四川省成都石室中学2020届高三英语上学期期中试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
8 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 四川省 成都 石室 中学 2020 届高三 英语 学期 期中 试题 解析
- 资源描述:
-
1、四川省成都石室中学2020届高三英语上学期期中试题(含解析)第一部分 听力(共两节,满分30分)第一节听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. What is Linda?A. A writer. B. A student. C. A teacher.2. What is the man afraid of?A. Having an accident. B. Missing the interview. C. Saying something
2、 wrong.3. What does the woman want to do?A. To return a jacket. B. To change a jacket. C. To buy another jacket.4. Why does the man feel upset?A. A guy stole his clothes. B. He found his clothes ugly. C. Someone said he was ugly.5. What does the woman mean?A. She disbelieves her sonB. She feels very
3、 sorry for her son.C. She wants her son to use a new key.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. Why isnt Jenny at the store?A. She left work early. B. Shes late for work. C. She
4、s been out of work.7. How does the man feel about Jenny?A. Angry. B. Curious. C. Concerned.听第7段材料,回答第8、9题。8. What is lying on the railway tracks?A. A man. B. A rock. C. A trunk.9. What are the speakers about to do?A. To move the rock. B. To wave the T-shirt. C. To find something red.听第8段材料,回答第10至12题
5、。10. What does the man want to talk about?A. Lucys poor health. B. Lucys school education. C. Lucys work performance.11. What did the customer at Table 4 do that annoyed Lucy?A. He praised her. B. He made a complaint. C. He ordered the special offer.12. Why is Lucy in low spirits?A. She hasnt made a
6、 plan.B. She hasnt realized her dream.C. She hasnt become a good waitress.听第9段材料,回答第13至16题。13. How does the woman think Mark feels?A. Anxious. B. Unhappy. C. Frightened.14. What was Catherine doing when the speakers got home?A. Reading her books. B. Playing with her friends. C. Chatting with the ope
7、rator.15. What does the woman want to ensure?A. Mark can pass the exam.B. Mark can help people in need.C. Mark can apply what hes learned.16. What will the speakers do for Mark?A. Keep a record of his reactions.B. Create an unexpected situation.C. Write down their own experiences.听第10段材料,回答第17至20题。1
8、7. When did the magician first perform professionally?A. In 1964. B. In 1968. C. In 1972.18. What made the magician world famous?A. His TV show. B. His global tours. C. His teaching job.19. Which does the magician think is his greatest achievement?A. Project Magic. B. Box office records. C. The Magi
9、c of ABC.20. How is the magician different from other magicians?A. He practises hard. B. He believes in wonder. C. He started his career early.第二部分 阅读理解 (共两节,满分40分)第一节(共15小题;每小题2分, 满分30分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。ARiding School:You can start horse-riding at any age. Choose private
10、 or group lessons any weekday between 9 a.m. and 8:30 p.m. (3:30 p.m. on Saturdays). There are 10 kilometers of tracks and paths for leisurely rides across farmland and open country. You will need a riding hat.Opening Hours: Monday through Friday: 9:00 a.m. 8:30 p.m.Phone: (412) 396-6754 Fax: (412)
11、396-6752Sailing Club:Our Young Sailors Course leads to the Stage Sailing qualification. Youll learn how to sail safely and the course also covers sailing theory and first aid. Have fun with other course members afterwards in the club room. There are 10 weekly two-hour lessons.Opening Hours: Tuesdays
12、: 6:00 p.m. 8:00 p.m.Phone:( 412)396-6644 Fax: (412) 396-6644Diving Centre:Our experienced instructors offer one-month courses in deep-sea diving for beginners. There are two evening lessons a week, in which you learn to breathe underwater and use the equipment safely. You only need a swimming costu
13、me and towel. Reduced rates for couples.Opening Hours: Monday and Friday: 6:30p.m. 8:30 p.m.Phone: (412)396-6312 Fax: (412) 396-6706Medical Center:The staff of the Medical Center aim to provide convenient and comprehensive medical care to students and staff of the university. The center is well equi
