四川省绵阳南山中学2019-2020学年高一英语下学期期中试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
3 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 四川省 绵阳 南山 中学 2019 2020 学年 英语 学期 期中 试题 解析
- 资源描述:
-
1、四川省绵阳南山中学2019-2020学年高一英语下学期期中试题(含解析)考生注意:1. 答题前,考生务必将自己的准考证号、姓名填写在答题卡上。2. 第卷每小题选出答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑,如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。第卷用黑色墨水签字笔在答题卡上书写作答,在试题卷上作答,答案无效。第卷(共75分)第一部分:听力(共两节,满分20分)做题时,先将答案划在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题1分,满分5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项并标在试
2、卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. What is the dog doing now?A. Playing. B. Sleeping. C. Eating.2. What does the man ask for?A. Coffee. B. Sugar. C. Salt.3. Why wont the woman watch the game with the man tonight?A. She has to work late. B. She wants to visit Sally. C. She doesnt lik
3、e basketball.4. How much will the woman lend the man?A. 5. B. 7. C. 9.5. Where will the speakers study tonight?A. In the school library. B. At the mans house. C. At the house of the mans sister.第二节(共15小题;每小题1分,满分15分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小
4、题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的做答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. What are Meis lessons about?A. Painting. B. Speaking Chinese. C. Drawing Chinese words.7. How does Meis teacher help Mei?A. He makes learning fun. B. He tells her to be patient. C. He makes the lessons easy.听第7段材料,回答第8、9题。8. What is the first prob
5、lem the man thinks about the camera?A. Its getting old. B. Water got into it. C. Something is wrong with the screen.9. What does the man probably mean in the end?A. The camera is on the wrong setting.B. The woman is good at taking photos.C. There is nothing wrong with the camera.听第8段材料,回答第10至12题。10
6、What is the probable relationship between the speakers?A. Mother and son. B. Brother and sister. C. Husband and wife.11 What does the man think of the womans idea?A. Its smart. B. Its against their traditions. C. Itll make them stressed out.12. Where do the speakers come from?A. China. B. Britain. C
7、. America.听第9段材料,回答第13至16题。13. What day is it today?A. Wednesday. B. Thursday. C. Friday.14. What does the man hope to do this afternoon?A. Watch a basketball game. B. Go for a job interview. C. Meet Yao Ming.15. What will Yao Ming talk about?A. Why its important to go to university.B. What its like
8、 to be famous in the U. S.C. How to start a successful basketball career.16. How old was the woman when she first heard about Yao Ming?A. Four years old. B. Seven years old. C. Eight years old.听第10段材料,回答第17至20题。17. Why did the speaker and her father first move to the U.S. ?A. To live with their fami
9、ly. B. To find good jobs. C. To learn English.18. What did the speaker want to be?A. A market owner. B. A doctor. C. A teacher.19. Where did the speaker go to college?A. In Los Angeles. B. In San Francisco. C. In New York City.20. How does the speech probably make the students feel?A. Worried. B. En
10、couraged. C. Disappointed.第二部分 阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)ANeed a Job This Summer?The provincial government and its partners offer many programs to help students find summer jobs. The deadlines and what you need to apply depend on the program. Not a student? Welcome to the government websi
11、te and learn about programs and online tools available to help people under 30 build skills, find a job or start businesses all year round.Jobs for YouthIf you are a teenager living in certain parts of the province,you could be eligible (符合条件) for this program, which provides eight weeks of paid emp
12、loyment along with training.Who is eligible: Youth 15-18 years old in select communities (社区):Summer CompanySummer Company provides students with hands-on business training and awards of up to$3,000 to start and run their own summer businesses.Who is eligible: Students aged 15-29, returning to schoo
13、l in the fall.Stewardship Youth Ranger ProgramYou could apply to be a Stewardship Youth Ranger and work on local natural resource management projects for eight weeks this summer.Who is eligible: Students aged 16 or 17 at time of hire, but not turning 18 before December 31 this year.Summer Employment
