2020版新高考英语二轮提分教程文档:语篇部分 专题二阅读七选五 第3讲 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
4 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 2020版新高考英语二轮提分教程文档:语篇部分 专题二阅读七选五 第3讲 WORD版含解析 2020 新高 英语 二轮 教程 文档 部分 专题 阅读 七选五 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、第3讲段尾类段尾设空的类型多为总结本段内容,偶有起承上启下的作用。1 总结概括句解题指导做题时一要注意设空的前一句或前两三句;二要注意在选项中查找thus, therefore, hence, so, as a result, in a word, in short, to conclude, to sum up等表示结果、结论、总结的词语;三要注意与前文的逻辑关系,找到关键的线索词句,如表示转折、并列、排比等关系。如果在文章第一段的段尾设空,要认真阅读看此处是细节还是主题。通常文章的第一段要提出主题,如果在段尾提出主题,常用一些信号词(如转折词)引出来,正确答案中应有这样的信号词。典例(20
2、19北京高考)If a basketball star is, for example, trying to gain a high personal point total, he may take a shot himself when it would be better to pass the ball to a teammate, affecting the teams performance. Young children learning to play team sports are often told, “There is no I in TEAM.” _49_DStars
3、 apparently do not follow this basic principle of sportsmanship.解析D根据上文描述篮球明星的做法和空格前的“学习参加团队运动的小孩子经常被告知团队里没有个人”形成的对比可推断出,选项D “明星们很明显不遵守体育精神这一基本原则”对全段作了总结概括,故答案为D。2 承上启下句解题指导做题时如果在选项中找不出与前文之间的关联,此时要考虑与下一段开头是否有衔接,要认真阅读下一段的开头几句,看是否能紧密联系起来。典例1(2018浙江高考)Moving into a new home in a new neighborhood is an
4、exciting experience. Of course, you want to make sure that you become an accepted and valuable part of your new neighborhood. The easiest way to accomplish this is to make sure you conduct yourself as a good neighbor should. _31_GHere are a few tips to help you win over everyone in the neighborhood
5、quickly.解析G根据下文叙述的几条建议可知,空格处承上启下;上文提到,被邻居接受的最容易的方法就是你要使自己表现出是一个好邻居。G项(以下是几条帮助你快速赢取社区所有人的心的建议)符合语境。典例2(2017全国卷)If anyone had told me three years ago that I would be spending most of my weekends camping, I would have laughed heartily. Campers, in my eyes, were people who enjoyed insect bites, illcooke
6、d meals, and uncomfortable sleeping bags. They had nothing in common with me._36_ . _40_ It must be true that sooner or later, everyone finds his or her way back to nature. I recommend that you find your way in style.AThis time there was no tent.BThings are going to be improved.CThe trip they took m
7、e on was a rough one.DI was to learn a lot about camping since then, however.EI must say that I have certainly come to enjoy camping.FAfter the trip, my family became quite interested in camping.GThere was no shade as the trees were no more than 3 feet tall.解析36.D空格处位于首段段末,由位置可判断出考查的有可能是带有转折性或启发性的承上
8、启下的总起句。 分析上下文,找关键词句:由空格前“If anyone had told me three years ago that I would be spending most of my weekends camping, I would have laughed heartily.”可知,作者一开始是不喜欢camping(露营)的,但从下文几段的叙述却发现作者逐渐爱上露营,暗示此处作者对待露营的情感态度应该出现转变。由此判断此处应是一个转折性的总起句。对照选项匹配: D项中“however” 表转折,与上一步的判断对应,再D项中“since then”承上,“I was to le
9、arn a lot about camping ”启下,是下文的总起,故D符合题意。40E空格处位于末段段首,本文又是夹叙夹议的文章,很大可能是文章的总结概括句。分析上下文,找关键词句:根据下文“It must be true that sooner or later, everyone finds his or her way back to nature. I recommend that you find your way in style.”可知,作者希望每个人能找到适合自己的回归自然的方法,而根据上文可知作者回归自然的方式就是露营。对照选项匹配:E项“I must say that
10、I have certainly come to enjoy camping.(我必须得承认我真的开始享受露营)”既是对文章第一段中作者态度转变的一个总结,也很好地衔接了下文。过关检测(限时:20分钟)(2019湖南株洲质检一)Rise and shine! Morning time just became your new best friend. Love it or hate it, using the mornjng hours before work may be the key to a successful and healthy lifestyle. _1_ In additi
11、on, the health benefits for those with a life before work go on and on. Lets explore 4 of the things successful people do before 8 am.Exercise.Most people that work out daily, work out in the morning. Exercising before work gives you an increase of energy for the day and a sense of accomplishment. E
12、ven if you arent bright eyed and bushy tailed at the thought of a 5 am jog, try waking up 15 minutes early for a quick bedside set of pushups or stretching. _2_Map Out Your Day.Maximize your potential by mapping out your schedule for the day, as well as your goals and to dos. The morning is a good t
13、ime for this as it is often one of the only quiet times a person gets throughout the day. The early hours foster easier reflection that helps when prioritizing (优先) your activities. _3_Visualize your day._4_ The morning is the perfect time to spend some quiet time inside your mind planning or visual
14、izing. Take a moment to visualize your day ahead of you, focusing on the successes you will have. Even just a minute of visualization and positive thinking can help improve your mood and outlook on your work load for the day._5_We all have that one item on our to do list that we fear. It troubles yo
15、u all day (or week) until you finally do it after much procrastination (拖延). Instead of anticipating the unpleasantness of it from first coffee through your lunch break, do that least desirable task on your list first. The morning is the time when you are generally more well rested and your energy l
