北京市延庆区2021届高考一模英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
9 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 北京市延庆区2021届高考一模英语试题 WORD版含解析 北京市 延庆 2021 高考 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、延庆区202020学年度高三模拟试卷高三英语本试卷共11页,共100分。考试时长90分钟。考生务必将答案写在答题卡上,在试卷上作答无效。第一部分:知识运用(共两节,30分)第一节 完形填空(共10小题;每小题1.5分,共15分)阅读下面短文,掌握其大意,从每题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。“I Got Him!”It was the homecoming parade in Rockwall, Texas, and cheerleader Tyra Winters in her uniform, was riding atop one of the sc
2、hools floats(花车). As it slowly made its way down the street, the 17-year-old enthusiastically _1_ at the crowd, all the while soaking in the music, laughter, and applause.All of a sudden, a horrible _2_ came. Looking down, Winters saw a two-year-old on the sidewalk gasping for air, his mother _3_ fo
3、r help in panic. The boy had been sucking on a piece of candy when it _4_ down the back of his mouth, lodging in his throat and blocking his windpipe.“There was no coughing;there was no _5_ ,” his mother, Nicole cried. No one seemed to know how to help.Except for Winters. With dreams of becoming a s
4、urgeon, she had learned the Heimlichmaneuver(海姆利克氏急救法). Knowing that every second _6_, she leaped off the moving float and ran to the child.By the time she got to the boy, his face had turned purple. “I got him!” she yelled to Nicole as she _7_ the boy from her. Winterspositioned him against her and
5、 gave a good three back slaps.Soon, the boy coughed up the piece of _8_, gasped, and began breathing again. Without another word, Winters handed the boy back to his mother and hurried back to her float before it could leave her behind.It all happened so _9_, Nicole never had time to thank the teen.
6、Winters heroic actions left Nicole _10_. “I dont really have any words,” she said, “thank you doesnt seem good enough.”1. A. laughedB. wavedC. shoutedD. stared2. A. noiseB. ringC. whistleD. scream3. A. beggingB. applyingC. waitingD. preparing4. A. ranB. slidC. fellD. jumped5. A. gaspingB. cryingC. b
7、reathingD. speaking6. A. fadedB. continuedC. approachedD. counted7. A. grabbedB. movedC. drewD. separated8. A. nutB. bloodC. candyD. biscuit9. A. quicklyB. quietlyC. graduallyD. obviously10. A. hopelessB. speechlessC. helplessD. emotionless【答案】1. B 2. D 3. A 4. B 5. C 6. D 7. A 8. C 9. A 10. B【解析】【分
8、析】这是一篇记叙文,讲述了一名17岁的啦啦队队长在游行时从彩车上跳下来救助一名因糖果堵住气管的男孩的英勇故事。【1题详解】考查动词词义辨析。句意:当花车缓慢地经过街道时,这位17岁的女孩热情地朝人群挥手,当时所有人都沉浸在音乐、笑声和掌声里。A. laughed 笑;B. waved 挥手;C. shouted 大叫;D. stared 凝视。分析句子可知这位17岁的啦啦队队长cheerleader,“riding atop of the schools floats 坐在花车的顶上”,应该是朝人群挥手示意。故选B。【2题详解】考查名词词义辨析。句意:突然,传来一阵可怕的尖叫声。A. nois
9、e 噪音;B. ring 戒指;C. whistle 哨子;D. scream 尖叫。后文“his motherfor help in panic 他的妈妈慌张地求救”可知嘈杂的人群中这位妈妈要求救需要大声呼喊,故有尖叫声。故选D。【3题详解】考查动词词义辨析。句意:Winters 看到人行道上一个两岁男孩在尽力呼吸,他的妈妈惊慌地请求帮助。A. begging 乞求;B. applying 应用;C. waiting 等待;D. preparing 准备。后文“a piece of candylodging in his throat and locking his windpipe”“一块
10、糖果掉到他的喉咙里,堵住了气管”可知这个男孩难以呼吸,故他的妈妈呼救。故选A。【4题详解】考查动词词义辨析。句意:这个男孩之前吸吮一块糖果,当时糖果从嘴巴后侧滑落进入喉咙,堵住了气管。A. ran 跑;B. slide 滑;C. fell 落下;D. jumped 跳。分析句子可知吃糖果的时候,只有从嘴巴后侧滑进去,才会到喉咙。故选B。【5题详解】考查动词词义辨析。句意: “不咳嗽、也没有呼吸,”他妈妈Nicole哭着说道。A. grasping 抓住;B. crying 哭泣;C. breathing 呼吸;D. speaking 说。前文说男孩子“grasping for air 努力、尽