14、 Opportunities (机会)Through the Summer Employment Opportunities program, students are hired each year in a variety of summer positions across the Provincial Public Service, its related agencies and community groups.Who is eligible: Students aged 15 or older. Some positions require students to be 15 t
15、o 24 or up to 29 for persons with a disability.1. If you are 15, which program cant you apply to?A. Jobs for YouthB. Summer CompanyC. Stewardship Youth Ranger ProgramD. Summer Employment Opportunities2. What is special about Summer Employment Opportunities?A. It requires training before employment.B
16、. It offers the disabled job opportunities.C. It provides awards for running new businesses.D. It allows one to work in the natural environment.3. Where can you probably find the passage?A. Magazine.B. Textbook.C. Newspaper.D. Website.【答案】1. C 2. B 3. D【解析】这是一篇应用文。文章主要讲述了省政府及其合作伙伴提供了许多项目来帮助学生暑期找到工作,
17、本文介绍了其中一些项目。【1题详解】细节理解题。由Stewardship Youth Ranger Program中的第二段“Who is eligible: Students aged 16 or 17 at time of hire, but not turning 18 before December 31 this year.”可知,符合条件的人:在聘用之时年龄是16或17岁,在今年12月31日之前没达到18岁的学生。由此可知,如果你是15岁,你不能申请Stewardship Youth Ranger Program青少年管理员管理项目。结合选项可知,选项C正确。【2题详解】细节理解题
18、。由Summer Employment Opportunities中的第二段“Who is eligible: Students aged 15 or older. Some positions require students to be 15 to 24 or up to 29 for persons with a disability.”可知,符合条件的人:年龄是15岁或者更年长的学生。一些职位需要学生是15到24岁之间,或者残疾人年龄最大是29岁。由此可知,Summer Employment Opportunities暑假职业机会这个项目给残疾人提供工作机会。结合选项可知,选项B正确。
19、【3题详解】推理判断题。由第一段的最后一句“Welcome to the government website and learn about programs and online tools available to help people under 30 build skills, find a job or start businesses all year round.”可知,欢迎来这个政府网站并且了解全年有效帮助30岁以下的人们培养技能,寻找工作或者创业的项目和在线工具。由此可见,这篇文章是出现在这个政府网站上。结合选项可知,选项D正确。BMany millions of ton
20、nes of televisions, phones, and other electronic equipment are abandoned each year, partly because its cheaper to replace them than fix them, but also because we lack the skills to repair them. A UN report claims the 50 million tonnes of e-waste generated every year will more than double to 110 mill
21、ion tonnes by 2050, making it the fastest growing waste stream in the world.However, theres a growing trend for repair events and clubs which could be part of a solution to the growing amount of electrical and electronic junk. The BBC visited a Restart Project in London and one of its volunteers, Fr
22、ancesco Calo, said that “this project allow you to reduce waste, extend the life of objects, and it helps people who cannot afford to get rid of items that are developed a fault.”As many electrical items contain valuable metals, another idea is e-waste mining. An experiment at the University of New
23、South Wales involves extracting these materials from electronic gadgets. Its thought that doing this could be more profitable than traditional mining. With phones typically containing as many as 60 elements, this could be part of the solution to our appetite for new technology.These projects make to
24、tal sense-collections of e-waste for recycling are “stagnating or even decreasing” according to Ruediger Kuehr, of the United Nations University. And in countries where there is no legislation, much of it just gets dumped. However, the European Union, for example, is trying to tackle the problem by
25、insisting manufacturers have to make appliances longer-lasting and will have to supply spare parts for machines for up to 10 years.4. What does the underlined word “generate” in paragraph I mean?A. keptB. inventedC. producedD. introduced5. Which of the following statements is true?A. We must fix ele
26、ctronic equipment instead of replacing them.B. Many electronic items contain more than 60 elements.C. A Restart Project helps people learn to repair electronic items.D. E-waste is the fastest growing waste stream in the world.6. Which is the following is the best title for the passage?A. Solving the
27、 problem of e-wasteB. Reducing the use of electrical itemsC. Recycling electronic equipmentD. Getting rid of electrical and electronic junk7. What can be inferred from the passage?A. Repairing electrical items is the main solution to e-waste.B. Longer-lasting electronic products will appear in the f
