北京首都师范大学附属中学2021届高三下学期三模英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
2 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 北京首都师范大学附属中学2021届高三下学期三模英语试题 WORD版含解析 北京首都 师范大学 附属中学 2021 届高三 下学 期三模 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、2021北京首师大附中高三三模英语第一部分:知识运用 (共两节,30 分)第一节 完形填空 (共 10 小题;每小题 1.5 分,共 15 分)阅读下面短文,掌握其大意,从每题所给的 A、B、C、D 四个选项中,选出最佳选 项,并在答题纸上将该项涂黑。 I learned how to accept life as it is from my father. _1_ , he did not teach me acceptance when he was strong and healthy, but rather when he was weak and ill.My father was
2、_2_ a strong man who loved being active, but a terrible illness took all that away. Now he can no longer walk, and he must sit quietly in a chair all day. Even talking is difficult. One night, I went to visit him with my sisters. We started talking about life, and I told them about one of my _3_. I
3、said that we must very often give things up as we grow our youth, our beauty, our friends but it always_4_ that after we give something up, we gain something new in its place. Then suddenly my father _5_ up. He said, “But, Peter, I gave up _6_! What did I gain?” I thought and thought, but I couldnt
4、think of anything to say. Surprisingly, he answered his own question: “I _7_ the love of my family,” I looked at my sisters and saw tears in their eyes, along with hope and thankfulness.I was also touched by his words. After that, when I began to feel irritated (愤怒的) at someone, I would remember his
5、 words and become _8_. If he could replace his great pain with a feeling of love for others, then I should be able to give up my small irritations. In this way, I learned the power of acceptance from my father.Sometimes I _9_ what other things I could have learned from him if I had listened more car
6、efully when I was a boy. For now, though, I am grateful for this one _10_.1. A. AfterwardsB. ThereforeC. HoweverD. Meanwhile2. A. alreadyB. stillC. onlyD. once3. A. decisionsB. experiencesC. ambitionsD. beliefs4. A. suggestsB. promisesC. seemsD. requires5. A. spokeB. turnedC. summedD. opened6. A. so
7、methingB. anythingC. nothingD. everything7. A. hadB. acceptedC. gainedD. enjoyed8. A. quietB. calmC. relaxedD. happy9. A. doubtB. wonderC. knowD. guess10. A. awardB. giftC. lessonD. word【答案】1. C 2. D 3. D 4. C 5. A 6. D 7. C 8. B 9. B 10. B【解析】【分析】这是一篇夹叙夹议文。文章讲述了作者从父亲身上学到了接受现实的人生理念。作者的父亲得了重病,身体虚弱,不能
8、走,说话都困难。父亲认为他虽失去了一切,但他得到了家人的爱。从此每当作者生气时,一想到父亲的话,就镇定下来了。他觉得父亲能用自己的剧痛来替换其他人的爱,那他就能放弃这微小的恼怒。【1题详解】考查副词词义辨析。句意:然而,他没有在他强壮和健康的时候教我接受,而是在他虚弱和生病的时候。A. Afterwards后来;B. Therefore因此;C. However然而;D. Meanwhile同时。根据前后文语境,作者从父亲那里学会了如何接受生活,与后文“他没有在他强壮和健康的时候教我接受,而是在他虚弱和生病的时候”构成转折关系,应用however。故选C。【2题详解】考查副词词义辨析。句意:我
9、的父亲曾经是一个强壮的人,他喜欢活动,但一场可怕的疾病夺走了这一切。A. already已经;B. still仍然;C. only仅仅;D. once曾经,一旦。根据后文“but a terrible illness took all that away”可知父亲在疾病夺走了健康之前,曾经是一个强壮的人。故选D。【3题详解】考查名词词义辨析。句意:我们开始谈论生活,我告诉他们我的一个信念。A. decisions决定;B. experiences经历;C. ambitions野心;D. beliefs信念。由下文语境“we must very often give things up as w
10、e grow our youth, our beauty, our friends”可知,下文的内容表达了作者的信念。故选D。【4题详解】考查动词词义辨析。句意:我说过,在成长的过程中我们必须经常放弃一些东西我们的青春、我们的美丽、我们的朋友但似乎总是在我们放弃一些东西之后,我们就会在原来的地方获得一些新的东西。A. suggests建议;B. promises承诺;C. seems似乎;D. requires要求。根据后文“that after we give something up, we gain something new in its place”可知,作者认为似乎我们丢弃一些东西