11、力呼吸”可知堵住气管的他很难呼吸成功,几乎不能呼吸。故选C。【6题详解】考查动词词义辨析。句意:知道每一秒钟都十分重要,她跳下彩车,跑向那个孩子。A. faded 消逝;B. continued 继续;C. approached 接近;D. counted 重要、有价值。根据前文可知男孩呼吸困难,而“Winters had learned the Heimlich maneuver 学过海姆利克氏急救法”,故她知道对于呼吸困难的急救而言,每一秒钟都只举足轻重的。故选D。【7题详解】考查动词词义辨析。句意:“我来抓住他!”当她从Nicole那里夺过男孩时她朝Nicole大声喊道。A. grabb
12、ed 夺取;B. moved 移动;C. drew 拖、拉;D. separated 分开。分析前后文可知最初男孩的母亲在照顾他,Winters 肯定是从妈妈Nicole那里把小孩抢夺过去,然后试图抢救。故选A。【8题详解】考查名词词义辨析。句意:很快,那个男孩就咳出了那块糖果,抓住,然后重新开始呼吸。A. nut 坚果;B. blood 血液;C. candy 糖果;D. biscuit 饼干。由前文可知男孩是被糖果卡住气管的,故咳出来也应该是糖果。故选C。【9题详解】考查副词词义辨析。句意:这一切如此的快,Nicole都没来得及感谢这位少年。A. quickly 快速地;B. quietl
13、y 安静地;C. gradually 逐渐地;D. obviously 显然地。由后文“never had time to thank the teen 没时间感谢这位少年”可推断出是救治速度很快,Winters救回男孩后就快速离开了。故选A。【10题详解】考查形容词词义辨析。句意:Winters 的英勇壮举使Nicole一时语塞,不知道说啥。A. hopeless 无希望的;B. speechless 一时语塞的;C. helpless 无助的;D. emotionless 没有情感的。后文“I dont really have any words 我真没什么可说的”可知Nicole一时语塞
14、了。故选B。第二节 语法填空(共10小题;每小题1.5分,共15分)A阅读下列短文,根据短文内容填空。在未给提示词的空白处仅填写1个适当的单词,在给出提示词的空白处用括号内所给词的正确形式填空。Did you ever run off and forget your drink? Thats _11_ happened to 11-year old Frank Epperson in 1905. Hed been mixing drink mix with a stick, and _12_ (leave) the cup and stick out on the porch all nigh
15、t. And it got cold. In the morning, Frank found a _13_ (freeze) block of sweet drink- with a handy stick to hold it. He thought that was pretty cool so he made more. Soon, everyone enjoyed his ice pops. At first Frank called them Epsicles, but later they got a different namepopsicles.【答案】11. what 12
16、. left 13. frozen【解析】【分析】这是一篇记叙文。文章讲述了冰棒的由来。1905年11岁的弗兰克埃珀森把用棍子搅拌饮料后把它放在门廊上一整晚,然后饮料变成了冰棒,这种冰棒受到了大家的欢迎。【11题详解】考查表语从句。句意:1905年11岁的弗兰克埃珀森就是这样。在表语从句中缺少主语,且是指事情,所以应用what引导。故填what。【12题详解】考查一般过去时。句意:他一直在用棍子搅拌饮料,把杯子放在门廊上一整晚。根据“in 1905”可知,此处描述过去的事情,且发生在他一直在用棍子搅拌饮料之后,所以应用一般过去时。故填left。【13题详解】考查形容词。句意:第二天早上,弗兰克
17、发现了一块冰冻的甜饮料,里面有一根手杖。根据“Soon, everyone enjoyed his ice pops.”(很快,每个人都喜欢他的冰激凌。)可知,此处是指冰冻的甜饮料,应用形容词frozen表示“冰冻的”修饰名词block。故填frozen。B阅读短文,根据短文内容填空。在未给提示词的空白处仅填写1个适当的单词,在给出提示词的空白处用括号内所给词的正确形式填空。The robotic lunar mission ended _14_ (successful) early on December 18th. Change 5s reentry capsule, _15_ (carr
18、y) rocks and soils from the moon, landed on the grassland in northern China. It is reported that Change 5 mission is Chinas most complicated and challenging space adventure, which_16_ (make) China the third nation in the world to bring back lunar samplesright after the U.S. and the former Soviet Uni
19、on. The missions results will contribute to deepening mankinds understanding of the origin of the moon and _17_ (develop) of the solar system.【答案】14. successfully 15. carrying 16. has made 17. development【解析】【分析】本文是一篇说明文,旨在介绍嫦娥5号航天任务。【14题详解】考查副词。句意:机器人登月任务早在12月18号就成功结束。分析句子可知successful“成功的”在句中修饰动词en
20、ded“结束”,应该用其副词形式。故填successfully。【15题详解】考查现在分词。句意:嫦娥5号的返回舱,承载着从月球而来的石头和土壤,在中国北部的草原着陆。分析句意可知主语Change 5s reentry capsule“嫦娥5号的返回舱”与carry“携带”是主谓关系,但此句已有谓语动词landed“着陆”,故carry用现在分词表示主动进行的动作。故填carrying。【16题详解】考查时态。句意:据报道,嫦娥5号的任务是中国航天之旅最复杂而具有挑战性的,这也使得中国成为紧接在美国和前苏联后的第三个带回月球样本的国家。分析句子可知,此空为非限定性定语从句的谓语部分。且中国是过
21、去到现在为止第三个带回月球标本的,故make“使得”用现在完成时。故填has made。【17题详解】考查名词。句意:此次任务的成果将有助于深化人类对月球起源和太阳系发展的理解。分析句子可知空格处填develop“发展”的名词,表示太阳系的发展历史,且与前文的名词短语the origin of the moon “月球的起源”形成并列结构。故填development。C阅读短文,根据短文内容填空。在未给提示词的空白处仅填写1个适当的单词,在给出提示词的空白处用括号内所给词的正确形式填空。Pixar is one of the worlds most famous and successful