14、pped and the staff here are trained to deal with a broad range of medical problems. Both female and male doctors as well as nursing staff are available for consultation. Also, all kinds of medicines are sold here and are cheaper for students than other drugstores.Opening Hours: 24 hours from Monday
15、to SundayPhone: ( 412)396-6649 Fax: (412) 396-6648Water-sports club:We use a two-kilometre length of river for speedboat racing, and water-skiing. A beginners course consists of ten 20-minute lessons. You will learn to handle boats safely and confidently but must be able to swim. The club is in a co
16、nvenient central position and is open daily from 9 a.m. to 4 p.m., with lessons all through the day.Opening Hours: Monday through Friday: 9:00 a.m. 4:00 p.m.Phone: (412)396-6899 Fax: (412) 396-68901. If you want to swim and enjoy activities which are fast and a bit dangerous, you should join_ .A. Sa
17、iling ClubB. Riding SchoolC. Water-sports ClubD. Diving Centre2. If you want to experience a new activity in the countryside in the mornings, you may fax_ .A. (412) 396-6752B. (412) 396-6706C. (412) 396-6648D. (412) 396- 68763. If you want to do an activity one evening a week and get a certificate i
18、n the end, you can go to_ .A. Sailing ClubB. Diving CentreC. Water-sports ClubD. Riding School【答案】1. C 2. A 3. A【解析】这是一篇应用文。文章介绍了骑马学校,航行俱乐部,潜水中心,医疗中心和水上运动俱乐部的相关信息。【1题详解】细节理解题。根据Water-sports Club部分的We use a two-kilometer length of river for speedboat skiing. A beginners course consists of ten 20-minu
19、te lesson可知,如果你想游泳,想享受快而危险的活动,你可以加入Water-sports Club。故选C。【2题详解】细节理解题。根据Riding School部分的Choose private or group lessons any weekday between 9 a.m. and 8:30 p.m. (3:30 p.m. on Saturdays). There are 10 kilometers of tracks and paths for leisurely rides across farmland and open country. 可知,答案锁定在Riding S
20、chool根据本部分的Phone: (412) 396-6754 Fax: (412) 396-6752可知,选A。【3题详解】细节理解题。根据Sailing Club部分的Our Young Sailors Course leads to the Stage Sailing qualification. 和There are 10 weekly two-hour lessons. Opening Hours: Tuesdays: 6:00 p.m. 8:00 p.m. 可知,如果你想每周参加一个晚上的活动并最终获得证书,你可以去Sailing Club。故选A。BThe Sahara Fes
21、tival is a celebration of the very recent past. The three-day event is not fixed to the same dates each year, but generally takes place in November or December. It is well attended by tourists, but even better attended by the locals. During the opening ceremonies, after the official greetings from t
22、he government leaders, people who attend the festival begin to march smartly before the viewing stands, and white camels transport their riders across the sands. Horsemen from different nations display their beautiful clothes and their fine horsemanship. One following another, groups of musicians an
23、d dancers from all over the Sahara take their turn to show off their wonderful traditional culture. Groups of men in blue and yellow play horns and beat drums as they dance in different designs. On their knees in the sand, a group of women in long dark dresses dance with their hair: their long, dark
24、, shiny hair is thrown back and forth in the wind to the rhythm of their dance. The local and visiting Italian dogs are anxious to run after hares. The crowd is on its feet for the camel races. Camels and riders run far into the distance, and then return to the finish Line in front of the cheering p
25、eople. Towards the evening, there comes the grand finale of the opening day, an extremely exciting horserace. All the riders run very fast on horseback. Some riders hang off the side of their saddles(马鞍). Some even ride upside downtheir legs and feet straight up in the airall at full speed. Others r
26、ush down the course together, men arm in arm, on different horses. On and on they went. So fast and so wonderful!4. The Sahara Festival is a festival which _.A. has a very long history in North AfricaB. is held in the same place on the same dayC. is attended mainly by the people in the SaharaD. is c
