely covered.He has also promised to turn his nation into a model for the rest of the world by becoming “carbon neutral(碳中和)” by 2022.His plan involves ending fossil fuel use and poweri
7、ng all vehicles and buildings from “green” sources such as burning coconut husks.【语篇解读】本文是生态环保类阅读。讲述马尔代夫人民面对海平面的上升不得不考虑如何应对被淹没的可能。现在他们开始在首都附近建了一个人工岛Hulhumale,现在已经有30,000多人搬到了这个岛上,缓解了一些压力。最后文章呼吁人们减少二氧化碳的排放。1.Which of the following about the Maldives is right according to the passage?A.It is made up o
8、f many small islands.B.It has been covered by water now.C.Its people live in underwater houses.D.Its people live in their floating homes.答案A解析细节理解题。根据第二段“An increase in sea levels of just 18 to 59 centimeters would make the Maldivesa nation of a number of tiny coral islands in the Indian Oceannot su
9、itable for humans to live in by 2100”可知,马尔代夫由很多小岛组成,预计2100年可能被水淹没,不是现在,所以A项正确,而B项错误;再根据第一段“but the government said on Thursday it was looking to the future with plans to build homes and a golf course that can float.”可知C项和D项错误。答案为A项。2.What probably is the reason why Mohamed Nasheed chose Dutch Dockla
10、nds for his plan?A.It has a good fame throughout the world.B.It charged much less than other companies.C.It has experience in building floating structures.D.It supports building floating structures in the world.答案C解析细节理解题。根据第四段“Its website said it undertook projects that makeland from water by provi
11、ding large-scale floating constructions to create similar conditions as on land”可知,这家公司的网站上显示他们曾经承担过类似的在水上建造建筑物的任务,所以答案为C项。3.Why did the Maldives begin to build the Hulhumale?A.Because it could attract more visitors.B.Because the country intended to make it a new capital.C.Because it could fight aga
12、inst climate change.D.Because it could make the capital less crowded.答案D解析细节理解题。根据第五段“The Maldives began to work on an artificial island known as the Hulhumale near the crowded capital island of Male in 1997 and more than 30,000 people have been settled there in order to ease crowdedness.”可知,建立Hulhu
13、male的目的是为了减轻首都的交通拥堵状况。答案为D项。4.What is the authors purpose in writing the passage?A.To promote the idea of low-carbon living style.B.To tell people that the Maldives is disappearing soon.C.To discuss the causes why the Maldives faces extinction.D.To introduce the efforts taken by Maldivians to fight
14、for life.答案D解析意图态度题。文章主要介绍了由于马尔代夫是个岛国,海平面的上升有可能导致这个岛国被淹没,以及马尔代夫为解决人类生存这一问题而采取的措施。B(2022四川南充质检)My daughter went to see The Wild One recently and she commented that Marion Brando was wearing jeans so long ago.Of course he helped set the trend,so that got me thinking about the link between films and tr
15、ends in fashion.Fashion and films have gone hand in hand for long.The Wild One is a good example:it appeared in 1954,starring Brando.Dressed in a black leather motorcycle jacket,leather cap and jeans,he created a look which is still considered “cool” today.Everyone from Madonna to middle-aged men is
16、 seen wearing the classic leather motorcycle jacket.Another strong influence on fashion trends was Breakfast at Tiffanys,stalling Audrey Hepburn.She made famous the simple black dress that looks perfect at either a cocktail party or just standing around an expensive department store like Tiffanys wi
17、th a pastry and coffee in your hand,as Audrey Hepburn does in the film.She looks so elegant,wearing simple but beautiful dresses,big dark glasses and a string of pearls around her neck.Audrey Hepburn still influences womens fashion with her “Tiffanys look”.In more modern times,the film star Uma Thur
18、man created a major fashion trend when she appeared in the film Pulp Fiction,made in 1994.Her style was very simple.Her black trousers,crisp white shirt and hair style was copied by women in the world.Influencing fashion trends can often be about timing.The movie Memoirs of a Geisha came just in tim
19、e to start a trend in Japanese fashion.It starred the Chinese actress Zhang Ziyi,who wore beautiful silk kimonos(和服),and it won an Oscar for Costume Design.Many travel companies picked up on the trend and ran “geisha trips” to Japan.The film has also led to a regained interest in kimonos.It is now q
20、uite common to see young Japanese women wearing kimonos not just on traditional occasions,but at various social events.The fashion is also beginning to spread to western countries.【语篇解读】本文是社会文化类阅读。主要介绍了电影对时尚的影响,并通过具体的例子来证明这一点。5.What is the best title of the passage?A.Films and fashionB.Stars fashion
21、C.Influential filmsD.Film cultures答案A解析主旨大意题。根据第一段第二句“Of course he helped set the trend,so that got me thinking about the link between films and trends in fashion.”可知,本文通过马龙白兰度的著名电影The Wild One 引出了电影能够影响流行时尚趋势的话题。接下来列举多部电影引起流行时尚变化的例子,由此可知本文正是关于电影和时尚的。答案为A项。6.Who will people associate Madonna wearing
22、 the leather motorcycle jacket with?A.Zhang Ziyi.B.Audrey Hepburn.C.Uma Thurman.D.Marlon Brando.答案D解析细节理解题。根据第一段后三句“The Wild One is a good example:it appeared in 1954,starring Brando.Dressed in a black leather motorcycle jacket,leather cap and jeans,he created a look which is still considered cool t
23、oday.Everyone from Madonna to middle-aged men is seen wearing the classic leather motorcycle jacket.”可知,正是Brando在电影The Wild One中的机车夹克、牛仔裤和皮帽子的服装创造出一种现在人们仍然认为很酷的时尚潮流,当麦当娜穿上这样的服装的时候,人们会联想到马龙白兰度。答案为D项。7.What is implied in the film Breakfast at Tiffanys according to the passage?A.One can be active by we
24、aring black.B.One can be elegant by wearing simply.C.One can be famous by looking perfect.D.One can be stylish by eating at Tiffanys.答案B解析推理判断题。根据文章第二段倒数第二句“She looks so elegant,wearing simple but beautiful dresses,big dark glasses and a string of pearls around her neck.”可知,在电影Breakfast at Tiffanys中
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-423491.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
[课件]高三化学四章用分子--原子论解释电解水 李生保.swf