22、lm _18_ (studio). Its latest animated lm, Soul, _19_ (release) last November. Soul tells the story of Joe Gardner, an aspiring jazz musician living in New York. One day, after an accident, Gardner ends up in the Great Beforea place _20_ souls must “find their spark” before entering a human body. Whe
23、n Gardner is given the job of mentoring a soul called 22, he tries to find his way back to Earth.【答案】18. studios 19. was released 20. where【解析】【分析】本文是一篇说明文。文章主要介绍了由世界上最著名的电影制片厂皮克斯最新出品的动画电影心灵奇旅。【18题详解】考查名词的数。句意:皮克斯是世界上最著名和最成功的电影制片厂之一。one of + the +形容词最高级 + 复数名词。故填studios。【19题详解】考查时态和语态。句意:它的最新动画电影心灵奇
24、旅于去年11月上映。根据句中时间状语last November可知,用一般过去时。主语Its latest animated lm, Soul与release之间为被动关系,所以用被动语态。故填was released。【20题详解】考查定语从句。句意:一天,在一场意外之后,加德纳来到了“伟大的之前”一个灵魂在进入人体之前必须“找到他们的火花”的地方。句中先行词为place,在定语从句中作地点状语,所以用关系副词where引导。故填where。第二部分:阅读理解(共两节,38分)第一节(共14小题;每小题2分,共28分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项,并在答题
25、卡上将该项涂黑。AThe simplest smartphone everThe Jitterbug Smart2 from GreatCall is the simplest phone with a simple menu, large screen and particular health and safety services.Easy Everything you want to do, from texting and taking pictures, to emailing and getting directions, is organized in a single lis
26、t on one screen with large legible letters. Plus, voice typing makes writing emails and texts effortless.Smart Turn your Jitterbug Smart2 into a personal safety device with GreatCalls 55tar Urgent Response Service and particular health apps.Affordable GreatCall has a variety of plans with data start
27、ing as low as $17.48 per month. Compared to other cell phone companies, you could save over $300 per year.Why the Jitterbug Smart2 is your best choice for a new smartphone:No long-term contractsKeep your current phone number100% U.S.-based customer service and technical supportNo hidden monthly fees
28、Affordable, flexible plansTo order or learn more, call1-800-410-2629Or visit25% off of $149.99 MSRP is only valid(有效的) for new lines of service. Offer valid 11/12/2020 through 1/2/20. Monthly fees do not include government taxes or assessment surcharges and are subject to change. Plans and services
29、may require purchase of a GreatCall device and a one-time setup fee of $35. $300 savings calculation based on market leaders lowest available monthly published fees. JITTERBUG are trademarks of Best Buy and its attached companies. 2020 Best Buy. All rights reserved. What makes writing emails and tex
30、ts easy according to the passage?A. The simple menu.B. The large screen.C. The single list.D. The speech input.22. When can you get the discount when buying Jitterbug Smart2?A. November 11st, 2020.B. January 10th, 2020.C. January 1st, 20.D. February 10th, 20.23. What is the purpose of this passage?A
31、. To advertise a smartphone.B. To recommend health apps.C. To introduce a safety device.D. To compare wireless networks.【答案】. D 22. C 23. A【解析】【分析】这是一篇应用文。文章是一则手机广告,并且介绍了这款手机的几个优点,其中包括使用简便,智能,便宜等。【题详解】细节理解题。第二段最后一句提到“Plus, voice typing makes writing emails and texts effortless.”(此外,语音打字让写邮件和短信变得毫不费力
32、)由此可知,语音输入使得写邮件和短信变得更简单,故选D。【22题详解】细节理解题。最后一段第一句提到“25% off of $149.99 MSRP is only valid(有效的) for new lines of service. Offer valid 11/12/2020 through 1/2/20.”(建议零售价149.99美元的25%折扣只适用于新服务线路。有效期11/12/2020至1/2/20)再结合选项可知,可以在20年1月1日使用折扣购买手机。故选C。【23题详解】推理判断题。根据文章标题“The simplest smartphone ever”(史上最简单的智能手