16、evel is up. Therefore, you are more well equipped to handle more difficult projects. Look at it this way, and your day will get progressively easier, not the other way around. By the time your work day is ending, youre winding down with easier to dos and heading into your free time more relaxed. Suc
17、cess!AConnect Socially.BMake Your Day Top Heavy.CItll help wake up your body, and prepare you for your day.DWhile scheduling, dont forget about your physical health.EMorning people have been found to be more active and more productive.FThey also allow for uninterrupted problem solving when trying to
18、 fit everything into your timetable.GThese days we talk about our physical health endlessly, but sometimes our mental health gets overlooked.篇章导读:本文是一篇说明文,作者讲述了早上时间的重要性和成功人士在早上8点之前做的4件事。1E上文讲早晨时间的重要性,下文探索成功人士在早上8点之前做的4件事。E项:人们发现早起的人更活跃、更有效率。承上启下且与前后句之间形成递进关系,故选E。2C本段讲早起锻炼的重要性和好处。设空处为细节题,呈上,指出这样做的好处。
19、C项:它会唤醒你的身体,为你的一天做好准备。是早起锻炼的好处,符合本段内容。故选C。3F本段讲早上合理安排你的日程和目标计划的好处,F项:当你试图把所有事情都安排在你的时间表上时,它们也有助于不间断地解决问题,符合本段内容,另外此处有代词线索,They指代的是上文的The early hours。故选F。4G本段小标题为:设想你的一天。下文提到仅仅是1分钟的设想和积极的思考也可以帮助改善你的心情。G项提醒我们在重视身体健康的同时注重心理健康,符合本段内容,故选G。5B本空为段落小标题。根据本段的“. do that least desirable task on your list first
20、. The morning is the time when you are generally more well rested and your energy level is up.”可知,在早上精力充沛时把最不想做的事完成。B项表达了此意,故选B。(2019辽宁葫芦岛高三上期末)US City Bans Texting While WalkingParents usually teach their children how to cross the street safely, by looking both ways for cars. But do they also teach
21、 them to put away their cell phones?The city of Honolulu, Hawaii wants everyone to learn that lesson. _1_ Beginning on October 24, you could be fined from $15 to $99 if you step into a Honolulu street while looking at your phone. Honolulu is the first major US city to ban what is called “distracted
22、(分散注意) walking”. It recently passed a law in a seven to two vote. The law says: “No pedestrian shall cross a street or highway while viewing a mobile electronic device.” _2_The laws creators hope it will lower the number of people hit and killed by cars in the city. Mayor Kirk Caldwell told Reuters
23、news agency, “We hold the unfortunate distinction (区别) of being a major city with more pedestrians being hit in crosswalks, particularly our elders, than almost any other city in the country.”The law includes all electronic devices with screens: cell phones, tables, gaming devices, digital cameras a
24、nd laptop computers. _3_ Pedestrians may use such devices in the street to call emergency services and rescue workers, such as firefighters and police officers._4_ The Governors Highway Safety Association, or GHSA, says pedestrian deaths in the United States increase 25 percent between 2010 and 2015
25、. That trend continued in 2016 with the number of pedestrian deaths rising to almost 6,000, 11% higher than in 2015.If you still want to text while walking, you could avoid being fined in Honolulu (and be safer, in general) by using a voicecontrolled digital (数字的) assistant such as Siri or Google As
26、sistant. _5_AThe law does permit an exception.BOr you could just wait until you are again, safely, off the street.CYou will be sentenced to prison while using cell phones in the street.DPedestrian deaths have been increasing as the use of cell phones rises.ETexting while crossing the street will soo
27、n be banned in the city.FThe law permits people to watch TV while crossing the street.GIn other words, do not look at a screen when you cross the street or you could be fined.篇章导读:本文是一篇说明文,讲述了随着手机使用量的增加,行人死亡人数不断增加。为了减少事故,美国城市颁布了禁止走路时发手机信息的法律。1E本文主要讲美国城市禁止走路时发手机信息。下句“Beginning on October 24, you coul
28、d be fined from $15 to $99 if you step into a Honolulu street while looking at your phone. ”是规定的具体内容。E项:过马路时发短信很快就会被禁止,与下句形成递进关系,故选E。2G上句“No pedestrian shall cross a street or highway while viewing a mobile electronic device.”是法律规定,G项:换句话说,当你过马路的时候不要看屏幕,否则你会被罚款,是对上句的进一步解释,故选G。3A上句讲在街上不允许使用的电子设备包括哪些,
29、下句讲但是可以用这些设备呼叫紧急服务。说明有例外的情况。A项:法律允许例外。承上启下连接前后,故选A。4D本空为总结概括句。本段主要讲述美国行人死亡率持续上涨的情况,D项:随着手机使用量的增加,行人死亡人数也在不断增加,说明了这一情况,故选D。5B本段讲如果走路时想用手机,为了避免被罚款可以使用声控设备。B项:或者你可以一直等到安全地离开街道,与上句并列,是另外一种解决办法。故选B。强化特训7七选五(三)(限时:32分钟)1How to age wellGetting older is inevitable, but you can slow the decline of aging with
30、 smart choices along the way. From the foods you eat and how you exercise to your friendships, they all have an effect on how fast or slow your body ages. _1_Lose just a little bit of weight.Small changes in body weight can have a big impact on health risks. _2_ While wed love to lose our extra poun
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-441370.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