11、后,一些新的东西代替了原来的东西。故选C。【5题详解】考查动词词义辨析。句意:突然,父亲开口了。A. spoke说;B. turned转弯;C. summed总结;D. opened打开。由下文的“He said”可知,父亲开口了。故选A。【6题详解】考查不定代词辨析。句意:但是,彼得,我放弃了一切!A. something某事;B. anything任何事;C. nothing没有什么;D. everything一切。由上文语境可知,疾病带走了父亲的一切,所以父亲认为他放弃了一切。故选D。【7题详解】考查动词词义辨析。句意:令人惊讶的是,他回答了自己的问题:“我得到了家人的爱”。A. had
12、有;B. accepted接受;C. gained获得;D. enjoyed欣赏。根据后文“the love of my family”可知,由于父亲得病,受到了家庭的照顾,所以他说得到了家庭的爱。故选C。【8题详解】考查形容词词义辨析。句意:在那之后,当我开始对某人感到生气时,我会记住他的话,变得冷静。 A. quiet安静的;B. calm冷静的;C. relaxed放松的;D. happy快乐的。由全文语境可知,疾病夺走了作者父亲的一切,但作者父亲仍然感受其他人的爱,所以当作者想起父亲的话时就变得冷静下来。故选B。【9题详解】考查动词词义辨析。句意:有时我在想,如果我小时候更仔细地听,我
13、还能从他那里学到什么别的东西。A. doubt怀疑;B. wonder想知道;C. know知道;D. guess猜测。根据后文“what other things I could have learned from him if I had listened more carefully when I was a boy”可知,作者想知道自己还能从父亲那里学到什么。故选B。【10题详解】考查名词词义辨析。句意:不过现在,我很感激这份礼物。A. award奖励;B. gift礼物;C. lesson课程;D. word单词。这篇短文讲述了作者的父亲因为生病而失去了活动甚至于说话的能力,但是他仍
14、然认为自己获得了家庭的爱,表现了对生活的正确态度,所以作者把父亲所说的“I gained the love of my family”作为父亲送给自己的礼物。故选B。第二节 语法填空 (共 10 小题;每小题 1.5 分,共 15 分)A阅读下列短文,根据短文内容填空。在未给提示词的空白处仅填写 1 个适当的单词,在给出提示词的空白处用括号内所给词的正确形式填空。I can well remember the first time I was asked to deliver a speech before the whole class. You can imagine how shy I
15、was with so many eyes _11_ (fix) on me. Drafting the speech was a piece of cake for me, but the difficult part lay in oral_12_ (present). The real moment began when I stood on the stage with my legs trembling and my mind blank. But my listeners were waiting patiently without rushing me. Gradually I
16、found myself back, _13_ (deliver) the speech with difficulty. After_14_ seemed to be a hundred years, I found my audience applauding I made it!【答案】11. fixed 12. presentation 13. delivering 14. what【解析】【分析】本文是一篇记叙文,讲述了作者在全班同学面前演讲的一次经历。【详解】1.句意:你可以想象当那么多双眼睛盯着我的时候我是多么的害羞。分析句子可知,句子中含有with复合结构,构成“with+宾语
17、+分词”结构,eyes和fix为逻辑上被动关系,用fix的过去分词形式作宾语补足语。故填fixed。2.句意:起草演讲稿对我来说是小菜一碟,但困难的部分在于口头表达。分析句子可知,空处缺少名词,与oral一起构成短语作in的宾语。present“陈述”,名词形式为presentation。故填presentation。3.句意:渐渐地,我发现自己恢复了常态,困难地进行演讲。分析句子结构可知,空处作句子的状语,且逻辑主语I与deliver为主动关系,此处用动词的现在分词delivering作句子的伴随状语。故填delivering。4.句意:在好像过了一百年之后,我发现观众在为我鼓掌我成功了!分
18、析句子结构可知,after“在之后”为时间介词,后面缺少介词的宾语;seems为谓语动词,因此,此句为宾语从句,从句中缺少主语成分,用what引导宾语从句。故填what。B阅读下列短文,根据短文内容填空。在未给提示词的空白处仅填写 1 个适当的单词,在给出提示词的空白处用括号内所给词的正确形式填空。Halfway through his lecture, Eric gave each person a balloon and asked everyone to write their name on it. Later all the balloons were collected. He t
19、hen asked them to find the balloons that they had their names written _15_ within five minutes. Everyone was pushing and bumping into each other. It was chaos. At the end of the five minutes, no one could find their own balloon. Now they were asked to randomly collect a balloon and give it to the pe
20、rson _16_ name was on it. Within two minutes everyone got his own balloon. Psychologists argue our happiness sometimes _17_ (lie) in the happiness of others. You will get your own by giving them theirs.【答案】15. on 16. whose 17. lies【解析】【分析】这是一篇说明文。文章主要介绍了Eric进行一个实验过程以及最终得出的结论是:我们的幸福有时在于别人的幸福。 你会通过给予别