27、elebrated mostly by travelers from different countries5. Before the races begin, _ take part in the activities during the opening ceremonies.A. musicians, dancers, horses and haresB. camel riders, musicians, dogs and haresC. horsemen, dancers, camels and dogsD. musicians, officials, camels and horse
28、s6. The underlined word “finale” in the fourth paragraph most probably means the _ of the opening day.A. first partB. last partC. middleD. whole7. This passage mainly tells readers _.A. how animals race on the first and the last days of the Sahara FestivalB. how people celebrate during the three-day
29、 Sahara FestivalC. what takes place at the closing ceremonies of the Sahara FestivalD. what happens on the opening day of the Sahara Festival【答案】4. C 5. D 6. B 7. D【解析】【分析】这是一篇说明文。本文讲述的是The Sahara Festiva1开幕式那一天发生的事。【4题详解】细节理解题。根据文章第一段的句子It is well attended by tourists, but even better attended by t
30、he locals.可知游客虽然也参加这个节日,但更多的是当地人,故选C。【5题详解】细节理解题。根据文章第二段的内容,可知在这个节日的开幕式中参加活动的有officials, camels and horses,horsemen,musicians and dancers以及参加表演的男士和女士;dogs 和hares 并没有参加表演活动,所以选项A、B、C要被排除。故选D。【6题详解】词义猜测题。根据Towards the evening, there comes the grand finale of the opening day, an extremely exciting hors
31、erace.可知,接近傍晚,the opening day的活动即将结束。可判断“finale”的意思是“最后一项”。故选B。【7题详解】主旨大意题。通读全文可知,文章重点讲述的是the Sahara Festival的the opening day开幕日活动。故选D。【点睛】关于细节理解题的解题方法:细节定位法:细节理解题属于直接解答性问题,是阅读理解题中最简单的一种,多数属中低难度的送分题。但由于高考所占的比例很大,应特别引起注意。事实和细节题的命题特点是:把某词语、某个句子或某具体事实用不同于原文的另一方式或句型表达,即同义改写。解答这类题的窍门是:A)注意掌握英语的多种表达法;B)正确
32、分析词语在句中的作用;C)熟练运用英语的句型转换;D)读懂题干所提出的问题,并准确地找到文中涉及该问题的句子。比如文章第1小题,根据题干The Sahara Festival is a festival which _.可知这里需要找到文章中对于撒哈拉节的介绍,这样就可以把答案定位在第一段,根据文章第一段的句子逐一排除,根据句子It is well attended by tourists, but even better attended by the locals.可知游客虽然也参加这个节日,但更多的是当地人。故选C。CIn effect, many people avoid the ve
33、ry attempts that are the source of true happiness. They fear the pain inevitably brought by such things as marriage, raising children, professional achievement, religious commitment and self-improvement.Ask a bachelor (单身汉) why he resists marriage even though he finds dating less and less satisfying
34、. If he is honest he will tell you that he is afraid of making a commitment. For commitment is in fact quite painful. The single life is filled with fun, adventure and excitement. Marriage has such moments, but they are not its most distinguishing features.Couples with infant children are lucky to g
35、et a whole nights sleep or a three-day vacation. I dont know any parent who would choose the word fun to describe raising children. But couples who decide not to have children never know the joys of watching a child grow up or of playing with a grandchild.Understanding and accepting that true happin
36、ess has nothing to do with fun is one of the most liberating realizations. It liberates time: now we can devote more hours to activities that can genuinely increase our happiness. It liberates money: buying that new car or those fancy clothes that will do nothing to increase our happiness now seems
37、pointless. And it liberates us from envy: we now understand that all those who are always having so much fun actually may not be happy at all.8. According to the author a bachelor resists marriage chiefly because _ .A. he is unwilling to take family responsibilitiesB. he believes that life will be m
38、ore cheerful if he remains singleC. he finds more fun in dating than in marriageD. he fears it will put an end to all his fun adventure and excitement9. Raising children, in the authors opinion, is _ .A. a moral dutyB. a thankless jobC. a rewarding taskD. a source of inevitable pain10. To understand
39、 what true happiness is one must _ .A. have as much fun as possible during ones lifetimeB. make every effort to liberate oneself from painC. put up with pain under all circumstancesD. be able to distinguish happiness from fun11. What is the author trying to tell us?A. Happiness often goes hand in ha