33、机)可知,本文介绍一款智能手机,后文中又介绍了手机的优点以及价格方面的折扣,由此判断是为这款手机进行广告宣传。故选A。【点睛】BMy first year living in Los Angeles, I was a birthday-party clown. I struggled a lot with my identity because, though I viewed myself as a filmmaker, everyone in my life viewed me as this ridiculous day job.Once I was told, “Tomorrow yo
34、ure going to be Batman.” Now, keep in mind that at the time I had a giant mustache. I know a clown with a mustache is a huge red flag for parents. But I hadnt wanted to alter my physical appearance for that job, because that would have been me subconsciously admitting I was more of a clown than an a
35、rtist.The next day, I went to the party in a huge public park, and I left my car parked far enough away so that the kids couldnt see Batman pulling up in a PT Cruiser. Walking to the party, I started to regret my choice not to shave. “Gosh, this party is not going to go well.” Sure enough, once I go
36、t close enough for them to actually start making out the features of my face, the entire party broke out in laughter. I was so embarrassed that I wanted to turn around and run back to my Batmobile. But then the laughter kind of changed into cheering and applause. Feeling kind of warm and fuzzy insid
37、e, I wondered, “Is this what encouragement and support feel like? Its so new.”Then I decided to make an entrance for these kids. I was still about 20 yards away from the party when I started running. My cape was billowing in the wind, and mustache or not, in that moment, I was Batman. I ran into the
38、 party, and the kids were all high-fiving me. The dad was saying, “I told you, son. I told you Batman has a mustache.” Then he took me over to this huge birthday cake with a frosting Batman drawn on it, and the Batman has a mustache. I just stared at it in disbelief and learnt that instead of just a
39、dmitting that the cake was messed up, the parents said, “Batman has a mustache. He just shaves it for his movies.”That year, I struggled a lot with my identity; was I a filmmaker, or was I a clown? But that day, at least, there was no doubt in my mind what I was. I may not have been the hero that th
40、ey ordered, and I certainly was not the hero they expected. But that day, I was the hero that they needed.24. Why did “I” keep my mustache?A. I struggled a lot for being a filmmaker.B. I wanted to be a Batman in a birthday party.C. I knew that a clown should wear a mustache.D. I hadnt wanted to chan
41、ge my appearance for the job.25. How did “I” enter the party?A I ran fast.B. I high-fived.C. I drove the car.D. I walked slowly.26. How did “I” feel at the end of the party?A Satisfied.B. Astonished.C. Disappointed.D. Ashamed.【答案】24. D 25. A 26. A【解析】【详解】本文是一篇记叙文。作者是一名在生日聚会上表演的小丑。有一次,作者需要扮演成蝙蝠侠,他却决定
42、以不刮胡子的形象示众。1细节理解题。根据第二段“I know a clown with a mustache is a huge red flag for parents. But I hadnt wanted to alter my physical appearance for that job, because that would have been me subconsciously admitting I was more of a clown than an artist.(我知道有胡子的小丑对于父母来说是一种鼓舞。但我不想为了扮演蝙蝠侠而改变我的外形,因为那对我来说就是承认与其
43、说我是艺术家,倒不如说是我是小丑)”可知,作者保留了胡子,因为他不想为了这份工作而改变自己的外貌。故选D。2细节理解题。根据第四段中的“I ran into the party, and the kids were all high-fiving me.(我跑进派对,孩子们都跟我击掌)”可知,作者跑着进入派对。故选A。3推理判断题。根据最后一段最后一句“But that day, I was the hero that they needed.(但是那天,我是他们需要的英雄)”可推知,作者对自己的表现是满意的。A. Aatisfied.满意的;B. Astonished. 吃惊的;C. Dis