21、人幸福,来获得你自己的幸福。【15题详解】考查介词。句意:然后,他要求他们在五分钟内找到写有自己名字的气球。呼应上文“asked everyone to write their name on it”指在气球表面写下自己的名字,应用介词on。故填on。16题详解】考查定语从句。句意:现在他们被要求随机收集一个气球,并把它给上面有名字的人。此处为定语从句修饰先行词person,先行词在从句中作定语,故用关系代词whose引导。故填whose。【17题详解】考查时态。句意:心理学家认为,我们的幸福有时在于别人的幸福。根据上文“”可知为一般现在时,主语为happiness,谓语动词用第三人称单数形式
22、。故填lies。C阅读下列短文,根据短文内容填空。在未给提示词的空白处仅填写 1 个适当的单词,在给出提示词的空白处用括号内所给词的正确形式填空。Pixar is one of the worlds _18_ (famous) and successful lm studios. _19_ (it) latest animated lm, Soul, was released last November. Soul tells the story of Joe Gardner, an aspiring jazz musician living in New York. One day, aft
23、er an accident, Gardner ends up in the Great Beforea place where souls must “find their spark” before entering a human body. When Gardner _20_ (give) the job of mentoring a soul called 22, he tries to find his way back to Earth.【答案】18. most famous 19. Its 20. is given【解析】【分析】这是一篇说明文。文章介绍了皮克斯是世界上最著名和
24、最成功的电影制片厂之一以及它的最新动画电影心灵奇旅的故事情节。【18题详解】考查形容词最高级。句意:皮克斯是世界上最著名和最成功的电影制片厂之一。此处为“one of+形容词最高级+可数名词复数形式”,表示“最之一”,famous最高级前面添加most。故填most famous。【19题详解】考查代词。句意:它的最新动画电影心灵奇旅于去年11月上映。修饰后文名词film应用形容词性物主代词its,句首单词首字母要大写。故填Its。【20题详解】考查动词时态语态。句意:当Gardner得到指导一个名叫22的灵魂的工作时,他试图找到返回地球的路。根据后文“he tries”可知应用一般现在时,且
25、主语与谓语动词构成被动关系,故用一般现在时的被动语态,主语为Gardner,谓语用单数。故填is given。第二部分:阅读理解 (共两节,38 分)第一节 (共 14 小题;每小题 2 分,共 28 分)阅读下列短文,从每题所给的 A、B、C、D 四个选项中,选出最佳选项,并在答题 纸上将该项涂黑。ASea Life Melbourne Aquarium (水族馆)The all-new Sea Life Melbourne Aquarium, situated in the heart of Melbournes CBD, is one of Victorias leading visit
26、or attractions and an unforgettable outing for the whole family. Having 12 amazing zones of discovery, Sea Life Melbourne Aquarium is the very place that you cannot miss when you visit the city.* Opening TimesSea Life Melbourne Aquarium is open from 9:30 am until 6:00 pm every day of the year, inclu
27、ding public holidays. Last admission is at 5:00 pm, one hour before closing.* Location (位置)Sea Life Melbourne Aquarium is located on the corner of Flinders Street and King Street, Melbourne. It is situated on the Yarra River, opposite Crown Entertainment Complex.* Getting to Sea Life Melbourne Aquar
28、iumTrainThe Sea Life Melbourne Aquarium train stop is located on the free City Circle Tram route (公交线路) and also routes 70 and 75. City Circle trams run every 10 minutes in both directions.Shuttle BusThe Sea Life Melbourne Aquarium is a free bus service, stopping at key tourist attractions in and ar
29、ound the City. Running daily, every 15 minutes from 10:00 am to 4:00 pm.Car ParkingWhile there is no public car parking at Sea Life Melbourne Aquarium, there are several public car parking lots available only a short walk away.* Wheelchair AccessSea Life Melbourne Aquarium provides people in wheelch
30、airs with full access to all 12 zones. Each floor also has wheelchair accessible toilets.* TermsTickets will be emailed to you immediately after purchase or you can download and print your ticket once payment has been accepted. Please print out all tickets purchased and present at the front entrance
31、 of Sea Life Melbourne Aquarium. No ticket, no entry!21. Sea Life Melbourne Aquarium _.A. is located at the center of the CBD in the cityB. has 12 most attractive places in MelbourneC. admits visitors from 9:30 am until 6:00 pmD. is beside Crown Entertainment Complex22. Getting to Sea Life Melbourne