28、uture European Market.C. E-waste generated every year has doubled to 110 million tonnes.D. E-waste mining will gradually take the place of traditional mining.【答案】4. C 5. D 6. A 7. B【解析】这是一篇说明文。每年有数百万吨的电视机、手机和其他电子设备被丢弃,部分原因是更换它们比修理它们更便宜,但也因为我们缺乏修理它们的技能。如今,电子垃圾是世界上增长最快的垃圾流,为解决这一问题,伦敦的Restart项目开始着手寻找解决
29、电子垃圾的方法。【4题详解】词义猜测题。根据后文every year will more than double to 110 million tonnes by 2050, making it the fastest growing waste stream in the world.可知联合国的一份报告称,每年产生的5000万公吨电子垃圾,到2050年将增加一倍以上,达到1.1亿公吨,成为世界上增长最快的垃圾流。由此可知,划线单词“generate”意思为“产生”。A. kept保持;B. invented发明;C. produced 产生;D. introduced介绍。故选C。【5题详
30、解】细节理解题。根据第一段中A UN report claims the 50 million tons of e-waste generated every year will more than double to 110 million tonnes by 2050, making it the fastest growing waste stream in the world.可知联合国的一份报告称,每年产生的5000万公吨电子垃圾,到2050年将增加一倍以上,达到1.1亿公吨,成为世界上增长最快的垃圾流。由此可知,D选项“电子垃圾是世界上增长最快的垃圾流”正确。故选D。6题详解】主旨
31、大意题。根据第二段中The BBC visited a Restart Project in London and one of its volunteers, Francesco Calo, said that “this project allow you to reduce waste, extend the life of objects, and it helps people who cannot afford to get rid of items that are developed a fault.”可知英国广播公司访问了伦敦的一个Restart项目,该项目的一名志愿者Fra
32、ncesco Calo说,“这个项目可以减少浪费,延长物品的寿命,还可以帮助那些无力处理出现故障的物品的人。”结合文章说明了每年有数百万吨的电视机、手机和其他电子设备被丢弃,部分原因是更换它们比修理它们更便宜,但也因为我们缺乏修理它们的技能。如今,电子垃圾是世界上增长最快的垃圾流,为解决这一问题,伦敦的Restart项目开始着手寻找解决电子垃圾的方法。由此可知,A选项“解决电子垃圾问题”最符合文章标题。故选A。【7题详解】推理判断题。根据最后一段中However, the European Union, for example, is trying to tackle the problem
33、by insisting manufacturers have to make appliances longer-lasting and will have to supply spare parts for machines for up to 10 years.可知然而,以欧盟为例,它正试图解决这一问题,它坚持要求制造商必须将电器的使用寿命延长,并必须为机器提供长达10年的零部件。由此可推知,更持久的电子产品将出现在未来的欧洲市场。故选B。CBeing in the midst of a pandemic lockdown can make people feel worried. Bu
34、t nothing has exemplified this panicky behavior more than stockpile (囤积), specifically toilet paper.Seemingly transcending (超越) borders and cultures, people from all over the world, including the US,UK and Japan, have been clearing supermarket shelves primarily for this necessity. But whats the reas
35、on for this sudden toilet paper fixation? You can understand panic buying food, but do we really need this much toilet paper?Steven Taylor, author of the book The Psychology of Pandemics, told the Independent that our toilet paper hoarding is a product of our disgust. During a pandemic, peoples sens
36、itivity to disgust increases, like when you flinch (躲避) if someone nearby sneezes.“Disgust is like an alarm mechanism (机制) and what better tool for eliminating (消除) disgusting material than toilet paper. I think this is how it became a conditioned symbol of safety,” he said.Writing for The Conversat
37、ion, Niki Edwards of The Queensland University of Technology said, “When people hear about the novel coronavirus, they are afraid of losing control. And toilet paper feels like a way to maintain control over hygiene (卫生) and cleanliness.”Another one of the most obvious reasons behind this toilet pap
38、er trend, according to the BBC, is the snowball effect. Due to its noticeable coverage, both in the news and social media, people naturally ask, “Will there be enough toilet paper for my family and me?” This invariably leads to more people following the crowd and buying toilet paper because of their
39、 fear of missing out.“Fear is very easy to spread among people. So when those sorts of things go viral (走红), when you see people around you buying things in a panicky way, its going to make you feel more anxious,” wrote American psychologist Baruch Fischhoff for CNBC.While there are, of course, self
40、ish people who stockpile just because they can, its worth keeping things in perspective. Remember, just as countries are cooperating to find a Vaccine, we must cooperate to ensure that everyone has their share of necessities.8. What is the main idea of this text?A. To discuss peoples different attit
41、udes towards the toilet paper hoarding.B. To explore the negative effects of the toilet paper hoarding.C. To criticize those people who hoard toilet paper.D. To explain why people tend to stockpile toilet paper.9. What kind of feeling does the underlined word “disgust” want to show?A. dislikeB. comf