40、nd with pain.B. One must know how to make money.C. It is not important to make commitments.D. Its pain that leads to happiness.【答案】8. A 9. C 10. D 11. A【解析】这是一篇说明文。文章介绍了快乐与痛苦总是相伴而行,并进行了举例说明,最后作者阐述要理解并接受真正的快乐,要能够区分出快乐和乐趣。【8题详解】细节理解题。根据第二段的Ask a bachelor (单身汉) why he resists marriage even though he fi
41、nds dating less and less satisfying. If he is honest he will tell you that he is afraid of making a commitment. For commitment is in fact quite painful.可知,一个单身汉害怕结婚的原因是他害怕做出承诺,害怕承担责任。故选A。【9题详解】推理判断题。根据第三段一整段的内容可知,作者认为没有哪个父母会选择“乐趣”这个词来形容养育孩子。但那些决定不要孩子的夫妇永远不会知道看着孩子长大或和孙子孙女玩耍的乐趣。由此可推测出,作者认为养育孩子是值得的,有回报
42、的。故选C。【10题详解】细节理解题。根据最后一段的Understanding and accepting that true happiness has nothing to do with fun is one of the most liberating realizations.可知,如果想知道什么是真正的快乐,我们要能够区分快乐和乐趣。故选D。【11题详解】推理判断题。文章首先介绍了快乐与痛苦总是相伴而行,接着进行了举例说明,最后作者阐述要理解并接受真正的快乐,就要能够区分出快乐和乐趣。由此可知,作者写这篇文章的目的是要告诉我们快乐常与痛苦相伴而行。故选A。DThe English
43、language is changing, and you are responsible! Whether we consider changes in grammar, spelling, pronunciation, or the very vocabulary of the language, you have played your part and continue to do so.When we first learned basic grammar and spelling, perhaps in elementary school, we might have gotten
44、 the impression that these things were sacred. The rules that apply to such things might have been presented as unchanging and unchangeable. While this approach might be beneficial for teaching children, it is far from accurate.The English language, like many others, is a living, growing, ever-evolv
45、ing thing. Like it or not, you are involved in this change. These changes take many forms. Grammar and spelling have changed radically over the years and centuries, with the spelling differences in different countries today a reflection of this. While the language of a thousand years ago might be ca
46、lled English, most of us would hardly recognize it today as the same language.The first involves changes in the pronunciation of words. Many are familiar with the differences between the British and American ways of pronouncing certain words. In addition to these differences, the pronunciation of ma
47、ny words has changed over the years because of how you have decided to pronounce them. For example, consider the word err. The traditional pronunciation of this word rhymes with the word her. However in recent years, more and more people have been pronouncing it so that it sounds like air.Another ch
48、ange in the language involves the addition and removal of words. The makers of dictionaries decide which words deserve to be officially adopted as part of the English language. Through the centuries, many words have come from other languages. In fact, English has probably done this more than any oth
49、er language in the world, which is why spelling and pronunciation rules for English have so many exceptions.Of course many slang words have been just short-lived fads that have died out quickly. Others,though, have been adopted by mainstream society and become respectable, as have many technical ter
50、ms. So then remember, the next time you repeat the newest expression to hit the street, or make up your own words, you may be contributing to the future of the English language.12. When we begin to learn English, we think .A. it is interesting to take up a new languageB. grammar and spelling rules a
51、re unchangeableC. only grown-ups have the ability to affect a languageD. English rules are wrongly presented in fact13. The pronunciation of words are changing because .A. people speak in different waysB. the British dont agree with othersC. people adopted foreign wordsD. makers of dictionaries crea
52、ted them14. Which of the following statement about English slang words is True?A. All the slang words have become standard English.B. English slang words are popular for a short time.C. Some slang words have been accepted.D. English slang words have different meanings actually.15. Which of the follo
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