44、appointed.失望的;D. ashamed.可耻的。故选A。CWhile many people arent getting enough calcium, new research cautions that some people may have the opposite problem: They could be getting too much. Americans spend more than$1 billion a year on calcium supplements in hopes of delaying osteoporosis, the brittle bon
45、e disease that cripples many elderly women and some men. Yet recent studies link calcium supplements to a higher risk of heart attacks. Last month, the U.S. Preventive Services Task Force issued a draft recommendation against taking calcium and vitamin D, saying there wasnt enough evidence of benefi
46、t to justify the risk.For generations of Americans who grew up encouraged to drink milk to maintain strong bones, the reports raised troubling questions: Is calcium not so important after all? Are the supplements unsafe? And how much is too much? “Its gotten very confusing but it doesnt need to be,”
47、 says Ethel Siris, director of the Toni Stabile Osteoporosis Center in New York. How much calcium people need varies by age and gender. “Adults generally need 1,000 mg daily, rising to 1,200 mg for women over 50 and men over 70, according to guidelines issued in 2010. Children need 1,300 mg daily du
48、ring the peak growing years of 9 to 18.”People also need sufficient levels of vitamin D to absorb the calcium. The IOM recommends 600 international units a day for most adults, and 800 daily after age 70, although many physicians recommend more. It is difficult to take in that much vitamin D from fo
49、od sources, so experts say many people should take vitamin D in supplement form.Getting adequate calcium from food is easier. For example, 8 ounces of milk or 6 ounces of yogurt has 300 mg of calcium, and one cup of spinach has 270 mg.But studies linking calcium supplements to heart attack have made
50、 experts more cautious of excess calcium than before. A study of 24,000 Germans published in the journal Heart last month, found that those who got their calcium exclusively from supplements were more than twice as likely to have a heart attack as those who took no supplements.Exactly how calcium su
51、pplements might contribute to heart attacks baffles cardiologists. “Nobody has associated the calcium in your bloodstream with calcification in your arteries,” says Nieca Goldberg, medical director of the Joan H. Tisch Center. Still, she says she now urges patients get their recommended calcium from
52、 food than from supplements to avoid possible problems.Osteoporosis experts also urge patients not to take more than the recommended amount of calcium. “People should definitely stop taking two big calcium supplements a day,” says Dr. Dawson-Hughes. Even if the risks remain unclear, taking more than
53、 the body can absorb doesnt benefit bones, “so its not worth any risk.” She adds.27. According to the new studies, taking much calcium might _.A. delay agingB. build musclesC. cause heart problemsD. cure bone diseases28. What is Ethel Siris opinion on taking calcium supplements?A. Taking calcium sup
54、plements is unsafe.B. Adults need more calcium than children.C. Age and gender determine taking calcium.D. It is much safer to take calcium from food.29. What does the underlined word “baffle” in Paragraph 6 mean?A. InterestB. PuzzleC. AmazeD. Frighten30. What can we learn from the passage?A. It is
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