42、ortC. calmD. anxiety10. According to Baruch Fischhoff, what does this toilet paper trend result from?A. The desire to get rid of disgusting material.B. The fear of losing control over cleanliness.C. The frequent reporting on toilet paper.D. The infectious fear making you feel more anxious.11. What i
43、s the authors attitude towards the toilet paper hoarding?A. favorable.B. doubtful.C. disapproval.D. neutral.【答案】8. D 9. A 10. D 11. C【解析】【分析】这是一篇议论文。文章就新冠疫情下出现的人们抢购、囤积厕纸的现象,从几个方面分析了其出现的原因,并告诫读者们保持理智。【8题详解】主旨大意题。根据第二段最后一句“You can understand panic buying food, but do we really need this much toilet pa
44、per?”可知,文章在引出疫情期间人们抢购、囤积厕纸的现象后,就从几个方面分析了其背后可能的原因,这就是文章的主要内容。故选D项。【9题详解】词义猜测题。根据划线词所在句“During a pandemic, peoples sensitivity to disgust increases, like when you flinch (躲避) if someone nearby sneezes.”可知,疾病流行期间,人们对于disgust的敏感度会有所提升,给出的例子是当附近有人打喷嚏时大家会躲避,也就是人们会对不好的、让人反感的一些行为更难以忍受,disgust的含义应该与dislike接近
45、,表示“反感、厌恶”。故选A项。10题详解】细节理解题。根据第七段Baruch Fischhoff的原话“Fear is very easy to spread among people. So when those sorts of things go viral (走红), when you see people around you buying things in a panicky way, its going to make you feel more anxious”可知,他认为正是因为容易在人与人之间传递的恐慌,让大家感到焦虑不安,继而争相购买厕纸,D选项“能传染的恐惧让你感到
46、更加焦虑”符合文意。故选D项。【11题详解】推理判断题。根据全文最后一句“Remember, just as countries are cooperating to find a Vaccine, we must cooperate to ensure that everyone has their share of necessities.”可知,作者告诫读者们面对疫情不要太自私,大家团结起来资源共享,显然他对于囤积厕纸这种行为是不赞成的。故选C项。【点睛】阅读理解中主旨大意题是重难点题型之一,也是区分度较大的题目,主要考查考生对一篇文章或一段文字的深层理解程度及在速读中准确把握文章主旨大
47、意的能力。一般针对某一语段或某一语篇的主题标题或目的设题。要解答好这类题目,提炼主题句是必须具备的能力,一般在文章中主题句会有下列几种呈现形式:1.文首开门见山,提出主题,随之用细节来解释、支撑或发展主题句所表达的主题思想中,这是最常见的一种类型;2.文末归纳要点、印象、结论或结果,以概括主题;3.个别文章没有明确的主题句,或者说主题句隐含在全文中,必须根据文章中提供的事实细节,进行全面考虑、综合分析,归纳成一般概念。本文的组织结构比较清晰,先提出观点(一种社会现象),然后分别几个方面给出原因和论述,最后再提出自己的观点,理清结构,把握住关键词,文章大意也就不难梳理出来了。DToday, ge
48、tting information is as easy as opening a browser on your computer/phone, typing in a question and waiting a nanosecond for a long list of links to load. These websites will promise to answer your question. But actually, they may not be all that trustworthy. Figuring out which site is believable and
49、 which is false takes work. It isnt impossible, though. Actually, it is what every good journalist does daily. And students and other non-journalists also can do it.To check a new claim, good reporters contact experts on the topic. In journalism, such experts are known as “sources”. This may be a sc
50、ientist who discovered something new in the lab. Or it could be the witness to a crime.However, not everything is easy. For instance, if theres a forest fire, how do you know where it started, when and how? You can ask government officials, but they may not know. You can talk to people near the fire
51、 shortly after it started. But unless someone spotted the fire as it happened, people may never know for sure. They may simply offer speculation. Saying something “might have” or even “probably” started that fire isnt a fact. So youd have to qualify any statement about the fires origins.I describe s
52、uch words as “weasel words”. These words and phrases include “might” “could have” “was likely to have been”, etc. Whenever something isnt known for sure, journalists will highlight their uncertainty by using weasel words. They never over-blow claims to the readers.A good reporter should be paid for
53、the work he does. Some blogs and even news sites are authored by unpaid writers. Many of these writers are untrained in reporting, and their reports may not provide the depth. Thus, if the news youre reading is free to the world online, consider what that may mean. Overall, you should be skeptical.
54、Thats acting like a journalist.12. What does the underlined word “it” refer to in the first paragraph?A. Getting information.B. Checking information.C. Writing information.D. Analyzing information.13. How does the author show the difficulty in looking for sources?A. by listing some factsB. by giving
55、 an explanationC. by raising some questionsD. by giving an example14. What does the author think of weasel words?A. They are annoying to the readers.B. They should be avoided in a report.C. They are a sign of a good journalist.D. They make a difference to a report.15. What should be the best title f
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