32、 Aquarium, visitors can take _.A. trains from Southern Cross train stationB. shuttle buses around the train stationC. boats across the Yarra RiverD. either tram route 70 or 7523. Sea Life Melbourne Aquarium offers visitors _.A. free car parkingB. wheelchair accessC. Internet connectionD. transportat
33、ion service【答案】21. A 22. D 23. B【解析】【分析】本文属于广告类阅读,介绍了墨尔本CBD中心的墨尔本海洋生物水族馆的具体信息,如地理位置,开放时间,交通路线等。【21题详解】细节理解题。根据文章第一句The all-new Sea Life Melbourne Aquarium, situated in the heart of Melbournes CBD, is one of Victorias leading visitor attractions可知,这个水族馆位于CBD的中心地带,是维多利亚受欢迎的景点,所以它位于城市CBD中心位置。故选A。【22题详解
34、】细节理解题。根据Train部分The Sea Life Melbourne Aquarium train stop is located on the free City Circle Tram route (公交线路) and also routes 70 and 75.可知,这个水族馆车站位于70和75路的线路上,也就是说乘坐这两路车可以到墨尔本海洋生物水族馆。故选D。【23题详解】细节理解题。根据Wheelchair Access部分Sea Life Melbourne Aquarium provides people in wheelchairs with full access t
35、o all 12 zones. Each floor also has wheelchair accessible toilets.可知,海洋生物水族馆提供给人们轮椅可以通向12各区域,每层也有轮椅可进入的洗手间,所以这个水族馆有残疾人轮椅进入的通道。故选B。 BShe turned up at the doorstep of my house in Cornwall. No way could I have sent her away. No way, not me anyway. Maybe someone had kicked her out of their car the night
36、 before. “Were moving house.” “No space for her any more with the baby coming.” “We never really wanted her, but what could we have done? She was a present.” People find all sorts of excuses for abandoning an animal. And she was one of the most beautiful dogs I had ever seen.I called her Goldie. If
37、I had known what was going to happen, I would have given her a more creative name. She was so unsettled during those first few days. She hardly ate anything and had such an air of sadness about her. There was nothing I could do to make her happy, it seemed. Heaven knows what had happened to her at h
38、er previous owners. But eventually at the end of the first week she calmed down. Always by my side, whether we were out on one of our long walks or sitting by the fire.Thats why it was such a shock when she pulled away from me one day when we were out for a walk. We were a long way from home, when s
39、he started barking and getting very restless. Eventually I couldnt hold her any longer and she raced off down the road towards a farmhouse in the distance as fast as she could.By the time I reached the farm I was very tired and upset with Goldie. But when I saw her licking (舔) the four puppies I sta
40、rted to feel sympathy towards them. “We didnt know what had happened to her,” said the woman at the door. “I took her for a walk one day, soon after the puppies were born, and she just disappeared.” “She must have tried to come back to them and got lost,” added a boy from behind her.I must admit I d
41、o miss Goldie, but Ive got Nugget now, and she looks just like her mother. And Ive learnt a good lesson: not to judge people.24. How did the author feel about Goldie when Goldie came to the house?A. Shocked.B. Sympathetic.C. Annoyed.D. Upset.25. In her first few days at the authors house, Goldie_.A.
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
